Rezumat sintetizat de Marco Badea.

Cele mai importante informații din a noua zi a războiului din Ucraina, culese și verificate de mine de la ora 08.30 până la ora 16.30:

🔴 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor membre, că zilele care urmează vor fi „probabil” mult mai grele pentru Ucraina, cu și mai multe bombardamente rusești. Stoltenberg a declarat că aliații NATO au discutat despre solicitarea Ucrainei, care a cerut din partea NATO „no-fly zone”, dar au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean. „Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși”, a spus secretarul general, precizând că trimiterea de avioane NATO ar însemna doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război generalizat în Europa.

🔴 Un mesaj similar a avut azi și cancelarul german Olaf Scholz, care a subliniat tot vineri că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie. „Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole”, a declarat Scholz pentru presa germană, subliniind: „Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum”, a spus şeful executivului german, care a subliniat că trebuie prevenită o confruntare directă între NATO şi Rusia. „De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare”, a precizat Olaf Scholz. El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri suplimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

🔴 Vladimir Putin a îndemnat vineri vecinii Rusiei să nu escaladeze tensiunile, în contextul invaziei trupelor sale în Ucraina , relatează Reuters. „Nu avem intenții rele față de vecinii noștri. Dar i-aș sfătui să nu escaladeze situația și să nu introducă niciun fel de restricții. Ne îndeplinim obligațiile și vom continua să le îndeplinim”, a declarat Putin într-o intervenție televizată. „ Nu credem că este nevoie să agravăm sau să înrăutățim relațiile noastre. Iar acțiunile noastre, dacă vor surveni, vor surveni doar ca răspuns la unele acțiuni neprietenoase, acțiuni împotriva Federației Ruse”, a mai spus liderul de la Kremlin. Putin a avut o intervenție televizată, în format online, de la reședința sa din afara Moscovei, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a unui feribot în nordul Rusiei.

🔴 Bursa de Valori de la Moscova a rămas închisă pentru a patra zi consecutiv, iar autoritățile ruse au anunțat măsuri suplimentare pentru a limita impactul economic al sancțiunilor impuse de Occident, scrie The Moscow Times.

🔴 Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale. „Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20. De altfel, Reuters și New York Times, citând Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizează că părțile esenţiale de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu au fost afectate după incendiul provocat de bombardamentele ruse, iar nivelul radiaţiilor este neschimbat.

🔴 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că atacul Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie demonstrează cât de important este ca acest război să fie oprit. El a subliniat încă o dată că NATO nu e parte a conflictului și nu caută război. La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că alianța e defensivă dar că dacă va fi nevoie fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat.

🔴 Dimitro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a declarat că în prezent orașul nu are încălzire din cauza daunelor cauzate de bombardamente. Orlov a spus că cei care au petrecut noaptea în adăposturi se pot întoarce acasă, dar le-a recomandat să evite să stea prea mult afară din cauza „situației extrem de tensionate”.

🔴 Într-un gest de propagandă, Ministerul rus al Apărării susține că atacul centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina, a fost declanșat de „regimul naționalist de la Kiev”.

🔴 Angajații centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar lucrează sub amenințarea armelor, a declarat compania care conduce centrala. Petro Kotin, șeful generatorului de energie nucleară de stat Energoatom, a spus pe Telegram că forțele ruse „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare”. „Conducerea stației lucrează sub amenințarea pistolului invadatorilor”, a spus el. Acesta a mai spus că compania nu are „o legătură directă cu stația” și că obține informații din surse de acolo.

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat cetăţenilor ruşi și le-a cerut să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse.

🔴Rusia utilizează bombe cu fragmentare în Ucraina, a mai declarat vineri secretarul general al NATO. „Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională”, a afirmat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă la Bruxelles.

🔴 Potrivit forțelor armate ucrainene, pierderile totale ale Rusiei sunt de aproximativ 9.166 de soldați, 251 de tancuri, 939 transportoare blindate, 105 sisteme de artilerie, 50 lansatoare de rachete, 18 sisteme antiaeriene, 33 avioane, 37 elicoptere, 404 vehicule de luptă, 2 ambarcațiuni, 60 de cisterne, 3 drone. Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Ungaria şi-a exprimat susţinerea pentru sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, însă a avertizat că propria sa economie va fi în mod inevitabil afectată de acestea, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul de radio de stat. Totodată, acesta a spus că NATO va apăra Ungaria „dacă noi suntem gata să ne apărăm”. „Sancţiunile au un preţ pentru că sunt o armă cu două tăişuri şi noi vom plăti acest preţ în scurt timp”, a spus Orban într-un interviu, adăugând că guvernul ungar lucrează în vederea diminuării pagubelor directe cauzate de măsurile adoptate împotriva Rusiei. „Dacă o ţară vrea pace, are nevoie de oarece putere, care poate veni din două surse: puterea proprie şi cea a aliaţilor ei”, a mai explicat Viktor Orban pe postul de radio Kossuth, adăugând că, în lipsa puterii proprii, aliaţii vor avea ezitări în a-şi sacrifica eforturile şi banii pentru a apăra un alt stat. Premierul de la Budapesta a asigurat că securitatea Ungariei este „solidă ca betonul” şi această ţară îşi poate asigura securitatea chiar fără ajutorul aliaţilor, menţionând că „se poate produce un dezastru doar dacă ne pierdem minţile şi ne implicăm în război”. „Nicio NATO nu ne poate apăra de propria prostie”, a formulat premierul ungar.

🔴 Deputaţii ruşi au adoptat vineri un text care prevede pedepse grele cu închisoarea şi amenzi pentru orice persoană care publică „informaţii false” despre armată, în plină invadare a Ucrainei de către forţele Moscovei. Acest amendament, adoptat în a treia lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), prevede diverse pedepse cu închisoarea care pot ajunge la 15 ani dacă „informaţiile false” atrag „consecinţe grave” pentru forţele armate. De asemenea, un alt amendament adoptat vineri prevede sancţiuni pentru „apelurile la impunerea de sancţiuni contra Rusiei”.

🔴 Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat vineri că soldaţii ruşi au comis violuri în oraşele ucrainene, relatează Reuters. Agenţia britanică de presă menţionează că nu a putut verifica acuzaţia din surse independente şi că şeful diplomaţiei ucrainene nu a adus dovezi în sprijinul afirmaţiei sale. „Când bombele cad asupra oraşelor noastre, când soldaţii violează femei în oraşele ocupate şi avem, din păcate, numeroase cazuri în care soldaţi ruşi au violat femei în oraşe ucrainene, este dificil, bineînţeles, să vorbim despre eficienţa dreptului internaţional”, a spus Kuleba la un eveniment la Chatham House din Londra.

🔴 Orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei este încă sub controlul forțelor ucrainene, dar supus unor „atacuri intense ale Rusiei”, a declarat vineri Ministerul Apărării din Regatul Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina. „Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar probabil că a fost încercuit de forțele ruse. Infrastructura civilă a orașului a fost supusă unor lovituri intense ale Rusiei”, a transmis vineri ministerul britanic al apărării, potrivit CNN.

🔴 Patruzeci și șapte de oameni au fost uciși în atacurile aeriene ruse asupra unui cartier rezidențial din orașul ucrainean Cernihov, au declarat autoritățile regionale, potrivit The Guardian. Este cel mai nou bilanț al deceselor, după ce joi bilanțul ajunsese la 33 de morți. Operațiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor puternice, potrivit serviciilor locale de urgență.

🔴 În Herson, forțele rusești plănuiesc să proclame „Republica Populară Herson”, susține Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit publicației ucrainene Unian. Autoritățile din Ucraina spun că pe 4 martie, în Piața Libertății din Herson, invadatorii ruși „vor flutura steaguri ale Federației Ruse și vor striga că Herson este „Republica Populară Herson”. În acest scop sunt aduse în oraș 2 autobuze mari, 20 de mașini și 2 microbuze. Ucrainenii îi îndeamnă pe locuitorii din Herson să nu participe la miting și să nu se lase manipulați.

🔴 De altfel, mărturiile obținute de CNN din orașul Herson arată un proces în desfășurare de rusificare a regiunii. Locuitorii se confruntă cu brutalitatea rușilor, care îi prind pe bărbați și îi duc în afara orașului. „Nu putem ieși afară. Bărbații sunt prinși și luați”, a declarat un locuitor al orașului. Televiziunea ucraineană a fost scoasă din grila de canale și înlocuită cu canalele de televiziune rusești. Acestea difuzau știri despre situația liniștită din oraș, cu copii care merg la școală sau cu ajutoarele umanitare aduse de ruși. Locuitorul a mai observat că rețelele de telefonie mobilă au fost întrerupte. Potrivit acestuia, joi au venit 50 de autobuze din Crimeea cu ruși care s-au instalat în clădirea administrației locale.

🔴 Forțele militare ruse sunt concentrate pe încercuirea Kievului, a declarat vineri Ministerul Apărării al Ucrainei. Potrivit acestuia, trupele au fost „blocate și oprite în zona Makarov”, care se află la aproximativ 60 km de capitala Ucrainei, scrie CNN. Ministerul a declarat că forțele armate ale Rusiei și-au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început „pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din districtele militare de sud și de est”. Totodată, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că forțele ruse continuă să se pregătească pentru debarcări pe coasta Mării Negre.

🔴 Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse, relatează agenţia France Presse. După votul masiv din Adunarea Generală a ONU, anterior în această săptămână, pentru a cere Moscovei oprirea conflictului, Rusia a înregistrat un nou eşec în Consiliul ONU pentru drepturile omului, rezoluţia fiind adoptată cu 32 de voturi pentru, două voturi contra (Rusia şi Eritreea) şi 13 abţineri.

🔴 „Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”, i s-a adresat ambasadoarea Ucrainei pe lângă forurile ONU de la Geneva vineri preşedintelui rus Vladimir Putin. „Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră”, a declarat jurnaliştilor Ievhenia Filipenko, înconjurată de mulţi diplomaţi, după un vot în care aliaţi apropiaţi ai Moscovei, precum Venezuela şi Cuba, s-au abţinut să-i voteze rezoluţia.

🔴 Avansarea trupelor ruse în oraşul-port Nikolaiev a fost oprită, a anunţat vineri un consilier al preşedintelui ucrainean, după ce autorităţile locale au raportat că trupele ruse au intrat pentru prima dată în acest important centru de construcţii navale de la Marea Neagră, transmite BBC News.

🔴 Ministrul ucrainean al Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, a solicitat, vineri, „închiderea spaţiului aerian al Ucrainei, deoarece agresorii ruşi distrug obiective culturale ucrainene”. „Majoritatea crimelor de război ale lui Putin din Ucraina au fost comise pe cale aeriană”, a spus Tkacenko, potrivit unui comunicat al ministerului. „Rachetele şi avioanele Rusiei distrug în mod deliberat centrele istorice ale marilor oraşe. Putin vrea să distrugă tezaurul cultural al Europei, să-l șteargă de pe faţa pământului”, se arată în comunicat.

🔴 Războiul din Ucraina a dus la creșteri puternice ale prețurilor mărfurilor la nivel global, spune agenția de rating Moody’s, într-un raport. Conform acesteia, de la invazie, prețurile petrolului au crescut peste 100 dolari pe baril, ceea ce va exacerba mediul inflaționist, dacă rămâne la acel nivel. Posibilele represalii din partea Rusiei ca răspuns la sancțiuni ar putea provoca, de asemenea, șocuri suplimentare ale prețurilor energiei, în special în Europa. Într-un scenariu de conflict militar de lungă durată, prețurile la petrol ar putea ajunge până la 150 dolari pe baril.

🔴 Prețurile mărfurilor agricole, cum ar fi grâul, uleiul de floarea soarelui și porumbul au crescut ca urmare a riscurilor de aprovizionare, spune agenția de rating, care amintește că împreună, Rusia și Ucraina asigură aproximativ 14% din oferta mondială de grâu și 25% din exporturile globale.

🔴 Rusia este un mare producător de metale industriale, inclusiv aluminiu, platină, cupru și paladiu. Aceste metale vor fi probabil insuficiente în timpul conflictului militar, ceea ce va duce la creșterea prețurilor, conform agenției de rating. Unele dintre aceste metale sunt importante pentru producția de mașini și piese auto. Producția de automobile a fost deja redusă de lipsa semiconductorilor, iar lipsa acestora va aduce un stres suplimentar în aprovizionare. În plus, Rusia și Ucraina domină producția globală de gaz de neon, o componentă a producției de semiconductori care ar putea exacerba și mai mult deficitul de cipuri și probleme de aprovizionare în industria auto.

🔴 Rusia reprezintă doar 3% din PIB-ul global în termeni de paritate a puterii de cumpărare, iar Ucraina și mai puțin. Cu toate acestea, se vor simți efecte asupra întregii lumi prin trei canale majore, zic analiștii agenției de rating Moody’s: (1) Șocuri asupra prețurilor mărfurilor într-un moment în care inflația este deja ridicată, în condițiile în care sunt provocările în ceea ce privește oferta la nivel global. (2) Repercusiuni financiare ale noilor sancțiuni ample asupra Rusiei și a volatilității pieței financiare. (3) Potențiale provocări suplimentare într-un scenariu de escaladare sau conflict militar mai amplu ori prin atacuri cibernetice.

🔴 OneWeb, compania de satelit deținută parțial de guvernul Marii Britanii, spune că suspendă toate lansările din portul spațial Baikonur, operat de Rusia, transmite BBC.

🔴 Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi-a declarat solidaritatea cu poporul ucrainean şi a atenţionat că preşedintele rus Vladimir Putin îşi duce ţara spre distrugere, informează vineri dpa.

🔴 Autorităţile ruse au restrâns vineri accesul la site-urile a patru media independente, printre care BBC şi Deutsche Welle, întărindu-şi astfel controlul asupra informaţiei, în contextul invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei. Paginile Facebook şi a mai multor mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina.

​​🔴 Mii de ucraineni au ieșit pe străzile din Melitopol, unul din primele orașe capturate de ruși, să protesteze față de războiul declanșat de Rusia și de ocupația militară. Oamenii care au mărșăluit pe străzi și s-au adunat în piața centrală a orașului purtau steagurile Ucrainei, mesaje scrise pe pancarte și scandau „Rușine, Rușine” și „Glorie Ucrainei”.

🔴 „Nu războiului” a fost mesajul ultimei emisiuni a ultimului post independent de televiziune din Rusia, TV Rain (Dojdi în limba rusă), potrivit CNN. Echipa de jurnaliști ai postului TV, interzis la cererea Procuraturii Generale din Moscova, și-a luat rămas bun cu lacrimi în ochi de la public. „Am decis să suspendăm temporar activitatea postului. Cuvântul cheie e temporar. Avem nevoie de timp să înțelegem cum să lucrăm mai departe. Pentru că munca noastră devine aproape imposibilă. Sperăm că vom reveni, dar cum și unde încă nu știm. Trebuie să ne gândim cum să păstrăm ceea ce am construit ani de zile”, a declarat Natalia Sindeeva, după ce a prezentat ultimul buletin de știri. „Vine o nouă eră și o nouă pagină în istorie. Această pagină a fost deja întoarsă, dar cu prețul vieții multor oameni, a vărsărilor de sânge și a distrugerii multor destine. O nouă epocă va veni. Noi toți vom continua să privim în sus, chiar dacă ni se spune că e operațiune militară”, a spus Denis Kataev, producător și prezentator TV Rain. „Vreau ca toți să înțeleagă și să nu uite de ce suntem nevoiți să luăm această decizie. Pentru că ni se interzice să numim războiul război, să relatăm despre cei care mor și să ne facem munca și să povestim despre ororile care se întâmplă. Nu războiului”, a menționat și corespondentul TV Rain Mihail Șeveliov. După o oră în care jurnaliștii și-au luat rămas bun de la colegi și telespectatori, ultimul mesaj fiind „No pasaran” și „Nu războiului”, întreaga echipă a părăsit platoul, difuzând imagini din baletul „Lacul lebedelor” (imagini care au fost difuzate la televiziunea sovietică în timpul puciului din august 1991).

🔴 Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie, potrivit celor mai recente cifre ale Organizației Națiunilor Unite, citate de The Guardian.

🔴 Polonia a arestat un cetăţean spaniol suspectat de participare la activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat vineri Agenţia de Securitate Internă a Poloniei, relatează Reuters.

🔴 Actorii Mila Kunis și Ashton Kutcher vor să doneze 3 millioane de dolari pentru Ucraina. Actrița este de origine ucraineană și s-a arătat profund mișcată de ceea ce se întâmplă în țara în care s-a născut. Anunțul l-a făcut pe Instagram, unde și-a îndemnat și urmăritorii să doneze pentru această cauză.

🔴 Guvernul ucrainean a cerut ajutor de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a crea coridoare umanitare pentru civili, după o a doua rundă de negocieri de pace cu Rusia.

🔴 Este momentul ca ruşii să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Kremlinul, în a noua zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce populaţia este ţinută într-un vid informaţional cu privire la acţiunile militare ale armatei ruse în ţara vecină, pe care autorităţile o prezintă drept „operaţiune specială”, relatează AFP.

🔴 Conducerea republicii separatiste Transnistria anunță că nu e de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE. Cereream pune capăt procesului de soluționare a conflictului și solicităm recunoașterea statului transnistrean, se arată în declarația liderilor separatiști de la Tiraspol.

🔴 Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a cerut vineri înainte de reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO ca alianța nord-atlantică să își modifice ”filosofia, structura și elementele constitutive ale posturii” din flancul estic, potrivit unui comunicat MAE.

🔴 Google a suspendat orice publicitate în Rusia, a confirmat vineri gigantul tehnologic american pentru CNN.

🔴 Vineri se împlinesc 10 ani consecutivi de când Vladimir Putin este în fruntea Rusiei, adică jumătate din timpul petrecut în total la Kremlin. Ce s-a întâmplat în ultimul deceniu cu Putin la cârma Rusiei? Crimeea a fost anexată ilegal, intervenţia în Siria a schimbat radical cursul războiului, iar presiunea asupra criticilor Kremlinului a sporit considerabil. Şi cel mai important moment al politicii ruse din ultimii 10 ani: invadarea Ucrainei şi declanşarea primului conflict de amploare din Europa ultimelor opt decenii.

În rest, o imagine cu ce a mai rămas dintr-un bloc rezidențial din Kiev după bombardamentele armatei ruse.

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, o dată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 56 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.