Beau alcool extrem de rar și aproape niciodată în locuri publice. Trebuie să se alinieze astrele într-un mare fel ca să mă vezi pe mine comandând o bere, sau un gin tonic, ori un mojito. Nu, prieteni, când se mai întâmplă să am chef de un pahar de ceva, în 99,99% dintre cazuri mi se întâmplă acasă.
De-aia absolut de fiecare dată când sunt într-un cadru în care se consumă alcool și am în jur oameni care nu mă cunosc suficient de bine, trebuie să dau explicații pentru faptul că eu comand un pepsi sau altceva fără alcool. Îmi este extrem de cunoscută mirarea de pe fețele celor care mă întreabă uimiți: „cum, tu nu bei tu niciodată?’. Și clatină compătimitor din cap la auzul unei asemenea grozăvii.
După care, în funcție de cât tupeu are interlocutorul, urmează și una dintre cele trei întrebări: „ești pocăit?”, „ești bolnav?” sau „faci un tratament?”. Vă sună cunoscut, nu? Normal că vă sună, astea trei sunt singurele motive pentru care cei din jur ar putea înțelege că nu bei alcool. Abia după ce răspunzi cu „nu” și la astea, i-ai băgat în ceață definitiv: cum, domnule, să nu vrei să bei alcool? Ceva e în neregulă cu tine.
Să vă mai spun c-am auzit-o și pe Mara explicând unor diverși cetățeni de ambele sexe că „nu, nu e bolnav, nu-i place lui să bea”. Sau că au fost cazuri în care mi-am comandat o bere sau un gin tonic, doar ca un fel de dovadă că nu sunt pocăit, că nu sunt bolnav și că n-am nici pe dracu’.
Suntem una dintre țările în care se consumă extrem de mult alcool. În orice top te-ai uita, referitor la consumul de alcool, suntem pe unul dintre primele locuri. Iar asta în condițiile în care nu știu dacă la topurile astea se ia în considerare și tot alcoolul băut de cetățenii care și-l fabrică în gospodărie. Nfine, detalii, oricum s-ar cuantifica, tot pe primele locuri suntem.
În condițiile astea, consider că oamenii ar trebui să-i felicite pe cei care au ales să nu contribuie la topuri. Nope, nu există așa ceva, dimpotrivă, ești privit ca un soi de ciudățenie. Degeaba le spun că sunt capabil să mă distrez foarte bine și fără stimulente de genul, că aproape nimeni nu mă crede.
Ba, mai mult, am fost nevoit să justific de ce fumez, fiindu-mi servit argumentul suprem că fumatul e un obicei mai nasol și la fel de nesănătos precum consumul de alcool. De fiecare dată, dar absolut de fiecare dată, am dat același răspuns: băi, nu știu ce să zic, până acum n-am auzit de cetățeni care s-au luat la omor pentru c-au fumat fiecare câte un pachet de țigări. Dar de indivizi care au ajuns la spital sau la morgă, după ce s-au luat la topoare pentru c-au băut fiecare câte o sticlă de tărie sau o damigeană de vin d-ăla bunu’ de casă, am auzit extrem de des. Practic, sunt pline spitalele de ei.
Desigur, nu toți cei care beau un pahar de alcool fin ajung să-și dea cu topoarele în cap, dimpotrivă. Dar asta nu justifică în niciun fel să fie priviți cu neîncredere și superioritate cei care aleg să nu.
sursa foto: freepik.com
Ce mă bucur că ai scris articolul asta. Nici eu nu beau alcool, nu îmi place, cred că odată, de două ori pe an dacă beau ceva. Îmi place să conduc, să fiu lucidă, am avut și alcoolici in familie. Pur și simplu nu ma atrage. Mi s-a părut ciudat să nu ai încredere în oamenii care beau, începeam să mă simt nelalocul meu :)) Articolul asta vine la fix, am Christmas Party acuși, unde nu o să beau și fac pariu că voi fi întrebată de ce
Comentariu beton!114
Ah, în locurlile tradiționale pentru pus în cap cu băutură, mi-era cel mai greu. Vorbesc despre party-urile de Crăciun și teambuildinguri, unde toți veneau cu același scop. Practic, doar că nu mă întrebau „tu de ce-ai mai venit dacă nu bei?”.
Eu beau putin, in general o bere sau un pahar de vin sau de rom daca e ce imi place, daca se potriveste cu mancarea sau cu atmosfera. In plus sotia nu are permis deci eu sunt designated driver si nu conduc nici cu un sfert de bere sau o gura de vin „la bord” (invatatura de la tata). Iar berea fara alcool e cah pentru mine asa ca … ceai sau suc sau apa minerala !
Da, la TB si Christmas Party sunt unii care intreaba mereu de ce nu bei.
Dar daca ai noroc de colegi buni chiar nu e cazul. Noi ne simtim bine si fara bautura si suntem o echipa foarte amestecata, tineri, batrani, unii care nu beau deloc, altii religiosi, unii care daca au ocazia rup barul, unii danseaza la greu altii deloc, unii fani de sport si mers pe munte, de jocuri de societate si altii care doar stau pe margine. Insa ne respectam unii pe altii cu opiniile si optiunile personale chiar daca sunt foarte diferite. Si asta are ca rezultat o atmosfera super faina si, chiar daca ne contrazicem pe diverse subiecte, niciodata nu degenereaza.
Insa in societatea noastra exista legenda asta cu „daca nu bei (ca un porc) nu esti barbat”. E din ciclul „copilul trebuie batut ca stie el de ce”, „locul femeii e la cratita” sau „armata te face barbat”! Pe buneeeeeeeeeeee ? In 2022 ?
Ok, no thanks ! Cine gandeste asa nu are cum sa imi fie prieten sau amic si parerea lui sa conteze pentru mine.
Si da, si eu prefer un fumator unui alcoolic. Din aceleasi motive.
p.s. @MV pe cand un articol despre team building si tipurile de colegi si sau sefi ?
Comentariu beton!86
Vaai buna asta cu petrecerile de companie unde nici eu nu beau mai mult de 3 degete de vin pe care il tin o seara intreaga sa dau noroc cu unii si altii.Nu beau cu colegii de serviciu in împrejurări din astea pentru una am echipa si cei ce imi raporteaza cu mine si ar fi de tot kktul apoi mi-ar fi rau a doua zi si urasc senzatia de hangover.Spre exemplu sâmbătă seara am iesit la ziua unui prieten ffff bun de-al casei cum s-ar zice si am baut 2 beri si un sfert de pahar de șampanie la 12 noaptea iar duminică eram zombi si facea gașca mișto de mine ca mi-e rau …pai nah nu am baut nimic alcool din luna Mai deci cam jumătate de an e normal sa imi fie rau chiar daca nu eram nici amețita macar cand am plecat acasa.La polonezii astia ai mei le place cu vodca tare si de obicei cand e moca baga in ei ca sparții pana se fac pulbere asa ca nu e doar obicei românesc sa se faca muci la evenimente platite de companie cred ca e universală treaba.
Comentariu beton!23
Nici eu nu beau, doar la anul nou o inghititura, nu simt nevoia niciodată, ma amețesc de cap repede și de la o inghititura, îmi dă o stare de inconfort,imi schimba starea, ma agită, parca nu mai sunt eu și mai este o intrebare;ești cu mașina? Din partea mea putea sa nici nu existe deloc alcool.
Idem aici.
De doi ani și ceva nu mai beau deloc.
Nu îmi mai produce nicio plăcere, nu vad nicio finalitate în consumul de alcool, nu are un scop și beam de dragul de a bea.
Ce-i drept am băut până la 35 de ani de am dat cu căciula în câini, iar apoi din motive de sănătate și altele am redus ușor ușor, până nu am mai băut deloc.
Am și neamu de carmolisti și unii din ei, pe linie genetică au mierlit -o din cauza asta.
Și sincer, mai este și frica, morcov in anus, că dacă continui să beau o să ajung un alcoolist și o să mor de băutură sau o să îmi ratez viața.
Așa că, decât să îmi fut viitorul și pe mine, mai bine lipsă. Și mi-e foarte bine așa.
Chiar mi se falfaie de părerile oamenilor și care se simt ofensați că nu beau, le doresc să mă videze sau să mă ignore.
Nu s-a sfârșit lumea dacă eu nu beau cu cineva sau deloc.
Comentariu beton!55
Probabil, cei care n-au încredere în persoanele care consumă alcool, s-au referit la cei care sunt beți(sunt influența alcoolului). „E bine să nu promiți niciodată ceva dacă ești băut, că a doua zi regreți”
@Anel, era vorba de neîncrederea în cei care NU beau!
Comentariu beton!19
@Vasile, dadada, să-mi bag … nu știu de ce am interpretat greșit, că titlul este foarte clar și am citit și articolul, da’ probabil gândul te duce la cei care beau
Ramane cum am stabilit… You’re a Freak :)))))
Comentariu beton!25
Dașinormal. 😀
Asta pățeam acum vreo 25 de ani, când m-am lăsat de fumat. „Hai, bah, ia o țigară!”. Un soi de „gata, ți-ai făcut numărul, acuma ia o țigară, că pe mine nu m-ai convins”.
Comentariu beton!36
As vrea sa scriu, mult, dar nu pot. Poate altadata
Same here. Greu tare.
alina, cica sa ne fie rusine!
Măcar ai scapat de ce-a de-a patra posibilitate…ești însărcinata?
Comentariu beton!81
Nuș’ ce să zic, după ultimele două luni, cred că risc oricând întrebarea asta. 😛
Hai bonjour. Stiu exact ce zici, in aceeasi situatie se afla si domnul meu, jumatatea mai buna in cazul asta, ca eu o troznesc mai des decat el. Poti numara pe degetele de la o mana ocaziile cu care bea un pahar de vin sau o bere intr-un an. Pur si simplu, nu ii place. Funny stuff e ca la un moment dat am gasit si explicatia neincrederii oamenilor in cei care nu beau: o prietena care e sora de psiholog (adica domne, informatie din sursa sigura, da?), mi-a explicat ca nu are incredere in cei care nu consuma pentru ca alcoolul te face sa scapi de inhibitii si sa fii „your true self”. Si cica daca nu iti poti permite in niciun context sa fii your true self, e ceva gresit cu tine, sau ascunzi ceva grav.
6 ani mai tarziu, nici n-am aflat ce ascunde stimabilul, nici nu mai sunt prietena cu don’soara respectiva :))
Comentariu beton!83
Păi, na, e mai ușor să justifici de ce nu beau alții, decât de ce bei tu. 😛
Eu mai pufăi și țigara electronica uneori, pe lîngă țigări normale E și mai nasol, nu?
La electronică în 99% din cazuri mi se atrage atenția că sînt și mai nocive sau că poate exploda bateria.
Comentariu beton!20
P-asta n-am pătit-o încă, deși după ce vine frigul fumez aproape exclusiv electronică.
Șefu, de care? Există vreunele cât de cât decente? Că iarna asta ori mă las de fumat, ori încerc și eu d-astea, că NU MAI SUPORT FRIGUL ĂSTA! Și nici n-a început bine… 😐
Legat de articol, cred că explicația e fix cum zicea cineva mai sus – omul tre să beie, copchilu tre bătut și nevasta tre să steie la cratiță și să nu aibă idei sau opinii. Sfânta Treime a principiilor de viață dacice.
Comentariu beton!35
@iulia, eu nu pot decât iqos. Nu pot să fumez din celelalte de pe piață, pentru că creierul meu nu înțelege cum aș putea fuma ceva ce nu seamănă a țigară. Iar iqos e singurul care îndeplinește această cerință. 🤷♂️
Săr’na, mulțam fain. Intuiam că alea ar fi, că fix asta mă reține și pe mine. Nu pot nene, nici de-a dracu, să mă prefac că fumez dintr-o cutiuță!
@iulia, iatr asta în condițiile în care am în casă TOATE device-urile posibile pentru tutun încălzit. Că vaping nu servesc. Nu mă pot atinge de ele, iqos cu formă de țigară e singurul, că au și ei un device care seamănă a brichetă d-aia lungă.
boss, nu știu ce să zic de celelalte zone, da’ în Moldova zi-le că ești în post; credința este singura care bate abstinența; sau, dacă vrei să bea ceilalți și partea ta, le confirmi că ești bolnav; „săracu’… hai, Doamne-ajută!”
Comentariu beton!81
Adică tu chiar crezi că la Vaslui nu se bea în post?
Mihai, ba da. Dar la fel ca la sex, se executa cu tristete 😉
Comentariu beton!112
Nu-ți place/n-ai chef? Plăcerea/cheful vine mâncând. Mă rog, bând.
Nu vrei? În viață nu faci numa’ ce vrei.
Ești bolnav? Ei, doar n-ăi crăpa acu’ de la un strop de jin.
Ești în post? Păcat adevărat e ce scoți pe gură, nu ce bagi în gură.
Nu există justificare universal acceptabilă în Moldova (și nu numai acolo, dacă e să mă gândesc mai bine) pentru nebăut. Da’ mai ziceți, cine știe, o fi vreo justificare magică la care să nu aibă nimeni ce să mai spună. 😀
Comentariu beton!36
In Moldova mai era la moda juratul.
Se duce omu’ la popa se jura ca nu bea 3 luni si ce sa vezi cand il imbie careva : trei pasi inapoi si „Nu beu sa sunt jurat”!
Zi-o pe asta si-ai scapat!
Juramantu-i sfant Boss!
Mihai, hai să facem un club, că sunt curios câți mai sunt ca noi!
Eu beau (puțin) numai când avem musafiri care beau, ca să nu zică ei că nu le țin companie. Dar asta se întâmplă destul de rar. Altfel, musafirii obișnuiți, din familie, nu beau nici ei.
Oare chiar om fi atât de rari? Eu n-aș crede!
Comentariu beton!29
Nu suntem rari, suntem doar văzuti ca fiind ciudați.
Trăiesc aceeași poveste, nu beau decât extrem de rar și am de dat explicații peste explicații. Îmi închipui că e și mai greu ca bărbat, am observat că e un semn de masculinitate măcar să consumi intens, dacă nu chiar să te îmbeți. Că „ce bărbat e ăla dacă nu bea și el o țuică?!”🤦♀️
Mă bucur când găsesc oameni ca mine😁
Comentariu beton!30
Ah, da, vestita țuiculiță. Câte explicații a trebuit să dau în această viață pentru refuzul nenorocitului ăluia de țoi pentru „poftă de mâncare”.
@Mihai, ăsta e încă un exemplu în care noi, românii, suntem oarecum pe dos față de alte popoare: eu am auzit/citit că pe la alții tăria se bea la sfârșitul mesei, nu înainte. Pentru digestie, nu pentru poftă. Poate să confirme cineva?
Comentariu beton!17
@Vasile, dap, confirm. La italieni, poți servi un limoncello, de exemplu. Digestiv îi zice. Oare de ce? 🤔
@Vasile: io beau pălinca/coniacul întotdeauna după mâncare, niciodată înainte. Rolul tăriei e să stimuleze digestia, iar pe stomacu’ gol n-are ce stimula.
Comentariu beton!20
@JT, păi tu „te-ai dat după ăia” de pe-acolo! 😉
@Vasile: Io așa fac dintotdeauna. Am învățat asta de la străbunica mea.
Comentariu beton!16
Să nu-i uităm pe cei care te privesc plini de compasiune și vin rapid cu supoziția că ai băut (prea) mult, că ai fost alcoolic și te-ai lăsat! 😄 De ce sunt priviți cu suspiciune cei care nu beau? Poate pentru că băutul este un fel de activitate socială care unește, care validează apartenența la un grup. Când tu nu bei, faci notă discordantă și grupul te consideră spărgător de gașcă sau pur și simplu un ciudat.
Comentariu beton!50
Păi și io ce-am zis? 😛
Eu nu beau pentru ca efectele sedative ale alcoolului sunt mult prea puternice in cazul meu. Chiar si o cantitate moderata ma face sa ma simt foarte obosit si nu in modul ala placut si caldut. E precum oboseala aia de dupa-amiza cand esti racit si febril. Nu obtin nimic pozitiv din a bea.
Comentariu beton!27
Ooo, da! Toata perioada 15-30 de ani am auzit acelasi lait motiv: nu stii sa-ti traiesti viata daca nu bei ceva. Fir-ar sa fie, uite cum a trecut viata pe langa mine! Sa mai zic ca nu m-am imbatat niciodata? Stiu, stiu, paria.. :))
Ah, da. Nici n-am fumat iarba niciodata. Nici alte substante interzise nu am consumat. Doar tutun normal. Aceleasi priviri dubioase intrebandu-ma: cuuuum, n-ai fost curioasa sa incerci? Mnu. N-am fost.
S-a dus naibii increderea oamenilor in mine. :)))
Comentariu beton!23
Iarbă am încercat. Se pare că organismul meu are o rezistență foarte crescută la THC că nu reușeam să obțin vreun efect decât dacă cantitatea de iarbă din joint era simțitor mai mare decât cea de tutun. Și cum gramul de iarbă este (sau era) 60 de lei, lumea nu punea „cu vârf”. 😀
MV, există o explicație perfect logică și științifică pentru rezistența ta crescută la THC. 😀 las mai târziu comentariul explicativ.
Comentariu beton!19
Am zis că revin cu explicația. Să începem! Corpul nostru are un sistem endocanabinoid (ECS). Sistemul nostru ECS include o rețea foarte mare de receptori CB1 și CB2, care sunt localizați în tot creierul și sistemul nervos periferic și care sunt declanșați de prezența compușilor chimici numiți canabinoizi. Canabinoizii ăștia sunt, natural, de două feluri – endocanabinoizii („endo” înseamnă „intern”), cei produși de propriul organism și fitocanabinoizii (canabinoizii din plante). Deci corpul nostru nu s-a adaptat pentru a accepta canabinoizii, el are propria sursă de canabinoizi. Acum vine partea frumoasă. N-arahidoniletanolamină= anandamidă=AEA este un endocanabinoid care a fost denumită după „ananda”, un cuvânt sanscrit care înseamnă bucurie, extaz sau fericire. AEA reduce inflamația și senzația de durere de la nivelul mușchilor, reglează funcții precum memoria, pofta de mâncare, tiparele de somn, și, după cum ne sugerează și denumirea sa, motivația și plăcerea. Creierul este responsabil pentru sintetizarea AEA, urmărind cu atenție câtă produce. AEA nu rămâne într-un loc mult timp, corpul nostru menține nivelurile foarte bine reglate. Cu toate astea, există câteva metode de creștere naturală a nivelului de AEA, cum ar fi dieta și exercițiile fizice. Tot ce conține cacao determină creierul să producă mai multă AEA. De asemenea, dulciurile, trufele, ceaiul, pătrunjelul, țelina etc conțin o cantitate mare de AEA. Un studiu publicat de Journal of Experimental Biology a constatat că exercițiile fizice măresc și ele producția de endocanabinoizi, mai ales producția de AEA. (Astea ar fi o motivație pentru care consider că nivelurile tale naturale de AEA sunt mai mari.) THC-ul (delta-9-hidrocanabinol) este unul dintre fitocanabinoizii plantei de canabis. (Planta de canabis conține peste 120 de fitocanabinoizi, CBD-ul fiind cel mai abundent dintre toți, urmat apoi de THC. CBD-ul se găsește în uleiuri esențiale, produse cosmetice, dar și în unele țigări electronice- o altă explicație pentru nivelul tău crescut de AEA, parcă ai amintit undeva de țigara electronică.) Odată asimilat de organism, TCH-ul ajunge în creier, unde se conectează la receptorii canabinoizi CB1. Senzațiile resimțite sunt ca atunci când AEA este secretată de corp, doar că mult exacerbate. Având în vedere că organismul tău este în mod natural obișnuit cu o cantitate mai mare de AEA, e limpede de ce, în cazul tău, un conținut obișnuit de TCH nu determină un efect psihotrop. QED, varianta scurtă 😀
Comentariu beton!90
@elenita, nu știu de unde veniți dumneavoastră, da’ pe blogu’ ăsta se vorbește frumos, da? n-am înțeles decît „țigară” și „TCH”…
Comentariu beton!51
@dl.costicămusulmanu, din farmacie vin și tot în farmacie mă-ntorc 😁
Comentariu beton!47
Nu beau, niciodata; de fapt cred ca mint, am baut in viata mea o jumatate de sticla de Stela Artois, in vreo 4 ore si o cescuta de vin fiert (si apoi am adormit mai repede decat un bebelus dupa baie). Nu beau nici cafea – foarte ciudata am parut pentru cei de la noul loc de munca, si nici nu fumez (nici nu m-a tentat sa incerc vreodata) Aceleasi intrebari mi-au fost si mie adresate, dar deja m-am obisnuit si s-au obisnuit si prietenii. Mai beau cate un pepsi uneori si se uita ciudat la mine.
La noi in familie nu e niciodata cearta cu cine conduce la intoarcere :))
Comentariu beton!21
Bravo ție! Am o asemenea jumătate acasă, care bea la câte-un chef, la o întâlnire cu prietenii, un cognac bun sau un whisky, un pahar de vin, dar… cam atât. Suntem împreună de 30 de ani, dar nu că nu s-a îmbătat niciodată, nici măcar nu s-a pilit. Și nu e bolnav, pocăit sau altceva. E doar nebun că e cu mine, dar asta e altă discuție!!!🤣🤣🤣Și nu e nici din vreo familie de bețivi să sufle și-n iaurt (cunosc cazuri).
Și eu beau ocazional un cocktail, o ceva de fete…
Și, da, în România se beau cantități industriale în unele familii, iar de statistici ce să mai vorbim?
Dar să nu te pui cu noi la dulciuri, că rupem tava-n două (deh, vicii!).
Comentariu beton!28
dialog din „picnic la marginea drumului”, de frații strugațki, cartea ce a stat la baza „călăuzei” lui tarkovski:
„― Eu n-aş face. Vrei să bei?
― Mulţumesc, nu beau.
― Atunci, poate o ţigară?
― Mă scuzaţi, dar nici fumător nu sunt.
― Prietene, atunci pentru ce-ţi trebuie bani?”
acum, serios vorbind, problema trebuie pusă cu totul altfel. cel care nu bea, cel care nu fumează, cel care nu se droghează, cel care nu pariază, cel care, în general, nu are adicții care îi ruinează sănătatea fizică, psihică, materială sau socială nu are de dat nicio explicație. așa cum nu are de dat nicio explicație nici cel care are oricare dintre adicțiile de mai sus. numai că acesta trebuie ajutat de către societate, de către toți ceilalți pentru a limita, măcar, dependența.
or, asta-i marea problemă: dependența e tratată, în societatea românească, drept normalitate. de aici trebuie început: nu de la a da explicații pentru o alegere sau alta, pentru o dependență sau pentru lipsa ei, ci de a pune lucrurile la punct și de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor și pe care, în fapt, nu-i ajută nimeni.
și, apropo de adicții, absolut penibilă presa românească, care s-a transformat în ultima vreme în goarnă lipsită de discernământ a caselor de pariuri.
Comentariu beton!62
In aceeasi situatie. Eu nu beau pentru ca iau un tratament despre care nu vorbesc la munca, de exemplu. In plus, am avut in familie persoane dragi care au murit din cauza ficatului imbuibat cu alcool sau am vazut violenta are a avut la baza alcool. Evident ca primesc intrebari continue de ce nu o fac si „amenintari” de la colegi ca o sa ma faca sa beau de parca sunt in liceu. Le raspund de fiecare data cu zambetul pe buze ca nu beau, nu ma justific. Inchin un pahar de sampanie daca este o ocazie, iau o gura si atat. Sfat pentru bautori: vedeti-va de paharul vostru. More for you! Impartiti empatie, nu alcool. Cel care nu bea are motivele lui si e clar ca nu ii esti indeajuns de aproape/prieten sa ii stii motivele.
Comentariu beton!57
Nu, nu am niciun motiv, tocmai despre asta este vorba în articolul meu, că nu am niciun motiv, este pur și simplu o chestiune de „nu-mi place”.
A, clar ca este si varianta sa nu-ti placa. Pe deasupra, si la mine e cam la fel. Nici nu ma omor dupa gustul de alcool si efectele lui. Imi placea in trecut sa savurez o bere bruna. Imi placea gustul. Si cam atat.
as indrazni sa zic ca este o prostie credinta asta. desi pe cei care nu beau alcool i-as clasifica in doua categorii:
– nu beau din considerente personale dar accepta ca altii mai pot sa beau un pahar din cand in cand ( nu le place, ii afecteaza, istoric familial complicat de alcoolism, etc). ok, fiecare cu problema lui,
– nu beau ca bautura e lucrarea diavolului si toti ar trebui sa procedeze asa. astia trebuie cu adevarat ocoliti la modul ca nu este de ajuns sa te faci ca nu ii cunosti, trebuie sa treci si strada.
Deci excluzi din start varianta că există și categoria celor care nu beau pentru efectiv nu le place. Eu, de exemolu, nu am niciun considerent personal și nu cred nici că băutura e lucrarea diavolului (știi, nu prea există diavolul). Cu mine cum facem? Mă bagi la ciudați?
nu nu, la prima categorie, e si asta un considerent personal, ca nu iti place , nu?
Comentariu beton!13
Cred ca e important sa tinem minte importanta contextului cultural. Sunt miliarde de musulmani si hindusi care nu beau din motive religioase. Consumul de alcool nu este in mod intrinsec pozitia default a speciei. Cu atat mai putin nivelul de consum al popoarelor est europene.
În principiu, singurul motiv pentru care m-ar preocupa că cineva nu bea alcool e dacă alcoolul e o problemă de care vrea să scape. Problemă precum alcoolismul. Caz in care n-aş bea nici eu alcool in prezența persoane respective. Nici consumul de alcool al altora nu mă preocupă prea tare. Dar, recunosc că începe să mă deranjeze din momentul în care apar semnele de chercheleală.
Comentariu beton!32
Nush cum sa fac, ca mie imi cam place gustul unor bauturi, dar nu-mi place deloc starea pe care mi-o dau.. raman necategorisita, in cazul acesta?
Comentariu beton!16
Care e treaba cu „pocăit”?
DEX-ul dă următoarele explicații:
pocăit, pocăită adjectiv
1. Care se căiește.
pocăit, pocăiți substantiv masculin
pocăită, pocăite substantiv feminin
1. Adept al unei secte creștine apărute în Ungaria în jurul anului 1825, care consideră pocăința mai presus de orice virtute.
Deci „ești pocăit?” adică te 𝗰𝗮̆𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗶, „ești bolnav?” sau „faci un tratament?” Nu văd legătura cu băutura. Dacă e pe motive religioase, adică interdicție, eu știu că islamiștii nu pun gura pe alcool (adică n-ar trebui). Dar tineretul mai ales nu mai ține regula asta.
Eram de curând la o întâlnire cu niște oameni de afaceri din orient, în Mecca-ul britanic (a se citi Birmingham), la o crâșma cu ceva specific local. Am ajuns mai târziu iar ei comandaseră ceaiuri cu grade, sampanie, folcloriste.
Eu am luat un ceai fără grade. Nu de alta dar mai aveam de pedalat în ziua respectiva și de obicei nu consum alcool în miezul zilei (excepție un pahar de vin la masa de prânz).
Da, mi se rupe de ce cred alții și „n-am chef” e un motiv suficient de bun din punctul meu de vedere.
Bun. Eu nu duc paharul la ureche, cred că deja am memorie musculară, sunt foarte atent când pun mâna pe vreun borcan de vopsea, diluant, nu care cumva draq să îl înghit! Dar n-am nimic cu cei cărora nu le place (mai puțin cu cei din specia asta care se uită la tine de sus când consumi). Așa că, „bei cu mine, ești ca un frate, nu bei, esti ca doi!” 😁
Hai noroc! 🥂
Comentariu beton!35
Am observat că asta e mai mult decât o chestie românească. M-am aflat toamna asta într-un context multi-cultural și singurul care nu a avut o reacție de “mvai, nu se poate! esti ok?” a fost colegul indian.
Comentariu beton!13
Eu nu beau, deloc. Poate gust din paharul sotului daca isi ia vreun vin mai trendy flendy, dar nu beau alcool. Ma trag din parinti alcoolici, de fapt cam toata viata mi-a fost marcata de alcoolism, deci pentru mine alcool e bleah.
Sunt satula sa tot explic ca nu beau, nu pot sa spun istoricul meu fiecarui om…Sunt satula de insistente hai ia si tu macar o gură, gusta putin…Si da, sunt privita ca o ciudatenie.
Funny fact! Colegii mei insistau sa merg la party sau team building pentru ca a doua zi le puteam povesti ce s-a intamplat.
Comentariu beton!42
Sunt de 2 ori ciudata: nu beau nici alcool, nici cafea.
Ajung in casele multor oameni si peste sunt intrebata daca nu vreau o cafea. Unii oameni nici macar nu pot concepe ca alti oameni nu beau cafea niciodata. Mai apare si intrebarea: cum te trezesti fara cafea? Simplu, deschid ochii si aia e, m-am trezit! :)))
Iar alcool… de la jumatate de pahar de vin mi se pare ca m-am imbatat, parca am niste pietre de moara atarnate de picioare si abia pot articula cateva cuvinte. Dar cred ca mi se trage de la faptul ca tata era un bautor inrait si mi-am promis eu mie ca alcoolul nu are ce sa caute in viata mea.
Comentariu beton!28
asa ceva…
Ma bucur ca ai scris articolul acesta. Eu nu beau alcool pentru ca am crescut cu alcoolici in familie si am vazut cu ochii mei ce efecte nasoale are.
Comentariu beton!22
Eu beau de rup, dar va admir pe astia ca tine.
V-as aduce eu suc/apa. Si am ciocnit intotdeauna cu cineva care nu are neaparat alcool in pahar (vb de ocazii, evident), pe principiul “dai noroc cu omul, nu cu paharul”.
Comentariu beton!49
Exista o enzima numita alcool dehidrogenaza care ajuta la digestia alcoolului. Unii oameni o au, altii, nu. Eu nu o am sigur. Cand beau, chiar si jumatate de pahar de vin, incepe sa ma doara capul. Practic, eu sar de etapa cu euforia data de alcool si dau direct in mahmureala. Si atunci, de ce sa ma chinui?
Comentariu beton!28
Nici io in ăia care nu se droghează;). Chiar nu îi înțeleg. Niste ciudați.
Eu nu beau, nu fumez, nu beau cafea, dar clar fumatul e mult mai nociv decat alcoolul, in special second hand. Putini sunt aia care dau in cap dupa ce beau, si in general trebuie sa bea mult ca sa ajunga la performanta asta, dar ca sa iti polueze unul plamanii si spatiul vital sunt suficiente cateva fumuri.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Îmi arăți și mie un studiu care spune asta? Un studiu pe bune, nu articole de pe net. Nu de alta, dar N-O SĂ GĂSEȘTI. Așa că hai să nu mai mâncăm căcat, da?
Și doi, arată-mi si mie ceva similar cu chestia asta, dar despre fumat. Că na, e mult mai nociv.
Fumatul e un obicei de căcat, mai ales când e făcut în locuri publice gen terase, restaurante, locuri de joacă pentru copii. Iar cei care îl practică sunt niște nesimțiți. Am fumat și eu 10 ani dar nu pe strada în mers sau la masă cu nefumători. Vb din experiență. Îmi amintesc când am fost cu colegii la restaurant și încă fumatul era permis dar aveam la masă o colega însărcinată și ne-a cerut șefu să nu fumăm în restaurant. Și el.fost fumător. Atunci mi s-au părut exagerat dar acum ii dau dreptate. Nu e nimeni obligat să înghita căcatul altora. La fel cum e de bun simț să nu dai bășini la masa langa alte persoane. Același efect puturos. Iar aia de fumează tutun încins la mall la locurile de luat masa sunt și ei niste căcați adolescenți. Sug din p@#$ aia de plastic zici că sunt retardați. Nesimțiți complet. În străinătate e interzisa in spatii inchise, la noi nu. Asta demonstrează că mulți sunt niste animale și se conformează doar la bici. Din proprie inițiativă ar trăi ca în grajd daca ar fi posibil. Îmi amintește de țările arabe unde daca fumezi cu stânga te linșează aia. Că stânga e pt scârnă. Dreapta pt mâncat și fumat;).
Comentariu beton!25
Boss, ești bine? Cum adică nu e interzis fumatul în interior la noi? Aaa, că umbli tu cu cocalari care se pișă pe lege e doar treaba ta.
Și doi, mai du-te și-n pula mea.
Moamă, Cucurigu, da’ cam înverșunat ai fost azi. Ai făcut fix precum cei ce renunță la fumat și devin ăi mai dihai judecăhateri de fumători.
Cât despre alte țări vs România, situația e așa: parlamentarii noștri au respins destul de recent proiectul de lege care ar fi interzis vapatul/fumatul de electronice și alte bâzdâgănii la interior. (O decizie proastă din punctul meu de vedere, sper să nu rămână așa pe vecie). Și tu te iei acum de utilizatori, de semenii tăi, de niște oameni majoritatea la fel ca tine, adică fără nici măcar o fărâmă de putere legislativă? Pfff.
@Mihai: referitor la ce zice Cucurigu, nu e vorba de cocalari, ci de unde locuiesti. In orasele mai mici se fumeaza peste tot la interior.
La fel cum in aceleasi orase mai mici, si mai dihai la tara, bei linistit 2-3 beri cu seful de post si te sui la volan. La volanul masinii neinmatriculate, dar cu numere imprumutate de la vecinu, care are RCA…
Stop being naive.
Bine, am trecut peste marile pericole pe care le aduce fumatul si pe care le expune Cucurigu, which are a bunch of bullshit. Suntem poporu’ care traieste si respira gratare non-stop din primavara pana in toamna tarzie. Daca fumul ala oribil si tot gudronul pe care il mananci nu te omoara, e total ipocrit sa crezi ca o sa crapi de la un fum de tigara inhalat accidental timp de cateva secunde ca trece un fumator pe langa tine.
Candva, cand eram mai tanar, obisnuiam sa beau ocazional gin tonic sau, in zilele calduroase de vara, bere. Dar apetitul pentru bautura a scazut treptat, odata cu trecerea anilor si, mai mult, am constatat ca si celor din anturajul meu li s-a cam dus pofta de betiveala. O fi bine? O fi rau? Habar n-am, dar probabil ca toate trebuie sa le faci la timpul lor.
Comentariu beton!13
Ma bucur ca ai scris despre asta. Beau rar si cu oameni in care am foarte mare incredere, altfel nu ma simt ok. Cand nu beam deloc si trebuia sa justific (pentru ca insistau foarte, foarte mult. Si erau femei, nu barbati), spuneam ca tata a fost alcoolic asa ca nu imi face placere sa consum alcool. Chiar si dupa asta, veanea un „si ce?”, „hai ca e anxiolitic”, „dar tu cum vrei sa te simti bine?” sau „atunci de ce ai mai venit” pana se ducea tot cheful de vorba pentru care venisem de fapt.
Eu beau ocazional, însă am momente în care doar mă gândesc la alcool și mi se face greață. Alea-s momentele în care nu beau nici plătit. Să vezi acolo comentarii:
– Hai să bem un vin.
– Mersi, nu beau.
– Atunci o țuică? Îți pun un păhărel?
– Nu beau, mă, nimic. Apă minerală, dacă ai.
– Apă? Ești bolnav?
– Nu, de ce?
– Păi nu vrei să bei un pahar cu mine?
– Mă, nu că nu vreau, dar nu pot.
– De ce?
– Că nu pot, nu mă simt în stare, nu tolerez alcoolul acum.
– Te-ai pocăit? Aaa, ți-a făcut doamna morală…
– Nu, mă, nu înțelegi că nu pot să beau, că mi-e greață doar când mă gândesc la alcool?
– Păi cum? Ai făcut-o lată zilele astea? (Notă: după experiențele din studenție nu beau niciodată cât să mă îmbăt)
– Nu, doar că nu-mi tolerează organismul alcool zilele astea.
– Bine, bă, am înțeles: nu vrei să bei cu mine. Sănătate!
Comentariu beton!20
Asta e din categoria – ce verde sau nașpa e iarba din curtea vecinului. Îi macină pe unii problemele astea existențiale de nu se poate.
Chiar nu îmi pasă cine (nu) bea și de ce (nu) o face. Fiecare cu fetișul lui. Și eu cu ale mele. Dacă search-ul meu este ”bbc midget sex în parcare pe Bulgaria cu un tirist turc cu burtă între 2 partide de table”…care e problema?
Eu fac parte din cei care mergeau la petreceri să consume. Și consumam, nu glumă. Pagubă, nu altceva. Așa că nu-i înțelegeam pe cei care nu făceau ca mine, dar nici nu insistam să schimb ceva. Cu timpul mi-am dat seama că nu-i ok acest obicei și chiar dacă nu renunțam complet la el, mă loveam de problema „iei pastile? lasă că dacă nu e antibiotic, merge”, și mi-am dat seama că nu e fain ca lumea să nu poată concepe imaginea ta fără o bere în mână.
Comentariu beton!13
Când eram tânăr ficior, până în 25, băgam Tador și Amoxicilină cu Metaxa.
A nu lua antibiotice cu băutura era cu titlul de recomandare și informativ.
Cel mai repede scap de intrebare daca le spun ca sunt cu masina. Aici chiar ca nu prea au ce comenta, sau…mai stii?
Ești în teambuilding și le spui că ai venit cu mașina? 🤔
Din pacate sunt si oameni care nu vad in asta un inconvenient.
„Hai, macar un pahar, ca mancam ceva si nu mai iese nimic.”
„Bea linistit, ca nu e politie pe aici!”
„Daca te opreste careva, ma suni, ca te rezolv!”
„Pe mine nu m-a oprit niciodata politia. Ia macar o bere”
Astea sunt cateva din lucurile pe care le aude iubitul meu tot timpul. Daca sunt si eu acolo, automat vina cade pe mine: „Ah, nu te lasa Ana, am inteles! De ce nu il lasi sa bea, Ana??”
Oamenii pot fi incredibil de prosti, uneori.
Comentariu beton!21
Eu am scuza perfecta. Fac sport, alerg, prin urmare nu pot consuma alcool. Inca nu am participat la.ultra, dar maratoane de sosea si montane am cateva facute in 6ani. P.s. la cursele de f1 am baut cate o bere, acasa, nu sunt pocait.
Câți sportivi bețivi am cunoscut io…
@Alin, nu exista sa nu poti, inseamna ca nu vrei cu adevarat:):):) De acord ca nu te poti antrena a doua zi dupa o galeata de bere, dar cantitati moderate din cand in cand se pot consuma. Se numeste „carbo-loading”:), pastrand spiritul de gluma. Daca nu vrei, aia-i altceva si nu-i deloc rau. Each to their own.
Eu am parte de reactia inversa: o uimire maxima, cu okii iesiti ca la melc, cand ma vede careva cu o bere in mana. „Bei??? Da’ tu nu faci sport?”
Aici tre sa mentionez ca daca faci si tu niste chestii total obisnuite (pentru tine), precum sa alergi 20-30km sau 150-200km cu bicicleta, toti aia din jur te denumesc „sportiv profesionist” si au impresia ca mananci numa muguri de broccoli si bei apa plata.
Deci da, exista si opusul.
Si confirm ce zice Mihai, sunt o gramada de sportivi profesionisti care beau grupa mare. Si nu neaparat (doar) fotbalisti.
Am băut când eram mai tânără, pe la chefuri și am constatat că sportul asta nu e pentru mine. Acum beau 1-2 beri pe vara și un fund de pahar de vin la sărbători. Am fumat vreo 20 de ani (moderat spre puțin) și acum vreo 8 ani am hotărât că nici asta nu e un sport pentru mine. Încă îmi place mirosul de fum de țigară buna… Nu am nimic cu fumaciosii, dar nu îmi plac cei care exagerează cu alcoolul (vechile motive legate de violența, libidinosenie, neatenție la volan, etc)
Am prieteni care nu beau din diferite motive (unii din motive religioase, altii nu au baut niciodata bauturi alcoolice, etc) si-i inteleg si respect pe toti. Ne simtim bine impreuna (ca doar nu bautura este motivul pentru care suntem prieteni) si da, am incredere in ei. Chiar sunt oameni de incredere.
Oricum, regula de baza este ca asa cum tu vrei sa fii respectat, la fel trebuie sa-i respecti si tu pe ceilalti.
Boss, in primul și în primul rând, consider că e alegerea fiecăruia dacă, ce, cât și unde consumă. In ceea ce mă privește, treaba e simplă. Dacă evenimentul e unul oficial (gen Christmas party la serviciu) prefer sa nu consum alcool. La cele semi-oficiale (team-buiding, de ex) consum poate o bere sau un pahar de vin, așa, din politețe față de colegi. La evenimente cu totul și cu totul private (nunți, aniversări, etc) consum alcool cu măsură (dacă nu cumva se întâmplă, prin forța împrejurărilor, să fiu șofer). Acasă beau destul de des cate un pahar de vin seara sau (mai ales vara) o bere rece. In niciun caz zilnic și rareori mai mult decât atât. Îmi place alcoolul, dar în cantități rezonabile.
@Cosmin, aici ai atins miezul problemei: se pare că pentru unii doar băutura e motivul pentru care sunt prieteni cu alții ca ei. Și, cum alte lucruri în comun nu au, la un moment dat ajung să-și dea în cap!
In Franta, tara unde aperitivul de la ora 11 si de la ora 17h e lege, noi suntem lejer anormali. Avem enshpe sticle de te miri ce pe acasa, dar nu bem. La ocazie, da! Dar atat. Sotul din dotare scapa relativ ieftin: conduc, deci nu beau. La mine, de FIECARE F***ING DATA, intrebarea e: esti gravida? Asa cu luminite in ochi si speranta in suflet. NUUUUU. Pur si simplu nu am chef sa beau! Cand am pofta, o bere sau un pahar de vin, sau un cocktail. Si dup-aia ma duc sa ma culc =)))))
Pe timpul sarcinii nu am pus gura pe alcool nici pe tigari. Woooow, hai mah ca nu se intampla nimic, profita si tu un pic! Hai sictir!!
Eu beau de sting! Cafea! 🙂 (sau ceai) Alcool insa rar de tot. Fara vreo preferinta anume insa. Cum spuneam, din cand in cand… o bere, un pahar de vin sau unul de whisky… si numai cand este vreo ocazie. Singur nu beau!
Exceptie face cafeaua! Care trebuie sa fie ca viata… Neagra (amara)… si tare!!! Oricand si oriunde. Si in orice cantitate!
And no smoke for me, please! Dar n-am nici o sansa! Sunt „inconjurat” de fumatoare in familie. 🙂
Intre 14 si 20 de ani mi-am făcut plinul si pentru viata de adult. In afara de o bere o data la 2 luni, nu prea consum. Dar am invatat o chestie. Alcoolul inlatura filtrele. Adica daca ai vreun prieten care e cam jegos (la caracter) atunci cand bea, sunt sanse mare sa fie un jegos si în restul timpului, dar sa se prefaca. Am stricat un revelion odata cand un amic ii cam batea clopotele lu nevasta-mea. Dupa ce i-am dat borsul pe nas a sarit lumea: ca lasa-l, nu vezi ca e baut. Le-am zis ca daca a doua zi se face ca nu stie de ce l-am ars, il mai bat odata. N-am înțeles niciodata treaba cu uitatul ce ai facut fiind beat. Am baut la nivel de cazut in șanț si tot stiam ce fac, numai ca nu prea puteam. N-am incercat niciodată droguri+alcool, poate o fi diferit.
Mie nu-mi place să consum alcool în public. Niciodată n-o să mă vezi stând „la terasă” cu un pahar de alcool în mână, ci doar cafea sau suc. La petreceri, întotdeauna, beau doar un pahar de vin/bere și asta doar dacă nu conduc. Dacă-s șofer beau doar la suc.
Dacă mă-ntrebă insistent lumea de ce nu beau le spun că-mi place vulva prea tare, iar beat nu pot s-o ling. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!24
JT in toata splendoarea lui :)) De asta ni-i iesti tu drag !
@Andreea C: prefer vulva, nu băutura și nu vreau să pățesc precum ardeleanu care-o purtat căciulă iarna. 🤣🤣🤣
@ JT: Nu cunosc, nu cunosc, do tell!
@Andreea C:
Era afară un frig de crăpau pietrele, iar ardeleanu’ apare fără căciulă.
-De când nu mai porți căciulă, nu ți-i frig?
-De la accident, zice ardeleanu’.
-Ce accident?
-Ultima dată când am purtat căciulă, mi-o oferit cineva pălincă și n-am auzit.
Așa și Io. Nu vreau să mi arunce-n brațe v-o domnișoară și să nu pot s-o fac fericită din cauza celor câtorva pahare de băutură. 🤣🤪🤣
Comentariu beton!25
Ahahah de retinut asta! Foarte tare!
Doamne fereste sa ratezi! Ai dreptate, mai bine sober. Nu se stie niciodata!
Hai c-am ras, si chiar aveam nevoie in dimineata asta de ca…. pardon, minunata!
Tu ești ca mama. V-am găsit iesplicația pe un site d-ăla „inteligent”: ați fost alcoolici într-o viață anterioară. 😜🍷
Am avut așa, o senzație de „deja vu”… La fel i se întâmplă soțului meu, doar că am găsit și răspunsul (dacă întrebarea „de ce nu bei” este pusă într-un context în care suntem amândoi prezenți), răspuns care îi face pe cei ce nu ne cunosc prea bine să facă „fața aia” : „păi bea nevastă-mea în locul meu; dacă am bea amândoi, am face scandal monstru și ne-am mai lua și la bătaie, iar vecinii ar fi nevoiți să cheme poliția”!!! Apoi inevitabil vine și întrebarea cu fumatul, care are și ea răspunsurile ei. Al meu este „pentru că îmi place”, iar al lui „da’ tu de ce te f***ți?”. A început lumea să nu prea mai pună întrebări de-astea, dar e funny când mai vezi pe câte cineva „blocat” din cauza răspunsurilor primite…
@broasca, soțul meu a fumat (mult) de când ne-am cunoscut, din 1982, și până în 2013, când a suferit o operație. În toată această perioadă nu a fumat în preajma noastră, nici în casă și nici nu mirosea a tutun. Nici măcar în perioada când se fuma oriunde, oricând. Mai mult am inhalat de la alții care nu aveau bunul simț să nu fumeze în preajma copilului, la noi în casă și trebuia să le atrag atenția.
Cât privește chestia cu băutura și tutunul în comparație, cred că e o glumă.
Din experiența mea: cei care insistă să bei alcool și care nu mai pot trăi fără să știe de ce tu nu bei sunt alcoolici. Oamenii care beau ocazional și cei care își știu măsura nu insistă și nici nu au o problemă cu faptul că tu nu bei alcool. Unul dintre băutorii fruntași i-a spus soțului meu care bea un suc că nu bea alcool pentru că nu știe să se distreze. Sau invers. Nu mai știu exact, cred că nici respectivul nu știa exact cum e cauzalitatea.
Consum ocazional un pahar și n-am nimic împotriva celor care se abțin de la asta. Au motivele lor, pot fi medicale , situații în familie etc. E in regulă , acum se poate comanda bere fără alcool, vin tot așa și chiar cocktailuri dezalcoolizate. Mai sunt și sucuri de fructe de calitate. Deci nu sunt puși în situația de a nu bea chiar nimic.
Când mă gândesc la unii in care nu am încredere e vorba de cei care nu consumă alcool și stau și numără paharele celorlalți la petreceri, notează ce au zis sau ce au făcut și evident că povestesc totul în săptămânile următoare, eventual cu adăugări și exagerări….Ăștia mi se par detestabili. Din fericire nu sunt mulți, dar sunt.
Asta cu „nu am încredere într-un bărbt care nu bea” e o replică din filmul ăla cu Paul Newman și Elizabeth Taylor, Cat on a hot Tin Roof. Ce să zic, nici eu nu consum deloc, de vreo 2 ani. Totul a pornit de la un pariu cu un coleg de la muncă, să vedem care rezistă mai mult. Am câștigat de mult. Și mi am zis că dacă tot am ajuns până aici, ar fi păcat să consum din nou. 😉
Comentariu beton!15
Mda … și eu sunt întrebată la cîte un party,,cum îți vine să dansezi fără să bei nimic!”…..(și de cele mai multe ori de femei!!!!).
@Carmen, eu de la o vreme tind să cred că femeile beau mai mult. Lucrez într-un magazin și văd o mulțime de tinere care își cumpără băutură! Una, căreia îi recomandam promoția la vin, îi spun în glumă că eu încurajez consumul de alcool, iar ea: „Ce bine! Și eu!”. După care, atunci când îi spun că eu de fapt sunt anti-alcool și nu consum deloc, cică: „Vai, și cum puteți așa?!”. Ce să vezi, am făcut 64 de ani și nu am pățit nimic pentru că nu beau.
N-aveți idee cât de perfect m-ați nimerit cu articolul. Nu beau alcool, fumez, am parte de aceleași comentarii.
Se uită la mine ca la extraterestru când le spun că nu mă atrage nimic la alcool și că mă pot simți excelent fără.
Dacă nu beau, sunt ciudată, cică. Good. I embrace my wierdness.
Mie imi place când după ce află cineva că nu bei urmează „nu bei niciodată? Pai și tu cum te distrezi?” ca și cum când suntem cu toate mințile acasă suntem incapabili să ne simțim bine. Urmând logica asta înseamnă că viața e un chin in afara orelor in care n-avem alcool in pahar 😶.
Și mai e „hai mă că si doctorul spune că un pahar de vin pe zi e sănătos(mit demult demontat), bea și tu ceva” sau „hai mă bea și tu ceva, un pahar n-a omorat pe nimeni” Insistența unora mă scoate din sărite. Nu mai bine ne distrăm indiferent si independent de ce avem fiecare in pahare?
E trist că sunt oameni care zic că n-au încredere in cei care nu beau și se si bat cu pumnul in piept zicand asta. Mie de exemplu nu mi se pare prea ok să bei in fiecare zi și cam toti cunoscuții mei o fac, dar nu m-aș lansa niciodata să zic ca n-am incredere in cineva din motivul ăsta, nici măcar în glumă.
Sunt femeie și nu mai sunt așa tânără! Știu exact cum te simți când ți se pun astfel de întrebări! Tot ce ai spus este perfect adevărat și acum nu îmi pasă dar când eram tânără mă simțeam prost ( deși simțeam că nu greșesc cu nimic).
Îmi place sa cred ca neuronii mei nu vor sa se dea în stamba …. Nu simt nevoia de alcool mereu, când și când ies cu persoane mai vechi în viața mea… Prefer acasă o bere vara ,dar se pare ca nu mai merge decât apă de la un timp…
O, ce bucurie sa constat ca nu sunt singura!
Cind sunt pe la vreo petrecere cu multe persoane necunoscute, se intimpla deseori ca unii comeseni sa insiste enervant sa îmi toarne un pahar de alcool, convinși ca asta m- ar relaxa sau m- ar face per se sa ma simt bine.
Cu niște ani în urma am găsit în fine textul cu care îmi capăt liniștea definitiv ” îmi pare rău, dar sunt alcoolica, în prezent abstinenta”
Prietenii între timp ma cunosc și îmi toarnă by default apa minerala în pahar.
Mai nou m-am lăsat și de fumat, asa ca aud des lumea mirandu- se ce caut pe la petreceri.
Ba o data chiar mi- a ajuns la urechi ca nu am fost invitata la un bairam, exact pentru ca NU beau.
Cat ma bucur ca nu sunt singura defectă. 😂
Mie nu imi place alcoolul (cand duhneste cineva mi se face greata), dar nici nu il tolerez; am incercat sa mai beau si eu un paharel, de dragul artei, dar nu e de mine, nu imi place gustul, plus ca imi da dureri de stomac si fiere. Asa ca, pas.
Si nu, nu vor inceta niciodata cu intrebarile, nici macar unii dintre cei care ma cunosc, cred ca incearca sa ma convinga ca eu am o problema si ca e bine ca ei, nu ca mine, dar eu sustin ca e bine asa cum isi alege fiecare.
P.S. Nu am nimic cu cei care beau in jurul meu si nu ma deranjeaza, tot ai mei sunt si asa vor ramane, dar am ceva cu cei care devin monstri cand consuma alcool.
Se stie – „In vino veritas” 🙂
Nu prea consum alcohol, in medie cateva beri intr-o luna si cel putin jumate fara alcohol. Pentru continutul de vintamine din complexul B.
Da, e cam greu sa le explici ca nu tarie, ca nu iti place.
PS: E plin netu de articole cum alcoolul te face mai „prost” inclusiv pe termen lung.
Sunt o nebautoare de alcool dintotdeauna. Cand eram mai tanara, pe la petreceri, primeam acest gen de intrebari si ma iritau. Si explicam ca nu imi place gustul de alcool, asta e. Acum, nu ca nu mai primesc intrebari, primesc (mai ales cand merg pe la concerte si ma intalnesc cu oameni care nu imi sunt prieteni, doar cunostinte), insa nu imi mai pasa. Mi se falfaie glorios ca cei care intreaba raman mirati sau socati sau suparati, whatever. Iar prietenii deja ma cunosc, nu mai au dileme din astea. 😉
Intre timp nu mai beau nici cafea si chiar si pentru asta unii sunt mirati. 😉 De cand m-am lasat de fumat (vreo 18 ani deja) nu mai beau nici cafea, nu mai reprezenta nici o placere. 🙂 M-am mutat pe ceai.
De obicei beau câte un pahar de vin sau o bere o dată sau de 2 ori pe săptămână acasă. Vin roşu pentru protecție cardiovasculară 😀 (ultimele studii nu prea mai susțin teoria asta, deci nu e cazul să vă apucați să beți dacă nu o făceați până acum).
La evenimente mai beau şi câte un cocktail, poate două. După tumultuoasele întâmplări din tinerețe am învățat cât să beau să nu-mi fie rău.
Acestea fiind zise, ciudații mi se par cei care se miră că altcineva nu bea. Iar cei care insistă cu întrebările tâmpite sunt pur şi simplu nesimțiți. Asta e, alcoolu’ bate neuronu’.
Comentariu beton!18
Mie îmi face plăcere să beau un pahar de vin roșu seara, un cocktail în timpul verii, o bere la un grătar, îmi iau un rom, un gin, un coniac de pe Finstore să le am în casă. Ce nu îmi place este privirea superioară a celor care nu beau și parcă te desconsideră atunci când te văd cu un pahar în mână. De aceea beau doar acasă în cercul de prieteni.
La team-building, cursuri, seminarii, sunt mai mulți care nu beau și/sau au devenit vegetarieni care dau sfaturi.
Deci problema e atitudinea holier than God, mai puțin refuzul alcoolului. Am în casă apă, suc
Comentariu beton!12
Da, suntem ciudați 🤭 am o dambla cu „autonomia” de orice fel, conduc/șofez de fff multă vreme, apoi eram șoferul ex-ului ( că nu era ok să beau eu iar el să spună că trebuie să conducă 😂 își dădeau coate și ochii peste cap toți) apoi au apărut copiii și putea fi nevoie în orice moment să îi duci la medic, iar la un moment dat a apărut o problemă de sănătate. Băutul mi se pare că este un sport pe care îl practici lângă oameni apropiați, ceva conexiuni, mi se pare blasfemie să beau așa cu oricine oricând. Extrem de rar mai beau o gură de ceva, trebuie să am companie și stare pentru asta. Cel mai simplu îmi este să spun că sunt cu mașina și să cer o apă minerală. Vara în deltă era cea mai bună berea neagră. Cam atât. Nici copiii mei nu beau și au 23 și 25 de ani, alcool sau cafea ocazional și selectiv, și nu le-a interzis nimeni, pur și simplu așa simt ei.
Nu ştiu dacă-ţi dai seama cât ai crescut în ochii mei după mărturisirea asta. Eu am PTSD legat de consumul masculin de alcool şi mă uit ca la ‘mnezo la bărbaţii care nu beau, sau beau extrem de rar şi puţin.
Comentariu beton!15
Eu iau zilnic niște medicamente. Asta de 25 de ani. De-a lungul timpului, am schimbat mai multe feluri de medicamente. La unele era precizat clar a nu se combina cu alcool. La cele de acum nu scrie nimic în acest sens. Așa că îmi permit din an în Paști un pahar de vin. Sau de lichior Bailey’s.
Un banc despre băut.
Bulă la doctor.
Ți-am spus să bei o singură bere pe zi, dar tu ești beat!
Știți, eu merg la mai mulți doctori.
Comentariu beton!17
Nu este deloc o caracteristica a romanilor. Așa este peste tot!
Da’ cum?….Da’ de ce? …. Pe alte meleaguri, întrebarea “ ești pocăit?” ( se interpretează ca discriminare religioasă) este înlocuită cu “ probleme cu alcoolul? … de când ești sober? … unde și când te întâlnești cu grupul AA?”
Și mai e una, da’ la tine nu e cazu’: ești însărcinată?
Nu este deloc o caracteristica a romanilor. Așa este peste tot!
Da’ cum?….Da’ de ce? …. Pe alte meleaguri, întrebarea “ ești pocăit?” ( se interpretează ca discriminare religioasă) este înlocuită cu “ probleme cu alcoolul? … de când ești sober? … unde și când te întâlnești cu grupul AA?”
Și mai e una, da’ la tine nu e cazu’: are you pregnant?
Există o explicație pt neîncrederea în cei care nu beau alcool – de multe ori sunt foști dependenți care ascund acest lucru și reușesc momentan să se abțină. Pentru că la ei un păhărel declanșează toată nebunia. Și te găsești că te implici într-o relație cu vreunul dintre aceștia și -l reapucă apoi dependența aia urâtă când dă de greu – gen copil, datorii, chestii de familie. Apoi atunci ce faci?
Alcoolistu’ cronic are o față tipică, buhăită, ochi șterși, cu nasu’ roșu și borcănat, nu contează că-i slab sau gras.
hai ma, ai scris un articol de 600 de cuvinte cand era mult mai simplu si mai concis asa:
da ma, sunt pocait, adica pelticostal de mana a 7a, ce ti-e greu sa recunosti? pfff atatea fite
😀 😀 😀 😀 😀
Ahahaaa, pelticostal amărât, lewel 7, adică pielea pwlii, mai sug și io ceva pe datorie :))))
@MV, Ai văzut cum te fac pretenii? Ca la gară 🙂
Am văzut, am văzut. 😁
io mi-am iubit colegii musulmani. Datorita lor in Madrid ne-a ajuns, mie si lu sefu, alocatia de 50e/pers pentru 2 sticle de vin si niste vita dumnezeiasca 😀
pentru ca vita nu era halal unu a mancat vegan, deci dintr-o data mult mai ieftin. Si, cat suc sa bagi?
Deci, cum sa nu imi placa mie nebautorii? Cineva tre sa aiba grija si de mine, nu?
Comentariu beton!20
:))))))))))))))))))))
la teamdrinking-uri eu ii caut intentionat pe cei care nu beau. Asa mai moderez si eu cantitatea ;); in jos daca e chefu naspa sau in sus (beau pt doi) daca am chef de rupt baru.
La mine in familie toata partea barbateasca adulta s-a curatat din cauza alcoolului pana sa implinesc eu 20 de ani. Deci nu am gene bune.
Din cauza asta beau foarte rar, poate de 2 ori pe an, daca e vreo ocazie mai speciala.
De imbatat cred ca s-a intamplat ultima data acum vreo 5 ani, cand am vizitat cu cooperativa fabrica de bere din Bremen. Si cum am degustat vreo 8 sticle de bere diferite, m-am pilit
Io nu beau ca nu-mi place! Nu-mi place gustul, nu-mi place mirosul, felul in care ma simt chiar si dup-o gura de ceva alcoolic.
Cand a inteles ca eu chiar nu beau, o colega mi-a zis: sa stii ca mie chiar mi-e mila de tine! ce rau o fi sa fii permanent lucida!!!
Comentariu beton!12
Daaa, cred ca e rau de tot sa-tinplaca de tine insuti si de viata ta suficient cat sa nu simti nevoia sa iti amortesti creierul. Clar trebuie sa fie chinuitor sa te simti bine 🤦🏻♀️
Când nu bei cafea trebuie să dai și mai multe explicații….
“delooooccc? nici macar un piccc? niciodataaaa? nici daca pui zahar? ai probleme cu tensiunea,asa-i? dar cum stai treaz? cum poti sa existi asa ne-drogat?” etc etc etc
Mi se pare de porc sa ii ceri unuia explicatii de ce nu bea in general, de ce nu bea azi, de ce nu bea mai mult… nu pricep, nu le mai aluneca bautura pe gat daca nu toaca pe cineva la cap?
Eu consum alcool, putin dar relativ des, pentru ca imi place gustul. In mintea mea unele mancaruri “cer” un pahar de vin. In schimb nu pricep neam dorinta de a te imbata.
Si incepe:
– “aaaa, doar atata bei? pai nu se poate noi sa ne facem praf si tu nu, hai, mai bea” – mmda, de ce ar fi asta un scop? ce nu pot sa fac daca sunt treaza?
– “ce bei atata apa/limonada? aici se bea alcoooooollll….” – da, aici se bea alcool, care mie imi face sete… deshidratarea pare un scop la fel de prost ca imbatatul
– “vaaaaaaaai, tu nu beiiiiiii? dar tie iti placea vinulllll. ce-ai patit? esti bolnava? iei antibiotice? esti la dieta? ai ceva sa ne spui? wink-wink “ – asa si? uite acilea in meniu o bautura interesanta fara alcool, vreau sa o incerc / n-am mancat azi / vin de la alta sindrofie si am baut deja / nu ma simt bine si n-am 80 de ani sa ne batem in boli / N-AM F*IN’ CHEF DE VIN AZI… nu mai zic ca daca spun “pur si simplu n-am chef” incep “nu se poaaaateeeee, nu bei un pahar cu noiiii, ne simtim jigniti, nu e frumossss!!!
Serios, ce e in neregula cu astia de nu isi pot trai alcoolemia ridicata fara altii?
Imi placea sa beau 2-3 beri pe saptamana, dar de cand a avut podcast Hubermann despre efectele alcoolului, beau bere o data la 3-4 luni.
Că nu bei alcool, poate fi puțin ciudat dar să fii și fan Reno…
Dadada, sunt de acord. 🤭
Al meu sot are si el aceeasi problema. De ceva timp nu mai bea alcool, sau pur si simplu a rarit-o bine de tot. Din cand in cand un pahar de vin, bere sau altceva de degustat la vreo petrecere. Si pentru ca tot bem vara cu vecinii, ce a mai durat pana au inteles ei ca al meu sot nu are gargauni ci pur si simplu merge si o bere fara alcool sau o cola. Acum cand bem ceva cu vecinii au si ei o bere fara alcool in casa sa serveasca. Deci daca omul vrea sa inteleaga, intelege pana la urma.
Cat despre mine, eu pot sa traiesc si fara alcool. Iar cand mai beau ceva tare e pur si simplu ca am ceva de sarbatorit, insa fara a ma face manga… ( desi nu am ajuns niciodata la stadiul asta).
Din cât am citit prin comentarii nimeni n-a prea zis de bani…
Eu sunt destul de zgârcită când vine vorba de dat banii pe alcool din două motive: 1) alcoolul în oraș e foarte scump comparativ cu același alcool consumat acasă și 2) dacă beau, trebuie să merg cu taxiul și pentru mine un pahar de vin băut la restaurant nu merită atâția bani (costul lui în local + al taxiului).
Chiar dacă mă duc la evenimente unde dau alții băutura, în 90% din cazuri prefer să merg cu mașina mea și să nu beau, decât să iau taxi și să beau. Inclusiv la nunți am fost cu mașina că erau la naiba-n praznic în afara orașului și nu voiam să dau zeci de lei pe taxiuri.
Mă distrez la fel de bine și cu și fără, sunt alte elemente de care depinde entertainmentul meu, nu de alcool. Trebuie să fie un eveniment planificat anume pentru băut (ieșit cu fetele în bar, revelion etc.) ca să las mașina acasă și să beau ceva la locul cu pricina și aleg cocktailuri că pe alea nu mi le pot face acasă că n-am atâtea ingrediente.
În rest, beau acasă când mi-e poftă de ceva – câte-un pahar de vin sau vin spumant sau de diverse lichioruri de casă făcute în familie, nu zilnic, evident.
Eu beau un pahar de vin cand am chef, de obicei seara la masa. Pot fi 2-3 zile la rand, urmate de 2-3 luni fara. Daca sant intr-un grup si nu am chef de baut, spun exact asa, azi nu am chef. Poate fi si Revelion, unde linciuresc 1/2 pahar de sampanie toata noaptea, daca de atat am pofta. Mergem de doua ori pe an la degustare de vinuri, unde efectiv gust, nu beau (la 9-12 feluri de vin as intra direct in moarte clinica, daca as bea). Altii beau pana cad sub masa. Pentru ca e gratis, cum sa scape prilejul. Aici in Dk e un obicei tampit, legat de bautura: la sindrofii, fie ele aniversari, nunti, team buildinguri etc., intai se mananca (si se bea, evident), efectiv stau toti lipiti de scaun. Abia dupa aceea se dau mese/scaune deoparte si incepe “distractia”, dans si bauta pana la coma. Am fost la o nunta (turc cu danezoaica), unde neamurile mirelui au baut exclusiv carbogazoase si toate sucurile din lume, dar a fost o veselie totala, chiote, rasete, dans de mai mare dragul la mesele lor. Unul din invitatii danezi la un moment dat a comentat, cu oarecare invidie: ce le-or fi dat, de-s asa de veseli, sau sigur au altceva in sticlele de Cola. Pai da’ nu? Distractie cand esti “treaz” nu se ezista.
Din „pacate” (mai bine zis fericire) si eu traiesc cu pecetea asta. Singura chestie alcoolica care imi place e cidrul, dar cel original de mere si cu cat mai putin alcool posibil; cel mai bun e cel de tara, cand abia incep sa fermenteze merele in butoiul de lemn… Chiar daca nu mai sunt la prima tinerete, inca mai intalnesc oameni care se mira ca nu imi place alcoolul si primesc intrebarea clasica „de ce nu…?” si expresia „hai, lasa ca o sa vezi ce bun ii cand ne intalnim si ne simtim bine si bagam si un paharel… sa vezi ce merge”. De zeci de ani nu m’am aliniat doar de dragul celor din jur si a mers si fara paharel :-).
Oarecum legat de textul șefului. Context, prin prisma pasiunii pt vinuri, a faptului că dau cu sapa la o întreprindere unde am șansa să degust multe vinuri și pt că teoretic sunt consultant de vinuri, mereu trebuie să lămuresc lumea că asta nu presupune să umblu beat și/sau să beau zilnic sau anual hectolitri de vin. Iar când spun, băi eu beau chiar foarte puțin, le dărâmă universul, nu, nu are cum, tu bei la greu. Deci, da.
Un prieten al meu se mira când îl rugam să nu mai trâmbițeze în stânga și-n dreapta că “nouă ne place vinul” (cică “păi ce, e vreo rușine?”). Apoi tot el se mira că lumea ne credea alcoolici și cum ne încăpățânam să fim treji pe undeva “pfoaaaa, păi eu auzisem că voi beți, nu așa!”
Chiar îmi vine să-i compătimesc pe cei care nu știu să se distreze decât dacă beau. Înseamnă că sunt lipsiți de imaginație! Sunt atâtea moduri în care poți să te distrezi.
Pe de altă parte, de ce îi deranjează că cineva din anturaj preferă să nu bea? O fi un fel de empatie? Adică „nu vrei și tu să te simți bine, ca noi?”
Într-un final, nu mă mai simt singură :))
Consumam foarte puțin alcool înainte. Eram chiar singura cea mai trează din grupuri, nu găseam nicio plăcere să consum alcool, berea e absolut grețoasă și orice altă minune alcoolică îmi face fața o pătlăgică.. nfine, fast forward pe la vârsta de 20 de ani, mă lovește un diagnostic de diabet zaharat tip 1. Și cum navigam eu în lumea calculării de carbohidrați raportați la unități de insulina, am fost liniștită de medici că e în regulă să mai beau un vin sec, o bere, atât timp cât îmi calculez câtă insulină să administrez… după singura beție din viața mea, am zis că nu merită efortul. Fac 456856534 decizii în plus față de o persoană care poate duce mâncarea de la farfurie la gură fără să clipească. Și ăla care-mi spune că și unchiul/bunicul/fratele surorii vitrege are diabet și mai bea o țuiculită…bate-ți, măi, coasa și valea de-aici. Nici nu mă chinui să îi explic.
Cât tupeu pe unii să mă întrebe de ce iau o decizie pentru sănătatea mea. Eu și doar eu știu ce-i mai bine pentru mine. Atâta ne batem în piept că tutunul ucide, drogurile la fel, dar nimeni nu vorbește de efectele alcoolului…neam de zmei picați în șanț.
@Georgiana: alcoolul consumat în exces este nociv, precum orice altceva. O singură liniuță de cocaină trasă pe nas nu te face un drogat, așa cum un pahar de bere nu te face alcoolic sau o țigară, un fumător.
Și eu sunt un ciudat care nu consuma alcool și care a primit aceleași întrebări și da,ești privit ca un ciudat,nu pot concepe ca exista și astfel de oameni. În mintea lor nu se poate sa fii bărbat și sa nu bei,măcar ceva acolo,cum sa te distrezi fără alcool,nu se poate asa ceva. Ei cred ca dacă nu bei alcool,nu faci nimic,nu te distrezi,nu faci sex.
Eu nu consum alcool pentru că efectiv nu îmi place și nu îmi aduce nici un beneficiu. Mi se pare enervanta glorificarea asta a alcoolului in societate. Cel mai bine e sa nu consumi pentru sănătatea ta.
”Context. Eu beau alcool extrem de rar și aproape niciodată în locuri publice.”
Deși am ceva antrenament în ale beuturii, nu pot să beau alcool în locuri publice unde nu mă simt în largul meu. Pur și simplu nu pot. De multe ori am fost la nunți&botezuri cu necunoscuți cu hore dansuri și când ajungeam acasă desfăceam o bere liniștit să citesc un articol de pe un blog sau să bag un serial și era infinit mai bine.
Crecă sunt din ăla, antisocial.
Zici? 🤭
Păi eu am 52. Tu la 50 ar trebui să fii sufletu petrecerilor. 🙂
Tot ce am inteles din articol si comentarii e ca se va duce pe pustii contractul cu cei de la Finestore. 🙂
Comentariu beton!11
Zici? Tocmai ce-am primit coletul de la ei, nici n-am apucat să-l desfac. 😉
Pai suntem aici daca ai nevoie de ajutor, dar lasa astea, zi-ne cand vine coletul de la Renault… 🙂
Încă nu știu. 😁
Da, am mai avut si eu discutia asta, ca om care nu prea bea deloc inainte de operatie si care nu bea absolut deloc dupa ea. Nici nu stiu de unde sa incep discutia… de la cultura alcoolului din tarile Estice, de la falsa ei legatura cu masculinitatea sau de la alcoolicii care au senzatia ca e ok sa te faci muci la toate iesirile, chiar daca ai 45 de ani si doi copii acasa. Din fericire, experientele celorlalti cititori au pictat tabloul complet.
P.S: Erau cumva distractive comentariile la postarile despre podcastul lui Huberman si despre modul in care demonstrase ca alcoolul procesat are zero efecte benefice asupra organismului.
Podcast-ul ăla e f interesant. Ca întodeauna super recomandări
On topic: am băut tot timpul , anul trecut s-a activat un buton și fac un an acuși de când nu am mai băut nimic cu concentrație de alcool mai mare de 0.5% și pot sa spun ca situația berilor fără alcool s-a îmbunătățit enorm.
Bravo! Putina lume constientizeaza efortul de a nu bea intr-o lume unde bautul social e norma.
„Alcoolul este viața,și viața e alcoolul”. Paraziții dixit.
Caz real, azi. Plecat de acasă la 16:30, trecut prin piață, băgat cumpăraturile la rucsac si oprit la „o bere” cu prietenii – intre timp a ajuns si soția. Mâncat, distracție, etc (8 beri io si o limonadă ea) si hai acasă (ora 22).
Este trecut de ora 2 acum: eu si soția suntem in bucătărie și facem o fasole cu ciolan, eu la un pahar de vin si ea la o bere aromatizată. Ceva anormal?
Plm, atatea mironosițe ca in comentariile de la articolul asta nu gasesti nicaieri. Am mai spus-o aici: struțul baga capul in nisip, dar are cwrul afară.
Nu beți, băh! Rămâne mai mult pt noi 😂
ehe…asa eram si io pe vremuri. Acum mai rarut ca doua zile ma doare capu dupa 🙂
Daca mai adaugai si ca nu suporti fumatul sa vezi ce ti o luai,de parca n are nimeni voie sa faca fix ce vrea iar spitalele sunt pline de bautori care si au dat in cap dar de oameni cu cancer pulmonar sau la gat doamne fere sa pomenim (taica miu fix d asta a murit de e exemplu).
Personal zic sa ne vedem fiecare de damblalele noastre pt ca macar o slabiciune avem toti si ne putem impaca f bine fiecare cu ale lui.
P.S am prieteni de jde ani abia freaca o bere la masa dar termina un pachet aproape mereu insa nu ne luam la pulă reciproc. Fiecare cu ale lui ca doar nu alcoolul sau tutunul ne leaga
Am o scuza permanenta cand nu particip la baut la cate un eveniment. ,,Sunt cu volanul aici, nu imi permit sa ma prinda doar ca am gustat’’
https://www.imdb.com/title/tt10288566/
Ba mie mi-a plăcut! Berea! Si vinul! Apoi „Jack”-ul. Chiar tequila. Si altele. Toate. Si la petreceri si acasa, in intimitate. Si gustul si senzația, de relaxare. Până acum un an si zece luni. Fără motiv, fără recomandari medicale sau sociale – m-am oprit. De tot. Pur si simplu. Efectele? Am pierdut multe, multe kilograme dar si capacitatea de a „intelege” măgarii din jurul meu pe care prea lesne ii iertam după un pahar sau două. Nu sunt mai vesel pentru ca nu mai am false motive de veselie. Dar sunt mai bine. Iar dependentului sau doar mondenului care ma întreabă daca m-am pocait ii răspund de obicei că „mai rău”, mi-am schimbat credința si nu mai am voie sa beau cat timp ma pregătesc sa aduc toti infidelii pe calea cea dreaptă (sic!). Si astfel continuăm. El pe calea lui, eu pe calea mea. Cale pe care o păstrez. Si am avut si Paste, si Crăciun si Revelion, si zi de nastere si n-am murit. Alegerea mea.
Subscriem, si eu, si sotul. Cum ne-am nimerit amandoi anti: alcool, fumat si cafea, doar Bunutu’ stie.
De doua ori Da: nu beau alcool si-mi place sa fumez! sic! Au fost ocazii cand eram mai tanara, la petreceri, cand „gasca” a spus ca ma leaga si-mi toarna pe gat cu palnia, ca eu nu beau si stau si rad de ei ca se pilesc 😉 La ocazii speciale „pup un pahar”, o gura vin, neaparat dulce, dar de regula nu o fac pentru ca sunt soferul familiei. Stai sa vezi intrebari : cum explic eu, aici in Belgia, tara cu cele mai multe(si mai bune-se zice!) beri din lume, eu nu pot nici sa gust amareala aia! Cat despre fumat…vorba lui Mark Twain: „A te lasa de fumat e cel mai simplu lucru, eu m-am lasat de cel putin 300 de ori” 🙂
La mine este o culme a ironiei. Lucrez într-o companie mare care produce băuturi spirtoase și vinuri dar eu nu beau alcool. Lumea ma mai întreba…ce Imi recomanzi? Care e mai bun? Mare e mirarea când le spun. N-am idee, nu beau. Iar ei îmi spun…pfff lucrezi degeaba acolo😂
Prima data am băut alcool la banchetul de la sfârșitul clasei a 12 a. Le am amestecat, mi a fost rău, am uitat. Nu trebuie sa îți dea nimeni aprobare dacă sa bei sau nu sau cât sau ce. Sunt de acord cu persoanele care ies in club și beau, care se duc la grătar și își desfac și 2-3 beri, cu persoanele care beau ca sa fie mai euforice etc. Sa fim serioși, ai mai mult tupeu si buna dispoziție când guști ceva. Parca îți ies altfel vorbele, glumele, parca ii molipsești si pe cei de lângă tine. In schimb, nu înțeleg alcoolul consumat acasă, mie mi se face si somn si rău.