Au trecut aproape două luni și încă sunt total dereglat. Mi-e somn la ore la care n-ar trebui să-mi fie, mă trezesc la ore ciudate, mă culc la ore și mai ciudate, mă simt obosit fără motiv, și toate astea dintr-un singur motiv: pentru că s-a trecut la blestemata asta de oră de iarnă. De când mă știu, în fiecare an trăiesc același coșmar care durează minim două luni până reușesc să mă obișnuiesc. Când eram copil cred că și bâzâiam oleacă în ziua aia când se schimba ora.

Partea bună e că la ora de vară mă acomodez imediat, nici n-o simt, problemele sunt doar cu nenorocita asta de oră de iarnă care mă dereglează teribil, și fizic și psihic. Iar dacă cu dereglatul fizic n-aș avea o problemă chiar atât de mare, că până la urmă mă obișnuiesc și trece, cu cel psihic e nasoală rău treaba.

Băbăieți, pur și simplu mă termină la căpuț când văd că se întunecă la ora cinci. Efectiv mă ia vertiju’ când mă uit pe geam și văd că afară e aproape întuneric, după care arunc un ochi la ceas și, ce să vezi, abia e trecut de patru jumătate. Dacă mai e și înnorat, chestie care nu știu cum naiba, dar se întâmplă destul de frecvent în perioada asta a anului, îți vine doar să închizi tot, să te bagi în pat și aia a fost.

Dar ce mă sperie cel mai rău este că de la anul nu se va mai face nicio schimbare de oră, c-așa a hotărât onor UE. Va trebui să ne hotărâm pe care dintre ele o păstrăm și cu aia vom rămâne pentru totdeauna. Și se pare că România a optat pentru ora de iarnă, prin urmare, să vezi ce, o să se întunece și vara cu o oră mai devreme. De pe la opt jumătate o să-ți bagi, cu foarte mare succes, degetele în ochi.

Da, bine, înțeleg că ora de iarnă e cea „corectă”, că asta de vară e apărută mai spre zilele noastre, dar dacă m-ai întreba pe mine aș alege-o fără să clipesc p-asta din urmă. Mai ales că motivele pentru care ar trebui păstrată ora de iarnă au cam dispărut odată cu evoluția tehnologiei. Din nefericire, pe mine nu mă întreabă nimeni ce vreau, așa că rămâne cum au hotărât ei.

De altfel, de-asta am si scris azi pe acest subiect, că-s curios pe care dintre ele ați păstra-o voi. Și ca să aflu dacă mai e cineva pe-aici care încă suferă după ora de vară, deși mai e un pic și vine Crăciunul.