Pentru că fratele vostru e un tip deosebit de norocos, pe când îmi căutam hotel pentru Lisabona, mi-a semnalat Booking-ul că Radisson e la preț special. Am vrut să trec peste semnalarea lor, dar ceva m-a făcut să dau click. Și ce să vezi, chiar era un preț super șmecher la care mi-a mai făcut și booking o reducere de client Genius. Ca să n-o mai lungim, am prins un super-preț la Radisson, preț care includea free-parking (chestie vitală pentru mine) și mic dejun. Am apăsat „rezervă acum” în secunda doi.
Cât despre mic dejun, oricum l-aș fi plătit pentru că una dintre marile mele plăceri când merg în vacanță este micul dejun. Serios, îl plătesc aproape peste tot, deși uneori de banii ăia aș putea mânca la o cârciumă destul de cumsecade, doar pentru plăcerea de bea o cafea fierbinte la prima oră, fără să fie nevoie să iau metroul sau să mă plimb prea mult pentru asta. Și cum beau minimum trei căni de cafea, micul meu dejun se transformă într-o oră de relaxare pură.
Acestea fiind zise, am coborât ieri dimineață la mic dejun abia așteptând să-mi iau cafea, că ochisem si locul din fața hotelului unde urma s-o beau (știți, îmi place să și fumez la cafea).
Doamne, în ce hal m-am putut enerva când am găsit la fața locului un bufet suedez reinterpretat. Lasă că era sărăcăcios, dar trebuia să stai după un nene, un angajat al hotelului, care-ți dădea el ce aveai nevoie. Serios, spațiul în care era mâncarea era înconjurat cu cordon d-ăla de catifea peste care ar fi trebuit să sari ca să ajungi la mâncare și băutură. Evident, nu sărea nimeni, stăteai la coadă și așteptai să-ți vină rândul să te servească nenea ăla. Chestie care m-a scos din minți pentru că pentru fiecare cană de cafea a trebuit să stau la o coadă unde nenea ăla avea cu fiecare client dialoguri de genul:
„Puneți-mi ochiuri. Ba nu, vreau omletă. Așa, mai puneți o lingură. Acum puneți și bacon. Da, vreau și cârnăciori. Nu, de fapt puneți-mi unul singur. Da, un singur cârnăcior. Dacă vreau măsline? Stați să mă gândesc (urmau câteva secunde de gândit intens). Da, vreau și măsline. Nu, nu verzi, dați-mi din cele negre. Nu, nu alea, celelate mai mari. Dar castraveți n-aveți? Sau roșii, unde sunt roșiile că nu le văd?”
Dap, cam așa se desfășura servitul fiecărui om care stătea în fața mea la coadă. Și pe bună dreptate, că dacă n-aveau voie să-și aleagă singuri ce să mănânce, toată lumea trebuia să-l frece p-ăla cu orice fel de cerere. Doar că nici eu n-aveam nicio vină că trebuia să aștept câte zece-cinșpe minute de fiecare fucking dată când voiam o nenorocită de cafea.
Da, știu, aș fi putut să comand mai multe cafele o singură dată, doar că nu. Din mai multe motive, printre care distanța la care ar fi trebuit să car PE RÂND cafelele alea, dar cel mai important dintre ele este că nu-mi place cafeaua rece. Mie îmi place să beau cafea fierbinte, nu o poșircă rece pe care mai trebuia s-o car și prin ditamai hotelul, că e ceva de mers de la restaurant până la locul meu de fumat.
Aș fi luat într-un recipient mai mare, gen butoiaș sau putinică, dar nu aveau nimic în afară de cănile alea standard de hotel. Așa că pur și simplu am stat de trei ori la coadă pentru cele patru cafele pe care le-am băut (la prima n-am stat, că n-aveam pe nimeni în față). Ok, nu mă grăbeam nicăieri, dar de ce să-mi pierd așa timpul?
Nu m-am putut abține și i-am zis lu’ nenea ăla că nu mi se pare normal să stau la coadă pentru niște cafea. Bine, știu că nu era vina lui, dar cui naiba să-i zic? Mi-a răspuns că sunt măsuri de protecție din cauză de covid. Abia aici i-am râs în nas. Ce vorbești franț? Din cauză de covid pui lumea să stea la coadă, unul în spatele celuilalt?
Mă rog, ce să-mi și zică bietul om, că nu putea sa-mi spună că mai reduc si ei costurile în felul ăsta. Chestie pe care pot cât de cât s-o înțeleg, că e greu să-l vezi pe José cum își umple cu vârf farfuria cu omletă și bacon, după care lasă jumătate pe masă și trebuie s-o arunci la gunoi. Dar cafeaua, boss? Nici cafeaua n-o lași la liber?
Că nu e ca și cum le dai clienților cine știe ce licoare magică preparată de vreun barista celebru, te costă câțiva euro să faci niște hectolitri de cafea, așa că lasă-i pe fraieri să bea cât vor, nu cu economia la cafea salvezi hotelul. Nfine, ce voiam să spun e c-au reușit să-mi facă praf plăcerea de dimineață. Și mai am două zile de stat la ei.
În altă ordine de idei, ieri a fost aici o vreme din aia împuțită de nu știai ce să faci. Destul de friguț, iar pe lângă asta, cinci minute ploua, alte cinci minute bătea vântul și treizeci de secunde ieșea soarele. De nu puteai să faci aproape nimic, și în niciun caz să te plimbi de nebun pe străzi. Așa că nu m-am putut mișca decât cu mașina, lucru care nu prea era în planurile mele.
Dar măcar am reușit să ajung la Cabo da Roca, Cascais și Boca do Inferno. Bine, la Cabo da Roca era un frig de te pișai pe tine, bătea vântul de-ți zbura telefonul din mână și, pentru că nu era suficient atât, era o ceață de efectiv n-am putut să văd oceanul. Se auzeau valurile, dar de văzut nu se vedea nimic. Aproape c-aș fi putut să jur că m-au ajuns ceva blesteme. 😊
După care mi-am mai îndeplinit o dorință pe care o țineam mocnind în mine de multă vreme: am trecut cu mașina pe podul Vasco da Gama, cel mai lung pod din Europa. A fost foarte tare senzația să mergi cu mașina, iar în stânga și-n dreapta să vezi numai apă. Foarte-foarte tare, cred că mă mai duc o dată și mâine.
Gata și cu ziua 6.
Sefu, daca tot esti in Lisabona, poti da o fuga si la Cabo Espichel si de acolo cobori spre Praia do Meco. Sunt doar vreo 50 de Km din Lisabona.
Doar sugestii… 🙂
Comentariu beton!25
Poate sunt prea batran ca sa inteleg… Dar de ce se da „thumb down” la un comentariu fara polemica?
E trolul de serviciu care isi face meseria?
Intreb pentru un prieten… 🙂
Comentariu beton!18
Pentru că ultilizarea thumb down-urilor nu este reglementată în vreun fel (asta legat de așteptarea ta ca doar la comentariile cu polemică să se dea mânuțe roșii), fiecare le dă (sau nu) după cum consideră. Practic, se dau pentru că există și pentru că se poate. 🙂
Plecând de la comentariul tău ( nu zic că nu ai dreptate), îl pot trimite pe unul la origini doar pentru că există cuvinte care pot descrie în detaliu anatomia maica-sii, și pentru că se poate. Are logica!
Când ziceai că e următoarea pandemie? Nu de alta, dar „observ cu îngrijorare” că încă suntem prea mulți pe planeta asta! Și cu prea mult timp liber și spații între neuroni! 😉
degeaba te-ai suparat pe micul dejun. nu e de zgarcenie, e chiar din cauza de covid. E standard pe la toate hotelurile – nu poti sa te servesti singur, trebuie sa fie o bariera – un intermediar. Alternativa e sa primesti micul dejun in camera, la unele hoteluri zici seara exact ce vrei. Sau vin sa iti aduca la masa dar asta dureaza prea mult. Dar nicaieri nu mai poti sa mergi sa te servesti singur.
Comentariu beton!17
Ce bun era un termos în dotarea personală la faza asta cu cafeaua…☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕
Se dezbate încă. Ce zici?14
Anduta n-ai cum sa-i intinzi aluia termosul si sa-i ceri trei cafele .
Pentru că?
Pentru că nu te poți duce cu un termos la restaurant de hotel de patru stele să-i zici lu’ ăla „boss, ia umple-mi matale asta”. Mă rog, de putut poți, dar după aia te miri când auzi lumea zicând de români că sunt țărani. 😉
Deci nu-i chestie de putință, ci de voință. Apăi e cu totul altceva. 🙂 Plus că n-am zis nicăieri că i s-ar cere omului să pună cafea în termos. 😉 În astfel de condiții, n-aș avea nici cea mai mică problemă să-mi procur altfel cafeaua. Aș fi țărâncă? Well, I like țăranii very maci.
Se dezbate încă. Ce zici?23
N’ai cum? Ia sa vezi cand a platit firma masa la vaporas pe sena, pt 30 persoane, si la plecare i-am cerut chelnerului sticla de sampanie ca era pe masa neinceputa, si am plecat cu o negresa misto și cu sticla in mana ;))
Comentariu beton!19
@Cucurigu, si ai fost multumit de negresa? 🤔
@Cucurigu, moartea mea negresele. Bine, prăjiturile.
Cre’că și tu tot de prăjitură ziceai, nu?:)))
@Anel, negresa(prajitura) nu cred ca sa impaca bine cu sampania si mai ales combinate seara mergand spre camera :))
Subiectul era cu ce poți sa pleci de la restaurant și ce nu se face, nu exp mea personala 😀
Cucurigu, vai, uite-așa ai contribuit la stricarea reputației românilor în lume, ntz, ntz, ntz. 🙂
Măcar era bună cafeaua? sau ai stat la coadă pentru apă chioară?
Cafeaua de hotel cred că are fiz același gust în toată lumea. Sau așa mi se pare mie. 😀
Depinde, am stat câteva luni într-un hotel în Italia (nimic fancy, își făcea reclamă cu istoria lui, dar în momentul ăla deja îi trecuse vremea) și la micul dejun nu aveau automat de cafea, ci îi ziceai unei dudui ce zeamă să-ți aducă. Și dacă îi ziceai espresso, păi fix espresso italian d-ăla mic și rău îți aducea.
Cu excepția asta da, peste tot a fost la fel.
Mie imi place sa beau cafea la hotel, dar sa nu fie o posirca.
In Franta, e la noroc. De cate ori beau carte noire imi pare ca am tras lozul necastigator.
In US aveau de la Starbucks Veranda Blend, care era pe gustul meu.
Bine la ei, ai si doua bidoane de potentiatori de aroma de la nestle, French Vanilla flavour si inca una, dacă pui din alea e prea dulce. Dar aromata.
Si cea mai „tare” e cafeaua de benzinarie din US. Nu mai trebuie sa dai banii pe apa cand traversezi cate un desert, poti bea toata ziua numai cafea:D
Cumpara o cana mai mare, da-i lu’ nenea sa ti-o umple dimineata si ai scapat de drumuri . O zi cu soare iti doresc !
A, soluții, am și eu una. Sau poate cumpăra o cafetieră/un espressor, cafea și a scăpat și de nenea. Va mai avea nevoie doar de o priză. Sau ar putea cumpăra hotelul, pun pariu că atunci n-ar trebui nici să mai stea la coadă, nici să facă drumuri.
Se dezbate încă. Ce zici?20
păi d’aia îi zice suedez, la micu’ dejun, pentru că niște cetățeni cu apucături de suedeji, fac exact ca Jose al tău; și nu importă naționalitatea…
în altă ordine de idei, am auzit io la radio, îți spui precis, că Lișboa se pregătește de noi restricții din cauza creșterii incidenței numărului de cazuri, așa e?
io zic să te întorci repejor, că destul ne-ai enervat cu escapada asta; și dacă rămîi blocat p’acolo, o să începi să scrii telenovele cu Jose Armando în loc de thrillere cu Clotilde Armand…
altfel, salutări de la Veliko Tîrnovo, 16 grade celsius, ploaie…
Comentariu beton!36
Dadada. Lisabona intră în lockdown până luni, azi la ora 15.
Mamaaa, nasol cu statu’ la coada pentru mic dejun! 😟 n-am mai auzit.
M-a dus gandul la cat de frumos a fost salonul de servit masa si cat de buna mancarea si cafeaua la hotelul unde am fost in Brasov inainte de Pasti.
Plimbare frumoasa, Mihai!
Iar daca treci si prin Madrid, la intoarcere, da un semn si te invit la o cafea buna.
Nenea adminu’ a rezolvat problema cu pluginul foto. 🙂 E altceva acum! :))
Comentariu beton!14
Vrum service? Free bicoz cofid 🤪
Faine pozele și locurile 😊 Frumoase chiar. De vreme nu știu ce să zic pentru că nu e domeniul meu de expertiză.
Mno, ai văzut bolochietroiu’ ăla. Gata, ‘ț-ajunge. Hai aka$ !!!🤪 Te urci în primul avion și dacă îi dă chilotu’ bice prinzi și cafeaua fierbinte în S1. Trăsura o pui pachet pe tren ori pe vapor. E asigurată🤪
Te așteptăm cu drag și cu gunoaie-n prag. #S1#Buchurește😉
Comentariu beton!18
Și cu invazie de șobolani. Se ospătează tacticos din patiseria de la Mega, direct de pe rafturi, rod cablurile de la semafoare și se plimbă nestingheriți prin oraș.
Au apărut si glumițele.
https://i.imgur.com/e6R9veU.png
Să mergi la Trobadores, să mănânci niște tapas-uri delicioase. Mie mi-a placut maxim localul. E pe undeva în centru 🙂
Pozele cu veverițele unde le găsim? Veverițele din parcuri, zic…sau pe unde mai șed ele…
Domnu’ Ananas oRbserv că aveți o fixație pe veverițe 😉 Sunteți veverițofil d’ăla ? 🤪
Acum fro 2 zile a trecut o veveriță pe zebră. Am rămas … mirat🙃
@HM, sunt fan veverițe, da. Ar fi păcat să nu…așa zice unii, că e păcat! 😀
Dar și zebrele merg….zebreleee! Cunoașteți vreuna mai mică ? ;))
Bufetul suedez servit de o persoana care vă făcea să stați la coadă are logică de norme anticovid, chiar dacă ție se pare că nu.
Pentru că ustensilele de servit sunt atinse doar de o singura persoană nu de toți clienții hotelului și pentru că de la masă unde mănânci, fără mască, te poți trezi că te duci să îți pui în farfurie fără mască și să strănuți peste strachini pe acolo. Plus că coada ar fi trebuit sa fie una regulamentara, cu distanță între oameni, nu? Că după un an jumate de pandemie ar cam trebui să știm să stam la o coadă in noii termeni. Uite de aia e un nene care servește mâncare la bufet suedez, pentru că nu te poți baza că oamenii respectă reguli.
Iar timpii mai mari de așteptare și statul la coadă cu distanță oriunde, nu numai la mic dejun, e noul mod de viață și va fi pentru mult timp, cel puțin în partea asta de lume. Nu știu în România, dar în Italia de exemplu, încă se fac cozi in fața magazinelor și a tuturor serviciilor publice și încă intră doar un număr limitat de persoane peste tot.
Comentariu beton!22
La noi la Italeaa … e vero coada 🤪
@HM la noi la Italea è vero amenda 😎
Comentariu beton!14
La Italia și criza gunoaielor s-a rezolvat în 3 saptamani, nu ca la noi in 2 mandate. Aici fac o predicție.
Noi ne-am intors ieri din Lisabona, dupa o saptamana petrecuta prin Lisabona si imprejurimi. Am
avut noroc de vreme super faina iar micul dejun…a fost minusul. Si eu imi iau cazare cu mic dejun, tot din aceleasi considerente doar ca acum am
fost f dezamagita. Aici regula era de a spune ora la care alegi sa mergi la mic dejun. O domna venea si iti lua comanda, noi aateptam la masa. Noi am stat la un hotel de 3 stele….MD f saracacios: omleta, un fel de carnaciori f dubiosi la culoare, un fel de cascaval, un fel de sunca, cereale, lapte, fructe si ceva foietaje…apa, cafea, suc de portocale…nici macar o leguma nu am vazut toata saptamana…am mancat in fiecare zi o chifla cu omleta ai felii de cascaval…plus niste pepene si nectarine…cafeaua f proasta dealtel…altfel toate bune…nu am
simtit pandemia in Portugalia…ne-am atins punctele de pe lista…vacanta frumoasa in
continuare.
Punga cu ceata, checked! 😁
Ati observat ca in toate pliantele turistice Cabo da Roca apare insorit si cu un cer azuriu de poveste? Mi se pare miraculos 😀
Zici că ne aduce ceva tataie Vasilescu din pelerinaj ? Domne dă !!! La câți suntem cu-minți p’aci tre’ să își cumpere remorcă atașabilă după Meghan … prințesless 🤪
Ps. Io nu citesc niciun pliant!!! Dăcât blog!! Atât!
Io zic că te-a luat dorul de fașhionistă și fete, văd că ai început să mârâi cam la orice, că e frig, ca e vânt, că e cafeaua mică și trebuie stat la rând. Hai acas’, măcar aici poti face pipi la boschet fără să-ți uzi adidașii. Sau nu, mai bine rămâi acolo, se pare ca vremea frumoasa din prognozele tale te urmează.
Muhahhah
Comentariu beton!14
Ești fratele meu la faza cu cafeaua fierbinte. Nu pot pune cafea rece în gură la prima oră a dimineții. Cafeaua de la hotel e mai bună decât aia de pe avion, asta dacă te consolează cu ceva😁. Vacanță plăcută în continuare.
Nu gasisi si tu un Cabo mai aproape? Au vecinii bulgari niște peisaje de nu-ți vine a crede, la nici 50 km de vama veche. Cu stanci, cu poduri de stanci, cu instagram places, etc etc. dar e drept ca nu ai autostrăzi 😀 .
SAu ai plecat sa conduci, sau vreiai sa scapi de acasa mai multe zile? 😀
https://imageupload.io/i/Bwuj0Je0Tk
Pai daca treci podul, mergi la portinho de arrabida. E ceva atat de frumos si poti sa vezi pe orice vreme
A fost cel mai lung pod din Europa, acu’ e ăla din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci.
Distracție plăcută și vreme frumoasă în continuare!
Ha ha ha, auzi la el, putinica… Îmi amintește de când am fost eu la un curs de o săptămână la Brăila acum câțiva ani și luni dimineață m am înfipt direct în termosul ala de cafea de la bufetul suedez. Am constatat imediat ca era cafeaua de vineri, ramasa pe acolo nu se știe cum. Avea un gust acrisor foarte drăguț. In alta ordine de idei, mi au plăcut maxim și itinerarul și pozele. Drum bun în continuare!
Da, superb! Portugalia e foarte frumoasă și omenii sunt extraordinari de sociabili și drăguți. Cât despre mâncarea lor, infinit mai bună decât a spaniolilor!
Îmi pare rău că nu ai prins soare la Cabo da Roca, să poți admira oceanul, dar frumusețea locului este la fel de surprinzătoare pe orice vreme!
Iar Podul Vasco da Gama e impresionant, într-adevăr! Vezi că mai au unul, tot foarte mișto, în Lisabona, 25 de Abril.
Drum lin și întâmplări fericite, fără incidente!
Băi, eu trăiesc cu o persoană dependenta de cafea și știu că poți discuta omenește cu ea dimineața doar după a treia cafea. Deci te înțeleg
In Lisabona pe primul loc as pune cafeaua bauta la cafenelele micute aflate la orice colt de strada, in shoturi mici, tare si aromata. Nimic nu se compara, incearc-o. Tot de acolo mi-am facut stoc de cafele din supermarket, ai multe optiuni, toate foarte bune. Ei aduc cafeaua de la fratii brazilieni, care se stie, sunt mari specialisti.
Acum 3 ani, cam pe vremea asta, mă întorceam din Cascais, unde mă așteptam să fie concediul de vară, la mare. Ce naivă!
Au fost 14-20 de grade, ploaie, vântul ăla de care zici, care m-a sablat puțin pe Praia do Guincho, am îmbrăcat un singur costum de baie din cele 4-5 pe care le aveam la mine, asta ca să nu spun că n-am fost la mare, că am stat mereu cu un prosop peste, rochiile au rămas cum le-am pus de acasă și dormeam cu șosete. Am purtat în fiecare zi singura pereche de blugi rupți și subțiri și ăia, puși la mișto în bagaj, că eu plecam la 30 de grade în capul meu. Prima oprire a fost un magazin Decathlon de unde ne-am luat haine antivânt, colanți și umbrelă, eu și fratele de suferință.
Însă porțiile mari de caracatiță friptă au bătut la curul fierbinte orice altă insulă, plajă, mare la care am fost, la fel ca pasteis de nata la discreție de la micul dejun, pozele cu jacarranda, minunata Lisabona cu străduțele ei.
Vinul ăla de Porto nu te ia de cap chiar degeaba, te mai ia ca să uiți că-ți clănțăne dinții și tare bun e. Am o sticlă și acum și cu ploaia din București parcă l-aș cam deface.
Una peste alta, cred că a fost printre cele mai faine concedii și m-aș întoarce oricând. Fain jurnalul tău, chiar dacă nu merge totul brici.
Eu am mai fost în Portugalia acum trei sau patru ani și vremea a fost pur și simplu perfectă. Și, da, am stat trei zile în Cascais atunci, special pentru plajă. Ceea ce am și făcut, zilnic, de dimineață până seara. 😀
Plecând de la comentariul tău ( nu zic că nu ai dreptate), îl pot trimite pe unul la origini doar pentru că există cuvinte care pot descrie în detaliu anatomia maica-sii, și pentru că se poate. Are logica!
Când ziceai că e următoarea pandemie? Nu de alta, dar „observ cu îngrijorare” că încă suntem prea mulți pe planeta asta! Și cu prea mult timp liber și spații între neuroni! 😉
Nu știu alții cum sunt, dar io am băut cafea super bună la portughezi. Nfine, mai greuț până m-am prins care denumire lusitană cu care tip de cafea se potrivește, ș-anume: Café=cafea; Cafezinha=cafeluță; Preta=neagră mare; Pretinha=neagră mică; Pinto=neagră c-un strop de lapte, mică; Garroto=neagră cu lapte, pahar mare; Americana=lapte cu puțină cafea, pahar mare. Na poftim de navighează printre toate astea fără să te bâlbâi când îți pică ochii-n gură de somn dacă poți!