3,317 cititori

De ce să vizitezi Normandia

Mbine, pentru c-au fost printre voi nesăbuiți care au cerut detalii, vă mai plictisesc și azi cu excursia din Franța. Nu de alta, dar nici măcar nu-mi arde să mă informez despre ce se mai întâmplă pe scena politică de la noi sau ce scandaluri sunt în vogă zilele astea. Prefer s-o mai lălăi total dezinformat până pe luni așea.

De ce-am închiriat mașină? Păi, in primul rând, pentru că voiam să facem și să vedem cât mai multe în cele patru zile mari și late pe care le aveam de stat. Și cum cea mai mișto femeie din lume a venit cu o listă de patru orașe în care vrea musai să ajungă, iar pe lângă listă mai erau Mont Saint Michel și plajele debarcării din Normandia, mașina era singura opțiune care ne permitea să facem toate astea. În plus, am închiriat-o cu ridicare de pe Charles de Gaulle și predare tot de acolo. Adică m-am dat jos din avion și m-am urcat în mașină. Iar la întoarcere fix la fel, decât că invers.

Atenție! Când făceam research după ce mașină să închiriez, am dat peste una sau două firme cu prețuri la jumătate sau chiar mai mici față de jucătorii mari de pe piață. Și, vă spun drept, m-a cam tentat. Până m-a dus capul să citesc review-uri pe net, moment în care am renunțat pe loc. Că se plângeau oamenii că li s-au dat mașini murdare sau lovite, mai era cum mai era, dar când am citit că un cetățean aștepta deja de vreo două ore să-și ia mașina în primire, iar tipul de la închirieri a ridicat din umeri și i-a zis “vrei mașină ieftină, aștepți”, mi-am zis că n-am nervi pentru vreun pocinog de genul ăsta și-am închiriat tot de unde știam, că-i mai folosisem: Europcar. Oamenii au fost ireproșabili. Nu numai că mă aștepta mașina, dar pentru o diferență de vreo 40 de euro am schimbat Opelul Astra bătrânesc, pe care mi-l rezervaseră, cu un Mini Cooper nou-nouț. Nu era el S, dar tot era o bombă de mașină care, când o treceam în modul sport, rupea norii.

Eh, partea mai puțin plăcută e că n-am prea apucat s-o conduc în modul sport. Putea să aibă mașina aia sute de cai putere sau să-mi fi dat băieții de la închirieri un Ferrari, ce folos dacă puteam să ajung la 140 doar în rarele momente când mai ațipea radarul uman de lângă mine. Dar și atunci cu grijă, treptat-treptat, că simțea accelerația cum simte iepurele pușca vânătorului și sărea ca arsă din somn: Iar mergi tare? Vă zic, cu ființa asta lângă el, Lewis Hamilton ar fi fost azi un biet încărcător-descărcător de paleți cu marfă prin vreun Tesko de la marginea Londrei. Nfine, detalii.

La întoarcere, tot ce-am avut de făcut a fost să găsesc în aeroport locurile de parcare rezervate pentru Europcar (aveam un email de la ei cu toate detaliile și localizare prin google maps, nu de alta, dar Charles de Gaulle e cam cât comuna Voluntari), să las mașina acolo și să aștept să vine cineva s-o predau. A durat, cu totul, mai puțin de 10 minute. Elegant, frumos, cât de cât.

Ce costuri mai ai dacă închiriezi mașină. Benzina e peste tot între 1.55 și 1.60 euro. Știu ca la un moment dat am făcut plinul undeva la o benzinărie dintr-un sătuc obscur de prin Bretania și când am văzut că era 1.49 litrul, mi s-a părut că l-am prins pe tatăl tâmplarului de un picior. Parcările pleacă de la 1 euro pentru 30 de minute. Faceți voi socoteala. Nu mi-am dat seama care e prețul pentru autostrăzi, pentru că te opresc atât de des să-ți ia diverse sume, că nu mai știi ce și cum. Dar, partea bună e că dacă nu te grăbești nicăieri, alegi frumușel în waze ruta fără autostrăzi și te duci unde vrea mușchiul tău fără să scoți niciun euro din buzunar. La cum se prezintă lucrurile în țara aia, poți sa faci Franța de la un capăt la celălalt fără să calci niciodată pe vreo autostradă.

Inițial am vrut să iau cazări diferite pentru fiecare noapte, după care mi-am adus aminte că, pentru orice deplasare mai lungă de două zile, radarul uman cară tot șifonierul după distinsa dumneaei persoană. M-am cutremurat tot și-am renunțat, doar la gândul că aveam să asist de patru ori la rând la ritualul despachetării și împachetării hainelor dintr-un troler de dimensiunea unui dulap mai micuț. Așa c-am trecut la planul B: o singură cazare pentru toată perioada, undeva la țară, cât mai în centul Normandiei, ca să ne putem deplasa rapid în orice direcție. Și-am găsit minunea asta. Băi, oameni buni, lasă că arăta demențial, dar noaptea era atât de liniște de aveai impresia că ți-a bagat cineva dopuri în urechi. Capac mi-a pus abia în dimineața când am mai văzut doi iepuri negri alergând prin curte. Și acum, fără niciun fel de mișto, dacă chiar vreți să mergeți vreodată în Normandia, vă recomand din toată inima să stați undeva la țară, o să-mi mulțumiți.

Și, pentru că pentru turistul român (și nu numai) mâncarea este o componentă esențială a vacanței, o să vă spun c-am mâncat numai la cârciumi din afara zonelor turistice. Căutam până găseam un loc unde era clar că mănâncă localnicii, iar locul ăla nu era nicidecum în centru orașului prin care treceam. La chestia asta trebuie să te bazezi pe fler, noroc și instinctul meu de fost gras care simte haleala bună de la minimum opt-nouă sute de metri, pentru că internetul nu-ți e de prea mare folos. Și, da, au mâcare bună francezii ăia, dă-i în mă-sa. Atenție! Între orele 14.00 și 19.00 cele mai multe cârciumi de genul ăsta sunt închise. Dacă chiar mori de foame, trebuie să te reorientezi spre fast-food sau spre cele cu vad turistic, dar experiența va fi meh. Mai degrabă cauți prima boulangerie care-ți iese în drum, îți iei un croque monsieur sau un quiche lorraine și-ai rezolvat cazul mult mai bine pentru toată lumea.

Hai că m-am lungit, o să vă mai spun doar orașele pe unde am fost. Așadar, avem Cabourg (unde eram cazați), Deauville, Trouville-sur-Mer, Honfleur, Étretat (cele patru de pe lista despre care făceam vorbire mai sus). După care am ajuns la Mont Saint Michel (luați-vă biletele de intrare online și faceți cumva să ajungeti acolo după prânz, când e reflux, ca să puteți să vă plimbați cu picioarele prin apă în jurul lui; e o senzație unică) și Saint Malo (aici am vrut io musai să ajung, doar-doar îl găsesc pe Pierre Vaillant, dar n-a fost să fie să-l ajut pe Anton Lupan). Am mai ajuns pe plajele debarcării din Normandia (cinci la număr: Utah, Omaha, Gold, Sword și Juno; plus Pointe du Hoc) și Barfleur (un orășel de la marginea Normandiei care arată ca o bucată de rai coborâtă pe pământ).

Gata, ați scăpat.

59 de păreri la “De ce să vizitezi Normandia

 1. Fain. Ce-mi place când merge totul ca uns.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Da’ mie? 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Coane, io zic că tie îți place să mergi pe cărbuni aprinși, , ești un fel de sado maso mai mititel, așea.Treaba ta, sifonierul îi greuț, să nu zici când te pomenești cu el în cap că nu te am avertizat.
   Au paraziții o melodie,,toate s la fel/ toate s la fel…”,poate te înduri să o asculți cu atenție.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 2. Da, cum zice sor-mea, astia pe aici se respecta…da tu ca si client cand vezi ca toate se inchid la 12 pana la 14 sau chiar si 15 si ca duminica de obicei sunt pana la 12, asta daca ai noroc sa dai de vreun magazin care sa aiba deschis de vreun fel, parca iti cam vine sa iti bagi in el de respect… Da aia e, pana la urma esti in tara lor.. Faci ca ei. Si da, mancarea e buna, fraaate cat am plans dupa niste carnati adevarati cat am fost in Londra… Am avut o licitatie unde s-a adus paella mai pe seara, baaai o nebunie, desi firma de catering era mica si ma asteptam sa fie naspa. Ce e aiurea e ca mancarea costa mai mult, dar barem simti ca mananci, nu ca la englezi unde parca toate erau pentru diabetici iar lactatele aveau gust de plastic.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Mâncarea costă mai mult decât unde?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 3. Cum am in cap o excursie in Normandia, salvez articolul asta, multumim de detalii. 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 4. Ai stat ca un boier. Conace, mâncare fină, peisaje și istorie la tot pasul.Frumos ! De pus in wishlist!

  Un lucru nu înțeleg: cum naiba ai cărat șifonierul de haine cu Mini ? V-au dat și remorcuță ?

  PS. zi și tu o sumă in euroi cam cât face distracția de 4 zile !

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Am vrut să fac și eu socoteala asta, dar nu mi-a ieșit. Biletele de avion le-am luat acum două luni, cazarea, la fel, habar nu am, n-am stat să le adun.
   Șifonierul a avut loc pe bancheta din spate. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Era să întreb: “dar cum au pus ăia bancheta în spate?”…Dar nu mai întreb…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Nu mai întreba, că nu știu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 5. Frumos!
  Mini era pe benzină sau pe motorină?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 6. Azi o sa te pup în dos: așa frumos ai scris că parcă am fost și eu acolo! Și atunci – vorba francezului 😉 – chapeau!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 7. Băi, Vasilescule, stiu ca o sa par oligofren punand intrebarea asta, da n-am ce face..
  “Cea mai mișto femeie” nu e celebrul Petrica, nu?
  Săr’na Doamna!..dacă cetici p’aci.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 8. Si cum adica, poze nu ne mai pui? Te-astept cu albumul pe faisbuk.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Poze am tot pus. Ia vezi tu articolele de zilele trecute.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Gasit, multumesc! Super frumos.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 9. Na, păi dacă n-ai putut căra o amărâtă de canapea (care oricum vine dezasamblată), care ar fi fost șansele să fi reușit cu șifonierul?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Uite că nu mă gândisem la asta. :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Șifonierul era cu ale cui eșarfe ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @didina,
   La canapea n-a avut cea mai mișto femeie lângă el să-i dea indicații. Că ar fi cărat într-o mână canapeaua aia 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Laura, corect. Clar e meritul ei. 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 10. Saint Malo m-a dezamagit un pic, ma asteptam la mai mult de la el. Dar pana la urma e doar o replica in beton a vechiului port distrus in razboi.
  Plimbatul prin mareea joasa din jurul Mont Saint Michel e intr-adevar ceva de neuitat.
  Deauville, Trouville, statiuni cu aer retro. Honfleur e chiar simpatic.
  Cam multe obiective bifate intr-o excursie de cateva zile.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Îmi cer iertare. La o adică, pot să mai omit dintre ele. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • N-a fost un repros, doar o constatare. Mie mi s-ar fi parut obositor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • Deloc. N-am alergat, n-am forțat nimic, n-am făcut ceva ce nu-mi doream să fac, a fost totul pe chill și relaxare. Dar a fost mașina care a ajutat la toate astea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 11. Băi sunt pe aceeași lungime de undă cu @VictorR. Da… mi-a plăcut! Să fiu sincer parcă aș mai vrea articole de genul măcar odată pe săptămână să uităm de cotidian. 😁😁😁

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Păi faceți cumva să am vacanță de patru zile o dată pe săptămână.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Tot noi să facem? Nu-i destul că te lăudăm?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @MV, fă o cerere 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Am eu o soluție rezonabilă pentru toată lumea. Noi ne plimbăm, @Vasilescu scrie articolele. 🙃

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @didina nu zici rău, îmi place cum gândești!
   @Shoric pune-l să vină și cu un dosar cu șina

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @BaGheRa, păi acușica vine vacanța. Două săptămâni de la mine. Care dă mai mult?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @didina eu vin cu o amărâtă de 1 săptămână jumătate, dar cine știe… poate @Elenuș dă mai mult!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Daca te referi la Elena P. , pot sa garantez ca e lesinata de fericire pentru @Elenuș ala.De vreo 30 de ani astepta sa o strige cineva asa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Mariuse chiar așteptam comentariul tău. Sunt sigur că bărbatul din viața ei, cel puțin ăla pe care l-a iubit a strigat-o măcar odată în viață așea!
   Bine îl mai așteptam și pe al lui @Habar dar am văzut că m-a evitat. Mă simPt puțiN jiGnit!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Alinuș tu chiar vrei să pleci în vacanță pe stilul chinezesc ? Adiq în două trollere d’alea french ?
   Treaba ta … mi-a părut bine!
   Ps. Sper măcar foarfeca Elenei să fie bine ascuțită 😜 În sfârșit vei deveni o grămadă de pătrățele (cubulețe,ofc) 🥴

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Habar am zis pas la oferta lui @Misu cu buldogul francez… așa că nu prea am cum să găsesc al doilea troller.
   Cât despre foarfeca @Elenei sunt safe… sunt deja chelios și apoi la ce sugerezi tu… e cam greu să tai cu o foarfecă ditamai… porcul. Și dacă totuși o poate face măcar sunt bucuros mi-am atins rezoluția pe anul acesta!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 12. Frumos , chiar de adaugat in wishlist.
  Fara cazare si avioane in mare asa cam cat te-a dus cheltuiala pe acolo? (daca nu e cu suparare)

  PS cred ca o sa ma uit iar la Toate Panzele Sus cu ocazia asta.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

  • Asta cu cheltuiala, nu știu ce să spun, că depinde de la om la om. Am și zis, de exemplu, c-am mâncat numai la cârciumi. Ori numai asta și face să-ți sară bugetul cu totul altfel dect dacă te duci frumușel la mec sau pe la câte o boulangerie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Nu vă supăraț, la boulangerie îs bulangii ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 13. Fericiților. Să vă tihnească. Mont Saint Michel e din studenție pe lista mea, dar na, nu s-a întâmplat încă.
  Acesta e genul meu de vacanță: vreau să văd multe, nu să atârn de un prosop pe malul apei. Da, și eu lupt cu șifonierul meu, nu al soțului. Jos pălăria pentru doamna că, pentru atâtea zile, a avut nevoie doar de un șifonier. Eu nu le “planific” așa de eficient.
  Casa aceea arată într-un mare fel. Franțuzesc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 14. Jos palaria ptr organizare.Eu daca las pe al meu sa organizeze lucrurile in excursii e ca si cum mergem intr o eterna aventura stim doar ca plecam …..unde si cand si daca mai ajungem nu se stie…..mai mereu ne trezim prin alt loc decat cel planuit waze ul nu functioneaza la el niciodata iar daca functioneaza e mai fain sa nu l asculte .

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Si nu e mai incitant spontan decat planificat? 🤔

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Ăăă… în afară de avion și ccazare, n-a fost absolut nimic organizat. Dar nimic. Mă trezeam dimineața și mă întrebam ce am chef să fac azi, asta era toată organizarea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Pentru mine si sotia mea cele mai reusite concedii sunt cele neplanificate, si fara sa depindem de avion si cazare, de fapt am luat o singura data un all inclusive si am ramas dezamagit, din 7 zile am stat doua in hotel, restul excursii

   In masina si la drum, doar noi 2 sa nu depindem de ce are chef prietenul sau nu, daca nu ne trezim bine intr-un loc ne urcam in masina si la drum, acesta este motivul pentru care fiul nostru nu a venit decat de doua ori cu noi in concediu, nu suntem stabili 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Te intrebai ce ai chef sa faci si ti raspundeai tot tu?Intreb pentru un prieten.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 15. Bai, misto. Imi place jurnalul tau de bord. Imi place si ca esti curajos insistand cu “radarul uman”. Clar de vizitat Normandia.
  PS pt moment (pare ca) si tu ai scapat.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 16. Atât? Mai bagă, și eu vreau să merg.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Pentru Cătălin lin in in …cu dedicație ca ca ca ție ie eee ….. a dat-o dă gard 😜🤧😤

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 17. să’ți fie de bine!

  dacă vrei să te duci în arabia saudită, iran, tunisia, nigeria, mali sau niger să știi că vreau să merg și eu, că acolo sunt prietenii mei adevărați
  îmi fac credit de nevoi personale cu pensia militară dacă e cazul 😃

  Alah fie cu tine @tata vasilescu

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 18. Mișto cocioabă! Anunță ăia free Wi-Fi-ul pe site de parcă ar fi ultimul răcnet în materie de teleportare! 🤣🤣 Păi, bă, sărăkiilor, la noi ai free Wi-Fi și în buda din fundu’ curții. 😜
  Te-ai gândit bine la treaba cu cazarea. Cel puțin, eu fac la fel. Chiar dacă bântui zeci de km în jur, e bine să știu că există nava-mamă la care să mă parchez. Așa, să mergi la ghici cu cortul în spate e un pic cam stresant.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Să știi că e. De WiFi zic. Bine… ar fi, de fapt, dacă ar și funcționa. La ultima plimbare la francezi eram 5 persoane, dar puteau sta pe net numa’ 3. 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.