Zilele trecute a lăsat cineva pe blog acest comentariu:
„Imi place chestia cu locurile de handicapati. se vede ca-i povestita de unul din Romania. :))) care vede chestiile prin realitatea traita zi cu zi in romania, pt ceilalti (a se citi cei care traiesc dincolo) nici nu se mai discuta asa ceva de ani de zile. bineinteles ca si ei au avut o perioada de acomodare, ca doar nu au neuronii plantati in alte pozitii, dar deja face parte din constiinta nationala, ADN, trasatura de neam 🙂 sau cum i-o mai zice, sa nu parcheze pe acele locuri. adica stii ca nu parchezi acolo la fel cum stii ca trebuie sa respiri ca sa ai aer ca sa nu mori asfixiat. puterea obisnuintei si a exemplului cred ca sunt o a doua natura in societatile care au inceput procesul de civilizare acum ceva timp.”
Ușor, îmi displace tonul pe care e scris, pare așa lejer superior, pe genul „săracilor care ați rămas în România și nu știți ce e apa caldă”, dar în esență omul are dreptate, dincolo de Nădlac nimeni nici măcar nu se gândește să parcheze pe vreun loc marcat special pentru persoanele cu dizabilități. În plus, uită să spună care este cuantumul amenzii și cam cât de repede apare cineva care să te sancționeze.
Acum vreo câțiva ani am ajuns în Bologna pe la ora 1.00 noaptea, după o zi întreagă de condus, și nu găseam sub nicio formă loc de parcare în zona unde trebuia să dorm. Până la urmă am găsit, am plecat să leșin în pat de oboseală, dar a venit cineva și m-a trezit urgent. Văzuse unde am parcat și mi-a zis că dacă n-o mut, dimineață o să găsesc amenda pe parbriz, pentru că e loc special destinat persoanelor cu handicap.
Am întrebat dacă vorbește serios, e totuși unu noaptea, cine naiba mai stă să dea amenzi la ora aia, dar mi s-a răspuns că dimineață, prima persoană care va observa că mașina n-are sticker-ul pentru persoane cu handicap, lipit la vedere, o să sune la poliție. Nu mai țin minte cât era amenda, dar cu siguranță era o sumă suficient de mare să mă facă să mă dau jos din pat și să mă duc să caut, încă vreo jumatate de oră, un blestemat de loc de parcare.
În apărarea mea trebuie să spun că era prima oară când ieșeam cu mașina din țară și habar nu aveam că locurile de parcare erau trasate folosindu-se coduri de culori: linii albe, galbene sau albastre, fiecare însemnând altceva. Cele albastre erau pentru locurile astea speciale. Ei, după povestea asta, să vezi ce rapid am învățat ce înseamnă fiecare culoare.
Și acum ajungem la ce voiam să vă întreb. În afară de cazurile care se mai viralizează pe interneți, cunoașteți pe cineva care a luat vreodată amendă pentru parcat pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități? În România, desigur. Și când zic „amendă”, zic pe bune, nu c-a dat șpagă, nu că până la urmă a scăpat cu un avertisment, nu că „șefu’, hai să ne înțelegem, ce naiba”.
Pentru că eu nu cunosc pe nimeni și nici n-am auzit de vreun caz în jurul meu. Și cred că, până la urmă, asta e marea problemă: legea există, amenzile sunt destul de mari la ora asta (între 1000 și 2000 lei), dar sunt aproape convins că sunt mult prea puține cazurile în care se aplică. Dacă or fi și alea.
Deci?
sursa foto
Eu nu am auzit niciodată de o astfel de amendă.
Citind exemplul tău, am rămas pe gânduri, amintindu-mi că am văzut la mall un bou care parcase mașina pe două locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Am remarcat, am comentat cu familia, dar nu am reclamat niciunde. Ceea ce nu îmi face cinste, clar. Azi mă întreb de ce nu am făcut-o și, fără a căuta scuze, îmi dau seama că și lipsa asta de reacţie ţine tot de educație și de mioriticul pe care îl avem cu toţii, oricât de rotunzi ne-am da: de ce să nu îmi văd de treabă, că oricum nimeni nu păţește nimic.
Comentariu beton!31
Exact.
Mai e un aspect: în afară de faptul că ai senzația aia de ”pârâcioasă mică”, te gândești că până apare poliția cu amenda, ăla e deja plecat.
Comentariu beton!17
Da. Se dă și amendă pentru așa ceva, doar că trebuie să insiști să se dea amenda. 🥴
Ăăă… te rogi de polițiști să ți-o dea? Șefu’, dar chiar nu vedeți unde am parcat? Vreți să vă reclam?
Nu chiar așa, te ții de polițiști ca să le-o dea 😉. Pe stradă este un vecin care are loc pentru persoane cu dizabilități, de nevoie – ofc. După ce cu chiu cu vai a obținut marcarea acelui loc, de vreo 2 ani a apărut vizavi o sală de pariuri/jocuri. Imaginează-ți că omul nu poate intra după „băieții” veseli. În schimb alții pot și au și nervii și determinarea să se „târguiască”, uneori chiar plăcerea😜
Comentariu beton!20
Nu cunosc pe nimeni care sa fi luat amendă pentru așa ceva. Anul trecut în Mamaia parcase unul cu un bolid exact pe un astfel de loc. I-am zis că a parcat aiurea și m-a întrebat dacă sunt nebună, că ce handicapat vine la plajă? Locuri astea sunt făcute că așa prevede legea..
Comentariu beton!26
Dacă ți-a răspuns așa ceva, era parcat exact pe locul potrivit. Doar că el nu știa încă.
Ce amendă vrei să se dea pentru parcatul pe locurile pentru persoane cu dizabilităţi, când sunt încă instituţii care nu au rampă pentru cei cu dizabilitate locomotorie, sau dacă au sunt unele făcute în bătaie de joc, ori prea înguste, ori au o pantă de zici că sunt la montagne-russe. Noi numai ne prefacem că ne pasă.
Comentariu beton!36
Fix așa, da, ne prefacem că ne pasă.
Adevarul este ca locurile astea pentru handicapati ma cam enerveaza, tocmai pentru ca nu parchez niciodata pe ele, chiar daca nu gasesc nici un loc de ala fara handicap.
Totusi, la noi mi se par cam multe comparativ cu numarul de masini pentru persoane cu handicap care exista in circulatie. Acum serios, cite masini conduse de o persoana cu handicap sau folosite pentru persoane cu handicap ati vazut vreodata intr-o parcare de mall, de exemplu? Una, maxim doua, din cind in cind, dar destul de rar… Si sint zece – cinspe locuri din alea vopsite cu albastru.
Am vazut si aproape o amenda pentru parcare pe un astfel de loc, un prieten avea piciorul in ghips si a pus-o pe nevasta-sa sa parcheze pe locul de handicap exact sub nasul politistului local. Ala a venit in fuga, cu procesul verbal pregatit, dar i-a cazut falca atunci cind l-a vazut pe proprietarul masinii coborind cu greu din dreapta si sprijinindu-se in cirja. Pina la urma s-a lasat cu scandal, politaiul pretindea ca trebuie sa ai si sticker de ala cu carucior pe masina, ceea ce prietenul meu bineinteles ca nu avea. A scapat pina la urma fara amenda, sub presiunea opiniei publice care se strinsese ca la urs.
Se dezbate încă. Ce zici?13
nu trebuie să ai mașină adaptată ca să poți parca mașina pe locurile alea. trebuie să ai o dizabilitate și ecuson special pe care-l pui în bordul mașinii cu care te deplasezi/ești deplasat, chiar dacă nu e ”adaptată”.
iar țara asta este încă foooooarte departe de a fi făcut realmente ceva (ceva util, chiar folosibil) pt a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în spațiul public. uitați-vă doar la borduri și mașinile parcate pe troatuare.
sunt foarte multe persoane cu dizabilități. unele dintre ele ar ieși din casă dacă s-ar putea descurca mai ușor. unele chiar ies din casă și au nevoie de acele locuri de parcare. a le lua acele locuri de parcare pe motiv că nu sunt destui să parcheze acolo înseamnă a-i încuia pe toți și a arunca cheia.
Comentariu beton!15
@titi duru: Eu sunt persoana cu dizabilități, care, culmea, merg la mall. Conduc o mașină adaptata și-mi este de un real folos locul ăla special. Dacă vine un bou cu handicap care nu se vede (ca să nu spun mai mult ca se simte jignit) și parchează acolo îți dai seama că ne încarcă pe noi, cei cu probleme, cu o problema în plus. Eu nu știu câte locuri special amenajate sunt acolo, ideea e ca eu foarte rar găsesc unul liber. Se pare ca toți gândesc ca tine.
Comentariu beton!24
Dupa cum mai zicea un articol anterior, dupa ce treci granita este alta lume pe alta planeta asa ca putem linistit sa uitam de ea. Pe la noi politia este cvasi-inexistenta , cel putin acesta este sentimentul meu. Daca amenzile alea s-ar chiar da, atunci rapid lumea ar invata sa nu mai parcheze, pentru ca pe la noi numai modelul asta bazat pe frica functioneaza. NU are rost sa mai enumeram acum toate tarele noastre de comportament ca ne terminam cafeaua inainte sa terminam discutia si e luni si este de lucru.
Trebuie sa spun ca in Cluj se adu amenzi si se ridica masinile parcate pe locurile de handicapati. Nevasta a patit-o desi masina intra numai cu jumatate de metru pe respectivul loc. A scapat de ridicat masina dar daca mai intarzia 5 minute era deja pe platforma. Si asa lumea a invatat ca pe locurile marcate nu se parcheaza. Asta din pacate nu include parcarile private gen supermarket.
In Cluj la unul dintre mall-uri sunt marcate în prima linie de locuri cel puțin jumătate dintre ele ca locuri pentru persoane cu handicap. Parcarea e imensă și de foarte multe ori pe aceste locuri marcate (care după părerea mea sunt foarte multe) găsim mașini de zeci de mii de euro parcate. Și culmea că în fiecare weekend poliția locală e acolo dând teoretic amenzi. Acum nu am avut curiozitatea sa văd dacă aia e chiar amendă ce îi pune în geam sau doar un bilet de dragoste. Părerea mea e că o parte din acele locuri ar putea fi marcate pentru persoanele cu copii mici sau femei însărcinate care în mod evident sunt mult mai mulți. Dar așa, parchează „barosanii”…la fel unele supermarket urî au 2-3 locuri marcate pt persoane cu copii și care sunt mai late in ideea in care că sa pui un copil in mașină îți trebuie ceva mai mult spatiu decât pt un adult, mai ales dacă e cu scoică. Și ce să vezi și pe alea parchează fix cine vrea și cine apucă. Sincer, vrem o țară că afară, dar ni se rupe de reguli…
da, problema este ca sunt private. Nu cred ca politia locala poate da amenzi la mall
@Razavan, teoretic e parcare privată (e vorba de VIVO), dar se aplică legea…ceva amenzi se dau, nu cred că sunt doar biletele de dragoste, dar nu cred că valoarea lor e cea de care pomenește Mihai…probabil de aici și tupeul multora. Daca amenda ar fi mare chiar și cu buzunare adânci parcă nu ai vrea sa cotizezi săptămânal.
Reclami o dată (orice), nu se întâmplă nimic. Reclami a doua oară, nu se întâmplă nimic. Reclami a treia oară, și te lovești de durerea în cwr a poliției. Apăi, a 4-a oară să reclame cine o vrea!
Zici de amenzi? Poliția rutieră mai știe să dea și altfel de amenzi în afară de alea pentru depășirea limitei de viteză? Mă îndoiesc.
Printr-unul din satele pe unde am trecut mai acu’ vreo 3 luni, era unul care conducea beat mangă. Sau bolnav, dar n-aș crede. Viteză mică, mașina făcea slalom pe șoseaua aproape goală. Nu reușea s-o țină pe bandă. Noi în spatele lui. Ajung în dreptul unor „boschetari” cu radar, oprim, mă dau jos și le zic că omul are o problemă, să dea prin stație să-l oprească în primul sat sau oraș, că era cât pe ce să provoace vreo două accidente. S-au uitat la mine ca la a 8-a minune a lumii, au zis un „Da, da” în sictir și mai că mi-au făcut semn să circul. Am mai mers în spatele ăluia vreo 40 de km și 3 sate. Nu l-a oprit nimeni. Am ajuns la o barieră. Bețivul era 3 mașini mai în față, „boschetarii”, care probabil făcuseră planul pe ziua respectivă, la vreo 4 în spate. Nu s-au deranjat să-l deranjeze în cele 20 de minute cât am stat acolo. Sper să nu fi omorât pe cineva până la urmă.
Așa că, să reclam ceva la poliție? Ha!
În București se parchează pe interzis, se merge pe contra-sens, se trece pe roșu, se fac curse de mașini. Crezi că-și bate cineva capul cu locurile pentru persoanele cu handicap?
Orice aplicare strictă a legii în Ro înseamnă voturi pierdute de către partidul de la Guvernare sau primarul în funcție. Ce să aleagă? Să piardă voturile unei mâini de oameni indignați sau a grămezii de giboni care sunt fericiți să conducă și să parcheze ca în junglă?
Comentariu beton!20
Iar ești heităr, @Ionuț? Poliția română e vigilentă, nu dă amenzi numa’ pentru viteză.
Miezul nopții, eram la țară, i se face rău copilului. Jbam, împachetat în pătură, fuga la oraș. Rezolvăm problema și-o luăm agale înapoi. Într-unul dintre sate ne oprește poliția. Că câr, că mâr, stați să vedeți, verificăm una-alta. Noi, uimiți, întrebăm care-i baiul, circulam cu viteza legală, mașina era în regulă.
Până la urmă ne-au rezolvat, nu ne-au lăsat nesatisfăcuți, am luat amendă pentru că n-aveam hârtia cu asigurarea la noi. Verificaseră, aveam RCA, dar în goană o uitaserăm acasă. 30 de minute le-a luat să scrie un amărât de PV, deși am zis că nu-l contestăm. 😂
Comentariu beton!14
Asta imi aminteste ca odata am sunat la sectia locala de politie ca vecinii de la hostel chefuiesc noaptea. In mod regulat. M-au aburit cu primaria si nivelul de zgomot si alte avioane de gen. in final i-am intrebat ca vine cineva la adresa respectiva sau pun mana pe bata si rezolv problema singur. Si atunci oricum vor trebui sa vina ca o sa iasa urat. Deci cel mai bine ar fi sa vina de la bun inceput. Bine, eu glumeam fireste, ca sunt non -violent e felul meu, dar ei au luat-o de buna. Dar de ce trebuie impinsi politai de la spate sa faca ceva? NU asta e datoria lor?
Comentariu beton!14
Mi s-a întâmplat să mă nimeresc acum câțiva ani, la mare, lângă o mașină identică cu a mea și cu aceleași numere de înmatriculare.
Am chemat Poliția, am făcut reclamație și mi-au zis să stau liniștită că rezolvă ei.
Asta în condițiile în care tipa care folosea acea mașină i-a spus polițistului că trebuie să-l sune pe bărbatu-su să vadă dacă are acte la mașină!
Am stat acolo doar pentru weekend. La întoarcerea în București am mers la Poliție la serviciul „furturi auto” să fac din nou reclamație. După ce am explicat situația, polițistul de serviciu m-a întrebat sec:
-da’ ce doamnă, n-aveți treabă acasă?!…. mergeți și vedeți-vă de ce-aveți de făcut, nu ne mai deranjați!
Mda, și uite așa ne învârtim într-un cerc vicios.
@Anouk da’ poză ai, dacă tot nu ai treabă acasă 😜?
@HM, în naivitatea mea mi-am imaginat că dacă face Poliția poze, nu mai e cazul să fac și eu.
@Didina, legea nu te obliga sa ai hartia cu RCA-ul la tine. Daca aveai asigurarea pe telefon puteai sa o arati si asa.
Confirm ce spune @Pompiliu, m-a oprit poliția și mi-a cerut rca-ul. Îl aveam doar în format electronic, l-am aratat pe telefon și a fost totul în regulă.
Când vă aud cu poliția locală îmi vine sa-mi smulg părul. De pe picioare, ca să nu sară vreo cucoană de cwr că….Pai jumătate din cei încadrați acolo, în toată țara, sunt niste giboni cu liceul terminat la seral , care au fost dați afară ca nu erau capabili sau au venit pentru salarii mai bune.Ăștia dacă sunt puși pe bune sa dea testele fizice iși vomita ficatul lejer după 5 minute.La fel si dacă au de scris un proces verbal lizibil.
@Pompiliu-Ion Popescu, pățania e de acum 6-7 ani, nu mai știu dacă la vremea respectivă era sau nu obligatoriu să ai hârtia la tine. Cert e că, la ora aia, după aventura cu copilul, numai chef de certuri cu poliția nu aveam. Oricum, comentariul meu era ușor ironic. 😉
Domnu’ @Marius M, dacă nu vă descurcați cu smulsul părului, vă rog să ne informați. Donez smoa… ăăă… ceară.
Comentariu beton!12
@MM,
Mai bine le-ai smulge lor părul, celor de la poliția locală. Și vreo 3 măsele și 4 unghii, pe viu.
Așa idioți cum îi știe o țară întreagă, fix ei dau cele mai multe amenzi pentru parcări. Și pentru că există ei, poliția circulației nu-și mai bate capul cu așa ceva.
Soțului i-au răspuns polițiștii de la rutieră “da’ ce vreți dom’le să îi amendăm pe toți?”…
Am vazut acum vreo 3 ani in parcare la Ikea/Mall Baneasa cum erau vreo 12 masini de politie care amendau tot ce e parcat aiurea.
Sigur era o actiune ceva…efectiv se plimbau prin parcare su amendau.
Acum vreo trei ani…
N-am auzit de vreun caz în care cineva, mai mult sau mai puțin cunoscut, să fi luat amendă pentru că a parcat pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Și asta nu pentru că n-am văzut parcându-se abuziv pe locurile alea. Totuși mi-a plăcut să văd la Mall Băneasa că agenții de pază nu permit nimănui nici măcar să oprească pe locurile pentru persoanele hadicapate.
Eu cred că și felul în care ai fost educat contează. Nu toți ajungem să ne educăm de frica amenzilor.
Păi, da, dar amenzile ar reuși să facă ce nu face educația de acasă.
Până să ajung în Germania, nu prea înțelegeam de ce multă lume vorbea la superlativ și admirativ de educația și disciplina nemțească, în condițiile în care pe la noi sau prin Grecia îi vedeam mult prea des comportându-se ca niște veritabili babuini. Mă refer în special la cafenele și restaurante/taverne, unde era pur și simplu imposibil să nu-i observi datorită (ca să nu zic din cauza) râsetelor urlate sau gesturilor deranjant de zgomotoase (de genul lovitului în masă cu palmele, fundul sticlelor sau paharelor). Cu timpul am căpătat cumva ideea că în ciuda ”obișnuinței și exemplului” impregnate deja în ADN pe anumite laturi, sunt insuficient evoluați, ba chiar primitivi pe altele, care țin tot de obișnuință (deși parcă aș înlocui termenul cu ”educație”) și bun exemplu.
Mai mult, am suspiciunea că nemții poate n-ar parca în primă fază pe un loc marcat ca fiind pentru persoane cu dizabilități din inerție, dar tare mă tem că mare parte din ei, odată ce ar afla cum nu se prea aplică legea la noi, ar ajunge să se comporte în scurt timp fix ca românii ce nu o respectă, dacă nu chiar mai rău.
O singură dată am parcat pe un loc destinat persoanelor cu handicap, în Brașov, acum vreo 3 ani, din greșeală și lipsă de atenție. Parcare cu plată prin sms și marcaj pe jos, cu albastru. În apărarea mea, destul de șters, dar marcaj. Și am și lăsat-o vreo 3 zile abandonată acolo. La întoarcere, lângă mine era o mașină cu ecuson. M-am simțit ca naiba, m-am gândit că am fost exact caz de bucureștean meltean, eram convinsă că o să văd amenda măcar la plata impozitului. Nu s-a întâmplat.
Mai ușor cu nemții si civilizatia lor.Vă recomand sa-i vedeți cănd merg în alte tari unde stiu ca nu iau amenda in secunda doi dupa ce comit o magarie.Nu pot bineinteles sa-i includ pe toti aici, asa cum nu poti sa spui si ca toti romanii sunt marlani si needucati.
Mulțumesc frumos pentru rezumat. 🙂
Acum vreo 3 ani, Centrul Vechi, weekend plăcut de primăvară, restaurant în care lumea mănâncă, bea și conversează în așa fel încât discuțiile de la mesele din jur nu interferează deranjant cu a ta. Exceptând un anturaj cu 12 bărbați (pe număratelea), care se întind pe o plajă a vârstelor între 20 și 40 (ochiometric și subiectiv vorbind, că nu le-am cerut buletinele), vorbesc nemțește (fără a fi însă sigură că sunt nemți), mănâncă, beau, vorbesc și râd extrem de zgomotos și, în plus, joacă ceva cărți. Cu pedepse. La una dintre ele cineva cântă (foarte urât și fals, după gusturile mele), dar e aplaudat cu vervă și n-am cum să nu apreciez, din nou, solidaritatea masculină. La alta, perdantul trebuie să se ridice în picioare și să zică ceva. Probabil e umoristul grupului, că toți râd cu poftă (și cică nemții n-au simțul umorului, câte prejudecăți, dom’le). La alta, se execută flotări în spațiul liber dintre masa lor și a noastră, cu cei 11 numărând în cor, într-un sincron vocal aproape perfect. Deja mă simt super neam prost că stau cu spatele, așa că-mi schimb poziția ca să apreciez și eu cum se cuvine spectacolul și încep nu doar să-i văd, ci să-i observ, ba chiar să-i studiez minuțios, pe fiecare în parte. Cu maximă seriozitate și mină de cercetător care are în eprubetă sau la microscop ceva deosebit de interesant, dublată de o fascinație despre care prietena cu care eram mi-a zis că m-a făcut și să uit să mai clipesc.
Deci da, clar susțin recomandarea ta să-i vedem (nu doar pe nemți, aș extinde și la alte nații), dar nu așa ca mine, cu ceea ce la cartea de bune maniere se numește ”holbat”. Chiar unul nesimțit, aș adăuga eu. Că nu vrem să creadă străinii despre noi că nu suntem frumos educați, sau necivilizați, nu?
Care e, conform legii, limita maximă de flotări permisă pe spațiul public? Întreb ca să nu-mi iau vreo amendă în caz că ajung prin centrul vechi și mă pedepsește careva. 😜
Sunteți sigură că știți ce e aia flotare?Întreb așa, de plictiseală.
Mais bien sûr, monsieur @Marius. Flotare = îndepărtare prin decantare a substanțelor care plutesc la suprafața unui lichid. 🙃
Comentariu beton!15
Didina, în centrul vechi se aplică, readaptată desigur, legea lui ”fără număr, fără număr” la destul de multe chestii, cred că e valabil și pentru flotări. Deci, cu cât mai multe, cu atât mai bine, mai ales dacă sunt din cele executate cu o mână, sau poate chiar cu ambele, la spate. 😋
Didina, ce zici tu e flotaţie (procedeu de separare), cel puţin aşa ştiu, scuze dacă greşesc.
@Anduța, desigur că pot cu ambele mâini la spate, chiar și cu picioarele strânse la piept. Mă așez confortabil pe spinarea celui care le execută și număr, să nu trișeze. Muncă în echipă. 🙂
@GabiI, îți dai seama c-am verificat înainte, nu-mi permit erori de genul ăsta cu @Marius. Mi-e că mă trimite iar la cratiță.
Ca o glumă amară, la noi sunt extraordinar de mulți handicapați. Și nu mă refer la cei cu probleme locomotorii, pentru care s-au creat aceste locuri.
Locurile nu sunt doar pentru dizabilităţi locomotorii, sunt pentru persoane cu handicap, punct. Imaginează-ţi o persoană care face dializă din 2 în 2 zile, nu e cu probleme locomotorii efective, dar abia poate să umble. Şi sunt şi alte boli considerate handicap, neoplasmele în diverse faze de exemplu. Sau ar trebui închişi în casă, să nu mai fie aşa de mulţi?
Comentariu beton!17
@GabiI, la alt tip mă refeream…
Da, ai dreptate, poate sunt unii încadraţi prea uşor în grad de handicap. Dar mulţi sunt foarte bolnavi şi nu prea poţi face nimic pentru ei.
nu am auzit și nu cunosc DAR pentru că e un mare DAR mi s’a întâmplat următoarea:
m’am dus cu tata la control la psihiatru și a parcat’o după semnu care interzicea parcarea, mai parcase și înainte și nu s’a’ntâmplat nimic
când ne’am întors în dreptu mașinii erau doi polițiști locali care dădeau telefon la rampă să vină s’o ridice
i’a dat lu tata amendă de 130 lei plătibilă în 15 zile că altfel se dublează și i’au zis că dacă întârziam 5 minute venea rampa și ne ridica mașina
de atunci când merg cu tata prin oraș îl atenționez mereu s’o parcheze regulamentar, inclusiv la lidl am văzut că NIMENI nu parchează pe locurile de handicapați
eu locuiesc într’un oraș sărac și depopulat din moldova
Așa… pe relaxare și antren de luni, @Vasilescule? Te-ai gândit că poate nu ne-a priit weekendul ș-ai zis să ne înveselești un pic? 🙂
Ăăă… da, am zis că poate vreți ceva pă hăhăială.
Mie imi place ca vad tot mai multe persoane cu handicap cum vin la decathlon pallady, parcheaza pe locurile destinate, si isi cumpara diverse. Ii apreciez ca fac sport.
Daca ar exista un numar de telefon pentru reclamatii cred ca m-as oferi voluntar sa stau si sa-i parasc pe idiotii astia carora le e lene sa mearga 50m in plus.
Ar trebui să fac un pic de research, poate chiar există numărul ăla. Dacă nu, ar trebui înființat.
Cu scuzele de rigoare voi re-posta comentariul pe care i l-am dat și atunci când a postat chestia aceasta:
@Radule eu cred că de fapt generațiile anterioare în străinătate au luat amenzi de s-au liniștit pentru ca a doua oară să nu mai facă. Așa s-a transmis mai departe copiilor, nepoților. Oamenii au fost educați cu frica la început.
Am un amic căruia i s-a luat permisul pentru că a intrat direct pe drumul principal, de pe banda de accelerare venind de pe un drum secundar, călcând linia continuă. Fac pariu cu tine că ăla, amicul meu, când va avea din nou permisul în buzunar, în aceeași situație, va merge cu siguranță încă 10 metri până va da de linia întreruptă pentru a intra pe drum.
E o diferență față de “afară” deoarece acolo se aplică legea indiferent că ești pielea pwlii sau prenume Voicilă sau prenume Tăriceanu. Când o să fie la fel și în România îți spun eu că toți vor respecta legea… de frică, nu că așa trebuie să faci, cel puțin la început.
Pe fondul unor belele mai vechi cauzate de alergatul unui motor prin padure, pe munte (vertebrele 5 si 6 dislocate), acu’ vreo 4 ani vine Mos Nicolae la mine cu un bonus: imi iau o buseala cu mare simt al raspunderii si ramin teapan.
Doctori, clinici, de toate. Rezultatul e cistigator: 3 discuri paradite. Nu pot descrie senzatiile, mai ales daca tinem cont ca personalitatea subsemnatului e consistenta, 0,13 tone in viu, deci dificil de miscat. 6 luni de dormit pe scindura, combinate cu torturi de inalt rafinament pe linga care Inchizitia e cura de placere m-au adus in stadiul in care am redobindit cam 80% din mobilitate.
S-acum ajung la subectu’ in sine: nu aveam certificat de handicapat, abtibilde nici atit, pe exterior paream uman; problemele apareau la intrarea/coborirea din masina, indreptat in pozitie aproape bipeda (durea ca dracu’), aplecarea la pamint era un vis (si acum o efectuez greu, lent si defectuos). Deci jardinierele locale – militienii stradali sau cum le-o mai spune – aveau invariabil treaba cu mine cind parcam pe locurile alea albastre. M-am certat cu ei ne n ori, de ajunsesem sa car dupa mine dosarul cu actele medicale, sa ma lase in durerea mea.
Asta in conditiile in care locurile de parcare erau ocupate cu nonsalanta specifica de tot felul de carute, mai scumpe sau mai ieftine, iar aceiasi atirnatori degeaba erau loviti de orbire la adresa lor.
AVem legi si interdictii, ba chiar prea multe. Pacat ca traim in 1984, iar unii sint mai egali decit altii in fata legii.
Mie imi place poza:))). Si nu, n-am auzit pe nimeni sa plateasca amenda pentru asta.
E o gluma nu?!
E suficient sa te duci in parcarea oricarui mall si o sa-i vezi pe toti parcati in locurile destinate personelor cu dizabilitati (aka langa usa de la intrare)
Acum vreo 6 luni parcasem la o benzinarie sa spal parbrizul.
La 2 masini de mine era un tip care se tot plimba pe langa o duba, tragea de gemuri si de usi in speranta ca se vor deschide.
La 5 metri de el era un echipaj de la politia locala.
Ma uit la individ, ma uit la echipaj, repet schema… si nimic.
Ma deplasez frumos 5 metrii catre politistii locali si le zic ca individul din fata lor trage de usile si de geamurile dubei si nu pare a fi masina lui.
Cel mai tanar dintr ei ma intreaba: „Cum arata? Poti sa-l descrii”.
Raman mut cateva secunde si ii zic: „uite, ala e; cel din fata ta”.
Intre timp vine si politistul local mai batran (erau doi) si ii explic si lui acelasi lucru.
Iar el imi zice senin ca „noi eram aici doar ca sa bagam benzina”.
Comentariu beton!16
Da, da, pare o glumă ce zic eu.
Am un amic care este în cărucior și conduce. Eram cu el în mașină și ne duceam la mall să vedem un film și in mașină tipul avea niște stickere din alea ♿. Pe mașina unui biped ce a parcat pe un astfel de loc, unul din gașcă a lipit direct pe mijlocul parbrizului acest abțibild, după care am plecat. Figura tipului respectiv era ceva de neratat, dar din păcate filmul stătea să înceapă!
Legat de ”cine naiba mai stă să dea amenzi la ora aia, dar mi s-a răspuns că dimineață, prima persoană care va observa că mașina n-are sticker-ul pentru persoane cu handicap, lipit la vedere, o să sune la poliție.” Prima persoană…wow! 🙂
Mi-a povestit o prietenă acum ceva ani că a primit amendă pentru că a parcat pe un trotuar fără să lase loc pentru pietoni, conform legii. Ea parca în acel loc de vreun an, că acolo lucra și chiar avea grijă să lase mereu loc de trecere și pentru oameni. Doar că amenda și-a primit-o în urma unei reclamații făcută de o mamă care nu a putut trece cu căruciorul de copil. Deci într-un an de zile, dintre toate mamele cu cărucioare care au trecut pe-acolo, doar una a făcut reclamație, că probabil a refuzat să-și expună copilul și pe ea însăși pericolului de-a ocoli mașina pe carosabil și, cu această ocazie, de-a îngreuna și conducătorilor auto șofatul. Pentru mine ăla a fost un ”aha” moment și chiar am aplicat apoi de câteva ori tactica asta a reclamatului la poliție pe bandă rulantă, mai ales în perioadele în care ne mutam într-o nouă locuință și îmi găseam mașina blocată în mod frecvent pe motiv de ”e locul meu de parcare din moși strămoși lăsat moștenire prin viu grai”, sau doar pentru că ”eu am fost primul aici”. Și de fiecare dată reclamații și-au luat amenzi, uneori chiar pe cele maxime. E adevărat că am reclamat odată și o chestie în numele altcuiva și polițiștii m-au tratat cu superioritate și ”n-aveți treabă pe-acasă?”, dar eram și eu mai tânără, un pic mai slabă de înger, plus că nici nu prea știam cum să vorbesc frumos cu oamenii, astfel încât să ajungem la un punct comun de înțelegere, ideal fără să ne pricinuim supărare inutilă.
Dar revenind, eu sunt optimistă și zic că totuși suntem pe drumul cel bun ca nație și momentan în faza în care abia învățăm care ne sunt drepturile. După care ne vom dori tot mai mult să ne asigurăm că ne sunt și respectate și vom acționa ca atare. După care o să învățăm și despre drepturile altora, chiar dacă noi nu beneficiem de ele. Și ne vom asigura și că acelea sunt respectate, la fel ca prima persoană (cu sau fără dizabilitate) dintr-o dimineață în Bolgona, care ar fi văzut o mașină parcată fără drept pe un loc destinat unei persoane cu handicap. Și uite-așa, ta daaam, happy end! 🥳
Peste câteva decenii, sau chiar secole, e adevărat, dar chiar nu contează că noi nu vom fi în viață să trăim momentul.
Că e una din acele situații în care e la fel de important să participi și să te bucuri și de drum, nu doar de destinație.
Știi ce, io m-am cam săturat de atâtea drumuri, aș cam vrea sa ajungem si la destinație. Că mi-e să nu ne rătăcim naibii.
M-am obișnuit cu ideea că n-o să ajungem, deși nu exclud posibilitatea întâmplării unei minuni. Așa că eu una mă străduiesc să-mi fac călătoria cât mai sigură și mai plăcută măcar. Și fără viteză prea mare, ajută și la a nu te rătăci.
Drumul cel mai rapid spre destinatia aia e presarat cu amenzi usturatoare .Pentru toti, ca nu suntem sfinti nici unul.Dar nu prea are cine sa le aplice din pacate.
Sunt de acord cu @Marius. Cum am spus și mai sus amenzi în draci indiferent de nume. Să vezi pe urmă civilizație… și curățenie pe stradă.
Deci cumva voi sunteți cam pe același drum cu Habar, foarte tare. Iar restul rămâne să ne găsim propriile drumuri, pe care să avem ”putința, determinarea, nervii necesari și plăcerea” 🙂 de a le urma pentru a ajunge la aceeași destinație, mai devreme sau mai târziu.
Eu unu m-am plictisit de mitocanii care vor o țară „ca afară” doar când vine vorba de drepturi. Bă ai dreaq când e vorba și de obligații… păi nu voiam o țară ca afară? BO$$ nu… frățiwere aicișea e România!
Eu sunt pentru amenzi și uneori bătaie când sunt și mitomani recalcitranți! 😇😇😇
La minunatul mall din Bv se dau amenzi pentru asta, am vazut de mai multe ori milițienii dându-le. De obicei mișună pe acolo prin parcare, văd mașina parcată aiurea, dau de vreo 2 ori anunț prin tăntița aia de strigă la portavoce și se aude în toată incinta că roagă proprietarul să se prezinte la otomobil, dacă ăla apare și nu face gât, de obicei îl mustrează și-l pun să mute mașina. Dacă apare dar e pus pe scandal sau nu apare cam în cât ți-ar lua să fumezi o țigară, fac poze și scriu frumușel amenda. Și repet, am văzut de mai multe ori, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Locuiesc in Sibiu. Aici se ridica masini ca la balamuc. Adica vin cei care au asta in fisa postului si o iau si o duc intr-un loc special amenajat pt asta. Ca sa o recuperezi, platesti. Bani multi. E usturatoare treaba, si nu merge cu „aranjatul” nici macar daca ajungi la masina inainte sa o puna pe platforma. In cazul cel mai fericit, platesti doar amenda si serviciul firmei de ridicari. In cazul nefericit, platesti si depozitare pentru fiecare zi in care masina sta la ei. Si chestia asta e valabila si pentru cei care parcheaza in locurile speciale pt handicapati si pentru cei care parcheaza aiurea, adica ocupa doua locuri, o pun pe spatiul verde, etc. Acuma bineinteles ca mai exista si exceptii, ai sanse sa scapi daca nu te reclama vreun binevoitor sau daca nu trece politia locala sa iti vada masina prost parcata.
Eu chiar am văzut o dată când se dădeau amenzi pentru parcarea pe aceste locuri. Era vorba de parcarea de la Ikea Băneasa si un echipaj de poliție locală fotografia mașinile care erau parcate pe locurile pentru persoane cu dizabilitati si dădea amenzi.