Acum vreo două veri, doi amici de-ai mei, cuplu, erau în vacanță în Olanda cu copilul, un băiețel cam pe la 5 ani.

Într-una din zile, așteptau toți trei pe peron la metrou să plece cel care era deja în statie și să vină următorul. Ei, și cum stăteau ei așa liniștiți, exact în momentul în care se închideau ușile, ăla micu’ se smulge din mâna maică-sii și intră în vagon. Ușile s-au închis și metroul a luat-o din loc.

Marele lor noroc a fost că un tip, un olandez care era în vagon și a văzut toată faza, a avut prezență de spirit, a prins copilul de-o mână și le-a făcut calm niște semne din care oamenii au înțeles că-i așteaptă la prima stație. Sper că vă imaginați cam cum au trecut cele câteva minute până să vină următorul metrou și alte câteva zeci de secunde cât a durat drumul până stația aia? Practic, s-au căcat pe ei de frică. De recuperat au recuperat copilul, dar le-a trecut toată viața prin fața ochilor. Nici nu vreau să mă gândesc cam ce s-ar fi întâmplat dacă nu era pe fază olandezul din metrou.

Mno, ce voiam să zic, când mergi în vacanță cu un copil mic, dar nu atât de mic încât să nu te poți înțelege cu el, învață-l cele patru reguli de mai jos:

– Dacă te-ai pierdut, pe stradă, rămâi pe loc și aștepți în locul în care ne-ai văzut ultima oară. Nu te apuci sa ne cauți, te căutăm noi pe tine.

– Dacă ai rămas pe peron la metrou și noi am plecat, rămâi pe loc. Ne dăm jos la prima stație și ne întoarcem după tine. Sub nicio formă nu te urci singur în alt metrou.

– Dacă tu pleci cu metroul și noi rămânem pe peron, cobori la prima stație și nu te miști de acolo, aștepți până venim.

– Învăță pe de rost numerele noastre de telefon;

Bine, ideal ar fi să n-ai nevoie de nicio regulă și să nu se piardă niciun copil, dar cum viața e complexă și prezinta multe aspecte, n-ai de unde să știi cum te trezești că ăla micu’, care acum zece secunde era lângă tine, pur și simplu nu mai e. Motiv pentru care regulile de mai sus sunt sfinte.

P.S. Ultima regulă e valabilă pentru toată lumea, nu doar pentru copii. Învățați numerele de telefon ale celor pe care i-ați suna dacă sunteți într-o situație nasoală, că nu se știe niciodată. Dacă e să vă întreb acum, și să răspundeți fără să vă uitați prin agendele telefoanelor, câte numere știți pe de rost? Sau, mai bine zis, știți numărul cuiva care v-ar ajuta și trezit din somn la patru dimineața?

sursa foto