Mă uitam zilele trecute la un film american și m-a lovit o revelație. Film din 2019, cu acțiunea petrecându-se în zilele noastre, da? Că de-aia m-a lovit revelația.
La un moment dat, în miezul acțiunii, n-am putut să nu remarc că ăia din film aveau telefon fix în casă. Telefon din ăla nou, șmecher, wireless, dar fix ca toate fixurile.
Chestia e că după ce mi s-a aprins beculețul ăsta în cap, mi-am dat seama că am mai văzut telefoane fixe și in alte filme, nu numai americane, toate noi, toate cu acțiunea în zilele noastre. Moment în care mi-am dat seama că eu n-am mai văzut un fix de prin anii 2001-2002. Nici măcar mama, la Vâlcea, nu mai are fix. Când zic că n-am mai văzut, mă refer la telefoanele de la oameni de acasă, că în toate firmele pe unde am lucrat exista fix.
Și voiam să vă întreb, curiozitatea mea fiind extrem de mare și nedisimulată: voi mai aveți telefon fix pe acasă?
Ah, și dacă tot am deschis acest subiect extrem de fierbinte, n-am cum să nu vorbesc și despre altul, tangent bine de tot cu ăsta, care mă frământă de ani de zile.
Tot în filme își lasă oamenii mesaje vocale. Știți voi, dacă sună pe cineva pe mobil și intră căsuța de mesagerie vocală, cel care sună lasă imediat mesaj: „Honey, sunt io, sună-mă imediat cum asculți mesajul ăsta. E deosebit de urgent!”
Băbăieți, voi ăștia care produceți filmele, cine kkt mai face azi așa ceva? Că io n-am mai întâlnit din vremuri imemoriale. Mesageria aia vocală e primul lucru pe care-l dezactivezi după ce-ai băgat cartela sim în telefon. Ca să nu mai spun cât îi înjuram, pe vremea când era scump să vorbești la mobil, te taxau operatorii la secundă, pe ăia cărora le era lene s-o dezactiveze. Mă rog, cândva, era utila, dar azi eu nu mai cunosc vreo ființă vie, posesoare de deget mare opozabil, care să lase mesaje pe mesageria vocală. Cred că si dacă lași, e degeaba, că nu-l ascultă nici dracu’.
Azi, dacă suni pe cineva și e urgentă treaba, iar ăla are telefonul închis sau nu-ți răspunde, lași mesaj pe whtasapp sau pe oricare dintre rețelele sociale: „Boss, băga-ți-ai telefonul ăla în fund, că degeaba ai mobil dacă niciodată nu răspunzi la el. Sună-mă, ca arde”. Am citat aproape exact din mine când îi scriu unuia dintre prietenii mei care nu răspunde NICIODATĂ la telefon.
Cât despre mesajele lăsate pe robotul telefonului fix, despre care vorbeam la începutul articolului, nici nu mai are rost să pomenesc. Cine, când și de ce ar mai folosi așa ceva?
Ca să terminăm cu acest subiect de tot, o să las aici și ultima chestie care mă macină. Tot în filme văd telefoane publice funcționale. Gen, sună oamenii de la ele sau, și mai și, așteaptă să fie sunați. Băi, oameni buni, poate n-am fost eu suficient de atent, dar nu-mi amintesc când și unde am văzut ultima oară un telefon public, funcțional, în România. Poate prin instituțiile publice sau prin spitale să mai existe, dar eu nu le-am văzut nici pe acolo.
Gata. Asta a fost tot. Nu uitați că cel mai tare mă roade răspunsul la întrebarea „cine mai are telefon fix acasă și de ce?”.
P.S. Voi vă dați seama că dacă dintr-un motiv sau altul pică rețelele de telefonie mobilă și internetul vom fi nevoiți să luăm legătura unii cu alții prin scrisori, fum pe dealuri, porumbei voiajori și sticle cu răvașe aruncate în mare?
Eu am avut telefon fix până în 2018, în virtutea inerției. Nu mai suna nimeni.
Comentariu beton!22
Serios? Și era funcțional? Gen, dacă voiai să suni de pe fix puteai?
Da, era funcțional și chiar sunam când nu îmi găseam telefonul mobil. 😛
Comentariu beton!73
1. Da, mai am. Și e folosit dar rar.
2. Nu, nu am folosit niciodată mesageria vocală și nici eu n-am iubit-o deloc. Dar la momentul ăla era un instrument bunicel de (post)comunicare.
3. N-am mai văzut telefoane publice funcționale. Am înțeles că prin penitenciare ar mai funcționa. Dar nu-s sigur. Aici discuția ar fi mai amplă: nu știu dacă Telekom mai are cartele pentru așa ceva, că a lor era rețeaua cu astfel de dispozitive. Nu știu dacă mai au tehnicieni de întreținere. Au externalizat aproape tot ce însemna tehnic, bătrânii care știau cu astea au cam plecat (pensie sau alte firme), iar ce mai există și ar mai fi funcțional cred că sunt îmbătrânite maxim (din câte mi-aduc aminte modelele grecești cu cartele au fost instalate undeva pe la începutul mileniului).
Comentariu beton!23
Nu mai am telefon fix de vreo 15 ani. Bine, și până atunci îl plăteam degeaba de vreo 5 ani, că nu vorbeam la el. Până mi-am dat seama că ocupă un loc degeaba, și plătit pe deasupra!
Si eu am de la Digi. Vorbesc cu fiica-mea cea mica, care nu are inca mobil.
Comentariu beton!20
io acasă am fix; pentru că așa a fost pachetul ălora de i-au cumpărat portocalii; mai sun eu din cînd în cînd…
da’ vorba tatei, cînd a văzut prima mașină (o decapotabilă veche) cumpărată de mine: „ce mașină-i asta, fără acoperiș?!”
așa și cu casa fără fix…
da’, șerif, am și io o nelămurire, dacă prietenul nu răspunde NICIODATĂ, tu de ce mai insiști…? 🤣 n-ai porumbei destui sau ceva?
Comentariu beton!38
Că știu că la un moment dat o să sune el înapoi să întrebe de ce l-am sunat. 😀
Telefon fix am avut până în clipa în care mi s-a luat să-l șterg de praf. Oricum, dacă suna telefonul fix însemna că iar are soacră-mea nevoie de ceva. Între timp nici soacră-mea nu mai are telefon fix, că nu -i oferea posibilitatea să joace Zuma.
Comentariu beton!34
Pe mine ma enerveaza filmele care s-ar termina în 5 minute daca boul ar avea un mobil. Si ma enerveaza ca mereu se intampla ceva cu telefonul chiar inainte sa aibe nevoie de el. Mi se pare lazy writing
Comentariu beton!24
Hai, mă, păi nu pățim toți la fel când avem de dat un telefon imporrtant? Ba ne cade într-o prăpastie, ba apare un hoț care ni-l fură, ba se stânește o furtună care ni-l ia din mână? Ce? Să nu-mi spui că tu nu pățești.
@Mihai Vasilescu ai uitat și de scăpatul deșteptăfonului în WC, după oricare dintre treburi sau ambele. E de pus de un sondaj.
Sunt relativ uimit că, după primele 6 comentarii, 50% dintre cei care au răspuns au fix acasă. Unde „relativ” se citește „am rămas cu gura căscată”.
Părinții mei încă mai au acasă telefon fix. Și încă mai vorbesc la el, deși au amândoi smartphoane dual sim (și chiar folosesc două rețele, fiindcă la țară nu merge ce folosesc ei în mod curent în București). Ba mai mult, prin 2010, când am renovat apartamentul proaspăt cumpărat, tata m-a ajutat cu holul și nu a vrut, sub nici o formă, să taie și să astupe firele de la Romtelecom. „Lasă-le acolo că nu știi când ai nevoie!” Când dracu’ să am nevoie dacă n-am avut niciodată? Pun asta pe seama faptului că la noi, în Rahova, telefonia fixă a venit târziu, aproape în același timp cu cea mobilă. Nu întrebați de ce, țin minte că mama cobora la singura vecină din bloc care avea fix (lucra la SRI) ca să vorbească cu dirigintele meu din liceu, deci era spre sfârșit de ani ’90 și ei nu aveau telefon fix.
La treaba cu mesageria vocală nu știu ce să zic. Uite, fi-miu are o cartelă pe care căsuța vocală e activă. Nu m-am obosit s-o dezactivez fiindcă și-așa comunică doar prin whatsupp și îi încarc cartela doar când îmi aduc aminte. Poate prin State o fi ceva normal, nu poți compara cu ce se întâmplă la noi. La fel și cu telefoanele fixe de pe stradă.
Comentariu beton!20
Io cred că am văzut ceva telefoane publice funcționale și prin Europa. Zic de aia civilizată.
am vazut multe telefoane publice in Japonia. le-am observat tocmai pentru ca pe la noi nu mai sunt.
Iată! @Emil mai jos zice că și la ei sunt. Aștept Olanda și Germania (era să zic „aștept provincia”🤣🤣😜) să confirme dacă și p-acolo sunt, că eu n-am reținut. Bine, nici n-am asemenea probleme existențiale de obicei.
Îti dai seama că pe undeva pe planeta asta există un Mihai Vasilescu american care probabil își întreabă cititorii: „Băi, voi ați mai văzut pe careva să mănânce ciorbă cu atâta poftă? Pe mușamaua din bucătărie, în maieu alb? Că mă disperă unii prin niște filme est europene cu ciorba lor! Frate, de când era bunica fată n-am mai văzut ciorbă. Voi mai mâncați ciorbă p-acasă?”🤣🤣
Comentariu beton!71
Am fix strict din considerent ca vine cu Internetul și cu televiziunea. Undeva la 15€ toate, cu tot cu HBO GO.
Însă acum realizez ca de fapt am nevoie doar de internet – inutile restul (dat fiind ca Netflix și Filelist sunt singurele care contează).
Cât despre căsuța poștala vocala 🤣… nu cred ca e unul care sa nu înjure in barba când aude “ați apelat căsuța vocala…” și sa nu închidă instantaneu.
Comentariu beton!22
Cum adică nu ai nevoie de televiziune? Ce, tu folosești TV-ul doar pentru filme? Că pe Netflix n-am auzit să dea și „Telejurnalul”!
@Vasile – nu, nu ma uit DELOC la televizor, gen canale de stiri sau fun. Presa „scrisa” imi da cam tot ce ma intereseaza si imi e mai comod sa citesc ce vreau, comparativ in a asculta „pana sa ajung sa vad ce vreau”. Suna alambicat, dar intelegi ce incerc sa spun :).
Comentariu beton!18
Da maică-mea are fix … pe care vrea să îl scoată și nu o las eu… și la țară multe din rudele mele încă au fix funțional.
Comentariu beton!20
Acasă la mama este, și chiar vorbesc cu ea pe el. Daca nu îmi răspunde la mobil știu sigur că pe fix răspunde. Rețeaua de telefonie mobila nu e cea mai tare in zona in care locuiește mama, așa că de multe ori fixul mă salvează daca e ceva urgent.
Comentariu beton!26
nu numai ca nu mai am telefon fix dar nu mai stiu nici un numar de telefon pe de rost. daca imi uit mobilul acasa sunt mort pe ziua respectiva. asta mi-se pare cel mai grav. cand erau telefoanele fixe oricum o luai tot trebuia sa memorezi ceva numere. era un reflex pur si simplu.
Comentariu beton!24
mama are telefon fix si mai si functioneaza. vorbeste cu una dintre surori si cu o prietena, dar cred ca din obisnuinta. ca au toate mobil. fii-miu (2 ani) a fost fascinat de el 🙂
Dap, am fix acasă. Din 2019. Până atunci n-am avut niciodată în viața de adult (adică de când m-am mutat de acasă de la ai mei).
Motivul e simplu – după ce ne-am mutat aici unde stăm acum, ne-am dat seama că onor rețeaua de telefonie mobilă la care cotizam lunar avea probleme grave de semnal aici. Grave în sensul în care nu prea puteai purta o conversație decentă cap-coadă decât în zilele senine, în care Mercur nu era retrograd și dacă stăteai în coltul din dreapta al geamului din stânga din sufragerie, cu un picior în aer și un deget lipit de perete.
Așa că ne-am instalat telefon fix și ne-am redirecționat apelurile de pe mobil pe el, că nah, e aiurea să te caute clientul și să nu poată da de tine din motive de lipsă de semnal.
Am rezolvat rapid problema prin portarea pe altă rețea, dar fixul a rămas.
Cât despre mesageria vocală, și mie mi se pare o invenție absolut inutilă, dar vesticii să știi că o folosesc. Am lucrat la un moment dat la niște austrieci și ăia își lăsau într-o frenezie mesaje vocale 🤷♀️
Comentariu beton!28
Nu am fix, nu am avut niciodată. În tinerețe pentru că nu-și permiteau ai mei, după ce m-am măritat au apărut „celularele” și nu am mai avut nevoie.
Dar căsuța vocală o am activă! Și o folosesc, când sunt sunată de persoane cu care nu am prietenie, chiar mă bucur că o am. Zice omul „Sunt X de la instituția Y, sunați-mă înapoi”. De obicei nu sun înapoi dacă nu știu de la cine era apelul ratat. Trăiesc în Austria, nu știu dacă are vreo relevanță. Sunt în șomaj și recent am avut mult de luptat să primesc de la ei o școală pentru un job mai bun, așa că am colaborat și cu diverse alte instituții pentru a obține ce vreau.
Telefoane publice nu am văzut pe nimeni să folosească, uneori se oprește piciul meu să îi explic ce e ăla și nu știu cum să îi zic în termeni actuali 🙂
eu ma intreb daca in UK 2021/2022 mai sunt folosite cabinele telefonice rosii pentru a suna cu adevarat
Eu in Ro l-am desfiintat in 2015 era un Digi dat la pachet cu netul si cablul.Ai mei inca il au si ce crezi chiar suna.Se chinuie mama sa il convinga pe tata sa renunte la el dar el nu si nu pt ca el nu vrea mobil si au ramas cu el pe cap.Este de la Telekom si sa anulezi contractul cu ei este o intreaga poveste am trait-o eu anul trecut de ajunsesem sa imi imaginez tot felul de metode de tortura…daca urasti pe cineva fa-i un contract cu astia si apoi lasa-l sa incerce sa iasa din el, ca la astia si daca esti mort te roaga sa mergi cu mortul titular de contract la ei si oricum pana nu expira contractul nu te lasa sa iesi din el gratis cum ar fi normal.Aia cu casuta vocala ce crezi eu la polonezi am un abonament de 5 ani si pt ca meniul de dezactivare e in polona nu am facut-o ca nu inteleg si nu imi bat capul cum si mai primesc cate un mesaj vocal 🤣🤣🤣🤣 adica un sms din ala ca am mesaj vocal
Comentariu beton!15
🤣🤣🤣 A patit-o și mama cu fixul de la Telekom. Ea îl ținea pentru tataia, ca el nu se descurca cu mobilele. Bai, și când a închis contractul, avea platit în plus vreo 45 lei, pe care i-au luat tot ei, în vreo 6 luni, pentru ca „ii păstrau numarul rezervat” , cu toate ca nu ceruse nimeni asta. A, și o sunau în fiecare luna sa o întrebe dacă nu s-a răzgândit cu închiderea contractului 🤣🤣🤣
O prietena după ce i-a decedat mama ( în 2016) a solicitat inchiderea contractului pentru telefonia fixa, după vreo 3 luni în care au „muit-o’ și facturile tot veneau a întocmit un fel de scrisoare /declarație gen: subsemnata x( numele mamei), cu domiciliul actual în cimitirul eternitatea…..va rog sa luați în considerare încetarea contractului….ca aici în Rai nu am nevoie de serviciile voastre „, un pic” macabră ” , a mers prietena mea la un sediu al Telekom-ului, operatoarea nu a vrut sa primească” declarația „, prietena mea nu s-a lăsat ( deja își luase ziua respectiva concediu deci era pierdută plus plata abonamentului pentru ultimele 3 luni), s-a sunat la București ( acțiunea se petrece la Iași) și a ieșit victorioasa cu decizia de incetare a contractului. ( nu am acceptul prietenei de a” publica ” declarația dar este 100% adevarat ce am scris)
Comentariu beton!13
Nu, nu mai avem telefon fix, cu toate ca avem număr alocat. Nu îi văd rostul. Maica-mea are fix, și ăla este telefonul pe care o sun întotdeauna.
Telefoane pe strada, avem “grupa mare” și sunt funcționale (no joke)!
La tara, e bagat fix la bunicile sotiei. Si la una, si la alta. Motivul este ca vrem sa dam de ele si ele de noi in caz ca e vreo problema, iar acolo, semnalul lipseste (2g,3g,4g,5g, you name it). Dar, avem fibra optica de la Digi :)).
Da vaccinati-le-odata!
Comentariu beton!15
@Irinoush. :)))))))))))))))))))))))))))))))))) bună, bună de tot asta. :)))))))))))))))
Am fix si il pastrez pentru ca fetele mele raspund greu la mobil.
Se apropie de varsta adolescentei si daca vreau sa stiu ca au ajuns acasa, sun pe fix sa verific, nu pe mobil.
Comentariu beton!22
Da’ știi că există cel puțin trei moduri în care le poți suna cu apel video, dacă chiar vrei să vezi unde sunt, da? 😀
Dar vreau un simplu apel sa stiu ca au ajuns acasa, e foarte posibil sa nu pot eu raspunde la un apel video.
Comentariu beton!17
Aaa, stai așa că ești șmecheră. Le pui pe ele să te sune când au ajuns, ca să vezi de pe ce număr. Smart. 😀
Nu mai am fix de mulți ani, nici nu mai știu de când. Și puteam sa renunțăm și mai devreme la el, dar era în pachetul Digi și nu plăteam abonament. Luni de zile nu suna nimeni, ne și speriam când suna, aproape uitasem că există…doar ștersul de praf ne mai amintea de el 🙂 Ce era cu adevărat enervant era ca sunau diverși dubioși cu sondaje de opinie, o cremă pentru bătături, o răzătoare șmecheră etc…numai ei aveau numărul nostru😃
Am telefon fix pentru ca este in pachetul de la RDS si are un pret foarte mic. Cred ca nici nu as primi reducere daca-l scot. Mai suna cam odata la trei luni… Chiar acum ma duc sa vad daca are ton. Apropo, cati de aici stiu ce este tonul de la telefon?…
Si soacra-mea are la tara si este de la Romtelecom si are si pretul mare aproape 50 lei. Nu vrea sa-l scoata.
@Bibicu
Eu știu ce e ăla un ton de telefon! Juma’ de viață doar la tel. fix am vorbit. Ce nostalgii mi-a trezit întrebarea ta!… Când îmi sunam prietenii/colegii de școală pe fix sau când mă învârteam pe lângă telefon că știam că sună iubitul la o anumită oră.😊
Asta cu pretul la telekom, sa vedeti acum ca i-au preluat Orange, s-a facut 8 euro. Practic mai mult decat internetul, si pe ala stau toata ziua. Eu am nevoie ca suna pacientii, nu-l folosesc decat rar daca am de sunat tot pe fix. Asa ca m-am portat in RDS, aici ai de ales mai multe variante si l-am luat pe cel de 2 euro.
Mai stiu persoane in varsta care au fix acasa, si-l pastreaza tot pentru socializare, ca le stiu prietenii doar numarul de fix.
Daca vrei să știi câți ani avem, întreabă-ne direct, nu ne lua cu de-astea „voi știți ce e tonul?”🤣 Nu, nu știm, că suntem născuți după 2000, daaaa? 😃
Aveam telefon fix inclus în pachetul de abonament. Nu-l folosea nimeni, doar ștergeam praful și mă enerva firul. L-am scos. Sunt ani mulți de-atunci. Da’ cred că am în continuare minute pe fix incluse în abonament.😃
Căsuța vocală- never!
Telefon fix public – nu cred că mai există în RO. Nu-mi amintesc nici să fi văzut prin alte țări europene.
Da, avem de când cu pachetul de la Digi. De obicei sun pe el când nu răspunde nimeni la mobil. Și remarca este: „Nu știam ce sună „.
Dar la mătușă-mea acasă de 85 de ani e un must, ea nu aude mobilul în 90% din cazuri. Pe ea o sun direct pe fix.
Eu am încă telefon fix, îl țin pentru că mă sună tata pe el, nu știu de ce, dar nu vrea să mă sune pe mobil.
Cănd sună telefonul fix, răspund direct, bună tata.
Bine , rar, dar mă mai înșel, sună și mama.
Deși am mobil de când a apărut în România, am avut tot timpul și fix.
Tata, are 92 de ani , iar mama 87 de ani. Împliniți.
Iar eu 57.
Au și ei mobil, dar preferă fixul.
Căsuța vocală, normal că e dezactivată.
Comentariu beton!25
Am. Si-l folosesc. A venit la pachet cu internetul si pot suna de pe el, gratuit, orice numar de fix din Germania. Stii ce misto e sa suni undeva, la vreun call-center si sa asculti muzica vreo 10-15 minute pana te preia un operator? Daca faci asta de pe mobil, ti se duc dreaq minutele si bateria. Pe fix, ma doare-n pix. Bine, habar n-am ce numar am la fixul ala dar eu nu-mi stiu nici numarul de mobil, ca doar nu ma sun singura.
Mesageria vocala n-am folosit-o niciodata si, daca sun undeva si intra mesageria aia, inchid imediat ca sa nu se auda potopul de injuraturi.
Telefoane publice, chiar ca nici nu mai stiu de cand n-am mai vazut. Cred ca, daca ar aparea maine unele noi, nici n-as mai sti cum se folosesc. Pana si celebrele telefoane publice din Anglia au disparut. Am mai vazut doar vreo doua cabine din alea rosii prin fata pe la Big Ben. Dar nu aveau telefoane in ele.
La americani telefonul fix este la mare cautare pentru ca este oarecum gratuit, iar tarifele pe telefonie mobila sunt maricele. Plus ca ei au niste oferte cu numere la care suni gratuit pe fix.
211.19.69 era numarul meu de telefon si l-am inchis de acum de acum 20 de ani si inca il tin minte. Se pare ca era atat de important incat si acum a ramas inca nealocat. Cred ca ma asteapta sa il activez din nou.
Partea cu mesageria cred ca e doar de suspans in filme pentru ca eu personal nu cunosc pe nimeni sa lase mesaje. Cred ca am avut lasate 3 mesaje de cand am telefon mobil de prin anii ’96 cand vorbeam gratuit in limita la 3 secunde.
Eheeee ce vremuri, hai ca ai plecat de telefonie fixa si ai descuiat amintiri.
Nu mai avem telefon fix de vreo 15 ani cel puțin. Iar mesajelor vocale nu le văd rostul, că oricum nu le ascultă nimeni.
Da, am linie de fix, inclusa in pachet. Nu am activat-o niciodata(sunt in DE). Dar fixul, liniile de fix si mesageria vocala sunt inca o parte stabila la vietii cotidiene, cel putin in zona DACH/Tarile de Jos/Franta. Pentru ei e ceva normal, sa lase un mesaj vocal, sa iti confirme o programare, etc. Tine foarte mult de obisnuinta, avand in vedere ca pentru ei , robotul telefonic(mai tarziu mesageria vocala) a fost ceva normal pentru ei.
https://www.statista.com/statistics/459882/landline-telephone-connections-germany/
Ai mei au fix. Și când nu răspunde nici unul pe mobilele lor, desi sunt acasă, sun pe fix.
Și am fix la birou. Care este intens folosit, atât pe interior cât și pe mobilele altora. Adică dacă nu vrei sa suni de pe mobilul tău pe cineva, suni de pe fix.
Căsuța vocală n-am folosit-o și nici nu am lasat mesaje celor care o aveau activa.
Telefoane publice am văzut în Europa. Noi, frumoase, lucioase. Bănuiesc că și funcționale, că doar le-am pozat nu am și ridicat receptorul.
pana acum cativa ani am avut fix de serviciu, pe reteaua cfr. si era un aparat de-ala mare si negru, ca la chestura politiei din filmele cu Pistruiatu.
nu puteai apela sau sa fii apelat decat din reteaua cfr. daca voiai sa vorbesti in alta retea, trebuia sa apelezi centrala si-ti facea legatura centralista 😆
apoi s-a indurat cfru’ sa faca abonamente-grup si ne-a dotat pe toti cu mobile.
interesant e ca in toate unitatile cfr inca exista cateun fix-doua si cateodata chiar il folosesc pe-al nostru. de exemplu, trebuie sa colaborez ocazional cu cateun coleg din alta regionala si nu-i stiu nr de mobil. atunci caut un nr de fix al acelei unitati in cartea de telefoane cfr – exista! – si, din aproape in aproape, gasesc omul si-mi fac treaba.
si eu m-am mirat cand am auzit de cunoscuti care inca mai folosesc anumite obiecte care mie-mi par de domeniul trecutului: masina de cusut de-aia veche, nici macar electrica, ca sa-si coasa cate ceva, masina de tocat manuala, tel in loc de mixer, rasnita de cafea sau de piper manuale… poate nu pare chiar la fel, dar daca iesi din bula, constati ca, de fapt, oamenii sunt foarte diferiti.
Comentariu beton!15
Ai mei au avut pana acum 2 ani telefon cu disc:)). Si acum il boscorodeste mama pe tata ca l-a schimbat pe unul cu butoane.
Mesagerie vocala nu am folosit niciodata, nici macar SMS-uri nu prea trimit
Mama are încă telefon fix acasă și vorbește la el. Îl aud sunând de Crăciun și Paște întruna. Sau, de ziua ei când o sun pe mobil, nu-mi răspunde imediat, ci mă sună ea puțin după, motivând: ,,vorbeam pe fix cu x-uleasca”. Sau, uneori o sun eu pe fix, atunci când nu aude mobilul lăsat cine știe pe unde prin casă, fiindcă știu că telefonul fix se aude în toată casa și îl va auzi sigur.
Mesajele vocale de la mobil le avem și noi dezactivate și nu cred că am lăsat vreodată un astfel de mesaj cuiva. Fiică-mea cea mare parcă are activă opțiunea, ia să îi las unul, să vad dacă îl ascultă.
Telefoane publice nu mai există nici la noi în oraș. Inițial au mai stat fizic pe străzi ani buni, dar nu mai erau functionale. Se tot opreau copiii mei când erau foarte mici la ele (și nu numai ei, cam toți copiii aveau ce aveau cu cabinele cu pricina); le plăcea să între în cabină și să închidă ușa, iar uneori voiau să le dau și receptorul să se uite la el. Nu am văzut momentul când au dispărut, doar mi-am dat seama într-o zi ca nu mai sunt. Îi povesteam uneia dintre fete, mari deja, cum ne lua o grămadă de timp să parcurgem distanțe relativ scurte, din cauză că se opreau la toate cabinele de telefon, și la dus și la întors, când am realizat că în locurile unde le spuneam că erau localizate nu mai era nimic acum, decât trotuarul.
Offtopic & fresh – „Australia has revoked tennis star Novak Djokovic’s visa for a second time in a row over his right to remain in the country unvaccinated. The decision by Immigration Minister Alex Hawke means Djokovic now faces being deported.” (BBC)
Noi avem telefon fix la țară (adică părinții îl au) și cred că îl folosesc aproape zilnic – cel puțin așa văd eu când sunt pe-acolo.
M-ați făcut praf și pulbere. Am fost convins că o să avem maximum, dar MAXIMUM, unul-două comentarii cu „da, am telefon fix acasă” (dovada este însuși PS-ul articolului, nu l-aș mai fi scris) și c-o să râdem toți de ăia care au.
Când colo, la ora asta îmi vine să fac un articol să întreb dacă mai folosiți caiete și pixuri, da’ n-o să-l fac, că mi-e frică de ce răspunsuri o să primesc. 😀
Chiar acum mi-am revizuit to do list-ul, pe caiet, cu pixul în mână! Telefon fix n-am, da’ sunt fiartă pe alea vechi cu rotiță. Soacră-mea are unul din acela. I să i-l fur! 😛
Comentariu beton!17
pixuri, auzi la el!
creioane ascutite cu ascutitoarea!
Comentariu beton!22
Și stilouri cu pompiță + călimară.
Comentariu beton!21
In Decembrie am fost in vacanța in Catania. Intr-o piața de legume/carne/peste era un telefon dintr-ăla cu disc la una dintre tarabe și chiar vorbea proprietarul la el.
Daaaa.
Caietul e A5, cu spira, foi veline. Cele mai bune sunt cele de la magazinele specializate de artă. Ca mai și doodle când vorbești la telefonul fix. 😅
Scriu cu creionul. Am un creion mecanic de 0.7 model nou, ușor ca pana, din aluminiu, am dat pe el o grămadă de bani pt un creion mecanic.
Și semnez cu stiloul.
Oldies…
Comentariu beton!19
…but goldies. 🙂
Eu folosesc caiet si pix, la munca.
Sunt Hardware Developer, desenez scheme in software cu licenta care costa cat un apartament, simulez circuite, fac calcule in excel, am aparat de masura, osciloscop de 20 000 euro, etc.
Dar LOP-ul il tin pe caiet. Asa placere am sa tai un task cu creionul. Si cand incepe sedinta sa scriu cu creionul data si proiectul si ”open points”
Pai pana gasesc eu ceva pe desktop sau in mail….imediat scuip pe deget si dau doua foi la caiet.
Daca ma gandesc bine mi-ar fi util un receptor de fix legat la laptop. sa nu mai stau cu castile pe urechi.
Comentariu beton!23
:)) ba chiar stilou și coli frumoase. Mi-am luat chiar ceară și sigiliu cu monograma, pentru atunci când trimit, prin poștă 😅, felicitări de sărbători. Joac-o p’asta! 😂
Comentariu beton!20
Boss, am telefon fix si il folosesc frecvent 🙂 Folosesc caiete, pixuri, creion mecanic si, ca sa te sochez si mai tare, am si agenda in care scriu cu stiloul 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Z5l9wROZzE0
@Mihai Vasilescu la biserică îmi transcrie soția predicile cu pixul pe caiete cu spiră. Noroc că acum predicile sunt scurte. Acasă folosește creion, ascuțitoare și guma de șters la ce are de făcut.
Eu folosesc creioane mecanice de 0,7 și 0,5, musai Rotring. Singurele pe care le am mai găsit cu mecanism metalic.
@Anduța eu păstrez telefonul cu disc pentru nepoți.
Am si creion metalic din anii 60, fix ca asta:
https://lajumate.ro/creioane-mecanice-colectie-vechi-cehoslovacia-4488684.html
Da, eu mai folosesc pixuri. Și creioane😁 Și nu desenez 🤪
eu imi fac toate notatiile de mana, pe hartie, in agenda, mai ales la munca. Nu mai zic de prezenta a 2 ROTRING-uri la munca de 0.5 si 0.7 si unul acasa de 0.5.
Sa-ti mai zic ca fac si integrame cat de des pot?
Dar de cd-uri/dvd-uri ce zici? Sau de marker de scris pe cd/dvd 🙂
Da, folosesc tot felul de rechizite. N-aș putea să mă bazez să notez totul exclusiv electronic pentru că am nevoie să văd totul deodată în jurul meu, separat de ecranul laptoului. Mi-ar trebui încă vreo două monitoare pentru asta.
Am o agendă săptămânală pe care notez tot ce am de făcut pe zile, pe cum apar sarcini, treburi, proiecte, iar senzația de a tăia cu pixul ceva ce-am finalizat nu se compară cu ștersul de la buton pe un ecran. Plus o agendă (putea fi și caiet) în care notez diverse chestii pe cum lucrez, chestii pe care n-aș avea unde altundeva să le notez.
Și ador să scriu și mai ales să semnez acte cu stiloul 🙂
Și eu îmi iau notițe pe o agendă cu un creion mecanic. Și mi-aș dori să mai am stiloul ăla chinezesc de pe vremuri (cel cu peniță ascunsă). Ce frumos scria ăla! Nimic nu se compară!
@Vasilescu Inspirat articolul de azi. Am auzit acum la radio. Azi se implinesc 146 de ani de cand Graham Bell a brevetat telefonul.
Comentariu beton!15
Eu, în 2022, il mai am, numărul din 1986. A fost o păstrare pentru 2 euro in plus. A mai crescut ceva.
Doar că anul trecut au schimbat infrastructura, au trecut la fibra optica, n-a funcționat vreo 3 luni, în loc de una.
La final, după sesizări, mi-au dat un alt aparat: mobil. Telefonul „fix” are cartela SIM, am băgat-o intr-unul dual-sim.
Faza bună este că are minute nelimitate în orice rețea și am încărcat mai rar cartela „de mobil”.
Față de cele menționate despre cum e in filme, în zile noastre, americanii inca mai apar cu telefoane cu taste, nu smart și mai și, se recomanda mereu când sună părinții, copiii…. N-au functia de salvare nr.
Eu încă am telefon fix! Îl folosim foarte rar. Primim când și când câte un apel pe el, de obicei o ofertă de produse sau servicii. Serviciul este de prin 1990, când am reușit cu dificultate să îl obțin. Apoi, stând la casă, oraș mic, am putut avea internet doar prin linia de telefon fix, parcă dial-up îi zicea. Nu sunt sigură. În timp a ajuns să fie un pachet: telefonie fixă și internet acasă, televiziune și un mobil la mama( în altă localitate), așa că nu l-am desființat. Am zis că, până nu am altă posibilitate de televiziune la mama, nu îl desființez. Plus că sunt mulțumită de internetul lor.
Am dat un răspuns serios😏
Ultimul apartament în care am stat, în București, avea fix (2014). Ai mei au fix, și soacra. Și un unchi. Cunosc multă lume care încă are și îl folosește.
Telefoane publice funcționale… în Austria există. Cu cabină, cu carte de telefoane înăuntru. Nu știu cum funcționează, dar sigur sunt funcționale – am intrat să văd.
Mesageria vocală a fost, este și va rămâne, pentru mine, „locul” unde expresia „am accesat-o pe mă-ta” a luat ființă.
La job mulți clienți au mesagerie vocală – firme. Ce mă fute pe mine la cap este că unul dintre programele pe care le folosim are opțiune de Fax… 2021… și trebuie să selectezi MANUAL dacă vrei să trimiți Fax sau Email…
Fix nu mai am acasa. La birou in schimb nu se poate fara. Toti stiu acel numar de telefon. Si da, folosesc si caiet si creion. Nu mereu, cand ma satur de exceluri. Uneori, folosesc si stilouri de la fi’miu.
Ps: da’ pe aia din filme cand intra personajul in incapere si verifica plicurile venite prin posta, aia ce are? Si inca mai aparea prin filme.
De restul, suna ala raspunde celalalt ca si cum nu stie cine , nu mai zic.
in primele 6luni dupa mutarea in Germania, am primit la scrisori , cat nu am primit in 35ani traiti in Romania 🙂 aici posta/scrisoarea e sfanta 🙂
@vsa – și în Austria e fix la fel… mi-a luat mult timp să mă obișnuiesc cu verificatul cutiei poștale.
Nu mai am de multișor fix și nici nu am mai văzut pe la cineva de ceva vreme, înafară de bunica, dar na 80+ nu se prea împacă cu mobilul și așa vorbește destul de des cu sora ei.
Confirm pt Telekom, până nu te duci la ei la sediu cu 2 kg de TNT și le spui că îi arunci în aer nu vor sa-ți închidă contractul.Chiar și așa este posibil ca după 3-4 luni să primești o factură..
Așa am pățit eu cu Telekom, am primit o factură la 3 luni după ce am reziliat contractul, după 1 an au cesionat creanța la un recuperator de creanțe și doar cu reclamație la ANPC am reușit să anulez factura respectivă.
Da, am telefon fix și mai e folosit azi în două situații: când nu-mi găsesc mobilul prin casă și apelez de pe fix pe mobil și când sună fii-mea disperată că nu răspund pe mobil.
Aa, și pe principiul ăsta mai primesc când și când telefoane de la cei apropiați care cunosc numărul, când nu răspund pe mobil, încearcă pe fix.😅
Dar, părinții mei au avut până acum o lună și ceva telefon fix la țară, din motive de semnal și chiar îl foloseau, de cele mai multe ori și eu tot pe fix îi sunam.
Nu mai am fix de vreo 3-4 ani, de cînd am trecut de la Telekom la Digi. Vorbeam pe fix doar cu ai mei, care au şi acum, dar doar ca să consum din minutele alea incluse. Ai mei, în schimb, îl folosesc mult să vorbească cu toate neamurile care şi ele, la rîndul lor, au fix. Deşi toţi au şi mobil. E ceva nostalgie la mijloc, cred. Tot pe fix voiau să-i păcălească şi cu metoda Accidentul, că deh, cine mai are fix decît pensionarii…?
Mobil am de prin 2000 dar, ca şi la fix, n-am folosit niciodată mesageria vocală.
Pe unul din stîlpii blocului meu, la parter, mai e un telefon public, bineînţeles că nu mai are receptor, mai e doar carcasa şi ce-o mai fi în ea. Nu l-au furat că e bine prins şi e şi în faţa unor spaţii comerciale şi foarte vizibil că altfel, cum erau grele, deci cu mult „fer”……
Când ai „accesat” mesageria se răspunde cu clasicul „ai accesat-o pe ma-ta”
Nu am mai vazut din 2015 un telefon fix de apartament si le-am detestat toata viata. Ultimul telefon de strada l-am vazut la un hotel din Suceava, prin 2019. Era relativ functional. Mesageria mi s-a parut o chestie complet inutila. Nu am verificat-o niciodata.
Ma gandesc ca, poate in America, avand retelele mai lente, or mai fi si in realitate. Dupa wiki, cica sunt vreo 50% cu din-astea.
Da, da, inca mai este un fix la Vilcea la mama, vorbeste cu bunicul care are si el fix. Bine, il foloseste doar cat ca ii spuna ca a ajuns acasa, ca el are doar fix. Ca sa nu mai zic ca de multe ori isi lasa ea mobilul pe post de fix undeva unde nu-l aude, iar atunci sun si eu pe fix-ul clasic:))))
Nu te asteptai la atatea fix-uri, nu 🙂
În apartamentul pe care l-am închiriat acum 2 ani, exista telefon fix funcțional. A fost primul lucru la care am renunțat din casa aia.
Prin 2008, când am făcut credit la bancă, nu mai aveam demult telefon fix acasă. Și ăia cereau obligatoriu să le dai o factură de la telefonia fixă!
Cu mesageria la telefonul fix am amintiri triste. Singurul mesaj primit astfel a fost într-o noapte, când m-am întors de la nunta unor prieteni și pe robotul telefonului fix era mesajul unei prietene care mă anunța că i-a murit copilul pe care urma să i-l botez.
Pe frigider am un magnet cu o replică mică a unei cabine telefonice englezești. Cred că și alea mai sunt doar de decor pe străzile din Anglia.
Și eu am o cutie de tabla in care au fost fursecuri, in forma de cabina de telefon englezeasca, o pastrez pe un raft în bucătărie că e simpatica. Nu, nu intra ațele de cusut, e înaltă și ingusta
Nici macar in Anglia nu prea mai sunt functionale telefoanele publice ,au ramas doar cabinele rosii emblematice ,totusi se mai intampla sa gasesti si dintre cele care inca functioneaza.Telefoanele fixe insa au ramas ,nu cred ca exista englez care sa nu si fi pastrat si fixul ,cum spunea Ruxandra, uneori sunt chiar utile ,daca trebuie sa vorbesti cu vreo institutie ce te pune in apel de asteptare mai mult de 15 minute.Acasa,in Romania era teribil de util pentru a mi gasi mobilul ,l a desfiintat sotul ca l enerva cand il trezea din somn cineva cu vre un sondaj de opinie sau oferta la creme de intinerire.
Aici în Spania toate ofertele de abonament conțin telefon fix in pachet așa că da am de ăla nou whirless , două unul în bucătărie altul în sufragerie ,de sunat sună doar cei cu reclame sau oferte la curent ori telefonie sau cei de la spitalul unde e arondată nevastă-mea pentru a o anunța dacă e vreo schimbare la programare,culmea de la fix la fix totul e gratis iar fix mobil 60 de minute pe care niciodată nu le-am utilizat deoarece pe mobil avem minute și net nelimitat.
Telefoane publice nu prea am mai văzut în afară de cel din cartierul țigănesc unde nu intră nici poliția dapä-i cei de la telefoane nici atât ,a și la fix da funcționează căsuța vocală ,cam atât !!!!
Am telefon fix acasă, pentru ca la parterul casei nu e semnal și telefonul mobil devine aproape inutil. Sunt liniștită așa, știind că in caz de urgență cei dragi ma pot apela.
Am dat numărul te de telefon fix unor colaboratori și in cazul in care pare ca mobilul nu are semnal, ma suna acasa, pe fix.
Dar e bun fixul, mai ales cand sunt campanii de telemarketing adresate vârstnicilor si primești invitații la tot felul de prezentări.
Parintii mei locuiesc in Canada, si au (si) fix de multi ani, si nu l inchid. E mai convenabil de ex de sunat in RO, si sunt sunati tot pe fix de anumite autoritati de acolo, cel mai des de medicul de familie pt programarile obligatorii, conform varstei. Mama prefera sa lase robotul, ca sa poata asculta mesajul cu detaliile de mai multe ori pana e sigura ca a notat totul. Tot pe fix le las si eu mesaje “dragute” cand ii sun pe mobil si nu raspuuuund! Tot mama nu face diferenta dintre apel pe voce si apel pe net. Ea intra la “Recents” si de acolo suna! Facetime in orice moment. Noroc cu work from home in ultimii doi ani!
Telefon public nu am folosit vreodata, dar imi amintesc de un telefon rosu pus pe perete cand eram mica acasa la ai mei. Avea fir negru cret si disc. Mama imi povestea ca parintii cu copii mai marisori au fost nefericiti cand a aparut fixul cu butoane pt ca nu mai puteau pune lacatel ca la disc 🤨
Am fix, a venit la pachet cu „fibra”. E bun cand ai de sunat la numerele verzi, care sunt gratis cand suni de pe fix si destul de mult de pe mobil. Cat despre mesageria vocala..de 2 zile incerc sa dau de medicul de familie, raspunde mesageria in care ne anunta ca trebuie sa comunicam prin mail (facepalm) iar pt urgente sa mergem la spital…saptamana viitoare incercam sa schimbam medicul, daca nu, veti citi despre noi in ziare 🙂
Ai mei au renunțat la fix in 2020. Nu am mesagerie vocală, dar da, sunt destui care au pe aici și în State la fel. Dacă ești fără semnal, dar ai net, ajută WhatsApp. De multe ori revine semnalul, dar nu și netul sau e foarte slab. Apropo, mesageria vocală nu costă nimic în plus. Pe stradă încă funcționează telefoanele, deși nu mai sunt așa multe.
Eheiii ,dragu moșului ! Știu multi abonați Digi care AVEAU fix in casa ,dar nu.l foloseau dacât că adunător de praf ( era aproape gratis !)
Părinții mei au ca să vorbească cu bunicii, deși bunicul are și mobil.
Eu îl consider chiar util, cel puțin de 2 ori pe săptămână îi sun eu pe fix pentru că sunt în bucătărie și gătesc iar mobilele le uita în sufragerie, la cuier, în geantă etc.
Nu mai am telefon fix de vreo 20 ani. Aveam si un robot la el, puteam asculta mesajele de la distanta, prin telefon, ca-n filme 😉. Parintii mei au fix si vorbesc cu rude si prieteni de vârsta lor. Mergând pe lânga Posta din Sinaia saptamâna trecuta, mi-am amintit de taberele din copilarie, de centralista care facea legatura in cabina, când voiai sa dai un telefon acasa, in anii ‘80.
Ahaha, intr-adevar, subiect care arde :)) Sa le luam in ordine:
1. Telefonul fix: am unu in casa, undeva…departe… prin vreo cutie… Am si un numar de telefon fix (pe care dracu il stie). Dar E ACOLO, just in case. Daaaar, in anul de gratie 2022, mai sunt case (nu orase, CASE) in care nu exista semnal. Voi stiti ce inseamna sa ai semnal in curte, in fata casei, in oriunde alt loc, mai putin IN casa? Exista locuri specifice unde ai acolo ceva.. un Edge..daca ai noroc :)) Deci socrii mei inca au, si folosesc telefonul fix. In afara de ei, poate bunicii… Se pierde. Si nu-mi pare rau deloc, pentru ca pe vremea cand aveam fixul operational, nu ne suna nici dracu, mai putin necunoscuti care voiau sa ne vanda te miri ce. La niste ore la care chiar nu aveam chef de discutii de genul asta. In concluzie, telefonul nostru fix sta foarte bine in cutia in care se afla. 😀
2. Mesageria vocala. Asta e mai tricky un pic la mine… Primesc atat de multe telefoane de la call center gen orange, vodafone, edf (pentru contracte electricitate, gaz, etc.) incat efectiv, cand suna un numar pe care nu il cunosc, sunt extraordinar de mari sanse sa nu raspund. Daca e cineva care chiar ma cauta pt ceva anume, lasa un mesaj, si sun eu inapoi.
Voilà voilà…
Şi eu am, dar, sincer, habar nu am pe unde mai e, prin casă. Şi, culmea e că mă mai sună câte cineva, din generaţia mai veche, tot pe el, deşi i-am spus de nenumărate ori că mă găseşte imediat pe mobil. Evident, văd după câteva zile ecranul pâlpâind şi numărul care m-a apelat. Am văzut mai demult un filmuleţ amuzant cu doi puşti care se dădeau de ceasul morţii să înţeleagă cum mama lui funcţiona un telefon din ăsta vechi, cu disc! Priviţi, e bestial: https://www.youtube.com/watch?v=1OADXNGnJok
Eu am, maică-mea (90 de ani) stă la mine, și când nu răspunde pe mobil o sun pe fix, acolo o nu se întâmplă să nu răspundă.
Am avut telefon fix vreo 15 ani, până prin 2016. O singură dată și-a dovedit utilitatea, când mi-am pierdut mobilul, am ajuns acasă și am realizat că nu-l mai am, m-am sunat de pe fix și mi-a răspuns persoana care-l găsise lângă bordură. Am informat că sunt posesorul și am întrebat respectuos dacă e dispusă să mă aștepte să-l recuperez. Am avut noroc! Nu era smart și nici scump, chinul era să recuperezi numerele și să le introduci în agenda noului telefon. Niciodată n-am folosit mesageria vocală, și acum este motiv de enervare, dar mai ales în perioada când orice secundă era taxată.
Off topic: game, set, match Australia!
Da, eu mai am. Mama săraca (a murit în mai 2020 la 84 de ani) îl folosea intens, majoritatea prietenelor ei aveau fix . Cum semnal de GSM nu am în casă decât foarte slab am zis să îl mai păstrez, uneori e util când suni pe nr. de fix și mai trebuie să dai date când stai la birou/PC, etc. Aparatul e un cordless Siemens Romtelecom din 2010 care merge perfect. Îl mai folosește și tata că mobilul lui e redirectat pe fix, ambele sunt Digi. Per total pentru circa 10 lei pe lună a rămas acolo. Nu știu pentru cât timp.
Am avut până nu demult, că mă obliga Telekom să am și fix să mă pot bucura de internet la 1 mb/s la țară.
Buna, am telefon fix si il folosesc atunci cand fiul meu nu raspunde pe mobil pentru ca se joaca si are casti. Atunci sun pe fix care declaseaza latratul isteric al cainelui. Deci copilul este novoit sa opreasca jocul si sa raspunda la tel.
Francezii. Francezii lasa mesaje vocale. Este activata by default si lumea iti lasa mesaj daca nu raspunzi.
La birou nu am fix, gen aparat fizic pe masa, se suna voip. In case n-am fost, dar am auzit discutii despre cum x a sunat pe fix.
Mie-mi placea fixul meu, era dragalas. Asa cum am avut si radio cu rotita si antena d-aia stupida care se pliaza, pina cind s-a stricat definitiv acum vreo 3-4 ani. Radio cumparat special sa NU fie digital. Nostalgici, ce sa zic?!
Mai avem fix pentru că așa este abonamentul (telefon, tv, internet). Ne sună doar diverși pentru sondaje de opinie sau să ne invite la nu știu ce prezentare de produse (dar firește, că nu dăm curs invitațiilor de genul ăsta).
Parintii mei au fix si acum. De la RDS. Au ramas cu el. E functional 😀
Mesageria vocala nu am suportat-o si n-am folosit-o niciodata.
În teorie am. Două telefoane și 3 numere de telefon pe linie (că aici internetul încă vine prin două fire de cupru).
Practic încă nu am avut nevoie de ele, și sunt într-o cutie, adună praf.
Nu mai avem de ceva ani. Ultima data, cind eram la Telekom (big mistake), ne-au bagat pe git telefonul fix. Pe care nu-l foloseam, dar am facut greseala sa-l lasam in priza. Si ne sunau niste recuperatori care-l urmareau pe ala care avusese numarul inainte. Ne-au sunat insistent luni de zile pina l-am scos din priza exasperati. Insa mama tocmai si-a pus fix. Ca nu se stie niciodata ce se poate intimpla, ca daca vrem sa dam de ea si are mobilul pierdut sau fara baterie. Ca are prietene care mai au fix. Asa ca am cumparat telefon fix de pe emag (din ala fara fir totusi) si se pare ca linie si numar avea deja (de la UPC, acum prin Vodafone, insa aia nu i-au putut da si aparat). Nu-l foloseste 🙂 dar se simte mai bine ca l-ar putea folosi, la nevoie.
Nu am folosit niciodata mesaje vocale si mereu le dezactivez imediat ce pun mina pe un telefon, al oricui din familie caruia i-a fost lene sa le scoata :). Prefer mesaje scrise oricind.
Am cautat odata un telefon public sa-i arat copilului asa ciudatenie, dar nu am gasit 🙂
La americani/canadieni încă se mai poarta fixul pentru că e foarte ieftin in comparatie cu mobilul. Lucrez in telecom la o firma canadiana si nu doar ca încă se mai foloseste la greu fixul, dar și faxul. Plus să nu ai mesagerie vocala e de neconceput.
Nope, nu mai are nici mama. Dar la americani e posibil sa fie altfel si de-aia sa vedem asa in filme fiindca am auzit – repet, e din auzite, poate e gresit – ca planurile tarifare la mobile sunt proaste si scumpe, asa ca n-au minute cu nemiluita, ca noi. Si nu in orice retea.
Stau in Germania și am fix, dar nici nu îl văd, nici nu il folosesc. Se pare ca nemții, da. Am observat, la un moment dat, că-mi pâlpâie un beculet, hihihi era mesageria vocală. Aveam mesaje, multe, de la școala copilului, de peste 6 luni…de atunci verific mesageria, la fiecare 6 luni🤪
Anul trecut am renunțat la telefonul fix pentru ca nu il foloseam, dar plateam o taxa lunara. Mai sunau pentru sondaje,
fix cand dormea careva. Plus ca ,,lua” din viteza wifi-ului.
In legătură cu mesajele vocale, cine are rabdare sa sune la nr ,,nu stiu cat” sa tot apese tasta 1/2 ca sa asculte mesajele vocale?
Eu așa țin minte ca era….
P.s când îmi uitam telefonul pe silent ,ma suna soțul pe fix :)))
Nu mai au nici ai mei fix, de câțiva ani. Dar apropo de mesaje vocale, am lăsat eu unul săptămâna asta, unei colege, atenție, pe Teams. 😅 Eram într-o discuție cu ea și i-a picat netul, și pe lângă mesajele de eroare de pe ecran, a apărut o roboțică care m-a anunțat, citindu-i numele stâlcit colegei, că nu e disponibilă, poate vreau să-i las un mesaj vocal. Am râs de m-am prăpădit.
Mesageria vocală de pe mobil nici eu n-am folosit-o vreodată. Mai nou, mă enervează teribil mesajele audio trimise pe whatsapp, am o prietenă care insistă să le folosească. Nimerește în cele mai nepotrivite momente, așa că îi răspund la ele după câteva ore.
Apropo de scris, am luat ieri niște notițe cu pixul pe o agendă. Nu mai înțeleg nimic din ele acum, am pierdut exercițiul și viteza.
Am fix, folosit pentru urgențe de la muncă, fiindcă închid mobilul când dorm. Eu dorm când mi-e somn, asta se poate întâmpla și la orele 15.00.
Ai mei au avut tel fix pana in vara trecuta cand a murit bunica. Ea nu se putea descurca cu un mobil (avea 98 de ani) si ne putea suna daca avea o problema si nu era nimeni acasa (statea in aceeasi casa cu ai mei). Si mai cunosc prin sate oameni care inca au fix si il folosesc. Tine de obisnuita probabil.
La ai mei acasă a fost desființat telefonul fix acum câțiva ani (2 sau 3), când au decis ca nu se mai folosește. Însă până să fie desființat, primeau încă apeluri de la rude din străinătate și ii mai sunam și eu pe fix când nu răspundeau la telefoanele lor.
Cât despre telefoanele fixe, le vedeam pe strada, dar nu le-am folosit niciodată (când am început eu liceul, deja aveam telefon mobil și nici nu înțelegeam cum funcționau telefoanele din cabine 😅 deh, sunt născută după ’90)
Mesaje vocale pe telefon mai lăsam fraților mei, dar doar de amuzament și chiar le ascultau și ma sunau înapoi sau îmi lăsau și ei, dacă nu le răspundeam.
A, în Germania mai au telefoane fixe. Festnetz, nu ai SIM card la așa ceva. Și se folosește și mesageria vocală – am realizat asta când îi vedeam pe cei din casă verificând periodic telefoanele fixe. Fixul e primul număr pe care ești sunat de oficialități, îl și cer primul pe formulare (indiferent că pe hărtie sau online), Fest separat de Handy/Mobil. În altă ordine de idei, în Ro mai am în beci telefonul ăla cu roată, versiunea franceză cu aia de ascultat.
Telefoane publice mai sunt destule în Germania dar nu am văzut pe unul să vorbească la ele. Dar am văzut destui băgând gheara în locașul de rest așa că presupun ca sunt folosite totuși.
La Rosiori am pastrat telefonul fix cand am trecut de la Telekom la Digi. Ca sa fiu mai exact, avem 3 telefoane fixe, doua pe cablu si unul wireless, cu o sonerie externa montata pe casa. Le-am pastrat ca uneori mai suna diversi vecini sau bunica-mea isi uita telefonul mobil in casa in timp ce mestereste prin curte si macar asa aude soneria telefonului fix cand o sun. :))
Dă mai multe detalii despre soneria aia exterioară, te rog. Că uneori mă sperii tare până dau de ai mei.
parintii mei inca mai au fix (desi ambii au mobile). ii sun pe fix cand nu raspund pe mobil 🙂
mesageria vocala ma enerveaza si pe mine, eu o am dezactivata permanent, iar mesaje vocale n’am lasat niciodata.
telefoane publice, la mine in oras, nu am mai vazut, de foarte multi ani… nu stiu in alte parti, dar din cate am citit in comentarii, se pare ca inca mai exista 🙂
@Solandi am stilou şi scriu cu el. Din acela chinezesc, de 90 lei, cu pompiţă şi peniţă de aur, de dinainte de 89 (cunoscătorii ştiu). Şi călimară cu cerneală albastră Pelikan. Am scris mult la viaţa mea, îmi place şi acum deşi acum, mai mult semnături.
Am fost ieri la poliţie pentru o dovadă de reparaţie la maşină. Cînd am terminat, în vreo 10 minute, nu vă închipuiţi ce fericire avea în glas şi pe faţă poliţaiul (tînăr, max 30) cînd mi-a spus că e extrem de încîntat să fi terminat atît de repede cu mine (faptul că am scris după dictare extrem de repede, am desenat schiţa accidentului, am semnat şi am plecat). La mirarea mea mi-a spus că nu-mi închipui cu ce oameni se confruntă el acolo zilnic şi cum durează o oră, două să completeze declaraţia aceea care e pretipărită cu unii care nu ştiu să citească bine, darmite să scrie şi să mai şi deseneze…. Aşa că da, scriu cu stiloul cu pompiţă şi am avut întodeauna 10 la Dictare. Mea culpa!
Un link ceva pt stilou cu pompiță? Modelul de care ești mulțumită. Îmi doresc unul și găsesc îngeneral cu rezerve (am avut unul toți anii de școală, scria ca uns, mi l-a rupt irepetabil frate-meu cu 2 săptămâni înainte să plec la facultate, am plâns după el).
Da, au bunicii sotului, dar mereu reusesc sa il “deranjeze” cumva.
Noroc ca stau socrii la cateva case distanta.
Eu mai am. Si chiar l-am portat pe Digi cu multi ani in urma si e inca functional. Dar nu-l folosesc niciodata. Ma mai suna din greseala cate un membru in varsta (eu am „numa'” 56 de anisori 🙂 ) al familiei (desi le-am luat „mobile” ale caror abonamente le platesc eu). Eu insa nu il folosesc niciodata.
Il tin insa pentru ca imi e lene sa il desfiintez si pentru ca nu ma costa cine stie ce. Da, stiu… arunc cu banii 😉
Eu am telefon fix dar este redirectionat pe mobil
Am nevoie de el pentru ca ma suna mama din Canada, are uncontract pentru apeluri catre Romania doar pe retele fixe
In Canda toata lumea are telefon fix
Sunt si telefoane publice in statiile de metrou si Mall-uri
Mobilul cu internet este un lux(minim 50 CAD/luna,cu trafic de 2Gb)
– Da, avem fix. Rămas în abonamentul inițial Digi, ne-a fost lene să-l scoatem, iar aparatul e într-un colț de casă, nici nu se vede, dar se-aude. Nu-l folosim decât atunci când mobilul lipsește. Recent, mi-am uitat telefonul la o prietena. De pe fix l-am sunat pe omu’ să știe că n-am mobilul prin preajmă. În rest nema, e mut cu lunile.
– Dezactivat mesagerie vocală, n-am folosit niciodată. Și mă fascinează când văd în filme că ăia vorbesc mult și bine prin mesagerie, ba chiar își spun secrete 🙂
– Telefon public n-am mai văzut pe stradă de pe vremea când îți trebuia fisă de 25 de bani ca să-l folosești.
Eu n-am fix, dar am linie de fix, ca mi-a trebuit pt Internet (deci tot ce-mi lipseste e aparatul fizic, pe care il am de fapt si pe el pe undeva, doar nu e conectat).
Insa ce mi s-a parut interesant e ca la mine aici (Irlanda) au aparut recent niste cabine telefonice noi. Bine, sunt mai fancy un pic, tin loc si de panou publicitar pt ca laterala e un ecran mare, dar am fost tare uimita sa vad ca au si telefoane publice, ca pe vremuri. N-am incercat unul, dar m-am bucurat sa vad ca merg cu card (deci daca doamne fereste am nevoie de vreunul o data nu tre’ sa ma chinui sa fac rost de cine stie ce cartela. Desi asta imi aminteste de vremurile din facultate, cand aveam colectie de cartele telefonice 🙂 )
Cat despre mesageria vocala, aici toata lumea interactioneaza cu ea foarte natural (si mi se pare chiar utila, stiu si eu cine m-a sunat si de ce, ca poate era important. Bine, nu e vorba de cunoscuti/prieteni, aia stiu deja sa nu ma sune ca n-are rost).
Da, avem. Exact un „…Telefon din ăla nou, șmecher, wireless, dar fix ca toate fixurile.”
Nu l-am cerut in mod express, a venit cu contractul 3in1 de la UPC, multi ani in urma. Care intre timp a fost preluat de Vodafone, dar serviciile au ramas aceleasi (doar calitatea a scazut semnificativ). Incl. telefonul.
Ne sunam cu prietenii din US si CA care folosesc numarul de pe vremea cand cu mobilul era greu si scump pt convorbiri int’l dar si azi pt America e imbatabil, mai plecam de acasa si astfel keep in touch cu copiii (care nu au tel mobil inca), il mai folosim ca nr de contact in diverse formulare care solicita si fixul de acasa si e un backup pt zmartfoane, in general.
E gratis sa suni practic cam oriunde in lume, nu cere de mancare, are utilitatea lui, chiar daca extrem de limitata.
Deci da.
Am. Stă netul pe el.
Pentru cei care au vârstnici acasă, care au rețeaua lor de alți vârstnici cu care se povestesc la telefon.
Măsură de siguranță dacă telefonul mobil (nu smartphone, că nu-și dorește) e la încărcat sau uitat prin ceva buzunar la aceiași vârstnici (75+).
Am două aparate, chiar. Ambele destul de deștepte, cu robot, din care unul fără fir.
Foarte util pentru cei la a treia tinerețe.
Pe mine mă mai enervează din când în când, că nu văd cine mă sună, dar pentru ceilalți din familie e foarte util.
Îmi învăț și tânăra generație să folosească telefonul fix cu butoane, chiar și ăla cu disc, prin absurd, că poate s-or pierde pe undeva pe vreo autostradă fără semnal la mobil și-or trebui să folosească telefoanele alea de urgență. Sau or ajunge undeva în creierașii munților la vreo cabană, iar fără semnal la mobil.
Așa-s eu, mai old-school. Am și televizor, omg! Mai multe, chiar. Să stea și sufletul meu lățit în pat la vreun serial deștept sau la snooker, nu chircit la laptop, pe care-l asociez cu datul cu sapa.
Out of topic: Se pare ca îl trimitem pe No Vac acasă. Visa i-a fost retrasa din nou, și nu mai are când sa facă apel, căci încep meciurile! 😊👍
Dăci DA … am fix și bonus am și lustră 🤪 Pe când un articol : Mai aveți lustră în casă sau o ardeți histărește pă lumânări !?😋
Da, am telefon fix, am mesagerie vocala la el si citeodata vorbeste cineva pe mesagerie. Am si mesagerie la mobil si si pe aia vorbeste cite cineva citeodata. Toate astea exista in Germania pe scara larga si toata lumea pe care o cunosc le foloseste. Telefoane publice mai sint dar n-am vazut de ani buni vorbind pe cineva la ele, dar ele exista, mai rare dar am vazut.
Logica e urmatoarea, autoritatilor, medicilor, firmelor, bancii si in multe alte situatii nu dau numarul de mobil ci pe cel de fix, la fel si persoanelor pe care inca nu le cunosc bine. In Germania avem ceea ce se numeste Flatrate la telefonie fixa, adica sunam in retelele de telefonie fixa din Germania gratuit si nelimitat. Mesageria vocala pe mobil are si ea logica ei la noi, nu toata lumea isi permite sa-mi trimita Whatsapp si atunci va lasa un mesaj pe mesageria vocala, unde numai internetul e limitat ca valom de date, nu si telefonia, de regula (nu chiar la toate firmele si terifele) avem Flatrate si la telefonia mobila si fixa pe contractul de mobil, adica gratuit si nelimitat in toate retelele.
Am telefon fix în continuare. Iar dispozitivul are căsuța vocala.
Si am cunoștințe care mă suna doar pe telefonul fix cu explicația ca nu vor sa mă deranjeze la munca pentru chestii personale.
La noi in familie, doar bunica (86 ani) mai are telefon fix … dar asta pentru ca, de vreo 10-12 ani de cand ne-am desfiintat noi toti ceilalti (eu, mama, fratele mamei cu familia etc) … nu am reusit neam s-o invatam cum sa foloseasca un telefon mobil. Nici macar din ala cu taste mari, pentru seniori, daramite un smartphone 🤦🏻♀️.
O singura data am incercat sa ii dam un telefon mobil (cum am zis, cu taste mari, pentru seniori), la care singura instructiune pe care a reusit sa o retina a fost: „Apasa pe butonul verde, cand vezi ca suna” … dar si pe ala, de cele mai multe ori, il uita descarcat prin casa … si pana la urma tot pe fix ajungeam s-o sunam.
Concluzia e ca: nu vrea sa-nvete, si pace. Nu-i place cu tehnologiile astea noi, asa ca ne-am cam resemnat. Oricum mai mult prin casa sta, deci e safe, telefonul fix are utilitate in acest context. Mai dificil pentru anxietatea noastra, a celor care incercam s-o sunam … e cand i se mai face rau prin alta camera a casei si nu ajunge la telefon sa raspunda … Atunci sa vezi panica in tot clanul, cum ne mobilizam cu totii sa ajunga cineva la ea s-o viziteze, sa vada daca e ok, daca n-a patit ceva mai grav 😢 …
Altfel, toate generatiile de la X in jos din famila mea (Y, Z, millenials si orice mai vine dupa …), toti suntem „conectati” la 3G, 4G, mai nou 5G si cate G-uri or mai fi in tehnologia mobila 😎. Si aproape toti detinatori de smartphones.
Mai nou, de cand am plecat din tara, mama prefera doar Messenger & Whatsapp calls, preferabil si cu video 🙄. Eu avand 32. Inteleg dorul, but it still feels like distrustfull stalking …
I-am aratat baiatului meu de 8 ani un telefon public prins pe peretele unei cladiri semiabandonate. Ce sa vezi, pe afisaj arata ceva cum ca ar fi inca legat la curent. Nu am pus mana sa vad daca are ton.. din motive de cacat de pasari. Reactia copilului a fost „uaa ce cool e, cine l-a lasat aici?”
Da, eu am. Alarma este legata la telefonul fix si ne suna pe mobil cand se declanseaza alarma. Ne mai suna din cand in cand un prieten de 70 ani care si el are fix 🙂
Mama, la Tg Jiu, are telefon fix inca 😅 Desi nu ar mai avea nevoie de el, deoarece are si mobil, nu renunta. Vorbeste cu sora ei de la Petrosani (care si ea e detinatoare de telefon fix) si cu fosti colegi de munca. Contrar asteptarilor, chiar il foloseste foarte mult si ii suna destul de des 😅 inaintea avea din ala cu fir. Am zis sa ii mai usuram viata si sa ii luam cu acumulator 😅 asa ca si ala e tot un fel de mobil 🤣🤣🤣 uneori o mai sun si eu pe fix, ca se mai intampla sa isi uite mobilul prin geanta, care e bagata cine stie pe unde, pe sub nu stiu cate randuri de haine sau mai stiu pe unde 🙄 si sa nu il auda. Sau cum mai are obiceiul si uita sa il bage la incarcat 😅
Cica ii place ei cu telefon fix. Ii da ei o senzatie de confort 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Cred ca asta n-ai auzit inca: eu lucrez la o banca si nu mai avem telefoane fixe de vreo 3 ani.
Si eu am avut fix pana prin 2016. Adica telefon conectat la retea prin fir. Ca telefonul era din acela cu baza si receptor/emitator fara fir. Pe fix ma suna, sau sunam, traditional, o matusa draga din Germania, (in medie cam o data pe luna) care nu avea mobil (nici tableta/laptop/internet). Tot de pe un astfel de fix. 🙂
Iar de vreo 2 ani am instalat socrilor mei un „fix” cu cartela sim, (conectat la gsm). Din necesitate. Telefoanele mobile tot si le uitau te miri pe unde, sau uitau sa le incarce si locuind la un capat de sat destul de izolati, dadeau mari emotii nevestemii cand nu raspundeau la telefon cateva ore. „Fixul” e mereu in priza si nu pleaca hai hui. 😉 :))))
Avem și noi telefon fix. Mă mai suna soțul când nu răspund la mobil.
Salut,
am avut telefon fix pana anul trecut la sfârșit. Si nu suna niciodată, si da, era functional. il țineam deoarece aveam sistem de alarma cu comunicator si ma foloseam de linia de fix pentru a fi anunțat in caz de alarma. Pe lângă asta e fără fir si cu robot. Cred ca il am din 2009-2010 si in toata aceasta perioada cred ca am avut 5 mesaje pe robot. Am renunțat la el doar pentru ca ne-am mutat la un etaj superior si nu mai e nevoie de alarma, așa cum era nevoie la parter.
am telefon fix si e cel mai bun lucru in lume cand nu iti gasesti mobilul prin casa. Inrest nu-mi stiu nici macar numaru de „FIX”
Eu am avut pana in 2020 cand mi-am dat seama cat plateam la abonament. Initial am vrut sa obtin un abonament mai bun insa cand operatorul de fix mi-a oferit super oferta „100 minute gratuit oriunde in tara in reteaua fixa” (adica practic – ce sa mai – se elimina notiunea de inter-urban) totul la super pretul de 50ron/luna am zis ca n-are rost – oamenii aia chiar nu inteleg in ce secol traiesc.
Ai mei încă au fix. Fix fix, nu wireles sau mai știu eu ce. Și același număr din ’85 sau ’86, când am primit aprobarea și a fost instalat postul. Tata e prof cu 40+ ani vechime și vrea să-l păstreze pt a putea fi contactat de către oricine l-a cunoscut ever și care a avut vreodată nr lui de fix.
Teoretic, în zilele noastre, poate fi găsit și pe fb, dar sincer, mă îndoiesc că a accesat vreodată acel no-mans-land unde ajung mesajele de la ăia cu care nu ești prieten. 🙂
Uneori, când nu răspunde niciunul pe mobil și mă sperii c-au pățit ceva, sun pe fix. 🙂 și a fost tare bun acum niște ani, când am făcut creditul și a fost necesar un nr de fix.
PS. Folosesc zilnic caiete, carnete, pix. Am chiar și creioane colorate. Și niciun copil. 🙂
Da , la maica-mea. Si cred ca uneori mai si vorbeste la el…habar n.am.
L-am pastrat pe principiul ” la 11 lei pe luna…lasa-l acolo”.
Nu mai am dar am abonament, e inclus în pachet. Deși cred că o să renunț la pachet și să rămân doar cu internetul, că doar asta mai folosesc.
Mesaje mai lasă colegii sau clienții uneori. La clienți înțeleg, dar colegii nu știu de ce, au mereu posibilitatea să scrie pe Teams. Firma ne-a alocat câte un număr de telefon fix, dar nu l-am folosit niciodată. Parcă la început era legat de un aparat fizic, deși nu știu cum, că am avut mereu birouri flexibile. Acum cred că se folosește o aplicație VoIP, dar habar n-am cum merge și nu cred că o folosește cineva.
Deci sună clientul și, dacă nu răspunzi, vorbește cu mesageria? 😀 Foarte, foarte fun mi se pare.
Dacă stai să te gândești la cum merge treaba, ar avea ceva sens. Că dacă tot m-au sunat își lasă mesajul și gata, în loc să stea să scrie un SMS. Dar nu prea merge, că nu îmi ascult eu mesajele. Când văd că m-a sunat cineva sun direct înapoi, așa că Gigel trebuie să mai spună povestea încă o dată.
Exaaaaaact.
Am avut telefon fix până anul trecut când l-am trântit de perete, s-a făcut bucăți-bucățele prin toată camera și aia a fost tot. Abonamentul efectiv nu știu dacă e închis sau e la pachet cu internetul și cablu TV, dar firul există, deci am putea pune din nou. Oricum nu sunau pe el decât bunica și o altă doamnă în vârstă care tot greșea numărul și o dată chiar am stat de vorbă cu ea că părea că se simte singură 🙂
Bunica are patru telefoane – 3 fixuri (1 romtelecom și 2 digi) și mobilul. Și vorbește la ele într-o veselie. Culmea, aproape toate persoanele cu care vorbeste (toate trecute bine de vârsta a treia) au și fix si mobil, dar cred că din nostalgie vorbesc și acum pe fix. Si nu renunță la ele pentru că mereu îi e teamă că se întâmplă ceva cu mobilul și nu mai are cum să contacteze lumea.
Mesajele audio le urăsc. Și să le las și să le ascult 🙂
Da, il avem de cand ne-am mutat..2004. Asa era abonamentul la Digi. Nu il folosim, desigur. Mai suna cate unul cu reclame la produse farmaceutice….nu inteleg misterul, dar , ma rog. Nu ne deranjeaza, nu il deranjăm, pe telefon, zic😊.
Si eu am, a venit la pachet cu abonamentul de la digi. e vreo 5 lei pe luna. Ar trebui sa predau aparatul ca sa il inchid, nu merge platita taxa de pierdere de aparat, din motive cunoscute de nimeni. Dar aparatul nu stiu unde e, nici numarul nu stiu care e. banuiesc ca scrie pe undeva pe factura dar… lenea mea candideaza la primul loc cu a ta, Vasilescule 😁
Am telefon fix, pe care-l si folosim din cand in cand.
Atunci cand ni se cere un nr de contact, prin diverse locuri pe net un e nevoie de un nr de telefon, dam nr. de fix. Care are casuta lui vocala (cam ca-n filme, cum zici tu). Ajungi acasa si vezi: ai 7 mesage …. 🙂
Si doi, primul lucru pe care-l configuram la mobil este „voicemail” … in tarile cu apa calda curenta este extrem de folosita optiunea: toata lumea lasa mesage vocale, pe care le asculti dupa ce termini ce-ai de facut (a.k.a. motivul pentru care n-ai raspuns cand a sunat mobilul).
Teoretic exista un fix in casa cu un nr la vodafone, dar nu-l mai folosim. De cativa ani sta undeva intr-o cutie.. Am persoane in varsta in familie care au si-l folosesc. Creioane ,pix etc every day ..scris .desenat 🙂 Poate telefonele publice ar fii utile in diverse situatii.
Am fix, acelasi numar de la romtelecom portat la UPC transformat in vodafone.Mai e folosit uneori ca back-up.
Nu am, nici nu am avut vreodată.
Pe vremuri mergem prin vecini să sunăm sau să așteptăm vreun apel de la careva.
Avem fix. Şi eu şi părinții. Al meu a sunat în vreo câteva rânduri noaptea şi l-am deconectat de la modem. În ultimul timp îl reconectez ziua, în caz că se întâmplă ceva cu mobilul. Dar în foarte rarele cazuri când sună e vorba despre unii care vor să vândă (fraierească) ceva.
Când încă mai trăia bunica vorbeam cu ea pe fix. Am şi un mobil de la digi (pe care l-am rătăcit şi nu-mi pot imagina pe unde e), pe care îl foloseam pe post de backup şi o mai sunam şi pe bunică-mea de pe el. Şi ea mă suna uneori pe el şi fiindcă îl lăsam acasă vedeam că m-a sunat doar când veneam înapoi. Plus că îmi lăsa mesaje. După ce a murit le-am mai ascultat o dată pe toate şi apoi le-am şters fiindcă simțeam că dacă îi mai aud vocea îmi revin toate amintirile (fericite bineînțeles) şi e mult prea dureros..
Noi avem un telefon fix de la Rds, inclus în abonament, pe care îl folosesc doar când nu-mi găsesc mobilul prin casă, adică sun pe nr meu de mobil să aud în ce zonă crepusculară se aude și se ascunde. 😁 În rest, doar strânge praf.
Mama, care locuiește la țară, are și fix, pt că uneori e singura modalitate de a lua legatura cu ea din cauza rețelei proaste de mobil de acolo.
Mesagerie vocală nu am folosit, e dezactivată.
Iar în legatură cu telefoanele publice, acum vreo 5 ani a trebuit să îi explic fiică-mii de ce, undeva pe o straduță din minunatul București, un homeless a luat receptorul unui astfel de telefon, și l-a băgat in pantaloni și a început să se frece cu el. Nu pricepea copila de 3 ani pe atunci cum poate să sune la cineva individul când îl folosește așa.😋 Acela a fost singurul telefon public pe care l-am văzut prin oraș.
Am avut telefon fix până acum 2 ani. Era funcțional dar funcționa într-un sertar. Am renunțat la el pentru că plăteam abonamentul degeaba. Și a trebuit să returnez aparatul, ca să nu mi-l impute. Împreună cu el am renunțat la stick-ul de net. Pe ăla nu a fost nevoie să îl dau înapoi. Se casase. Mda!
Confirm, in Canada fixul e folosit, mai ales de generatiile mai varstnice, pentru că e foarte ieftin in comparatie cu mobilul. La birou avem si noi telefoane fixe, clientii si vendorii suna de 5-6 ori pe zi, minim. Acum ca suntem WFH, avem numerele de mobil in semnatura si clientii sau cine are nevoie de noi suna direct. Si da, mesageria vocala e foarte folosita. Daca sunt in Zoom call si-mi suna mobilul, il las pe mute si primesc mesaj, sun ulterior inapoi daca e nevoie.
Si faxul e inca folosit- medicul de familie trimite mereu faxuri la specialisti, sau la farmacie pentru reinnoire de retete.
Telefoanele publice sunt inca functionale, eu personal le-am folosit de nustiucateori la metrou, fiindca semnalul la metrou e sub orice limita. Am sunat cand ramaneam blocata sau eram in intarziere, ca sa nu fiu nevoita sa ies, sa sun de pe mobil si sa intru la loc.
Încă am fix. Inițial a rămas pentru ca vorbea mama (când venea în vizită) cu frate-su din Americi, apoi pentru că așa era pachetul dar acum am învățat copilul să sune când e ceva urgent, deci…încă câțiva ani si scap de el😁
Da, avem ptr. ca avem prieteni in Germania.Cei din Germania au probleme cu telefoanele mobile, ii costa enorm, si internetulDaca suna pe fix au un prefix special si pot vorbi fara euroi in plus.Asta este!Ce nu faci ptr. prieteni?!
Din 2010 am avut pachet complet de la ercees cu cablu, net si telefon fix. Telefonia fixa am platit’o pana cam acu 2-3 ani, cand am rearanjat mobila prin casa si locul fixului a disparut. Atunci am si renuntat la optiune de la ercees. Nu cred ca prea l’am folosit vreodata, dar credeam ca era de back-up, in caz ca mai marii lumii uneltesc impotriva 2G-ului si pica toate reletele mobile posibile. In schimb ai mei si acum folosesc fix de’ala smecher, fara fir.
Da, eu am telefon fix, după o perioada în care am făcut o pauza de la el. Mi l-am reinstalat din nou în anul 2021(!) , deoarece am avut probleme cu semnalul în locuință, uneori eram nevoit sa stau lângă geam ca să ma audă persoana cu care vorbeam. Intr-adevar, calitatea convorbirii și a stabiiliatii semnalului este net superioara oricărei convorbiri cu telefonul mobil. Astăzi, dupa un an de folosire, chiar dacă nu as mai avea probleme cu semnalul, tot nu as renunța la el ,deoarece îmi aduce aminte de anii copilăriei și ai adolescentei, mi se pare chiar fascinant ca pot vorbi de acasă la un telefon fix. Și pe lângă asta, prezenta telefonului fix în casa, parca da un plus de stil și eleganta locuinței. Pe lângă aceste aspecte, se mai întâmplă ca să venim acasă din locuri unde trebuia pus pe silențios mobilul și îl uitam asa, iar telefonul fix salvează situația. S-a întâmplat și cu o cunoștință care trebuia sa ajungă intr-un loc anume și nu mai venea, l-am sunat pe mobil, nu răspundea, iar când l-am sunat pe fix, a răspuns soția lui ,mi l-a dat la telefon, a spus ca a uitat pur și simplu de eveniment,dar a reușit, totuși sa ajungă la timp. Deci, telefonul fix încă își are utilitatea lui.
Și cum ziceam mai sus, măcar ca element de decor si de admirație în același timp tot e bun ( ceva de genul: uau , încă ai in casa un telefon fix functional ?).