Sinteză de Marco Badea.

44 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ În evaluarea de vineri dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării precizează că bombardamentele rusești asupra orașelor din est și sud continuă, iar forțele rusești au avansat și mai mult la sud de orașul Izium, important din punct de vedere strategic, care rămâne sub controlul lor.

🗺️ Londra mai spune că în nord, forțele rusești s-au retras complet în Belarus și Rusia. Însă cel puțin o parte din aceste forțe vor fi transferate în estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas.

🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai subliniază că multe dintre aceste forțe vor avea nevoie de o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata să se desfășoare mai departe în est, orice redistribuire în masă din nord urmând să dureze cel puțin o săptămână.

🗺️ Conform analizei la zi a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că rușii vor prelua complet Mariupolul în zilele următoare. Armata rusă a afirmat că a capturat centrul orașului Mariupol pe 7 aprilie, dar forțele ucrainene păstrează poziții în sud-vestul orașului, notează experții militari ai ISW.

🗺️ Aceștia subliniază că nu se pot confirma în mod independent declarațiile rușilor, dar precizează că nu mai există informații confirmate privind lupte în centrul Mariupolului din 2 aprilie.

🗺️ ISW crede că armata rusă concentrează putere de luptă pentru o ofensivă majoră în subdiviziunile administrative Donețk și Lugansk în zilele următoare. Forțele ruse vor încerca probabil să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puțin probabil ca aceste unități să aibă parte de un succes, mai transmite evaluarea ISW.

🗺️ Analiștii americani spun că forțele rusești de-a lungul axei Izium-Sloviansk nu au realizat niciun avans teritorial în ultimele 24 de ore și este puțin probabil ca rușii să reușească să captureze cu succes Donețk și Lugansk dacă la Izium nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei.

🗺️ Potrivit evaluării ISW, eforturile Rusiei de a genera forțe de înlocuire și de a produce noi echipamente militare continuă să se confrunte cu provocări. Direcția Principală de Informații a Ucrainei, citată de ISW în evaluare, a raportat la 7 aprilie că întreprinderile militare rusești nu sunt în măsură să onoreze comenzile militare din cauza inflației și a problemelor legate de lanțul de aprovizionare, pe care le-a atribuit efectelor sancțiunilor occidentale.

🗺️ La rândul lor, serviciile secrete ale Kievului, și ele citate de ISW, spun că au interceptat un raport al Kremlinului privind incapacitatea mai multor companii de a finaliza contractele de stat și nemulțumirea față de faptul că Ministerul rus al Apărării a obligat companiile să producă comenzi în pierdere.

🔴 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus public pentru prima dată că SUA furnizează informații forțelor ucrainene pentru operațiuni în regiunea Donbas, relatează CNN. Austin a mai spus că SUA nu descurajează Ucraina să lanseze atacuri împotriva forțelor ruse în aceste zone. În plus, Austin a transmis că Vladimir Putin a „renunţat” să cucerească Kievul, pentru a se concentra asupra regiunii separatiste Donbas.

🔴 Președintele rus Vladimir Putin nu se teme că va ajunge în fața unui tribunal pentru a fi judecat pentru crimele comise de forțele ruse în Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt, a spus într-un interviu pentru Sky News că „nu vede nicio posibilitate” ca acest lucru să se întâmple. Întrebat dacă Moscova ar fi dispusă să coopereze în ancheta Curții Penale Internaționale privind războiul din Ucraina, Peskov a răspuns că Rusia nu sprijină și nu recunoaște acest tribunal internațional.

🔴 De asemenea, Peskov a recunoscut că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe” și asta este „o mare tragedie”. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a mai declarat că retragerea din Kiev și din orașul Chernihiv a fost un „act de bunăvoință pentru a diminua tensiunea din acele regiuni și a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiții confortabile pentru a continua negocierile de pace”. Întrebat dacă retragerea trupelor ar putea fi privită drept  „o umilință” pentru Kremlin, Peskov a mai spus că folosirea acestor cuvinte ar reprezenta „o înțelegere greșită a situației”.

🔴 Totodată, Peskov a mai spus că decizia de joi, de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, a fost „ilegală” şi „motivată politic”. Rusia regretă decizia şi va continua să îşi apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”, a mai afirmat Peskov pentru Sky News.

🔴 NATO va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar, dar şi cu sprijin umanitar şi financiar, a spus joi secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană. El a subliniat că preşedintele rusVladimir Putin „este direct responsabil pentru acest război criminal”.

🔴 Ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) au anunţat, joi, noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, printre care interzicerea oricăror noi investiţii în sectoare esenţiale, ca reacţie la ”continuarea escaladării războiului” în Ucraina.

🔴 La rândul său, Moscova a anunţat joi sancţiuni personale împotriva liderilor Australiei şi Noii Zeelande, interzicându-le intrarea în Rusia, ca măsuri reciproce la cele luate de aceste ţări în urma ofensivei ruse în Ucraina. În două comunicate separate, Ministerul de Externe rus a acuzat ambele ţări de „acţiuni ostile” faţă de Rusia.

🔴 Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule blindate Bushmaster construite acasă, a declarat vineri prim-ministrul Scott Morrison, potrivit CNN. Vehiculele au fost vopsite în verde, cu un steag ucrainean pe lateral şi cu cuvintele „United With Ukraine”.

🔴 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, exprimându-şi „sprijinul” pentru iniţiativă, notează AFP.

🚨 Desfășurarea războiului din Ucraina a luat prin surprindere întreaga lume, inclusiv conducerea de la Moscova. Dar e prea devreme pentru optimism, arată o analiză BBC News. Unii comentatori din Occident par să creadă că războiul este aproape câștigat de Ucraina. Un istoric militar american a spus chiar că nu știe niciun precedent în care o putere majoră precum Rusia invadează o țară și eșuează atât de vizibil.

🚨 Totuși, în Ucraina, oamenii nu sunt atât de încrezători. Ei cred că se află într-un război de durată, care se va încheia fie cu o înfrângere clară a Rusiei, fie atunci când președintele rus Vladimir Putin va simți că a câștigat suficient teritoriu ucrainean pentru a putea revendica victoria. Tocmai pentru că cred că se află într-un război lung și dificil, politicienii ucraineni, începând cu președintele Volodimir Zelenski, sunt furioși pe ceea ce ei consideră a fi lentoarea cu care țările NATO le livrează echipament militar. „După părerea mea, în Occident există o politică de standarde duble și de lașitate. Este lașitate să să nu iei nicio poziţie. Iar laşitatea duce la tragedii”, a declarat pentru BBC guvernatorul din Liov, Maksim Kozitski, un apropiat al lui Zelenski.

🚨 Există un sentiment persistent în Ucraina că NATO nu acționează suficient de mult și de repede. Ucrainenii cred că Occidentul este îngrijorat că, dacă va furniza prea multe arme de înaltă calitate, Putin va folosi acest lucru ca pretext pentru a ataca teritoriul NATO și că ar putea izbucni un război mult mai larg.

🚨 Oficialii occidentali din Liov spun că acest lucru nu este adevărat și sunt nedumeriți de astfel de afirmații. Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, aflată în prezent în Polonia, spune că SUA și aliații săi pompează arme în Ucraina cât de repede pot. Dar adaugă că guvernul de la Kiev va dori întotdeauna livrări de arme mai multe și mai rapide.

🚨 Tancurile încep să sosească acum din Cehia, deși o lecție a acestui război a fost că tancurile sunt foarte vulnerabile la drone și lansatoare de rachete portabile. SUA iau în considerare furnizarea de arme anti-navă pentru a contracara bombardarea orașelor și orașelor de-a lungul coastei de la Odesa spre est.

🚨 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cere arme grele pentru a contracara forțele ruse care trec de pe frontul de la Kiev spre Donbas, în est. Această nouă etapă a luptei va fi mult mai provocatoare pentru ucraineni, ale căror linii de aprovizionare vor fi mai lungi decât în jurul capitalei.

🚨 Politicienii de rang înalt sunt îngrijorați că Ucraina va pierde mai mult teritoriu în fața Rusiei. Și, ca și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ei cred că acest război ar putea dura mult timp. Între timp, lumea va vedea din ce în ce mai multe distrugeri îngrozitoare pe care trupele ruse le-au făcut în orașele și satele din jurul Kievului. BBC mai notează că este de așteptat ca multe alte cazuri de tortură și crime să iasă la iveală în zilele următoare, după ce lumea a văzut atrocitățile din Bucha, Irpin și Borodianka.

🔴 NATO și Statele Unite trebuie „să rupă spatele” Rusiei în următoarele trei săptămâni, spune fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul (r) Ben Hodges, într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Generalul american arată că aliații trebuie să trimită armament greu și rachete militarilor ucraineni, cu ajutorul cărora aceștia să îi scoată pe ruși din țară. În caz contrar, războiul ar putea să dureze chiar și doi ani, estimează fostul comandant al trupelor americane din Europa.

🔴 La rândul său, șeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, avertizează că invazia Rusiei în Ucraina „va fi un proces lung”.

🔴 Același Mark Milley mai spune că Rusia și China sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli”. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade”, a spus el, citat de CNN. Invazia Ucrainei de către Rusia amenință „nu doar pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a mai spus Milley.

🔴 Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi redactor-şef al cotidianului independent rus Novaia Gazeta, a anunţat că a fost atacat joi de o persoană necunoscută care l-a stropit cu un produs roşu în tren. „Un individ necunoscut l-a atacat pe redactorul-şef al Novaia Gazeta şi laureat al premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov în vagonul unui tren”, a anunţat publicația pe canalul său Telegram. „Au turnat vopsea pe bază de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul de la Moscova la Samara. Plecarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl”, a declarat Dmitri Muratov.

🔴  Toate instituțiile medicale și spitalele din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, au fost distruse de forțele ruse, a spus joi șeful administrației din Lugansk, citat de CNN. „De la începutul războiului pe scară largă dintre Rusia și Ucraina, fiecare instituție medicală din regiunea noastră a fost bombardată”, a scris Serghei Gaidai pe Facebook.

🔴 De altfel, un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lângă gara Barvinkove din regiunea Donețk a blocat plecarea a trei trenuri care evacuau civili. Mii de pasageri care urmau să fie evacuați joi în trenuri au rămas în gară. Aceasta ar fi fost singura ieșire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de nord a regiunii Donețk.

🔴 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri bombardate în orașul Borodianka, din apropiere de Bucha. Venediktova nu a precizat dacă autoritățile au stabilit cauza morții, dar a acuzat trupele ruse că au lansat lovituri aeriene asupra orașului, care este cercetat acum de autoritățile ucrainene după ce trupele ruse care îl ocupau s-au retras.

🔴 În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul adresat poporului ucrainean joi seara, a spus că distrugerea orașului Borodianka este „mult mai îngrozitoare” decât ceea ce a fost deja descoperit în Bucha, în apropiere.

🔴 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse. Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.

🔴 Canada a prevăzut în bugetul său, anunţat joi, resurse suplimentare pentru a sprijini Ucraina, inclusiv un împrumut acordat guvernului Zelenski prin intermediul Fondului Monetar Internaţional, precum şi un ajutor militar suplimentar. Împrumutul are o valoare de 730 de milioane de euro, la care se adaugă o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari în 2022-2023 pentru a oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei.

🔴 Site-ul de investigații Meduza a obținut noi imagini de înaltă calitate filmate cu drona în sudul orașului Bucha. Potrivit metadatelor fișierelor, aceste clipuri au fost înregistrate pe parcursul mai multor zile, în perioada 23-30 martie 2022. La fel ca imaginile din satelit publicate recent, clipurile pe care Meduza le publică sunt dovezi importante care arată că oribilele ucideri de civili din Bucha au avut loc înainte ca trupele rusești să se retragă din oraș.

🔴 Soldații Kievului au eliberat orașul Sumî din nord-estul țării. Anunțul a venit de la primarul de acolo, care spune că rușii au lăsat în urmă mine antipersonal ce trebuie dezamorsate.

🔴 Ucraina a primit 25.000 de arme antiaeriene și 60.000 de sisteme antitanc, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial american din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului.

🔴 După o pauză de 28 de ani, Pink Floyd a lansat  joi seară o melodie în sprijinul poporului ucrainean: „Și noi am simţit furie şi frustrare”, a fost mesajul artiștilor. Piesa, prima înregistrată de Pink Floyd după albumul „The Division Bell” (1994), este interpretată de solistul ucrainean Andriy Khlyvnyuk din grupul rock Boombox, alături de chitaristul şi vocalistul David Gilmour şi bateristul Nick Mason. Potrivit Variety, la melodia înregistrată pe 30 martie au contribuit de asemenea basistul Guy Pratt şi clăparul Nitin Sawhney.

🔴 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski. Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

📸 Colajul din această dimineață evidențiază gara Trostyanets, care a fost folosită ca poziție militară de soldații ruși în regiunea Sumî, o clădire din Borodianka distrusă de armata rusă și crucea pe care sunt scrise numele tuturor membrilor unei familii de ucraineni uciși în masacrul de la Bucha.