Sintetizat de Marco Badea.

Cele mai importante informații din cea de-a 12-a zi a războiului din Ucraina, culese și verificate de mine de la ora 09.00 până la ora 19.20:

🔴 Rusia a anunțat luni noi „coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor aflați sub tirul atacurilor, dar oamenilor li s-au permis să se refugieze doar în Rusia și în Belarus. Kievul a respins această decizie, pe care a considerat-o drept una „imorală”. Anunțul Moscovei privind deschiderea de coridoare umanitare a venit după două zile de anunțuri de încetare a focului nerespectate, care ar fi permis civililor să plece din orașul asediat Mariupol, unde sute de mii de oameni au rămas fără hrană și apă, sub un bombardament necruțător și incapabili să-și evacueze răniții. Noile „coridoare” vizau capitala Kiev și orașele din est Harkov și Sumî precum și Mariupol. Potrivit hărților publicate de agenția de presă rusă RIA, coridorul de la Kiev ar fi dus în Belarus, în timp ce civililor din Harkov li s-ar fi permis să meargă doar în Rusia. Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat dur, spunând că mișcarea Rusiei este „total imorală” și că Moscova încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”. „Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters. „Aceasta este una dintre problemele care provoacă distrugerea coridoarelor umanitare. Rușii par să fie de acord cu ele, dar vor să le folosească pentru a-și crea o imagine pozitivă și vor ca aceste coridoare să conducă în direcția lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

🔴 De altfel, Crucea Roşie internaţională a transmis luni la prânz că o rută de evacuare din Mariupol era „minată”.

🔴 În interpretarea oficialilor ruși, nerespectarea coridoarelor umanitare care să asigure evacuarea civililor ucraineni este datorată guvernului de la Kiev, care „nu a făcut pregătiri în acest sens și a pierdut controlul asupra situației din țară”, după cum a transmis presa de stat rusă.

🔴 Preţul gazelor naturale a atins luni dimineață un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg. La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea.

🔴 Totodată, cotaţia barilului de ţiţei a trecut luni de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice. În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.

🔴 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev. CNN observă că aceasta este cea mai explicită expresie de până acum a termenilor pe care Moscova doreşte să îi impună ucrainenilor pentru a pune capăt aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” începute acum 12 zile. În privinţa neutralităţii Ucrainei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a a afirmat că Ucraina „ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia Ucraina va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei.” Peskov a insistat că Rusia nu are intenţia de a veni cu alte pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

🔴 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită oficială în Lituania, a declarat că Rusia a încercat să „submineze democrația Lituaniei și să semene polarizarea cu atacuri cibernetice și dezinformare”, conorm CNN. Șeful diplomației a precizat însă că SUA și țările aliate sunt „gata să facă față oricărei amenințări” la adresa NATO. De asemenea, Blinken a reafirmat angajamentul „sacrosanct” al SUA față de Articolul 5 al NATO, potrivit căruia un atac asupra stat membru este un atac asupra tuturor statelor membre ale Alianței.

🔴 La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii declanșate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global. „Dacă vrem să evităm un al Treilea Război Mondial”, lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele posibile”, a mai spus Nauseda.

🔴 Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei. Astfel, cei care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie. În acest sens, Rusia a declarat luni că toate acordurile comerciale cu companii şi persoane din aşa-numitele „ţări neprietenoase” ar trebui de acum aprobate de o comisie guvernamentală. Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie).

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina, propunând un boicot asupra petrolului şi a altor produse ruseşti şi oprirea exporturilor spre Rusia, relatează Reuters.

🔴 Șefa Comisiei Europene a anunțat luni că liderii UE lucrează la un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, din cauza efectelor invaziei din Ucraina asupra civililor. „Voi discuta cu premierul italian Draghi despre noul pachet de sancțiuni la care lucrăm. Trebuie să ne asigurăm că efectul sancțiunilor este maximizat. Și, având în vedere nepăsarea Kremlinului față de civili, lucrăm la noi sancțiuni”, a declarat von der Leyen.

🔴 Aceasta a subliniat și că marți, Comisia Europeană urmează să înainteze mai multe propuneri pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să scape cât mai repede de dependența energetică față de Rusia.

🔴 În ciuda anunțului șefei Comisiei Europene, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a atras atenția că importurile energetice din Rusia sunt „esențiale pentru viața cotidiană a cetățenilor europeni la acest moment”. „Aprovizionarea cu energie a Europei pentru generarea de căldură, mobilitate, electricitate și industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”, potrivit unei declarații scrise a cancelarului. Afirmațiile vin în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană discută posibile sancțiuni asupra importurilor energetice rusești, ca represalii la invadarea Ucrainei. Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, precum şi cărbune, o dependenţă pentru care guvernul şi-a făcut autocritica de la invazia Ucrainei, dar care va dura ani de zile pentru a fi redusă.

🔴 La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia. Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. „Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”, a afirmat Johnson. Liderul guvernului de la Londra a spus că o astfel de decizie legată de interzicerea energiei rusești ar trebui să fie una luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare, precizând că „trebuie să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”.

🔴 Prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmând în acelaşi timp că Beijingul deja „face oficii de mediator” în conflictul din Ucraina. Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina – a evitat să utilizeze cuvântul „invazie” – insistând atât asupra „respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată „cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate”, notează agenția de presă internațională spaniolă EFE. În plus, Wang Yi a spus că Crucea Roșie din China va oferi ajutor umanitar Ucrainei.

🔴 De asemenea, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a acuzat Statele Unite că încearcă să construiască cu aliaţii lor asiatici o „versiune a NATO” în regiunea indo-pacifică, potrivit agenției de presă germană dpa.

🔴 Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez, a declarat luni ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, anunţând un ajutor de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni.

🔴 Rusia a boicotat luni audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CJI) de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care acuză Moscova de crime de război. „Într-o scrisoare datată 5 martie 2022, ambasadorul Federației Ruse în Regatul Țărilor de Jos anunțat că guvernul său nu intenționează să participe la audieri. Curtea regretă lipsa Federației Ruse la audieri”, a spus judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ, precizând că a primit o notificare în acest sens de la ambasadorul Rusiei în Olanda, unde îşi are sediul Curtea. „Faptul că locurile destinate Rusiei sunt goale vorbește de la sine. Ei absentează din această sală de judecată. Rușii sunt pe teren, purtând un război împotriva țării mele”, a spus Anton Korinevici, reprezentantul Ucrainei la CIJ.

🔴 Premierul ungar Viktor Orban a semnat un decret ce autorizează desfăşurarea de trupe NATO în vestul Ungariei și tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO, potrivit Reuters. Cu toate acestea, prim-ministrul reamintește că Ungaria nu va permite transferul de armament către Ucraina pe teritoriul său de teama unui atac al Rusiei.

🔴 UE se așteaptă ca cinci milioane de ucraineni să părăsească țara dacă bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei continuă, a avertizat luni șeful diplomației Uniunii Europene , Josep Borrell, citat de The Guardian.

🔴 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii telefonice, „să înceteze imediat ostilităţile în Ucraina şi să garanteze trecerea în siguranţă a ajutorului umanitar”.

🔴 Totodată, cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a spus luni la prânz președintele Consiliului European, Charles Michel. „UE susține cu fermitate Ucraina în eforturile de a ușura suferințele provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a spus mai Michel. „Solidaritatea, prietenia și sprijinul fără precedent din partea UE pentru Ucraina sunt de neclintit”, a declarat președintele Consiliului European. La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un mesaj în care spune că a vorbit cu președintele Consiliului European despre amenințarea la adresa instalațiilor nucleare și problema apartenenței Ucrainei la UE. „Poporul Ucrainei merită asta. Opriți Rusia”, a fost mesajul lui Zelenski.

🔴 Pe seară, Bruxelles-ul a anunțat că cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise de aceste trei ţări săptămâna trecută către Consiliul UE. Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

🔴 Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate, precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

🔴 Fostul președinte american Donald Trump a glumit sâmbătă într-un discurs susținut în fața unui grup de donatori ai Partidului Republican că SUA ar trebui să „pună steagul Chinei” pe avioane de luptă americane F-22 cu care să bombardeze apoi Rusia „până o ia mama naibii”, pentru a declanșa un război între Beijing și Moscova.

🔴 Un preot rus a fost arestat și urmează să fie judecat după ce a ținut o predică împotriva războiului la slujba de duminică, raportează mai multe grupuri de activiști, potrivit BBC.

🔴 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean, a postat un mesaj sfâşietor despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina. În postarea făcută pe Facebook, ea a dat câteva exemple şi a menţionat că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame. „Ocupanții ucid copii ucraineni. O fac conștient și cu cinism. Peste 38 de copii au murit în Ucraina. Şi acest număr poate creşte în timp ce eu vă vorbesc! Când Federaţia Rusă spune invadatorii nu îi atacă pe civili, arătaţi-le aceste fotografii! Arătaţi-le chipurile acestor copii care nu au avut şansa să crească”, a spus prima doamnă a Ucrainei.

🔴 Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniciuk, a apărut luni la o conferinţă de presă cu o cască din cele pe care statul israelian refuză să le furnizeze ţării sale. Oficialul a întrebat retoric cum poate fi considerat letal un astfel de echipament defensiv, transmite Reuters. Deşi nemulţumit de lipsa contribuţiei Israelului la apărarea Ucrainei, diplomatul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de eforturile israelienilor de a media conflictul cu Rusia, afirmând că acestea sunt mai importante decât un eventual ajutor militar.

🔴 Oligarhul rus Vladimir Lisin le-a transmis angajaților săi de la compania producătoare de oțel NLMK că pierderile de vieți omenești din Ucraina, rezultate din agresiunea rusească, reprezintă o tragedie greu de justificat și a cerut o rezolvare diplomatică pașnică a conflictului care durează de aproape două săptămâni.

🔴 Cel puțin opt persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Harkov în noaptea de duminică spre luni, a anunțat luni Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un comunicat.  Serviciul de Urgență a anunțat că un atentat care a avut loc duminică în jurul orei 19:15, ora locală a „demolat complet sau parțial” clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, instituții medicale, instituții de învățământ și cămine. Au fost, de asemenea, incendii de amploare în 21 de clădiri din zona centrală a orașului. Aproximativ 200 de persoane au fost salvate și evacuate de salvatori în timpul incendiilor.

🔴 Consilierul președintelui Zelenski, Mihai Podoliak, acuză Rusia că a distrus peste 200 de școli, 34 de spitale și peste 1500 de clădiri rezidențiale. „Așezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură. Armata rusă nu știe să lupte împotriva altor armate. Dar se pricepe la uciderea civililor”, scrie acesta într-un mesaj pe Twitter, în care îi acuză pe ruși că sunt „Barbarii secolului XXI”.

🔴 Primarul localităţii ucrainene Gostomel, Iuri Prilipko, a fost ucis de militarii ruși, potrivit autorităţilor locale. Trupele ruse l-au împușcat deliberat pe Prilipko, a anunțat luni consiliul local din Hostomel, informează DPA. „A murit în timp ce distribuia pâine celor înfometaţi şi medicamente celor bolnavi”, a precizat consiliul local din Hostomel, într-o postare publicată pe Facebook.

🔴 Lupte grele au continuat luni la nord la vest de Kiev, potrivit oficialilor ucraineni. Forțele ruse par să fi trecut la ofensivă în mai multe zone pentru a încerca să înainteze spre capitala Ucrainei. „Cu furie extremă, inamicul distruge Bucea, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ucid în mod deliberat civili”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko. Mai multe relatări ale localnicilor consemnat incendii puternice în toate cele patru districte, în timp ce civilii încercau să fugă din fața războiului. „Facem totul în capitală pentru a sprijini orașul, pentru a crea o rezervă de alimente, medicamente, bunuri esențiale. Distribuim și oferim ajutoare celor care au cea mai mare nevoie. Ajutor umanitar a fost trimis și la Cernihiv”, a adăugat Kliciko. „Capitala se pregătește pentru apărare. Îi rog pe toți locuitorii din Kiev să-și păstreze calmul, să stea acasă sau, în caz de alarmă, în adăposturi”, a adăugat primarul.

🔴 Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esenţiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni, făcând apel la crearea urgentă de culoare de trecere în condiţii de siguranţă. La Herson, în sudul Ucrainei, aproximativ 30 de camioane cu ajutoare nu au putut intra în oraş din cauza luptelor în derulare, a precizat  Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU. În alte locuri, rezervele de apă şi de medicamente esenţiale sunt pe terminate, inclusiv la un spital de psihiatrie din Borodianka, la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, care are sute de pacienţi, unii având nevoie de asistenţă permanentă. Totodată, rezervele de oxigen pentru bolnavii de COVID-19 şi pentru alte tipuri de pacienţi au rămas de asemenea extrem de puţine, iar luptele au dus la întreruperea alimentării cu gaz a sute de mii de locuinţe, se mai arată în raport.

🔴 De asemenea, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a informat luni că cel puțin 1.207 civili au fost uciși sau răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești.

🔴 Ministerul Apărării din Marea Britanie crede că Rusia vizează în mod deliberat infrastructura de comunicații a Ucrainei, potrivit BBC. Moscova „țintește probabil infrastructura de comunicații a Ucrainei pentru a reduce accesul cetățenilor ucraineni la știri și informații de încredere”, arată Londra. „De asemenea, este foarte probabil ca accesul la internet să fie întrerupt în Ucraina ca urmare a pagubelor colaterale cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii. În ultima săptămână, au fost raportate întreruperi ale internetului în Mariupol, Sumî, Kiev și Harkov”, a mai precizat Ministerul britanic al Apărării.

🔴 În ciuda luptelor grele de mai bine de șase zile între forțele ucrainene și ruși, aproximativ 2.000 de oameni au părăsit orașul Irpin, din apropierea capitalei Kiev, în doar două ore.

🔴 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi, la Antalya, Turcia, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, informează BBC.

🔴 Autoritățile ucrainene anunță că în zonele ocupate de ruși, aceștia încearcă să impună noi administrații locale, precum și de poliție, prin teroare. „Adversarul continuă operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei, concentrându-și eforturile principale asupra împrejurimilor capitalei Kiev, Harkov, Cernihov, Sumî, Mariupol, Nikolaiev”, se arată în comunicatul autorităților ucrainene. De asemnea, rușii se pregătesc pentru a ataca Vyshgorod. Aceștia încearcă să stabilească controlul asupra Cernihovului și să străpungă apărarea orașului Mariupol.

🔴 Organizația internațională Human Rights Watch (HRW) condamnă represiunea Rusiei asupra mass-media în urma invaziei Ucrainei, spunând că încălcarea libertății de exprimare și a accesului la informații „nu poate fi justificată de dreptul internațional nici măcar în timp de război”. „Aceste noi legi fac parte din efortul nemilos al Rusiei de a suprima orice disidență și de a se asigura că populația nu are acces la nicio informație care contrazice narativul Kremlinului despre invazia Ucrainei”, a declarat Hugh Williamson, directorul HRW pentru Europa și Asia Centrală, citat de CNN.

🔴 Cel puțin 13 persoane au murit bombardamentele care au lovit o fabrică de pâine în Makariv, la 50 de kilometri de Kiev, au declarat serviciile ucrainene de securitate. În zonă se aflau în jur de 30 de persoane, potrivit AFP.

🔴 Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis duminică, în timpul bombardamentelor ruseşti în orașul Irpin. Actorul – care avea 33 de ani – se alăturase unei unități de apărare teritorială și a luptat în orașul Irpin de lângă Kiev, scrie publicația ucraineană Kyiv Independent.

🔴 La nord de Crimeea, în localitatea Chaplinka, localitate ocupată de ruși încă din primele zile ale invaziei, ucrainenii au ieșit luni pe stradă să protesteze. Imagini publicate pe rețelele sociale arată mulțimea care nu dă înapoi, deși soldații ruși trag în aer zeci de focuri de avertisment.

🔴 Armata ucraineană afirmă că a ucis peste 11.000 de soldați ruși de la începutul invaziei comandate de Putin și până acum, potrivit ultimei evaluări publicate de Statul Major General al Forțelor Ucrainene. Bilanțul pierderilor de echipamente rusești de până acum, citat de presa ucraineană prevede distrugerea a 290 de tancuri, 999 vehicule blindate de luptă, 117 sisteme de artilerie, 50 de lansatoare multiple de rachete, 23 de sisteme de apărare aeriană, 46 de avioane, 68 de elicoptere, 454 de vehicule, 3 nave/ambarcațiuni, 60 de cisterne de combustibil și 7 UAV-uri de nivel operațional și tactic. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Germanul Erik Lesser, dublu campion mondial la biatlon, și-a cedat contul de Instagram unei sportive din Ucraina în încercarea de a combate dezinformarea instaurată de Vladimir Putin în Rusia în legătură cu invazia din Ucraina.

🔴 Forțele armate ucrainene ar fi suferit numeroase pagube și pierderi militare în cele 12 zile de război, susține Rusia. Într-un bilanț publicat luni, Rusia susține că doar în ultimele 24 de ore a reușit să doboare alte avioane de luptă ucrainene, elicoptere și drone. Tot în ultima zi, rușii susțin că ar fi reușit să distrugă opt drone, inclusiv drone turcești Bayraktar TB-2. „În total, 2.396 de obiective de infrastructură militară a Ucrainei au fost lovite în timpul operațiunii. Printre acestea, 82 de posturi de comandă și centre de comunicații ale forțelor armate ucrainene, 119 sisteme antiaeriene S-300, Buk M-1 și sisteme de rachete antiaeriene Osa, precum și 76 de stații radar”, a transmis Moscova. Pierderile pe care le-ar fi suferit armata ucraineană, potrivit Rusiei sunt: 99 de avioane și elicoptere, 827 tancuri și blindate, 84 lansatoare rachete / artilerie reactivă, 304 tunuri de artilerie sau mortiere, 603 vehicule speciale militare și 78 de drone. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Ministerul rus al Apărării susține că laboratoarele de biocercetare din Ucraina au făcut experimente cu agenți patogeni care cauzează ciuma, antrax și bruceloza, relatează agenția rusă de presă TASS. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Valentina Rodionenko, antrenoarea sportivului Ivan Kuliak, a venit cu o explicație pentru gestul care a șocat lumea gimnasticii la Cupa Mondială care a avut loc la Doha. Sportivul său a născut multe discuții aprinse după ce a venit la festivitatea de premiere cu litera „Z” pe tricou, însemn prezent și pe echipamentele militare cu care Rusia a invadat Ucraina. Rodionenko nu consideră gestul unul deplasat. Fosta gimnastă spune că acțiunea sportivului său vine ca o manieră de a lupta împotriva dezinformării pe care ucrainenii doresc să o răspândească în rândul rușilor.

🔴 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, luni, la baza militară de la Kogălniceanu, că „dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată”. Ministrul Dîncu a spus că securitatea europeană, euroatlantică şi în mod particular a celor din prima linie, inclusiv România, necesită consolidarea pe baze permanente a posturii NATO de descurajare şi apărare, în special pe Flancul de Est şi la Marea Neagră.

🔴 Pe măsură ce invazia Rusiei continuă în Ucraina, tot mai multe companii continuă să anunțe că încetează să mai facă afaceri cu Rusia. Ultimii care au anunțat luni că se retrag din Rusia sunt grupul italian de modă Prada și producătorul japonez de automobile Nissan, potrivit CNN.

🔴 Lanțul de cinematografe Kinoplexx Theatres din Kazahstan a anunțat că își va închide activitatea în Rusia începând cu 1 aprilie pentru o perioadă nedeterminată, relatează agenția de presă rusă Tass. „Stimați spectatori, cinematografele Kinopark/Kinoplexx Theatres sunt închise temporar de la 1 aprilie. Din cauza evenimentelor recente, marile companii de film străine care operează în Rusia refuză să ne furnizeze filme”, a transmis oficial compania.

🔴 Levi Strauss a anunțat că suspendă temporar operațiunile comerciale din Rusia, inclusiv orice investiții noi, alăturându-se unui număr mare de mărci occidentale care și-au oprit operațiunile în țară după invazia sa în Ucraina. McDonald’s Corp și PepsiCo Inc se numără printre companiile care continuă să opereze în Rusia, ceea ce a determinat fondul de pensii al statului New York, un acționar al perechii de companii, să le îndemne să ia în considerare întreruperea operațiunilor acolo.

🔴 Guvernul polonez intenționează să creeze un fond de 8 miliarde de zloți, adică 1,75 miliarde de dolari, pentru a ajuta refugiații de război din Ucraina, a declarat luni un oficial guvernamental. Până acum în 12 zile de război, peste un milion de refugiați au trecut granița în Polonia. Multe mii au fost găzduite în toată țara, dar efortul de ajutor a fost suportat în principal de organizații neguvernamentale, voluntari și municipalități.

🔴 Premierul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să poarte discuții directe cu președintele ucrainean Volodimir Zelesnki, potrivit unei surse guvernamentale indiene citată de agenția de presă Reuters. De cealaltă parte, o analiză CNN arată că invazia Rusiei în Ucraina pune presiune pe India și China, care s-au ferit până acum să condamne ofensiva, urmărindu-și propriile interese. Pe scurt, fiecare dintre cele două state are nevoie de Moscova pentru a-și consolida poziția în Asia.

🔴 O altă față a războiului: De mai bine de o săptămână, un medic indian stabilit în Ucraina se ascunde în subsolul casei împreună cu două feline mari: o panteră neagră și un jaguar. Le-a cumpărat în urmă cu mai bine de un an de grădina zoologică din Kiev și spune că nu va părăsi țara fără ele. Girikumar Patil locuiește de peste șase ani în Severodonețk, un orășel situat în regiunea Donbas. După ce a început războiul, a ieșit din subsolul mic al casei doar pentru a cumpăra hrană pentru feline. Spune că până acum a reușit să cumpere 23 de kilograme de carne de oaie, curcan și pui din satele învecinate, la prețuri de patru ori mai mari decât cele obișnuite, de dinaintea războiului, relatează BBC News.

🔴 Cotidianul american New York Times scrie că Statele Unite au construit un adevărat pod aerian, aprovizionând Ucraina cu armament prin Polonia și România, iar în baze din Europa de Est echipe ale US Cyber Command duc un război nevăzut cu Rusia.

🔴 Patriarhul Daniel a transmis luni un mesaj în care vorbește despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și despre necesitatea de a ajuta în continuare refugiații ucraineni care tranzitează România sau rămân aici. Patriarhul României a mai subliniat că „este necesar să cultivăm pacea inimii noastre şi să ne rugăm pentru pacea între popoare”.

📸 În rest, termin această cronică cu poza din această seară, de la a treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană. La ora la care public această postare, 19:20, negocierile încă nu s-au încheiat. În plus, potrivit directorului grupului de investigații olandeze Bellingcat, două persoane apropiate de negocierile Rusia-Ucraina spun că Rusia a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte „pro forma”, dar numai dacă Kremlinul primește undă verde să-l numească premier pe politicianul ucrainean pro-rus Iuri Anatolevici Boiko. Vicepremier al Ucrainei între 2012 și 2014, ministru al Combustibilului și Energiei între 2006 și 2007 și desemnat Erou al Ucrainei în 2004, acesta este momentan considerat a fi unul dintre principalii susținători ai relațiilor mai strânse cu Rusia. Bellingcat notează că Volodimir Zelenski a respins categoric această „ofertă”.

P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 53 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.