Articol scris de Iulia. Continuarea telenovelei începută săptămâna trecută. 

Așaaaaa… unde rămăsesem? Ah, da, am plecat deci de la secția de miliție și mi-am văzut de viață cum m-am priceput eu mai bine. Vreo săptămână-două mai târziu, primesc un telefon:

– Mnăziua, inspector Caisă, dă la secție.

– Bună ziua!

– Mdea, deci doamnă…sau don’șoară, nfine, mă rog. Deci am analizat atât cele prezentate dă ’mneavoastră în declarație, cât și declarația dă la vecina. Pă moment, noi considerăm cazul închis, deci vă dăm un avertisment verbal ca să nu mai faceț gălăgie și vă sfătuim să încercați o abordare pașnică, pentru ca să fie bine doamnă, că așea e frumos la bloc, să fie înțelegere cu vecinii, știți ce zic?

– Îhî. Mulțumesc pentru informații și sfaturi. O zi bună!

Boooon. Deci am scăpat, nu m-au amendat, nu m-au făcut de rușine în piața publică (ba nici măcar în parcarea din fața blocului), nu mă dă asociația afar’ din casă și toate bune. Mă gândeam că probabil s-o liniști și nebuna, mulțumită că am fost admonestată de către brațul nemilos al legii și cam aia a fost. Ei, aș! Nebuna nu se lasă, nebuna se transformă! O să vedeți imediat de ce.

A trecut o bucată de vreme și am decis, împreună cu domnul minunat care între timp m-a făcut și pe mine femeie cinstită și la casa mea, dar cu care la momentul respectiv trăiam în relație de concubinaj, să ne reunim gospodăriile separate într-una singură. Deci cum ar veni, să se mute la mine. Cu cățel, cu purcel. Bine, purcel n-avea. Decât cățel (lecție de viață curat, nu-i așa? :)))). Un fel de cățel, mai exact. Că dihania avea vreo 5 kile udă și cu bocancii de instrucție în picioare și era fioroasă precum oița de pluș cu care doarme fi-miu.

Și uite-așa, brusc și dintr-o dată, apartamentul a devenit locuit permanent de 2 persoane plus 2 câini. Pentru liniștea și pacea mea sufletească, am mers la asociație să-ntreb dacă n-ar fi cazul să plătim și ceva pentru câini. Nu de alta, dar știu că se mai poartă prin unele locuri. Deși nu pot spune că înțeleg de ce să pui omul la plată la cheltuielile comune pentru potaie. Ce dracu, aprinde potaia lumina pe scară și tropăie în sus și-n jos, consumând curent? Sau se plimbă cotarla singură, de nebună cu liftul când stăpânii nu-s acasă (asta la blocurile cu lift, noi n-aveam, că era bloc mic, cu 4 etaje)?

În fine, m-am dus la tăntița de la asociație, am declarat noul membru biped al gospodăriei și am întrebat dacă e cazul să plătesc ceva pentru coabitarea noastră, a bipezilor, împreună cu cei patrupezi. S-a uitat tanti aia la mine ca la mașini străine, a râs și mi-a zis să-mi văd de treabă.

Ceea ce am și făcut cu mare plăcere. Și se face că era o seară friguroasă de iarnă, în care omu și cu mine ședeam binișor pe canapea și ne prăjeam creierii în fața tembelizorului, uitându-ne la ceva film artistic american, care ne spăla mințile cu idei capitaliste. Și cum ședeam noi așa, mai și rodeam ceva, nu-s sigură dacă bomboane agricole sau floricele dă porumb. Una din două. Și numai ce sună soneria. Câinii, care până atunci dormiseră cu pârtzuri (la propriu, din păcate) încep să latre. Firesc, de altfel, că nah, câini. Și se duce omu’ meu să vadă cine-o fi la ușă la ora aia (cred că era vreo 10 seara).

Ce să vezi, surprize, surprize. Era chiar el, domnul Esmeraldul. Deschide omu, să vază care-o fi baiul (că sigur era ceva bai, mă îndoiam că ar fi venit să ceară o cană de ulei).

– Bună seara! Spuneți!

– Bună seara! Știți, m-a trimis soția, să vă spun să nu mai faceți gălăgie, că noi încercăm să dormim…

– Nu vă supărați, da ce gălăgie? Stăm în cur pe canapea și ne uităm la un film! Ronțăim prea zgomotos la floricele sau ce?

– Păi da, da latră câinii!

– Bănene, ești defect în cap? Normal că latră dacă ai sunat la sonerie! Da până să suni matale, au făcut vreun zgomot?

– Păi se aude, știți… soția e mai sensibilă la zgomote și nu se poate odihni…

– Atunci fă-i ’mneata o bucurie și cumpără-i niște căști. Seară bună!

Și cu asta a închis ușa și am început să râdem amândoi ca proștii. După care s-a terminat filmul și ne-am dus la culcare.

N-a trecut o săptămână, că ce să vezi, hop, altă misivă în poștă de la organu’ legii. Deja începusem să mă cam enervez. De data asta, am mers împreună cu numitul Fritz, deoarece eram invitați împreună. Scena anterioară s-a repetat oarecum la indigo, numai că de data asta am dat amândoi cu subsemnatu’. Am explicat cât am putut noi de frumos și politicos, atât verbal, cât și în scris, cum că nu, nu ne-am apucat nici de lecții nocturne de step, nici nu reorganizăm fengshuiul casei în fiecare noapte, nici n-am pus potcoave de oțel la câini, așa că madam n-are decât să-și bage reclamația în locul ăla unde nu bate soarele, că noi deja ne-am cam plictisit.

E, dar când să plecăm, onor milițianul ne-a dat lovitura de grație:

– Știți, io înțeleg că e posibil să mai latre câinii când dumneavoastră nu sunteți acasă și poate mai deranjează din vecini, nu numai pe doamna…

– Păi bine, dar mai e cineva deranjat? A mai reclamat și altcineva vreo problemă?

– Ăăăă, păi nu, da zic și eu…

– Dom’ne, atâta timp cât dânsa e singura „deranjată” (la cap, mi-a mai venit să zic, da m-am abținut), nu credeți că poate problema de fapt nu există?

– Știți, io am auzit că există o operațiune (sic!) pentru scoaterea corzilor vocale la câini. Ca să nu mai latre. Și atunci nu mai deranjează pe nimeni…

– ………………………………….. (aici mi-a dat ecran albastru)

– Da, am auzit că se mai practică, nu e foarte complicat și…

– Adică dumneavoastră vă așteptați la modul realist ca eu să operez câinii care o deranjează la modul pur ipotetic pe șefa la țigle plecate?!?

– Ăăăăă….

– La revedere!

Deja mă iritasem destul de tare. După ce că pierdeam vremea amboulea, scriind declarații de pomană, se trezise acu și apărătorul dreptății să-mi explice cum că ar trebui să schilodesc câinii. Bănene, în ce lume trăim? Și cum rumegam eu plină de spume situația, m-a trăsnit o idee. Da ce, dacă ea poa’ să facă reclamații la miliție într-o veselie, nu pot și io? Ce, io-s mai proastă?

Iată-mă așadar câteva zile mai târziu, prezentându-mă, de bună voie și neinvitată de nimeni de data asta, la secție, unde am formulat o frumoasă plângere prin care reclamam că din apartamentul de dedesubt se aud zgomote bizare la ore nepotrivite.

E posibil să fi sugerat subtil că domnu’ o mai articulează pe doamna, să o potolească, nu de alta, da e cam pusă pe harță, așa mi se pare mie din ce aud. Am vrut să mai scriu și că se aud zgomote animalice și inumane atunci când practică animalul cu două spinări, da nu m-a lăsat Fritz. Da, știu, nici eu nu-s chiar normală, da’ deja mă cam săturasem de tot circul ăsta.

Mai trece o bucată, mă convoacă iar la secție. De data asta, ca să-mi comunice rezultatul „anchetei” derulate ca urmare a reclamației mele.

Tura asta am avut parte de alt organ, unul ceva mai tinerel și care părea că reușește să scoată chiar și câte 2-3 propoziții consecutive fără nici un dezacord. Omul a fost chiar de treabă, n-am ce comenta. Ba chiar mi-a explicat cu sinceritate că el a venit prin bloc o dată sau de două ori pe-nserat, să auză personal, cu urechile din dotare, ce zgomote se aud și de unde provin. Șoc și groază, în bloc era liniștea dracu. Așa că a încercat el să-mi mai dea niște sfaturi împăciuitoare, mi-a zis că a făcut același lucru și cu madama și cam aia e, să fim cuminți și să ne jucăm frumos împreună.

O bucată de vreme, apele păreau să se fi liniștit. Într-o fatidică seară însă, subsemnata și numitul Fritz au avut o divergență de opinii. Cum ar veni, ne certasem. Nu mai știu nici să mă tai de ce, da’ ne certasem. Motiv pentru care eram plină de draci, eram practic un butoi cu pulbere gata să explodeze. Și cum îmi rumegam eu așa pe îndelete nervii… ding-dong! Sună la ușă. Era vreo 7-8 seara, rețin asta pentru că abia ce ajunsesem acasă de la corporație, scosesem cotarlele la caca-pipi și abia intrasem înapoi în casă.

La ușă… țin’ să fie? țin’ să fie? Sanchinela! Sanchinela în persoană, îmbrăcată într-o pijama dă flanel, în păpuci de casă (era cel mult 8 seara, da? Că și de aia am reținut ora, că m-a bușit râsul, mai târziu, amintindu-mi imaginea). Și n-am apucat să deschid bine ușa, că a început nene să urle din toți bojocii. Fraților, nu glumesc, urla ca descreierata. Că ea nu mai poate, că nu mai suportă, că să încetăm odată și altele asemenea.

Pe la jumătatea urletelor, m-am întors pe călcâie și i-am închis ușa în nas. Chestie care aparent a scos-o și mai tare din minți, pentru că a început să bubuie cu picioarele (sau pumnii, dracu știe) în ușă, urlând ca o harpie. Moment în care am înșfăcat un ciocan, rămas întâmplător pe cuierul din hol după ce pusesem niscai tablouri pe perete cu câteva zile înainte și m-am repezit spre ușă. Jur, îmi crescuse tensiunea în așa hal, încât dacă nu era Fritz acolo să mă oprească, aș fi ieșit pe scară și aș fi pocnit arătarea fix în meclă, între ochi, cu ciocanu’ cela.

Simțeam că îmi bubuie creierii de nervi, vedeam roșu în fața ochilor și tot ce îmi doream era să îi ard una de să-i mut gura la ceafă și să-și adune dinții în palmă. Tot norocul a fost că bărbatul casei a fost vigilent, cu o mână m-a imobilizat și cu cealaltă a apucat să țină de ușă suficient încât să nu pot ieși, dar cât să urle la bărbac-su ăleia (care apăruse și el, într-un târziu), să o ia dracu de acolo, că altfel iese grav.

A luat-o ăla cum-necum pe Meduza despletită de la ușa noastră, în timp ce aia urla în continuare cu spume și clăbuci, ăstălalt m-a ținut bine pe mine, a reușit să-mi confiște ciocanul și s-a evitat la limită un conflict sângeros.

Apoi, omul meu Fritz, pașnic și calm, a coborât la ei. Bărbac-su ăleia se chinuia să o îndese pe ușă-n casă, târând de ea cum se pricepea el mai bine. Când l-a văzut mult prea odioasa pe Fritz, mai să-i dea lu bărbac-su fatala și să-i sară ăstuia la beregată. Cumva-cumva s-a reușit însă îndesarea nebunei în casă, iar cei doi masculi feroci au purtat o discuție civilizată. În care Fritz i-a explicat frumos omului să facă bine să-și potolească dementa, pentru că altfel noi ne mutăm de acolo și vom închiria apartamentul. Și întâmplarea face că avem niște cunoscuți care tocmai își caută chirie, sunt veniți din fostul bloc sovietic și cresc Ciobănești de Asia Centrală. Cu care locuiesc în casă. Și cărora le vom închiria apartamentul pe o sumă modică, să se simtă oamenii bine veniți. Și dacă li se pare că noi și câinii noștri facem circ și scandal, o să afle cam ce înseamnă cu adevărat circ și scandal…

Știți ce liniște și pace a fost apoi, până când ne-am mutat de acolo? Zenul pe Pământ, vă zic!