E posibil să fim cel mai curajos popor din lume. Serios, zic, și-o să vă explic imediat de ce un popor care merge atât de rar la doctor, dar se teme groaznic de curent, n-are cum să fie altfel decât ăl mai brav din lume.
E posibil să ziceți că exagerez, dar știm cu toții că lucrurile stau exact așa: mulți dintre noi ajungem la medic doar când nu se mai poate altfel. Când ne doare sau ne deranjează ceva, primul gând e să luăm ce ne dădea mama când eram mici, să căutăm pe google, să sunăm pe cineva, să întrebăm rudele, prietenii și vecinii, d-astea de le facem cu toții.
Ce rost are să vedem de unde vine cu adevărat problema?! Băgăm niște pastile și trece, dă-o naibii de durere, dă-l încolo de deranj.
Suntem campioni la auto-medicație și căutat tratamente pe internet. Băgăm antibiotice în noi fără niciun fel de problemă, în cantități impresionante și de câte ori ni se năzare, dar, mai ales, fără niciun fel de recomandare de la vreun medic. Dacă a zis tanti Gina de la doi că știe un antibiotic șmecher cu care s-a făcut ea bine, n-avem niciun motiv să n-o credem, nu? Doar tanti Gina e femeie trecută prin viață și știe ce vorbește. Băgăm tratamentul recomandat de tanti Gina și mai vedem noi după dacă ne face bine sau nu.
O să întrebați uimiți care e problema că ne tratăm după ureche sau pe bază de google și tanti Gina, atâta vreme cât scopul final este atins: ne trece durerea, nu ne mai deranjează nimic.
Or fi trecut ele durerea și deranjul pe moment, dar am eliminat și cauzele care au dus la apariția lor? Iar acesta, prieteni, este un răspuns pe care tanti Gina și nenea google nu ni-l mai pot da. Ca să nu mai spun că aceste tratamente luate după ureche pot duce la niște efecte foarte neplăcute pe termen lung. Rezistența la agenți patogeni, alergii, cronicizarea unor boli prin întârzierea diagnosticului, și alte „plăceri” pe care de obicei le constatăm prea târziu.
Dacă aveți impresia că am scris toate lucrurile de mai sus ca să vă cert, o aveți degeaba. Le-am scris ca să mă motivez în primul rând pe mine, pentru că și eu sunt unul dintre cei care fac TOATE lucrurile de mai sus.
Pentru că așa am fost crescut, pentru că așa m-am obișnuit, pentru că „hai, frate, doar n-o să mă duc la doctor pentru atâta lucru”. Deși, fără să merg, habar n-am dacă „atâta lucru” ăla nu înseamnă, de fapt, o problemă reală de sănătate care poate evolua în ceva mult mai nasol. Eu fac asta, voi faceți asta (după cum mi-ați și spus), toți facem asta.
Și e păcat pentru că avem soluțiile atât de aproape, le avem la doar o programare distanță.
Articolul de azi este scris în colaborare cu MedLife, pentru a vă transmite mesajul „Când știi ce ai, știi ce ai de făcut”. Scopul nu este acela de a speria pe cineva, dimpotrivă, este doar modul în care cei de la MedLife își propun să ne facă să conștientizăm cât de important este să mergem la medic pentru a o obține un diagnostic corect.
Pentru că da, exact așa este: când știi exact care este afecțiunea, știi și ce ai de făcut ca s-o tratezi. Iar treaba asta n-o poți face decât cu un diagnostic precis pus de oameni care știu ce fac.
De aceea, MedLife a creat cea mai mare platformă de diagnostic și tratament din România, deservită de mii de medici în sute de laboratoare și clinici din România. Un loc în care poți să ai încredere în medici și știință, un loc în care vom găsi soluții la orice problemă de sănătate. Și mai ales la cele pe care suntem obișnuiți să ni le tratăm după ureche.
Cu speranța că v-am fost util, atât pentru azi.
Mă recunosc. 🙈 Am o durere… A’ că de luni!
De luat în seamă propunerea.
Nu e numai pentru ca asa am fost crescuti sau pentru ca nu vrem sa mergem la medic pentru „atata lucru”. Este si lipsa de incredere si disponibilitatea redusa a medicilor din sistemul medical de stat. Sa o spunem pe cea dreapta: plătim cotizatii lunare obligatorii si ceea ce primim in schimb sunt cozi mari la cabinetele medicale, lipsa posibilitatii programarii unei consultatii de urgenta si nu numai, sa nu mai pomenim de „Doamne fereste sa ajungi intr-un spital”. Si apoi mai e ceva: foarte multi nu isi permit sa plateasca investigatii la clinici particulare, iar la stat nu au incredere sa mearga.
Eu m-am bucurat foarte mult cand firma la care lucrez a incheiat un contract cu o clinica privata si de atunci ma ocup de mine de fiecare data cand apar probleme. Sistemul medical privat aduce o speranta de mai bine in Romania.
Comentariu beton!90
Tu ai dreptate cu sistemul medical, dar eu cunosc destui oameni care și-ar permite să meargă în privat, dar nu se duc exact din motivele enumerate de mine. Me included.
Iti doresc sa te bucuri de sanatate si sa afli cat mai tarziu ca sistemul privat nu e decat o marie cu o palarie mai frumoasa!
Comentariu beton!59
Asa este.
Dupa aproape 10 ani pe medicina de familie, ca asistenta, am cateva concluzii:
– unii medici, destui dar nu toti, au atata lehamite dupa bataia de cap cu sistemul informatic, raportari si alte asemenea incat nu prea se mai sinchisesc sa consulte mai amanuntit pacientii, ca ei trebuie sa stea cu ochii in laptop pt ca nu merge sistemul,
– alti medici au asistenta sau registratora care sa se ocupe cu asta, baga cardul, valideaza consultatia, trece-o inca in enspe locuri, si chiar consulta pacientul, dar este presat de timp, pt ca 15 minute de consultatie nu prea ajung, asteapta altii la usa si se isca scandal, ii mai si suna tel de nu stiu cate ori si e obligat sa raspunda, poate fi o urgenta,
– pacientii nu prea au incredere in medicul de familie, „am venit la dvs sa imi dati trimitere la doctor”, gen din ala adevarat nu jucarie…
– urgenta pt om inseamna ceva, pt medic altceva, si cineva mereu se supara la sfarsit
Cam astea…
Comentariu beton!30
știi dacă tanti Gina mai are pastile dintr-alea?
bre, pînă n-o pățăști, nu crezi…
rămîi la nivelul de filozof-taximetrist; „dom’ne, dac-ar fi și la oameni ca la mașini… să te anunțe: 2000km pîn’ la servis…”
cei care citesc pe aici de mai multă vreme poate-și aduc aminte că m-am plîns de niște dureri articulare; ajunsesem să nu pot ridica, din încheietura mîinii, un PET cu apă; și, deși îmi plătește firma o asigurare de sănătate privată, am așteptat o mulțime de vreme pînă să încep să merg să „mă caut”; lasă că după aia mi-a ieșit pe ochi: ortopedie, chirurgie, reumatologie; căutat gută, boli autoimune, poliartrită… you name it! m-a reparat o doctoriță cu niște pastile de 10 lei, niște acizi linonuștiucum; da’ ajunsesem să-mi plîng singur de milă;
acu’, deși EKG-ul a ieșit bine, mă trimite la un test de efort iar cardiologul este fix la MedLife, poate-mi fac timp zilele astea, merci de reamintire!
Comentariu beton!24
Băi, aia cu pastile de 10 lei care ți-au rezolvat problema îmi amintește de o legendă urbană care circula pe vremea ailaltă. Cică făcuseră ai noștri o sală de conferințe imensă, dar când a fost gata au constatat că are ecou. Practic, nu se putea folosi din cauză că orice ai fi făcut se auzea ecoul ăla. După ce s-au chinuit în fel și chip să-i dea de cap, au chemat niște specialisti japonezi să rezolve treaba. A venit un singur japonez, a măsurat și-a testat chestii pe-acolo, după care a dat verdictul:
– Bateți un cui aici, în punctul ăsta!
A venit nea Doorel, a bătut cuiul și din momentul ăla s-a terminat cu ecoul.
știi ce senzație tîmpită te încearcă atunci cînd tu știi că te doare de te p.și pe tine și analizele îți ies ca acu’ treijdeani? cînd toți amicii doctori (diverse specialități) ridică din umeri? și ce sentiment de eliberare apare cînd găsești specialistul dedicat, tînăr (că tot e o întrebare mai jos), care știe meserie umpic mai bine decît tanti Gina…🤣 și google?
iar despre cardiologul de la MedLife n-am scris aiurea, doar să-ți fac pe plac; la mine-n tîrg există un alt privat, mai vechi, care ia smîntîna (financiar vorbind) așa că ceilalți sunt obligați să angajeze (și plătească) la creme de la creme…
Comentariu beton!13
La penultimul covid ( yep, am facut de vreo 3 ori covid, ultimul prin august) medicul meu de familie m-a intrebat daca vreau antibiotic si atunci m-am hotarat s-o schimb. Eu nu ar trebui sa vreau nimic, medicul ar trebui sa-mi suna ce trebuie sa fac. Daca are cineva recomandari de medici ok si mai tineri in sector 4, va rog ziceti-mi si mie 🙂
Comentariu beton!27
Aidplm, cum e asta cu „m-a întrebat dacă vreau antibiotic”. Și eu o schimbam în secunda doi.
Am patit-o si eu chiar la clinica privata. „Daca vreti sa faceti punctie biopsica…”. Daca vreau??? Nuuu, nu vreau, trebuie? „Ar fi bine.” Wtf??? Si eu am schimbat medicul endocrinolog din acest motiv.
Am ashe o banuiala ca puteam evita ambele interventii cu umpic de grija…
Am cautat macar copilul sa il invat sa gandeaaca preventiv, adica logic, cum spune el!
Prin munca am abonament la medlife. Ce mai deranjeaza rau la ei (si la toti ceilalti) este ca la abonamente prinzi programare la un medic „inclus in abonament” in 2-3 luni.
Daca as vrea sa merg ca om fara abonament sau platesc „taxa de urgenta” ma vede maine acelasi medic. Si nu, nu ma baga printre programari, ci sunt sloturi disponibile o gramada.
In schimb desi noua lor aplicatie,
mi se pare utila pentru analize, este imposibil sa iti faci o programare prin ea (a fost gandita de niste oameni care nu au incercat sa o si foloseasca vreodata).
De ex: vreau programare la doctor cardiolog. Aleg din lista doctor „Vasilescu”. Eu nu stiu cand are acest doctor liber sa ma vada, evident. Incerc sa fac o programare martea viitoare si mi zice ca nu are locuri in ziua aia, dar nu imi da o alternativa sa imi spuna „prima data disponibila pt acest medic este 20 ianuarie”. Cat de greu ar fi sa implementezi asa ceva si sa nu mai fiu nevoita sa sun in call center de fiecare data?
Comentariu beton!31
Daca ati plati ori de cate ori doriti o consultatie la un medic de la Medlife, sa vedeti ce repede se rezolva, de pe o zi pe alta! Avand abonament, deci nu mai apare ,,banutul” de fiecare data, va lasa probabil mai la urma. Sotul meu este pacientul unui cardiolog de la Medlife si la fiecare programare nu dura mai mult de 1-2-3 zile… dar plateam, ca n-avem abonament! Ce-i drept. cum e din ce in ce mai scump, mergem si noi ,,mai rarut, ca-i mai dragut”!
Comentariu beton!15
Si eu am tot prin munca, dar sunt din Ploiesti.
Pana acum, mereu mereu am gasit chiar si in aceiasi saptamana loc, indiferent la ce specialitate am fost (si pot spune ca folosesc maxim abonamentul. Cum ma deranjeaza ceva, cum ma duc :)) ). Inclusiv la pediatrie gasesc.
Auzeam des colegii din Bucuresti ca pateau la fel cum ai povestit 🙁
P.S. sper sa nu vada cineva de la Medlife comentul, iar apoi sa tina cont sa nu mai gasesc locuri disponibile rapid :)))
Absolut de acord cu observatiile. Mai adaug si ca dupa ce am sunat chiar la call center pentru o programare la un medic pentru care mi s-a confirmat ca este inclus in abonament, dupa ce am ajuns si am facut consultatia, m-am trezit la receptie ca trebuie sa platesc ecografia pentru ca era facuta cu un ecograf special pentru anomalii in sarcina, desi… eu nu eram absolut deloc insarcinata si deci, pentru mine, acel faimos ecograf nu a adus nimic in plus. Situatie care m-a umplut de nervi maxim!!! Asadar, problema cu abonamentele la companiile private, inclusiv Medlife este ca vor sa-si asigure niste venituri fixe si niste „clienti captivi” care sa aduca insa veniturile suplimentare, babane, adaugand sintagma „de excelenta” dupa numele medicului sau tot „de excelenta” la numele clinicii sau iata, spunand ca ecograful 4D nu mai stiu cum nu este inclus in abonament. O alta nemultumire pe care o am eu referitor la faimoasa lor aplicatie este ca, m-am dus la un medic de-al lor si mi-a prescris un cearceaf de analize (literalmente 2 pagini A4 fata-verso), pe care a trebuit sa il car dupa mine in ziua in care faceam analizele si am stat dupa tipa de la receptie sa introduca manual, aceleasi analize, in sistem. Aici marturisesc ca am ramas socata, eu veneam dupa o experienta de aproape 20 de ani de la Medicover unde atunci cand medicul trecea in calculator ce analize sau investigatii suplimentare recomanda, pai erau in sistem, nu mai trebuia sa car dupa mine nu stiu cate hartii… Absolut socanta prima experienta la Medlife, din pacate, dar compania pentru care lucrez a trecut cu catel si cu purcel la Medlife asa ca…ma lupt cu ei, da’ nu-s prea fericita.
Iar am picat pe subiect:). Ce vreau sa spun… eu am avut in mod egal experiente nasoale si la stat si la privat, dupa cum am avut experiente faine si la stat si la privat. Poate sunt eu privilegiata avand posibilitatea unui termen de comparatie… Insa asta cu experientele nu poate fi o scuza. Spun asta pentru ca si eu eram fix ca tanti Gina. Ca tanara, hai ca mie nu mi se intampla nimic, am eu un pact cu Universul, iau un OTC si trece…Pana cand nu am mai fost. Nici asa tanara, iar pactul se pare ca il semnasem doar eu:). Din fericire riscul banuit nu s-a materializat in plina splendoare… ( deci mna poate semnase si Universul ala pe un colt mic pana la urma) insa sperietura m-a “disciplinat” in sensul ca orice experienta, oricat de nasoala in interactiunea cu un medic fie el de stat sau privat… e oricum mai buna decat suferinta lui “ce-ar fi fost daca ma duceam mai devreme”. Asa ca iaca ma duc acum. Peste tot. Si cel putin o data pe an. Si inca ceva ce vreau sa zic. Congrats MedLife pentru campanie. Mi-as dori un outreach mai mare… (statul roman alo?) Cliseu… insa e mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Poate partea cu “mai ieftin” ajunge si la stat. Ca poate asta ii doare mai tare.
să mă laud cu mâța mea din nou: în 12 ani și 4 luni nu a aterizat niciun gram de antibiotic în corpul ei! și cu mine și cu nevastă-mea – de ce nu? – amândoi nu ținem minte când am luat ultima dată un antibiotic. foarte probabil, acum mai bine de 30 de ani…
Comentariu beton!23
Ar fi atat de simplu daca o programare sau doua ar rezolva situatia. Din pacate realitatea nu e asta. Realitatea e cu cozi infernale la medicul de familie, asta daca ne ajunge timpul sa mergem si acolo. Cu pacienti plimbati din medic in medic pana ajung la cosciug. Birocratia, oh da! Te duci la consultatie si medicul nu-si ridica ochii din foile alea ca sa te vada pentru ca el sta sa scrie! Cu pacienti tratati prost sau incomplet. Cu pacienti care nu au bani nici pentru retetele compensate, d-apai sa plateasca analize si consultatii in retelele private. Cu medicamente esentiale lipsa de pe piata farmaceutica.
Si un alt aspect important este nestiinta, avem o tara de pacienti needucati (medical vorbind).
Ne asteapta o gaura neagra, mai neagra decat pare acum, in sistemul medical.
Comentariu beton!17
Știi că vorbim despre lucruri diferite, da? Tu-mi povestești despre cozile din sistemul medical de stat, iar eu tocmai ce-am povestit despre MedLife care e sistem medical privat. Comparăm mere cu pere pe sistemul „sunt tot fructe”?
In afara de coada de la medicul de familie, toate celelalte aspecte se potrivesc si sistemului privat, unde ce sa vezi…si acolo stai la coada daca vrei la un medic pe care il stii ca fiind bun. Eu personal merg mai des in sistemul privat decat la stat pentru ca am asigurare privata si pentru ca imi permit o consultatie chiar si in afara asigurarii. Singurul aspect bun a fost un RMN pe care l-am putut face relativ repede. Din pacate sistemul privat nu salveaza sistemul de sanatate si foarte putini oameni au acces la el.
Comentariu beton!20
Îmi place subiectul…tocmai mă duc la spitalul de copii pentru analize și ecografie la cea mică,sper să mă poată programa.
Dacă v-aș spune numărul persoanelor care vin zilnic în farmacie și cer tot felul de medicamente și suplimente&vitamine, fără prescripție medicală, v-aș îngrozi! Dacă v-aș mai spune și că sunt zilnic zeci de persoane care vor să cumpere antibiotice „la liber” și ne înjură când îi refuzăm și îi direcționăm către medic, ați zice că exagerez. Consider minunate mesajele astea de conștientizare a oamenilor, poate mai renunțăm la automedicație si mai trecem pragul unui cabinet medical!
Comentariu beton!39
da, pentru că statul a fost slab (sau nemernic?) și a permis aceste lucruri; pe unde am umblat io prin Ioropa n-am văzut reclame tv la farmacii și medicamente;
la frații bulgari, unde merg bisăptămînal, am avut următoarea experiență; se făcea că o cunoștință care cumpărase de la ei, în vacanță fiind, oarece antibiotic praf pentru copii, mă roagă să-i mai cumpăr; la noi nu se găseau suspensiile alea acum vreo 3-4 ani iar copilul lor răcea destul de des; intenția era să le aibă în casă pentru cînd o recomanda medicul; și eu, întrucît conduc o „limuzină” de 6 metri, greu parcabilă prin orașe, l-am rugat pe partenerul bulgar să mă rezolve; „nu se poate”, mi-a zis; și, cu el de mînă, am verificat în farmacie; așa a fost, nu s-a putut fără rețetă!
– ama io rumunski, niama rețeta…
– aaaaa, kolkătă iskaș?
și mi-a dat 5 sticluțe, că io nu-s responsabilitatea statului bulgăresc! asta în condițiile în care bulgarul care ceruse cu 1 minut mai devreme n-a plecat deloc de lîngă mine…
să mai vorbiți bulgaria de rău!?
Comentariu beton!20
dl@costicămusulmanu, da, avem tendinţa de a ne văita că alţii ne trag preşul de sub picioare, când noi suntem cei care trebuie să ştim cum să ţinem preşul şi chiar cum să ne mai cumpărăm unul! Ministerului Sănătății a dat posibilitate farmaciilor să funcționeze fără receptură, MS a scăzut foarte mult și importanța farmacistului. Noi nu mai suntem folosiți pentru ceea ce suntem, pentru serviciile pe care le putem acorda pacienților și abia în plan secundar pentru generare de profit. Farmacia etică este pe cale să dispară, înghițită de farmacia comercială. Omul crede că farmacistul e totuna cu asistentul de farmacie și că și farmacistul doar vinde un medicament, chiar ne asimilează pe ambii cu niște vânzători. Iar serviciul oferit de către farmacist, pe lângă medicamentul eliberat, nu întotdeauna este perceput și cuantificat așa cum trebuie. Nici nu mai este o bună și corectă comunicare cu pacientul acolo unde farmaciștii sunt împinși de target și nu mai au timp.
Comentariu beton!21
E mai nasol cand sunteti impinsi de target si aveti timp sa ne vindeti prostii. Am o prietena din copilarie, a facut facultatea de Farmacie, sa fie si ea cineva. A invatat pe rupte. S-a angajat in lanturile mari, ca doar pe acolo avea loc. I se impunea sa vanda anumite medicamente sau prostii, in functie de afacerile cu compania respectiva sau data de expirare 🙂 . Trasa la raspundere pentru fiecare batran pensionar sau mama disperata care nu cumparase x rahat. Aveau nevoie de agenti de vanzari acolo, nu de farmacisti cu studii sau dorinta de a ajuta. In nici un caz nu respecta cineva ca x este pacientul ei sau ca are sau nu un istoric, o fisa pe acolo. Astazi, prietena mea face altceva, din pacate.
E cazul mamei mele, din pacate. Desi avea simptome de mai bine de 2 ani, a refuzat cu incapatanare sa se duca la orice fel de medic. A ajuns cand nu mai putea manca nimic, deja avea 6 metastaze hepatice si abdomenul plin de tumori (cancerul a pornit de la ovare). A mai trait 1 an si 3 luni cu operatie si chimioterapie, sunt sigura ca avea sanse mult mai mari daca asculta rugamintile noastre repetate sa mearga la medic.
Comentariu beton!14
M-am liniștit că nu ai recomandat Regina Maria. :)) Am avut niste experiențe cu ei, de groază. Medici mai incompetenți ca acolo nu am întâlnit. De Medlife sunt mulțumita, sunt ok
Am mai spus-o intr-un articol precedent: faptul ca tu nu vrei sa faci controale din varii motive ( frica, pret, timp pierdut,lene) nu face problema sa dispara. Daca o iei din pripa este foarte probabil sa rezolvi cu „X” lei si 1-2 ore timp pierdut. In caz contrar este posibil sa pierzi X x Y x Z in termeni de bani, dupa care vine suferinta ta si a celor din jur…si nu in ultimul rand, in cazuri complexe, poti pierde chiar si viata. De aceea zic, in umila mea opinie ca trebuie sa va vedeti de sanatate mereu, nu peste 2 ani, nu la anu’.
Comentariu beton!13
Cu mersul la medic ai dreptate , este valabil si pentru mine . La 55 impliniti trebuie ca macar o data pe an sa fac niste analize de control , pe care nu prea le fac . Am si avut noroc de o gena buna sau stiu eu ce explicatie mai gasesc cercetatorii pentru sanatatea mea . Deci probleme reale nu am avut , medicamente nu iau dupa ureche , de antibiotice nici nu mai vorbesc . Aaaa , uneori vitamine si calciu dar astea sunt suplimente .Cu toate astea din cand in cand , mai ales dupa o varsta este necesar sa mai facem cate un ITP .
Da, Medlife e top și pe abonamente dar depinde și de firmă ce fel de abonament alege pentru angajați 😁 cunosc și firme cu abonament doar cu numele și plătesc extra aproape orice analiză ( cam ca la medicul de familie) dar și cazuri în care nu a plătit nimic extra la analize serioase și costisitoare. O problemă am eu cu reclamele tembele la diverse medicamente și suplimente unde firul narativ începe cu: vecina/ul de la trei ia…cel de la șapte ia… clar de azi iau și eu, în nici o reclamă nu se spune: du-te dracu’ la medic întâi 🙄
@Adriana, corect, în reclamele TV ni se spune: ,,ia (după urechea ta sau a mătușii/vecinei Aglaia) medicamentul X și, dacă simptomele persistă după 3-5-7 zile, cere sfatul farmacistului sau consultă un doctor!” Te crucești, e noaptea minții! Nu-ți permiți la privat, mergi la stat! Nu îți place la stat, mergi la privat! Dar du-te, omule, la un doctor!
Comentariu beton!16
Treaba e simplă:
Dacă mă doare capul pentru că am avut o zi grea sau o noapte „obositoare”, iau o aspirină sau un ibuprofen. După o anumită vârstă chiar e recomandat să nu stai fără ibuprofen și Voltaren în casă.
Dar neavând acces la servicii medicale (de calitate) cât am fost în România, corelat cu multele cazuri de diferite afecțiuni netratate la timp pe care le cunosc, acum la cel mai mic semn de chestie nelalocul ei sun la doctor. Nu sunt ipohondru, după am scris in primul paragraf.
Dar plătind o gălăgie de bani pe asigurarea medicală și având acces la servicii medicale decente (nu că nu aș fi avut și experiențe mai puțin plăcute cu sistemul medical din Germania), de ce să nu profit de ele?
Până la urmă, cu riscul de a suna a platitudine, sănătatea e cea mai importantă chestie pe care o avem.
Edit: o prietenă medic desfășoară un studiu legat de consumul de antibiotice. Cu permisiunea lui Mișu, las linkul aici, rugându-vă să participați. Nu durează mult și e anonim.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScBUnF1r_KDXSVNJW8fE2y2LoJA35VgUSoWHbjJkA1i7sOWfg/viewform
De ce e bine sa mergi? Un mic exemplu. Anul trecut pe 30/12 seara m-a luat o durere sub coaste, niste junghiuri asa. Eram convinsa ca sunt gaze, doar ca ma durea rau cand ma intindeam. A doua zi zic tre sa merg, merg la urgente sa-mi dea ceva ca asa nu se poate, nu dormisem deloc. Cand m-a trimis dra la radiografie nu am banuit nimic. Cand a venit rezultatul m-a socat de am si plans. Pneumonie! Nu febra, nu tuse, doar o durere intr-o parte. E bine sa nu ne ignoram corpul, mersul la dr nu e semn de slabiciune sau mai stiu eu ce, e spre binele nostru
Comentariu beton!18
Sincer, eu sunt genul care merge la medic și pentru o răceală. Nu mă tratez niciodată după ureche sau după sfatul vreunei vecine. Am mare încredere în medici. Să vă spun o poveste scurtă despre bunica mea din partea mamei. I-a fost rău o dată și o vecină i-a spus să ia un medicament care ei îi făcuse bine. Rezultatul? Bunica a avut nevoie de o perfuzie să își revină. Îi scăzuse tensiunea, de aceea i-a fost rău, iar vecina ” i-a prescris” un medicament pentru scăderea tensiunii. În plus, nu suport reclamele la medicamente date pe tv. Și toate au un punct comun. Ceva de genul, eu iau asta dacă…, ia și tu, sigur o să îți folosească. Nu sunt la recomandarea vreunui medic.
Ma uit la reclamele de la televiziunile romanesti si ma ingrozesc! Bunica ii spune nepoatei „nu e infectie, e raceala, ia medicamentul asta!”, vecina aude cum tuseste vecinul (de se aude in tot blocul! 🙂 ) si ii duce medicament…si tot asa! E (si) vina televiziunilor, incurajeaza oamenii sa ia medicamente cum sunt sfatuiti de „neamuri” si nu sa mearga la medic! Pe bune, nu suntem un popor curajos ci usor de manipulat!
Da, preventia este cea mai buna! Si zic din proprie experienta.
Doar ca mie mi-e frica de rezultate, de ce as afla dupa analize. Si asta ma face sa aman controalele. Doar ca de obicei, de ce ti-e frica nu scapi.
Asa ca acum cinci ani, la un control de rutina amanat vreo trei ani, m-am trezit cu un diagnostic care as vrea sa nu existe in dictionare. Tratamente invazive, operatii si am trecut peste. Dar viata mi s-a schimbat radical.
Deci nu amanati si egal unde veti merge la analize sau controale ( privat sau stat) , doar mergeti.
Am asigurare medicala la stat și privat în Romania, și totuși aleg sa merg unde îmi rezolva problema mai bine și în timp util, de multe ori pe banii mei in afara asigurărilor. La privat se știe că cei cu abonamente au locuri puține pentru programări și unele analize și investigații sunt tabu deoarece nu sunt rentabile pe abonament.
Cu toate astea, recomand să mergeți imediat ce aveți o problema, la cel mai bun nu cel mai apropiat medic pe care îl găsiți. In București aveți de.unde alege. Cardiolog, diabetolog, endocrinolog whatever. Nu vă lăsați cu anii că lasă că oricum nu am pățit nimic până acum.
Timpul pierdut greu mai poate fi recuperat.
Și timpul e cel mai de preț bun pe care îl avem.
Medlife nu am folosit dar am avut prieteni care au lucrat acolo și erau specialiști de top. Nu am mers pentru că nu am avut nevoie pentru specializările lor.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu am avut multe experiente proaste si la stat si la privat. Si unul din motivele pentru care nu imi vine sa le calc pragul este fix atitudinea lor vis a vis de micile noastre probleme.
Acum multi ani aveam un abonament la medlife de la firma. M-am simtit rau si imi era teama sa nu fie apendicele. Picior amortit, zona inflamata… Am facut programare, am mers la un medic conform programarii, mi-a facut un consult rapid apoi mi-a spus sec „Stiti voi mai bine si va luati dupa google mereu. Da, e apendicele, dar nu e acut, e cronic, luati un antiinflamator si aia e. Nu va mai panicati de la toate prostiile!” Well, ok. Scuze de deranj, no ?
Prietena mea cea mai apropiata a facut covid la un moment-dat. La doua luni dupa, inca simtea ca nu mai are rezistenta la efort. Asa ca a mers la medic, sa vada daca e totul ok. Doctorita i-a ras in nas, efectiv. Ca e o prostie, ca visam covid si ne alarmam degeaba. „Iti dau sa faci o radigrafie, dar nu pentru ca ai avut covid, ci pentru ca fumezi! Si pana vii cu radiografia, vreau sa citesti (introdu x carte despre cum sa te lasi de fumat) si mai vorbim atunci!”
Astea sunt doar doua exemple, lista de motive pentru care ii evitam si murim cu zile este destul de lunga, din pacate. Daca problema noastra este una minora, mare parte din medici se comporta de parca le-am consumat timp pretios aiurea. Asta chiar si cand mergem cu programare! La urgente as mai intelege cumva. Daca e ceva grav, aceiasi medici iti explica zelos cat esti de inconstient ca ai asteptat asa mult.
Si da, stiu ca nu ar trebui sa ma intereseze ce spun ei si sa ma duc oricum si oricand, sa ma asigur ca sunt ok. Am reusit in timp sa gasesc un medic de care sunt foarte multumita si la care merg cu incredere fara teama ca ma trimite la plimbare sau ma face sa ma simt prost pe banii mei. Ceea ce va doresc si voua. La Medlife sau in alta parte. Sanatate multa!
Sunt medic in sistem privat. Nu va spun de cate ori am auzit in cabinet, oameni de varste respectabile zicand ca nu au fost niciodata la medic. Sau „Eu cam stiu ce am, ca m-am uitat pe Google. Am venit sa-mi dati un antibiotic ca nu imi da la farmacie fara reteta” . Sau ” am luat 2 tablete din X antibiotic ca atat aveam in casa si nu mi-a trecut si apoi am luat 3 zile din Y antibiotic ca mi-a dat vecina si tot nu mi-a trecut si am mai luat si 2 pastile din Z antibiotic ca atat mi-a dat la farmacie fara reteta. Si nu mi-a trecut si am venit sa-mi dati dvs ceva sa-mi treaca” . Sau oameni care au boli cronice si vin in stare grava, care stiau ca sunt bolnavi , dar au ignorat boala pana nu s-a mai putut face aproape nimic si apoi vin si cer tratament sa fie bine pana peste 3 zile ca pleaca in concediu sau se duc la nunta in weekend. Si toate astea in Bucuresti, de la oameni care isi permit sa vina in sistem privat si care nu par chiar nestiutori de carte, ca sa zic asa. Extrem de rar aud in cabinet: ” nu ma supara nimic; am venit la un control de rutina”
Da, asa este, este greu pentru cei care nu isi permit consulatii in sistem privat, dar sunt si multi cei care si le permit, dar nu apeleaza la ele.
Problema cu controlul de rutina e ca se plateste…
Am avut atâtea de experiențe mizerabile cu medicina din România, inclusiv la privat (yep, și la Medlife) încât mă lipsesc bucuroasă de a încasa bătaie de joc pe banii mei. Așa că prima reacție să aștept să văd dacă nu cumva îmi trece, iar controalele le răresc cât pot. La sfaturi de pe la google și tanti Veta nu mă bag, că n-am chef să-mi fac mai rău decât îmi e.
Iarta-ma, dar avem la ce doctori sa mergem? Dupa experiente horror si prin spitalele de stat si prin spitalele private, am o anxietate groaznica atunci cand vine vorba de medici. Iti dau doar un exemplu, din multe.
Am avut niste chisturi imense pe un ovar, dureri oribile. Ginecologul mi-a spus ca exista riscul sa se rupa sau se se rasuceasca cu totul, caz in care as ajunge la operatie de urgenta si ar fi sanse mari sa raman fara ovarul respectiv. Primele simptome in cazuri de genul: febra, stare de greata, durere insuportabila. Daca simt asa ceva, sa vin rapid la urgente.
Cam o saptamana mai tarziu ma trezesc cu niste dureri si mai groaznice. Pun termometrul, aproape 39. Aveam stare de voma. M-am speriat si m-am dus direct la camera de garda. Dupa o groaza de analize si ecografii: n-ai nimic, ce cauti aici? Am fost tratata cu o scarba, de parca venisem sa ii scol din somn special. De parca eram bolnava psihic, desi le-am aratat diagnosticul pus cu cateva zile inainte. Raspuns de la medicul ginecolog de la camera de garda: „Ce chist? Nu se vede vreun chist. Pe mine cand ma doare capul iau Nurofen, nu merg la urgente.”
Am iesit plangand de acolo, aproape tarandu-ma de durere. Nu au vrut nici macar sa ma sfatuiasca ce sa iau, desi le explicasem ca nu cedeaza durerea dupa mai multe medicamente incercate. Toata experienta doar 1500 de lei. Mi-am jurat ca data viitoare prefer sa ajung acolo inconstienta, cu salvarea.
P.S: Diagnosticul fusese pus de un medic de la acelasi spital.
Eu am identificat mai multe probleme, printre care lipsa educatiei medicale, lipsa preventiei si oameni nepotriviti meseriei.
Nici la stat, nici la privat nu e roz situatia, dar trebuie sa folosim tot ce putem in avantajul nostru: analize gratuite anual de la medicul de familie, asigurarile de la munca, orice.
Apropo de Medlife, abonatii nu isi pot face analize de sange sambata, doar in timpul saptamanii, adica fix cand lucreaza.
Si un alt aspect ce m-a enervat grav e ca nu pot face cu bani niste analize ce ar fi gratis in abomament, doar cu recomandare de la medic. De exemplu, pt o presupusa infectie urinara trebuie sa faci urocultura, dupa 3 zile iti zice daca ai infectie bacteriana si cu ce substante se poate trata, timp in care oricum te chinui cu dureri, usturimi si urinat des+ ceva suplimente si antiinflamatoare. Abia apoi poate medicul sa dea reteta cu tratament. Ca sa scurtez treaba, prefer sa dau bani sa fac analiza la concurenta si apoi sa merg la medic, daca e cazul.