Este o adevărată frenezie pe rețelele de socializare despre prețurile umflate ale produselor alimentare din Târgurile De Crăciun de prin orașele mari ale României. Deja am văzut la doi prieteni (aici și aici) despre cum se prezintă situația pe piața langoșilor din Târgurile de Crăciun de la Cluj și de la Sibiu.
Băi, nimic de zis, chiar sunt umflate, dar am aroganța să cred c-am găsit soluția ideală pentru a le face să nu mai fie, să coboare la un nivel mai uman. Imediat vă explic.
În situații de genul ăsta, politica mea este una singură: refuz să plătesc prețurile mărite artificial, bazate doar pe emoție și pe comoditatea consumatorului. În cazul de față, bazate pe „a venit omul la Târgul de Crăciun și trebuie să mănânce ceva”.
Băi, nu, nu trebuie să nimic. Deși nu sunt pe genul zgârcit, deși să dau 20-25 de lei pe un langoș d-ăla nu mi-ar face gaură în buget, niciodată nu voi plăti un preț de genul ăsta. Pentru simplul fapt că mă consider luat de prost.
De altfel, poporul român, în marea lui înțelepciune, are și o vorbă pentru asta: „nu e prost ăla care cere, e prost ăla care dă”. Iar eu nu dau, că nu vreau să fiu prost.
Da, pot să accept să plătesc un preț mare dacă ești unicul restaurant de pe Jepii Mici si mi se face foame. Când nu am alternativă, o să plătesc fără să crâcnesc banii care mi se cer. Dar când am zeci de alternative, o să zic pas oricărei încercări de a-mi dovedi că de sărbători fraierii trebuie jecmăniți pe sistemul: dă-i în plm de proști, că n-au ce face, trebuie să cumpere.
Când or sta gheretele alea care vând langoși fără niciun client, zile întregi, să vezi cum or să înceapă să reconsidere prețurile. Dar, din păcate, nu stau. Asta fiind de fapt problema cea mare, nu prețul: se vor găsi întotdeauna fraieri care să plătească. Pe asta se bazează și ăia când stabilesc prețurile.
Atât.
sursa foto: freepik.com
Io nu mai merg la așa ceva. Am fost o singură dată, am văzut prețurile și m-am întors acasă. Mi se fâlfâie de târgu’ lor.
Comentariu beton!105
Ceea ce înseamnă că suntem doi.
Eu n-am fost niciodată. Bine, mie nu-mi place să merg, în general, unde sunt locuri aglomerate și-mi imaginez că așa este și la târgurile astea de Crăciun.Acolo unde put a grătare, unde cântă manelele…nu-mi place.
Comentariu beton!47
@JT: ma bag la fâlfâială.
@ MV: iacă, nu sunteți doar doi
Comentariu beton!32
Baaa,santeti trei,cu mine !
Nici nu ma duc,nici nu cumpar !
Comentariu beton!31
@MV, eu cred că suntem mai mulți decât doi, chiar aș risca să zic că suntem majoritari!
Comentariu beton!28
Credeam c-o să-mi iau mânuțe roșii pe motiv că-mi joc de tradiția strămoșească a târgului de Crăciun. 🤭
Aici, o pungă de juma’ de kil de castane e €2,89. Ca tot românu’, mi-am luat 4 pungi. Și 10 pungi de pufuleți. Să fie.
Comentariu beton!24
Ce e ăla târg de Crăciun?
Comentariu beton!15
Suntem mai multi care nu mai acceptam aceste preturi nesimtite !!!
Cred că suntem mulți,însă mult mai puțini decât cei care se lasă jecmăniți.
Comentariu beton!40
Păi altfel n-ar fi prețurile astea.
în viața mea am interacționat cu diverse personaje, iar cele de genul vînzătorilor ăstora au ca motto: „infinite pe lumea asta sunt apa, aerul și fraierul!”
so…
Comentariu beton!28
De 25 de lei pun pariu ca pot face măcar 6-8 langosi acasă. Asa ca din partea mea, își pot baga târgurile în locuri unde nu bate soarele 😁
Comentariu beton!56
Dacă nu 6-8, măcar 4.
+1
Să te uiți la langoș și să cânte și boxa de manele: „valuarea mea, valuarea mea…”
Comentariu beton!35
:)))))))))))))
Dacă se aud ritmurile astea, înseamnă că ești lîngă turnul Eiffel, drept pentru care nici gogoșile nu vor mai părea așa de scumpe 😂.
Comentariu beton!23
Să punem de un club, zic.
Pot să mă plimb prin târgul de Crăciun și fără să mănânc chestii ultraumflate la preț.
Comentariu beton!35
Și eu, două zile pot să mă plimb. Când mi se face foame, mă duc la mec și tot nu dau banii ăia.
Ne uitam, inghitim in sec, poate ca injuram in gând si mergem mai departe! 😜
Nici eu nu dau. Deși la Cluj langoșul a fost 5 lei acum vreo 5 ani, nu pre-inflație, cum zice domnul Galoș (e 10 lei de vreo 2-3 ani), dar 20 de lei pe o plăcintă nu dau. Mai sunt așa: 13 lei 100 de grame de castane coapte, 12 lei un pahar de 300 ml cu vin fiert, 30-35 de lei o wafă cu ciocolată, 100 de lei kilul de șoric, 38 de lei meniu aripi crispy picante 350 gr, 15 lei 200 gr cartofi prăjiți, 25 de lei 5 sarmale, 30 de lei un baton de 200 gr de ciocolată de casă. Am fost o dată, cu copilul, să vedem ce-i pe-acolo, dar nu mai mergem. La banii ăștia mă duc la Viena și mai și văd una alta.
Comentariu beton!67
Deci, dacă mergem toți patru, n-avem nicio șansă să scăpăm fără să dăm minimum 2-300 de lei, la o privire de ansamblu. Well, să fie sănătoși, că mie și-așa nu-mi place frigul.
Da. Și asta după ce stai la cozi. Nu vrei să știi ce cozi sunt la căsuțe.
Comentariu beton!16
Normal că sunt cozi. Oamenii tânjesc să fie luați de proști.
Și uite așa, zgârcita și pofticioasa din mine trece la bucătărie să se ocupe de niște castane 😂 cam frig și vânt afară, merg la fix!
Comentariu beton!28
Ca pont, am luat luni, acu’ 2 zile, castane cu 17 lei/kg de la lidl.
Pt curioși, eu le fac așa: le spăl, le crestez în cruce cu simț de răspundere (adică un pic mai adânc, folosiți un cuțit ascuțit și multă atenție), le las la înmuiat în apă 12-24 ore, încălzesc cuptorul la 200 grade (maxim pt cele cu gaz), pun castanele într-o tavă (cea la care țineți cel mai puțin sau folosiți hârtie de copt), torn peste ele 200-250 ml apă, dau un praf de sare grunjoasă și dau totul la cuptor 30 de minute. Mai cu o lingură printre ele cam la 10 minute.
Poate nu ies ca la jar, sau cum fac ăia în târg, dar mie îmi plac.
Comentariu beton!75
Ady, super mulțumesc! Chiar am luat aseară niște castane și nu știam exact cum să le fac, a picat la marele fix comentariul tău!
Sărumâna!
Comentariu beton!18
@Ady, îmi plouă în gură, efectiv
@Ligia, bag și poză dacă îmi permite șefu’ 🤭 cre’că pot pe fb
Și eu care nu am fost deloc…mă gândeam că anul asta aș merge😉m-am răzgândit, nu mai merg🤦♀️💋😉
@Maria, cu plăcere.
ah, și când le scot din cuptor, le bag într-un prosop de bumbac și îl împăturesc bine peste ele, las doar un colțișor desfăcut, ca să rămână calde până le termin pe toate de mâncat.
@Ady: Azi am primit vreo 3 kg de castane de la un prieten asa ca, dupa ce termin de citit/comentat pe toate blogurile unde-mi „pierd” timpul, ma pun sa le crestez si sa le pun in apa pentru maine seara. Multumesc pentru inspiratie!
Hmm, ciudate preturi!
Nu am fost pana acum, anul acesta la niciun targ de Crăciun in RO dar tocmai m-am întors din UK. Englezii sunt crazy când vine vorba de Craciun, au deschis targurile de la începutului lunii Noiembrie. Dar de ce ziceam ca sunt ciudate preturile? Pai..
Am baut vin fiert cu 3£-5£ , am mâncat ceva cârnat din-ăla nemțesc, tot 3£, o clătită/waffle era 4-6£, plăcinte si alte chestii asemănătoare erau între 2,5-5£, meniuri de burger + cartofi prăjiți la 5-7£.
Si asta nu într-un singur targ, am fost in vreo 3 din orașe diferite( Sheffield, York, Manchester).
De mai mulți ani am impresia ca la noi toată lumea merge pe japca si doar atât.
@Ady: Revin cu impresii despre castane… Au fost dementiale; asadar, iti multumesc frumos inca o data pentru inspiratie!
@Radu-Mihai, cu plăcere.
m-am emoționat toată. e plăcut să primești feet-back la recomandări/sfaturi, să știi că au mers, că au fost utile.
O să mă duc cu vinul fiert la termos. Mie asta-mi trebuie la târg. Cu copii e greu, că na! și pe asta se bazeză și târgoveții vieții.
Comentariu beton!21
MI se pare cea mai bună decizie. Și eu m-aș duce cu vinul meu fiert. Plus că vinul meu ar face pipi pe poșirca lor.
Ce idee bună! Asta fac, îmi iau vinul în termos! 🤗
Daca veniti la Targul de Craciun din Oradea ne intalnim cu totii si bem vin din termosurile de acasa. Macar asa o sa fiu intr-un grup select fara sa ne uitam urat unii la altii cand scoatem termosurile.
Comentariu beton!20
Eu pe copii îi duc doar după ce i-am îndopat acasă. Pe sistemul ” Până nu termini de mâncat nu mergem!”
Comentariu beton!19
Bună idee! Tring!Păi nu iau eu vinul la termos?😁
Lilia, să trăiești! Eu cu vinul și fii-mea cu ciocolată caldă la termos și ne plimbăm „romantic „până se termină proviziile,apoi acasă , că înghețăm fără provizii! 😁
Se aplică și in cazul bizareriilor de pe litoral!
Comentariu beton!20
Bineînțeles că se aplică. Se aplică peste tot unde ai alternative.
Oldjohn, ești elegant când spui „bizarerii” la mizeria de pe litoral. Eu stau la țară, la Eforie sat, unde cel mai mishteau este din septembrie până în mai. Apoi, să te ții!
Însă mă pun oarecum și în papucii „antreprenorilor”: păi, unde clientul vrea căcat pansat, eu vând trufe? Așadar, asta e piața
Comentariu beton!14
Targul de la Sibiu e organizat de multi ani de o firma privata care practica niste prețuri colosale la inchirierea căsuțelor plus niste contracte cu tot felul de clauze si penalizari, si trebuie achitat tot in avans încă de prin august.
Nu e de mirare ca buticarii practica niste preturi mari, oamenii trebuie sa se asigure ca isi scot parleala.
@Ion, oare cum se face că Primăria i-a găsit tocmai pe ăia care „practică niște prețuri colosale”? S-a licitat după criteriul „prețul cel mai mare”?
Am un prieten care e la inceput de drum si incearca sa participe la targuri, concerte si alte evenimente de acest gen. Taxa de participare perceputa de organizatori, fie ca e primarie sau SRL, este nesimtita de-a dreptul. Unii percep 30% din suma incasari (retineti, incasari, nu profit), altii o taxa fixa de ordinul miilor de euro / eveniment plus utilitatile. Nu cunosc exact situatia targului de la Sibiu, dar in cazul multor evenimente preturile sunt mari si din alte cauze, nu doar lacomia vanzatorului de bere, mici, zorzonele.
Comentariu beton!28
N-am nicio îndoială că e așa, toți vor să dea lovitura de Crăciun. Doar că pe mine, consumator final, mă lasă rece mecanismul din spatele prețurilor umflate.
Dacă eu, cum spune și Mihai, consumatorul final, nu mai cumpăr din târg, târgovețul nu mai vinde. Caz în care are două opțiuni: fie scade prețul, ca să mă atragă și pe chitroasa de mine și are niște venituri mai mici, dar le are!, fie nu mai participă la târg și atunci nu mai are venituri deloc.
Moment în care organizatorul târgului are tot două opțiuni: fie scade din taxele de participare și are profit mai mic, dar îl are, fie se încăpățânează să țină taxele sus, caz în care îi dorim un sincer faliment plăcut.
Există, desigur, întotdeauna opțiunea a treia. Fix cea practicată de suficienți participanți la târgurile astea încât ele să continue fix în același fel: ne așezăm la cozi, să cumpărăm „cele cuvenite de Sărbători „, în timp ce mieunăm cât de scumpe sunt toate, dar musai în timp ce ne dăm un check in feeling blessed la targul de Crăciun.
Comentariu beton!14
Explicațiile celor care se plâng deși cumpără prostiile alea sunt de genu’: o dată e sărbătoarea X, pfff, ieri o doamnă se jelea că a dat 50 lei pe două porții de sarmale 😂 pen’că’s tradiționale, făcute cu drag, în tihnă știți voi 😬 cam tâmpițică motivația. Dacă arde și nu se poate altfel, ok, dar dacă am alternative nu prea văd sensul să mai fac atmosferă după aceea. Și eu fac parte din clubul celor care nu merge pe principiul „o dată e…”
Comentariu beton!23
Asta e fix pe sistemul celor care postează notele de plată de la restaurant și se plâng pe internet de prețurile mari. De parcă i-a obligat cineva să comande, de parcă nu se putea ridica de la masă după prima privire în meniu.
Eu am fost anul trecut în trecere la târgul nostru din Arad.
Am avut treabă prin oraș și sora mea m a bătut la cap sa ii iau un kurtos .
In fine ,nu am mâncat nimic până seara și am zis daca tot sunt acolo să îmi iau Si ceva de mâncare.
2frigarui de pui și o mana de cartofi pe plita=72Ron
Am refuzat să plătesc i am spus doamnei unde sa și le bage .nu pentru că nu îmi permiteam dar asta e jaf la drumul mare.4bucati de pui pe bat cu ceapa și ardei și o mana de cartofi 72ron?pe bune
Anul asta nici nu vreau sa merg mai bine comand de pe Tazz ceva
Comentariu beton!22
Băi, știi ce amintire mi-ai scos la iveală? Când eram mică și mergeam cu ai mei în Herăstrău unde mai găseai de vânzare batoane d’alea cu miez de sămânță tras în zahăr și bile d’alea de floricele dulci și care erau și colorate, mama inventa povești ca să nu cer ceva. Cum că semințele erau sărate cu pipi de țigancă, iar culoarea aia verde era făcută din broaște pisate. Cum naibilui de mi-am adus aminte, cum?🤷🏻♀️
Comentariu beton!39
Pisate sau pișate? Broaștele, zic. 😛
Păi exact de-aia inventau povești, știau și ei care a fost costul de producție pentru alea.
Pisate în mojar.😁
Maica mea ne descuraja sa luam sucuri: fanta e cu cărămidă pisata și cola e cu crema de ghete 😂. Și acum au rămas în familie „compozițiile”
Comentariu beton!16
Eu locuiesc in Dubrovnik si de curand s-a deschis targu de craciun si aici. N-am mers inca, dar am auzit ca sunt preturi super mari. Gen 30kn (20ron) un wurst in chifla. De avut in vedere ca Dubrovniku e un oras foarte scump (de fapt, e cel mai scump oras din Croatia, vara bei o bere un pahar de bere, !! nu halba!!, la 6 euro).
Da cand vad ce preturi sunt in Ro…
Comentariu beton!23
Îndrăznesc să mai expun și eu problemă. Scumpe, scumpe dar… nu știu la voi, însă la Suceava mai e o problemă: prostiile care se vând într-un astfel de târg. Mă gândesc că e așa peste tot, dar dacă nu am fost, nu cunosc. În mintea mea, la un astfel de târg de Crăciun ar trebui să găsim doar treburi tradiționale și d-astea, greșesc? Ei bine, ce găsești la târgul din Suceava? Pături cu BMW, VW, Mercedes și alte mărci de mașini. Pentru că… știm cu toții că strămoșii noștri se înveleau mereu cu păturica cu Mercedes după ce veneau de la arat pământul.
Așa că întrebarea mea e următoarea, că era să uit de ea: Ce facem cu fake-urile și toate prostiile de prin târguri? Eu i-aș da afară cu tarabă cu tot.
Comentariu beton!57
Tot e bine cu paturicile. La Galati, ultima data când am fost, se vindeau izmene, chiloți, oale de lut, haine din piele și kurtosi. Nu ma mai duc în viața mea
Așa mult îți displac oalele din lut? :))
În combinația asta, da, îmi displac 😁 Adică dacă îmi trebuie oale sau chiloți, ma duc la magazinele dedicate, și nu aștept sărbătorile vieții sa mi le cumpăr. Btw, sunt magazine din care poți cumpăra oale de lut tot timpul anului, și nu au preturi obscene
Fost în târg, cumpărat 2 globuri, ca iau in fiecare an cate 2 noi, mai cumparat doua sticle de bere Delirium Tremens, ca, in alta parte nu gasesc, mancat acasă, gospodărește. Aici, nemtii sunt fierti pe vin fiert. Am incercat o singură dată. Am băut ceai mai tare.
Comentariu beton!17
Mai bine fierbeau niște bere. 😛
„Aici, nemtii sunt fierti pe vin fiert. Am incercat o singură dată. Am băut ceai mai tare.”
ehe. Asa am crezut si io.
Primu pahar: ce pula mea e ceaiu asta?
al doilea pahar: datenplm cu ceaiu tau
al treilea pahar: hahahahaha…uite un deget
al patrule pahar: aahahahahaha…(nici macar nu mai era nevoie de un deget pentru a rade)
al 5lea pahar: uite un cersetor roman -„ce faci omule, cum e viata pe aici”
al 10lea pahar, colegu asperger -> autist: „da, e o idee geniala sa ma vopsesc blond”
Ceai.
Comentariu beton!24
@Animaloo: daca fac eu vin fiert acasa, un pahar e mai mult decât suficient. Chiar văzui ieri o chestie misto: „vinul fiert a ca un ceai, asa, dar mai vesel”. Deci, știu și ei că e pischwasser.
avand in vedere ca vinu, simplu, are vreo 12%, mai pierde cand il fierbi, inseamna ca nu tii la bautura 😀
si da, vinu fiert de pe la targuri e ceai cu umor in el. Are si sens, conceptu e sa bei cat mai mult nu sa te imbeti cat mai tare 🙂
În Sibiu e nebunie referitor la preturi ….Și da clar ai dreptate.. Prost e cine dă !
Io nu stiu daca la noi s-a facut targ de Caciun, parca piata Dacia era in renovare.
In schimb, la mine-i cald in casa si miroase a scortisoara de la placinta cu mere pe care tocmai am prestat-o. Si daca tot am aprins cuptorul, am copt si niste alune de padure si-apoi le-am caramelizat usor, ca merg cu inghetata din capul placintei cu mere.
Vin kinderu si nevasta-sa pe la noi, am adus-o si pe mama, targ de Craciun my ass!
Comentariu beton!44
Prețul ca prețul. Ok, plătim, nu-i bai. Dar am luat și eu o dată într-un an și avea un gust de zici că mâncai talpă de adidas. Langosii de patiseria din colț sunt mult mai buni (și mult mai ieftini).
La târg iau numai ceramică făcută de mână (sau alte decorațiuni). În rest…am văzut și mai bine de atât în alte părți ale orașului…
Am fost in octombrie la un targ la Agronomie.Am dat 10 lei pe un langoș.Tot mi s a parut mult ,avand in vedere dimensiunea si calitatea.Asa ca , nici nu calc pe la targul de Crăciun.Sa vanda unul altuia.
O singură dată, intr-o iarnă, la munte, zăpadă, frig, am cumpărat de la nişte comerciați cel mai bun Chili con carne ever. Prețul era „cât considerăm”, „cât ne lasă sufletul”.
Cel mai târg! 🙏
Comentariu beton!15
Mihai, este o vorbă din străbuni, la 5 minute se naște câte un fraier. Datoria comercianților e una singură, să – i găsească…
Comentariu beton!23
Amin.
Am făcut un „mic” efort si am cumparat un porc, un meseriaș l-a tranșat și a făcut și preparate așa ca…doar plimbare printre căsuțele amplasate în micul meu târg de provincie.
Iar cu vreo 50 de lei fac o tavă de tiramisu.
Am fost, am cumparat niste pastrama de oaie, chiar nu mananc des si mirosea de lesinai. Dar atat. Vinul fiert e 10 lei si nu am luat. Am baut in centrul vechi mai scump :)) treaba urata e ca toate s-au scumpit rau, chiar si produsele fara de care nu prea ai cum sa stai. Si se simte.
da, ai dreptate,
da, suntem mai multi
da, sunt preturi umflate
dar aia care bat clopotul cu depopularea sunt niste nesimtiti, eu vad o suprapopulare … si atunci coada la gogosi va creste, nu va scadea.
solutia: educatia si …. sper ca si eforturile tale vor ajuta.
multumesc!
@fptpoze: depopularea-i cât se poate de reală, ceea ce mie-mi place. Consider că un miliard ar fi destul.
Toată populația planetei încape în statul Alaska și mai rămâne loc să facem 4 stadioane cu 50mii de locuri.
Problema-i cu distribuția inegală a populației pe planetă.
E aiurea când mergi cu copiii 🙄 de exemplu, eu voiam sa merg pe burtă si anul ăsta si sa nu merg la targul ala din fata Parlamentului dar, ce sa vezi, copiii mei interacționează cu alte fiinte umane, au aflat de targ si, surpriza, o sa mergem in gașcă mare ca, deh, o sa fie „drăguț”. Ai mei nu prea sunt cu mancarea, cu fripturile, dar presupun ca acolo brusc vor avea o pofta de mancare teribila, nu le place la înălțime dar bănuiesc ca de data asta o sa le placa in prostia aia de roata, acadelele le vor atrage atentia negresit, asa ca vom lua si din alea si … tot așa. Dar jur ca daca n-as fi avut copii, nu puneam piciorul acolo ever. Visez sa ajung si eu la un Targ de Crăciun ca în filme, sa mananc măr din ăla din care se scurge zaharul, sa mananc o turta dulce bună, sa beau un vin fiert sau ce beau occidentalii ăia si pe urma sa ajung undeva la căldură si sa trec cumva peste coma diabetica in care voi intra cu siguranță dar macar stiu ca nu m-am simtit jecmănită. 😄
Comentariu beton!21
Știi care-i problema? Că și după Târg, prețurile rămân așa. Exact cum a fost după Untold. Am intrat în perioada Untold la o cofetărie, să mănânc o prăjitură. 15 lei era, fuck me! Și jumătate, ca și gramaj, din cât fusese înainte. La fel, 13 lei paharul de Cola. da nu crezi că au scăzut înapoi după Untold.
Comentariu beton!12
Nu e vorba doar despre mâncarea gătită acolo, cât si despre produsele tradiționale vândute la kg, care au prețuri exagerate pentru ceea ce oferă.
Am vrut la un moment dat să cumpăr niște brânză românească maturată de la un astfel de târg. Era un brand de prin Ardeal, deja cunoscut. Am întrebat-o pe doamna care vindea care e cea mai maturată brânză pe care o are și îmi spune 3 luni. 🤔🤔🤔 Complet nelămurită, îi arăt ca pe ambalaje scria 3 luni, 6 luni, 9 luni…Ei bine, nu…deși pe ambalaje scria asta, nici una dintre brânze nu fusese maturată mai mult de 3 luni (procesul de maturare trebuie să aibă loc în condiții controlate, înainte de ambalare, proces pentru care clientul este dispus să plătească). Deci suntem luați de fraieri, cum spune Mihai. Iertați-mi lipsa de patriotism, dar rămân la parmezan. Ăla chiar e maturat 30 luni dacă așa scrie pe etichetă.
Comentariu beton!24
Săptămâna trecută, joi și vineri, am făcut ceva ce nu mai făcusem de mult: turist în orașul meu. La ora pranzului am luat Magheru la picior, apoi prin centrul vechi la o bere, continuat pana la târgul de Crăciun. Acelasi traseu, 2 zile la rând.
Despre târg acum. Unde dreaq e bradul, ca io nu-l văzui? Kurtoș, 25 lei – cred ca e singura chestie care își face banii. Vin fiert, 10 lei/330ml – mai prost sau nitel mai bun, oricum nu mai e compotul ala de vișine de acum câțiva ani. La căsuțe, preturi mari sau exorbitante: o bucățică (10x10cm) de plăcintă sau prăjitura vieții ajunge si la 30-40 lei, mai dă-o-n plm de plăcintă; o sărăcie de turtă dulce sau o acadea, 10 lei; nema globuri, decorațiuni; produsele de sezon, derivate din porc, la prețuri mult peste un magazin buuun din Floreasca, unde e marfă din Bucovina.
In zona de food, te bușește plânsul. Sau râsul, in cazul meu: am stat să văd (prefacându-ma că urmaresc meciul pe ecrane) cât costă o caserolă miiiică mică, cu pastramă: 65 lei. O gogonea mai mare, 15-20 lei (6-7 lei/100g). Am investit 25 lei într-un cârnat „austriac” cu varza murata, ceapa crantz, plm – cabanos autentic.
Roata: 25 de lei o tură de vreo 5 min, cea mai spectaculoasă priveliște este a bulevardului victoria socialismului – ajunge fix pana la înălțimea blocurilor din piață.
De mers? Doar dacă nu ești din București si n-ai văzut măgăoaia poporului de aproape niciodată.
https://at.tumblr.com/papipapipapi12486/702348199750467584/t8l3q8wt6izr
25 RON un kurtos?!?!? Tocmai voiam sa comentez ca și in târgurile occidentale prețurile sunt umflate. Dar in Luxembourg este 3,5€ un kurtos. Taraba de romani. Pentru asta ma duc la târg. Sa văd luminile de Crăciun și sa îmi iau un kurtos
pai, depinde si cat e kurtosu de 3.5
Eu am patit-o rău de la un târg de-ăsta! Era de sărbătoarea viei și vinului și am mâncat o pastramă de oaie. După ce că era tare ca talpa, am făcut o toxiinfecție alimentară de am zis că mor o zi și-o noapte întreaga! Așa că de atunci nema targuri sau mâncat prin diverse locuri asa, la botul calului !
Comentariu beton!12
Stai să vezi că frații noștri albioniști au născocit si ei una și mai și. Pe lângă prețurile uriașe practicate în „minunatul” winter wonderland, de anul trecut au pus și taxă de intrare, inițial doar pt anul trecut, după spusele lor. Exact, taxa a rămas și anul ăsta, dar fraieri sunt f mulți și aici, plus turiști cât cuprinde.
Fix azi, cu familia extinsă la târgul de Crăciun din Sibiu. Ne-am limitat la poze, zâmbete și socializare. Am preferat să dam 35 ron pe intrare la Muzeu Astra Sibiu. De fiecare dată, parcă, îl descopăr tot mai frumos. That’s my 2 cents.
Comentariu beton!12
Citind comentariile am o singura întrebare: in târgurile de Crăciun se aud manele?!?!?😲😲😲
Nu!
it is what it is.
Bine, io in suedia nu numa ca e scump, dar e si urat :). Asa ca am rezolvat treaba asta plecand. Anu trecut in viena. anu asta in tallin.
o sa povestesc cand ajung acolo cum e treaba.
Nu ca pasa cuiva.
Comentariu beton!15
Băi, chiar vreau să știu din Tallin.
am fost acum niste ani. Dar eram pe saracie si pe fuga (10mii km in 2sapt).
parea frumos. Si are un restaunt unde singurul curent electric e un bec chior la buda. In rest lumanari. Fara vesela. Si cu varza cu coaste de vita.
Atunci nu aveam bani pentru varza. Anu asta…
Comentariu beton!14
Da. Fix din astea vreau să știu. Abia aștept.
O, da! În Viena e frumos. Atât. Că prețurile… 🚀🛰.
Mie-mi pasă, chiar vreau să știu cum mai e! Am fost în 2018, am plecat pe 7 decembrie, cu schimbat avion în Istanbul, nu era zbor direct pe-atunci. Pe ansamblu, numai produse tradiționale, atmosferă liniștită, colinde, relaxare. În Piața Primăriei din Orașul Vechi era un brad imens și vreo 50-60 de căsuțe ale comercianților. Luni-Joi era deschis Târgul de la 10 la 20. În weekend de la 10 la 22-23. Bine, se și întuneca devreme, pe la 15.30 apunea soarele (și răsărea-n jur de 9.30, ne-a fost foarte greu cu asta). Concerte, dansuri și grupuri vocale locale, invitau spectatorii pe scenă, amuzant. Produse hand-made de sezon peste tot. Eșarfe, pulovere, șosete, haine călduroase-n general, toate amuzante, cu desene, colorate frumos, prețuri de la 20-25 euro în sus. Ceramică și ornamente de sezon – gnomi, cerbi, elani, foci, mistreți, pisici și alte animale, de la 4-5 euro în sus. Fie-mea și-a luat o păpușă de ceramică, prințesă cu fusta de pene, 8 euro. Fiu-meu a vrut un elan de mărimea unui adult, realizat din piele de oaie, superb, cu un preț care l-a făcut să se gândească vreo 2 zile, vreo 60 de euro. Mult marțipan, turtă dulce, migdale trase-n scorțișoară, dulceață de mure cam de la 3 euro astea. Brânză afumată cu coadă de porc la 6 euro. Cârnați în neștire, de toate felurile, de mistreț, de elan, de urs, de gâscă, din sânge. Cârnații cu varză acră fiartă și cartofi copți erau 8 euro. Somon în locul cârnaților – 10 euro. O budincă neagră din sânge, n-am avut curaj să gustăm. Vin fiert de coacăze, cireșe, cătină, pahar de 200 ml era cam 3-3,5 euro. Un lichior de 35 de grade, n-am îndrăznit să-ncercăm. Magneți de frigider la 1 euro. Cărți poștale cu Târgul, 2 la 1 euro. A, biscuiții de turtă dulce și marțipan, forme de animale, de brazi, între 1 si 3,5 euro. Tablouri cu Târgul, coroane din conuri de molid, mulți îngeri din sticlă colorată, globuri, ghirlande, pături și perne cu Târgul și…multă limbă rusă! N-am găsit vreun loc în Tallin unde să nu se audă.
Comentariu beton!34
Nu mă mai duc de mult pe la asemenea târguri pentru că: nu prea ai ce vedea acolo; aglomerație plus covid; mâncare facuta fara norme de igiena. Daca era ceva foarte interesant, poate as fi luat o gogoașă de dragul atmosferei… Am „calcat strâmb” totuși acum vreun an când a fost un fel de adunare de tarabe cu fructe de mare in parcarea mall ului de la mine din oraș. Am dat peste 100 de lei pe câteva pane-uri și câteva tentacule (pentru 4 persoane). Foaaaarte bune, dar m am lecuit 😁
După prima vizita în astfel de târg înveți… cel mai simplu e sa nu merg dar și dacă nu am ce face doar ma uit sa văd dacă au schimbat ceva…
Asta e valabil la orice „târg” organizat, pe orice temă ( de haine, produse agricole, sarbatoarea pestelui de acvariu sau ziua cârtiței roz) . Dacă-i intrebi, justifică preturile prin faptul că in 3-5-8 zile trebuie să își scoată cheltuielile. Dar nu am văzut pana acum comerciant care traieste doar din târguri, la fel cum nu am văzut pe vreunul care preferă să vândă mult pe un preț mai mic decât puțin pe prețuri exorbitante
00
Nu mai merg de mulți ani și am senzatia ca nu am pierdut nimic!
Fix asa. Asta e cumva din categoria „s-a deschis marele hotel X în Poiana vestita, oferta de nerefuzat – 1652 euro 3 nopti de Revelion, 2 persoane fără toate mesele”. Și eu stau și ma intreb: ba, chiar dacă am , de ce sa dau atâția bani pe mai nimic?
La târg o sa ma duc, ca ma înnebunește fi-miu, dar 20 de lei pe langosi nu dau.
De vreo 10 ani, la mijloc de decembrie mergeam la un hotel mare din Poiana, cu cea mai buna piscina, dupa parerea mea. Noi nu schiem, dar spa-ul, plimbare pe Postavaru, o tura la targul de Craciun din Brasov, urmate de o seara sau doua la teatru – asa serbam ziua omului.
Fiind inainte de sarbatori, era un gen de promotie, cam 350-400lei camera.
Anul asta am vrut sa repetam, ca de obicei. Doar ca sub 800-850lei camera/noapte nu au scazut preturile. Nu ma dau banii afara din casa, dar ne descurcam binisor, totusi banii astia nu i-as da ever pe o noapte in Poiana.
Intr-adevar, turismul nu e pentru toti, dar nici toti nu suntem chiar prosti!
Comentariu beton!13
Se vor găsi întotdeauna fraieri, ai dreptate, dar și mai mulți se vor găsi snobi. Ăia care n-ar mânca un langoș tot anul. Nu doar că n-ar mânca, dar nici nu s-ar gândi la unul. Mănâncă în schimb la târg, pentru că e tradițional! Am intrat într-o polemică acum câțiva ani, pe baza unor jumări. Într-un mall, la o insulă cu mezeluri, de pe galerie. Ieșeam din supermarket și am spus să arunc o privire, poate iau ceva cu mine când plec, că trăiesc prin altă țară. Cam toate prețurile erau umflate, deși erau mezeluri „de serie”, nu vreo producție limitată, dar jumările erau undeva la 160 de lei. Nu sunt sigur, dar cred că era la Berceni, pe galeria pe unde ieși din supermarketul care vine la pachet cu mall-ul. Iar asta se întâmplă peste tot, când știi să ambalezi ceva și să-l vinzi drept tradițional. Pe altă galerie, într-un alt mall, o insuliță de vinuri ultra vestite. Am cumpărat un Chardonnay pentru mama, pe care chiar și ea l-a considerat apos. Normal, avea 10,5 concentrație. Cabernetul avea 11,5. Omul incerca să-mi explice academic, că tăria vinului nu are nicio legătură cu calitatea și gustul. Eu nu sunt oenolog, dar nici el! Măcar dacă ai făcut școala de oenologi cu nea Bachus, tot ai aflat că e o relație destul de strânsă între concentrația de alcool potrivită și calitatea unui vin. Dar na, de data aia am fost eu prostul care a cumpărat după numele de peste Prut. Sunt multe exemple. Să ne gândim la sibieni. E plină țara de sibieni care vând brânză și slănină. Cred că n-are Sibiul atâția sibieni câți sunt răspândiți prin țară. Nu cumpăr eu jumări de 1600, se găsește următoarea tanti, care pufnește superior la întrebarea mea despre prețul exagerat.
Comentariu beton!15
Am fost in fiecare an la târgul de aici, din Cluj. M-am plimbat, m-am uitat, m-am crucit de prețuri (vorba ta, nu că m-ar fi ruinat „odată pe an e Crăciunul”) și am băut câte un vin fiert (unul singur mi-a plăcut, anul trecut, nu știu cum se rătăcise pe acolo, era vin adevărat, nu poșircă). Fiică -mea a primit kurtos până anul trecut, când a primit aproximativ 1/4 din vinul fiert al distinsei doamne/mame. A solicitat un pahar întreg, că „am aproape 15 ani”, am negociat și doamna a consimțit să împartă cu ea licoarea. Anul ăsta nu voi merge, pentru că vom face excursie cu școala la târgul de la Sibiu (mergem și la muzeul Astra, să fie și educativ). Rolul meu (ca profesor) va fi mai mult de supraveghere. Totuși, 2 târguri pe an e cam mult pentru mine. Excursia va fi în 10 decembrie, dacă vreți, va țin la curent. Sunt și eu curios cum va fi…I mean, suntem vreo 8-9 profesori și restul (până la 2 autocare) copii. De liceu. 15-18 ani 😂😂😂😂😂😂😂
Comentariu beton!14
Și tocmai am citit că la Cluuuuj au refuzat dreptul de participare a unor fete (posibil ONG) care strângeau fonduri pentru animalele abandonate. Au reușit să stea doar 2 zile cu masa lor de acasă și după li s-a comunicat că nu se integrează în cadrul târgului. Se integrează langoșul de 20 lei. În absolut.
Comentariu beton!18
Da, am văzut și eu.
Da chiar așa, cum să strice bunătate de atmosferă de sărbători? Să meargă la târgul de vechituri.
Am impresia că pe la târgurile astea de Crăciun nici câinii tomberonezi nu prea trag pentru că la 20 de lei gogoașa cam nimeni nu se îndură să le arunce o bucățică.
Mie imi place atmosfera, iar la decoratiuni de Craciun m-as uita o viata. Ultimul targ pe care l-am vizitat a fost in 2019 la Brasov. Am baut cidru fiert, am mancat castane (un must pentru mine) si ceva sorici, am cumparat niste decoratiuni. Anul trecut eram la Roma, dar n-a fost targ din cauza pandemiei. Am intrat in schimb in toate bisericile pentru presepe (scena nativitatii), cea de la Sf Cosma i Damiani e superba. Anul asta o sa vad in Suceava daca mai e doamna cu branza framantata si cascavea de casa, si baiatul cu sucuri de catina, delicioase.
Am avut ani mulți în care n-am călcat la târgurile de Crăciun. Nu suportam aglomerația. Bine, m-aș fi dus și eu cu tot poporul seara, că na, să fie cu luminițe. Îmi aduceau aminte de atmosfera din bâlciurile copilăriei. Bleah. Acum pare că lucrurile s-au mai schimbat. Am ajuns la târgul din București acum câteva zile. Liber, frumos, liniște. Bine, era ora 15.00, da’ orișicât. Tarabele nu m-au interesat, nu știu ce prețuri sunt. Da’ am observat că nu mai e brad, cum se obișnuia la târgurile de Crăciun. Ci o roată mare. Mi-a adus aminte de bâlciurile din copilărie. Mi-a plăcut. :))
La targurile de Craciun din Romania nu am fost ca de…numai locuiesc pe meleagurile mioritice. Dar la cele de prin vest mergem destul de des. Intai dam o raita, inspectam preturile si dupa luam cate un vin fiert si o ‘choco’ pentru junior. Dar sincer ne ferim sa cumparam alte chestii. Si oricum il am pe domnu’ sot care nu ar cumpara nici picat cu ceara fix de la tarabele de Craciun sau sa manance in Piata mare unde
preturile sunt super ridicate sau de la restaurantele care sunt asezate strategic exact langa obiectivele turistice. Trebuie sa recunosc ca are dreptate…
Mai, in Franța e tradiție, fiecare comuna are. In fiecare an mergem, mai mult cumpărăm mâncare. Avem unul care vinde tartiflette, da, mai scump decât normal, dar luam de la el că e foarte bună și în plus are produse de la agricultori. Asta mic se da in carusel, foarte scumpe biletele, dar doar de sărbători vin cu caruselul brad, trenul moșuluitc. Da, preturile sunt sărate și aici, dar oamenii aia plătesc o chirie pe tarabă, tre sa isi facă cifra de afaceri. O dată pe an.se merită, chiar e atmosferă fain, chiar daca vinul băut nu e cine știe ce grand cru 😅
Eu am impresia că unii, de la oboseală, stres, foame nu mai au simțul realității.
Acum vreo două săptămâni mă întorceam, împreună cu patru colegi, de la o lucrare cam departe de casă și ne-a cam prins seara pe drum. Am tras tare ca să terminăm și nu prea am avut timp de papa așa că a zis unu:
-Băi, știu io un restaurant bun unde putem să mâncăm ceva. Ok, ne-am oprit, așezat la masă, stabilit că nu are rost să ne lungim prea mult că e și așa destul de târziu așa că luăm câte o ciorbă. Consultăm meniu, 20 de lei o strachină de ciorbă, aia e, comandăm. După ciorbă merge și o cafea sau un suc și începem :
– Bă, da dă-o naibii de ciorbă, douăjdelei?
– Trei lei o lingură de smântână, doi un ardei iute și un leu felia de pâine… pfff.
Și se trezește unu dintre noi:
– Băi, mie nu-mi pare chiar așa scump un bol de ciorbă 20 de lei pentru că pe mine m-a costat 150 de lei o oală de ciorbă.
– Ți-ai comandat la ceva restaurant o oală de ciorbă!?
– Nu, am făcut io ciorba și m-a ajuns la vreo 150 de lei. Pentru că la o ciorbă trebuie carne, legume, condimente…
– Daaa, dacă pui sare și piper cam ajungi la 150 de lei.
Măcar noi eram obosiți și flămânzi pe marginea unui DN dar cum să dai 20 de lei pe o gogoașă, în mijlocul unui oraș?
Cică plătești atmosfera de Crăciun, nu gogoașa. Mi-au explicat mie niște experți pe Facebook.
îhî, cică față de anu trecut a crescut atmosfera de Craciun cu 200%.
Comentariu beton!21
Ahahahahahahaaaa.
Eu mă duc doar pentru castanele coapte. Și pentru alea chiar nu fac figuri că sunt prea scumpe.
Bine, nu anul ăsta, că pe când o să am voie să calc din nou, este deja trecut Crăciunul.
Cum mai ești?
Mai bine. I-a revenit culoarea, că era negru.
Dar tot umflat, ca un purceluș de Ignat.
😞
Multă sănătate!
Am auzit de un preț de 240 lei un litru de palincă la unul din aceste târguri. Dacă-i adevărat, voi afla în zilele următoare, plus că sunt curios dacă are și vânzare.
Eu nu înțeleg principiul “nu se poate să nu mănânce omul ceva la târg”. Da’ ce te oprește să mănânci acasă sau la o cârciumă înainte sa te duci? Unde nu-ți dă nimeni coate și nu-ți tușește pe gogoașă? N-am nici o problemă să plătesc cât nu face dacă mi s-a pus pata, o văd ca taxă de prostie, de curiozitate sau de inoportunitate și mi-o asum, dar de ce să cumpăr doar așa că e acolo? Imi e greu să cred că toată lumea de acolo a făcut o pasiune fulgerătoare pt langoși.
Altfel, eu visez la castane coapte de ceva vreme. Există alt loc prin București pentru ele sau trebuie să-mi fac drum la târg la prânz într-o zi lucrătoare?
am pus mai sus rețeta, doar trebuie să-ți faci drum la lidl sau alt supermarket unde să aibă castane. 🙂
Preturi de Frankfurt, de ieri: 4 eur cana de vin fiert, 200ml (+3 eur garantie pe cana), 5 eur un carnat si o chifla, 8 eur o frigaruie (vineri era 7eur..deh inflatia) , 10 eur o chifla cu somon (15 daca vrei somon la farfurie-carton), 3 eur un carton cu cartofi prajiti, 5 eur o prajitura.
Coada la toate, inghesuiala mare mare. Cred ca mergeau si preturi spre dublu la cata cerere era.
Aa, 2.85 eur biletul de metrou sa ajungi acolo, inca atat sa te intorci 🙂
Știi că prețul ăsta (mare)se numește preț psihologic.Este prețul cel mai mare cu care poți vinde și să ai și mulți clienți .
Nu facem nimic, ne distram. Vorba lui Banica, doar odată-i Crăciunul.
Nici noi nu mergem. Mai bine facem o clatita cinstita acasa… deci suntem mai multi 😀
Rareori mai cumpăr și un covrig care este scump la 2 lei…. și am bani.
Eu nu mai calc de ani de zile prin astfel de locuri. Mi-e poftă de ceva, învăț să-mi fac singur, acasă.
Preturi de la targurile de Craciun din Nuremberg – 5,5 euro langos, 4 euro vin fiert (200ml) , 4,5 euro carnati in chifla…si totusi vorbim de un oras turistic, dar bine pe aici nu prea se da bon :))
Noi am mers de cateva ori la Sibiu, anul asta Sibiu si Cluj. Nu am mers la târg ca sa luam masa de seara, ci ca sa ne plimbam printre 2 milioane de oameni, sa bem vin fiert si sa cascam gura la prostii. A cantat si Cargo la Cluj, a fost dragut.
Preturile sunt umflate la maxim, ca la orice eveniment cu multi oameni, dar nu inteleg de ce te-ai duce sa cumperi carnati de la târgul de Craciun.
Si la concerte e 8 lei o bere sau o apa plata si 50 lei un sandvich, si acolo esti cam obligat sa le cumperi….