De câțiva ani încoace nu aud decât lucruri bune despre Oradea. Pe unde mă întorc, pe unde mă învârt, e imposibil să nu aud pe cineva care să spună că Oradea e unul dintre cele mai mișto orașe din România. Că s-a investit mult și că pe edilii locali i-a interesat mai mult să investească decât să fure și cică asta se vede cu ochiul liber. Iar lucrurile astea de bine, pe care le tot auzeam, mă puneau bine de tot pe gânduri, că și-așa n-am mai călcat niciodată prin zonă, nici măcar în tranzit.
Rezultatul? La ora la care citiți aceste rânduri, fratele vostru ar trebui să fi trecut deja de Pitești, în drum spre Oradea. Trebuie să recunosc c-a fost și pandemia asta bună la ceva, că fără ea nu m-aș fi îndurat în veci să bag distanțe din astea, la volan, pe mirobolantele șosele din spațiul carpato-danubiano-pontic.
Și-acum vine rugămintea la voi. Dacă există pe-aici cetățeni care se pricep la Oradea, le-aș rămâne dator dacă s-ar obosi să-mi lase și mie răspuns pentru măcar una dintre chestiunile următoare:
➡️ Câteva locuri unde se mănâncă bine.
➡️ Cam ce-ar trebui să nu ratez dintre obiectivele turistice.
➡️ Dacă știți și ceva atracții pentru copii, nu vă sfiiți sa le lăsați.
➡️ Și, desigur, un loc unde să se poată mânca înghețată bună, spre foarte bună, spre cea mai bună.
Nu vă gândiți că-s idiot, evident că mi-am scos și io niște chestii de pe net, dar net-ul e una și localnicii, sau cineva care să cunoască zona și să-ți dea ponturi șmechere despre ce ai de făcut pe acolo, cu totul alta.
Altfel, mă gândeam să fac un foarte mic ocol pe drum și să trec să văd Sarmizegetusa, dar, la ce vremuri trăim, mi-e că alunec p-acolo naibii, cad în tunelul ăla al dacilor și în loc de Oradea mă trezesc direct la Loft în Mamaia. Mă mai gândesc, că pare periculos așa.
1. Se vor găsi oameni mai pricepuți că mine in a-ți recomanda una-alta. Pot doar să îți zic că Primăria e in renovare și nu vei putea urca in turn, care e o oarecare aventură drăguță. Pentru mașină caută parcarea cu plată de lângă Tribunal. Ieftin, aproape de centru. Mergeți să vedeți și cetatea. Arhitectural e sora cu cetatea de la Alba-Iulia. Știi tu, aia pe care N-AI văzut-o. 😒
Comentariu beton!69
Ei, iartă-l, Victore, nu mai răsuci și tu cuțitu-n GPS acu’. Sunt convinsă că de data asta și-a luat la el farfurioarele alea bune, de porțelan, și vor găsi cetatea. 🙂
Comentariu beton!25
Chestia cu farfurioarele merge şi la cetăţi, nu numai la pisici? Ah, staţi, că la pisici nu a mers.
Comentariu beton!21
Saptamana trecuta am ajuns in Alba Iulia si nu a fost deloc greu sa vizitez Alba Carolina.
Te duce Waze-ul pana la parcarea interioara.
In schimb am ratat Sarmisegetuza.
GPS-ul mi-a dat cealalta Sarmisegetuza (cea romana cica) nu pe cea dacica …
Comentariu beton!12
Am auzit că e frumos în Europa. Oradea e un exemplu.
Comentariu beton!48
Exact așa, fructul oprit!
Băile Felix.
De mâncare și restul sper să te descurci. Ești băiat mare (a se citi „ai și tu o vârstă”).
Comentariu beton!20
Baile Felix e tot un santier perioada asta. Ceva echitatie pe langa Felix, se poate face si e fain
Unde poti manca smecher e la Hanul cu Noroc. Nu o sa iti para rau
Comentariu beton!21
Recent am fost câteva zile la Oradea, într-o mini-vacanță (dacă pot să-i spun așa). Am rămas surprins plăcut de un singur local, per total. Se numește Spoons și au o terasa suspendată deasupra Crișului Repede, de toată frumusețea. Mâncare extrem de bună, personal foarte amabil (expresia „nu se poate” nu există în vocabularul lor). Am mâncat un Black Angus de stă mâța-n coadă. Singurul dezavantaj e că trebuie să suni pentru rezervare înainte, deobicei e plin acolo. Ca și atracție pentru copii, grădina zoologica mi s-a părut destul de ok făcută. Au și niste carusele pe acolo și gonflabile pentru cei mai energici dintre cei mici, care nu au răbdare să vadă toate animăluțele :). Evident, mai e cetatea orașului, care chiar merita vazută. Și pe acolo sunt locuri unde se poate lua masa, dar nu pot băga mâna în foc pentru ele pentru că nu am luat masa acolo.
Atât de la mine, șederea a fost una scurta și ne-am dus și prin afara orașului (cheile crișului merita văzute). Sper să-ți fie de folos 🙂
Comentariu beton!23
Mihai … îs orădeanca de fix 20 de ani 🙂 Mâncare … Casa Mignon ❤️❤️❤️Totul super bun, au paste artizanale făcute de ei plus as zice, toată mâncarea lor e buna 🙂 mai este Allegria, dar e pe specific italian, înghețată pe Corso, adică pe Republicii 🙂 evita Fun ICE , totul e vechi la ei. Aquaparc Nimpheea pt copii, Ristretto ca și cafenea in centru 🙂 au și gustări foarte bune acolo ❤️❤️❤️Ma bucur ca ai ales sa ne vizitezi orașul, speram sa îți placa 😉 cetatea, care este renovată, e foarte mișto. In rest, arhitectura de pe Corso e renovată aproape in întregime, deci ai ce vedea pana fetele papa o înghețată ❤️ Have Fun
Comentariu beton!49
Ce obiceiuri ai si tu ,mergi sa vizitezi cetati cand sunt 40 de grade afara….astea s de vizitat primavara,toamna,iarna cum am fost eu si am tras un frig de credeam ca mor ,noroc cu Baile Felix ca s aproape .Frumoasa ,Oradea ,merita vizitata .Nu s turist profesionist ,sunt pe genul sar in masina ,vedem pe unde ajungem ,pe unde mancam,dormim etc.In iarna ,eram bocna de inghetata am intrat undeva pe langa facultatea de filologie,cred ca era o locatie mai mult ptr studenti deci cu preturi de criza ,ca un fel de grota ,cumva la subsol ,foarte fain amenajata ,foarte curat ,super mancarea,faina si muzica ambientala ….s o fi inchis acum cu covidul dar aveau si terasa faina.Sincer in Oradea nu am gasit mancare proasta sau servire naspa dar oi fi avut eu norocul neinitiatului.Oras care ramane la inima celui care l viziteaza.
Comentariu beton!20
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.14
@Mihaela, așa este , au fost în trecere, iar explicația ți-au dat-o pentru că nu au putut traversa Oradea pe centura ocolitoare doar pentru că centura aia nu există, nici la Oradea nici la Arad. În rest cred că erau ocupați cu altceva 😛 prin mașină, altfel chiar a fost o foarte, dar foarte rea intenție cu recenzia asta.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Sandra Maria: digi24 te contrazice din 2018: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/oradea-orasul-cu-centura-moderna-de-aproape-16-kilometri-993434
Deci prietenii tăi mint. Sau au fost în Oradea înainte de 2018.
Ah, poate acum în 2020 se lucrează iar la ea și au închis-o pe porțiuni.
JT, atunci când eu am trecut, era primăvara lui 2018 nu aveau centura. Voi intra să citesc, dar dacă au dat-o spre folosință după asta este 😛
Eu meream la Satu-Mare, concurs cu etapă națională, chiar am nimerit un blocaj prin oraș și ne-au ghidat bine domnii de la circulație.
Buey, septembrie, de Sfânta Marie, no, asta este!
Bine că acum au, la Arad încă nu există.
P.S. nu vorbeam de prietenii mei, ci ai Mihaelei, ea spune că Oradea e de nevizitat, sursa fiind prietenii.
Eu spun exact ce a spus Ananas, Oradea este oraș european. Este superbă, arhitectural este o minune.
Comentariu beton!20
@Sandra Maria: adicătelea taman de ziua ta. Io ce să-ți fac dacă te-ai grăbit. 😀 😀 😀
Mihaelei fie îi e ciudă, fie e pesedistă. 😀 😀 😀
Comentariu beton!14
JT, exact. Dar mereu pățesc așa, ști de ce?
Că m-am născut de cealaltă Marie, seara de dinainte. Mereu plătesc pentru asta. 😛
Erată: am pus o virgulă la corectare total aiurea la primul răspuns pentru JT, scuzaț, vă rog. (tot acolo am uitat o altă virgulă, dar asta este 😀 )
Da, chiar m-a surprins recenzia ei. Poți spune despre foarte multe locuri de la noi asta, cetăți vechi, e o chestie de gust, dar despre Oradea chiar nu ai cum. De asta formularea lui fruct oprit este cea mai corectă.
@Sandra Maria
Centura cred ca are vreo 15 ani cel putin, in 2018 se lucra la 3 pasaje si probabil a fost deviata circulatia. De atunci s-a dat in folosinta si noul drum expres care taie orasul la intrarea dinspre Cluj si iesirea catre Satu Mare, doar pentru autoturisme. Se lucreaza foarte mult la infrastructura, din cauza asta in oras e foarte aglomerat.
@Tony, probabil, eu nici măcar nu spuneam cu asta vreo mare supărare, de fiecare dată am ieșit foarte ușor din Oradea, mai ușor decât din Arad. Am făcut-o de două ori, doar de două ori am trecut pe acolo în ultimii 10 ani. Da, cred că spuneau ceva de o centură veche sau în construcție, dar cum de fiecare dată nu am putut intra pe ea e clar că nici nu am luat-o pentru o dată viitoare în calcul. Timișoara în schimb a fost un coșmar, acum se poate ocoli.
Pt masa va recomand urmatoarele: Piata 9 (neaparat), Black Wolf (langa Piata 9), Steak Hub, Allegria, Rosecas, ToChefs, Via29. Cam in ordina aceasta, cel putin primele 3. Pt mancarea cu specific unguresc recomand Cyrano.
Obiective turistice, hmmm, cam greu pt mine deoarece sunt obisnuit cu ele. Centrul orasului cu Vulturul Negru, gradina zoo, Sinagoga, Palatul Baroc, Cetatea, iti mai scriu daca imi mai vine ceva.
Puteti urca pe dealul Ciuperca sa vedeti tot orasul. Noaptea este foarte frumos
Pt copii: Aquaparkul nymphaea, zoo (amintita mai sus), vivariumul de la muzeul Tarii Crisurilor, gradina botanica de la Palatul Baroc (nu e ca si cea din cluj, dar merge).
Daca mergeti si in afara : Baile Felix (la 5 km), Pestera Ursilor (la vreo 80 km)
INGHETATA BUUNA: Bianco Milano, Delizioso gelato
Comentariu beton!62
Cel mai pertinent și cuprinzător comentariu. Poate și o cafea la Enchante Rooftop & Social Lounge.
Comentariu beton!13
Multumesc Daiana. Desi sunt convins ca am uitat multe. Sunt la birou si de obicei intru, citesc rapid si trec la treaba. Dar Mister V e destul de important pt mine ca sa nu-i raspund la acest articol. Vorba aia, el ma face sa zambesc in multe dimineti, eu de ce nu l-as ajuta cu niste indicatii. Macar la ce ma pricep.
Iar pt cei ce vorbesc urat de Oradea, fiecare are dreptul la o parere, nu ne suparam. Va rugam sa mai reveniti, poate acum o sa prindeti o zi cu soare.
Drumuri bune Mister!
Comentariu beton!43
Mi-am notat si eu recomandările tale pentru atunci cand voi ajunge prima dată, vreodată, la Oradea. Mulțumesc.
@BogdanL, ba uite că mă supăr io în locu’ tău; bine, io-s din Vaslui, treaz de la 4 și n-am băut nica;
omu’ o-ntrebat, aplicat, localnicii, ce au să-i recomande, așteptînd genul de răspuns pe care l-ai dat tu (felicitări)…și apare miaela: „boss, îți zic io, că mni-or zîs șî nii unii, cî n-o sî-ț placî!!!”
btw, @Vasilescule, te-ai întors din drum, că io-s în Pitești acum? dacă e, te mai aștept puțin, la o cafea?!
prin oradea n-am hălăduit; am tranzitat ori de cîte ori am ieșit în Europa (de 2-3 ori ne-am cazat peste noapte) dar îmi aduc perfect aminte decembrie 2001, la prima ieșire, că am gugălit puțin după cazare și am ales un hotel nici buget da’ nici faivstars: CURAT (mai ales nefasta îi bestie la capitolul ăsta), oameni FFFF amabili și mîncare cel puțin corectă… chiar am zis „uite un oraș în care să te muți”…
dar marele vostru plus îi unu’ Bolojan, nu știu dacă-l știi, care a atras un catraliondemiidefondurieuropene, pe care le-a băgat în oraș (voi știți dacă s-au și prăduit din ele…😁); ieniuei, Bolojan are parte de profundul meu respect (al doilea-i Boc) pentru renunțarea la funcția de vicepreședinte al partidului în favoarea postului din administrație;
cui îi povestesc îmi zice că-s nebun dar io totuși visez la un partid care va pune în statut o propoziție de genul: „persoanelor care ocupă funcții executive în conducerea partidului li se interzice să candideze pentru orice demnitate publică”;
ăsta va fi un partid ori de mafioți (care vor fura la unison da’ organizat) ori de oameni supercinstiți…
@Vasilescu, te mai aștept sau tot mergi către Oradea?
bine, pa, vacanță plăcută! deși sunt sigur că vă va plăcea OOradia, dacă totuși mă înșel, dau o bere cînd vii în sitibreic la Ieșî…
Comentariu beton!28
@costica. Multumesc, apreciez. iti raspund doar la partea cu Bolojan. Primaria Oradea avea departament care se ocupa de atragerea fondurilor europene cu 2 ani inainte de aderarea Romaniei la UE. cam pe cand s-a aflat ca intram s-a si infintat acest birou. dar cred ca a fost facut de Filip, primarul inlocuit de Bolojan. Oricum, jos palaria pt Bolo. Acum ne trage niste supratraversari peste bulevarde cu vedere in apartamentele de la etajul 3 si 4 ale blocurilor de langa :)). App de asta, Mister, in Oradea se sapa. Se sapa la greu si o sa-ti aduca aminte de Bucuresti.
Sunt din Oradea și subscriu la ceea ce a spus BogdanL.Mancarea e buna și la Stokker.Imi place Spoon si pentru mâncare și pentru ca are terasa peste Cris.Aquapark Nymphaea e foarte fain daca ai copii.
Spoons – mâncare bună
Cafeneaua Ristretto din Piața Unirii – cafele speciale
Zoo – ok-ish
Băile Felix – Hotel President – acceptă turiști din exterior, recomandarea e să mergeți în extensia nouă – nu prea știe lumea de ea, și e mai liber
Catedrala din Piața Unirii
Comentariu beton!13
La Cyrano am mancat bine.
Centrul e de vizitat/ facut poze.E si o cetate pe undeva.
Am fost la Oradea intre Craciun si Revelion.Cel mai mult mi-a placut ca de acolo am ajuns repede in Budapesta, la targul de Craciun.😀
De vizitat:
– centrul istoric, adică Piața Unirii;
– Turnul de care spune Victorr dacă e posibil, dacă nu, revii;
– Complexul Baroc – catedrala Romano – Catolică;
– Sinagoga Zion;
– Palatul Episcopal Greco-Catolic nu știu în ce condiții e acum. E vorba de cel cu incendiul din 2018.
– Sinagoga Zion;
– Casa Darvas la Roche;
– Calea Republicii – aici probabil poți găsi cafea foarte bună, nu știu ce să spun de măncare;
– Cetatea Oradei;
– Băile Felix sau măcar Aquapark Nymphaea
– De acolo prin împrejurimi câteva trasee frumoase, dar asta pentru ieșitul în natură.
P.S. Te poți întoarce pe clisura Dunării, de la Timișoara spre Moldova-Nouă – Mraconia(capul lui Decebal) – Orșova – eventual Băile Herculane- Craiova – Pitești.
Comentariu beton!16
Aha, da, sinagoga neologă. Frumos-frumos! Uitasem de ea. Ia-ți o „kipa”! 😏
Sinagoga poate fi vizitată o singură dată 😛
Cred că acolo puteam adăuga grădina zoo, uite că eu acolo nu am ajuns, dar voi merge dacă e cu mâncare pentru animale și sunt curioasă cât spațiu au acolo alocat pentru sălbăticiuni.
Pentru junioare aloca jumatate de zi pentru gradina zoo. Sa fii pregatit cu bancnote de 1leu. Vei cumpara la greu hrana pentru caprioare, cai si camile.
Atentie la parcari. Toate sunt cu plata. La cetate nu gaseam aparatul de taxat si m-am ales cu amenda. Ulterior am instalat aplicatia t-park si am scapat de probleme.
In rest, 3 zile in Oradea sunt suficiente pentru obiective turistice. Oras placut si fara stres. Vacanta placuta.
Comentariu beton!13
Restaurantul Due Fratelli pentru cea mai buna pizza, fast-foodul American Grill a fost si va fi obsesia mea pentru totdeauna, au un cheesesteak demetial!! Pentru o limonada excelenta, la Rivo pe terasa.
N-am fost în Oradea, dar și eu am auzit numai lucruri bune. Așa că citesc cu interes ce scrie lumea azi.
Oradeanca here.
Mancare extrem de buna la Cyrano, recomand ciorba de vitel cu tarhon in paine. Si alte chestii unguresti bune.
Burger genial la Piata9. E macelarie trendy si au si steakuri.
Pizza buna la David’s sau la Due Fratelli.
Pentru copii: gradina Zoo si Aqua Park Nymphaea.
Plimbat pe corso pt arhitectura faina Secession si Jugendstil renovata bine.
Daca puteti, inchiriati biciclete. Se poate bate orasul de la vest la est pe malul Crisului si e verde si fain. In capatul de vest sunt hidrobiciclete pe care va puteti da pe apa. Cand zic capat ma refer 15 min cu bitza, juma de ora de mers pe jos din centru.
Dealul Ciuperca pt niste panorama.
Enjoy
Comentariu beton!18
Daaaaa,super buna mancarea la Cyrano,(ciorba de fasole boabe in paine si cu ceapa rosie)Sinagoga musai de vizitat,super,iar pe Corso este super fain sa te plimbi.Un oras foarte fain,noi suntem din Cluj si am fost special sa vizitam Oradea deoarece totdeauna am fost in trecere numai.am fost in iarna inainte de pandemie un weekend
Oradeanca – mergi la resaurantul lui Hădean – Graf (s-a numit Meatic), Restaurant Rosecas si Tom Beer – au beraria lor si putine feluri de mancare dar merita experienta. Du-te pe Corso gasesti cafenele multe si inghetata, este o cofetarie Andi’s sweets, mergi pe malul Crisului si sunt niste restaurante dragute Spoons, Rivo si Crinul Alb, vezi Biserica cu Luna, Sinagoga si Cetatea , mergi la Aquapark si la Baile Felix.
Comentariu beton!14
Pe langa tot ce ți .au recomandat cei de mai sus ,eu îți recomand un loc cu specific unguresc : Diofa Csarda (cred că așa se scrie !) .O să vă lingeți pe degete , garantez !
Da, confirm. Dar au terasă? Știam că sunt deschise doar restaurantele care au terasă.
Dealul ciuperca😍
Due Fratelli, cea mai buna pizza
Dealul Ciuperca pentru panorama
Sa nu ratezi Cafe Frei! Bestiala este cea cu aroma de tutun. Mie mi-a placut maxim!😉
Nu am fost în Oradea, dar avem Cafe Frei și în Tg Mureș. Au tot felul de combinații interesante și ceaiuri deosebite, merg cu plăcere acolo.
Am auzit numai lucruri bune despre Oradea și citind aici iau informații importante pentru un viitor city-break. Mulțumesc comentatorilor!
Comentariu beton!14
Dacă tot ajungi la Oradea, îți recomand și un Suncuius, pestera Ungurul Mare. E la o ora cu mașina de oraș. Foarte frumos, merita văzut. Zona de munte, intri în pestera, treci și pe lângă pestera Vântului, dar e închisă vizitatorilor din păcate.
Dacă mergi acolo, evita pensiunea aia cu plajă ca e mâncarea horror. Nu îmi amintesc numele 🙁
Pe mine m-au convins comentariile, tot am un mic concediu la finalul luni… ORADEA HERE WE COME! 😅
Comentariu beton!16
Cred ca toata lumea a facut recomandari asa ca nu mai are rost sa adaug si eu ceva. Noutatea consta in faptul ca TOT orasul e in renovare. Am fost la sfarsitul lui iulie. Chiar si asa, noua ne-a placut in Oradea.
0 0
Neapărat cafea la Cafe Frei !!!
Pentru copii:
https://oradeaindirect.ro/o-librarie-din-oradea-e-unica-in-tara-ca-in-narnia-copiii-intra-prin-sifonierul-fermecat-si-ajung-regi-si-regine-in-taramul-cair-paravel-video/
Nu stiu cate zile stai in Oradea dar: Vezi ca este santier in zona centrala, toata zona din jurul teatrului, bulevardul Magheru si o parte din Parcul Traian, la fel străduțe laterale care dau în Moscovei. Iti scriu asta pentru ca banuiesc ca te vei ghida prin oras cu waze, GPS, sau whatever, si s-ar putea sa nu fie toate strazile accesibile. În principiu e important sa ajungi in Piata Unirii, de unde te descurci fara probleme pietonal. In Piata Unirii ai primăria, Biserica cu Luna, Pasajul Vulturul Negru, Catedrala Greco-Catolica Sf Nicolae, palatul Episcopiei Greco Catolice. Pasajul Vulturul Negru are două ieșiri, în dreapta, strada Vasile Alecsandri, unde gasesti gelaterii , cofetării, terase. În stânga pe strada Independenței, unde se află, vis-a-vis de partea cu pasajul, Sinagoga Sion, care găzduiește în acest moment o expoziție de artă naivă. Langa Sinagoga găsesti Bacio Dolce, pentru încă o înghețată, sau o prăjitură bună, și terasa Mediterana, pe Criș. Vei vedea, din Piața Unirii și podul Ladislau pe care-l poți traversa pietonal, pentru a ajunge pe Corso, sau strada Republicii, unde găsești cafenele, terase, patiserii, gelaterii, o shaormerie bună, plimbarea fiind recomandată în primul rând pentru priveliștea arhitecturală.
Nu aș vizita Băile Felix. Este una din multele stațiuni înțepenite în timp, în plus este șantier și acolo. În schimb, recomand Betfia, la Caii din Vale, unde copiii se bucură de plimbare cu barca, plimbare cu calul, tiroliană. Este la fel de aproape.
https://caii-din-vale.business.site/
Mai recomand Hanul Pescarilor, mancare bună, relaxant pentru intreaga familie: https://www.hanulpescarilor.ro/
Aș mai recomanda o cină la restaurantul Ciuperca, pentru panoramă, și măcar un frape la restaurantul Rivo, cu terasă pe Criș.
Dacă mergi în Cetate, vizitează Muzeul Orașului, Cetatea merită văzută pe dinăuntru. În plus sunt expoziții interactive gândite special pentru atrage atenția copiilor: https://muzeulmoo.ro/
De asemenea, Muzeul Țării Crișurilor găzduiește, în premieră națională, o expoziție dedicată invențiilor lui Archimede, cu 35 de reproduceri. Mai merită vizitată zona Șirul Canonicilor-Basilica-Palatul Baroc.
Și daca mai ramane timp, o zi merita petrecută în împrejurimi. Șuncuiuș Vadu Crișului, Valea Brătcuței, o oră și jumătate de condus. Pensiunea cu plajă se numește Gradia, are zona de hamace și atmosfera este relaxantă. Poți începe ziua cu o cafea la Gradia și o vizită la Peștera Ungurul Mare (sau un traseu via feratta, au și pentru copii și pentru adulți) și o poți continua/încheia în zona Bratca, pe Valea Boiului, cu popas la Hanul Brătcuței, unde păstrăvul e mereu proaspăt și f bine gătit.
Comentariu beton!37
Buna ziua!
Oradea: Piata Unirii unde aveti Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Luna, Catedrala Greco Catolica, Turnul Primariei (momentan se lucreaza la el, nu stiu sigur daca se poate urca), din Piata Unirii pe jos ajungeti pe strada Republiciii (care e pietonala), unde puteti admira diferite cladiri istorice renovate. Tot in zona, cam la 10-15 minute de mers pe jos gasiti Palatul Baroc si Catedrala Romano Catolica din curtea sa, iar langa e Sirul Canonicilor. Parcul si tot complexul acesta au fost renovate recent, arata foarte frumos.
De plimbat, merita sa va plimbati si pana la Cetatea Oradea, care si ea a fost restaurata recent. Nu e departe de centrul orasului. In caz ca doriti si sa vedeti un muzeu, avem si asa ceva, Muzeul Tarii Crisurilor, au si pagina de facebook. Ar mai fi Sinagogă Sion si Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea.
Restaurante pe care le recomand: Via 29, Piața Unirii (va este la indemana si găsiți localuri cu mancare buna+priveliste draguta),Spoon+Crinul Alb +Rivo (pe malul Crisului, cu o priveliste superba), iar daca vreti pizza, pizzeriile si piadineriile Due Fratelli sunt cele mai bune. Inghetata cea mai buna e la Bianco Milano si la Delizzioso (ambele pe Republicii).
Va mai recomand sa mergeti si la Nymphaea Aquapark pentru relaxare, eu mereu aleg biletul de la ora 17 pana la inchidere, costa 35 lei. Si evit aglomerația.
Stiu ca mai exista un bus turistic, dar va trebui sa cautati dvs pe net despre el, ca eu nu l-am folosit niciodata, doar stiu ca exista.
Puteti petrece 1-2 zile in Baile Felix, si vedea lacul cu nuferi si asculta cateva manele la taraba. 😅 Aici mai gasiti diferite stranduri cu apa termala, in caz ca va intereseaza aspectul acesta.
Sper sa petreceti un timp minunat in orasul nostru si sa ramaneti cu amintiri placute!🤩
Au mi-aduc aminte că am fost la muzeu cu mama, când aveam vreo 10 ani. Acolo am văzut o barca din preistorie parcă sau p-acolo, cioplită într-un trunchi de copac. Am fost foarte impresionata. Asta a fost acu 20 de ani…poate mai mult. Anyway, Interesati-va să vedeți care e treaba cu muzeul. Poate mai e barca aia expusă 😁
Mai ușor cu recomandările, c-o să dea cititorii blogului năvală să-l vază pe Sir Vasilesco degustând „un gelato” pe Corso-n Oradea. Apoi să te ții scandal! 😀 😀 😀
„Faimosul blogăr a frânt inimile fanelor”
„CMMFDL era cu biciul pe fanele lui Sir Vasilesco”
Ș-alte asemenea articole-n presa de scandal a vremii. 😀 😀 😀
Comentariu beton!18
Dimineata intru pe blog sa citesc articolul , dupa amiaza comentariile , unele sunt „delicioase” , sunt sarea si piperul !
Am fost la Sarmisegetuza Regia saptamana trecuta si mi-a placut tare. Locul, asa cu povestea lui, drumul pana acolo, linistea, umbra m-au relaxat. Nu era aglomerat deloc, mergi mai spre sfarsitul programului, dupa ora 17.
Recomandări multe nu am sa fac pt ca acum doi ani am fost vrăjita de orașul asta și aproape ca l-am savurat. Nu ratați Cetatea ( mi-e greu sa cred ca a-ți face asta 😂 dar ziceam și eu asa de amoru artei) și parcurile lor minunate. La capitolul restaurante las aici doua nume care mi-au rămas întipărite în papilele mele gustative :Restaurant Rosecas si Hanul cu Noroc undeva lângă un parc mare sau în spatele cetății🤔 ( te descurca nea google). Atât de mult ne-a plăcut, asa ca anul asta repetam figura. Plecam și noi spre Oradea sâmbăta dimineața. Dacă aveți și niște tipsuri despre ce aveti și voi în plan poate îmi iau și eu notițe.. De înghețată chiar sunt și eu interesata, nu îmi amintesc sa fi mâncat ceva wow…Dar tare mi-aș dori!
Recomand restaurantul Crinul Alb, si neaparat atat pt adulti cat si pentru copii, complexul Nimpheea. Distractie faina!
Noi am mancat de mai multe ori la Cyrano in centru ( de fiecare data mancarea a fost foarte buna), am fost si la Meatic (restaurantul lui Adi Hadean) unde sincer mie mi-au placut f mult deserturile.
Citeam zilele trecute ca daca stai mai mult de 2 nopti in Oradea, beneficiezi de intrare gratuita la muzee (este ceva aplicatie sau site, nu mai tin minte exact, dar cred ca la o simpla cautare gasesti informatia pe net). La Nympheea e destul de civilizat si au multe bazine.
La Baile Felix am fost o data si a fost suficient. Daca vrei sa faci o calatorie in trecut, e de mers. Asta sau daca stai la complexul Lotus ( 4 sau 5 stele) si nu iesi deloc de acolo.
Centrul orasului este renovat, cand te plimbi pe acolo chiar ai impresia ca esti intr-un oras european. Mereu e loc de mai bine bineinteles. In ansamblu e un oras placut, chiar ok pentru o escapada de weekend prelungit.
Poza aceea îți dă cancer de piele.
Nicio umbră, nimic…
Ai răbdare vreo 10 ani să crească puieții ăia.
Ce oameni, dom’le. Ce oameni. 🤣🤣🤣
Bună seara oameni!
Astă-seară m-am decis să-mi pun în cap lumea de pe blog!
Mi se pare măgulitor – uimitor cum o replică ”ușurică” precum a mea, în care ofer doar două repere de bun simț, să culeagă 54 de mânuțe verzi, în timp ce sfaturile – deosebite! – ale multor prieteni de-ai lui Mihai de pe aici au adunat supărător de puține. În plus nici la capitolul umor n-am luat niciodată 10 la teză ca să mă auto-mulțumesc că asta m-a adus deasupra!
Altfel, ca s-o scald filosofic!, gesturile voastre de bunăvoință mi-au adus aminte de demersul complet impersonal al lui Mihai de acum vreo 2-3 ani când îndemna pe cei de-aici, dar de aiurea, să povestească și să ajute cu sfaturile lor în ceea ce privește experiențele de migranți în diferitele colțuri de lume.
Ce doream să spun? Aaaa, da! Vasilescienilor, vă salut respectuos! Mihai chiar a reușit să creeze o comunitate!
P.S.1: (pă pozitiv) Maestre am amintiri proaspete în jurul a 100 km. de Herculane (Târgu-Jiu, Orșova, Drobeta, Oravița). Caută-mă (și pe mine) dacă ai oarece gânduri.
P.S. 2: (pă negativ): n-am pomenit nimic de Băile Felix fiindcă sper că lucrurile se vor îndrepta pe acolo. Sunt rezervat în temeiul expresiei ”Dacă nu ai nimic frumos de spus mai bine taci!”.
Cu respectuoase mulțumiri celor ce au avut răbdare să descâlcească ghemul gândurilor mele vă salută al vostru (de enervant de multă vreme!) Victor
@VitoRr, detaliem traseul tău?
Acum, la Eibenthal ai urcat? Mă refer la restaurantul si pensiunea cu specific cehesc.
La Oravița ai continuat spre Ilidia, Sasca și Ochiul-Bei?
etc.
P.S. la Eibenthal anul ăsta nu va mai fi festivalul rock, dar la Svinița cred că festivalul smochinelor se va petrece cumva.
Pentru Ochiul Beiului am trecut prin Oravița! Dar necunoscând locurile am ajuns acolo relativ târziu. Ne-am răsfățat în primă fază la Bigăr (mult mai accesibil) și apoi am încercat oarecum să recuperăm timpul risipit, bătându-ne cu drumurile (cumva) greu accesibile și timpul (întotdeauna prea puțin). Despre ce mai povestești tu cred c-ar trebui să rugăm pe Mihai să dechidă o secțiune aparte pe blog unde fiecare dintr noi să povestească frânturi de concediu! 🙂
@Victor R, păi tocmai ai aflat că ai devenit mafi… ăsta, influensăr 🙂
P.S. Poate ne spui şi nouă câte hoteluri şi pensiuni ai în raza aia de 100 de km de tot zici să te caute lumea :))
@VictoRr, eu aici unde am precizat cunosc și pot recomanda, ambele zone sunt la mine acasă, să zic așa.
Despre Eibenthal ca loc turistic nici nu cred că știe prea multă lume, deocamdată acolo totul este sprijinit de către rude din Cehia ale localnicilor, seriozitatea lor fiind aici marcă înregistrată. Acum, acolo acel festival ar fi fost deja la a 5-a ediție, cred. A fost o reușită ideea, zona era pentru aproximativ o săptămână împânzită de turiști cehi, dar și foarte mulți rockeri autohtoni.
Pentru Ochiul Bei și Cheile Nerei există câteva variante de cazare la Ilidia sau Sasca Montană, toate sunt în case tradiționale transformate în pensiuni.
Păi nene shoric io dac-aveam hotele și panzioane mai stăteam aici de povești ca sărakii? Eram la vro terasă de fițe pe litoral si-mi număram paralele în timp ce beam șampania aia cărată cu roaba!
Tot ce e de vazut in Oradea iti ia cam o ora, doua daca esti mai lenes. Foarte frumoase cladirile alea renovate, dar goale. Inca pe atatea (cel putin) cladiri pe care inca nu le-a bagat nimeni in seama. Cetatea nu am vazut-o ca am mai vazut o suta ca ele si nu ma pasioneaza. Poate o fi vreun restaurant grozav, noi nu am gasit decat cu meniuri universale ca sa zic asa, nimic deosebit. Cea mai buna chestie in Oradea e ca iesi repede de acolo din tara! Poate e frumos de locuit, de turism mai e muuult pana departe! Ah, si ca plus – mi-a placut ca are un sistem de parcari cat de cat, lucru inexistent prin partea astalalta de tara.
Hop încă un orădean 🙂
Deci treaba e in felul următor.
Oradea se dezvoltă frumos și constant de câțiva ani încoace. Sper că nu ți-a scăpat „se dezvoltă”. Asta înseamnă o grămadă de șantiere în oraș, cam 150 la ultima numărătoare. Dacă puteți ignora aceste șantiere și celelalte limitări datorate pandemiei veți avea o experiență plăcută în Oradea.
Sigur că orașul nu e Barcelona. Dar ce oferă este onest. Nu e senzațional dar nici ordinar. E putin extra…in special pentru văz și gust.
Recomandări acum. De bătut cu pasul pietonala, piața centrală și cetatea. De urcat la înserat pe dealul ciuperca. O pauză pe una din terasele de pe malul râului sau dintr-un parc.
Mâncare bună cu specific local: Cyrano, Casa cu nuci, Hanul pescarilor. Bucătărie internațională bună: ce au recomandat și ceilalți: Allegria, Crinul alb, Spoon, Piata9. Duo frattelli rămâne cea mai bună pizzerie deși nu mai e ce a fost iar Cafe Frei este închis.
Pentru copile nu știu. Dacă nu era pandemia, clar recomandam Nymphaea. Așa rămâne zoo, sper că au făcut treabă bună ca și în restul orașului, arăta rău înainte de reabilitare.
Și pentru că încă nu s-a oferit nimeni, tadadada! Sâmbătă sau duminică am putea face o scurtă plimbare pe pietonală. Aproximativ o oră pentru ceva povești despre oamenii și clădirile ei.
Norocul meu ca si eu merg in Oradea si am mai furat recomandari de aici
Buna Mihai,
Tocmai am citit pe facebook ca ai pornit spre Oradea. Sunt oradeanca si as vrea sa iti recomand cate ceva
➡️ Câteva locuri unde se mănâncă bine: Hotel Astoria, langa Teatru ..mancarea e de vis si la Piata9 in Prima Shops.
Inghetata gasesti pe pietonala, la gelateria Bianco Milano, mie mi se pare cea mai buna din oras.
➡️ Cam ce-ar trebui să nu ratez dintre obiectivele turistice. – Complexul Episcopal Romano-Catolic- gradina a fost renovata recent si arata super, folositi intrarea dinspre Catedrala Romano Catolică, Muzeul Istoriei Evreilor, Cetatea, Dealul Ciuperca si pur si simplu sa luati la pas toata zona pietonala si strada Vasile Alecsandri.
➡️ Dacă știți și ceva atracții pentru copii, nu vă sfiiți sa le lăsați. – probabil aici ar intra
Aquapark-ul Nymphaea (de evitat in weekend) si o plimbare prin natura la Kingsland in Ineu, localitate langa Oradea sau rafting, tubing si catarat in Vadu Crisului, la vreo 50 de km de Oradea.
Se mănâncă bine și La Ciupercă, plus că ai panoramă. Probabil tot cu rezervare ca în vremea de pandemie.
http://www.restaurant-ciuperca.ro/caffe-ciuperca
Vizitează și pietonalul.. o cafea, un suc, în drum spre Vulturul Negru și ce mai e în jur. Privește clădirile renovate… nemaipomenit de frumoase. Sa fii atent și la stația de tramvai… totul făcut cu cap.
Au și restaurante. Sejur plăcut! Aștept impresii!
PS. La Nimfeaa îți trebuie programare.
Oradea un oras drag mie si am noroc ca e numai la 2,5 ore distanta.
Foarte apreciat pentru aquaparkuri si centre de recree, personal mi-am alocat timp numai pentru oras, m-au fascinat: calea Republicii si toata arhitectura in stil Secession(din fericire cladiri intretinute),Piata Unirii, Sinagoga Zion, Turnul Primariei, cetatea, etc
Imi placea sa-mi incep ziua la Dolce Bacio langa sinagoga pentru cafea, gustari si inghetata delicioasa.
Recomand sa vizitezi si obiectivele din apropiere, personal am prins drag de zona Vadu Crisului(pestera, cascada, tura cu caiacul pe Cris), lacul Vida, pestera Ursilor, partea lor de Apuseni(Cetatile Ponorului, camping Glavoi, zona Padis, Valea Sighistelului).
Ca sa raspund la intrebarea din titlu, treaba e ca este manageriat de un primar care administreaza proiecte, preocupat fiind de rezultate si nu de inceputuri.
Aici se poate vedea cum decurge activitatea dintr-o zi: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-zi-cu-omul-anului-cum-arata-o-zi-cu-primarul-oradiei-ilie-bolojan-146789.html
Muzeul cetății Oradea, in incinta cetății se găsește Asociata Deus Vult unde veți vedea o expoziție despre arme și armuri medievale. Echipa Deja Vult fiind și echipa de reenactment medieval a orașului.
Ristretto, pentru o cafea buna, un mic dejun delicios si o atmosfera extrem de prietenoasa😘. In PiataUnirii👌
Scurt ghid catre a cunoaste mai bine Oradea. Aflii toate detaliile relevante aici:
https://youtu.be/digxaNjdvYo
E un video amuzant.
0 0