Am citit zilele astea o chestie cât se poate de interesantă. Ia fiți atenți aici: peste jumătate dintre femei (51,9%, ca să fiu mai exact) spun că sarcinile gospodărești cad în totalitate în sarcina lor. Spre deosebire de bărbați care au ridicat din umeri la auzul unei asemenea întrebări, și-a reieșit că numai 12% dintre ei preiau în totalitate treburile casei.
Dar asta nu e tot. C-a mai venit și pandemia, prin urmare 18% dintre femei și-au asumat și mai multe activități în casă. Cum s-a răsfrânt toată treaba asta asupra joburilor? Simplu. 54% dintre bărbați spun c-au fost nevoiți să muncească mai mult de 8 ore, în timp ce 56% dintre femei zic că, dimpotrivă, au scăzut timpul efectiv de muncă pentru job sub 8 ore. Pentru că de unde timp și pentru job când tu faci singură totul în casă? Să vă mai zic și că 6% dintre ele au fost nevoite să muncească pentru job și noaptea, după ce au adormit copiii? Bine, nu vă mai zic.
După ce-am citit, am legat procentele astea de faptul că am tot văzut în ultima vreme articole despre cum a influențat pandemia viața în cuplu. De-aia aș fi vrut să povestim un pic despre asta. Pentru că eu cam ridicam din umeri de fiecare dată când citeam că pandemia a pus relațiile la încercare Mă tot gândeam care naiba e încercarea aia? Să stai mai mult cu oamenii pe care-i iubești? De când e asta o „încercare”?
După care mi-am dat seama că poate greșesc, că nu toți sunt construiți ca mine, că probabil există oameni pe care i-a scos din ritmul lor firesc de viață tot ce se întâmplă acum, motiv pentru care au început să le cedeze nervii pe ici pe colo.
Ca să vorbim pe caz concret, la mine lucrurile s-au întâmplat așa: Fashionista oricum muncea de acasă de vreo trei ani, deci pentru ea n-a fost nimic deosebit. Deosebit a fost doar că s-a trezit cu mine în permanență acasă, eu ăla care mergeam în fiecare zi la birou. Ce să vezi, n-a părut s-o deranjeze prea mult.
În schimb lucrurile s-au schimbat radical în ceea ce privește fetele, copiii. Copii care n-au mai călcat pe la școală din martie anul trecut. Evident, pentru că amândoi deja munceam de acasă, școala asta online a venit ca un bonus: nu mai trebuia sa se trezească nimeni la 6.30 ca să hrănească fetele, să le pregătească și să le ducă la școală. Și zic „nimeni” pentru că eram amândoi implicați în asta, o zi mă trezeam eu, o zi se trezea stăpâna inimii mele. Deci, per total, numai bine.
Alt lucru care s-a schimbat dramatic a fost doamna Geta. Doamna Geta care venea o data pe săptămână la noi în casă, la curățenie. Ei, de când cu virusul ăsta nenorocit, evident, doamna Geta n-a mai venit, pentru că protecție, distanțare și tot ce știți și voi.
Cum am rezolvat această situație delicată? Simplu? Eu oricum nu sunt genul care stă doar în vârful patului și dă ordine. Bine, nu că aș impresiona pe cineva dacă aș face asta, dar ziceam ca să știți. 😊 Prin urmare, ca să nu existe discuții, ne-am împărțit sarcinile logistice din casă. Singurele lucruri pentru care am insistat să nu-mi fie atribuite au fost doar două: călcatul (cred că nu există vreo activitate care să-mi provoace mai multa repulsie decât asta) și întinsul rufelor la uscat (și asta se apropie bine de tot de ceea ce simt pentru călcat).
În rest, n-am absolut nicio problemă să pun mâna și fac tot felul de lucruri care în alte vremuri ar fi fost definite drept „activități de femeie”. De la gătit, la șters praful, mă implic în absolut orice. Pentru că și asta înseamnă un cuplu, după umila mea opinie.
Cam astea ar fi singurele schimbări resimțite de mine la nivel de cuplu și activități casnice. În rest, văd că încă n-avem nicio problemă să ne petrecem aproape tot timpul împreună.
Însă sunt foarte conștient de faptul că la noi este o situație privilegiată din toate punctele de vedere. Job-urile ne permit să lucrăm de acasă, în plus avem amândoi angajatori care au înțeles de ce este atât de important să lucrăm în perioada asta de acasă.
Dar nu toată lumea a avut norocul ăsta, exista mulți oameni ale căror joburi necesită prezență la locul de muncă, iar dacă amândoi din casă sunt in situația asta, cred că lucrurile nu stau deloc plăcut. Sau există cupluri în care el nu prea mișcă un deget, sarcinile casei fiind preluate în totalitate de ea. Din nou, nu cred că o astfel de situație a generat vreo energie pozitivă în toată perioada asta.
Și de-aia aș fi vrut să știu și de la voi dacă anul ăsta complet atipic a schimbat vreun lucru vizavi de relația în care sunteți? E mai bine sau mai rău decât înainte? Băieți, există activități gospodărești pe care le considerați „treabă de femeie” și nici nu vă gândiți să vă bateți capul cu ele? Fetelor, există treburi casnice pe care v-ați dori sa le mai preia și el, dar el se preface că l-ați lovit la operație? Sunt foarte curios de răspunsurile voastre, pentru că știu cupluri cărora perioada asta le-a pus capac, iar acum sunt pe cale să se destrame.
Acest text este scris la propunerea celor de la Provident care sunt foarte mândri că au obținut, pentru al treilea an consecutiv, certificarea Top Employer. Și asta după analiza a 600 de criterii, unul dintre cele mai importante fiind cel al promovării egalității de gen. Poate nu e întâmplător că angajații Provident sunt în proporție de 70% femei, zic.
În plus, tot cei de la Provident sunt convinși că un mediu de lucru sănătos are efecte pozitive și asupra vieții personale: dacă ești bine la birou, cresc șansele să fii fericit acasă. Chestie cu care sunt de acord sută la sută. Am lucrat in vreo două locuri în care atmosfera nu era ok, iar treaba asta nu numai ca se răsfrângea asupra posibilei mele fericiri de acasă, dar nu-mi mai ardea nici măcar să dau drumul la televizor, seara când ajungeam acasă. Și nu glumesc, nu înfloresc, o atmosferă nasoală la birou, adică locul în care uneori îți petreci mai mult timp decât acasă, e unul dintre cele mai urâte lucruri care ți se pot întâmpla în viață.
Cam atât pentru azi. Sunt extrem de curios să aflu cum vă împărțiți sarcinile prin casă, dar și cât de tare v-a fost afectată relația în perioada asta.
Dacă îmi permiteți să mutilez un citat: pandemia e pentru dragoste ce e vântul pentru foc: pe cel mic îl stinge, pe cel mare îl întețește.
Cine are probleme în pandemie, avea și înainte și, fie nu avea timp/energie pentru a schimba ceva, fie nici nu realiza. Cred ca sunt puține cazuri în care pandemia a distrus relații sudate.
Comentariu beton!153
Amin.
Iar a spus cineva tot înaintea mea.
Nu a fost ușor în ideea că ne-am modificat stilul de viață.
Dar treburile casnice oricum le (cam) împărțim. Copiii îi distram împreună sau separat și facem asta și pe pandemie și în afara ei.
Ne-a dat la temelie, ca și multora dintre voi, faptul că nu am mai putut călători pe afară cum o făceam – cate 1-2 luni pe an. Dar ne-am adaptat și la asta. Am văzut în țară, vara trecută, cate nu am văzut în tot restul vieții. Și cel mai probabil o sa facem asta și în vara lui ’21.
Alegem ce e in regula, lăsăm să treacă ce e nasol. Ca în orice moment al vieții.
Comentariu beton!26
La noi a adus un plus lucratul de acasă. Eu oricum stau acasă în creștere copil dar soțul avea un program infernal. Programul normal ar fi fost de la 8.00 la 16.30. El la 8 era la muncă dar niciodată nu pleca la 16.30. Cel mai devreme 18. Deci la noi a fost un lucru binevenit. Acum merge doar vreo două zile pe săptămână. Treburile casnice nu pot spune că le-am împărțit dar faptul că a mi-a mai luat copiii de pe cap a fost o mare gură de oxigen. Pe asta cu afectarea cuplurilor nici eu nu am înțeles-o. Cum să nu te bucuri că ai mai mult timp pentru oamenii dragi? La noi faptul că nu trebuia să ne mai trezim dimineața la 6, ne-a făcut să petrecem mai mult timp seara după ce culcam copiii. Să bem un vin, să vedem un film. Înainte trebuia să așteptăm sâmbăta pentru lucrurile astea. Și de fapt nici nu se întâmpla prea des că ori ieșeam cu prietenii, ori aveam musafiri. Concluzia este că pentru noi a fost un mare plus
Comentariu beton!27
Pai se intampla asa: inainte sotia lucra 8/9 ore + 1.5 ore pe drum dus-intors, acum lucreaza 10 ore acasa, zoom, teams etc la greu. Cu toate astea, se gandeste cu groaza ca este posibil sa vina o vreme in care sa mearga zilnic la birou. Copilu’ (clasa a VIa) lucreaza mult mai mult acum, baga extra la mate si romana la greu (de…. cu ma-sa acasa, asta-i viata). Cu toate astea, si el e ingrozit ca va trebui sa se intoarca la scoala. Pentru ca e la moda si pe toate gardurile l-am intrebat si eu despre socializare alea-alea.
Raspuns clar si la obiect: si cand ma duceam la scoala eu „socializam” cu baietii din gasca mea. Acum oricum ma intalnesc cu ei cand avem chef. In schimb nu mai trebuie sa ii suportam si pe ceilalti.
Dna Geta continua sa vina. Program restrans si conditii speciale. Are pensie mica si fara venitul de la noi ar fi devenit complicat.
Comentariu beton!24
Nu ne-a afectat prea mult, o schimbare ar fi că “trebuie” să mănânc ce gătește, nu prea mai merge cu ieșitul. Și chiar nu-mi pare rău, la capitolul dulciuri (și nu numai) se descurcă de la foarte bine în sus. 🙂
În rest, toate bune și frumoase.
La voi acolo nu aveți de unde comanda online?
Facem și asta, mai ajutăm un pic și domeniul ăsta, dar dacă soția are prea mult timp liber iar nu e bine (mai ales că m-am apucat de niște jocuri noi).
Off-topic: nu-mi merge treaba cu salvarea numelui și a emailului, dacă dau click pe căsuță nu se întâmplă nimic. Vreo idee?
Pentru ca in perioada asta ne-am imbolnavit amandoi, iar ptr omu’ meu lucrurile n-au mers deloc bine, mi-am dat seama cat de putin conteaza ca el nu a dus gunoiul azi sau eu nu i-am calcat tocmai camasa pe care voia s-o poarte.
Abia cand esti in situatii limita, cand simti cum ar fi daca n-ati mai fi in doi, abia atunci iti dai seama cat de putin important e cine si ce face.
Sotul meu munceste foarte mult, are doua joburi si putine idei despre ce trebuie facut in casa. Daca are vreo initiativa, aceea e de-a face ceva mancare nesanatoasa si-atunci se stie ca vom manca cartofi prajiti cu oua.
De cate ori l-am boscorodit pentru asta!
Pandemia mi-a schimbat optica, chiar cred ca el face cei mai buni cartofi prajiti!
Si-n plus, are si centura neagra la cumparaturi.
Comentariu beton!73
Da, exact. Când apar problemele adevărate începe să nu prea mai conteze că „iar nu merge netul bine”.
Nu pot spune ca ne-a afectat relatia, mai bine spus ne-a unit-o avand timp mai mult unul cu altul, eu oricum lucrez full continuu si in perioada pandemiei si nu prea se poate lucra de acasa la job-ul meu.
Dar avand in vedere fluxul de lucru, acesta a scazul considerabil, deci sunt mai mult pe acasa si platit cu norma intreaga! 😀
Unul tocmai implinise 100 ani, o duduie de la tv la el sa-i ia interviu:
-Fumati? Nuu, Beti? N-am consumat niciodata bauturi alcoolice, Femei? Doar sotia, sunt un sot fidel, Mancati gras? Nu, sunt vegan. Termina aia de filmat si zice: Bravo domule, uite ca un stil de viata sanatos te face sa traiesti mult, felicitari. Domnita, fumez ca un turc, beau si am baut ca un porc, mi-am inselat nevasta de nici nu mai tin minte cu cate, mananc gras si multa carne. Dar de cate ori mi se ia interviu si zic astea nu ma da nimeni la tv.
Asa ca pot sa va spun ca dupa atatia ani de casnicie pandemia nu mi-a afectat viata, eram fericit cand ea era acasa si conform softului feminin imi facea capul franjuri, dragoste, botic in botic toata ziulica, etc. Am avut ,, ghinionul” de a nu intrerupe activitatea deloc, doar ea fiind intr-un domeniu inchis vreo luna, a stat acasa. A fost ca o a doua luna de miere, mi au dat lacrimile de tristete cand a inceput munca si mai prindeam cate o bucata de zi in care nu avea cine sa ma cicaleasca.
Comentariu beton!36
Băhăhăhăăă. 🤣🤣🤣
Doamna nu citește pe aici, nu?
Cred ca nu. Doar ca oricum eu sunt un tip destul de sincer asa ca nu cred ca ar avea vreo tresarire daca ar citi.
Comentariu beton!14
Mvai, domnu’ @Marius Mî, da’ de ce nu ați spus că suferiți așa tare? Am fi dat o mână de ajutor. Câte ore de tocat la cap sunt restante? Recuperăm noi, dacă e. 🤭
Comentariu beton!39
Doamna didina, l-ati terminat psihic pe domnu’ si acum va plictisiti sau doar vreti sa faceti niste exercitii?
Muhahha
Comentariu beton!20
Nț, inginerul e bine. Doar mă antrenez. Să fie, în caz că e nevoie. 🤭
Rapița, gramineele și restul cresc la fel și cu pandemie și fără. Am o curte de 4500 mp, am ce face.Sotia este mai puțin matinală, eu sunt posedat, nu pot sta o clipă. Ea cu zoom-ul eu cu câmpul și cu gospodăria. Copiii la fel pe zoom și adservio. A fost o perioada foarte bună, mai puțin că nu am mai ajuns în Germania,dar casa nu pleacă de acolo. Nu mă plâng deloc, suntem ok, avem ce mânca, unde pune capul, râsul este gratis, răsăritul și apusul tot acolo, sunt un om simplu,nu am nevoie de prea multe.
Comentariu beton!71
Da, tu cred c-ai suferit doar pentru că n-ai mai avut pe nimeni de îngropat în fundul curții în perioada asta. Practic, pandemia a făcut ca numărul tău de vecini să rămână constant.
Când am descalecat și m’am apucat de casă am trăit niște mizerii, bro. Aruncat pungi de căcat, bălegar, ăla a fost bun, hoituri.Nevasta mea cu plângeri la miliție, plânsete, miliția ca miliția . Am răbdat, că acolo a fost vatra alor mei, până mi’au înjurat soția. Eee și atunci bătaie ca în filmele cu scoțieni la Bobâlna lor. L’am bătut pe unu de in loc să fugă dracu pe uliță, fugea la mine în curte. Au încercat ei cu țambre dar le-au sărit măselele de pe fălci ca popcornu în tigaie. O perioada bună când treceam își scoteau fesurile ziceai ca’s în lumea lui Darie. A trecut vreun an până și-au dat seama ca dacă nu’s călcat pe balamale, bec sunt chiar mișto. Unul îmi este tractorist de bază. Și-au mai lui luat câte un şpiț în cur, așa amical.
Comentariu beton!33
Ce viața fără un spiț în cur amical din când în când? :))))))))))))))))
Situație de ”anul ăsta complet atipic” pentru mine n-a fost prima oară. Personal mi s-au părut mult mai atipici anii în care el a muncit în afara țării și ne vedeam la două luni. Pandemia a fost dificilă în perioada stării de urgență, dar nu prin prisma relației (că el a lucrat normal, în offline și eram împreună tot la fel ca înainte), ci prin prisma faptului că a trebuit să iau eu niște decizii legat de ce scot din viața mea, a noastră, a copiilor pe următorii 2 ani (cam așa am estimat eu că va dura treaba asta) și ce nu.
La treburile casnice au fost și perioade în care mă ocupam eu de tot, și perioade în care am avut ajutor plătit (încurajând astfel munca la negru, da, știu, nț, nț, nț, ), dar acum suntem la faza în care ne ocupăm toți patru de curățenie, spălat haine/vase, gătit. Singurul lucru de care mă ocup doar eu e călcatul, că nu-mi displace deloc, iar lui îi displace profund. Pe copii încă nu i-am învățat să și calce, dar îi văd că abia așteaptă. :-))
Se dezbate încă. Ce zici?18
Practic, dacă învață copiii să calce, a scăpat. 🤭
*când, nu dacă! 😛
Comentariu beton!20
Cu mine mama a început treaba cu călcatul când eram intr-a 5-a. Cu maieuri, prosoape, batiste și lenjerie (pe vremea aia călca absolut orice în afară de ciorapi și chiloți 🙂 ), până intr-a 7-sau a 8-a călcăm inclusiv pantaloni la dungă. 🙂
Mie mi se duse relația pe apa sâmbetei. Adică tocmai ce începuse o chestie, dar eram în orașe diferite și cu pandemia am rărit vizitele… de tot. Că în rest nu s-a schimbat mai nimic, job și casă. 😁
Comentariu beton!21
Și mie la fel! Cu diferența că noi ne vedeam de câteva luni, și cu ocazia stării de urgență ne-am gândit să ne mutăm împreună.
Ne-am stresat grav amândoi cu gătitul și cumpărăturile și nu numai. Asta a fost principala mea panică, că o să mor de foame, când s-a anunțat starea de urgență. 🙈
Partea pozitivă e că am învățat să gătesc și că în cele 2 luni de locuit împreună ne-am prins repede că nu ne potrivim. Măcar am avut ocazia să încercăm… life happens.
Comentariu beton!19
Ce e asta, șerif, programul Laptele și mierea by Provident? Nu particip, că ăștia nu livrează și peste hotare, da’ intru io mai pe seară, să întocmesc lista cu tot ce fac partenerii altor doamne. Vedem ce reușim să bifăm. Ce nu, facem update, că doar nu ne jucăm aci’. 🤭
Ăăă, lăsaț’ duamna@didina, că nu e cazu’! Taman acum, în pandemie?
Păi, dacă nu acum, atunci când, @Victore? După ce s-o termina pandemia și începem iar să umblăm teleleu amândoi? 😜
Ținând cont ca vizitele mele acasă au fost mult mai rare (prima data am fost 3 luni plecat, a doua oară 4 luni), relația noastră s-a îmbunătățit , in sensul ca abia acum am văzut cum este unul fără celălat atâta timp. Oricum, la noi, fiind căsătoriți de atâta timp (33 de ani), nu prea avea cum sa ne strice pandemia căsnicia. Am trecut noi prin chestii dificile la viața noastră, dar am rămas o echipa unita.
Eu de obicei când vin acasă (ca acum de exemplu), gătesc, fac curat, mai spăl ceva geamuri, așa ca nu e nimic deosebit in a ne împarți sarcinile.
Comentariu beton!22
În primăvară am stat două luni la socrii mei ca să aibă copiii unde ieși în curte. Băiețelul meu este atipic și nu înțelege nimic legat de virus. Ar fi fost imposibil să stăm închiși în apartament 2 luni. Atunci era cât pe ce să divorțăm pentru că soacră-mea nu mă are la inimă și se tot iscau certuri. Ca atunci când am locuit la ei la începutul căsniciei.
În rest, la bloc e totul perfect. Soțul merge la serviciu (are posibilitatea de a lucra de acasă, dar în practică nu poate din cauza celui mic). Eu sunt casnică, dar mai bagă și el un aspirator din când în când sau face o friptură duminica. Fata noastră merge la școală, e clasa a I-a, când avea ore online, îmi era foarte greu să îl țin pe fratele ei departe de ea. Așa am ales noi și ne „asumăm”! Nu, nu țin cu Dragoș Bucur. Noi purtăm mască (în afară de băiatul de șase ani care nu o suportă și umblu cu actele după mine) și de-abia așteptăm să ne vaccinăm! 🙂
Comentariu beton!16
Pe mine m-a găsit pandemia încercând o relație mai mult la distanță. Și condițiile impuse de pandemie fac să fie dificil spre imposibil să îl văd pe ”stăpânul inimii mele”. Așa că am dus relația în online unde nu e nevoie să ducă nimeni gunoiul.
E în altă țară? Relația, zic.
@MV, e prin alte țări. Că e mai multe. Și nu prin cele mai prietenoase. Pentru că muncă.
Eu am o nedumerire: dacă tot se muncește de acasă, nu prea se mai iese în oraș, nu tu nunți, botezuri și onomastici, afară e frig și pui geacă groasă și bocanci peste, la ce vă trebuie călcat rufe? Că la noi, cu rare excepții, nu s-a mai călcat nimic de ceva vreme. 😁
Comentariu beton!49
Hmm… e o întrebare foarte bună. Chiar, ce se întâmplă cu chestiile alea călcate? O să investighez, să știi.
Am lucrat tot timpul, exceptând nenorocita de lună ianuarie când am „covidit” cu toții. Soția, învățătoare, a cam stat pe acasă. Nu că ar fi vrut asta ☹️ Nu s-a schimbat mare lucru.
P.S.: nici eu nu calc rufe!!!!!
În mod paradoxal, fix înainte de pandemie aveam impresia ca relația noastră e pe duca… Fiecare avea casa lui si chiar dacă eram intr-o relație de multișor, nu locuiam împreună (stiu, stiu, suntem niște ciudați nehotărâți). În duminica cand s-a dat comunicatul, eram amândoi la el în pat și am decis ca daca tot m-am obosit sa fac drumul, hai ca rămân, dar după ce ieșim din starea de urgenta ne despărțim, ca nu o sa mearga. Aproape ca am dat mana formal. Eram amândoi convinși ca o sa tina maxim o saptamana-doua starea de urgență (haha, si nehotărâți si fraieri, haha). A fost o perioaaaaada de viiiiiiis, stiu ca e urat si nedrept sa spun asta, dar regret ca a trecut carantina. Sarcinile casnice le împărțeam oricum, fiind obișnuiți fiecare cu casa lui, nu era ceva ce sa nu fac eu sau el… nici nu ne vorbeam, pur și simplu dacă era ceva de făcut, faceam. După 15 mai ne-am ținut de cuvânt și ne-am despărțit ca dupa o saptamana sa ne întoarcem plângând unul la celalalt (v-am mai zis ca suntem fraieri?). În saptamana urmatoare, si-a vândut locuinta si s-a mutat la mine. De atunci, ne înțelegem din ce în ce mai bine si in continuare facem amândoi treaba în casa în mod egal. Si ne gândim la nuntă 🤭
Comentariu beton!84
@Ana,fain ,fain …Uite ca si pandemia a putut face si lucruri bune si poate ca uite, in momente grele ajungeti sa va cunoasteti mai bine ,sa fiti fericiti
Comentariu beton!16
Sotul a lucrat toata perioada, eu sunt in furlough de 1 an platita .Evident eu fac mai multe ,ca acum sunt acasa.Face cam tot,in afara de gatit,nu se pricepe.Dar trebuie sa ii zici.Adica ,daca inainte cand lucram ii ziceam sterge praful,doar praful il stergea.Daca ii lasam lista,le facea pe toate.Per ansamblu e ok,ne ajutam reciproc.Si eu ma implic cand e pe afara si repara cate ceva.
Noi am fost din aia care nu aveau cum sa munceasca de-acasa, asa ca lockdown-ul nu prea ne-a schimbat obiceiurile si programul.
In casa, ne impartim sarcinile dintotdeauna, deci…nimic nou sub soare.
In schimb, ne lipsesc al dracului de mult weekendurile in care puneam destiu pe Google Maps, ne suiam in masina si plecam pe coclauri sa vedem castele, orasele noi si pitoresti si alte alea.
Si ne lipsesc duminicile petrecute prin targurile de vechituri. Panoplia cu arme urla! De un an intreg, a ramas la cota 30 de bucati. Si asta e absolut inacceptabil.
Comentariu beton!21
Nenorocita asta de pandemie imi muta casnicia in online .Daca inainte saream in avion ca in caruta ori de cate ori puteam, anul trecut ne am vazut o luna intr un an iar anul asta inca nu stim cand .Din fericire avem o casnicie de 33 de ani asa incat strangem din dinti ,bem un pahar de vin seara in fata laptopului,ne povestim filmele de pe netflix si urmarim ce zice Boris ca sa vedem cand vom avea control asupra vietilor noastre .Fara net ar fi tragedia mai mare.Pentru cei tineri, aflati in situatie ca a noastra, ma gandesc ca e mai naspa.
Comentariu beton!19
Am experimentat traiul fara jumatatea mea acu vreo 12 ani, a mers cat a mers apoi am ajuns la concluzia ca nu e bine fara, i-am facut acte de rezidenta si am aduso, pandemia doar ne-a cam oprit sa ne vedem apropiati din tara in rest viata a mers la fel ca inainte, eu am muncit non stop(am un an fara concediu) o sa imi fac plinul anul asta cred, am peste 40 de zile lucratoare de recuperat(anul trecut+anul asta) la treburile din casa nu am la ce sa i ajut, mai calc din cand in cand(ea uraste sa calce) nu am nici o problema cu asta, eu in schimb dezagreez facutul mancari, decat sa fac mancare cand nu are chef sau nu se simte bine mai bine ies sa cumpar, aici au crescut un pic, cazurile(de la in jur de 100/24h la in jur de 300/24h) si au inchis iar restaurantele, adica poti sa iti iai pentru acasa doar
Era gata afectată de dinainte de pandemie dintr-o serie de motive care au fost puse pe hold pentru că pandemie. Ba chiar în izolare, cât am lucrat amândoi de acasă a fost foarte bine, ne-am înțeles super, luam micul dejun și prânzul împreună, mai povesteam, ne mai pupam, iar cu activitățile casnice era mult mai ok decât în rest că mai făcea una alta când prindea o pauză de la lucru și pe la 5-6 era liber de toate.
Dar legat de treburile casnice, el nu înțelege de ce trebuie făcute multe dintre ele. Sau de ce „acum” sau „iar?”. Nu că mă pune pe mine să le fac, ba chiar îmi zice și mie să nu mai fac, să stau liniștită că nu-i musai să fac cutare chestie. Și uneori nu fac nici eu. Până la urma mai face ce e de făcut, dar din proprie inițiativă mult mai greu. Parcă de fiecare dată atunci află prima oară că trebuie făcut un lucru. Același set de lucruri de ani de zile.
Ușor m-ai dezorientat. Pare că, în afară de activitățile casnice, sunteți foarte ok.
Asta mă dezorientează și pe mine când mă gândesc să plec. Oare sunt chiar atât de importante dacă restul e ok? Dar da, sunt destul de importante când doar unul le face pe cele mai multe. Plus că mai avem și altele pe care nu le-am scris aici.
Dar strict pandemia nu ne-a afectat prea mult.
El nu a lucrat in starea de urgenta, eu lucrez de acasa de la inceputul nebuniei. Imi venea sa il strang de gat de cateva ori pe zi. Nu isi dadea seama ca ma intrerupe constant. Amandoi stresati ca toata lumea pentru ca nu stiam cu ce se mananca boala asta si cat va dura situatia. Plus ca el sufera si de o boala de plamani, stresul s-a dus in stratosfera…El si mai stresat ca „daca isi pierde jobul” (la jobul lui i-au bagat pe toti in concediu de odihna isi apoi in somaj tehnic pana s-a terminat starea de urgenta). Desi suntem impreuna de vreo 15 ani, tot l-as fi gonit de acasa. Statea in bucatarie sau pe canapea in sufragerie, unde am si eu biroul, si comenta stirile, filmele, ba ma intreba diverse, ba ma striga sa vin sa ma uit la nush ce filmulet. Basically ca si cum as fi avut un kinder agatat de mine toata ziua. Copii nu avem, din pacate, doar doua matze, care sincer, m-au salvat pe mine:). De facut treaba in casa, domnul nu serveste, nici inainte si nici de cand cu pandemia. Ce s-a schimbat si a contat pentru mine este faptul ca pot sa aloc sau sa impart treburile gospodaresti mai usor. Eu lucrez in mod normal 9-10 ore pe zi + 1.5-2 ore alocate drumului pana la birou si inapoi, deci acum ma trezesc mai tarziu si stau linistita dimineata cat imi beau cafeaua. Cu calcatul, acum iarna, am rezolvat-o, nu se calca nimic in afara de prosoape si lenjeriile de pat:). Tot eu prestez si asta dar ma relaxeaza. Bottom line, pentru mine e mai bine sa lucrez de acasa, e mai usor dpdv al gestionarii timpului, nu mai sunt atat de obosita si stresata. Dar imi lipseste mersul la birou, colegii, „the sense of purpose, if you want”. Chiar daca in prima faza am lucrat haotic, si noptile, aveam laptopul deschis mereu, conectata pe whatsapp in permanenta, cu un nivel de stres f ridicat, si personal si generat de job. El lucreaza acum program normal, eu merg la birou prin rotatie si/sau cand e nevoie, si ne-am gasit un echilibru bun, parca suntem mai linistiti.
De ce călcați prosoapele și lenjeriile de pat? 🤔
Și cum se calcă lenjeriile fără să se șifoneze pe partea de unde începi călcatul? Mereu a fost un mister pentru mine…
@Alexandra D Din motive de igiena suplimentara. Pitic pe creier mostenit de la mama si bunica. Dar fac rabat, ca nu pot chiar asa cu calcat din ala la dunga sa te tai in cearsaf. Calc toate prosoapele, indiferent daca-s de corp sau de bucatarie, daaaar… calc doar fetele de perna pentru ca nu pot sa imi asez preadistinsa mufeta decat pe fete de perna calcate….:).
Am crezut că te referi la cearceafuri, că ale mele sunt pe elastic și oricum abia sunt în stare să calc o fustă lungă fără să mă enervez. Pe o parte o calc, pe partea cealaltă se șifonează. Mrrr! 😅
Am mai auzit de fețele de pernă, pentru problemele cu tenul și pot să înțeleg. Dar prosoapele dacă sunt spălate la 90 de grade, nu e suficient?
@AlexandraD, era o vreme când călcam lenjeria de pat (pe vremuri imemoriale pt că așa se face și nu te pui cu mama :), mai recent pt că pur și simplu îmi place cum se simte și cum miroase o lenjerie călcată, chiar dacă se dezcalcă în maxim 2 zile) puneam lenjeria pe masă sau pe masa de călcat și partea călcată o lăsam să atârne spre pământ, spre mine. Chiar dacă la un moment dat, din cauza lungimii se adună pe jos și face falduri nu se va boți prea mult. Crede-mă, calc lenjerie de aproape 30 de ani. 🙂
Dar eu vorbesc de lenjerie de pat clasică, cearșaf de pat și de plapumă/pilotă, nu de protecție din aia de saltea, cu elastic.
Adică eu folosesc un d-ăla cu elastic, și apoi lenjerie clasică.
Io n-am repulsie pentru calcat si nici pentru pusul rufelor pe sarma. Camasile mi le-am calcat singur de cand imi aduc aminte, mi s-ar parea chiar ciudat sa mi le calce altcineva, cam la fel cum ar fi daca s-ar oferi careva sa ma lege la sireturi. Oricum cu pandemia asta nevoia de camasi calcate a disparut. Am o mica frustrare in legatura cu vasele, dar care nu tine neaparat de spalatul lor, cat de impresia ca odata spalate, se murdaresc la loc in cel mult o ora. Si nu e vorba de doua farfurii si un pahar, ci de tot mormanul abia spalat, chiar daca nu am pus masa intre timp. E un mister aici. La fel se intampla si cu litiera pisicii, doar ca acolo nu e nici un mister. Mata aia are un scop in viata cat se poate de clar. Dar astea sunt fleacuri pana la urma. Singura treaba care ma demoralizeaza cu adevarat e adunatul jucariilor imparstiate prin camera fiica-mii si mutatul lor pentru a putea da cu aspiratorul. Fumez vreo trei-patru tigari inainte de capata suficient curaj pentru a ma apuca de asa ceva. Acolo nu mai e vorba doar de un mister, ci de magie de-a dreptul. E ca un sarpe camera aia, inchite chestii care insumate au un volum de cateva ori mai mare ca volumul camerei in sine, daca nu cumva ca cel al intregii case.
Recunosc insa ca daca ar fi sa aleg, cred ca as prefera sa dau cu aspiratorul prin camera fiica-mii de zece ori la rand, doar sa nu mai aud inca o data placa cu promovarea egalitatii de gen. E unul din acele lucruri pentru care simt o repulsie spontana, de-a dreptul organica, intinsa pana la greata. Ce pot sa zic, multumesc Provident, ti-as ura ceva, dar joaca Halep si incerc sa raman chill.
Comentariu beton!21
Asta să-ți fie singura problemă, că te-ai săturat de promovarea egalității de gen doar pentru că o înțelegi și ți se pare ceva firesc. Pe de altă parte, eu am auzit că ar mai exista bărbați cărora dacă le-ai zice să-și fiarbă un ou, să-și facă o salată/ciorbă/tocăniță sau să-și calce o cămașă, s-ar uita la tine ca la un extraterestru. Unii chiar ți-ar mai da și una pentru așa idee, mai ales dacă le-ai fi nevastă. N-or fi mulți, să mai fi rămas vreo câțiva prin toată România, dar mai ai și tu un pic de răbdare până or înțelege și ăia.
P.S. Ghimbir, mentă, medicamente antiemetice, scorțișoară, hidratare, exerciții de respirație, aer curat. Potențiale soluții pentru greața aia.
@Anduta, sunt unul din acei barbati, cu mentiunea doar ca nu as face ceea ce sugerezi tu, urasc sa gatesc
Fac, curat, calc(asta chiar imi place), merg la cumparaturi(asta cel mai mult), fac orice numai nu ma pune sa gatesc, am mai mentionat in alt post, daca jumatatea nu are chef am urcat in masina si am adus pentru amandoi 🙂
Pai tocmai ca o propaganda ramane o propaganda, iar daca o inteleg nu inseamna ca mi se pare ceva firesc. Problema relatiilor tine de natura umana, de raportul de forte dintre indivizi dominanti si dominati, de caracterul celor implicati, nu de gen. Oamenii abuzivi tind sa fie asa in orice relatie, numai sa li se ofere loc de manifestare. Femeile abuzive sunt la fel de rele ca barbatii abuzivi, atunci cand au ocazia. Singura diferenta in ecuatie e legata de forta fizica mai redusa a femeii fata de barbat. Poti da o mata cu capul de pereti daca iti place sa chinui animalele, dar cu un tigru e mai dificil, forta lui te intimideaza si tinzi sa fii mult mai retinut. Iti bati copilul mic, dar incepi sa te mai abtii odata ce creste destul de mare si poate sa riposteze. Statistica spune ca violentele si abuzurile sunt mult mai intalnite in cuplurile de lesbiene comparativ cu cele heterosexuale. Si poti sa fii sigura ca sunt destule printre ele care si-ar pocni partenera daca ar indrazni sa refuze sa le fiarba un ou. Spalarea de creier si culpabilizarile nu vor rezolva insa problema.
Ăla cred că e scopul în viață al tuturor mâțelor. Bag aspiratorul în baie (eu bag aspiratorul peste tot în afară de balcon), dar cu modul, lustruiesc, nici măcar n-ajung să pun aspiratorul la loc că deja sunt granule de silicat sau ce e în litieră cel puțin în baie.
Dacă n-ar fi așa dulce, l-aș spânzura de mustăți. 🙂
Și dacă nu onorează litiera în maxim un minut după ce-am schimbat tot, înseamnă că am făcut ceva greșit. 🙂
Treburi casnice, zici? Pân-acum le-am făcut io 🙃, când o să se mute la mine, le-om împărți jumi-juma.
Pe sistemul gras/grasă și frumos/frumoasă, noi am început să ne gratulăm cu „Salut, frumusețe!”
Asta e de bine, zic 😃
Comentariu beton!15
Clar. 😀
Hmm, bună întrebarea de astăzi…
Da, pandemia ne-a schimbat relația și nu neapărat în bine 100%
Procentul variază în funcție de luna din an 🤣🤣🤣
De ce spun asta? Păi anul trecut la începutul pandemiei mama mea căzuse în casă și avea dublă fractură la umăr. La știri, pentru cine mai era om să urmărească începuseră nemții să zică ceva ceva, eu nu știam nimic și căutam disperată bilete de avioane și să îl organizez pe soțul meu să rămână singur pe o perioadă nedeterminată…..am plecat în țară, mama-doctori-programări-doctori=dezastru
Între timp începuseră televiziunile în țară cu nebunia virusului, agitată, alte aranjamente, am lăsat-o pe mama relativ aranjată am fugit înapoi acasă (se preconiza închiderea aeroportului).
Ajung acasă și-l găsesc pe al meu în survival mode🤣🤣🤣 să plecăm, să cumpărăm, să avem, să dregem….vine virusul!!! Aoleu!!! Băi, să ne înțelegem, soțul meu a fost mereu cel mai calm om din lume și baza într-o situație gravă.
Nu și nu, o luase razna de tot și eu neștiind cam tot ce se întâmplase în jurul meu din cauza stresului avut cu mama încep să mă uit la știri…..wow
După câteva zile am intrat în Lockdown, îmi aduc aminte că eram în fața garajului și în timp ce se deschidea poarta, la radio Söder Ministerpräsident de Bayern anunța că de a doua zi se închide tot numai la noi.
Am intrat eu în panică, soțul meu ieșise din panică (eee na, ce-o fi o fi) 🤣🤣🤣🤣
A urmat ca eu în plină pandemie să lucrez normal (domeniu medical), iar soțul să intre în șomaj (industria auto). Au urmat luni grele pentru relația noastră, unde el depresie, eu prea obosită și stresată, cu greu în mijlocul verii a început și el lucrul din nou și ne-am mai liniștit.
Relația nu mai este la fel, dar suntem bine luând situația în ansamblu. Oboseala, stresul, de multe ori ne-au adus la nivel scăzut de înțelegere față de anumite situații și unul față de celălalt, dar și la o anumită cunoaștere a limitelor. Acum știu că de multe ori trebuie să iau eu decizii fără să întreb, unde altă dată poate venea automat decis să discutăm împreună. Relațiile se schimbă și la nivel de ansamblu nu doar la ajutorul în gospodărie deși după mulți ani de căsnicie unele lucruri par a fi prestabilite. Ajutorul în gospodărie să fi fost problema și nu lipsa de calm în situații unice în viață, dar ne cunoaștem mai bine, ne apreciem mai mult unul pe celălalt și am inversat rolurile de “putere” în familie…..Momentan, sper să nu fie mereu, mi-am pierdut suportul psihic și eu trebuie să fiu cea care asigură asta pentru toți, singur este greu, dar nu imposibil!
Hmmm, buna întrebarea de astăzi și totuși asta este esența ei? Treburile gospodărești?
Nu numai treburile gospodărești. Dar e dovedit că de la ele pleacă o grămadă de frecușuri care duc la explozii mai mari.
Intrebarea cred ca se refera la reteta sau modul in care a reusit fiecare cuplu sau nu sa treaca prin situatia asta, iar treburile gospodaresti sunt un mare factor de stres. Conform cercetatorilor/terapeutilor un cuplu se cearta din 3 mari motive: 1) banii, 2) educatia copiilor si 3) treburile gospodaresti. Ai zice ca nu e asa, unde sunt implinirea sufleteasca, fericirea personala sau profesionala, visele si dorintele fiecarui? Nu in top 3.
Pentru mine faptul că soțul m-a ajutat sau nu la treburile casnice a reprezentat întotdeauna o problemă, dar nu una care să îmi afecteze căsnicia și nu îmi va afecta căsnicia. Asta este alegerea mea și omul pe care l-am ales eu lângă mine, iar dacă am nevoie de ajutor, mă descurc singură sau îmi găsesc ajutorul necesar!
@Cristinica: eu am ales să răspund astăzi la întrebarea din titlu:” Vouă v-a afectat pandemia relația?”, unde răspunsul meu a fost un mare DA, fără să mă axez strict în direcția gospodăriei, căci pandemia ne-a afectat, dar altfel.
Este experiența noastră și îmi spun experiența noastră.
Ceea ce ai scris aici nu îmi descrie exact ce te nemulțumește la punctul meu de vedere și sau suferință personală:
“Conform cercetatorilor/terapeutilor un cuplu se cearta din 3 mari motive: 1) banii, 2) educatia copiilor si 3) treburile gospodaresti. Ai zice ca nu e asa, unde sunt implinirea sufleteasca, fericirea personala sau profesionala, visele si dorintele fiecarui? Nu in top 3.”
Nu am înțeles ce îți dorești să îmi subliniezi aici.
Faptul că nu mi-am direcționat reacția strict în exemplul dat de dat MV? Cu siguranță nu îți dă dreptul să arăți cu degetul la alții.
Nu comentez despre propria persoană, fiindcă trec prin pandemie fiind single, dar pot să vă povestesc despre ai mei: taică-meu s-a apucat de gătit în pandemie (înainte prăjind cartofi, ouă, din astea) și a devenit un adevărat maestru la câteva preparate: ciuperci (2 rețete), ficăței în stil turcesc, pește, carne de porc la tavă, gogoși 😋 plus încercat multe alte rețete.
Cu pusul rufelor..de pus le pune, maică-mea are o problemă cu tehnica lui 🤣
În rest se ocupă și cu dat cu aspiratorul & șters pe jos. Până și la mine face astea când vine în vizită, eu nu mă ridic la standardul lui 😁
Comentariu beton!18
Tehnica aia se numește aruncatul rufelor cu furca pe sârmă 😀
Comentariu beton!20
Doamnelor, sunt mare maestru centura neagra cu jdemii de dan la pusul rufelor la uscat, in doua minute asez o masina de haine pe sfoara. Bine, nu stiu de ce cand apare le reaseaza, ca doar se usuca si asa, da-le incolo de zdrente.
Comentariu beton!23
Examplificarea egalitatii de gen e facuta prin afirmatia ca „angajatii Provident sunt in proportie de 70% femei”?
Nu sunt la curent cu ultimele descoperiri facute in matematica, dar cand mergeam eu la scoala 70 nu era deloc egal cu 30. Dimpotriva, era mai mult decat dublu.
Să mă apuc să-ți explic sau să-ți șterg comentariul? Hmmm, grea decizie, mă mai gândesc un pic.
boss, hai ca iti explic eu.
Aia 30% barbati castigau cat restul de 70 % femei.
deci era egalitate
PS glumesc.
nu nu si nu.
daca ar fi sa detaliez, eu in ultimii ani am lucrat iar vacante au insemnat cate 2-3 zile mers undeva cu copiii mici, sau carat parintii sau socrii sa ne ajute. Pt mine vacanta era cand eram la job si aveam un singur lucru de facut :D. Deci pandemia ne-a prins deja cu mindsetul format, fara calatorii inutile (aka vacante), fara terase, restaurante, cluburi etc.
Deci schimbari minime.
Lucratul de acasa e cum e cu plusuri si minusuri.
Daca inainte mergeam anual in business tripuri si mai lipeam 3 zile sa vizitez una alta, pe 2019 planuiam in april vreo 10 zile de absenta sa vizitez marile minuni naturale ale americii, dar nu am mai ajuns :D, asa ca ma multumesc cu ce vad pe youtube la altii care au ajuns.
Nu am mari apasari ca nu am apucat sa calatoresc, vad partea pozitiva unde am apucat sa petrec mai mult timp cu familia si copiii mici, care sunt cei mai simpatici cand sunt mici si inca nu vorbesc :D. mai ales daca ai fete destepte care te toaca cu intrebari 😀
Nu neg ca anii anteriori am mai ajuns prin locuri interesante, si desi eram pentru prima data de exemplu in fata marelui canion, nu au trecut multe ore si m-a lovit un gand ce plm caut eu acolo la 10 000 km de casa si de familie :D.
E destul sa vezi un copil mic de aceeasi varsta cu copiii tai in avion, si sa te loveasca dorul de copii, de casa etc. Oriunde ai fi.
Sarcinile casnice mi se par sincer ultima problema, si nevoia de a fi totul in ordine, tot timpul, e genul la care renunti prima obligat fortat cand ai copiii mici. Daca nu renunti ori o iei razna ori te muti :D.
Cred ca se numeste maturizare. Fortata sau nu.
A favea in casa totul in ordine tot timpul e apanajul oamenilor simpli.
Cum zicea Banciu odata gospodinele care tin casa pahar si aerisesc mirosul de rantas pe casa scarii :D.
Persoane la curatenie si firme am mai avut, dar nu simt ca sunt ceva esential, prefer sa fac miscare si sa pun mana sa fac eu ce e de facut. daca am timp. daca nu chem pe cineva. Is that simple.
De exemplu prefer sa imi spal masina singur, desi imi permit sa platesc pe cineva sa o faca. E placerea mea, odata pe luna sa o curat, ca mai mult nu e nevoe ca o tin in garaj.
pt casa am diversi roboti, de curatat covor, podele, aer, deumidificare etc. Dar tot mai trebuie sa pun si mana.
Relatia e neschimbata.
Noroc ca ne-am ales bine louinta si locatia, si nu ne lipsesc prea multe.
And btw, mie imi place vorba aia „Travel won’t fix everything”
PPS.
Am fost vecin de birou cu providentul, in primii ani aveau niste sefi englezi simpatici, parca jucasera in snatch, rozulii, rotofei/solizi, c costum fara cravata si eventual ceva camasi roz 😀 :D. Si cu M5 cu volan pe dreapta 😀 😀
intrebare de la fica-mea de 4.5 ani catre mama-sa:
– Pe unde ies copiii din burta?
Mama-sa deturneaza spre mine, la care eu raspund in gluma:
– Pe vizor. 🙂
Si radem toti si trece mai departe 😀
Noi ne-am împărțit bolile, nu sarcinile. Eu m-am îmbolnăvit de lene și el de curățenie. Ceea ce nu e rău😜.
Și a propos de călcat. Eu am urât de când mă știu să fac asta. Și am tot forțat-o cu bărbată-miu, doar doar s-o apuca el de călcat. Nimic!
Zilele trecute (noi plecăm la muncă zilnic, n-avem joburi d-astea de boieri) îl întreb:
Auzi? Tu azi ai teren sau la birou?
Teren.
Deci nu-ți dai geaca jos de pe tine.
Nu, n-o dau, dar ma deschid la fermoar.
Bun. O să-ți calc camașa doar pe piept și colțurile la guler.
A râs. Eu nu.
Comentariu beton!37
Băhăhăăă, n-ai idee de câte ori am făcut și eu același lucru. :))))))))))))
Deci nu-s nebună la cap. Sau?!😛
Nuuuu. Cum să fii nebună? E un curent întreg în sensul ăsta. Se numește „minimalism”. 🤣🤣🤣
@Elena P.,
N-am mai călcat spatele cămășilor de ani buni. Pe principiul: nu se uită nimeni după el. Și dacă s-o uita, a stat omu’ rezemat și s-a mototolit.
Comentariu beton!18
Taica-meu era profesor de mate. La scoala mergea mereu imbracat in costum, camasa, cravata. Mama ii calca o camasa in fiecare dimineata. Pentru ca iarna nu isi dadea deloc sacoul jos (deh, anii 80, frig in clase, alea alea), camasa era calcata doar la guler, mansete si partea din fata. Cred ca mama era pioniera in minimalism 🙂
Vara, in schimb, trebuia calcata toata. In fiecare zi alta camasa.
In alta ordine de idei, e aproape un an de cand nu s-a mai scos calcatorul din dulap la noi in familie…. Ar trebui sa verific daca nu a ruginit…
Comentariu beton!13
Mi-au dat și lacrimile citind comentariile voastre.
Mă simt ca-ntr-o familie aici.😀😀
Comentariu beton!12
La mine ne ocupăm amândoi de toate: spălat, călcat, curățenie, grădină, gătit, cumpărături. La ultimele două nu e chiar fifty-fifty. Adică ea gătește mai des, pentru că gătește mai bine ca mine, iar eu merg la cumpărături mai des, deoarece conduc (și sunt dintre bărbații care se descurcă să cumpere alimentele, nu trebuie să mi le deseneze).
Dacă vreunul are o perioadă mai solicitantă la job, cu lucrat peste program, preia celălalt până se revine la normal.
Singura parte dificilă în perioada asta a fost cu mersul la amanți/amante. Dar nu le poți avea pe toate. 🙂
Comentariu beton!27
Imi amintesc ca pe la inceputul cazniciei noastre, eu incepusem sa am fantezii cu mai multi barbati! Unul sa spele, altul sa faca curat si altul sa gateasca. Afland sotul una ca asta, a spus:
– Vai de mine dar nu se poate asa ceva, eu de ce exist? Care-i rostul meu? Si a inceput sa mai dea cate o manuta de ajutor! :)))
Nu-i acord curateniei o importanta mai mare decat are dar TREBUIE SA FIE CURAT! Ma deprima mizeria!
Cu egalitatea de gen trebuie sa fim putin atenti, sa nu o impunem cu forta, trebuie invatata cu frumosul, ca daca-i smulgem de azi pe maine tarnacopul din mana lui Costel si-i punem in loc matura, se lasa cu strigaturi!
Tarile scandinave care se lauda cu cea mai cea egalitate de gen, a facut o gramada de barbati nefericiti. Obligati sa imparta indatoririle la linie cu femeile, ei spun ca in felul asta barbatii nu invatat inca sa faca ce faceau femeile iar femeile au uitat ce obisnuiau sa faca. Totusi sunt niste familisti extraordinari scandinavii, isi iubesc copiii si se implica foarte mult in cresterea lor!
Hai, mă, că astea cu „n-au învățat încă” și cu „au uitat ce făceau” sunt oleacă trase de păr. Că nu e ca și cum sunt niște mega-formule complicate sau rocket science. Cum naiba să uiți cum se spală vasele? Sau, mai rău, cum să nu înveți cum se face? Stai așa cu o farfurie murdară în mână și te întrebi: „ce căcat fac eu cu asta acum?”. Hai să nu exagerăm, totuși.
@Mihai V Hmm, sigur ai dreptate, cred si eu ca zicerea lor e o tzara metaforica. Dar sa stii ca nu o dau in balarii cand spun ca imparteala indatoririlor in casa se face la sange! Plus ca se distreaza fiecare separat. Nu e chiar o regula dar se intampla de cateva ori pe an.
Păi asta cu distratul și separat e chiar recomandat. Io abia aștept sa mă vaccinez, să se facă un pic mai cald și să plec undeva o săptămână. Doar eu și suflețelul meu. Fashionista are și ea promisă o săptămână în Italia, de capul ei.
@Mihai V Vad ca nu o scot la capat cu d-voastra! Am vrut sa-mi fac numarul si mi se pun bete in roate si in toate! :))) Se pare ca sunteti putin scandinavi in familie! :)))) Recunosc ca si eu planuiesc anul asta o calatorie pe plaiuri mioritice doar pentru sufletelul meu 🙂
La noi nu s-a schimbat mare lucru in impartirea sarcinilor gospodaresti. Le aveam deja impartite de mai bine de douazeci de ani, in mod egal si echitabil. Ce nu face el – nu pune haine la spalat si nu intinde rufe la uscat. Ce nu fac eu – nu aspir si nu dau cu mopul decat daca el e bolnav.
Sotul meu e foarte pretentios la camasi, trebuie sa fie perfect calcate, nicio cuta nu e permisa. Prin urmare isi calca singur camasile, si o face mult mai constiincios decat as putea eu vreodata.
Ce nu inteleg e ce aveti voi barbatii cu intinsul rufelor de va feriti atat de tare de activitatea asta?
N-am o explicație logică. 🤭
Io musai să le-ntind că nu-i nimeni s-o facă-n locul meu, dar nici nu mă deprimă treaba asta.
În schimb am șocat multe femei cu plăcerea mea de a spăla vase. Vasele adunate-n chiuvetă mă enervează la maxim. Spălatul vaselor mă calmează.
Sarcinile au rămas cam la fel împărțite, ca și înainte. Doar el ceva mai mult la cumpărături (ca să ies eu mai puțin spre deloc), iar eu am dat mai des cu cârpa de praf că, na!, stând în casă îl vedeam.
Partea bună e că el a reparat tot ce era de reparat, refăcut, meșterit.
Partea mai puțin bună e că am descoperit cât poate fi de paranoic cu măsurile anti-covid. Îl mai trag de mânecă uneori, ca să nu căpiez 🙂
Dar după un timp uită și-și revine la paranoia. Și io iar trag de mânecă…
Dacă n-ați făcut covid până acum, înseamnă că ceva o face bine și el. 😇
Daca pandemia strica o relatie, aia nu era relatie inseamna. De imbunatatit, da, probabil.
La noi nu s-a schimbat prea mare lucru, a ramas in mare setup-ul de dianinte: eu cumparaturi, dus/luat copil gradi/scoala, plata facturi, organizare buget, gatit, dus gunoiul, ea curatenie in casa( aspirator, mop, praful, etc). In comun: spalat rufe si vase si ingrijirea copilului.
Ea continua sa mearga la birou, deci nu s-a schimbat nimic. La mine s-a adaugat ingrijirea suplimentara a copilului cat au fost scolile/gradinitele inchise. si am scapat de calcat haine :).
Nu vad cum schimbarile astea pot afecta relatia. Sunt alte lucruri care ti se pot intampla in viata si care sa se rasfranga mai tare apoi. Sotiei de exemplu i-a murit tatal . eu sper sa iesim mai intariti din treaba asta, dar ea are acum o mama singura si cam bolnava, avem un copil inca mic, e multa atentie pe care trebuie sa o dam celorlalti. iar timpul si energia dedicata strict pentru noi 2 parca se tot reduce de la an la an. Dar or veni si vremuri mai bune, sunt optimist.
Comentariu beton!15
Nouă ne-a afectat-o la început de era să se ducă pe… pârâu. Ce-i drept, situația nu era prea roz nici înainte de pandemie: el la muncă de dimineața până seara (la un magazin cu materiale de construcții), stresat de zici că intraseră dracii în el, eu casnică, stresată că nu găsesc un loc de muncă la care să nu fiu tratată ca un negru pe plantație. Evident că de treburile casnice doar eu mă ocupam, plus treburile care se fac la țară, că el n-avea timp, plus servit la botul calului pe doamna mă-sa, bătrână și suferindă de o formă gravă de lene. Deja aveam amândoi nervii puși pe moațe. Pandemia a fost fix ce ne trebuia ca să nu ne mai suportăm.
Colac peste pupăză, eu m-am îndrăgostit lulea de un fost coleg de liceu, cu care încingeam netul și telefonul. O prostie din partea mea, dar când omul de lângă tine pare că nici nu te mai observă prin peisaj dai din coadă ca un cățeluș când primești afecțiune. Toate bune și frumoase vreo două luni, consortul se făcea că nu observă că am mintea plecată cu sorcova, eu mă făceam că nu mă deranjează lipsa de comunicare din relație și amândoi ne făceam că nu suntem anxioși. I se mai scurtase programul de lucru cu vreo două ore, dar acasă tot ficus era, ceea ce nu mă deranja, că io am păsărele la cap și mi se pare că nimeni nu face treaba-n casă mai bine ca mine, plus că la cum înțelege el să spele vasele sau să șteargă praful, mai bine nu le-ar mai face. Măcar de gătit a gătit mai mult el, că eu nu suport activitatea asta și prefer să tai lemne, să spăl mașina sau să contruiesc o rachetă cu care să zbor pe Marte.
Prin iulie m-a sunat taică-miu să mă întrebe dacă nu vreau să merg cu el și cu nevastă-sa vreo două zile prin Maramureș. El e genul de inconștient care nu poartă mască decât dacă e pericol de amendă, nu crede în covid și i se rupe pwla că toată lumea e în pandemie. În primă fază am zis că mă mai gândesc, că eram într-o perioadă în care preferam să mă îmbolnăvesc decât să stau cu bărbatul vieții mele, asta la modul ipotetic, pentru că la modul practic nici măcar n-am suportat gândul de a sta departe de el două zile. L-am informat pe tata că e pandemie și că eu nu-mi risc sănătatea doar pentru că are el limbrici și nu poate sta acasă.
După asta parcă am suportat altfel stresul – și pe al meu, și pe al consortului. Nici măcar nu m-a mai deranjat că eu mă ocup de tot și că el nu se deranjează măcar să-și pună farfuria în chiuvetă sau să arunce sticla de apă din frigider după ce a golit-o (un obicei care mă calcă pe nervi). După ce a văzut că nu-mi mai piuie messengerul non-stop, a descoperit și el că facebook-ul nu e totuși cine știe ce mare chestie și că parcă am mai slăbit un kilogram sau ceva :)) Cred că, în privința relației, ce-a fost mai greu a trecut. Am avut noi momente și mai grele în ăștia 15 ani, nu ne face pe noi o pandemie 🙂
Comentariu beton!13
Când io zic că Maramureșul e mișto. 😇
@Mihai Vasilescu, mișto rău, abia aștept să treacă pandemia să îl vizităm 😀
Pai pe mine m-a afectat. Dar in alt sens decat ai intrebat tu 🙂
Noi nu locuiam impreuna si inevitabil am inceput sa ne vedem mai rar. Amandoi lucram in zone cu risc, adica vedeam zilnic multi oameni si WFH era exclusa oricum.
Vacantele s-au dus. Week-end-urile s-au cam dus si alea. Relatia s-a dus si ea. Bine, nu ca era relatia vietii :-)))
Acum incearca s-o reinnoade, dar e mai grey. Pardon, greu :-)) Era bine grey…chiar daca nu neaparat fifty, puteau fi si mai putine.
Băi, grey e încă bine. C-ar fi putut sa fie blue. 😀
Si eu sunt de aceeasi parere, pandemia nu strica o relatie buna.
Dar mereu o sa imi amintesc cu un zambet de o prietena, care anul trecut in ianuarie – februarie a divortat dupa 20 de ani de casatorie. S-a reintalnit cu un „fost” de la 18 ani si s-au cuplat fix in martie inainte de lockdown, si imi spunea ca pe ea nu o deranjeaza deloc, dar stii, deloc izolarea, oare de ce ? :))
Io-s în stare să ard și apa dacă o pun la fiert.
Și ca să fiu sigur că nu-mi încurc mândra, nu mă cobor de pe canapea prea mult/des. 😅
La noi nu pandemia a schimbat, ci tigaia, acum multi ani. Primesc de ziua mea o tigaie. O tigaie de clatite! Ma revolt ca o sotie adevarata: E la pachet cu prepararea, nu? Printre cele mai frumoase cadouri…Face cele mai bune clatite!
Inca astept si fierul de calcat! 🙂
Vine el și fierul. 😇
Boss, eu sunt unul din ăia care face orice în casă, dar (cu puține excepții) trebuie sa mi se spună. Adică…văd și eu când coșul geme de rufe, sau chiuveta e plina de vase, înțelegi tu, subtilități din astea…dar nu vad de ce ar fi necesar să aspire, dacă nu mi se pare murdar, numai pentru că „a trecut o săptămână de când s-a aspirat ultima dată”. Și dacă trec 8 zile, sau 10…ce? Dacă nu e mizerie…dar în fine, le fac și pe astea, DACĂ MI SE SPUNE”. revenind la.pandemie, nu ne-a schimbat cu nimic relația, oricum le cam împărțeam și inainte (treburile, zic) numai că acum parca ajung mai des sa le fac (nu pot lucra de acasă, dar cum volumul de activitate a scăzut dramatic, stau mai mult pe acasă și am timp mai mult). Provocarea e cu fiică-mea, care are 14 ani…dacă înainte mai spăla o farfurie, mai una-alta, acum nimic…nici măcar sulul de hârtie igienică nu îl schimbă când îl termină. Sau măcar să arunce cartonul…neg, dacă avem noi timp…până la urmă, jur, o să ii las odată numai cartonul fix când intră în baie…poate așa o să învețe că măcar atâta poate face și ea….
Păi ia și tu hârtie igienică din aia de se dizolvă cartonul. 🤭
Pai și care ar mai fi valoarea lecției? Să rămână și fără carton? Acum, gluma e glumă, dar s-a puturoșii groaznic de când avem noi mai mult timp sa facem chestii. Nici măcar farfuria in chiuvetă nu o mai pune. Și apropo de egalitatea asta de genuri…uite, io și repar ocazional chestii prin casă…așa am învățat, așa am crescut. Ar trebui sa se aplice și la asta? Nu de alta, da’ în curând trebuie schimbată bateria la duș…sau măcar pastila, a început să nu prea mai regleze temperatura cum trebuie…crezi că ar trebui sa pun piciorul în prag și să îi spun doamnei că eu vreau egalitate și să se descurce, că m-am saturat sa tot repar/schimb numai eu? Numa zic :)))))
@Mircea, nici mie nu mi se pare murdar, dar am constatat cu multă vreme în urmă că ori de câte ori nu mi s-a părut murdar dar am băgat totuși aspiratorul, a scos o tonă de praf.
Să nu mai zic de păr de om și de mâț.
Momentan îmi vine cineva de 2 ori pe lună, printre cei mai bine cheltuiți bani ever și bălesc intens la roborock/roomba, ceva de genul. Tot mi-l fac eu cadou anul ăsta .
@Ady cred că au fost cei mai bine cheltuiți bani ever… Roborock face minuni și tu nu mai înghiți praf, nu te mai cocoșezi, nimic… Teresita, așa l-am denumit pe fraier, face tot… Dacă nu ai praguri face lună toată casa.
Pe noi nu ne-a afectat pandemia. La treburi casnice punem mana amandoi, aproximativ la fel. Eu spal vase, pun hainele la spalat domnul meu spala masina. Curatenie facem impreuna. Iar relatia dintre noi e ok, cum era si inainte. Ca sa ne incadrati in peisaj, 50+, divortati, si impreuna de 10 ani 😊.
Dar eu ne consider privilegiati, si pe noi, si pe majoritatea persoanelor care am răspuns aici. Nu s-a plans nimeni ca a fost fara venituri 6 luni, el/ea, sau ambii soti. Nu s-a plans nimeni ca nu a avut un calculator. Am o prietena profesoara, care propunea sa ne imaginam o familie care locuieste in 2 camere, are 3 copiii scolari si unul sau ambii parinti profesori. Sau, situatii mai dramatice, de femei abuzate, obligate sa ramana inchise in casa cu barbatul care le bate zilnic. Sau …
Asa ca, numa’ zic, sa fim recunoscatori 😊 dar nu cred ca suntem noi media, din pacate.