De fiecare dată când citesc știri despre oameni care găsesc genți sau alte obiecte asemănătoare pline cu bani, mă gândesc la unul și același lucru: ce-aș face eu în situația lor?
Bine, personal nu înțeleg de ce în zilele noastre ar mai umbla cineva cu genți sau sacoșe pline cu cash (dacă nu e Jiji Becali alergând după jucătorii vreunei echipe adverse), dar uite că periodic cineva găsește câte o geantă plină cu bani.
Nu știu cum se desfășoară scenariul. Presupun că e seară, e târziu, ești obosit și mergi spre casă. Pe jos, cu metroul, cu ratb-ul, nu contează. Cert e că ești singur-singurel și la un moment dat găsești o geantă, un rucsac, o sacoșă, sau orice alt obiect de genul ăsta.
Te uiți în dreapta, te uiți în stânga, te uiți în spate și-n față, nimeni pe stradă, sunteți doar tu și obiectul, așa că te prinzi repede că e uitat sau pierdut. Ei, în momentul ăla, presupunând că nu ești ca mine, te apropii de el să-l deschizi, să vezi ce e cu el.
Zic „presupunând că nu ești ca mine” pentru că eu n-aș avea în veci inițiative din astea chiar dacă obiectul ăla ar fi un geamantan de mii de euro de la Louis Vuitton sau o geantă de valoare similară de la Michael Kors.
Eu aș trece liniștit pe lângă obiectul respectiv, fără să pun vreodată mâna pe el, darămite să-l deschid, pentru că mi-e oleacă silă să ating lucruri despre care nu știu cui au aparținut.
Apropo, mi-am adus aminte de o fază de genul, deși n-aș putea să zic că intră la categoria „găsit”, dar merge, e pe subiect. Eram în facultate și mersesem cu un prieten în unul dintre cluburile din Regie în care ne făceam veacul noapte de noapte. Nu mai țin minte dacă în R2 sau R3, dar sigur era unul dintre ele.
La un moment dat, tovarășul ăsta al meu se apropie și-mi spune „hai să mergem”. Mă uit la el ca la extratereștri, ești nebun, de-abia ce-am venit, unde să mergem? HAI SĂ MERGEM, mi-a repetat. Și-am mers, că m-am prins că ceva e în neregulă.
Omul meu văzuse cum îi cade portofelul lui Tolea Ciumac. Ce, nu știți cine e Tolea Ciumac? Ei bine, e personajul ăla care niște ani mai târziu l-a vârât pe Dan Diaconescu într-un tomberon de gunoi, în timp ce Domnu’ Dan era în direct la propria-i emisiune. Personaj care și la ora aia făcea parte din viața interlopă a Bucureștiului.
Pe el îl observase prietenul meu cum dă să-și bage portofelul în buzunar, dar îl bagă pe lângă și se duce pe jos. Moment în care, în loc să-l bată pe umăr pe Tolea și să-i zică „vezi că ți-a căzut portofelul”, l-a ridicat el și s-a îndepărtat cât a putut de repede de zonă. De-aia voia să plecăm cât mai repede de-acolo.
Am plecat. Afară omul meu a descoperit că erau 400 de dolari în portofelul ăla plus actele lui Tolea. Mulți bani, erau o grămadă de bani pentru anii ’92-’93, să știți. Bani pe care tovarășul ăsta al meu i-a spart pe toți, în câteva zile, cu gagică-sa. Dar măcar s-a dus a doua zi și-a lăsat la intrarea în club portofelul cu actele. Când zic „lăsat” exact asta a făcut, l-a lăsat pe undeva pe-acolo și-a tulit-o, n-a vorbit cu niciun om sau ceva, că-i era frică să nu apară Tolea de pe undeva și să-l bată de toți ăia 400 de dolari.
Așa, revenind, ai găsit o geantă sau un ceva, pe care un al ainșpelea simț te face să-l deschizi. Moment în care, surpriză, constați că ți-a pus bărbosul suprem mâna în cap: obiectul e plin cu bani. Mulți bani, cam pe la una sută mii de euro așa. Plus niște acte ce aparțin persoanei care i-a pierdut sau i-a uitat.
Întrebarea mea este: ce faci în momentul ăla? Repet, ești singur-singurel, nu te vede absolut nimeni, poți să iei banii liniștit, să-ți vezi de drum și să-i cheltuiești cum vrea mușchiulețul tău. Ce faci, ți-i însușești? Sau te duci cu ei la prima secție de poliție? Ori îl cauți tu, direct, pe păgubaș?
Să știți c-aș aprecia niște răspunsuri sincere.
Teoretic , as cauta persoana din acte si i-as returna banii.
Practic, pana nu esti in situatia respectiva, nu stii cum ai reactiona.
Uauuu, e primul comentariu?
@JT ? Esti ok?
Comentariu beton!41
Am găsit un portofel cu o sută de lei în el și era și buletinul persoanei ce-l pierduse, o tânără la vreo 20 de ani. Era dintr-o localitate la vreo 25 de km de orașul meu. M-am deplasat până în sat, la adresa din buletin, însă tânăra lucra în oraș. 🤦♂️Am lăsat nr meu de telefon unei rude de-a fetei și am plecat. Spre seară am fost sunat de fată. Lucra ca ospătar la un restaurant. Ne-am întâlnit și i-am dat portofelul.
Vai de viata mea! Cum dreaq sa pui mana pe o geanta-n drum? Daca e o bomba in ea? Pas.
Comentariu beton!45
@Ruxandra,
„Mosul tigan, citind ziarul, exclama catre baba:
– Fa, aci scrie ca o bomba atomica costa doua milioane de dolari.
– Doamne, fa sa cada una la noi in gradina.”🙃😁
Comentariu beton!67
O scena vazuta pe viu cu multi ani in urma: pe o banca intr-un parc este descoperita abandonata o geanta. Nimeni nu se atinge de geanta si este chemata politia care imprejmuieste locul ca sa nu patrunda nimeni si se astepta echipa de genisti fiindca toti suspectau ca este posibil sa fie o bomba in respectiva geanta. La un moment dat, in timp ce toti asteptau echipa, pe langa politistul grasut care pazea perimetrul sa nu intre nimeni se strecoara o tanara cu „pardon”, „va rog sa ma scuzati” si spre uluirea tuturor care priveau impietriti se duce direct la banca, ia geanta si pleaca, nu inainte de a spune catre politistul grasut „va multumesc, eram panicata ca pierdusem geanta ca aveam toate actele in ea”. Asta in timp ce audienta ramasese fara cuvinte.
Comentariu beton!64
Când am citit articolul de astăzi, exact la scena asta din BD m-a dus gândul. 😀 Pe de altă parte, nu am găsit niciodată nimic, deci nu știu cum aș reacționa!
Comentariu beton!32
zi-mi unde ai văzut geanta/rucsacul…
deși asta-mi aduce aminte de o discuție a nevesti-mii cu unul dintre elevi, unul care nu voia să învețe nimic și care era convins că
– doamna, io o să mă urc într-o zi în tramvai ș-o să găsesc un diplomat plin cu mărci/dolari!
a mea e cam scorpie (uneori), așa că a ținut să-i fwtă fengșuiu’ tînărului:
– asta nu cred că e posibil! cine are un diplomat plin cu dolari, crezi tu că merge cu tramvaiul? dacă ziceai măcar taxi…
Comentariu beton!71
S-a găsit în anii trecuți ceva geantă cu mulți bani la metrou. Și nu la Cluj. 😛
@MV, apropo de Tolea si prietenul tau „atlet”:
„Un boxer își lasă în vestiar portofelul cu un bilețel:
-Cine îl fură, îl bat rău (campionul lumii la box).
Când se întoarce, găsește numai bilețelul. Îl întoarce și citește:
-Prinde-mă!!! (campionul lumii la fugă)”. 😂
Comentariu beton!76
din ce tine minte locuiești prin zona Iasi: Acum cativa ani ( 15 ani) am lucrat la o firmă cu sef arab (zona industriala, calea Chișinăului). „Dealer-ul ” lui de valuta era un mos de 65-70 ani care se plimba relaxat cu cel putin 20 000 $ / € intr- o sacoșa de pânză vai de steaua ei cu tramvaiul ( Iasi). Nu dadeai 2 lei pe mos dar ala se plimba pe tramvaie cu valuta care valora chiar si jumatate de apartament in Iasi. De atunci am invatat sa fiu relaxata când aveam o sumă mai mare de bani in geanta ( maxim 5000 euro) fara sa strang geanta
Daca as gasi/vedea o geanta abandonata, primul gand ar fi sa sun la 112. Nu m-as atinge de ea, poate e o bomba sau mai stiu eu ce.
Presupunand totusi ca m-as uita sa vad ce e inauntru si as descoperi o caruta de bani si actele cuiva, m-as duce direct la prima sectie de politie si asta ar fi tot. Nu as incerca sa il gasesc eu pe cel care a pierdut geanta cu bani, e treaba politiei.
Comentariu beton!24
“Man, money ain’t got no owners. Only spenders.”
Citat dintr-un filosof TV din Baltimore
Comentariu beton!51
omar’s coming yo!
Mi s-a întâmplat acum vreo 2 ani. Am găsit o borsetă neagră cu portofel (am deschis fermoarul doar cât să văd ce e înăuntru), pe care am dus-o la secția de poliție de care aparțin. Au găsit proprietarul, că m-au sunat după să mă întrebe dacă ar fi ok să dea numărul meu proprietarului borsetei. Se pare că erau și bani înăuntru, nu știu câți. M-a învățat taică-meu prost, să fac bine fără să aștept ceva în schimb și să nu mă bucur de vreo pleașcă de genul ăsta că „pereții are ochi” și este și ilegal! Hai România!
Comentariu beton!59
Care bani, frate?!!!
Comentariu beton!55
Care geantă?!!!
Comentariu beton!35
Care frate ???
Comentariu beton!39
Direct la poliție. La modul cel mai serios. Chiar dacă nu-i nici dracu pe o rază de un kilometru.
Și mai cred, așa, în legea echilibrului. Nimic nu e gratis.
Comentariu beton!62
Cand spui ca nu e nimic pe raza de un km te referi doar la oameni nu si la camerele ce pot fi in apropiere, nu?
Legea echilibrului e una dintre cele mai roz-fondant minciuni pe care și le poate spune cineva ce nu poate concepe că universul nu e construit în jurul ideilor de dreptate sau echitate (concepte umane, de altfel, așadar relevante cel mult pentru oameni). Lasă, totul e un echilibru, karma (sau justiția divină pentru cei înclinați spre religie). Dacă nu în viața asta, în următoarea :D.
Doar că nu. E doar antropocentrism ieftin. Lumea nu se învârte în jurul deciziilor sau viselor unor primate ceva mai sofisticate. Dacă există vreo formă de organizare, ne depășește în momentul de față. Așa că dacă cineva își bazează hotărârile pe karma, legea echilibrului sau alte chestii similare, treaba asta contează cel mult în gustul paharului personal cu iluzii.
Comentariu beton!69
@Peredhil, preaimbuibatului Daniel, nu-i place asta… 🤣
Comentariu beton!11
@Peredhil, nu chiar așa. De exemplu, nu fac rău nimănui nu pentru că nu vreau să-mi facă cineva același lucru, ci pentru că am anumite valori umane pe care le respect.
Comentariu beton!17
Nu am idee ce aș face. Aș putea zice că aș fi corectă si preda geanta la poliție. Și probabil, asta aș face, că dacă i-aș cheltui, m-ar măcina vinovăția. Dacă aș fi polițist, m-ar interesa să aflu de ce un om aparent normal circulă pe stradă cu atâția bani cash.
Comentariu beton!15
Aș duce-o la poliție. Niciodată nu mi-aș putea însuși banii găsiți în felul ăsta.
Și dacă aș găsi niște bani efectiv, în drum, cred că i-aș da unor oameni care au nevoie (mă refer la sume derizorii, de altfel nu cred că pierde nimeni câteva mii de euro pe jos, că i-au căzut din buzunar).
Vorbesc pur teoretic (nu mi s-a întâmplat), dar sunt destul de sigură că așa aș face. Io-s aia care se-ntoarce din drum să restituie surplusul vânzătoarei, dacă mi-a dat din greșeală mai mult rest decât trebuia.
Nu m-aș putea bucura nicio secundă de banii obținuți așa, m-aș simți vinovată și am convingerea că aș pierde mult mai mult, într-un fel sau altul. Plus că eu mă pun mereu în pielea celuilalt; m-aș bucura mult să mi se înapoieze ce am pierdut.
Comentariu beton!48
Am gasit pe bac, la 10 noaptea, o geantă. Am trecut bacul, am mers la adresă, am lasat geanta. Sănătate!
Nu iau bani nemunciți…realistic vorbind, nici pe ăia munciți nu îi iau pe toți…
Comentariu beton!98
Ca si altii care au spus ca nu stiu cum ar reactiona dat fiind faptul ca nu au gasit nimic pana acuma la fel spun si eu, pana nu esti pus in fata faptului implinit e tardiv sa faci pe zmeul si sa spui ca eu asa as face, cel putin asa gandesc eu.
Comentariu beton!14
Adicacum tardiv
Adică hazardat. 🙂
Am găsit odată un portofel. Avea bani, carduri, card de tichete, permis, etc. Am sunat la firma care era scrisa pe cardul de tichete, am găsit omul și i l-am returnat. După o săptămână, a pierdut al meu portofelul și i-a fost returnat de către cel care l-a găsit. Roata se invarte…
Comentariu beton!68
Se numeste coincidenta, dar e bine daca te poti consola si asa.
Dar daca iti citeste Tolea articolul si te cauta sa-i spui cine-i prietenul tau care l-a lasat fara 400 de dolari acum 30 de ani? Si acum ii vrea cu dobanda? Ce te faci?
Revenind la articol: eu n-as deschide geanta.
Comentariu beton!50
Asta a fost și la mine prima idee după ce am citit textul…mi am revenit repede 🤣n are Tolea cum sa citească ceva de p aici🤣🤣🤣
Comentariu beton!34
Ii spune c,a murit acum 10 ani.
Comentariu beton!12
Eram la Londra, la metrou. A iesit o tanara, a incercat sa bage telefonul in buzunar (n-a nimerit) si dusa a fost. Am pierdut metroul ala, dar am inapoiat telefonul. La intoarcere in tara, la aeroport am gasit o bancnota de 20 lire (parca). Pe aia i-am cheltuit, am luat Pringles la copii din aeroport, pe la noi nu gaseai atunci.
Comentariu beton!33
Nu stiu, cred ca depinde de context. Am mai gasit sume derizorii, 1-2 lei, pe strada. Desi i-am luat am avut mustrari de constiinta. Poate erau ai cuiva pentru care aia erau la propriu ultimii bani. Pentru sume mari m-as gandi ca sunt ai cuiva care i-a strans pentru o casa…. nu m-as duce cu gandul la nea Jiji. Deci cred ca la prima sectie de politie. N-as cauta eu proprietarul sa ma trezesc ca dau de vreun interlop / camatar …. sau mai stiu eu ce alta faptura gingasa care umbla cu asemenea sume cash si se plimba cu RATB-ul.
Comentariu beton!18
Acum cativa ani ( 15 ani) am lucrat la o firmă cu sef arab. „Dealer-ul ” lui de valuta era un mos de 65-70 ani care se plimba relaxat cu cel putin 20 000 $ / € intr- o sacoșa de pânză vai de steaua ei cu tramvaiul ( Iasi). Nu dadeai 2 lei pe mos dar ala se plimba pe tramvaie cu valuta care valora chiar si jumatate de apartament in Iasi. De atunci am invatat sa fiu relaxata când aveam o sumă mai mare de bani in geanta ( maxim 5000 euro) fara sa strang geanta
Sume mici gasite pe jos le as pastra probabil. Nu e ca si cum poti afla ai cui erau 50 lei de pe jos.
Daca gasesc portofel, geanta cu bani, bani in bancomat sigur le dau politiei, mi-ar fi prea frica sa ii pastrez.
Comentariu beton!14
Eu am găsit un portofel cu acte, inclusiv carduri, acum câțiva ani, dar nu și bani. Locuia pe lângă mine, am căutat după adresa din buletin și l-am găsit. Recunosc, am avut emoții până am ajuns la ușa apartamentului pentru că nu erau bani în portofel. Surpriza a fost că omul chiar a recunoscut că n-a avut bani, iar portofelul îl pierduse cu 30-40 de minute în urmă. Am râs amândoi atunci când bărbatul respectiv mi-a zis că în buzunărelul portofelului avea și pinurile de la carduri scrise pe o hârtie pentru că nu le putea memora. Asta s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 12 ani.
Comentariu beton!34
@keepcalm, m-am referit la oameni. Dar asta cu camerele de supraveghere chiar e o idee bună. Așa aș fi sigură că păgubașului nu i-ar veni vreo idee nepotrivită, cum că ar fi avut nu știu ce în portofel și nu mai are.
De altfel, camerele chiar sunt un lucru bun, multe s-au rezolvat cu ajutorul lor.
Asta cu „nu te vede nimeni” nu prea mai este valabila, de cand exista camere de supraveghere pe unde nu gandesti. Referitor strict la geanta, cum a scris si cineva mai sus, as anunta politia, mi-ar fi teama de ce ar putea fi in geanta (o bomba, o maslina etc)
Nu caut/scormonesc în pachete suspecte de aiurea, dacă arată dubios aș suna la 112, dar am găsit într-un magazin 100 ron și am întrebat pe cei din apropiere dacă au pierdut ceva bani🙄 a apărut un om de la pază și i-a „preluat” ca să caute păgubitul. Sigur așa a făcut, i-a pus în buzunar și a spus că nu-i adevărat nu i-a luat. Eu sunt din categoria celor cărora le cam cad chestii din buzunare și sunt megafericită de când există cardurile 😛 este o adevărată epopee să găsesc ceva mărunțiș dacă am nevoie.
E infracțiune, însușirea bunului găsit. Ai 10 zile să mergi cu banii la poliție, altfel faci și pușcărie, pierzi și banii. Dacă după anunțul poliției, în 6 luni nu-i revendică nimeni (cu dovezi), sunt considerați bun abandonat și-i primești tu, ca găsitor, prin proces-verbal.
Comentariu beton!17
M-ai făcut să râd. :))))))))
Și eu am râs când am citit, dar așa scrie în coduri :))))
Da, înțeleg, dar tot e amuzant.
Știi că aș avea indoieli înclusiv despre dacă nu cumva își opresc polițiștii banii. 🙂
Au niște obligații, trebuie să pună anunț pe site și la sediu, dacă i-ai găsit în piață, de ex, sau în autobuz, anunțul se pune și acolo. În ultimul timp e destul de complicat să facă asta, dar cu lipsa de cultură juridică a românilor, nu m-ar mira să riște, mai ales în orașele mici.
Sunt si eu ca tot omul, visez sa castig o suma enorma de bani cu toate ca nu joc la loto!😅 Altfel mi-au trecut si imi mai trec prin cap ganduri despre cum ar fi si ce ar fi sa gasesc o geanta, geamantan, sac cu bani sau chiar o comoara dacica sau de origine celta sau germana!😅
Cred ca banii in geanta mi-ar da cosmaruri si nu m-as putea atinge de ei, m-as gandi ca sunt ai unui necajit sau ai unui traficant de carne vie sau de droguri. Comoara ar fi ceva mai curat si mai corect. In afara de statul hot si mafiot nu ar mai revendica-o nimeni.
Am gasit si eu un portofel cu vreo 500 € si l-am inapoiat. Nu am auzit vreun multumesc dar nu conteaza.🙂
Comentariu beton!15
Din perspectiva cealalalta, n-am pierdut dar mi-a fost furata in tramvai in Iasi o agenda in copertile careia imi tineam toate actele. Nu erau bani, dar era deasupra in rucsac si hotul a crezut ca e portofel. A avut totusi decenta sa le arunce pe langa universitate, si cineva a sunat-o pe prietena mea al carei nr era acolo si i le-a dat. Chestia s-a intamplat cu o zi inainte de licenta, si mi-era frica ca nu ma primesc fara buletin, de aia m-am dus la politie sa-mi dea dovada. Asa ca, daca gasiti acte, inapoiati-le, sunt mai importante decat banii.
Saptamana trecuta veneam acasa si era un telefon pe jos, tocmai trecuse un barbat si am strigat la niste copii sa-l opreasca, poate era al lui, cand colo era chiar al unuia dintre copii.
Portofele sau genti n-am gasit, dar le-as ridica si duce la politie, daca nu arata dubios.
Comentariu beton!12
Nu prea mă gândesc la asemenea situații,posibil că aș căuta păgubașul,deși în ziua de azi e riscant,sau l-aș preda poliției dacă mi-e mai aproape.N-aș putea cheltui banii altora în felul ăsta, n-aș mai avea liniște, aș dormi cu coșmarurile o vreme.Una e să fie 100 de lei/ euro și alta mii de lei/euro.
Sunt plăcut surprins să văd calitatea morală a comentatorilor de pănă acum. Și aproape că mă simt ușor vinovat să dau cu copita în vasul de libații adresate lui madam Themis. Nu suficient, totuși.
Strict în condițiile expuse de Mihai, nu doar că aș păstra banii, aș dormi ca un prunc noaptea. Zero remușcări. Aș face în așa fel încât actele să parvină păgubitului, dar atât. Dacă ar exista măcar o palidă urmă de echitate sau echilibru karmic, lumea ar arăta mult diferit. Sau, luând-o altfel, cine sunt eu să știu dacă nu cumva karma a decis ca banii să-și schimbe posesorul în acest mod? Căile divinității sunt misterioase, etc.
Comentariu beton!34
@Peredhil, Tu erai?
„Un bărbat sună la emisiunea de muzică a unui post de radio şi spune:
– Tocmai am găsit un portofel cu o zece mii de lei în el.
Mai erau şi numele şi adresa numitului Paul Dumitru, de pe Strada Apostol numărul 3, din Timişoara.
– Bine. Şi cum te putem ajuta noi?, intreabă gazda emisiunii.
– Mă gândeam să-i dedicaţi o melodie.”😂😂😂
Comentariu beton!51
Dar nu ai avea remușcări cu privire la soarta omului care a pierdut banii? Poate ca nereturnandu-i ii produci un necaz f mare..
@peredhil
Damn, man! Din 2 comentarii la postul asta 2 adevaruri absolute! Mai zi!
Si nu sunt ironic
Mde, saptamana trecuta am alergat dupa unu care-si lasase cardul in bancomat in fata mea, iar alta data am returnat un portofel cu acte, dupa adresa din buletin.
Astazi, daca as da peste vreun portofel cu bani, l-as returna (nu incap prea multi bani cash in portofel… 😁)
Dar daca as da peste un geamantan cu bani, hmm as avea o trilema : Costa Rica, Mozambic sau Japonia… 😂 (sa suga pixu, mafiotii care i-au „pierdut”) 🤣
Comentariu beton!24
Ținând cont că încrederea mea în poliție e așa și așa, cred că aș căuta titularul documentelor să îi restitui geanta sau rucsacul. N-am umblat cu sume mari de cash niciodată, dar dacă se întâmpla și i-aș fi pierdut îmi pica bine să îmi fie restituiți.
Am gasit in vama la Vama Veche un portofel cu acte si bani al unei tipe din Eforie.
Mergeam in vacanta in BG. La intoarcere am incercat sa sun la adresa, dar nu am gasit pe nimeni. L-am pus in cutia postala. Cred ca am pastrat 5-10 lei pentru deranj, dar restul de cateva sute i-am lasat acolo.
Ani mai tarziu, am pierdut portofelul meu, de pe bicicleta. L-a gasit cineva, un tip nu foarte instarit, dupa cum arata, si mi l-a dat cand m-am intors. I-am dat cateva beri…
Comentariu beton!17
Am găsit o dată pe culoar la servici un plic cu o sumă țeapănă. Din păcate plecaseră toți, nu era nimic scris pe plic așa că am predat a doua zi plicul șefului meu, care a făcut o anchetă super discretă și a găsit proprietarul. Un coleg care avea probleme acasă și era cam vraiște. Mă așteptam totuși la o recompensă, pentru că suma era mare, cel puțin o sticla de vin, două, n-am primit nimic. Am înjurat de mai multe ori! Până când odată m-a bătut pe umăr un adolescent care văzuse cum mi-a scăpat portofelul dintr-un buzunar de la canadiană. Am vrut să-i dau ceva pentru că acolo aveam acte, bani, tot tacâmul. A refuzat. Da, karma există!
Comentariu beton!36
Oi fi io miliardar, da’ nu umblu cu cash la mine, așa că nu pot pierde valiza cu bani.
🤣🤣🤪🤣🤣🤪🤣🤣🤪🤣🤣
Comentariu beton!19
Probabil prima varianta – nu as pune niciodata mana pe un astfel de obiect si mi-as vedea de drum.
Hai, daca m-ar chinui groaznic „spiritul civic” in momentul ala, cel mult as da un telefon la 112 si as sta pe loc pana ar veni politia sa nu cumva sa puna mana altcineva pe respectivul obiect.
Asta cu „caut eu proprietarul” e cea mai proasta idee in opinia mea – nu stii peste cine dai si cum reactioneaza. Te poti trezi eventual si cu vreo plangere ca lipsea nu-stiu-ce din geanta/portofel si dai cu subsemnatul pana iti ies ochii din cap.
In alt ordine de idei, eu am fost „patitul” intr-o poveste din asta – eram in Praga (pauza intre avioane vreo 8 ore) si am decis sa dau o fuga in oras sa beau o bere. Doar ca mi-am lasat portofelul (bani, pasaport, bilet de avion, tot-tot) pe tejgea la gereta de unde luasem un carnat si o bere. Dupa vreo 10-15 minute realizez ce s-a intamplat si ma intorc la locul respectiv. Surpriza, portofelul meu era FIX acolo, pe tejgea. Si omul care vindea mi-a spus ca un alt client ii atrasese atentia asupra portofelului meu si ca nimeni (nici el, nici alti clienti) nu a avut curajul sa puna mana pe obiect. Si ca, daca nu veneam in 5 minute, tocmai se pregatea sa cheme politia. Cand am venit, l-a luat si s-a uitat la poza mea din pasaport, a verificat ca sunt eu, mi l-a dat inapoi si aia a fost.
Comentariu beton!26
Nu am găsit genti pline cu bani, în schimb am tot găsit telefoane mobile. De fiecare dată am reușit să dau de proprietar sunând la numere din agendă.
Nu pot să îmi însușesc ceva ce nu e al meu, pur și simplu simt că nu e bine.
Da, am mai găsit câte 1-5-10 lei pe stradă o dată la câțiva ani, dar nu as putea merge la poliție să zic „Știți am găsit 5 lei, nu căutați proprietarul?” Mai iau și 2 șuturi în fund că îi iau la mișto. 🤣
Comentariu beton!11
Dar cum vedeai numerele din agendă? Sau le găseai pe vremea când telefoanele n-aveau parolă?
Am gasit si eu un telefon la locul de joaca. Unul din ala cu butoane care se debloca din taste. Un Nokia, cred. Am sunat la numarul din agenda notat pe numele: papa (tata). Se pare ca telefonul era al unui baiat care tocmai se mutase cu chirie in zona, chiar in spatele casei noastre. In 2 minute a venit sa isi recupereze telefonul.
@Mihai, Da, s-a întâmplat când telefoanele încă nu erau foarte smart. Și destul de mici pentru a fi pierdute mai ușor.
Unul dintre ele era al unui puști de vreo 12-14 ani și îmi zice maică-sa că să îmi dea adresa să i-l duc acasă. Doamnă, dar nu mai bine trimiteți adormitul care l-a pierdut după telefon?
Cu telefoane Smart o singură dată, al unui vecin de scară, își pierduse telefonul când a văzut pe gheață pe lângă bloc, iar pe ecran avea o poză cu fetița lui, așa am știut al cui e și i-am dus telefonul la ușă (ultimul model de iPhone 🤦) . Mai că nu m-a luat la întrebări de unde îl am. 🤷
Plm…facerea de bine…
Comentariu beton!11
Și la telefoanele parolate se poate adăuga un text scurt pe lock screen, iar acest mesaj poate fi citit pe ecran și fără deblocarea telefonului. Eu introduc mesajul „Sună la xxxxx”, unde xxxx este telefonul unei persoane apropiate, care poate fi contactată dacă cineva îmi găsește telefonul și, bineînțeles, dorește să îl inapoieze. Astfel, potențialul binefăcător nu trebuie să intre in telefon, nu are acces la agendă.
S-a întâmplat să piardă copilul telefonul în mall, l-a găsit cineva și m-a sunat, deoarece pe lock screen adăugasem numărul meu de telefon. Recomand folosirea acestei funcții. Poate fi găsită în setările telefonului, de obicei în secțiunea lock screen.
Comentariu beton!23
Mi-am tot pus problema asta periodic, cand mai dadeam peste o stire ca au returnat oamenii banii gasiti. Asadar eu sunt pregatita sa raspund: daca e insotita de acte mereu ii dai pe toti inapoi chiar daca st 50 lei, daca nu e insotita de acte, e in functie de suma… sincer nu cred ca daca predau organelor acestea se vor ocupa in lipsa documentelor, asadar decat sa se bucure acestea, mai bine ma bucur eu 🙂
What goes around comes around. Am gasit 500€ cand lucram la o companie int si eram pe un post prin Italia. Am cheltuit banii iar după cateva zile o biată muncitoare româncă umbla disperată prin zonă după ei, erau bani de trimis acasă pentru familie, ultimii ei bani. Doi ani de zile după aia am pierdut cateva mii de euro in varii situații, am pierdut prin devalorizare aproape de 0 un teren, mi-am lasat portofelul cu 800€ si 500 de lei pe masina in PECO si nu l-am mai găsit si am avut si doua accidente auto din care unul cu dauna totală. Cred că s-au prins zdravăn blestemele bietei femei. Deatunci, de cate ori am gasit ceva valoros, inclusiv chei de masina, am facut tot posibilul sa caut proprietarul. O scuză ar fi că veneam dintr-o familie săracă, era acum vre-o 20 de ani si nici macar nu mi-a trecut prin cap să-i înapoiez.
Comentariu beton!43
@Ovidiu, voiam doar sa-ti spun ca apreciez foarte mult faptul ca ai scris si ca ai invatat din greseala de atunci.
Comentariu beton!27
Eu am găsit niște bijuterii.. Într-un cos în care se pun bagajele în aeroport. Le-am predat primului agent.. Și ghiciți.. A zambit și le-a băgat în buzunar. Ma îndoiesc ca au fost returnate păgubitei… Deși nu am înțeles de ce ți-ai scoate inelele în aeroport..
Greu de spus asa de pe margine. Cu 3-4 ani in urma, la mare, pe o bancuta in fata unui hotel de 5 stelute am gasit un portofel. Un portmoneu. L-am deschis : cam pe la 2000€ si muuuulte acte. La momentul respectiv a parut un gest logic sa-l duc la receptie, dar acum as cauta proprietarul. Politia ar fi ultimul loc unde m-as duce. Cu 20 de ani in urma am gasit un portofel cu acte si carduri. L-am dus la vestita Sectie 19. Doi corpolenti in fata ( sa nu le zic burtosi). Dau portofelul primului. Deschide portofelul si incepe : buletin, card, card. Al doilea flegmatic : ia vezi bah poate sunt scrise si PIN-urile pe acolo.
Comentariu beton!12
Acum câțiva ani, în Milano, pe lângă gară, la 1 noaptea, căutam disperată să instalez o aplicație de taxi, în timp ce trăgeam troller-ul după mine.
Deodată, mi se opintește o roată. Deja încep să bodogăn, că era deja al 5-lea ghinion al zilei. Mă aplec să repar roata și observ că se opintise într-un portofel. Îl deschid, 350 euro. La vremea aia cam atât era și salariul meu pe o lună.
Am stat cu el în mână 5 minute, cred, că se certau îngerașul de pe dreapta și drăcușorul de pe stânga. Actul de identitate era al unei fete din Grecia. M-am uitat la poza ei, mi-a trecut prin cap că aș putea fi în locul ei (și nu aș vrea să rămân fără bani în vacanță), așa că am intrat în primul hotel să întreb care e procedura în această situație. Tipa respectivă era cazată chiar acolo. Pentru gestul făcut, domnul de la recepție mi-a chemat un taxi, care a ajuns până să coboare fericita nepăgubită.
Comentariu beton!33
Presupunând ca m-aș uita înăuntru în geantă/sacoșă, m-aș duce direct la Poliție. Nu e treaba mea să caut proprietarul, e a Poliției. Nu aș pune mâna pe absolut nimic din geanta aia, mi-e frică și de umbra mea în situații din astea. Nu aș putea dormi noaptea gândindu-mă că am cheltuit bani care nu îmi aparțin. Eu am remușcări și dacă trec pe galben la semafor, așa că…🤷
In ziua cind am fost cea mai saraca, cu un copil in carucior si unul de mina, m-am dus la piata, pe la ora inchiderii sa cumpar mai ieftin, caci nu mai aveam nimic de mincare. Cam 2 km pe jos, caci nu am avut bani de autobuz, pe o caldura infernala. La intoarcere si mai greu ca aveam plasele pline si era si de urcat un deal. Chiar cind am simtit ca nu mai pot, am gasit intr-un bacomat echivalentul la 100 dolari. I-am luat fara nici o mustrare de constiinta, ba chiar am simtit ca D-zeu ma iubeste. Si cum spune Mihai, pustiu pe strada, fara portofel ori acte. Banii aia m-au salvat, in cea mai grea perioada.
Comentariu beton!33
Am gasit acum cateva luni un portofel plin cu maruntis pe trotoar la noi pe strada. Poate vreo 20 de euro? Ceva mai mult? Plecam la inot cu vecinele. Cum eram aproape in dreptul casei soferitei noastre, i-am batut la usa si am intrebat-o daca recunoaste portofelul. Se pare ca era al sotului ei.
Alta data am gasit acte si le-am lasat la politie.
Dar singura data cand m-am facut cu 150 de lei ‘gasiti’ eram prin 2007 -2008. Eram intr-un autobuz al RATB-ului si vad cum dadeau sa cada niste bani din buzunarul unui tanar. Eu dau sa il atentionez. El nu se uita la mine, era ocupat cu o domnisoara sa ii faca ochi dulci. Se foieste, ii cad banii, eu ii ridic si am vrut sa ii dau. Cum autobuzul era in statie, el se smuceste si sare din autobuz. Si eu ma trezesc strigand dupa el, domnu’, domnu’ fara rezultat 🤷♀️. In cazul asta am pastrat banii.
Aș deschide geanta, poate am noroc să aparțină unui politician!!! Dacă nu, la poliție, ținând cont de faptul că și eu am pierdut un portofel cu toate actele mele și vreo 360 de lei și mi-a fost restituit.
In momentul asta zic ca as deschide geanta, si m-as speria efectiv. Am vazut prea multe filme…as fi convinsa ca e o legatura cu niste interlopi/bombardieri in spatele acestor bani. Altfel, daca’s bani curati, de ce ai transporta o suma atat de mare intr-o geanta?! Am mai gasit portofel, mapa, buletin, si au ajuns cu bine la apartinator. Deci as suna la Politie, dupa care as plange 2 zile, ca a dat norocul peste mine si eu i am dat cu piciorul 😅. Altfel nu merge, nu as avea liniste sa pastrez geanta. Cu bani cu tot zic😇
Eu l-aș duce la Poliție. Mi s-a întâmplat cred în Irlanda să găsesc cu o prietenă un portofel cu bani ( nu foarte mulți) și i-am dus la Poliție. Situația a fost puțin ciudată, că Poliția ne-a bănuit că noi îl furasem, dar i-am arătat pe cameră unde îl găsisem (într-un parc). Și sunt puțin superstițiosă, what goes around comes around.
Ii returnez direct proprietarului, fara sa clipesc. Am fost in situatia de a pierde portofelul cu acte si bani (ma rog, sotia a patit-o de doua ori) si stiu ce inseamna doar stresul cand te gandesti sa umbli sa refaci actele, cardurile etc. Bine, le-a primit inapoi, o data cu toti banii, a doua oara doar actele si portofelul. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce stres poate trai cineva care pierde/ uita o geanta cu bani, mai ales daca banii aia erau pt ceva important. Sunt sigur ca daca i-as lua, karma mi-ar da o lectie destul de repede si nu as putea sa ma bucur de acel castig rapid. Reactia pagubitului ar fi nepretuita pentru mine.
As duce -o la politie sigur. Acum 6 ani cand m-am mutat in Cracovia am dus copiii la un mega parc de distractii la vreo 80km distanta. In parcare am pierdut portofelul in care aveam bani de 3 feluri: euro, zloti, lei in total echivalentul la 3000 lei, actele toate. Nu am realizat ca nu am portofelul pana cand a sunat la usa o familie ce locuia pe acolo prin zona care au venit dupa adresa din talonul masinii sa imi aduca portofelul evident cu tot ce era in el. Nici banii de benzina pt drum nu i-au vrut insa au acceptat sa stea la masa sa guste o cina romaneasca.
Comentariu beton!32
Și au mai plecat?
Aș vrea să ne spui și tu ce ai face într-o astfel de situație, presupunând că, cumva, ai dezinfecta obiectul înainte de a pune mâna pe el. Altfel, la partea cu Vuitton ar trebui să ceri și părerea Marei, că ai putea înapoia conținutul și păstra geanta, să zicem 😀. Nici eu nu știu exact ce aș face, depinde mult de context, de sumă. Oricum m-ar durea suflețelul să-i declar, dar probabil aș face ce trebuie. De curând am uitat telefonul noaptea într-un autocar în Palermo (cinste încă o dată firmei Sais Autolinea) și mi-a fost returnat a doua zi, era ziua când plecam acasă și aveam în telefon tichetele de îmbarcare, ca să nu mai zic de toate pozele făcute și pe care le-aș fi pierdut. N-am fost om până nu l-am primit înapoi, eram convinsă că va fi șutit de către cei care fac curat în autocare noaptea.
Altfel, provocarea ta e pe principiul des întâlnit încă din mitologie, ce ai face dacă ai fi invizibil. Sigur nu aș face cuiva rău și nici n-aș fura de la oameni. Dar… din magazine… oh, da, aș pleca sigur cu niște lucruri pe gratis, că doar o să fie invizibilitate din aia bună, care nu apare nici pe camerele cu infraroșu 😂
Un preot ortodox, unul catolic si un rabin discutau ce fac cu banii din donatiile de la biserica, respectiv sinagoga.
– preotul ortodox: iau toti banii, ii arunc in sus si cum vrea Domnul. Ce aterizeaza pe podea la o diatanta de 30 cm sunt ai mei, cu ceilalti cumpar ce ne trebuie pentru biserica.
– preotul catolic: si eu ii arunc in sus si opresc pentru mine banii la care ajung cu mana. Restul, ii folosesc in numele Domnului.
– rabinul: la fel fac si eu. Ii arunc in sus, Domnul isi opreste ce are nevoie, restul sunt ai mei.
(e banc si va rog sa-l tratati ca atare😁)
Comentariu beton!25
@Adorian, se mai fac donatii?
„La biserica e 50 lei un pomelnic…daca-l sicanezi pe unu-n trafic, iti pomeneste toti mortii gratuit.”😁
Comentariu beton!18
Ala iti zice si de partea feminina a familiei. Si in general cu termeni din anatomie. Nu ma joc cu ei….
Hai sa intru si eu in joc 🙂
Conform anunturilor din aeroporturi sau gari: ” daca observati un bagaj abandonat/suspect, anuntati imediat paza/politia”. Sa presupunem ca dau peste un rucsac plin cu $$$ si il iau sa il duc la politie. Acest rucsac nu a fost lasat/uitat acolo de un om normal, cinstit si uituc. Clar este o rascumparare/mita. Pe drum spre sectia de politie ma vad interlopii si inainte de a-si recupera rucsacul ……..(las imaginatia dvs sa lucreze). Deci: 22 22 22 (112) 🙂
Eu aș căuta întâi persoana pe rețele și pe Linkedin să văd ce lucrează, cât câștigă și să determin dacă are mai multă nevoie de bani decât mine :)) glumesc, oricât de tentant ar fi, nu i-aș păstra, sunt o persoană care doarme bine noaptea și intenționez să rămân așa, bani fac și singură cât am nevoie, nu-mi trebuie ai altora
Articolul ăsta m-a făcut să-mi amintesc de „No country for old men” in care acțiunea pleacă de la o geantă plină cu bani, pierdută de bandiți. Un film remarcabil. 👍👏Găsitorului nu i-a mers prea bine, asta se poate spune cu certitudine…
Cred ca primul instinct e sa te gandesti ce bine ti-ar sta cu banii aia, ce ai face, cat de bine ti-ai cumpara/plati datorii etc. Mai ales daca nu stai f bine financiar de acasa. Desi majoritatea care returneaza banii am observat ca sunt persoane din medii sarace si e de apreciat maxim ca fac asta. Dar problema e urmatoarea: am simtul vinovatiei foarte bine dezvoltat. Daca ipotetic vorbind as gasi o suma impresionanta de bani la gunoi/geanta/etc i-as duce la politie. Pentru ca nu as putea dormi linistita stiind ca mi-am insusit ceva ce nu e al meu, asta si pentru ca m-au furat lumea la semafor de telefon si e nasoala senzatia. Sa ii mai si pierzi de unul singur e crunt dpdv mental. Crezi ca mi-ar purta noroc banii aia? Crezi ca nu si-ar face loc karma? Oamenii mai scot banii din banca si merg catre alt loc cu banii cash, s-a mai intamplat, nu inteleg mirarea ca nu toti fac transfer. Am gasit o data pe jos in iarba 200 de lei, bancnota lui Blaga. Era indoita si lipita dupa o ploaie. Am intrebat ici pe colo, nimeni nimic. I-am luat eu pana la urma si bineinteles la interval de o saptamana am pierdut eu 100 lei.
La atâtea povesti cu carduri, camere de supraveghere etc mă strecor și eu cu una cash. In 1983, complexul studențesc Timișoara. Vin cu o colegă de la cantină și vedem un tip care urcă în taxi și-i cad două sute lei din buzunar. Bancnote albastre cu Ateneu pe o față și Bălcescu pe ailaltă, pentru cei foarte tineri. Internetul, mică publicitate , ocazii erau reprezentate de bilețele prinse cu leucoplast sau guma de mestecat pe oglinzile din cămin. Și ne pune un drăcușor sa atașăm „găsit 200 lei, camera….” Din cele 12 fete care s-au prezentat una a afirmat că erau banii ei (minciună), restul ne-au recomandat un psihiatru bun.
Comentariu beton!18
Acum 100 de ani eram in București pe o căldură de se muiase asfaltul. Cum școala nu se terminase încă, m-a vizitat un prieten de-acasă. El fără bani, eu fără bani. Eram în Gara de Nord, vorbeam la telefon dintr-o cabină și văd deasupra telefonului un portofel roșu
din piele. Una peste alta, l-am luat. De la cabinele telefonice până la postul de miliție din gară am avut impresia că toată lumea se uită la noi. L-am predat milițienilor. Înăuntru erau o sută și ceva de lei și o legitimație de cosmetician, iar proprietara era dintr-un oraș ardelenesc. Milițienii au întocmit un proces verbal într-un singur exemplar în care au scris datele noastre, și atât! Nouă nu ne-au dat nici o copie. Am ieșit din gară, am traversat și am constatat că în parcul de lângă Transporturi era un soclu. Am bănuit că nouă or să ne facă statuie: „oamenii cu câlți în cap”.
Comentariu beton!18
N-am gasit, dar am pierdut acum o luna portofelul, in Herastrau. Acte, carduri si vreo 7-800 lei.
M-am prins dupa 20 min, am blocat toate cardurile si am spus duca-se. A doua zi vad pe pagina de facebook a firmei un mesaj cu Buna ziua, sunt X, am gasit un portofel si pare ca cel care l-a pierdut lucreaza aici. Pot fi contactata la nr…..
In 30 min eram acolo. Totul neatins, nimic lipsa. 2 saptamani mai tarziu am gasit si mesaje pe instagram si linkedin. Se pare ca poti fi gasit usor in ziua de astazi, desi am un nume destul de comun.
Deci mai sunt si oameni cumsecade in ziua de astazi.
Comentariu beton!23
Ieri, Tenerife, show lei de mare. Sot uituc, telefon orfan pe banca. Recuperat dupa 30 min la obiecte pierdute. Sa ii tina Cel de sus sanatosi!
„Cineva de sus vede si (…)” =bullshit
„What goes around comes around” =bullshit
„Kharma” =bullshit
„Universul…” = bullshit
„Indiferent de situatie voi returna banii” = bullshit!!!
Comentariul asta va fi popular = bullshit. :)))
Gizas fkin crist ce de oameni cinstiti si corecti, sau superstitiosi, p’aci.
Dar fac pariu pe geanta aia cu bani, ca oamenii astia cinstiti si corecti nu sunt intr-o situatie precara.
Nu sunt cu chiria/rata/utilitati neplatite de luni de zile, nu sunt in situatia de a nu sti ce vor pune copiilor pe masa luna viitoare. Nu au pe cineva care are nevoie de o interventie medicala pe care nu si-o permit. Si alte milioane de situatii posibile. Sau pur si simplu nu sunt intr-o situatie in care isi doresc sau au nevoie de o suma de bani pentru …ceva.
Daca ar fi in situatia respectiva ma cam indoiesc ca in fata gentii pline de bani, fara sa existe pericolul unor repercusiuni, nu ar contempla varianta pastrarii.
Ba chiar sunt convins ca ar contempla varianta pastrarii in orice situatie s-ar afla, ca toti avem nevoie de bani pentru una, alta. In afara de cazul in care nu sunt deja oameni care au foarte multi bani si nu au ce face cu ei…
In ce ma priveste cum au spus si altii nu stiu cum as reactiona, dar cu siguranta as contempla si varianta pastrarii. Suntem in era internetului si putem afla cate ceva despre propietar daca ii stim numele si alte date. Putem afla daca e un interlop si sunt probabil bani din droguri sau trafic de persoane si ne putem usura constiinta. 😀
Sau aflam ca sunt banii cuiva amarat care depinde de ei pentru situatii dificile. Operatie, omul si-a vandut singura casa si va ajunge sub cerul liber, etc.
Situatia se complica daca nu stim cui apartin. Dar in scenariul tau, stim.
Ce nu stim cu certitudine, e daca nu am fost vazuti si/sau filmati, iar astfel probabil ca teama de repercusiuni va determina si cinstea si virtutea. 😀
Sa apara geanta cu bani si mai vedem. Pana atunci…vise taica! Vise de imbogatire peste noapte si vise de cinste si corectitudine. Vise dragute. Povesti. 🙂
Comentariu beton!12
Si inca o precizare: presupunem ca ajungem sa vedem continutul gentii/sacosei.
Pentru ca cel mai bun lucru pe care il putem face, la modul cel mai serios, cand vedem un geamantan, o sacosa, etc, cu continut incert, e sa nu ne atingem de respectivul obiect si da, sa sunam la politie. Pot fi chestii mult mai naspa acolo decat bani. Probabilitatea sa nu fie bani ci sa fie ceva inofensiv e covarsitoare. Sa fie ceva naspa e si asta destul de ridicata. (chimicale periculoase, bomba, ramasite umane, puppies etc. ) Si abia pe locul 3 probabilistic e… sa fie bani. 🙂
Dar pot fi milioane de situatii ipotetice in care ajungem la continut fara sa mai apucam sa reactionam si sa fim in fata faptului implinit. La situatia asta ma refer mai sus.
Pai asta am zis si eu. Ca toata lumea ar contempla sa ii pastreze pentru inceput. Dupa aceea intervine liberul arbitru: ai pastra sau nu…etc. Aici depinde de la persoana la persoana. Ideea la mine e ca de fiecare data cand am gresit dpdv moral mi s-a intors acea chestie inzecit in rau. Ca e religious stuff, karma, whatever bullshit vrei sa ii zici tu, eu am simtit-o pe pielea mea. Si da,mai sunt si oameni uituci, si atunci de ce sa faci rau voit cand poti ajuta? Au fost si povesti cu papuci, geamantane vechi sau geci vechi aruncate la gunoi de neveste si pe cand acolo isi tineau unii averea agonisita de ani de zile. Nu o data am auzit asta. Chiar si sora-mea intr-un moment de maxim stres cu examene, sesiuni etc a aruncat la gunoi cand isi facea curat in geanta de bonuri si o bancnota de 100 euro. Si da, am mers pana la ghena de gunoi sa caut bancnota aia la cat m-a terorizat cand si-a adus aminte fugitiv ca i-a aruncat la gunoi.
@Daniela
ceea ce unii numesc karma, sau nu stiu cum, e de multe ori pur si simplu reactia sociala la anumite tipologii si acte umane. Cine e jerk in mod repetat, va primi de multe ori acelasi tratament din partea societatii. Nu intodeauna si depinde de circumstante. Daca respectivul e jerk dintr-o pozitie de putere si societatea nu are puterea de a-l penaliza e foarte posibil sa moara de batranete fara sa plateasca….
Karma ar reprezenta o „putere” separata, care actioneaza inevitabil, ceea ce realitatea ne demonstreaza ca nu se intampla din moment ce mari jogodii, criminali si oameni incredibil de rai, ajung sa moara de batranete dupa batraneti linistite. E doar alt mod in care ne mintim singuri ca exista o justitie independenta de noi care va face dreptate. Ne mintim pentru a trece mai usor peste greutati si peste nedreptatile care ni se intampla noua sau de care aflam.
Precizare: Era vorba de o geanta/sacosa cu bani. Nu de un portofel. Ca tot vad portofele in comentarii. Si banii dintr-un portofel pot salva un amarat, pentru moment, dar putin probabil sa fie ceva major. Presupunem ca e vorba de o suma mare sau foarte mare, da? De returnat imediat un portofel e mult mai usor, daca gasitorul nu e intr-o situatie foarte naspa cu banii la randul sau. E usor sa fii virtuos cand nu exista miza. 😉
@Radu, te contrazic. nu e vorba de nicio miză, ci de caracter, principii și educație. sunt ani buni de când, venind de la școală, copilul meu a găsit pe stradă o plasă cu bani. 30 de milioane, cred că sunt vreo 15 ani de-atunci, chiar erau bani.
n-a avut niciun dubiu, niciun gând de-a păstra banii ăia. a venit cu plasa acasă într-un suflet, să ne anunțe și să mergem la poliție cu ei. ne-am temut de-un singur lucru: păgubașul să nu fi făcut infarct, când a realizat că nu mai are plasa cu bani.
am fost toți 3 la poliție să predăm banii. păgubașul era acolo, să reclame pierderea. i-a dat copilului un milion, n-a fost chip să-l refuzăm. a primit și-o diplomă de bun cetățean.
de-asta zic, miza ești tu, ca om. atât.
Comentariu beton!47
@Malina> Te inteleg. nici eu nu sunt atat de cinic pe cat par. 🙂 Si e foarte bine ca sunt educati astfel copii. Insa un copil naiv si igenuu desi e un exemplu de cum ar fi frumos sa fie, nu e un exemplu realist. Realitatea e diferita de cum o precep unii in turnulet, cusca aurita, sau bula lor.
De exemplu prezumezi gresit ca returnand banii este un act obligatoriu reparatoriu si in beneficiul societatii. Pentru ca asta prezumam ca fiinte morale si sociale. Cand in fapt habar nu ai daca nu cumva suma aia nu reprezinta o mita sau o plata pentru droguri/trafic de persoane etc, iar a intrerupe acea tranzactie va salva vieti sau va impiedica o mizerie. Cum spuneam, e usor sa fii virtuoas cand nu exista miza si cand te autopozitionezi pe un piedestal moral superior. Exista virtute morala si exista obligatie morala. Bine ar fi ca lumea sa cunoasca diferenta intre ele inainte de a exprima judecati de valoare. Si desi sunt de acord ca probabil ca in majoritatea cazurilor de bani pierduti/gasisti vorbim de o obligatie morala, pot exista nenumarate cazuri cand e vorba doar de afirmarea unuei virtuti. Si nu ma apuc sa lungesc la infinit discutia si sa dau exemple de cum afirmarea virtutilor morale si confundarea acestora cu obligatii, e de foarte multe ori stupida si daunatoare.
@Radu, ca adulți, știi că aici nu discutăm doar despre virtuți morale. aici discutăm și despre LEGE. care, după mine, este deasupra virtuții sau obligației morale. este legal să păstrezi banii găsiți? nu. am pus punct.
e ca și cum, fiind la volan după miezul nopții, pe o stradă pustie, n-aș semnaliza stânga sau dreapta. că, uite, n-am eu chef să fiu cetățean model, la ora aia. semnalizez și respect regulile reflex, conform legii, pt că legea e făcută să fie respectată chiar și când nimeni nu ne vede.
dacă legea nu lasă loc de ambiguități, nu lasă la latitudinea mea, nu stau la discuții despre moralitate. așa mi-am educat și copiii. pt că părinții sunt primul baraj între copii și viitoare infracțiuni, viitoarea mentalitate de infractor și viitor sistem infracțional.
disprețul față de legi (care, până la urmă, sunt niște norme de conviețuire) este cea mai mare meteahnă a noastră. da, noi, românii, disprețuim legile. și cei care le fac, și cei care jură cu mâna pe Biblie că le vor respecta (când ajung în diferite funcții publice), și oamenii de rând. de-asta și sunt atât de mulți indivizi lipsiți de coloană vertebrală și de un elementar simț al onoarei. și, atâta timp căt ne guvernează doar legea interesului personal și legea selecției naturale, nu există șansă de schimbare-n bine.
Comentariu beton!28
@Malina. De acord. (Am dat „like” la ambele răspunsuri ale tale sa știi :)) ). Și mă bucur că în bula lui Mihai sunt atât de mulți …idealiști. 🙂 Ne dorim domnia legii (bine făcute) și a bunului simt (bine educat). Fie ca viața sa nu ne pună în situații etice dificile astfel încât să ne putem pastra iluzia de demnitate și umanitate pe care ne-o dorim. 🙂
Am gasit card bancar. Am mers la banca sa il predau si a trebuit sa completez o declaratie cu cine sunt, unde am gasit cardul, etc
O data, eram mic copil, am gasit la gunoi la mine pe scara o geanta- clar se furasera banii – in care am gasit o agenda cu doar cateva pagini scrise. Am oprit agenda. Nu erau acte, le-as fi dus acasa sa le duca tata la politie. Acum vreo 2 luni am uitat rucsacul cu bani, card si telefon mobil la Mega Image pe tejghea. Ajungand acasa in graba, am realizat unde l-am uitat si m-am intors dupa el. Era intact langa vanzatoare. Am vrut sa ii las 100 lei dar nu a acceptat in ruptul capului. Era Pastele, chiar mi-as fi dorit sa accepte recunostinta mea, au salarii mici.
Geantă cu bani nu am găsit, dar am găsit bani în bancomat. O doamnă a plecat fără ei, câteva sute de lei. Am văzut-o și am strigat-o să se întoarcă (nu a ajuns departe).
Pe de altă parte, mi-a fost furat portofelul în care aveam inclusiv buletinul, în autobuz, în Cluj. Aveam și bani, dar nu prea mulți. Hoțul a aruncat la marginea drumului portofelul în care aveam o carte de vizită a unei cunoștințe. Cineva l-a găsit, a sunat-o pe ea, ea pe mine și m-am dus la persoana respectivă acasă și mi l-a dat înapoi.
Altcineva mi-a găsit cardul, a sunat la bancă și mi l-a blocat. Îmi dau seama, scriind, că primesc mult bine 🙂
Bai exact așa am pățit și eu. Am restituit unui domn cardul uitat în bancomat. In sensul că am alergat cateva sute de metri după el strigandu-l. El nu mă auzea că vorbea la telefon. Când în final l am prin și i am spus că și a uitat cardul, mi l a luat din mana în greata și mi a întors koorul. Mi s a întors binele facut când mi s a furat din geanta portofelul cu acte și am fost nevoita sa umblu sa le refac. După câteva luni, când s a topit zăpada, un nene mi a găsit portofelul langa un tomberon de gunoi și m a sunat. Mi a părut foarte bine pentru singurul lucru pe care nu îl mai puteam înlocui, o cartela de acces la serviciu (nu era obligatorie dar aveam nevoie de ea). Când am refăcut permisul de conducere am prins ultimul sfert de oră înainte să intre legea care spunea că este obligatorie vizita medicala la fiecare schimbare de permis
Sincer îți spun că nu știu ce as face. Să-ți însușești banii respectivi, este furt. Cineva i-a pierdut, ok, dar asta nu înseamnă că nu-i mai trebuie. Să intrăm și în zonele gri, unde „ce plm caută ăla cu atâta cash” sau „dacă are atâția bani cash, sigur e vreo măgărie la mijloc, așa că de ce să nu profit”? Nu mai intrăm. Mai e problema sumei. 300 de euro sunt bani de quinoa, rucola sau goji ( semințe, pentru mine, care mă doare-n pix de trenduri), dar 30.000 sunt bani de o garsonieră încă în construcție sau de o casă la țară. Nu ai? Ești tentat. Moral? Nu, categoric nu e in regulă să-ți însușești bunul altuia. Tentat? Venind dintr-un regim in care furtul era „descurcat”, continuând cu o altă orânduire socială care nu a făcut decât să-ți întărească percepția asupra acestui sport național… Eu zic că da, ești tentat. Cred că diferența, atunci pe loc, o face educația și curățenia sufletească. Eu aș fi foarte curios să văd cum reacționează toți ăia de la Marea Îngrămădeală de la Paraschiva, că doar ei se călăuzesc după scriptură. Dar asta e altă poveste. În altă ordine de idei, o ardeai prin R2, ha?! Ceva mai devreme, era trend cu „dat video”, in Regie. Adică plăteai ca pe vremea lui Ceaușescu, noaptea la video, doar că era la liber. Între filme, savuram sandwiches cu parizer ieftin, băgate la sandwich maker și bere Gambrinus la litru. Spun „savuram”, pentru că așa era, in ciuda faptului că era posibil cel mai ieftin parizer de pe piață, dar băgat la grilul ăla și cu berea și cu sufletul tinereții, era prime rib, pentru noi. Sau era prea gros pentru obrazul matale subțire și te-ai limitat la zacuscă? 😂 Era Vestul Sălbatic al inceputului anilor ’90. Ai dreptate cu ăia patru sute de dolari. Erau o gălăgie de bani. Cred că la întrebare tot nu ți-am răspuns. Cum spuneam, fiind tânăr în perioada aia, realizezi că acum incep sa scriu cu o idee, iar la sfârșit ți-am povestit când mi-a căzut ultimul dinte de lapte și până la ce vârstă am făcut în pat. Subiectul l-am atins tangențial, dar ce contează. Am mai stat la palavre. 😂 Totuși, linia finală e că nu știu ce aș face și mai depinde și de cât de mare e tentația (sumă). 100 de euro sunt bani de bere, 1.000.000 sunt alt viitor. Principial vorbind, nu e nici corect, nici moral, dar există întotdeauna un „dar”.
Nu ma ating de nimic ,,gasit,, . Nici o bancnota , nici o moneda. Lucruri – nici atat. Am spus odata unui jandarm ca la 100m este o bancnora de 50lei daca vede vreo baba trista… sa spuna. Eu nu ma ating.
Am pățit acum vreo 10-15 ani să trec pe lângă o stație de autobuz, ziua în amiaza mare, și să văd o borsetă pe băncuța din dotarea stației. Care stație era goală și nu se vedea niciun om pe o rază mai mică de vreo 20 de metri. Așa că am luat-o și am mers cu ea la poliție. Intrând în curte, am văzut un grup cu vreo 4-5 polițiști și am întrebat unde se pot duce obiectele găsite, explicându-le ce și cum. Prima întrebare: „Ați deschis-o?” „Nu.” „De ce? Dacă erau vreo 3.000 de euro înăuntru?” La care toți colegii individului – în afară de unul – „Hi-hi-hi, ha-ha-ha”. Doar acel unul a avut decența să-mi spună pe ce ușă să intru și la cine să merg.
I-am mulțumit, am urmat traseul indicat și am ajuns la o doamnă polițist, căreia i-am spus ce și cum. M-a felicitat pentru gest, m-a întrebat dacă am deschis borseta, i-am zis că nu și m-a rugat să stau lângă ea ca martor când o deschide. Înăuntru erau câteva sute de lei și o factură de telefon. Femeia a sunat la numărul respectiv și a dat de posesorul borsetei. S-a dovedit că omului i se făcuse rău în stație, în timp ce aștepta autobuzul, iar cineva dintre cei prezenți l-a dus la spital. Între timp, omul își revenise, mersese acasă, dar uitase că avusese și o borsetă la el.
Comentariu beton!20
La cât noroc am eu în ultima vreme, în cel mai bun caz aș putea să pierd o geantă cu bani, ci nu să o găsesc.
De altfel, cred că pot număra pe degetele de la o mână dățile în care am găsit bani (bancnote individuale) pe care i-am cheltuit fără regrete.
Că și banii pe care i-am pierdut eu tot fără regrete s-au dus (ca de ex. cei 5 euro pe care mi i-a mâncat automatul de bilete weekendul trecut).
Dacă aș găsi o geantă abandonată/pierdută cu bani, n-aș ști că are bani, pentru că nu aș deschide-o (dar aș anunța poliția).
Iar dacă aș găsi un portofel cu bani, l-aș duce la poliție fără să stau pe gânduri.
Experiența de până acum mi-a demonstrat că banii ușor veniți ușor se duc.
Ba deseori chiar și ăia munciți tot ușor se duc.
Dincolo de asta, nu m-ar interesa de unde a avut bani ăla care i-a pierdut. Recent am vândut o mașină, iar noul proprietar a plătit-o în bancnote de 100 și de 50. 🤷🏼♂️
Apropo, tovarășul care ți-a stricat seara de clubăreală din cauza a 400 de dolari, i-a cheltuit pe toți doar cu gagică-sa? Nu ți-a dat și ție măcar o bere pentru disconfortul creat?
Au plecat la Sinaia, parcă, au spart tot acolo. 😁
Preteni d-ăștia să tot aibă omul! 😅
Daca mi-ar fi foame aș păstra banii, altfel i-aș preda. Nu știu cu karma, zenu’ si feng shui-ul dar cred că unul rupt de foame ar regreta returnarea banilor mai mult decât unul sătul. Sigur sunt și oameni pentru care cinstea e mai importantă chiar decât nevoile primare.
Am gasit un portofel in Herastrau, era al unui avocat. Am sunat la cabinet dar nu era nimeni pentru că era duminica. Am pus portofelul pe banca și am așteptat poate apare păgubașul. L-am acoperit sa nu atrag curioși și când a apărut omul l-am întrebat cum îl cheamă să fiu sigur că e al lui.
Nu m-aș fi dus la poliție să-mi fută ăia dispoziția nici dacă rămânea domnul avocat câteva zile fără acte și bani până dădeam de el.
La o geanta cu bani m-aș gândi un timp dacă să o duc la poliție sau nu. M-aș uita in jur să văd dacă sunt camere, aș incerca să-mi dau seama cine e proprietarul.
In plus, cred că depinde si de geantă, dacă e mai spre sacoșă amărâtă, m-aș strădui mai mult să îl gasesc, in ultimă instanță cu poliția. Dacă e de la piele de vițel în sus, aș aștepta o vreme sa văd dacă se agită careva, apoi i-aș împărți la săraci. Să fie primit.
Am găsit de 2 ori carduri și am căutat după nume pe FB acele persoane, le-am anunțat și inapoiat.
Am găsit si bani plutind la mare, câteva bancnote, nu era nimeni în jur, așa că am mâncat hamsii prăjite tot sejurul de banii ăia. Nu e ca și cum am cheltuit la păcănele, am făcut ceva util.
Pe de altă parte, am pierdut și eu un dosar cu toate diplomele, incepând cu cea de Bac, erau toate datele mele acolo, acum dupa 3 ani incă umblu să recuperez duplicate. Mă gândesc duios la găsitor.
Comentariu beton!12
O duc la poliție sau o returnez direct proprietarului dacă are un document de identitate in ea.
Poate să conțină 10, 100 sau 1 milion de euro, o returnez.
Nu am gasit niciodata nimic si sunt saraca de ma vad de la distanta .Cred ca as baga mana adanc ,as lasa geanta unde e si as continua drumul 😂😂😂
Apropo de karma, legea compensației, binefăcători etc., în filmul „Un pas în urma serafimilor” (un film românesc foarte bun, pe care îl recomand călduros) este scena aceea cu Gabriel, seminaristul, care merge să facă practică la un preot de la țară. Și preotul îi spune o poveste. Cică era un preot într-o parohie săracă. Vine la un moment dat episcopul în vizită și preotul începe să i se plângă că e grea viața, că enoriașii nu au bani. La care episcopul îi dă cartea lui de rugăciuni și îi spune: „Uite, ia cartea asta de rugăciuni și în paginile ei vei găsi răspunsuri la toate problemele tale.” Trece ceva timp, vine iar episcopul în vizită și îl întreabă: „Ei, fiule, cum mai merge treaba?” Preotul începe să se plângă și mai tare, că oamenii sunt mai săraci ca înainte. La care episcopul, mirat, îl întreabă: „Cum, nu ai găsit răspunsurile în cartea mea de rugăciuni? Ia fugi și adu-o aici.” Se duce preotul, o aduce, episcopul o deschide și îi arată preotului cum între paginile cărții de rugăciuni erau zeci și sute de dolari. „Vezi fiule, dacă n-ai avut atâta credință să deschizi cartea de rugăciuni, atunci eu o iau acum înapoi și te descurci cum poți”.
Chiar dacă povestea pare a avea morală religioasă, că Dumnezeu lucrează pentru oameni prin oameni, pentru mine, morala este cu totul alta: oamenii fac binele. Noi oamenii alegem să facem bine. De fapt tot noi alegem și să facem rău. Oamenii (ca specie) sunt capabili de cele mai mari grozăvii, dar în același timp de cele mai mari binefaceri.
Comentariu beton!12
Mai am o completare. Scena din film continuă cu Gabriel și preotul bătrân, care îl întreabă pe seminarist unde e Dumnezeu. Băiatul arată către biserică. La care preotul îi zice: „Eh, asta e mai mult un fel de cabină de telefon”. Băiatul mai face o încercare: „Dumnezeu e pretutindeni.” Preotul îi răspunde: „Ce spui tu aici?! Dacă e pretutindeni, înseamnă că e tare discret, că eu nu îl văd nicăieri.” Seminaristul se uită mirat la preot, la care preotul îi transmite ultima povață: „Caută-l pe Dumnezeu aici” și îi arată cu degetul către inimă.
Mi-a plăcut mult scena. Oamenii l-au inventat pe Dumnezeu și alți zei după chipul și asemănarea lor, în multe religii, dar adevărata scânteie de divinitate suntem chiar noi, oamenii. Suntem îngeri și demoni în același timp.
S-a zis aia cu „As suna imediat la un post de radio… si le-as zice am am gasit geanta cu bani si acte, iar acum as vrea sa-i dau o dedicatie fraierului” ?
Comentariu beton!13
Și cum zici că-l cheamă pe prietenul tău? Dacă ai avea și o adresă ar fi prefect.
sau ar putea fi chestor
Hmm … depinde de suma. Oricat de cinic ar suna, fiecare are un pret.
E adevarat insa ca, pana la fericita „intamplare”, marea majoritate declara sus si tare ca nu ar pune mana niciodata.
Oare chiar a avut miliția numărul de telefon 22.22.22? Când eram mic era 055 cred.
@Emil Bobu, se mai schimba numarul…
O blonda calca cu masina un militian si suna la melitie:
– Aloo sunteti 112?
– Da
– Acu’ sunteti numa’ 111… 😁
Comentariu beton!17
Eu am găsit odată un portofel în parcarea unui Aldi. Bineînțeles că l-am deschis, nu erau bani dar era un blister cu anticoncepționale. Așa cum zicea și Ausweisu’ era al unei tipe, întâmplător blondă. L-am predat chiar la magazin, nu avea sens să mă strofoc să găsesc proprietara, actele din vest nu au pe ele adresa. Altă dată am găsit un teanc de bancnote relativ noi, suma părea măricică ca ordin de mărime dar totul pe ele era înscripționat în chirilică, predat și ălea.
Odată mi-a căzut portofelul în bus, mi l-a dat înapoi imediat un alt călător. La Budapesta a uitat soția la magazin un dosar cu actele apartamentului, l-a regăsit tot acolo.
Mi s-a mai întâmplat să găsesc pe stradă bancnote mici de 10 sau 5 euro. De banii ăia nu mă obosesc până la poliție.
Dacă aș găsi vreun gentoi cu bani (bineînțeles că l-aș deschide. Poate fi și un pisoi sau chiar un bebe acolo, eu nu aud așa că hai să verific vizual) cred că l-aș lăsa naibii acolo. Nu pot chema poliția vocal. Cel mai probabil, ținând cont de reglementările legale privind cât cash poți avea, ar fi fost ceva necurat și probabil mi ar fi luat urma niște cetățeni de toată încrederea, din ăia despre care raportează periodic poliția și presa. De încredere că nu s-ar lăsa până nu recuperează mălaiul, indiferent de la cine. Au ăstia simț olfactiv și senzori cum nu a avut vreodată nici un detectiv.
Sunt profesor. Fiecare avem un dulăpior dintr -o bibliotecă uriașă, în cancelarie. Cu cheie. Într -o zi, l-am deschis la începutul programului să-mi iau o carte și când, după 50 min, s-o pun loc, era un plic pus frumos chiar deasupra teancului cu cărți și lucrări. 840 lei. Am recunoscut scrisul așternut de o colegă, notase pe el niște nume și sume. Nu m-am gândit o secundă să îl dosesc. Cu vreo 8 luni înainte i-a dispărut acest plic din geantă, din cancelarie. A fost nevoită să pună de la ea, erau sumele strânse de la copiii care au mers în tabără. Au trecut vreo 5 ani și uneori îmi reamintesc stranietatea situației. S-a împrumutat cineva sui generis și așa s-a gândit sa-i restituie? I- a pus întâmplător la mine pt că doar acel dulap era deschis sau i-a pus acolo cu intenția de a mă testa, că „sunt așa cu corectitudinea…”, cum mi se reproșează des?
Scuza, verific daca am inteles bine: tu ai gasit in dulapul tau un plic disparut cu 5 luni inainte? Cu suma de bani intreaga?
Vad ca nu mi-ai raspuns (iar eu facusem si o confuzie, in graba de a scrie – 8 luni scurse intre furt si gasire vs 5 ani trecuti dupa acele evenimente)
Eu vad situatia asa: cineva din colectivul vostru avea mare nevoie de bani in perioada in care colega a colectat platile pentru tabara… Era disperat/a ( poate o spaga pentru o operatie in familie, poate o plata a unei datorii presante, ceva teribil) A vazut unde a fost pus plicul cu bani si a furat, pentru ca era singura solutie rapida pentru a intra in posesie. Acuma, eu as vrea sa cred ca i-a luat promitindu-si sa ii restituie cind ar fi avut posibilitatea. Cu siguranta a fost impresionat/a de zbuciumul pagubitei. Nu are importanta daca a hotarat sa ii restituie inainte sau dupa ce a vazut-o pe colega in disperarea pe care o cunostea deja prea bine, ca sentiment. De asta a pastrat plicul original, ca sa se stie ca aia erau banii returnati.
O data rezolvata situatia personala, a venit timpul sa se tina de cuvant. A pus suma in plicul care putea fi recunoscut, dar problema era cum sa faca sa ajunga la destinatara fara sa fie implicat/a? Trebuia sa recurga la o terta persoana. In cine ar fi putut avea incredere ca nu o sa isi insuseasca banii, caci gaura fusese oricum acoperita din buzunarul victimei?
La punctul asta te-a gasit pe tine, recunoscuta ca fiind extra-corecta…Si-a pus speranta in faptul ca tu ai fi recunoscut si restituit plicul… Cine stie de cand cauta ocazia sa ti-l vare sub nas…
Daca esti in loc public si sunt camere posesorul gentii te poate identifica. Hai sa ridicam stacheta: ce ai face daca in geanta ar fi un purcoi de bani si o punga mare de amfetamine sau alte droguri ? 😀
Și dacă ar fi un cap de mort, tot aș lua geanta aia. Pă persoană anonimă, binențeles. Capu’ de mort l-aș duce-n cimitir, amfetaminele-s bune la slăbit dacă le iei cu cap, despre ce alte droguri mai vorbim? 🤔
Iote, am găsit eu anul trecut o tășcuță cu de toate. De era doar iarbă, o băgam în prima ghenă, dar na, erau tot felul de chestii pe care le-am recunoscut din tinerețile furtunoase, am zis că e mai bine să ajungă la poliție. Aideplmea. Proastă decizie. Am pierdut vreo două ore explicând la diverși tablagii în uniformă, dragilor, nu mă autodenunț, nu sunt nici vânzător, nici consumator, le-am găsit, le-am adus 😀 Măcar unul a fost cinstit, mormăia că le-am făcut de lucru în miez de noapte.
Cum era? Poliția, siguranță și încredere?
@Atti: întocmai! Cunosc foarte bine imbecilitatea poluției române și nu doresc să am de-a face cu ea. 😎
Nu cred ca un om amarat umbla pe drum cu o asa suma de bani! In plus daca chiar este obligat sa o faca are maaaare grija de ei! Concluzia: sunt bani nemunciti, obtinuti pe cai neortodoxe si mai bine ii folosesc pentru o cauza nobila.
Cred că era prin 96, mergeam către școală și am dat de un portofel cu o sumă destul de serioasă de bani. Cam cât un salar. Aidecapulmeu, nu poți să înțelegi cât de rupți în cur eram pe vremea aia, glorioasa tranziție își făcuse din plin efectele.
M-am tras într-un gang, verificat conținutul, doar bani, fără acte, adrese sau chestii care să identifice direct proprietarul. Niște fițuici random. Ce să faci?
Știu că mi-am luat o savarină de la cofetăria Carpați. Niște cărți de la librăria de la colț. Am plătit restanțele la fondul clasei, fondul de școală și alte fonduri la care eram sătul să se facă mișto de mine la ora de dirigenție. Blugi din piața Mărăști. Ceva de încălțat.
Bine au prins. Dacă e să fiu sincer, de erau acte de identitate în portofel, cred că făceam cumva să ajungă actele la proprietar. Banii, nu. Modul de gândire e diferit când ești un adolescent fomist într-o lume unde doar banii funcționează. Eh, vremuri aiurea.
Comentariu beton!19
Nici eu nu pun mâna pe ce nu cunosc. Asta mi-a amintit de o întamplare: acu mulți ani locuiam în Pantelimon. Vis-a-vis de bloc e o secție de poliție. Ajuns seara de la muncă, parcat vis-a-vis de poliție, cobor din mașină și involuntar văd o hârtie pe jos, care nu era orice gunoi, semăna a document oficial. Mă apropii și văd că semăna cu un soi de certificat de înmatriculare, dar scria în italiană parcă. Fiindcă știu că îi complicat să stai pe la cozi să umbli după documente, am zis să fac o faptă bună și să duc la poliție actul. Intrat, descris problema primului organ constatator și mă trimite la următorul. Într-o scârbă notorie după ce i-am explicat încă o dată scopul și durata vizitei mele, a început al doilea organ să mă interogheze ca pe ultimu’ hoț de buzunare. Acuma, după cum ziceam, era seară, tocmai venit de la muncă, obosit ca tot omu, numa chef de stat la taclale cu organele nu aveam. Așa că, le-am lăsat frumos documentul găsit să se spele pe cap cu el, m-am ridicat frumos și am plecat la canapeaua mea dragă.
Nu gasit, pierdut. De fapt uitat in buda la o benzinarie. Cind m-am intors ingrozita, la casa era un cuplu, el si ea, explicind vinzatorului cum ea gasise portofelul meu. Nu aveam mare avere, dar gindul pierderii actelor… le-am cumparat o sticla de vin. Domnu Tolea nu a suferit de bani. Cred ca a fost chiar recunoscztor ca a primit documentele inapoi.
Ce as face eu daca as gasi una suta mii euro? Habar nu am. Primul instinct imi spune ca i-as preda la politie, banii au trasabilitate si dai in altele. Dar nu pot jura ca nu i-as tine. Sincer. Cred ca ar depinde foarte tare de retrogradul lui Mercur si de fazele Lunii in ziua (noaptea) respectiva.
Eu am lăsat acum câteva săptămâni 800 lei in bancomat si am plecat senină. A venit un domn după mine la mașină si mi-a dat banii. Cred ca ar fi fost f simplu de luat fără să se vadă pe cameră.
Dacă mi s-ar întâmpla să găsesc o geanta cu bani și actele proprietarului in ea, primul gând este acesta: dacă eu aș fi fost păgubașul și persoana din acte ar găsi geanta cu bani, m-ar caută să mi-i înapoieze? Involuntar, îmi vine următorul răspuns: Nu. Deci acționez in consecință.
Am gasit si genti ( posete, nu diblomate) si portofele si bani.
Daca e geanta, mers pana in locul unde nu sunt sau se schimba camerele de luat vederi, intors geaca sau hanoracul pe dos , venit inapoi, tras gluga pe cap, luat, evaluat situatia.
Daca e suma mica si are numar de telefon in portofel, geanta – sunat la numarul ala, merita sa fiu samaritean. Mai ales daca are si acte. Daca are si acte si nu are numar de telefon, dar e o suma mica de bani, dus la politie.
Daca e suma mare ( de la mii de dolari in sus), in functie de situatie, Dumnezeu cu mila.
Nu am mers la politie ca oricum cand e vorba de sume asa mari in cash aia pun intrebari celui care reclama suma, e complicat, deseori pierzatorul nici nu merge la politie din cauza asta, daca cauta, o face pe alte canale. Important e sa nu fii din zona.
De unde si urmarea, daca e aproape de zona unde locuiesc, muncesc sau ma invart des, nu ma ating de nimic mai mare de marimea unui portofel. I-o arat altcuiva – sa faca el ce-o vrea, nu trebuie sa vina tot norocul la mine.
Daca e portofel sau bani direct se aplica regulile de mai sus cu inclinarea ca aproape de locul cu care pot fi usor asociat sunt filantrop, le donez banii inapoi.
Sunt doua reguli simple, nu imi pasa ce cred aia care au pierdut bunurile pana nu-si permit sa faca nimic pe temă.
1) Comoara e a gasitorului, cu conditia sa poti naviga printre tentativele de recuperare si lege.
2) Banii sunt bani, dar daca in pachetul gasit se afla obiecte care pot avea valoare mai mare pentru cel ce le-a pierdut decat banii, nu e bine sa faci mai mult rau decat profit. Vorbesc de acte si obiecte cu identitate, greu valorificabile, daca langa bani mai sunt si doua diamante ( cum s-a mai intamplat, chit ca erau ieftine ) , norocul meu, alea-s tot bani .
Balanta la zi este de circa 27,000 de dolari ( aproximativ, din mai multe monede, nu am numarat exact maruntisurile ) gasiti si valorificati, 4 seturi de acte si circa 3000 de dolari returnati pierzatorilor, 2 seturi de acte si vreo 1000 de dolari lasati la politie, si 1200 de euro, circa 400 de dolari si 300 de lei si 3 seturi de acte pierdute si nerecuperate.
Sunt pe plus, cum s-ar zice.
0
Pierzi, gasesti, pierzi din nou, gasesti si mai mult… Ce viata aventuroasa… Pe unde te invarti?
@Mary, cre’ ca Vladi e pescar la Fontana di Trevi… 😂
Salut, sunt Tolea, trebuie să vorbim.
Sun la Politie. Nu am nevoie de bani nemunciti. In plus, cine se plimba cu 100k € in geanta, 99% face afaceri dubioase cu ei. Nu am nevoie sa ma caute cineva acasa cu sabia.
Daca ar fi bani munciti din greu, proprietarul ar tine geanta la piept ca pe sfintele moaste, nu tinuta pe jos in metrou.
My 2 cents.
@Mircea Balea: când găsești geanta aia, anunță-mă, te rog frumos. Vin io să te scap de ea. 😎
Prin anii 2000 mergeam cu bicicleta spre muncă, se înnopta, și la lumina farurului am observat ceva ca un ghemotoc pe marginea drumului. M-am întors am ridicat ghemotocul și am văzut că erau bani legați cu un elastic, mai exact 700 de lei. Dacă nu aveam far ratam cei 700 de lei și riscam și o amendă de la poliție. Concluzia mea: Nu circulați cu bicicleta pe drumurile publice fără far la bicicletă noaptea. 🙂
Am ajuns la nivelul de trai la care m-aș bucura dacă aș putea ajuta pe cineva care, poate, a pierdut o geantă. Dacă eram sărac lipit, poate că n-aș fi gândit așa.
In primul rând, nici prin gând nu mi-ar trece să mă ating de ea. Ar putea fi o bombă. Aș suna la 112 și să se descurce.
Am pățit ceva de genul (bine, nu de anvergura asta) pe vremea când făceam taxi, acum câțiva ani, înainte de pandemie. Iau o comandă, iau un bătrânel (avea peste 80 de ani lejer)…îl duc până la piață (cursă de 12-15 lei, nu mai știu exact), coboară…plec spre cel mai apropiat stand (așa se cheamă stațiile de taxi). Cobor să fumez o țigară și mi se pare că e mizerie pe locul unde stătuse…deschid ușa și găsesc vreo 1800 lei (exact 1824), probabil toată pensia amărâtului. Ii căzuseră din buzunar când a scos banii pentru cursă. Acum, știam de unde îl luasem, dar îl luasem din fața blocului, nu știam la ce scară și apartament stă. Și îl lăsasem la piață. Am sunat la dispecerat și am cerut numărul de pe care a sunat. Le-am explicat cum și de ce. Mi l-au dat, era un număr de fix. Abia pe seară l-am prins. Mă retrăsesem deja, băusem și vreo 2 beri…i-am zis că i-am găsit banii, dar îi pot aduce numai a doua zi…afară de cazul că vine el după ei. I-am dus a doua zi, a zis că nu are bani de taxi să vină să îi ia în seara aia.
Nu suntem încă în Vest, să fie bombe lăsate aiurea 😀
in cateva comentarii a fost mentionata frica de a gasi o bomba. Glumiti, nu-i asa? Era o expresie „speriati de bombe” dar eu nu va cred…
Intr-o valiza in mijlocul drumului ma astept sa gasesc rufele murdare ale vreunui zapacit abia intors din vacanta. Intr-o sacosa, cel mult cateva cumparaturi fara mare importanta. Intr-o poseta, obiectele normale pe care le caram zi de zi cu noi.
Sotul meu a gasit in scara blocului un telefon. A sunat la ultimul numar apelat si a reusit sa stabileasca o intilnire cu proprietara pentru a i-l preda. Femeia i-a povestit ca i s-a furat geanta. S-a oferit sa-l recompenseze, dar el a refuzat, nu voia sa-i agraveze pierderea. A doua zi un vecin i-a spus ca a gasit pe scara la un alt etaj, o geanta. Au pus cap la cap faptele si omul meu a sunat din nou la cucoana sa o intrebe cum era geanta furata. Descrierea corespundea. A venit asta cu o falca-n cer si una in pamant , nervoasa ca de-acum i se parea suspecta restituirea asta pe bucatele si ii lipsea portofelul.
I-am explicat cum au decurs lucrurile, i-am aratat ca in bloc se putea intra destul de usor, i-am amintit ca nu ne interesa nici o recompensa si am sfatuit-o sa faca oricum plangere la politie.
Dar a fost cam neplacut. In mod sigur, daca ar fi iesit la iveala si portofelul (nici macar nu reclama o suma fabuloasa) nu am mai fi sunat…
@Mary, e plin de bombe p’acilea… 😁
„Raport gonfidential!!!
Zaludam cu rezbect, jefu’.
Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns bine; dragut fara problem control aerobort, fiindca mai gasit un bagaj pierdut pe drum.
Pastrat dolar american blestemat, pentru construit aigea bomba noua; dat jumadate la daxi, jumatate furat tigan din buzunar.
Indalnit frate Ahmed, patron magazin, ajudat la mine.
Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler proaspat, intoxicat zalmonel, noi ajuns spital, doctor roman durut la cur.
Jefu’, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, deci ingergat plan bomba cu bum-bum !
Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde tara mia, fara apa la robinet.
Urmarit emiziuni explozia camion azotat, facut frica la mine.
Astia romani are tupeu nu gluma !
Trebuie recrutati, jefu’!
Bomba cu azotat mare efect aveam !
Inderesat pilotat avion pentru lovit gladire la roman; vazut delevizor aparat zbor MIG prabusit singur in ogorul taranului, plus roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara aprinsa, murit zoagra, facut chef mare la ei …
Draga jefu’, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gand iesit cumparat baglava, exblodat budelie la parter.
Aicia la Romania, mult cretin!
Zberiat, zguibat la zan, cacat pe mine de frica! Jefu, ma indorg agaza!
Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba noastra !!!”🙃
Nu e la subiect dar odată m am dus la strand și aveam doar bani de intrare cu fratele meu și la plecare am găsit 30 de lei pe jos prin 2000 cred si I am luat ca eram saraci lipiți și ne am cumparat mancare de la alimentara
Hai că ți-ai făcut de lucru…poate citește Tolea Ciumac blogul asta și te caută să-i dai numele prietenului tău din facultate… să își ia ăia 400$ înapoi 😁
Articolul acesta mi-a amintit de o intamplare din copilarie. Sa fii fost anii 2000, eu aveam vreo 9-10-11 ani cand am gasit, intr-o intersectie in cartierul unde locuiam, pe langa gardul viu o suma destul de mare de bani pentru un copil sarac :))) erau cam banii de pachet pentru vreo saptamana, doua pe care ii primeam de la ai mei. Bani pe care i-am luat si i-am cheltuit pe vreo 2 oje, acetona si dulciuri. Mama a vazut noile achizitii in casa si evident ca m-a intrebat de unde au aparut, eu am povestit mandra ca am gasit banii respectivi si unde i-am gasit. Ceea ce m-a surprins e ca mama nu a zis ca poate erau banii de paine ai cuiva, ca poate i-a pierdut vreo batranica in nevoie ca sa ma invete ca nu trebuia sa imi insusesc acei bani, ci a dus totul in zona mistica, zicand ca vrajitoarele fac vraji pe bani si ii arunca in intersectii si ca poate am adus ghinion luand banii respectivi. Replica la care eu am raspuns ca oricum i-am cheltuit banii, deci nu mai sunt in posesia mea si nu are cum sa ma afecteze pe mine cu nimic.
Cand am gasit pe jos o bacnota de 50 de euro, i-am luat, ca m-am gandit ca oricum n-ai cum sa identifici proprietarul.
Pe de alta parte, cand am gasit o borseta in autobuz, i-am dat-o soferului fara sa ma uit ce e inauntru (poate ar fi fost tentatia prea mare daca era o suma mare de bani, asa ca am preferat sa nu stiu).
apropo de legea echilibrului.
In anu 1 de facultate am intrat in facultate si am gasit in banca un portofel, ceva bani, un card de telefon si un calculator d-ala stiintific. Am pus legitimatia alui in geam cu „suna la numaru asta”. I-am dat tot
Ca atare la final de an cand baut mi-a cazut portofelu pe jos…am mai gasit o pulangura.
In anu 3 l-am vazut pe unu ca i-a cazut o foaie de 100 de mii (pre denominare). Cred ca ala era ca fusese singuru. Nu am alergat dupa el, ci mi-am luat de 100 mii bere.
Legea echilibrului a zis ca de data asta am baut 10 beri
Alta lege a echilibrului a facut sa cad o data cu bicla si sa imi rup pantalonii. Dupa care am gasit pe jos 100 lei.
dar. La sume asa mari e complicat de spus. Mai ales ca ok..ai gasit 100 de mii de euro. Ce faci cu ei? Cum ii speli?
Sunt mai multe variante.
Daca nu sunt acte, păstrez suma (mare sau mică)
Daca sunt acte și daca e o sumă mică, caut proprietarul și i le dau înapoi.
Daca e o sumă mare și cu acte, duc totul la poliție. E treaba politiei pe urmă.
Asta daca stau in Franța. Pentru că in Franța, sacoșele cu bani lichizi sunt suspecte. Dealtfel, pentru orice tranzacție de peste 3000e cash, Tre sa ii declari și să spui de unde vin. Nimeni nu mai cumpără cu sume mari cash in Franța. Va imaginați cum ar fi să stea sa ii numere? 😅
Asta e o problema in tarile noastre. Multi bani -mafia.
Ai coaie sa furi de la ei?
Salut! Citesc de ceva vreme blogul, dar n-am simtit sa ma bag in seama. Intrebarea ta insa mi-a amintit o situatie de care n-am fost sigur nici la acel moment, nici dupa. Poate ca as face la fel a doua oara, poate nu. Pe scurt, incheiam colaborarea cu o mare multinationala, dintr-o pozitie putin delicata (eu nu mai voiam cu ei, ei nu mai voiau cu mine, ca aveam gura mare si nu ma supuneam excelului) si ajunsesem la un acord verbal. Eu fiind fiert pe incredere si relatii umane, am semnat hartia ca primarul. La 2 minute dupa ce am iesit din cladire, cu exemplarul meu in brate, primesc un telefon. M-au rugat sa ma intorc, pentru ca pe hartie era suma gresita. Negociasem un numar de salarii lunare, insa omul care redactase calculase acelasi numar de salarii… anuale. Era de 12 ori mai mult decat ar fi trebuit sa-mi dea. Semnat de ambele parti, in dublu exemplar. Drumul inapoi a fost cel mai lung drum de 5 minute din viata mea. Si m-am intors. Si, probabil, de tantalau ce sunt, ma voi mai intoarce. Nu, nu dorm bine noaptea, mai ales in noptile in care calculez ce sa platesc mai repede si mai bine. Deh, cic-as fi om. Hugs!
@Dan: io nu retractam nimic. Ai semnat? Pa și pusi de la niusi. Marcă banu’!
Eu aș fi dus geanta la politie. Aș fi pus mana pe ea, dar nu as fi deschis-o, nu in prima fază. Poate doar daca ar fi stat mai mult la mine (pana ajung la politie). Sau o alta varianta pe care am mai facut-o, as fi lasat-o la un restaurant din apropiere, poate se intoarce omul si intreaba acolo.
Acuma depinde si de geanta si de context – ca daca mi se pare suspecta, probabil as ocoli-o, pur si simplu.
Am gasit un rucsac de copil lasat intr-o parcare (langa scoala copiilor mei) și l-am lasat la Ana Pan, la vedere, chiar langa locul unde l-am gasit. Am vrut sa nu-l fure careva :)). L-as fi dus si la scoala, dar erau vreo 2 scoli in apropiere si nu stiam de la care scoala era.
Am un simt al raspunderii puternic cand gasesc ceva pierdut: nu doar sa nu imi insusesc acel obiect, ci sa-l si gasesc/ajut pe propietar sa-și revendice obiectul :))). Nu cred că-i chiar sanatos simtul ăsta al meu (partea cu a mă implica sa ajut), pentru că uneori înseamnă să ajuți oameni care nu vor sa fie ajutati sau sa ma bag eu în rahaturi cu care nu am nicio treaba.
Am gasit un rucsac cu bani pierdut lam luat si dupa 2 ore la predat poliției intre timp proprietarul care lua pierdut au facut plângere dar până seara au primit in prezenta mea si a poliției rucsacul cu bani.
Am dat declarații Am primit dovada predari sumei ..ce se poate intampla in cazul meu chiar dacă politia a spus că nu sunt probleme?