Întrebarea din titlu a devenit întrebarea numărul unu și argumentul suprem al cetățenilor loviți de stupiditate care nu au ce să mai argumenteze.

Ai scris despre un subiect legat de politică? Ha, te-au plătit. Indiferent despre ce tabără ai scris, stai liniștit că te vor acuza cei din cealaltă.

Scrii ceva despre purtatul măștilor? Nu ți-e rușine să iei bani de la ăștia care au inventat pandemia ca să-și vândă ei măștile?

Întrebi despre ce se întâmplă cu copiii dacă părinții pățesc vreo nasoală? Hopa, ești plătit ca să induci panică în populație.

Îi explici unuia că nu e ok să scrie mizerii pe care nu le poate proba, apar imediat prietenii lui să te acuze c-ai luat bani.

Să vă mai povestesc c-am dat unfrienduri și block-uri unor cetățeni care mă acuzau de luat bani și pentru nevinovatele mele postări cu și despre megaimaj? Noroc că de ceva vreme nu mă mai urc în metrou, că numai de figurat pe statele de plată ale metrorex-ului n-am fost acuzat. Încă.

Dragii mei (cu voi vorbesc, ăștia de-mi contabilizați ipoteticele și atât de puțin probabilele câștiguri), cu imensă durere în suflet și cu un enorm regret, trebuie să vă anunț că, din nefericire, încă n-am reușit să găsesc pe cineva (sau, de ce nu, pe mai mulți) care să mă plătească pentru orice-mi debitează mie chestia aia pe care alții o numesc cap.

Și trebuie să ma credeți când vă spun asta, pentru c-o spun cu toată tristețea omenirii adunată-n tastatură, nu de alta, dar ar fi visul meu umed și încă nemărturisit nimănui, să primesc bani doar pentru că exist, respir, cobor dimineața din pat și eventual arunc câteva vorbe pe interneți. Vis care, din motive pe care nu le înțeleg, refuză să se împlinească. Ceea ce nu mă poate opri să visez în continuare, desigur,

Dar în trista realitate înconjurătoare, absolut toate articolele mele pentru care am fost plătit, toate campaniile la care am participat, absolut toate, sunt marcate cu „Promo” și se regăsesc în categoria de pe blog cu același nume. În rest, ce scriu io pe-aici e doar treaba mea și, din nefericire, nu-mi dă nimeni bani pentru asta.

A trebuit să fac această precizare, deși am serioase îndoieli că cei cărora le este adresată vor înțelege ceva, iar ceilalți oricum n-aveau nevoie să le povestesc ceva atât de evident, că nu te apuci să le explici oamenilor ce posedă mai mult de doi neuroni de ce au nevoie casele de acoperișuri sau de ce nu răsare soarele noaptea.