Știți că există părerea aproape unanim acceptată conform căreia copiii din ziua de azi sunt mult mai slab dotați intelectual și mult mai puțin pregătiți pentru viață decât „copiii de pe vremea noastră”. Adică un alt mod de a spune: „noi eram mult mai deștepți decât ăștia din ziua de azi”. Iar eu cred cu tărie că este profund neadevărat.
Eu cred că, dimpotrivă, sunt și mai deștepți și mai pregătiți pentru viață decât eram noi. Da, știu, o să veniți să-mi explicați cum e cu testele PISA și cu procentul de 50% dintre copiii, cu vârsta de până în 15 ani, care sunt analfabeți funcțional. Iar eu o să vă spun că mai mult ca sigur procentul era tot pe acolo și pe vremea noastră, doar că pe atunci nu știai, că nu făcea nici dracu teste PISA.
Fix cum se întâmplă și cu ceilalți analfabeți funcțional, ăia maturi, care au existat dintotdeauna, doar că până la apariția rețelelor sociale știau doar familiile lor că sunt proști. Acum știm cu toții.
Revenind la copii, eu vorbesc acum despre ceilalți 50%, cei care sunt în afara procentului PISA. Pe ăștia eu îi cred și-i consider mult mai smart decât eram noi pe vremea lor. Am stat să mă gândesc de ce, ce-i aduce în poziția să fie mai buni decât eram noi. Și cred c-am găsit unul dintre răspunsuri: încrederea în ei înșiși, încrederea în forțele proprii. Au un self esteem mult, foarte mult mai sus decât aveam noi. Iar treaba asta, dragilor, este de neprețuit. Încrederea în forțele proprii este cea care de foarte multe ori face diferența.
Mă uit la fetele mele cum nu se feresc să întrebe la clasă absolut orice le trece prin cap. Cum nu se feresc să răspundă la întrebările învățătoarei, indiferent de cât de sigure sau nesigure pe răspuns sunt. Cât de dezinvolt tratează orice subiect, deși e posibil să nu aibă habar despre ce e vorba, asta neîmpiedicându-le să se pronunțe asupra lui.
Prin comparație, eu, la vârsta lor, de multe ori n-aveam curaj să răspund, la clasă, nici dacă eram ferm convins că știu răspunsul corect la întrebare. Pur și simplu de multe ori preferam să nu fac asta, fiindu-mi teamă că, dacă răspund greșit, automat mă fac de căcat în fața colegilor și a profesorilor.
Uite o paranteză pe care o consider necesară. Munca într-o agenție de advertising m-a învățat un principiu pe care acum îl consider un fel de piatră de bază: nu există idei proaste, toate ideile sunt bune, important e să le ai. Există doar idei care se pot aplica pe un proiect și idei care nu se pot aplica. Cu cât ai mai multe idei, cu atât mai repede le vei găsi pe cele care se pot aplica. Atât de simplu. Am încheiat paranteza.
Cred că, la nivel de subconștient, am reușit să le imprimăm generațiilor de copii din zilele noastre acest principiu. Copiii noștri, copiii din ziua de azi, au înțeles ca nu li se întâmplă absolut nimic dacă dau un răspuns greșit sau au o idee mai puțin fericită.
De aici dezinvoltura cu care răspund, de aici le vine încrederea în forțele proprii. Iar încrederea în forțele proprii este unul dintre lucrurile care fac diferența între noi și ei. Și nu numai între noi și ei, încrederea în forțele proprii de foarte multe ori face diferența între reușită și eșec, lucru pe care o să-l vedem noi peste niște ani.
Ca să închei, eu am încredere în copiii din ziua de azi și-i consider mult, la ani lumină, peste cum eram eu la vârsta lor.
Atât pentru această dimineață mirobolantă.
P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 50 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.
De acord. Și se transformă în adulți care nu înțeleg povestea cu capul plecat sabia nu-l taie și nici nu acționează la impuls.
Comentariu beton!41
Da, să știi că așa e. Am lucrat cu câțiva oameni născuți în jurul anului 2000. Aveau cu totul altă mentalitate.
You made my day….tot ca și copiii din ziua de azi.Să o luăm concret și pe puncte,n-are rost fiindcă sunt alții mai școliți ca mine care au făcut-o deja demult. Cert e un singur lucru :tehnologia avansată n-avea cum să nu deștepte și mintea umană,copiii născuți după ce internetul a luat amploare .
Exact asta am observat si eu la băiatul meu. Iar el
chiar este foarte timid, dar la scoala si acum la liceu, vorbeste cu profesorii mai deschis decat cu colegii. Eu si sotia mea am fost exact cum te-ai descris tu ca si elev. Iar eu inca sunt. Foarte frumos ai spus ca increderea in sine este de neprețuit. Chiar asa este. Probabil ca asta e sansa nostră, ca si popor. Poate singura.
Comentariu beton!27
Total de acord cu ceea ce ai scris ! Foarte frumos si adevarat !
Felicitări, ai mare mare dreptate.
Am auzit mulți oameni spunând că cei mici din prezent sunt mai deștepți decât eram noi la vârsta lor, eu însămi susținând acest lucru.
Au fost crescuți diferit, mai cu duhul blândeții, și mulți dintre ei nu mai cresc cu traumele noastre.
A apărut parentingul, psihologia… Oamenii mai citesc și bagă la cap, aplică.
Eu pot doar să mă bucur că se văd rezultatele educației „altfel”.
Comentariu beton!15
„Copiii noștri, copiii din ziua de azi, au înțeles ca nu le se întâmplă absolut nimic dacă dau un răspuns greșit sau au o idee mai puțin fericită.” Eu cred că, mai degrabă, mai mulți copii decât pe vremea noastră au înțeles că nu e deloc ok să li se întâmple ceva rău dacă dau un răspuns greșit sau au idee mai puțin fericită. De exemplu, pe vremea noastră, era acceptabil la nivel de clasă/grup ca dacă dădeai un răspuns greșit profesorii/învățătorii să țâțâie, să se uite ciudat la tine, să te certe sau chiar să te umilească. Ba mai mult, era acceptabil ca și colegii să facă la fel. Ba chiar și părinții, acasă. Era justificabil ca profesorii/învățătorii să urle la copii, sau chiar să-i mai și „altoiască”. Din păcate, știu cazuri în care se justifică și acum astfel de acțiuni dar, din fericire, sunt tot mai mulți adulți (cadre didactice, părinți și copii deopotrivă) care le contestă.
Țin minte că la o ședință cu părinții de prin generală, o mămică mai nouă în clasă s-a exprimat nonșalant că ea nu are timp să vină la consultații individuale și că ar prefera să se dea în plen feedback despre copii, atât din punct de vedere al „deșteptăciunii”, dar și al comportamentului. Restul, dirigul included, i-am zis că „ia hai mai bine să nu”. Au avut copiii la un moment dat o profă care urla la ei în mod constant. Unul dintre ei a și înregistrat-o audio cu telefonul, în timp ce-i amenința că nu știu ce le face dacă îndrăznește să vină vreun părinte la școală să vorbească cu ea. A ieșit iureș și, în final, a ajuns să fie zburată din școală. Și multe, multe altele, care pe vremea noastră erau tratate altfel.
Comentariu beton!36
Păi tot de acasă pleacă tot. De la cum îl crești, de la cum îl faci să înțeleagă că nu e ok să urle nimeni la el nici măcar la școală. Eu, dacă îmi filmam o profesoară care urla la mine (nu aș fi avut cu ce, dar dacă) și-i arătam înregistrarea maică-mii, existau șanse foarte mari să mi se explice că profesoara repsectivă a avut dreptate. Și să-mi bag mințile în cap.
De curând, la fată. Vine acasă „mama, cred că l-am supărat un pic pe domnul diriginte.” Le zisese omul copiilor la dirigenție ceva legat de faptul că școala e foarte aglomerată și de faptul că sunt foarte mulți copii (peste 80%) veniți cu vize de flotant. Și a ridicat ea frumos două degețele și au avut un scurt dialog în care i-a spus foarte politicos că asta e o discuție pe care ea crede că ar trebui să o aibă cu părinții, că ei fac aceste vize, nu cu ei. Cică a făcut dirigintele o față anume. I-am explicat că nu e deloc confortabil pentru un adult să fie atenționat de un copil și probabil de-aia a făcut fața respectivă. Dar că eu cred că ea a procedat corect și că sunt sigură că domnul diriginte și-a dat și el seama că a făcut o micuță greșeală. Ceea ce e firesc, că toată lumea mai greșește. Bine, i-am zis și că dacă se va simți tratată diferit în urma acestei discuții, să-mi spună. N-a fost.
Comentariu beton!29
Peste 80% de copii veniţi cu viză de flotant? Nu are cum. Ar însemna că în zona aceea sunt extrem de puţini copii care aparţin de şcoală (20%) şi care cu siguranţă sunt înscrişi la ea (dacă e căutată, doar nu or pleca la alta?) de unde rezultă că, dacă nu ar veni copii din alte părţi, acea şcoală s-ar desfiinţa cu o ocupare de doar 20% cât au legal dreptul acolo (fără mişmaşuri).
Procentul acesta ne-a fost spus și nouă la o ședință cu părinții. N-am verificat cu ochii mei în dosare, merg pe încredere. Probabil și pentru că în ambele clase ale copiilor sunt (și erau) maxim 10 ce și locuiesc cu adevărat pe străzile arondate școlii. Desigur că aș putea verifica (chiar diseară am drum pe la școală), dar nu văd la ce ar ajuta să descopăr că procentul de vize de flotant e, de fapt, 70-60-50% sau chiar mai mic.
Pe mine ma uimește faptul că au curajul să contrazica un profesor sau să își susțină o idee diferită de cea prezentată! Mă uit la teme și vad texte începând cu “respect părerea autorului dar sunt de altă părere”. Poate au și noroc și în față nu au dascali de modă veche care se cred Dumnezeu.
Dar îmi place că au aceeași atitudine în fața rudelor care comenteza modul de a mânca, de a se îmbrăca. Mă gândesc cu groază cum eram eu cu mătușile mele grrr și ele acum pot spune senin “nu, nu îmi place”
Comentariu beton!25
Apropo de idei, să știți că și eu am același principiu! Chiar dacă ideea este foarte proastă, există posibilitatea să „furi” doar un singur cuvânt, cuvânt care te va ajuta să ajustezi o idee. În concluzie, este important să zici ceva, nu contează ce, dar să zici. Iar copiii vor fi întotdeauna, indiferent de perioadă, mai deștepți, pentru că ei acumulează mult mai repede decât acumulează un adult. Așa eram și noi când eram copii
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.5
Da, cum să vă explic eu ca să înțelgeți? Practic, dumneavoastră nu aveți nevoie de pensie. Nu văd la ce v-ar folosi.
Doamna Cotcodac…..și ce veți face daca nu vă va fi sete???
Dacă mi se face sete, o să chem o dronă să-mi aducă apă.
Comentariu beton!16
păi n-are ‘mneaei două pahare, unu’ plin și unu’ gol?
Comentariu beton!14
Domnule, bani trebe la toți la bogat si la sarac ca ei e facuti ca sa circule si oameni a muncit greu ca sa iasa la pensie. uni copiiii au fost crescuti bine ca tine ca vad ca esti politicos da teai stricat dupaia esti cam desmatat. Nu e frumos . si ceilalti sa taceti ca nu vorbesc cu orisicine da lu stricatu asta trebuia sai zica cineva ca am citit ca bătrâni pute rusine. Nu se scrie asa c3va.
Se dezbate încă. Ce zici?5
@Doamna Cotcodac, eu încercam să vă spun că sunteți extrem de proastă, nu extrem de săracă.
da sigur nam la fe sa astept de la unu ca tine numai jicniri stiti , desteptilor. Nu mai scrie ca nu mai raspund destepti cedeaza !!!
Se dezbate încă. Ce zici?6
Perfect. 😁
@MV: io am crezut că-i bășcălie, dar se pare că nu, ceea ce e înfiorător.
@JT, se simte imediat când e bășcălie sau trolling. Aici nu e cazul, duamna e doar proastă.
Domnule, a-ti sters ce am scris , nu aveti deloc onoare . Poate ca sunt batrana dar cred c a proceda-ti foarte grav si o sa vie randul ca sa vi se vorbeasca urat. Si la toti care nu stiti sa cresteti copii cu respect . Ca aveti capul plin de toate prostiile care le cititi ca multi nu vrea binele la poporu nostru ca sa ramanem prosti si sa faca experimente pe voi toti.
Se dezbate încă. Ce zici?3
@Doamna Cotcodac, când eu vă spun că sunteți extrem de proastă, ar trebui să mă credeți pe cuvânt. N-a șters nimeni nimic, duamnă, v-au fost ascunse comentariile din cauza (de fapt, datorită) dislike-urilor multe pe care vi le dau oamenii. Dislike-urile sunt mânuțele alea roșii. Dar să știți că dacă dați un click exact în locul ăla unde scrie „CLICK AICI”, ca prin farmec o să puteți vedea ce ați scris.
Gizăs craist, voi vă dați seama că femeia asta are FIX aceleași drepturi ca toți ceilalți de pe aici?
Adică aceste comentarii nu sunt la mișto?
@Forest Girl, well… și noi ne mirăm de procentele AUR sau PSD și de cozile la benzină…
E trolling. Userul a mai scris pe aici. Şi, ciudat, atunci ştia să scrie corect. Chiar și cuvinte cu 2 cratime sau cuvinte lovite de alte fenomene fonetice (afereze, sincope sau apocope).
Ex. (răspuns pentru un user @cucurigu):
De aici: https://mihaivasilescublog.ro/2020/01/20/doamna-adriana/#comment-235130
@Solandi, e trolling doar dacă userul respectiv știe cum să-și schimbe IP-ul. Altfel, nu e.
„afereze, sincope sau apocope” simply Solandi – acest inspector Gadget al blogului și limbii române 😊
Mișule, eu am aceeași impresie de trolling (nu prea) fin. Să îți schimbi ip-ul nu e deloc greu, e suficient să îți dea provider-ul ip dinamic și tu habar să nu ai.
Iar dacă nu e trolling, mi se pare că se cam pierde esențialul. Tu vorbești în articol despre educația ăstora mici de acum, iar doamna (?) încearcă să ne spună că pe vremuri se făcea EDUCAȚIE… Și ea e cel mai bun exemplu.
Perfeectttt! Exact asta cred și eu. Sunt muulltt mai deștepți decât eram noi. În primul rând sunt altfel educați, mulți dintre noi am mai pus mâna pe cărți de parenting, am fost la psiholog, am evoluat și noi puțin, i-am crescut altfel, asta se vede și în dezinvoltura copiilor. Iar asta cu încrederea în sine e piatra de temelie a oricărei evoluții personale!!! Eu cred că asta este baza. Mi se pare că cei care au încredere în ei au o traiectorie bună în viață, indiferent de ce le oferă viața.
Am încredere în copiii noștri! Sunt mullltt mai înfipți în realitate decât noi. Știu să nu se lase călcați în picioare ca noi, nu acceptă orice!
Și mentalitatea majorității adulților din jur s-a schimbat. Mulți dintre noi am fost „educați” cu bătaie, urlete, umilire și pedepse pentru orice greșeală. Și nu doar acasă, ci și la școală, unde se adăuga și bullying din partea profesorilor. Ne-am recuperat încrederea în noi târziu și cu eforturi.
Azi e de neconceput să vină copilul acasă și să-mi spună „știi, proful cutare a țipat la mine, m-a tras de urechi, m-a pus la colț și m-a făcut prost/ proastă, fiindcă am greșit nu știu ce la lecție.” Iar dacă totuși se întâmplă, o să am grijă să vuiască școala, presa și grupul de părinți de pe whapp (eventual și poliția, dacă copilul a fost agresat fizic) – fiindcă asemenea specimene n-au ce căuta în preajma copiilor.
Comentariu beton!21
Nu mă laud. Chiar prefer să nu vorbesc despre asta cunoscutilor ca să nu fiu considerată exagerată.
Eu am fost cea mai uimită să constat cât sunt de precoce copiii din aceste vremuri.
Gemenii mei au aproape 3 ani. Deja numără până la 100 și in română si in engleză. Crescător și descrescator.
Știu alfabetul. Recent adună cu o unitate. Citesc pe litere si apoi formează cuvantul.
Mie mi se pare incredibil. Sunt sigură ca mulți din generatia lor sunt așa.
Eu la vârsta lor nu știam toate astea. Și nici tatăl lor.
Repet, nu mă laud.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Si eu la 3 ani stapaneam limba latina si scriam eseuri in greaca.
Comentariu beton!28
@E.O.
E dreptul dvs să nu mă credeți.
La fel și al meu.😂
De acord!!!! Vai si treaba asta cu generația noastră a fost mai bună si bla, bla imi amintește de părinții noștri care spuneau la fel despre noi si probabil ca bunicii despre generatia parintilor nostri😂
Mulți oameni din generația noastră (40+), crescuți cu frica de bătaie și umilință, au respins din tot sufletul acest tip de educație pentru copiii lor și atunci clar au crescut copii mult mai dezvoltați nu doar din punct de vedere intelectual, ci și emoțional. Gândiți-vă ce impact are asupra unui copil următoarea situație: copilul pune o întrebare naivă, copilărească, la care tu ca părinte îi răspunzi frumos, calm, cu argumente, cu explicații logice, deși poate undeva în capul tău te gândești că e o întrebare la care aveai pretenția să știe răspunsul până la vârsta respectivă. În final copilul rămâne cu informațiile de care avea nevoie, deci e mai deștept decât era acum 5 minute, plus că știe că dacă are întrebări de orice fel, poate să vină să ți le adreseze oricând. Scenariul 2: pune aceeași întrebare, tu ca părinte îi spui că e un tâmpit dacă până la vârsta asta nu știe răspunsul, ce drac face la școală, nu-l învață ăia ce trebuie, clar e prost, îi dai două după cap să-i vină mintea, după care îl trimiți la el în cameră să pună mâna pe carte ca să știe altă dată și să nu-ți mai pună întrebări cretine (evident nu-i răspunzi la întrebare, că nu te cobori atât de jos încât să răspunzi la așa prostii). Mai zbieri o dată la el că speri că nu pune întrebări de genul ăsta și la școală, că se face de râs. Na, în cazul ăsta cam ce pricepe copilul? Noi, cei crescuți în comunism știm prea bine al doilea scenariu, pentru că se aplica și acasă și la școală. Să te ferească D-zeu să pui o întrebare considerată prostească unui profesor, că pe lângă faptul că aveai toate șansele să-ți iei o palmă, sigur te umilea în fața clasei, așa încât a doua oară nu mai deschideai gura. Mă uit acum și la cursurile pe care le fac la serviciu, oamenii de vârsta mea sau mai bătrâni nu pun niciodată întrebări, sau le pun cu jumătate de gură. Cei tineri nu au această problemă, întreabă ce nu au înțeles, fără rețineri. Cred că pe termen lung ăsta va fi câștigul, generații mai încrezătoare, mai deschise și mai inteligente pe toate planurile. Mă deranjează maxim știrile senzaționale care prezintă un caz izolat de derapaj cert, dar a căror concluzie e clară: copiii din ziua de azi sunt analfabeți funcțional, sunt mai proști decât am fost noi, sunt obraznici etc. Sunt sigură că există și copii de felul ăsta, e normal, dar haideți să ne uităm fiecare în jurul lui, la copiii lui, la copiii rudelor, prietenilor și să vedem câți se potrivesc descrierii și câți sunt de fapt copii buni, sufletiști, inteligenți, cu mintea deschisă. Sunt sigură că găsim mult mai mulți de felul acesta. Gata, am încheiat, că mă ia valul când vine vorba de subiectul copii. 🙂
Comentariu beton!34
autodenunț: la cei 5 ani ai ei, deoarece nu știe ce e frica, mai face cîte un comentariu… innapropriate, să nu zic mai mult, la care mă enervez și strig; not good, i know; nu pare foarte impresionată de vena care-mi pulsează la tîmplă, trebuie să înțeleagă, altfel nu renunță la idee; bine, uneori o face just for fun, văd bine, și cu toate astea, tot mă enervez; și apoi îmi aduc aminte de podcast-ul pe care îl urmăresc și de diferența de atitudine dintre cei doi protagoniști, cel cu educație solidă din familie (franceză la 5 ani, de exemplu) este tot timpul destins, calm, nepătimaș chiar atunci cînd ar putea fi, celălalt, deși (aproape) la fel de deștept, pare că tot timpul are de demonstrat ceva, if you know what I mean…
așa că mă calmez aproape instantaneu
Comentariu beton!17
Total de acord. Dar cred ca mai este un motiv pentru care acesti copii sunt mult mai dezvoltati decat eram noi. Accesul la informatii, fie ele fake sau nu. Ei sunt bombardati cu informatii din toate directiile si pe toate palierele posibile. Numai accesul la un telefon cu internet in ziua de azi te bobmardeaza cu orice informatie ai nevoie si multe de care nu ai nevoie dar tot patrund in creierul lor care este un burete de absorbit cunostinte, date si informatii. Rolul nostru ca parinti si al profesorilor este sa reusim sa le sortam aceste informatii si sa ii ajutam sa le puna in practica.
Voi fi convins de ceea ce zici dumneata cand voi vedea ca acesti copii folosesc aceasta binecuvantare, internetul, la care noi am avut acces tarziu, la capacitatea ei maxima. Atata informatie, carti si studii la indemana, nu mai trebuie sa mergi la biblioteca, sa cauti carte, sa o iei acasa, sa faci notite pe hartie (fac direct pe pdf) si sa trebuiasca sa te cari cu ele inapoi.
Chiar cu riscul unui hate general, trebuie să spun că nu cred la fel ca tine. Nu mă regăsesc în descrierea pe care ţi-ai făcut-o din tinereţe şi adolescenţă. Eu eram opusul, bineînţeles cu nişte alte limite decît azi. Şi nu am avut neapărat probleme.
Copiii de azi sînt doar născuţi, crescuţi şi educaţi în alt tip de societate şi cu alte mijloace. Asta nu-i face mai inteligenţi, neapărat. Că manevrează tehnologia de mici nu e semn neapărat de inteligenţă ci de dexteritate. Au la îndemînă mai multe mijloace, mai puţine constrîngeri care îi fac să pară mult mai inteligenţi dar nu cred că e aşa. Toate generaţiile tinere la un moment dat erau deasupra celor anterioare.
Cu excepţia acestui război, putem spune că noi trăim cea mai fericită şi frumoasă perioadă a umanităţii, cumva. Şi cum spunea nu ştiu care şeic, vremurile grele formează oameni puternici; oamenii puternici creează vremuri bune dar vremurile bune creează oameni slabi şi oamenii slabi creează vremuri grele. Istoria se tot repetă.
Comentariu beton!27
Ai tot dreptul la o părere. Dar m-ar interesa dacă ai copii sai dacă măcar ai tangență cu copiii din ziua de azi?
Accesul la informatii( pe care noi nu l-am avut cand eram ca ei) contribuie foarte mult. Si asta ii ajuta sa gandesca cu mintiuca lor fara sa fie ” siliti” sa creada orbeste.
Ai mei copii nu au putut sa faca nimic din ce le-am spus eu ca ‘ asa trebuie’ . Am avut parte de avalansele de intrebari cu De ce?
In plus ii stimulam cu tot felul de jocuri, carticele si jucarii sa le puna mintea in miscare.
Un articol care a exprimat mai succint ceea ce gândeam și eu, eu mă lăbărțam mai mult. Acum 2 săptămâni am fost la ski în Austria și în grup erau un fost profesor de mecanică și unul ceva șef la Siemens. Prâslea al meu le explica la masă frustrările lui la facultate (anul I) unde profesorii îi tratau de parcă deja erau Bachelors, asta însemnând canci explicați, răspunsuri la întrebări sau recomandări. Deci era deprimat că trebuia să facă eforturi și timp suplimentar (pierdut adică) să învețe pe cont propriu. A fost la același Gymnasium cu ștaif pe unde a trecut și Markus Söder și nu s-a omorât chiar așa mult cu cartea, în ultimii 2 ani chiar vruseseră să-l trimită la altă școală sau să repete că avea corigențe (și făcea de baftă clasa de Hochbegabte în care era, de înalt dotați adică) dar s-a descurcat și nici nu a cedat presiunilor profesorilor și directorilor școlii (unul se pensionase). Învăța fix cât trebuie, are talentul ăsta, îl și ajuta moștenitorul dacă se împotmolea la ceva. Eu sau soția mea nu cred că rezistam în locul lui, să mai și tocim. Prâslea nu se formaliza nici când îl strigam ca moștenitor pe frate-su mai mare, știa că ăla ia tronul, dar el restul mobilei.
Am doi baieti, diferenta de cinci ani intre ei. Generatii diferite, diferenta foarte intre ei mare dpdv al modului cum vad viata . Cel mare (28 ani) era putin mai apropiat de mentalitatea noastra. Poate si pentru ca a fost crescut de noi, parinti tineri crescuti in perioada comunista, crescuti la randul nostru de parinti cu mentalitate comunista. Munca te face om…trebuie…trebuie…trebuie…taci si faci… A plecat la studii in UK si s-a schimbat aproape total. S-a „deschis” la minte , si-a schimbat modul de a vedea lucrurile, i-a disparut incrancenarea aia de a face ” ce trebuie, cand trebuie”, a invatat ca viata nu este o lupta si ca informattia este esentiala in orice domeniu. A ramas acolo…
Celalalt baiat este total diferit. Si-a ales un drum fara sa tina cont de ce i se spunea si s-a dovedit a fi drumul potrivit. A intrebat mereu înainte de a face ce se cere, la scoala era mereu cu intrebarea pregatita , nu a acceptat sa faca ceva fara sa i se explice de ce, a cautat intotdeauna sa rezolve o problema pe calea mai usoara si nu a vrut mai mult decat a avut nevoie. A pus intrebari la care uneori nu stiam ce sa raspundem si a insistat sa primeasca un raspuns pertinent. Eram chemata la scoala pentru ca „nu statea in banca lui”. Au facut ce au considerat ei ca trebuie facut ca sa fie buni in domeniul pe care si l-au ales( IT, medicina) fara sa se piarda in ” chestii inutile fara legatura cu domeniul lor”, nu au acceptat pareri „binevoitoare” despre cum sa isi traiasca viata.
Pentru noi, parinti care au fost crescuti cu mentalitatea aia ca trebuie sa te pricepi la toate ” ca nu se stie in viata cu ce te confrunti” si ca” ce zice lumea” este impirtant ,a fost la inceput un soc. Apoi ne-am dat seama ca avem de invata de la ei. Pentru ca tinerii, adolescentii din ziua de astazi nu sunt deloc asa cum se spune: prosti si lenesi. Ba din contra. Sunt destepti, au surse de informatie pe toate caile care ii ajuta sa afle aproape tot ce au nevoie, pot sa se descurce destul de bine in caz de nevoie, stiu ce isi doresc si de foarte multe ori stiu exact cum sa ajunga acolo, ca nu trebuie sa treci prin viata incrancenat si focusat numai sa ai, sa aduni, sa dovedesti si sa uiti sa traiesti. Am invatat de la copiii mei mai mult decat am invatat de la parinti. Datorita lor am reusit sa scap de niste mentalitati primite „cu ajutorul” educatiei primite in copilarie . Tinerii din ziua de azi au voce si de cele mai multe ori stiu sa o foloseasca , au dorinta de a afla, de a nu accepta fara discutii toate porcariile adultilor atotstiutori. Mi-as fi dorit sa fiu ca ei.
Comentariu beton!27
La una dintre porcariile de serbari de la sfarsitul clasei a treia, cand copiii primeau diplome si din 30 de copii, 25 luau premiul intai cu coronita ca de…numai genii in scolile noastre, baiatul mei cel mic a luat mentiune. O rusine…a avut media 9,25. Ce mai…tragea clasa in jos. Si invatatoarea, un dinozaur comunist l-a scos in fata tuturor colegilor si parintilor, i-a dat diploma si a zis ca rezultatele lui nu sunt tocmai bune ( repet, 9,25) dar ca el promite ceva in fata clasei pentru a-si îndrepta rezultatele. Si in timp ce copilul statea langa ea, eu ma pregateam sa ma ridic sa il iau de acolo sa plecam, zeci de perechi de ochi atintiti spre el, invatatoarea l-a intrebat : ” Ia spune tu X-lescu , ce promiti pentru anul urmator?”
Si copilul meu, cel intotdeauna cu vorbele la el , s-a uitat in ochii ei, apoi a facut un pas mai in fata, s-a uitat in sala plina de alti ochi intrebatori si a raspuns candid dar cu o voce de s-a auzit pana in curtea scolii : „NIMIC!” 😄😄😄😄😄
Mi s-a umflat pipota in mine de mandrie!😀😁😁
Comentariu beton!45
Sunt de acord cu tine. Eu, copil al anilor 90, am fost foarte multă vreme timidă. Şi în rarele ocazii în care eram sigură de răspuns mi se tăia entuziasmul de către învățătoare pentru că îndrăznisem să răspund în locul favoritelor (care o stimulau corespunzător if you know what I mean). Aşa că multă vreme (inclusiv în liceu) am rămas cu teama asta că răspund aiurea şi mă fac de desert turcesc. Deşi ştiam răspunsul, tăceam mâlc şi până la urmă răspundea corect altcineva, bineînțeles cum mă gândisem şi eu. La facultate treptat treptat am reuşit să scap de atitudinea asta, observând că nici colegii mai experimentați nu le ştiu chiar pe toate, important fiind să ştii ce nu ştii şi să te documentezi.
Totuşi am mai rămas cu ceva emoții când le predau studenților 😆 că ei, fiind altă generație, nu se sfiesc să întrebe şi să comenteze 😉
Comentariu beton!18
De acord. Ce nu știe multă lume, este cum sunt selectați elevii dintr-o școală pentru a participa la testele PISA. Când vor fi testați toți elevii, atunci se poate face o statistică corectă.
Apropo, din cei care aveți copii trecuți de clasa a VIII-a, câti au susținut aceste teste?
@Mihai Vasilescu sigur că am copii, am destulă tangenţă şi cu noile generaţii, am deplină încredere în unii, am respect pentru mulţi şi văd că sînt ceea ce trebuie.
Ăştia mici vin gata upgradaţi, ceea ce e bine. Asta nu înseamnă că sînt neapărat mai inteligenţi.
Despre asta era vorba, nu?
Comentariu beton!16
Eu nu am copii, dar incep sa iubesc din ce in ce mai mult generația asta. Și dacă e ceva stricat ei, vina aparține generației noastre, a celor care le sunt parinți și care au eșuat in a-i educa. Și da, pot spune că sunt mai deștepți decat noi și îmi place de mor la ei că au tupeu, incredere, curiozitate si deschidere către nou. Și mai am eu, așa, o teorie a mea, că nu se nasc copii proști, ci numai copii neajutați si neindrumați de către parinți.
Mult mai inteligenti, mai deschisi si mai curajosi, mai directi ca abordare. Eu inca am o problema cu adresarea catre un numar mare de oameni (inca sufer de sindromul „scoasa in fata clasei” ) si am trac de fiecare data. Ma stradui sa scap de asta dar inca n-am reusit. De fiecare data, undeva, in mine, exista un sambure de teama sa nu ma fac de cacao. Teama aia de rasul intregii clase, chiar si dupa atatia ani, e latenta undeva, in interiorul meu. Si iese la iveala atunci cand am de-a face cu mase mari de oameni. Nu e cazul la fi’miu.
Aaa, deci asta era cauza?!!
Eu unul, începusem să caut printre pozele de la nuntă sa văd cu care dintre foștii prieteni din tinerețe seamănă fi-miu!
In anii 80 eram in cursul primar, aveam o invatatoare care iesea la pensie imediat ce terminam noi cele 4 clase. Era foarte dura, pregatita nimic de zis, dar de moda superveche, adica pe scurt :bataia era rupta din rai. Si dadea frate, ne batea pana ne invinetea. Eu am mai luat asa cate o carte , cate un penar in cap, nesemnificativ pentru ce putea sa faca femeia aia. Pana intr-o zi, cand , m-a scos la harta , prin clasa a IV-a parca, sa arat muntii Rodnei. Va dati seama ca si daca as fi stiut unde sunt, am uitat instant cand a urlat la mine sa ii indic . Drept pentru care a rupt, la propriu aratatorul pe mine, eram un copil de 10 ani, plapanda, slaba, aveam vreo 27 de kg. M-am dus acasa speriata maxim, luasem si nota 4, si nu stiam ce vor zice ai mei. Tata era inginer, era , si este inca (multumesc lui Dumnezeu ) un tip integru, un pic aspru, dar nu absurd. Mama era farmacista ( o am si e ea ) un pic mai dura ca el. Era mentalitatea aia sa nu ne faci de rusine la scoala, cat au luat ceilalti copii etc. Aveau ambitiile lor pentru mine, nascute probabil din propriile lor frustrari, dar ma iubeau si bataie de la ei nu am luat, poate doar asa se faceau spre mine :).
Cand a vazut mama urmele de aratator pe bratele mele, vanatai care s-au vindecat greu, ma dureau mainile si cand dormeam in pat, a inceput sa planga, tata s-a ridicat instant si a mers la scoala si de prisos sa va spun ca era sa o linseze pe madam invatatoare, i-a zis ca daca se mai atinge de mine o arunca de pe scoala. Ganditi-va ca erau anii 80, nu prea puteai sa faci multe daca madam era pe bune cu marele partid. Cert e ca pe mine m-a lasat in pace, dar colegii au suferit in continuare.
Deci cam ce amprenta isi pune asupra unui copil bataia asta ? Ce intelege un caracter in formare din asta ? Rezultatul este ca anii in sir am urat scoala, o vedeam ca pe un supliciu, abia prin clasa a 8 a am reinceput sa o privesc altfel.
Acum am o fetita de 10 ani, clasa a 3-a, fix la varsta cand eu am luat bataia aia crancena pe care nu o pot uita. Ma doare sufletul sa ma gandesc ca i s-ar putea intampla asa ceva…
Prin povestea asta , pe care poate ziceti ca nu e in context, vroiam sa zic ca nu indrazneam sa avem pareri proprii in clasele primare, de frica, eram limitati, sper ca glasul copiilor nostri sa se auda , parerile lor sa conteze, si sa ii conduca acolo unde isi doresc ei sa ajunga.
Comentariu beton!14
Doamna Solandi
am mare respect pentru dumneata ca esti ce-a mai desteapta , citesc ce scri , imi place. Dar aia ce ai zis ca am vorbit eu cu unu cucurigu , nu eram io , nu stiu cum a aparut ca am scris io , multumesc si te respect
@Doamna Cotcodac,
Fie.
Nu vreau să vă fac probleme cu Domnul Cotcodac. 🐔
Fa-ci mare cinste la parinti tai , esti un om cu respect deosebit !!! si ma bucur ca mai exista oameni ca dumneata care are respect si intelegere pentru alti oameni. Ca multi sar direct l-a injurat ca nu le convine daca cineva spune altceva decat ce crede ei . si eu citesc peste tot dar am o concluzie ca degeaba ai carte daca nu intelegi cum e mersu vieti si multe se bazeaza pe respect care e cel mai important . Copii trebuie sa aiba respect pentru cei care muncesc din greu ca sa traiasca ei bine , eu doar atat am avut de spus .Chiar si noi am avut responsabilitati si ei trebuie sa aiba ca daca cresc obraznici si de capul lor ne ducem la vale si cine castiga atunci ? Mie mi- a placut de domnul Mihai Vasilescu dar nu se face sa scri ca batrani pute , de asta mam suparat foarte tare .E urat , nu se face asa ceva. E lipsa groaznica de politete .mare pacat. Acum gata nu mai scriu la nimeni ca nu se intelege
care ești, bre? io aș pune banii pe @HM
Comentariu beton!16
NU. Acela ie un domn care scrie mult si nu se intelege mereu ce vrea sa zica . Sunt eu si gata ca mam saturat cu prostia asta .
Dacă era real life, nu avea inteligenta unui asemenea nickname. Și eu l.am bănuit pe Habarnam de glume 😃. Doamna Cotcodac trolleaza.
Klar troleibuze … de barză albă 😉 nea Costică – ăstea nu-s vremuri de pierdut bani 😉 Caută vreo mamaie să îți ștrincănească ciorapi groși de lână.
Vai @Mas așa pișicher mă credeți, a ? 🤪
Vă rog, opriți-vă, doamna Cotcodac. Mă simt groaznic de nerespectată, ba chiar batjocorită.
Comentariu beton!12
Atunci vin cu scuze ca mam grabit ca sa scriu si nici cu telefonu nu e chiar usor . ffmm de auto-korect !
Totuși, scuzele nu-mi rezolvă problema. Dar mi-aș dori să găsim o soluție, să ajungem să ne respectăm reciproc. Poate ar ajuta dacă nu v-ați mai grăbi și dacă nu ați mai folosi telefonul pentru a mă scrie.
Important e și ce scri la urma urmei ,oameni pot sa inteleaga daca e si chiar vrea
Sunt multe lucruri importante în viață, e important ce scrii, cum scrii, e important să existe și disponibilitate de înțelegere din partea celor ce citesc și etc. Totuși, tot dumneavoastră spuneți mai sus că „multe se bazeaza pe respect care e cel mai important „. Oare și aici v-ați grăbit și/sau v-a jucat telefonul o festă?
@Limba Română,
Slash-urile astea îmi par foarte cunoscute. Sau să îți spun Anduța? 🧐
Doamna Anduta? Ioi e foarte obraznica , mereu se ia de lume cu vizele alea si nu lasa pe copiii sa invete unde vrea parinti lor care vrea ce e mai bun pentru copilul lui . Ca asta face din tot sufletul fiecare parinte . Ea mereu vrea sa aiba dreptate cea ce nu se poate ca cine munceste greseste .
Solandi, busted. :))
Doamna Cotcodac, nimic nu-mi va distruge convingerea că trolezi. N-are cum altfel, n-are cum. Dar dacă, totuși, nu trolezi….dar nu, n-are cum. :-)) E un râs plin de respect, vă asigur.
Hahaha Solandi – troll buster 🤣🤣🤣
Duamna Cotcodac, sotia lu’ duomnu’ Cucurigu.😃
Imi voi spune si eu parerea, nascuta si traind o mare parte din viata inainte de revolutie. Este adevarat , copiii de azi sunt altfel decat cei din generatiile anterioare dar nu as spune mai destepti. Mai dezinvolti, desigur, acest aspect ducand la formarea acestei pareri. Iar ca si in oricare dintre generatii sunt si copii mai destepti si mai putin destepti.
Sigur, vazand un copil de nici trei-patru ani cum butoneaza un telefon ne intrebam oare noi stiam sa facem acelasi lucru la vremea respectiva? Cu siguranta, da, daca existau.
Cei de azi cresc altfel, nefiind limitati in a-si spune opiniile si fara a intra in pamant de rusine daca pun o intrebare nelalocul ei, cum eram noi.
Imi amintesc o experienta neplacuta prin care am trecut cand eram prin clasa a sasea sau a saptea. Am avut o divergenta cu „tovarasa” profesoara de biologie. Am ajuns pana la diriginte, acesta incercand sa ma faca sa imi cer scuze si sa fiu de acord cu profesoara.
Am continuat sa imi sustin parerile, sustinand sus si tare ca „tovarasa”a gresit, nu eu, la care dirigintele mi-a spus ca daca voi continua cu atitudinea aceasta, mai tarziu , in viata voi avea mult de suferit. Oricum nu am cedat, desi initial nu am castigat nimic, dar pe parcursul anilor, de cate ori imi aminteam incidentul, eram mandra de mine ca mi-am sustinut punctul de vedere. Si a contat. Nu am fost sanctionata cu nimic atunci, probabil mi-au dat dreptate dar nu au recunoscut in fata mea.
Voiam sa scot in evidenta cum ti se taiau niste aripi, cum erai umilit si cum nu mai aveai curaj sa te opui sau sa iti spui parerea mai ales daca era diferita de a adultilor.
Ca la sex, stai sau dai? 😀
https://i.ibb.co/9gt64MM/image.png
Ceea ce spui tu aici este doar un bob din problemă. Copiii de azi nu sunt înzestraţi, de la mama şi tata lor, cu mai multă inteligenţă. Tot atâta e cât a fost şi pe vremea mea (născut în ’56). Imaginaţia noastră nu mergea mai departe de elementele cu care puteam opera atunci. Şi totuşi, făceam drăcii la care părinţii şi profesorii nu prea aveau răspuns. „Păi, când eram eu la vârsta ta…” Informaţia în plus nu-mi dă mie, individ, decât un plus de material cu care-mi „lucrez” viaţa. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Materialul clientului. Noi, cei de atunci, cu smart-uri, am fi fost alţii. N-a fost să fie. Dezinvoltura şi rebeliunea au fost parte a tuturor generaţiilor. După vreme, după port. Cât despre principii, ălea veneau de acasă. La unii contau, la alţii nu.
Comentariu beton!13
Eu va rog frumos sa ma lamuriti cum e cu doamna cotcodac!
Da.
Așa e. Confirm.
Rămâne cum s-a stabilit 🙂
@Irinoush Vedeț k Doamna Cotcodac se scrie cu majuSCULE că altfel se autosesizează Limba Română pe ritm de imn și promisiuni deșarte de cozonaci moldovenești – mici și răi 🤭
Va multumesc!
Mi se pare extraordinar cum sunt copiii din ziua de azi, din punctul asta de vedere. Eu nici la varsta asta nu sunt perfect capabila sa imi exprim părerea, sa pun întrebări, tocmai de teama sa nu fiu ridicola.
Eu am simțit în fiecare moment în ultimii 30 ani, de când există fii-mea, că nu doar ea a avut de învățat de la mine. Si eu am învățat de la ea. Si asta m-a făcut mai bună.
Din constatările proprii, inclusiv profesionale, am sesizat ca media e intr-adevar mai jos la noile generatii. Ce e mult mai sus sunt tot elitele/varfurile, care acum au acces la informatie, au alta stima de sine, nu pricep argumentul ordine vs. libertate si asa mai departe…
Am vorbit cu pusti de liceu care de-abia comunicau in limba romana si cu colegi de munca de 23-24 de ani care au realizat in anii aia cat ne chinuiam noi sa atingem pana la 30 (si prin „noi” inteleg „noi astia care voiam sa facem ceva, indiferent daca ne-a iesit sau nu”). Dar, asa cum spuneam, sunt in zone diferite ale spectrului…
Boss, zic și io, ca omu’ simplu cu 3 copii: nu-s nici mai „dăștepți”, nici mai proști decât eram noi. Nici mai pregătiți, dar nici mai nepregătiți. Pur și simplu au alt acces la tehnologie și informație. Asta poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj. Asta ii face să cunoască chestii pe care noi nu le cunoșteam la vârsta lor, dar, pe de altă parte, au probleme reale (cel puțin unii) in a aprinde aragazul sau, chiar, să își facă un sandwich. Fiică-mea cea mare (anul asta face 22) a venit, acum vreo 6 ani, toată numai entuziasm, să îmi gătească ceva ce găsise pe net. Am fost mai mult decât încântat să o las, i-am cumpărat toate ingredientele necesare (și nu au fost ieftine) și când au trebuit băgate la cuptor…”MVAAAAAAAAIIIIIIII….NU AI TERMOMETRU LA CUPTOR!!!!!! EU DE UNDE STIU CAND ATINGE 80°?????” Poi nu știu, mai apreciezi și la ochi? Spre comparație, la aceeași vârstă bunica mea era bucătăreasă cu experiența și nu ardea niciodată mâncarea, și a plecat voluntar (că tot e acum război la graniță, e cumva de sezon povestea) la spitalul de la Brașov. Cu gând să lucreze la bucătărie, dar pt că nu a mai găsit loc, a rămas ca infirmieră. Era război și atunci. Și părinții nu au vrut să o lase să plece, dar atâta s-a certat cu ei și a amenințat că pleacă doar cu hainele de pe ea, încât până la urmă i-au dat bruma de bani ce o aveau în casă și au lăsat-o. Asta apropo de încredere în sine.
După comentariul asta lung, vine și o concluzie. Copiii, adolescenții și tinerii au fost, sunt, și vor fi mereu la fel. Diferă numai condițiile și problemele pe care le au, de la o generație la alta.
Acum, nene, fiecare generatie are varfurile ei, asa a fost mereu, sper doar sa nu faceti o raportare intre cresterea in inaltime, foarte vizibila la tinerii de azi (cred ca a sarit media cu inaltime de 10 cm fata de cat era acum 10-15-20 de ani) si inaltimea capacitatii lor de a gandi, de multe ori contrastul este imens, pana la penibil.
Altfel, ei au acces la informatie, dar unii extrag doar informatii care nu ii ajuta la nimic, rahaturi, ca si cum ai avea un frigider plin cu tot ce se poate si tu ai lua de acolo doar sucuri si dulciuri.
Iar de incredere, da, mai ales in cultura de pe aici, prostii mai ales au nevoie sa compenseze prin agresivitate ca sa isi impuna parerile. La fel de prosti sunt insa cei ce pun botul la pareri neargumentate si/sau latrate, unor asemenea persoane nu ai ce sa le faci decat sa vorbesti constant peste ei pana iti dau prioritate. Nu degeaba abia daca am doi-trei prieteni, nu neaparat de aceeasi varsta, dar buni. Salu!
0