Articol scris de Iulia.

Fiți atenți aici, c-am avut săptămâna asta o problemă gravă. Da gravă de tot, nu așa. Mai exact, o problemă de natură olfactivă.

Dar s-o iau cu începutul. Într-o dimineață, trecând prin zona băii, mi se pare că simt un oarecare iz de pește. Zic în sinea mea că-s dilie, că n-are de unde și plec mai departe.

Să nu vă aud cu glumele de autobază, că nu mă urmărea mirosul, se simțea doar într-o anumită zonă din casă. Închidem paranteza.

A doua zi, iar. Într-o anumită zonă din hol/baie (sau așa aveam eu impresia), vine un iz de pește.

Mă, ce dracu?! Îmi zic în sinea mea că-mi rezolv ce aveam de făcut și apoi mă pun pe investigat. Firește, se întâmplă viața și uit. Dar nu apuc să uit bine, că într-o altă prelumblare prin aceeași zonă, mă ia iar pe la nas emanația de natură piscicolă.

Așa că las totul baltă și mă apuc de data asta să investighez. Mă uit prin hol, iau la rând papucii, zic să nu fi pitit vreunul din câini cine știe ce blestemăție prin vreun colț sau să fi ascuns copilul pastele cu ton în papucii lu tac-su. Că la noi în casă orice e posibil…

Termin de inspectat holul – nimic. Totul în regulă. Sursa dubiosului miros nu părea să fie în hol.

Așa că intru în baie. Mă apuc să miros buda, sifonul din podea, ghiveta, mă bag cu capu pe rând în mașina de spălat și uscător, mă prelumblu în patru labe prin cabina de duș… Nimic, fraților. Toate miroseau așa cum trebuiau să miroasă.

Mă, dă-o naibii! Pufnesc nemulțumită și-mi zic în sinea mea că sunt clar nebună. Adică mna, asta știam deja, că-s dusă, dar acu eram convinsă că am început să o iau bine pe câmpii, de simt mirosuri dubioase unde nu-s.

Mai trec vreo 2-3 zile, cumva uit de toată treaba. Acu, ori că într-adevăr nu s-a mai simțit mirosul, din naiba știe ce motive misterioase, ori că mi-am impus eu să cred că chiar nu pute nimic a pește în casă, habar nu am. Cert e că jur că vreo 2 zile cel puțin n-am mai simțit nimic dubios.

Dar apoi iar am intrat într-o bună ziulică în baie și iar m-a izbit duhoarea. Bănene, ce mama lu proces verbal?!? Am luat iar la adulmecat toate cele, la rând – buda, cabina de duș, chiuveta, scurgerea… nimic, totul mirosea în parametri.

Dar ca să fiu eu 100% sigură, am pus în mișcare Operațiunea Igienol. M-am apucat ș-am luat la frecat toate cotloanele și colțurile și chestiile din baie. Cu Igienol, să fie treaba treabă.

Băi, da ziceai că mirosul ăla vrea să își bată joc de mine. Cu cât frecam eu mai abitir, cu atât simțeam din când în când în nări mirosul de vietate acvatică.

Acu, tre să fac o precizare: nu vă imaginați că era vreun miros d-ăla pestilențial, de hoit de pește în descompunere. Ntz. Că ăla ar fi fost (probabil) ușor de identificat. Nu. Era așa, mai degrabă un iz, o boare. Care, bonus, părea să nici nu se simtă tot timpul. Ci numai așa, uneori. Greu al naibii așadar să identific de unde o veni.

Mno, am frecat eu baia bine de tot, am decretat în sinea mea că mai bine de-atât nu se poate și mi-am văzut de ale mele.

Fac ce fac și-mi ajunge distinsa făptură prin bucătărie. Unde, ghiciți ce? Mă întâmpină o vagă briză de natură piscicolă. Am simțit că-mi pocnește direct vena aia groasă în cap.

Ce mirosul diavolului o mai fi și ăsta, bănene? De mă urmărește prin toată casa? Și mai ales, de la ce dracu provine? Că repet, nu era o duhoare de amploare apocaliptică. Era așa, numai cât să te deranjeze oleacă și să-ți facă nervii țichi că nu știi de unde naiba provine.

Iau și bucătăria la mirosit. Încep, firește, cu suspectul principal – gunoiul. Mă bag cu capul în sertarul cu coșurile de gunoi precum un copoi în căutarea prăzii. Nimic. Nici urmă de miros de pește.

Încep să iau la rând dulapurile. Frigiderul. Cuptorul. Mai aveam un pic și începeam să scot gresia de pe jos, placă cu placă, numai să aflu de unde dracu provine blestemăția aia de iz de pește.

După ce am întors bucătăria cu susu-n jos, fără nici un fel de rezultat notabil, m-am lăsat păgubașă. M-am resemnat. Am decretat că probabil o fi vreun blestem biblic sau karmic fincă iar am spălat rufe dumineca, în loc să mă duc la slujbă sau să-mi curăț ciacrele și aia e, de acum încolo nota definitorie pentru căminul nostru va fi cea de pește. Ce să mai și facem?

Și cum mă resemnasem eu așa, iaca vine seara. Și, implicit, ora de furajat pentru potăile din dotare. Și ne apucăm noi să scoatem castroane, cântare, pastile, prafuri și alte alea. Că la noi e o întreagă procedură să primească fiecare ce și cât trebuie din toate cele pe care tre să le dăm fiecăruia.

Pregătim, facem, dregem, punem toate ingredientele la fiecare dintre ei, hrănim, încheiem procedura. Și când să mă duc și eu să-mi trag sufletul și să dau pe gât o bere cinstită, văd pe blatul din bucătărie vreo 2 pete și niște firmituri.

Și iese la iveală gospodina din mine – nush cum naiba, că aia de obicei doarme dusă la ora aia – și zice: hai să nu lăsăm așa până dimineață, hai să dăm o cârpă pe blat, că e păcat. Uite, restul bucătăriei e curată și ordonată, hai să ștergem și blatul.

Buuun. Pun deci o mână pe lavetă și cu ailaltă înșfac fâs-fâsul de curățat prin bucătărie. Pulverizez, șterg, clătesc, pun laveta și fâsul la loc. Și când taman mă pregăteam să bag mâinile sub apă, să mă spăl, norocul? ghinionul? soarta? karma? universul? face să mă apuce o ușoară mâncărime de nas. Așa că duc delicat o unghie înspre nara cu pricina și… să cad jos, și mai multe nu!

Îmi puțea mâna a pește!!! Să leșin acolea, pe loc! Izul diavolului reapăruse! Și de data asta nu pe undeva prin preajma mea, ci direct pe mâna mea!

Stăteam acolo ca tâmpita, mă uitam lung la mână, mai trăgeam din când în când câte-o adulmecare, de parcă aș fi vrut să verific, că poate-poate a dispărut miasma, și nu mai înțelegeam nimic. Și cum stăteam eu așa, prinsă undeva între disperare și prostrație, privirea rotindu-se aiurea prin jur, numai ce-mi cad ochii pe 2 obiecte.

Iar în momentul în care am văzut acele două obiecte, unul după altul, neuronii mi s-au trezit la viață, sinapsele au început să zumzăie și în clipa aia am știut. Am găsit explicația și mai că-mi venea să țopăi într-un picior de bucurie.

Am zis să nu o fac totuși, până nu pun laolaltă toate piesele acestui puzzle putinos și nu mă asigur că nu-mi joacă mintea feste. Așa că m-am apucat din nou de investigații, de data asta însă mergând la pont, cum ar veni. Și, ce să vezi, suspiciunile mi s-au confirmat și în doi timpi și trei mișcări am rezolvat criza miasmei peștoase și mi-am salvat sănătatea mentală (atâta cât a mai rămas din ea).

Iar despre soluționarea acestei enigme am să vă povestesc în episodul următor. Să aveți un week-end fain și fără mirosuri dubioase!

Glumesc, evident. Vă spun acuș. Fiți atenți. Printre ingredientele cu care îndopăm noi câinii, în funcție de vârstă, probleme și necesități, se numără și uleiul de somon. Pe ăsta îl primește pacostea asta mică. Respectiv îi pun la fiecare masă, peste mâncare, câteva puf-uri de ulei dintr-un recipient cu pompiță.

În baie, noi avem un burete de vase destinat exclusiv igienizării troacelor potăilor. Ce n-am realizat eu a fost faptul că, după câteva spălări ale castronului javrei care consumă ulei de somon, izul de pește s-a insinuat și în burete.

Nu suficient de tare încât să pută, mai ales în combinația cu detergentul utilizat pentru spălare. Dar suficient cât să emită așa, din când în când, din anumite unghiuri, un iz pe care n-aveai cum să nu-l simți, dar a cărui sursă – după cum s-a dovedit – era tare greu de identificat la o inspecție, fie ea chiar și una detaliată.

Iar în bucătărie s-a întâmplat următoarea tărășenie: una dintre petele alea pe care le văzusem eu pe blat era de fapt un pic de ulei de somon, care nimerise pe lângă bolul câinelui. În momentul în care eu am dat pe blat cu fâs-fâs cu aromă de floare de orhidee și mugur de cireș japonez în a treia zi de la înflorire sau ce avioane mai scriu ăștia pe sticlele alea, firește că mirosul de pește a dispărut.

Mă rog, de fapt n-a dispărut, ci doar s-a mutat, de pe blat pe lavetă. Și de acolo, pe mâna mea. Iar cele 2 obiecte care-au declanșat în capul meu rezolvarea misterului au fost, firește, laveta, că aia era ultimul lucru pe care pusesem mâna, și sticla cu ulei, aflată pe pervazul geamului de la bucătărie.

Firește, din clipa în care am aruncat buretele de vase buclucaș și pe sora lui, laveta, mirosul a dispărut precum personajele din basme: ca și cum n-ar fi fost vreodată.

Și uite-așa am reușit să mai înregistrez săptămâna asta o victorie, am rezolvat și un mister și am făcut și curățenie în baie. Deci până la urmă, tot mirosul spre bine, cum ar veni.

Rândul vostru acum – ați avut de-a face cu miasme d-astea fantomă? Șefu la blog știu sigur că a avut, mai sunt și alți pățiți pe aici? Ați identificat sursa sau ați renunțat și v-ați mutat de acolo?

sursa foto: freepik.com