Indiferent dacă ești doar în tranzit, sau începător, sau de-abia te-ai mutat în preafrumoasa noastră capitală, sau chiar șofer cu experiență, mai mult ca sigur ești îngrozit de traficul auto din București. Și pe bună dreptate.

Dar ce nu știi tu este că există patru reguli de aur, patru reguli pe care, dacă le știi și le aplici, o să constați că dintr-o dată traficul din București nu mai e chiar așa de speriat cum zice lumea. Iată-le:

1️⃣ Prioritatea de semnalizare

Probabil auzi prima oară despre această regulă uimitoare. În ce constă și cum se aplică? E foarte simplu, regula spune că poți schimba banda, sau sensul de mers, în fracțiunea de secundă în care ai dat semnal dreapta sau stânga, nu contează. Cu ocazia asta o să constați câtă lume nu cunoaște această regulă de aur, în momentul în care îți vor reproșa prin gesturi sau claxoane schimbarea inopinată a benzii. Moment în care lași geamul jos, scoți capul si urli:

– Coaie, nu vezi c-am dat semnal? Ce pula mea mai vrei?

Da, știu, nu este extrem de elegant, dar cineva trebuie să le aducă și lor la cunoștință această regulă de bază a traficului din București.

2️⃣ Nu lași pe nimeni să schimbe banda

Regula asta este vine în continuarea celei de mai sus, tocmai pentru a asigura un trafic fluent, fără sincope. Dacă ai observat un conducător auto, care rulează paralel cu tine, că începe să semnalizeze din timp, cu intenția de a schimba banda sau sensul de mers, accelerezi ușor pentru a nu-i permite această manevră riscantă. Dacă accelerează și el, te înfigi în accelerație, îi dai să pută, dar nu te clintești un milimetru din dreptul lui. Dacă chiar ar fi vrut să schimbe banda, avea la dispoziție prioritatea de semnalizare, nu ești tu de vină că nu cunoaște regulile de bază.

3️⃣ Străduțele laterale nu există

Niciodată, niciodată, ABSOLUT NICIODATĂ, nu lași pe cineva să iasă de pe vreo străduță laterală. Chiar și în situația în care nu mai ai unde să înaintezi, te oprești exact în dreptul celui care așteaptă să poată ieși și nu-l lași să avanseze nici măcar cinci centimetri. Dacă se uită urât sau cu subînțeles la tine, îi întorci un elegant ridicat din umeri. Ce, l-ai pus tu s-o ia pe străduțe laterale fără prioritate? Ia mai dă-i dracu’, că numai pretenții au.

4️⃣ Orice coloană sau ambuteiaj se depășește pe linia de tramvai sau pe contrasens

Bănuiesc că ai constatat și tu că în anumite zile sau la anumite ore, Bucureștiul este de necirculat. Coloane imense, ambuteiaje, nervi, oameni nemulțumiți, tot tacâmul. Dacă vrei să eviți toate astea, să nu fii si tu unul dintre cei cărora le crește tensiunea așteptând să se miște morții ăia din față, ai la dispoziție trei metode simple. Atenție, nu le poți aplica haotic, ele se execută gradual, în funcție de gradul de încărcare de pe carosabil:

👉 Ambuteiaj lejer doar pe benzile pentru circulație auto. Se depășesc toate mașinile din față pe linia de tramvai, după care se reintră elegant pe sensul de mers. Acolo unde nu există linie de tramvai, se execută manevra, cu același succes, pe contrasens.

👉 Ambuteiaj sever pe toate benzile pentru circulație auto plus un sens al liniei de tramvai. Se depășesc toate mașinile din față pe contrasensul liniei de tramvai, după care se revine pe sensul de mers.

👉 Ambuteiaj grav cu toate benzile ocupate plus cele două sensuri ale liniei de tramvai. Pentru această regulă există două moduri de aplicare. Primul: acolo unde lățimea o permite, se depășesc toate mașinile din față pe trotuar. Și al doilea: dacă trotuarul este îngust, se trece la depășirea ambuteiajului pe cea mai liberă bandă de pe contrasens. Simplu și eficient.

Acestea sunt cele patru reguli, careul de aur care te va ajuta să conduci prin București ca un bo$$, fără să-ți bați capul cu ambuteiaje și coloane, în deplină siguranță, invidiat de colegii de trafic când vor vedea cât de mișto și rapid știi să te descurci.