Sinteză de Marco Badea.

45 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ În evaluarea zilnică a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite sâmbătă dimineață că Rusia continuă să lovească civili ucraineni, cum ar fi cei uciși în atacul cu rachete de ieri asupra gării Kramatorsk. Londra spune că operațiunile rusești continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas, Mariupol și Nikolaev, susținute de lansarea continuă de rachete de croazieră în Ucraina de către forțele navale rusești. Totodată, Ministerul britanic al Apărării se așteaptă ca activitatea aeriană rusă să crească în sudul și estul Ucrainei în sprijinul acestei activități. Cu toate acestea, ambițiile rusești de a stabili un coridor terestru între Crimeea și Donbas continuă să fie zădărnicite de rezistența ucraineană, mai notează Ministerul britanic al Apărării.

🗺️ Potrivit analizei la zi a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) remarcă că forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul orașului Mariupol, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora ar fi capturat cea mai mare parte a orașului.

🗺️ Analiștii militari ai ISW sunt de părere că armata rusă continuă să încerce să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă în estul Ucrainei, dar este puțin probabil ca aceste unități să permită o pătrundere rusă și se confruntă cu un moral scăzut.

🗺️ ISW mai notează că forțele rusești de-a lungul axei Izium-Sloviansk nu au realizat nicio victorie teritorială în ultimele 24 de ore. În tot acest timp, contraatacurile ucrainene spre Herson continuă să amenințe pozițiile rusești din jurul orașului.

🗺️ Experții americani subliniază că soldații ruși refuză din ce în ce mai mult să reintre în luptă, și este puțin probabil ca Moscova să poată redistribui rapid forțe eficiente din nord-estul Ucrainei către operațiunile din Donbas. De altfel, Statul Major General ucrainean, citat de ISW, a raportat că peste 80% din personalul din unele unități rusești nespecificate, implicate anterior în operațiuni de luptă, refuză să se întoarcă pe front.  Comandanții ruși ar refuza să elibereze soldații ale căror contracte de serviciu au expirat, obligându-i să rămână în unitățile lor, mai atrag atenția experții ISW.

🗺️ Elemente ale Armatei a 6-a de Arme Combinate a Rusiei, Armatei a 20-a de Arme Combinate, Armatei 1 de Tancuri a Gărzii și ale trupelor de coastă ale Flotei Nordice și Flotei Baltice continuă eforturile de regrupare în vederea unei probabile redistribuiri în estul Ucrainei, mai spune ISW în evaluarea sa.

🗺️ Trupele ucrainene continuă să respingă zilnic asalturile rusești în regiunile Donețk și Luhansk, am mai notat analiștii ISW.

🔴 Rusia este ameninţată cu „descompunerea” din cauza sancţiunilor tot mai dure, în timp ce Ucraina are un „viitor european”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, în timpul vizitei la Kiev. „Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”, a declarat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski , transmite AFP. „Lupta voastră este şi lupta noastră. Sunt aici la Kiev cu dumneavoastră astăzi pentru a transmite un mesaj foarte puternic: UE este de partea dumneavoastră. Suntem de partea voastră”, a adăugat ea.

🔴 Totodată, președinta Comisiei Europene i-a promis preşedintelui ucrainean că instituţia pe care o conduce va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE „în câteva săptămâni”, după ce acesta va răspunde la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat, relatează Reuters.

🔴 De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană îşi va relua prezenţa diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger au venit vineri în Ucraina pentru a arătat „sprijinul de neclintit” al Bruxelles-ului pentru această ţară, care se confruntă cu o invazie militară a Rusiei începând din 24 februarie. Şeful delegaţiei UE în Ucraina, Matti Maasikas, s-a alăturat vineri înalţilor oficiali ai UE sosiţi în vizită la Kiev pentru a redeschide Delegaţia Comisiei Europene şi a evalua condiţiile pentru revenirea personalului.

🔴 Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat pentru CNN că atacul cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk și alte atacuri asupra civililor din Ucraina sunt „crime de război internaționale comise împotriva oamenilor care pur și simplu luptă pentru democrație și pentru țara lor”. Ea a adăugat că Europa nu oferă echipamente, asistență financiară sau asistență logistică suficient de repede. „Depinde de noi astăzi, în aceste ore, să ne ridicăm și să nu le întoarcem spatele”, a adăugat oficialul european. Metsola a mai spus că Europa finanțează războiul din Ucraina „fie direct, fie indirect” și trebuie să își asume responsabilitatea că nu acționat mai devreme pentru a opri războiul. „De ce i-am adăpostit pe Putin, familia lui, oligarhii și pe toți oamenii care îl susțin în Europa noastră, vânzându-le pașapoarte, cetățenia noastră? Permițându-le să-și ascundă banii în țările noastre? Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla din nou”, a mai spus Metsola.

🔴 Rusia a anunţat vineri intenţia de a construi o nouă staţie orbitală, denumită ROSS, după ce a renunţat la Staţia Spaţială Internaţională ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse din cauza campaniei sale militare din Ucraina, potrivit agenției de presă spaniolă EFE. Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a subliniat că staţia ROSS este viitorul cosmonauticii cu echipaj rusesc şi al explorării ruseşti a Lunii. Rogozin nu a exclus ca modulele segmentului rus al Stației Spațiale Internaționale să fie folosite la construcţia noii platforme orbitale. În principiu, staţia ROSS va avea şase module, unde vor lucra cel mult patru persoane, vor fi două călătorii cu personal şi trei călătorii de aprovizionare pe an.

🔴 Rusia a închis birourile locale ale ONG-urilor pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul rus al Justiţiei, informează France Presse.

🔴 Site-urile guvernamentale finlandeze au fost atacate vineri de hackeri,  în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski susținea un discurs video în fața Parlamentului finlandez, scrie Reuters, care citează un comunicat al executivului de la Helsinki.

🔴 Soldaţii ruşi au violat minori, a afirmat vineri comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, a transmis agenția de presă germană dpa. Denisova a cerut ONU să investigheze aceste fapte, precum şi alte presupuse crime de război.

🔴 Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii ruși prezentau retorica Kremlinului pe un ton pozitiv, respectând regulile limbajului diplomatic, informează Politico Europe. Totul s-a schimbat în luna februarie: După ce mai multe instituții media ale statului rus au fost interzise în Europa și penalizate pe rețelele sociale, Moscova a început să se bazeze pe diplomați și alți reprezentanți guvernamentali pentru a-și promova propaganda agresivă despre războiul din Ucraina.

🔴 În vreme de război, nu este nicio surpriză că oficialii și diplomații ruși se vor alătura eforturilor Kremlinului. Nivelul dezinformării, însă, inclusiv promovarea mediei de stat și a unor poze care ar putea fi manipulate, care sunt acum distribuite de conturile oficiale ale Moscovei, reprezintă o schimbare de paradigmă a felului în care Rusia își răspândește mesajele false, potrivit oficialilor occidentali.

🔴 Imediat ce au început să apară teorii ale conspirației despre laboratoare de arme biologice ale amercanilor în Ucraina, ambasada Rusiei din Marea Britanie a profitat imediat de ocazie și a început să distribuie imagini din satelit cu aceste instalații care ar fi fost construite prin toată Ucraina. Alte ambasade au postat și ele videoclipuri virale cu „crime de război” comise împotriva civililor vorbitori de rusă, în timp ce contul de Twitter al Ministerului de Externe al Rusiei a publicat documente și imagini, distribuite prin hashtag-ul „#DonbassTragedy”, prin care acuză Kievul că ar fi comis acte de genocid în perioada 2014-2022.

🔴 Soldații ucraineni au capturat de la forțele armate ruse lansatorul TOS-1A, care este capabil să tragă rachete termobarice, și l-au folosit împotriva trupelor invadatoare. Informația a fost confirmată pentru The Times de Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din regiunea Odesa.

🔴 Uniunea Europeană a convenit să înghețe activele din UE ale băncii rusești Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE citat de Reuters. De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ 700 de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susținut invazia, pe care Moscova o numește „operațiune specială”. Cu toate acestea, acest lucru nu a dus întotdeauna la o înghețare rapidă a activelor, pe fondul obstacolelor juridice și, uneori, a lipsei de voință politică.

🔴 SUA au indicii că Rusia caută să recruteze „peste 60.000 de militari”, inclusiv prin mobilizarea rezerviștilor, pentru a-și întări forțele din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Oficialul a adăugat că „rămâne de văzut” cât de mult succes va avea Rusia în atingerea acestei ținte, cât de mult antrenament vor face acele forțe sau unde vor fi trimise. Oficialul a mai spus că SUA nu au văzut „întăriri noi, complet antrenate și înarmate” în armata rusă.

🔴 La rândul său, The Guardian, citând un alt oficial american din domeniul apărării, scrie că unele unități militare rusești au suferit pierderi majore. Pentagonul estimează că puterea de luptă a Rusiei se situează între 80% și 85% din nivelurile de dinaintea invaziei.

🔴 Primarul din Makarov spune că 132 de civili au fost găsiți împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev. Cei mai mulți dintre morți au fost găsiți în gropi comune, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea ucraineană. El a dat vina pe soldaţii ruşi, care au ocupat recent mai multe zone. Aproximativ 40% din sat a fost distrus, a mai spus primarul, adăugând că oamenii nu au electricitate sau gaz.

🔴 O stare de asediu va fi în vigoare începând de sâmbătă seara până luni dimineaţa la Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, în faţa ”ameninţării” unor atacuri cu rachete, au anunţat autorităţile locale, citate de France 24. După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022.

🔴 Un oficial occidental a confirmat că Rusia și-a reorganizat comanda militară a operațiunilor în Ucraina și a spus că generalul aflat la comandă acum, Alexander Dvornikov, are o vastă experiență acumulată în Siria, relatează BBC News. Forțele care au invadat Ucraina în 24 februarie nu au avut o comandă unică. „A fost o coordonare foarte slabă între diferiții comandanți”, a spus oficialul, deoarece forțele ruse nu s-au antrenat niciodată să lucreze în acest mod. În ceea ce privește calendarul operațiunilor, oficialul occidental a declarat sub rezerva anonimatului că imperativele politice ar putea avea întâietate față de prioritățile militare ale Rusiei și că se fac eforturi pentru a obține un oarecare succes înainte de 9 mai, când Rusia marchează victoria în al Doilea Război Mondial.

🔴 Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat primarul oraşului, Gheorghi Ierko, pentru trimisul special al Agerpres în Ucraina. Prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie. Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruse. Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului în această săptămână.

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, potrivit dpa. El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale. Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski. Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.

🔴 Un purtător de cuvânt al premierului Ungariei a declarat pentru CNN că țara sa nu va furniza arme pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia. „Punctul de vedere al Ungariei este ferm… nu ne vom amesteca în acest război prin intermediul armelor și prin furnizarea de soldați”, a declarat vineri Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orbán.

🔴 Este nevoie de mai multe evacuări din regiunea Luhansk din Ucraina, deoarece bombardamentele s-au intensificat în ultimele zile și au sosit mai multe forțe rusești, a declarat sâmbătă guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, potrivit Reuters. El a precizat că aproximativ 30% dintre oameni au rămas încă în așezările din regiune, dar li s-a cerut să plece.

🔴 Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat că sâmbătă au fost agreate zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate, potrivit The Guardian. Locuitorii din Mariupol pot părăsi orașul inclusiv cu mașinile proprii, a mai spus Irina Veresciuk.

🔴 UE plăteşte în prezent aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

📸 Colajul din această dimineață evidențiază o mamă împreună cu fiica ei care așteaptă în sala de bilete a gării din Przemysl, în sud-estul Poloniei, întâlnirea de la Kiev dintre Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, dar și cum arată gara din Kramatorsk după atacul cu rachetă de vineri, care a curmat viața a 50 de persoane.