Articol scris de Ionuț.

Dulie mi-a adus aminte de Filipeti. Cine e Filipeti? Stați să vă zic.

Am avut la un moment dat o problemă urgentă pe unul din șantierele unde lucram. Trebuiau agățate de tavanul unei hale niște șufe care urmau să susțină un cadru de fier. Mă rog, nu intru în amănunte. Ideea era că, într-o dimineață, mă sună directorul că urmează să sosească cadrul, iar șufele încă nu sunt puse, iar ăia nu au de ce să-l agațe și nu pot aștepta după mine.

Am ajuns rapid la hală, am constatat că nu am oameni, mi s-a adus la cunoștință că nu mi se poate pune la dispoziție pentru câteva ore nici o nacelă, toucan, platformă auto-ridicătoare, nimic, așa că mi-am aprins o țigară și am început să mă gândesc cum voi pune cadrul singur, cu oamenii mei neprofesioniști sau ce față va face directorul când va vedea că mi-am dat demisia și am fugit în munți.

P-acolo lucrau multe firme, ca pe orice șantier. Erau unii, firmă turcească sau ceva de genul, care erau multilateral dezvoltați. Montau rafturi, aveau alpiniști, se băgau pe electrice, vopseau etc. M-am dus la șeful lor, cu care mă împrietenisem cu ceva vreme în urmă pe un alt șantier, și l-am rugat să mă ajute. Am băgat 4 kile de pălincă la înaintare (marfă bună, de la viitorul socru) fiindcă bani să-i plătesc oricum nu aveam, și parcă n-aș fi dat din buzunarul propriu.

“Bă, nene, nu te pot ajuta acum pe loc, că n-am alpiniștii la mine, sunt plecați în altă locație. Am doar câțiva rătăciți care montează rafturi.”, îmi zice șeful.

Fuck! Am dat-o dracu’!

“Dar stai așa că te rezolv. Am o idee.” Și-l văd că începe să strige la ai lui: ”Filipetiii! Băi, chemați-l pe Filipeti urgent!”

Și vine Filipeti! Mă așteptam la cine știe ce personaj exotic, eventual străin (că aștia lucrau prin mai multe țări și aveau mai multe nații în echipe). Da de unde! Filipeti era un țigan mic și pricăjit, patruj’ de kile cu hainele ude, care nu cred că avea 20 de ani. S-a prezentat: Ion.

”Uite, ia-l pe Filipeti, explică-i ce are de făcut, dă-i materialele, scule are el, și se rezolvă.” Scule avea, într-adevăr. Bormașina era cât el, iar trusa de scule cred că levita sau ceva, că mi-era greu să cred că putea s-o ridice.

M-apuc să îi scriu pe o foaie ce are de făcut, că mai aveam și altă treabă. În timp ce scriam, Filipeti se uita la mine și rânjea. ”Ce, plm, ăsta e și țicnit?” mă gândeam eu. Mă vede șeful lor ce fac și mă ia deoparte.

“Măi, omule, degeaba îi scrii lu’ ăsta că abia dacă știe să citească. O să îi ia 3 zile să înțeleagă ce povestești tu acolo. Ori îi desenezi fix ce vrei, ori îi arăți.”.

Am lăsat baltă ce mai aveam de făcut și am decis să rămân ca să-i arăt lu’ Filipeti unde trebuie să dea găuri și ce trebuie să atârne de ele.

Totuși, nu m-am putut abține și l-am întrebat pe coleg: “Băi, îl văd p-ăsta vai de capul lui. Nu știe nici să citească. La ce, naiba, îl ții? De milă?”

A început să râdă. “Stai că vezi acum! Ăsta valorează greutatea lui în aur!”.

Și am văzut. Și ce am mai văzut! S-a urcat Filipeti rapid pe niște schele până sus în tavan și a început să umble cu o asemenea viteză pe sus pe grinzile înguste de fier și beton c-am rămas cu gura căscată și mi s-a făcut rău instant. Colegul m-a bătut pe umăr râzând, a aruncat un: “Tu crezi că-i zicem Filipeti degeaba? Nu mă uiți cu pălinca, da?” și-a plecat în treaba lui.

Eu de jos măsuram, îi punctam cu un laser pe tavan unde trebuie să dea gaura, acrobatul iadului dădea gaura cu bormașina mai mare decât el, îi indicam de jos ce fel de șufă trebuie atârnată, o atârna, și mergeam mai departe. Abia puteam să mă țin după el. Fără măsuri de protecție, făra nimic. Inconștienți și noi, inconștient și Tarzanul tuciuriu.

Totuși, ceva mă deranja. De ce îi ziceau Filipeti? Ce treabă avea cu Ion? Am aflat mai târziu, când am livrat pălinca, din care o parte am consumat-o împreună cu ei în baraca lor. J Cică avuseseră ceva contract în Franța și auzise acolo șeful lor de unul Filipeti care, pe vremuri, mergea pe sârmă între clădiri înalte. Și li s-a părut hazliu să-i spună la fel Spiderman-ului lor.

Ok, m-am lămurit și n-am mai dat atenție. Am uitat.

Cred că vreo 7 sau 8 ani mai târziu de la treaba asta cu șantierul, au făcut unii un film cu un nebun d-ăsta care a traversat pe sârmă distanta dintre Turnurile Gemene. Mișto filmul! L-am văzut și eu la un moment dat pe HBO și mi-a sărit în ochi numele nebunului: Phillippe Petit. Mă, unde mai auzisem io numele ăsta?

Și instant mi-am adus aminte de acrobatul autohton cu porecla Filipeti. Sau Phillippe Petit.

Partea interesantă e că de vreo doi ani îl am în lista de Fb pe șeful lui Filipeti și mă tot gândesc să-l abordez ca să-l întreb dacă îl mai are pe om în echipă și dacă Filipeti venea, de fapt, de la celebrul Phillippe Petit. Dar tot uit. Acum, cu Dulie, mi-am adus aminte și cred că-i scriu omului, să-l scot la o pălincă, dac-o mai fi prin țară, să mă lămurească. 😀