E posibil să fim cel mai curajos popor din lume. Serios, zic, și-o să vă explic imediat de ce un popor care merge atât de rar la doctor, dar se teme groaznic de curent, n-are cum să fie altfel decât ăl mai brav din lume.

E posibil să ziceți că exagerez, dar știm cu toții că lucrurile stau exact așa: mulți dintre noi ajungem la medic doar când nu se mai poate altfel. Când ne doare sau ne deranjează ceva, primul gând e să luăm ce ne dădea mama când eram mici, să căutăm pe google, să sunăm pe cineva, să întrebăm rudele, prietenii și vecinii, d-astea de le facem cu toții.

Ce rost are să vedem de unde vine cu adevărat problema?! Băgăm niște pastile și trece, dă-o naibii de durere, dă-l încolo de deranj.

Suntem campioni la auto-medicație și căutat tratamente pe internet. Băgăm antibiotice în noi fără niciun fel de problemă, în cantități impresionante și de câte ori ni se năzare, dar, mai ales, fără niciun fel de recomandare de la vreun medic. Dacă a zis tanti Gina de la doi că știe un antibiotic șmecher cu care s-a făcut ea bine, n-avem niciun motiv să n-o credem, nu? Doar tanti Gina e femeie trecută prin viață și știe ce vorbește. Băgăm tratamentul recomandat de tanti Gina și mai vedem noi după dacă ne face bine sau nu.

O să întrebați uimiți care e problema că ne tratăm după ureche sau pe bază de google și tanti Gina, atâta vreme cât scopul final este atins: ne trece durerea, nu ne mai deranjează nimic.

Or fi trecut ele durerea și deranjul pe moment, dar am eliminat și cauzele care au dus la apariția lor? Iar acesta, prieteni, este un răspuns pe care tanti Gina și nenea google nu ni-l mai pot da. Ca să nu mai spun că aceste tratamente luate după ureche pot duce la niște efecte foarte neplăcute pe termen lung. Rezistența la agenți patogeni, alergii, cronicizarea unor boli prin întârzierea diagnosticului, și alte „plăceri” pe care de obicei le constatăm prea târziu.

Dacă aveți impresia că am scris toate lucrurile de mai sus ca să vă cert, o aveți degeaba. Le-am scris ca să mă motivez în primul rând pe mine, pentru că și eu sunt unul dintre cei care fac TOATE lucrurile de mai sus.

Pentru că așa am fost crescut, pentru că așa m-am obișnuit, pentru că „hai, frate, doar n-o să mă duc la doctor pentru atâta lucru”. Deși, fără să merg, habar n-am dacă „atâta lucru” ăla nu înseamnă, de fapt, o problemă reală de sănătate care poate evolua în ceva mult mai nasol. Eu fac asta, voi faceți asta (după cum mi-ați și spus), toți facem asta.

Și e păcat pentru că avem soluțiile atât de aproape, le avem la doar o programare distanță.

Articolul de azi este scris în colaborare cu MedLife, pentru a vă transmite mesajul „Când știi ce ai, știi ce ai de făcut”. Scopul nu este acela de a speria pe cineva, dimpotrivă, este doar modul în care cei de la MedLife își propun să ne facă să conștientizăm cât de important este să mergem la medic pentru a o obține un diagnostic corect.

Pentru că da, exact așa este: când știi exact care este afecțiunea, știi și ce ai de făcut ca s-o tratezi. Iar treaba asta n-o poți face decât cu un diagnostic precis pus de oameni care știu ce fac.

De aceea, MedLife a creat cea mai mare platformă de diagnostic și tratament din România, deservită de mii de medici în sute de laboratoare și clinici din România. Un loc în care poți să ai încredere în medici și știință, un loc în care vom găsi soluții la orice problemă de sănătate. Și mai ales la cele pe care suntem obișnuiți să ni le tratăm după ureche.

Cu speranța că v-am fost util, atât pentru azi.