Una dintre cele mai popularizate legende urbane este „burta de bere”. Cu toții o știm, cu toții am auzit măcar o dată în viață pe cineva povestind despre cum a făcut burtă de la bere. Sau, de multe ori, o gândim chiar noi „aute ce burtă de bere a făcut Titi”.

Well, doamnelor și domnilor, mitul ăsta este la fel de adevărat ca ăla cu „broaștele în burtă”. Ce, să nu-mi spuneți că n-ați auzit-o niciodată p-asta? La mine la țară, cum te vedea cineva bând apă din fântână, cum venea imediat cu sfatul ăsta neprețuit: „maică, să nu bei multă, că faci broaște-n burtă”. Iar eu beam în neștire, că, de, era vară și foarte cald, dar nici gând să aud vreun orăcăit din zona mea abdominală.

Nfine, revenind, am făcut această introducere nu pentru a vă îndemna la consum intensiv de bere, dimpotrivă, o să vă sfătuiesc să consumați bere în cantități moderate, chiar dacă e rece și merge ca unsă pe căldurile astea. Am făcut introducerea asta doar pentru că a venit momentul în care mitul „burta de bere” poate fi demolat și pe baze științifice. Pentru că adevărul este că în urma unui consum moderat de bere N-AI NICIO ȘANSĂ să faci burtă de bere.

Dacă nu mă credeți pe mine pe cuvânt, am să vă las aici rezultatele unui studiu realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Studiul „Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere” a fost realizat de Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentației și Președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Obiectivele cercetării au fost acelea de a evalua influența consumului de bere asupra parametrilor somatici ai respondenților (indice de masă corporală, circumferința abdominală și raport talie/ șold), cu un accent particular pe circumferința abdominală. Indicele de masă corporală este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculându-se pe baza înălțimii și a greutății individului.

Au fost respectate limitele unui consum moderat de bere stabilite de Organizația Mondială a Sănătății: 330 ml bere/zi în cazul femeilor și 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.

Concluzii studiu:

➡️ Rezultatele confirmă faptul că burta de bere este un mit. Cercetarea demonstrează că un consum moderat de bere nu are niciun efect asupra celor mai relevanți indicatori somatici: indicele de masă corporală, circumferința abdominală și raportul talie/șold.

Detalii despre fiecare concluzie în parte:

➡️ Raportul consum de bere – circumferința abdominală

Rezultatele studiului au demonstrat că niciuna dintre clasele de consum de bere nu oferă indicații asupra depășirii valorilor normale pentru circumferința abdominală, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă, gradul social sau efortul depus. Cercetarea infirmă astfel mitul conform căruia consumul de bere conduce la apariția așa numitei burți de bere.

➡️ Raportul consum de bere – raport talie/șold:

Din nou, nici una din clasele de consum de bere nu reprezintă un predictor statistic semnificativ pentru depășirea valorilor normale ale raportului talie/șold, nici în cazul femeilor și nici al bărbaților.

➡️ Raportul consum de bere – indice de masă corporală (IMC):

Ingestia de bere poate influența semnificativ indicele de masă corporală, mai ales în cazul bărbaților, dar nu pentru toate grupurile de consumatori. Grupurile cu consum mediu și maxim, în comparație cu grupul care nu consumă deloc, sunt un predictor pentru un IMC mai mic. În cazul femeilor, se constată că doar grupul cu consum mic de bere este un predictor pentru un IMC mai mic, în comparație cu grupul care nu consumă bere deloc.

Alte concluzii referitoare la bere și consumul moderat:

➡️ Potențialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților. Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație de alcool de 5%

➡️ Fabricată din ingrediente exclusiv naturale (cereale, hamei și apă), berea este o băutură nu doar iubită deopotrivă de bărbați și femei din întreaga lume, dar și o băutură cu un posibil impact pozitiv pentru organism, atunci când este consumată cu moderație

➡️ Datorită ingredientelor sale naturale, berea, consumată moderat, poate să facă parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos

➡️ Berea este o băutură cu o istorie de mii de ani. Încă din Evul Mediu, s-a bucurat de o popularitate ridicată, fiind și astăzi una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

➡️ Deși consumul moderat de bere ar putea avea efecte benefice asupra sănătății, nu trebuie să consumați bere în cantități moderate pentru un stil de viață sănătos. Pentru a asigura un stil de viață sănătos, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum ridicat de fructe și legume, reducerea aportului de grăsimi, zahăr și sare, și mișcare. Alimentele pe care le consumăm și efectele lor trebuie privite integrat, în ansamblul stilului de viață, care cuprinde elemente precum dieta, sportul și mișcarea, managementul stresului etc. Important este faptul că în cazul în care consumați bere, să o faceți responsabil și cu moderație, nivelurile moderate pot influența în mod pozitiv starea de sănătate.

Cu speranța că le-am făcut ziua mai bună celor care iubesc berea, atât pentru azi.