Și dacă răspunsul la întrebarea din titlu este „da”, aveau vreun efect pedepsele alea?

Pe mine mă pedepseau, cea mai uzuală pedeapsă fiind: „nu te mai uiți la televizor”. După ce că aveam programul tv amărât de pe vremea cealaltă, mi-l luau și p-ăla. Dar cărțile nu mi le puteau lua, prin urmare pedeapsa cu televizorul avea același efect ca frecția cu aloe vera pe un stâlp de telegraf.

Singura pedeapsă care m-a durut vreodată cu adevărat a fost când mi-a interzis taică-meu să mă uit la România-Danemarca, în ’89, acel 3-1 fabulos care ne-a adus calificarea la Cupa Mondială din ’90.

Mă prinsese cu o minciună babană și asta a fost pedeapsa hotărâtă. I-am zis că merg într-o duminică acasă la colegul meu de bancă, la Remus, care era dintr-un sat de lângă Vâlcea, să învățăm împreună pentru teză.

Bine, și taică-meu ăsta, nu înțeleg cum a putut să pună botul la așa ceva. Ce adolescent de 16 ani se ducea într-un sat de lângă Vâlcea să învețe pentru teză? Mă rog, eu asta i-am spus, că m-a crezut sau nu m-a crezut, nu mai conta, m-a lăsat să mă duc.

Evident, n-a învățat nimeni pentru nicio teză, am plecat cu Remus la Craiova, acolo unde jucau Craiova cu Dinamo. Cum pe vremea aia meciurile din campionat erau doar la radio (se televiza doar eternul derby), am hotărât că TREBUIE să mergem pe stadion să-l vedem.

N-aveai cum să ratezi meciul ăsta, indiferent cu cine țineai. La Craiova juca Gică Popescu, iar Dinamo avea echipa aia de vis antrenată de Lucescu. Nu puteai să nu mergi pe stadion. Că era cât pe ce să nu intrăm este cu totul altă poveste.

Nfine, văzut meci, Craiova a câștigat, m-am întors acasă. Acolo unde, nefiind nici pe vremea aia cel mai ascuțit creion din penar, am uitat biletul de tren în buzunarul gecii cu care fusesem îmbrăcat.

Moment în care aveam să aflu că taică-meu nu halise pe nemestecate povestea cu învățatul pentru teză. Altfel nu-mi explic de ce mi-ar mai fi controlat buzunarele gecii, acolo unde avea să găsească un bilet de tren pe ruta Craiova – Rm. Vâlcea? A văzut geaca în cuier, s-a uitat în buzunare și m-a luat la marele fix pe când încă dormeam:

– Ce e ăsta?

Rezultatul a fost că m-a pedepsit să nu mă uit la România-Danemarca. Ce-i drept, s-a mai înmuiat la pauză, că mă auzea făcând treișpe-paișpe pe lângă ușa sufrageriei, și m-a lăsat să văd a doua repriză. Nu poți să pedepsești în halul ăsta un microbist.

Dar chiar și în condițiile în care nu m-ar fi să lăsat să mă uit la a doua repriză, n-am regretat nicio clipă c-am mers la meciul de la Craiova și nici că l-am mințit. Nu de alta, dar dacă-i spuneam unde vreau să merg, nu m-ar fi lăsat niciodată. Prin urmare, dacă ar fi trebuit s-o fac din nou, aș fi făcut-o fără nicio ezitare, chiar și dacă știam dinainte care vor fi consecințele.

De aia vin și repet întrebarea pe care v-am pus-o la început: pe voi vă pedepseau părinții? Și dacă „da” ce fel de pedepse erau? Aveau vreun efect sau nu?

sursa foto: freepik.com