În fiecare dimineață trec pe lângă trei, ba nu, patru, covrigării sau patiserii și la fiecare dintre ele lumea stă la coadă. La ce? Păi în 90% dintre cazuri la covrigi și la merdenele. Și mă surprinde că mulți dintre oamenii pe care-i văd, așteptând să-și cumpere doza zilnică de cocă coaptă sau foitaje, nu par a fi niște săraci care doar asta-și permit pentru a se hrăni. Dimpotrivă. În schimb sunt convins că cei mai mulți dintre ei nu au idee că se alimentează cu niște bombe calorice fără niciun aport nutritiv pentru organismul lor. Cu alte cuvinte, covrigii și merdenelele sunt produsele ideale pentru a ilustra zicala „o clipă pe buze, o viață pe șolduri”.
Pentru că sunt doar pâine goală, mănânci calorii inutile cu puțini nutrienti. Drept care, peste o oră poți mânca trei feluri de mâncare, ceea ce se și întâmplă. În plus, aduc multă sare și eventual niște grăsimi inutile. Ar fi mult mai bine dacă alături de covrigul ăla oamenii ar mânca și un iaurt, ar fi o masă mult mai completă. În plus, lumea are obiceiul să mănânce covrigii direct pe stradă, mergând, ceea ce face ca creierul să nu fie informat că mănânci. Sau ronțăie în timp ce muncesc, ceea ce, la fel, face să nu apară senzația de sațietate și să simtă nevoia să mănânce încă o masă completă la scurt timp.
Capisci? Iar la toate cele de mai sus, aș mai adăuga eu că uneori aceiași covrigi sunt fierți în zahăr, după care li se adaugă cantități impresionante de sare. Să vă mai explic cam ce „beneficii” aduc cele două organismului? Vă mai spun doar că un singur covrig conține în medie pe la 300 de kilocalorii (calorii, după cum le știe lumea). Unul singur, da? Dar cine mama mă-sii mănâncă doar unul, că abia ți se deschide pofta. Dacă ai ras trei covrigi într-o zi, practic ți-ai luat aproape toate caloriile de care aveai nevoie, dar fără niciun nutrient necesar. Prin urmare, mai trebuie să bagi și niște mâncare cumsecade, că doar n-o să trăiesti doar cu făină coaptă. Faceți voi socoteala caloriilor de la finalul zile, s-ar putea încalzi un apartament cu energia produsă de ele.
Totuși, dacă vrei să alegi răul cel mai mic, covrigii sunt o opțiune mai bună decât merdenelele și foitajele de la patiserii, pentru producerea cărora se folosesc grăsimi de proastă calitate, în cantitate mare. Și cel mai des se utilizează untură, seu sau margarină. Carbohidrați plus grăsime, combinația „ideală”. Un singur gram de carbohidrați aduce 4 kcal (calorii), în timp ce un gram de grăsime aduce 9 kcal. Bombe calorice, fără nutrienți!
Frate, dacă aduni valorile calorice, reiese că un singur gram de merdenea are 13 calorii. Înmulțiți cu 50-70 de grame (cam atât cântărește una) și o să obțineți un număr care pe mine mă îngrozește. Nu știu dacă realizați că una singură are mai multe calorii decât un Big Mac! Și lumea halește câte două trei, pe post de gustare între mese.
Și ca să fie foarte clar de unde apare grăsimea în combinația asta, vă scriu aici care este procesul de fabricație al “foilor”:
Aluatul (făină+apă+sare+oțet) se bate mult, se întinde şi se înveleşte peste o bucată de unt. Se întinde iar. Operaţia se face de 4 ori (de 2 ori se strânge aluatul în 3 şi de 2 ori în 4). După fiecare întindere, se ţine un sfert de oră la frigider. Pentru conformitate, înlocuiți „unt” cu „untură, seu sau margarină”, că doar n-or fi idioți patronii de patiserii să falimenteze folosind unt. Cam asta e.
Gata, mă simt ușurat c-am scris textul ăsta, pe care mi-l propuneam în fiecare dimineață când treceam pe lângă cozile la covrigi. Poate cei care-l citesc o să se gândească de două ori inainte să comande: „trei covrigi cu susan si două merdenele, vă rog”!
Dar ce sa faca oamenii slabi de inger? Ochii vad, inima cere.
Noroc ca nu prea manac, dar si cand scap nu ma incurc 🙂
Comentariu beton!21
Păi, să-și întărească îngeru’.
Vasilescule, preiau io ștafeta, că văd că nu te saturi cu una cu două 🙂 și îți transmit, din nou, celebra expresie:
#joslabeledepemerdenele!
(apropo, îmi e dor de tine și sper că ți-e bine, madam #știitubinecine)
Comentariu beton!44
@Mona te pup!
Comentariu beton!43
Ieiiiiii, a apărut Vera! Ne-ai lipsit mult, să nu mai dispari!
Comentariu beton!21
Titlul îndeamnă gândul să fugă la o pagină din Libertate@, conținutul mai e cum mai e, dar finalul este pur și simplu total… păi se poate să ne arăți ștrudele și polonezi însiropați?
Ai declarat război covrigului sau găurii lui ? 😜
Comentariu beton!24
Ce polonezi, boss?
http://alinacuisine.ro/covrigi-polonezi/
Elocventă lipsă de informare și documentare din partea dvs. domnule MV. Cine v-a furnizat poza? Iar pozariu’ cere un zlot. Ia-l înapoi că nu îl merită 🤪
Jahajajajajajaaaa 👀
Comentariu beton!13
Acu te-ai gasit sa te iei si de covrigul national.
De parca croissant-ul frantuzesc e mai light.Sau gogoasa americana.
Comentariu beton!26
Șerif, io n-am văzut pe nimeni să cumpere dimineața croissant și gogoși de la covrigărie.
Macar croisantul este facut cu unt, nu cu margarina.
O să comande doi covrigi şi trei merdenele.
Comentariu beton!20
Ar putea fi o soluție, ar putea fi…
lasa tata, noi sa fim sanatosi… ca si eu am bagat o aplicatie sa vad cate calorii mananc pe zi si am bagat ce mananc eu pe zi. Crucea a fost mare: 4600 kcal. Pe ce? Porcarii de tot rahatul: un sandwich dimineata, un ceai cu 3 lingurite de zahar, un energizant in creierii noptii, la pauza de masa pe cantar mancarea cantarea 700g (aici intrau cu indulgenta minim 1500 kcal, doar ca avantajul cum zic multi e ca vin cu mancare de acasa, gatita). Dupa toate astea, pe post de gustare, luam urmatoarele: un suc (pepsi, 0.5L), o punga de pufuleti (d-aia cu unt de arahide, nu orice), o jumatate de kg de clementine si era loc si de ceva dulce (un salam de biscuiti sau eu stiu ce, dar marunt, cum ziceam). Asta toate pana la ora 4! Ajungeam acasa la 5:30, foamea-n glanda, prostia mare: mai bagam o portie zdravana de mancare, mai un suc, printre picaturi si Netflix, si un bol de popcorn ca stiu eu ca nu au multe calorii (dar erau cu unt). La sfarsitul zilei ma culcam plin si fericit. De tonaj nu vorbesc ca mi-i rau. Dar vreau sa ma tin de aplicatia asta, sa vad ce o iesi. Plus de asta, vreau sa bag mancaruri cu cantitati de proteine mai ridicate, nu de alta, dar fac bine, chiar daca nu fac sport.
Comentariu beton!31
@Alexandru, scuza-ma dar tu mai ai timp si sa muncesti? Din cate vad doar mananci si bei. Che bella vita…..
Comentariu beton!38
@GEAMANA: cand stai in c*r pe scaun, cu o mana muncesti, cu una mananci si cu una gandesti.
De baut: mai are rost sa zic si de alcool?:))
Comentariu beton!37
stii tipul ala de dieta Seafood?
„I’m on a sea food diet, I SEE food and I eat it” :))))
Comentariu beton!57
@Alexandru,
Cică nici prea multe proteine nu-s ok, cresc aciditatea în organism și bolile atât așteaptă.
Nu știu dacă ne fac mai acizi sau ne acidulăm, încă se cercetează 🙂
@Cris: Ma, cam asa cu dieta si cu mine. Daca place si ramnesc, al dracu ce ma infig in ele.
@Laura G: Stiu ca multe proteine fac misto de corpul nostru. Dar, din fosta mea alimentatie, la 4600 kcal, daca aveam 20g de proteine, sa zic saru’mana…
@Laura lasa aciditatea si sari pe interval cu … clatite! Le poti trimite printr-un porumbel calator daca ai luat adresa de la @Misu! Sau le pastrezi pana cand ajung eu la CT!
@Alin,
Le-am făcut deja.
Le păstrez până vii tu la Cța, că @Mișu e ocupat cu merdenele, i se fâlfâie de clătitele noastre 🙂
Mai lasa, dom’le, caloriile lu’ peste in pace. Te ingrasi pentru ca mananci tone de zahar (cu tot cu energizantul tau) si paine. Daca mancai echivalentul in calorii in legume si carne nu te ingrasai.
@E.O., pentru că, desigur, un kilogram de plumb e mai greu decât un kilogram de hârtie.
Analogia nu are sens. Organismul uman nu functioneaza asa.
https://blog.myfitnesspal.com/ask-the-dietitian-is-a-calorie-a-calorie-2/
https://www.marksdailyapple.com/are-all-calories-the-same/
@E.O.
Un kg de plumb e mai toxic decat unul de hartie si ca urmare nu cantaresc la fel!
Numai la covrigi nu m-am gândit citind titlul 🙂
Cam toate bombele astea calorice cu nutrienți zero sunt bune la gust, iar o salată a naibii dacă ți-ar da senzația asta 🙂
Comentariu beton!24
Io am zis de mult, ăla care o să inventeze salata cu gust de ceafă de porc o să se îmbogățească peste noapte si-o să ia și premiul Nobel.
Tot grasii raman preferatii tai. Si ai mei , dar eu am o scuza, ca vand mancare.
Comentariu beton!19
Da’ cine-a zis ceva de grași?
Vinzi mâncare pentru grași? Pentru grase ..nimic ?
Ce tip de mâncare? Take away … la pachet cu *bull pentru alergare ?
Câte flotări poți face după ce mănânci ce vinzi tu? … întreb pentru un cunoscut și ilustru … flotator 🤪
Vand mancare in general. 🙂 Se intampla ca grasii sa cumpere mai mult decat slabii.
@Habar nu mi-ai dat like la comentariul cu sportul asa-i?
Dă-o dracu de treabă, am ajuns să ne batem joc de tot ce are mai sfânt poporul ăsta,tot ce e tradițional nu-i bun.Auzi, covrigii și merdenelele sunt bombe calorice…mâine poimâine o să iei in pleaznă sarmalele, kebabul și saorma cu de toate.
P.S. Da’ eclerele cu ciocolată sunt ok?
P.S. 2. Treaba ta, ia-te de ce vrei numai ceafa de porc las-o în pace, sunt unii sensibili rau la denigrarea ei.
Comentariu beton!36
Marius, să vezi când s-o lua de savarine.
Comentariu beton!21
Boss, ceafa de porc e un mit. Cartofii de lângă ea sunt problema. Și pâinea.
Tocmai ai caștigat o cohotă de fani cu afirmația asta:))))
Comentariu beton!15
Luați-vă de ce vreți voi, numa’ prăjiturile cu ciocolată să le lăsați în pace. Bine, fie, și clătitele, cartofii prăjiți, fripturile, coastele, ciolanu’ afumat și slana. Astea nu îngrașă, am verificat eu. 😜
Comentariu beton!23
@didina, ai uitat de castane. Nici alea nu îngrașă. Chiar, vrei niște castane ?
@Paco, numai dacă le merit, nu le vreau degeaba. 😜
Trei afaceri bombă au izbucnit după revoluție în țara asta: patiserii/covrigării, farmacii și bănci.
Asta înseamnă că suntem săraci, bolnavi și gomoși?! E posibil. Dar e posibil să ne fie și la îndemănă să mâncăm ce apucăm, să ne tratăm după reclamele de la tv și să ne îndatorăm pentru tot ce avem nevoie. Așa că atât timp cât clienții targetați există, afacerile astea vor exista și chiar se vor extinde.
P.S. eu întotdeauna iau și un iaurt la cocăraie. Ca să-mi alunece pe gât.
Comentariu beton!43
Mă scuzați, eu fiind mai provincial nu cunosc următorii termeni:
-gomoși
-cocăraie
Dacă și când aveți timp și plăcere …..mulțumesc.
Rămân dator.
Comentariu beton!23
Cocar în rromani înseamnă… anacondă 😏
Comentariu beton!22
@Marius M,
cocăraie este produsul finit rezultat în urma conjugării verbului „a coci” 🙂
De exemplu: eu cocisem 2 covrigi, tu cocisei 3 merdenele, Elena cocise de toate 🙂
Comentariu beton!25
Pardon, ai uitat de cazinouri.
@Marius, să înțeleg că în provincie nici net nu aveți?!
Ia nu mă mai deranja cu întrebările tale, nu vezi că azi sunt profundă? Și ca să nu întrebi ce e aia profundă, îți zic: Adică pe analiză.
Comentariu beton!23
@Mona, când l-oi izbi într-o zi pe Marius de pământ, ies întrebările tendențioase din el. Lasă-l pe mâna mea.
Comentariu beton!19
@Mihai, me schiuze!😜
@Habare, el nici anacondă nu știe ce e. Nu-i dai tu o poză ceva?
https://imgur.com/a/YVZeua7
HM, de aceea întrebam, și eu tot la semnificatia aia dubioasă mă gândisem.Iar sa te bagi la cocaraie ca o doamnă și să-ti iei si un ,, iaurt” ca să alunece pe gât… ptiu, nici nu vreți să stiți ce am înțeles din asta….
Comentariu beton!17
Staţi că vă explic eu:
Gomos înseamnă ‘să o faci pe gomosu’. Adică să aparţii clasei gomoşilor. Un fel de a da clasă gumarilor scoţându-le limba din conduri de piele lepădată de şarpe şi imitaţii de cristale.
Comentariu beton!13
@Elena P io’s amator … la poZne. Nu mai bine te adresezi clasei profesioniștilor ?
Bine, fie, pentru tine o să f@ck un efort 😋 Găsesc eu ceva …
@ Elena
Ai uitat ‘ și jocuri de noroc’
Nu știu dacă ați observat…dar sălile de jocuri sunt pe langa fast food-uri/ covrigării iar covrigăriile pe lângă farmacii.
‘Magazinele’ cu pompe funebre sunt în jurul spitalelor…și cârciumile la orice colt de strada și pe lângă supermarketuri…
Comentariu beton!16
@Miki, daaa, mi-a zis și @Mihai de cazinouri. Uitasem de ele.
Dintre toate afacerile din lume, aia de pompe funebre mi se pare cea mai înfiorătoare. Să vezi atâta lume cumpărând produsele tale cu lacrimi în ochi..pffff!
Aș asemui businessul ăsta cu cel al ălora de vând pantofi cu toc.😜
Comentariu beton!18
hmmm… nu zilnic nah si tu acum, ca nu sunt in tara, dar o data, hai de 2 ori pe an e voie? si neaparat cu sana langa. jur ca ale mele 5 kg extra nu sunt de la astia 2 covrigi, ci de la nemiscarea pretiosului. Dar facem progrese, nu tu zahar, nu tu paine, doar ma mai uit asa la cate o poza cu covrig..
Comentariu beton!20
Și?
Inca la stadiul in care fac febra musculara de la un loc de joaca cu copiii. give me 3 more months.
Comentariu beton!13
Am citit articolul mâncând o plăcintă cu caramel și pecan de la Lidl și mă bucur că Vera e zen (sper) și tu safe în lipsa ei.
Comentariu beton!24
Îți dă mâna, matale ești schiloadă.
@MV, 😛
Bine boss, nu te supara, la ce buda are e si pacat sa te rahatesti in ea, de aia mananca eco.
Comentariu beton!17
Mulțumesc ca mi-ai făcut pofta și m-ai făcut sa balesc cu telefonul în mana 😐 asta e nesimțire curata… Acuma ma duc sa îmi mănânc iaurtul cu ovăz și goji și sa ma prefac că-i merdenea…
Comentariu beton!18
Ăăă… poftă mare?
Oprobriu’,întemeiat de altfel,aruncat asupra unor mizerii sinistre,pe care niciun om care ar avea un minim de apreciere fata de sine nu le-ar băga în organism,îl execuți în timp ce bagi în tine arsenic,benzen,poloniu si alte jdemii vitamine de douăjde ori sau de câte ori fumezi tu pe zi.Întreb pentru un vecin.Nu trebuie să îmi răspunzi,oricum nu îl sufăr.
Comentariu beton!73
Tocmai i-ai stins lumina!
Douăjdemii de laicuri ai pentru asta.
Comentariu beton!22
Da’ ce-are bre poloniul? Că nu îngrasă și face bine la ten.
Care-i simbolul elementului fizico-chimic puloniu ?
Întreb și io, nu dau cu păru’😏
Poloniu.Esti multumit,Habarnam?Un emoticon ceva ai pentru greșeala asta a mea?
Leșinat de foame, ai vrut să plătești cu cardul doi covrigi și o merdenea, dar te-au înjurat și alungat oamenii de la coadă și vănzătoarele.
Te-ai găndit că n-ar fi rău să le bagi covrigarilor o strîmbă și aici, în locul tău de joacă , preferat de oameni frumoși.
Comentariu beton!41
Adică tu ai impresia că patiseriile și covrigăriile din bucurești n-au pos?
Problema e tocmai că au .
Comentariu beton!12
Nu si daca faci sport si consumi mai mult decat bagi in tine…
@Alin, exact!
PS-se știe că unele sporturi consumă mult! 😉
Asta e o aberatie. Fa tu atata sport cat sa iesi pe negativ dupa 2 merdenele.
@E.O. daca tu zici… acum depinde si ce fel de sport faci, ca daca o dai pe halterobere sau sticlism, tind sa cred ceea ce ai afirmat!
Day 29 finished!
Mai mereu citesc de astia care traiesc sanatos si mor in timp ce alearga sau bat mingea.Sa va spun un secret,toti murim si nu alegem cand sau cum …..unii grasi ,altii slabi,la dieta sau satui si fericiti.Merg sa mi iau covrigi.
Comentariu beton!36
Știu, și eu mă mint la fel.
@Claudia, nu-mi da vestea asta, te rog.
Comentariu beton!13
am luat deja lumănări, am găsit doar lumănări cifre cu hapi bărdei , am luat tot setul. Roz, bune și alea. Un pic turtită cifra 4, sper să mai prind 50, să nu trebuiască să folosesc 4. Prosoape am luat de plajă, cu un palmier și o blondă țîțoasă, cum au tiriștii în cabină. Merge, am găsit la chinezi 3 la preț de 2. Am luat un bax, mi-a dat chinezul gratis două tuburi de cremă de plajă, unu-i expirat. Oricum l-am ars pe șoarec, i-am ciordit o pereche de ochelari de scafandru pentru copii, cu ăia să mă ingroape, să nu îmi intre pămănt în felinare. Stau pe fază să apară fratele Tudor, să îmi zică care-i șpilul administrativ, unde depun actele, cine aprobă, alea, alea.
Comentariu beton!19
Frumos ar fi să citească articolul și cei care stau la coadă la covrigării. Oare s-ar răzgândi?! Eu sper că nu, așa mai supraviețuiesc și afacerile mai mici, care oricum n-o duc ușor.
P.S. Fără “mai completă” și “ca creierul” ar fi un articol mai bun. 🙂
De fapt, oamenii țin la silueta și sănătatea lor și cumpără covrigii pentru gaura lor imensă cu puține calorii, pe care o savurează…dar, nah…mai muști din greșeala și marginile găurilor, de unde atâta „prețizie”, dom’le ?
Comentariu beton!26
În timp ce am recitit textul de mai sus, am înfulecat doi covrigi cu susan luați de la unul din apostoli. Apoi am văzut poza și, coincidență, mi-a ieșit în drum o veche prietenă, Georgiana, de unde am luat un ștrudel cu mere și unul cu dovleac. 😜
Suta aia de kile nu se întreține ușor. Nici afecțiunile cu inima, nici ficatul gras. Trebuie muncă, bă!! Nu poți să te ruinezi fizic doar cu salata de rucola și castraveți murați.
Comentariu beton!34
Un connaisseur😏 cu vaste cunoștințe în domeniu!
Comentariu beton!14
@Ionuț, discriminezi arhanghelul!
@HM, „vaste” e cuvântul cheie. 😜
@Anouk, ce-i fac lu’ arhanghel?
@Ionuț, păi Petru, Georgiana…..Mihai nu?!
Ah, ce-am mai bagat doua pateuri calde cu telemea in mine dupa citirea articolului.. As baga io si cateva cu carnicuta, da nu stiu de unde.
Ce atata lupta contra instinctelor, pai ori suntem hedonici pana la capat ori nu mai suntem ?
Comentariu beton!13
Dupa articolul asta eu as da 100€ pe un covrig. Preferabil cu sana. Eu am facut asta iarna 120 de km ca sa imi cumpar covrig din tara, eram in Ungaria in delegatie. La Oradea la 6 seara niciun covrig. In vara iar am suferit ca in Banat au doar covrigi din aluat dospit. Nu stii tu cum e sa nu poti sa mananci covrigul ala decat maxim o data pe an. Sa povestesc si ca sunt la dieta low carb si paine nu mananc de ani buni, dar covrigi ca acasa nu gasasc nicaieri. Si sunt singurul aliment de care imi e dor.
Comentariu beton!29
Mă frământă gândul… pretzel much ?
#rezistCovrigilorBZ
Covrigu romanesc cu mac bate de departe la fund Brezel-ul sau o Laugenstangen.
Aia cu vin sau in vin sunt cei mai buni dupa parerea mea. Ma duc la MEGA sa iau o punga!
O data ce ai in ADN covrigul romanesc te uiti cu deosebita mila la varianta nemteasca. Este sub demnitatea mea sa mananc bomba calorica degeaba. In covrigul de acasa sta dorul.
Comentariu beton!17
La mine si cu Sibiul e la fel. Am mancat salamuri nemtesti, tiroleze,unguresti, sunt bune, nu pot spune ca nu, da nu-s ca Sibiul.
Comentariu beton!12
@Ana R
Primul lucru pe care îl fac pe drumul aeroport – casă atunci când ajungem în România este fix să opresc la o covrigărie. Visez la covrigii ăia de când mă sui în avion. Niciodată nu au același gust ca în visele mele, dar eu tot sper 😏
Știi ce? Rămâi tu cu groaza ta și eu cu pâinea prăjită, frecată cu usturoi, dată cu untură de porc adevărat și ninsă din belșug cu boia și un pic de sare! Untura bate orice margarină și chiar untul câteodată! Sau vara, pâinea cu untură, boia și sare și ceapă verde atunci smulsă din grădină!
Te mai întreb ceva, ai halit tu vreodată unt galben, adevărat, de la țară pe care-l vindeau femeile în piață pe frunze de brustur? Sau, unt obținut din lapte de bivoliță?
A, mai e ceva, că tot te-ai luat tu de foițaje, haioșul îți spune ceva? Ăla făcut cu osânza de porc? Simbol al Ardealului, hațerule!
Bunicii mei, părinții, eu, cu așa ceva am crescut. Problemele au început din clipa în care am început să înlocuim produsele naturale cu mizeriile din magazine.
Comentariu beton!47
@Gabriel, sau pogace!
Anouk, pancovele!!!
stai ca mai sunt si imi vine in minte acum palanet facut in cuptor adevarat de tara pe lemne , cu umplutura de varza , branza sau cartofi.
Hey, nu cred ca am comentat vreodata pe aici, desi te citesc de mult.. O singura intrebare: un articol si pentru cei care nu ne putem ingrasa?
Ai mai comentat sigur, altfel îți intra comentariul ăsta la moderare.
Ce vrei tu nu intră în raza mea de acoperire. Serios. Pur și simplu nu înțeleg cum de există oameni care nu se pot îngrășa, chestia asta mi se pare așa un fel de pedeapsă pentru noi ceilalți.
Am si eu doua prietene din astea. Aspiratoare de mancare, dar nu se vede nimic pe ele. Parca-s nemancate de cand au plans prima data pe lumea asta.
Si sunt cu Mihai aici, am asa o nedumerire cu arderile astea mega puternice, sa va bage careva combustibil la vreo racheta.
🙂
Comentariu beton!14
@Dana, multă muncă și răbdare! Mâncare (sănătoasă, nu Mc – asta dacă nu vrei tona de celulită) și sport (cu greutăți).
Doar să îmi mențin greutatea actuală trebuie să mănânc 2200-2500 kcal/zi. Un chin pentru 1,5 m și un zâmbet (nu dați cu parul).
Mama zice că aștia de nu se-ngrasă sunt drăcoși tare. Nu știu ce să zic.
De langosii cu branza si smantana, nu zici nimic? Aia de la chiosc, prajiti in uleiul schimbat doar la inceputul zilei, eventual cu cel din ziua precedenta? Aia bomba, nu covrigul, acel accesoriu fara de care coada cainelui parca ar fi orfana.
Comentariu beton!19
N-am cum să zic, boss. Din zece oameni, nouă cumpară covrigi și meredenele, langoșii sunt fudulie.
Da’ unde-ai văzut langoși la patiseriile din București?!
Daaar.. cum ai adunat tu 1 gram de carbohidrat (4Kcal) cu unul de grasime (9Kcal) de ti-a dat un gram de merdenea (13Kcal) ? 😀
Comentariu beton!17
:))))
Șefa, UN SINGUR GRAM DE MERDENEA conține și carbohidrați și grăsime. Carbohidrați în valoare de 4kcal și grăsime în valoare de 9kcal. Dacă le însumezi dau exact alea 13. Știi ce zic? Fix ca la moleula de apă care este compusă din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Hai că e simplu, trebuie doar să vrei.
… explică profu de chimie zis şi moleulă :))
Comentariu beton!19
🙂 Of. As putea sa trec cu vederea dar nu pot domle! :))
1 gram de carbohidrati = 4kcal, 1 gram de grasime 9kcal. Daca 1 gram de merdenea are 50% carbohidrati si 50% grasime, atunci are 2kcal din carbohidrati si 4.5 kcal din grasime. Deci 6.5 kcal. Daca ar avea 100% grasime ar avea 9kcal. Dar la 13 nu ai cum sa ajungi domnu Mihai.
Hai ca nu suntem pe pagina FB a PSD sa adunam 1+1 sa dea tot 1 🙂
Comentariu beton!22
Covrigii de Buzău e buni au ba?
Da’ nu ăi a de Boromir, ci fix ăia din Buzău.
Și pentru neconeosori, e două variante de covrigi buzioeni:
1. ăia tari, de-i ții 3 luni și-s la fel ca-n prima zi
2. ăia de-s buni fix atunci când sunt calzi/proaspăt scoși din cuptor. După ce se întăresc îi dai la găini. Musai muiați mai ‘nainte.
Draga domnule Mihai Vasilescu, 1+1=2; De aceea, 1g de Carbo + 1g de Grasimi = 2g de Macronutrienti.
Daca merdenelele ar fi constituite 100% din grasimi, atunci, intr-adevar 1g merdenea = 1g grasimi = 9kcal, insa merdenelele nu sunt integral grasimi. Pe langa asta, orice aliment contine si apa, care se aduna la masa finala a produsului.
Poti sa te uiti pe orice eticheta de aliment din supermarket si vei vedea ca daca incerci sa adaugi toti macronutrientii de pe 100g, nu-ti vor rezulta 100g in total.
Verifica mai intai cum functioneaza treaba cu nutrientii si caloriile inainte sa dezinformezi lumea.
Zi faina!
Comentariu beton!14
@Alex, dragă Alex, dacă-ți imaginezi că informatiile astea le-am scos de la mine din cap, te înșeli amarnic. Tot ce este informație „tehnică” provine de la Simona Tivadar (dă un search pe google). Nu știu cum să-ți explic, dar am oleacă mai multă încredere în ce zice Simona vizavi de ce-mi explică doct un cetățean anonim de pe interneți. Știi ce zic?
Așa, așa, ardeti-l pe bagabond, a îndrăznit sa se ia de merdenele.
Comentariu beton!22
Dragă domnule Alex, fără a pune la îndoială calculele dumneavoastră, sau ale dragului domn Mihai, vă anunț că ce scrie pe 90% din etichetele produselor din magazinele noastre nu are nici o legătură cu compoziția produsului respectiv. Așa că a aduce discuția la nivel de grame mi se pare de-a dreptul inutil.
O zi excelentă!
Comentariu beton!15
In tara in care si cainii cara in coada traditionalul covrig…noi acum il blamam
Să se bage accize la covrigi şi merdenele ca la ţigări şi alcool. Să vezi atunci când o fi covrigu 5 lei cum ronţăie lumea dimineaţa trei morcovi cu două frunze de salată şi o sana. Plus că face bine şi la colon … o să fie coadă la buzile din corporaţii.
Comentariu beton!15
Foarte reusita zicala asta”O clipa pe buze, o viata pe solduri”
In Ardeal nu le zicem merdenele dar avem palaneţe, plãcinte, langos dinãla prãjit de care mai mentiona cineva, foetajele şi nelipsitii covrigi.
Dupa cum zici şi tu pãrţile proaste intervin atunci când sunt:1.Asociate cu nişte gustãri uşoare.2Din ingredinte de slaba calitate.3.Consumate frecvent
Tot la categoria de’’false gustãri uşoare” mai pot fi şi:
Unele cafele to go din belşug asezonate cu zahãr sau sirop de zahãr
Batonul de ciocolata mic şi durduliu dar are 90-100 gr deci tot cam 450-550 cal cat o tableta de ciocolatã(diferenţa e de formã doar)
Pachetul acela micuţ de biscuiti/napolitane/etc la 100 gr intre 300-400 cal
Salata facuta acasã cu alimente bune la bazã dar la final se scapã din sticlã ulei cat picã, doar 40-50 ml adaugã 350-400 cal
Prãjiturile fãcute in casã mai apreciate dacât cele din comerţ dar la care punem dupa cum cere reteta 3 cãni de zahãr, 1 pachet margarinã=250 gr si glazurã din 1 ciocolatã topitã.
………..
Se aduna pe zi aşa lejer din gustãri ~1000 de calorii sau mai mult, zi de zi acestea fac diferenta
Extraopţiunile costã!
Extraoptiunile vesnic costa. Era o zicala cu tot cei bun sau e scump, sau nu e masura ta sau ingrasa. Aici punem accentul pe ingrasa.
La Targul de Craciun din Cluj, mi-a fost asa o pofta de langose cu branza. Era 10 lei bucata insa coada imensa si frigul intens mi-au taiat elanul. Mi-e dor de covrigi umpluti cu ciuperci, asa ca in week-end mi-am facut un foietaj cu ciuperci. La foamea din mine va mananc pe toti, ca-mi sunteti tare dragi! 😊
Comentariu beton!19
Nu-mi plac covrigii romanesti, nu mananc, nu vreau sa ii vad….dar daca imi dai un Laugenbrotchen, Laugenstange sau Laugenbrezel…..mmmmmm cu putin unt si o cafea…. mmmmmm…..nu zic nu 😀
mult prea tristilor domni, in viata ar trebui sa existe si placere si asta nu se obtine cu regim alimentar sau de alte feluri in regim de cazarma.
daca ai pofta de o merdenea sau de uin covrig maninca-le. problema nu e niciodata ce maninci ci cit. poti sa faci cite lucruri nesanatoase poftesti, chestia e sa nu abuzezi.
altfel viata devine o chestie trista.
eu traiesc extrem de nesanatos din absolut toate punctele de vedere si n-am nici o zi de spitalizare si nici o boala cronica, in schimb am fost toata viata in vizita la spital la oamenii care traiau sanatos.
Comentariu beton!20
E, nea Petre, eşti matale mai rezistent pentru că ai prins vremurile alea bune cănd nu erau atâtea chimicale în scovergi.
Băi, deci cum ați dat-o deja pe carbohidranți, gigacalorii și puritate pe liniuța de făină, am zis să o întreb pe Doamna, ce și căt bagă prea mirifica ei persoană în aluatul de memendrele și langoși. Iar ea a zis că, citez, ” în aluatul de memendrele și langoși bag exact ce și căt vrea țesutul meu muscular vaginal ….”. Am vrut totuși să aflu de unde are rețeta, dar am zis mai bine să mă mulțumesc cu atăt. Ce-i prea mult strică…
Comentariu beton!27
Da` covrigi nu face ? Că e importantă şi mărimea găurii covrigului când se calculează gigakaloriile alea.
Comentariu beton!14
@Shoric, nu face covrigi, în schimb face crenvurşti în foietaj. Acolo e drept greşeşte cantităție, juma’de crenvurşti rămâne mereu pe afară.
Comentariu beton!20
Nu contează, mănânc merdenele cu poftă, parcă nu ar mai exista mâine. De la ceva tot ne îngrăşăm, măcar să îmi bucur papilele😋
Bucuria papilelor spre dezamăgirea pupilelor. 🙂
Comentariu beton!18
Bravo nenea, acum mi-e pofta de merdenele calde si covrigi cu mere.
Nu stiu de altii dar eu pot sa ma indop zilnic cu 10 merdenele ca nu se vede. Cand gasesti caloria minune care ramane si la mine, da-mi de veste.
Nu stiu cum e cu poftele dar eu am o oroare sa mananc in mers si in mijloacele de transport de cand ma stiu. Daca sunt crapata de foame si nu mai rezist, ma dau mai intr-un colt si balotez. 😂
Cum e aia să ai 10 merdenele şi să eviţi să le mânănci în mijloacele de transport în comun sau pe stradă pentru că poate-ţi cere cineva una şi să le balotezi pe ascuns undeva într-un colţ … pfff. 🙂
Ehee..pe vremea cand aparuse Fornetti..pfoo, alea cu telemea erau dementiale, plus ca aveau si pretul ok, ma frigeam ca naiba da nu puteam astepta sa se raceasca. De treij de mii luam o punguta din aia plina..in timp evident ca le-au stricat: din ce in ce mai putina branza si foietaj din plin, uleioase si scumpe. Probabil de aia din cate Fornetti-uri erau, acum mai vezi cate unul ratacit. Cat despre covrigi si merdenele..sunt ok, dar pana acum n-am nimerit merdenele prea grozave, asa ca nu cumpar. Plus ca daca vreau kile in plus, altele fata de cele detinute deja, prefer ceva preparat in casa. Nu se compara nici pe departe cu ce e in comert. Plus ca la munca imi iau de acasa mancare si in functie de rolul detinut, imi iau inclusiv la borcan, ma doare-n paispce de ce zic altii.
Apropo, acu am bagat niste aripioare la cuptor bine scaldate in bere, boia afumata, piper, chilli, ketchup si usturoaie, sa miroasa si pe la vecinii britanici zic…ca prea sunt invatati sa simta miros de mancare numa in restaurant.
Comentariu beton!12
Iar ti-e ciudă
Citind acum de covrigi( evident nu am de unde să-i iau, nici pe ei, nici pe merdenele😒), mi-am băgat picioarele de ora târzie și am mâncat o bucățică din baclavaua pe care o luasem pentru mâine la muncă…oricum, colegii nu ar fi înțeles mare brânză din baclavaua asta, că am luat-o de la turci…chiar ma gândesc serios dacă să duc restul de baclava sau să il țin pentru zile negre, nu se știe ce pofte imi vin mâine
Mie mi s-a făcut poftă de Vera când am citit articolul, nu de merdenele! Pentru că după merdenele nu mă omor. Mi-am adus aminte de o plăcintă cu varză pe care am mâncat-o acum 4 ani de la o patiserie în drum spre Columna (clinica unde mergeam să fac ecografiile din sarcină). Salivez și acum când mă gândesc! Am încercat să fac acasă, nu mi-a ieșit prea grozavă.
De ceva timp pun unt în prăjituri în loc de ulei sau margarină. Zahăr pe jumătate decât e în rețetă. Am făcut recent ciocolată de casă, am ținut-o pe balcon, altfel o rădeau ăștia micii din prima zi. Eu pot să mănânc oricât, nu se depune nimic! 😐 Vreau și eu măcar 5 kile în plus!
Eu comentez mai rar acum din lipsă de timp, nu din vreo jenă. Jamilla, mi-a plăcut ce ai scris aproape de fiecare dată, mi s-a părut ori pertinent ori demn de laudă (articolul cu CPR și nu numai). Azi cred că ți-am dat primul dislike la comentariile scrise pentru postarea de ieri. Pentru că e prea mult! E clar că șefu’ te place, îndrăznesc să zic că nimeni altcineva nu ar fi putut să comenteze atât fără o admonestare sau o colivie! Pentru că ești new entry ai putea tu să îi ignori pe toți până te integrezi! Dar tu nu vrei să te integrezi! Vrei doar să citești articolul și să comentezi pe marginea lui. Între timp culegi câte o glumă din zbor și faci din țânțar armăsar! Tot închei cu să fie pace, dar instigi la război!
Comentariu beton!23
Blanche, gind la gind cu bucurie. Dar, absolut la fel.Vera lipseste rau de tot. Dar, daca e bine pentru Vera, iti respectam dorinta.
Citez: „Un singur gram de carbohidrați aduce 4 kcal (calorii), în timp ce un gram de grăsime aduce 9 kcal. Bombe calorice, fără nutrienți!
Frate, dacă aduni valorile calorice, reiese că un singur gram de merdenea are 13 calorii.”
Cum se face ca daca aduni un gram de grasimi cu un gram de carbohidrati obtii tot un gram de merdenea? Au merdenelele proprietati magice care transcend regulile fizicii? De acord, produsele de patiserie sunt unele dintre cele mai pacatoase cand vine vorba de aport caloric si nici nu aduc nutrienti mai deloc, dar sa nu exageram.
Un calcul mai corect ar fi:
1 g de proteina aduce aprox 4 cal
1 g de carbohidrati aduce aprox 4 cal
1 g de grasimi aduce aprox 9 cal
Daca presupunem ca un gram de merdenea are cam 15% proteine, 45% grasimi, 40% carbohidrati ajungem cam la 6 cal/gram.
Cand am vazut ca ai scris unt asa ma apucat un ras!!! Pateurile astea nici n-au trecut pe langa unt daramite sa aiba unt in ele. Mie mi-a povestit o prietena a carei mama a lucrat zeci de ani la patiserie ca la aluat se foloseste un soi de margarina industriala care arata si miroase de zici ca murit un animal acolo.