Sper să pot face în fiecare an chestia asta. Și anume să reușesc să plec pe undeva în ajun de Paște și să mă mai întorc după ce s-au stins ecourile cozonacilor, drobului și urărilor cu „fie ca”.
Patru zile am fost complet rupt de ce s-a întâmplat pe interneții patriei, așa că n-aș avea de unde să știu nici dacă, în sfârșit, a mierlit-o nen-tu Iliescu, darămite să mai și scriu ceva cât de cât citibil. De-aia ziceam că mai bine vă povestesc pe scurt cum fuse în Orașul Luminii și poate să vă las si niște poze. Dacă vă interesează, desigur.
Mdeci, s-au legat lucrurile cum nu se poate mai bine. După o săptămână în care mă lua cu tremurat când aruncam un ochi pe accuweather (prognoza arăta numa’ coduri galbene și portocalii de ploaie și vijelie), de vineri s-au calmat brusc lucrurile la Paris. Adicătelea fix când am ajuns eu. Bref, trei zile n-am văzut decât soare și din când în când câte un norișor răzleț ca să ne mai răcorim.
Practic, am avut o vreme de m-am ars pe față și pe mâini ca un tractorist în ajun de semănăturile de primăvară. De unde am tras concluzia că Bărbosu’ mă iubește teribil dacă s-a îngrijit el personal să am parte numai de soare și peste douăj’ de grade pe toată perioada șederii. Serios, o dovedește din plin faptul că ieri, când am plecat, începeau din nou ploile și vijelia. Mulțam, Bărbosule, ești cel mai gagiu de treabă.
Mno, despre ce-am văzut p-acolo, n-are rost să povestesc, au cam fost bifate obiectivele clasice pen’că miss Petrică era prin zonă pentru prima oară și nu puteam s-o las fără să vază și ochiu’ ei Turnu’, Arcu’, Șampselizeu’ și toate celelalte clișee pentru care te duci întâiaș’ dată la Paris.
În schimb, vreau să las scris aici, ca să indexeze gugălul, despre locurile unde chiar poți să mănânci bine în Paris, și ca să apară și textul ăsta printre minunatele articole despre cum să dai 8 euro pe cupa de înghețată în Turnul Eiffel sau să mănânci scump și prost pe Champs Elysee.
Așadar, dacă vreodată vă vor purta pașii spre mirobolanta capitală a Franței, mergeți pe mâna mea. Sunt două cârciumi care mi-au fost recomandate pe Facebook (merci Relu, merci Bianca) și pentru care am lăsat foamea să învingă lenea, făcând astfel efortul de a mă deplasa la fața locului.
Avem așa. Prima se intitulează poetic (dacă nici francezii atunci cine?): Au doux raisin. E pe Rue Descartes 29, în zona Pantheon-ului (la maxim 500 de metri), cea mai apropiată stație de metrou: Odeon. E un bistro mic, de cartier, unde gătește chiar proprietarul și o face bine de tot. Atât de bine încât am mai mers și a două oară, pentru cei mai șmecheri melci din lume, un pate de fois gras demențial si o vită absolut senzațională. Eu, personal, mi-am promis c-o să ajung aici ori de câte ori voi mai călca prin Paris. N-ai cum să NU te duci.
Cealaltă cârciumă despre care facem vorbire este Bistrot de la Galette. Asta e în Montmartre, pe Rue Lepic, la numărul 102, stațiile de de metrou cele mai apropiate: Blanche sau Pigalle. Tot o cârciumă mică de cartier, tot proprietarul gătește, dăcât că aici proprietar este Madame Debray (io am poreclit-o Tante Mathilde, mi se părea că i se potrivește uns). O doamnă care are așea un aer de profesoară de franceză ieșită la pensie și care face o rață cu prune după care stai și te întrebi dacă n-ar fi mai bine să emigrezi naiba odată. Și aici mă mai întorc negreșit.
Una dintre explicații ar fi că ambele restaurante sunt lejer în afara zonelor turistice (mă rog, cât poate exista un astfel de concept în Paris, am vrut să spun că sunt în afara zonelor unde întâlnești hoardele de turiști flămânzi puși pe ras orice le iese în cale și care pare a fi comestibil). În ambele locuri consumatorii erau preponderent „de-ai casei”, cetățeni care probabil locuiau în zonă și acolo îsi luau de obicei prânzul sau cina. De fapt, dacă e să mă gândesc bine, cât am stat la Tante Mathilde au mai intrat și vreo două cupluri de turiști, dar la Au doux raisin, noi eram singurii rătăciți. Ba chiar mi s-a părut că s-au și mirat ușor când au văzut că ne așezăm.
Stați că mai am un pont și-am terminat. Dacă din motive independente de voința voastră nu puteți ajunge la niciunul dintre cele două localuri menționate, căutați pe hartă Rue Mouffetard (stația de metrou Censier-Daubenton). Cu asta n-aveți cum să dați greș, parctic este o stradă lungă de până într-un kilometru, plină de cârciumi și restaurante mișto. Din păcate, am descoperit-o prea târziu, când deja mă rostogoleam ca un butoi de la cât băgasem în mine, dar se vedea cu ochiul liber că ai de unde alege.
Gata, hai că v-am împuitat capetele destul cu franțujii și cârciumile lor. Luați de-aici niște poze (click pe pozele de la finalul textului) și ne auzim mâine. Vă pupă fratele vostru.
P.S. Ah, ba nu, să nu uit. Tot la Au doux raisin am băgat așa de control un creme brulee. Moment în care am descoperit cu stupoare că ce ne-au adus oamenii ăia n-avea nicio legătură cu nimic din ce mai mâncasem eu în această existență si purta, în mod josnic, tot numele de creme brulee. Ca să știți.
Atât.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”44″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”10″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Show thumbnails]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
.
Urăsc franceza,singura limba care nu as putea să o învat,am reusit într-un an de stat in Suedia să ma descurc decent.Germana mi se pare la fel de melodioasa ca italiana pentru Răducioiu.Am stat o luna in Franța si mai mult de cinspe cuvinte nu am reusit sa retin.Din alea cinspe,uitam a doua zi sapte.Cred ca si olandeza cu basculanta de consoane o învat mai repede.
Sa iti fie de bine.Si da, nu m-am uitat la poze.
Comentariu beton!21
@edelweiss, o la la, mais quel blasphème! La plus belle langue du monde!
Dacă esti fiert să pui semafoare pe tine,zici de culori de care n-am auzit in viata mea,normal că este usor.Se stie ca racu,melcu si crema au caftit panzeru de s-a cacat pe ei.
@edelweiss, și la ce le-a folosit?
Cine este mă,prima putere economică la noi in Europa?Marshallu’ in Franța fix ca la noi,pwla adica,ai nostri ar fi furat hârtiile până să vină banii.
Edelweiss, cum e bro rapita?
Vasilescule, tot ca romanu dupa potol, ai? La Paris mai am planuri de calcat o singura data…cand or mai creste fetele, sa le duc la Disneyland…si sa mai merg odata la Pere-Lachaise, cel mai misto loc din Paris.
Comentariu beton!13
@Redoo, n-o fi el chiar cel mai mișto, dar, da, cam trebuie văzut dacă tot ajungi acolo. Io am executat.
#bonjour, lume!
N-am niciun interes pentru Paris, drept urmare, cred ca e singurul articol al tău pe care nu îl citesc. Să vă fie de bine vacanța, sunteți eroi voi, ăștia care molfăiți melcii ăia… no comment! Rămân la cartofi prăjiți, csf.
Pozele le-am citit, că îmi plac. Petrique e fotogenică tare, ce mirare ce mirare! ☺️
P.S. Sper să ți se ierte că ai postat poze cu mâncare și/sau din vacanță, ie poliția pozelor activă rău zilele astea ?
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Vera, păi și ce, poliția pozelor crezi că nu ia șpagă?
Ohhh ton dieu .. . gif-uri ? bravoo
@Mihai o lua, nush, no me enteresa. Da’ io zic sa nu te risti cu moluste ca spaga, ca ie prapad :))
Alright, vorba lunga, sarakia omului, am la treaba de ma doare. Ca io muncesc, spre deosebire de altii. Se jtie ei, infamii! ^^
Melci, raci…craci…Miorita laie mielul nu-ti mai place…
Comentariu beton!14
@sorine, neah, raci n-au fost deloc.
Pentru că eşti teuton, de-aia.
@GabiI, io?
Aaa, vorbeai cu Herr Edelweiss.
Da, scuze, era pentru edelweiss, eu sunt meşter în a pune comentariile aiurea.
Comentariu beton!11
Eu m-am uitat la poze prima data, dupa aia am citit textul. Eu ma hrănesc cu poze! Faina de tot ieșirea voastra. Sa va fie de bine. Nu am nici o lista cu ce as vizita. Ce pică, pică. Si in fiecare an pică ceva. Anul trecut a fost Praga si Sardegna.
Apăi nu e rău dăloc.
Crema de zahăr ars au inventat-o românii ,se știe .Francejii doar au preluat-o intro formă mai modestă și au denumit-o creme broulee
Mai bine puneai un mercurial de la fetele din Place Pigalle
Comentariu beton!12
@Eraser, nuș’ cum să zic, dar n-am văzut mai nimic mai de doamne ajută prin Pigalle. O fi fost prea devreme când am ajuns io.
Michel, merci beaucoup pentru pont, da’ eu mai amân puţin. Prăjiturile alea arată grozav.
Tu faci poze mișto și aproape că-mi place Parisul (glumesc. Parisul o fi frumos. Nu-mi plac francezii). Am prieteni acolo care mă așteaptă oricând vreau, dar nu m-au convins până acum să mă duc. Îmi doresc să văd alte locuri înainte de Paris.
Dar după poveștile tale o să iau mai în serios invitația primită.
@Anouk, poze sau nepoze, m-aș duce la Paris oricând. E a cincea oară când ajung acolo și nu m-am săturat.
Eu astept comentariul Didinei.
In rest sa va fie de bine vacanta!
@Elena,
Eu aşteptam comentariul tău. Mă văd nevoită să mă aşez la coadă cu tine. Fie. Mai răsfoiesc pozele.
Mai așteaptă puțin, @Eleno, că încă n-au ajuns toți melcii acasă. Dacă nici acu’ nu e clar pentru toată lumea că @Hipstăru’ are ciudă pă mine, nuș ce să mai zic. Las’ că-i fac io reclamație, ca să să-nvețe minte.
Comentariu beton!11
@didina, dă la ce mi s-a tras? Dă la melci sau dă la creme brulee? 😀
@Solandi, păi rândurile alea scrise de mine se numesc „comentariu”.
@Elena,
Rândurile alea scrise de tine sunt un anunţ şi o urare.
@Mihăiță, cred că te-ai molipsit dă viteză de la melcii ăia. Crezi că te iert așa ușor pentru ziua de ieri? Mă dusei relaxată cu fie-mea la medic cu gându’ că nu-i bai, cât sprijin canapeaua p-acolo arunc un ochi la @Vasilescu. Când colo… sufletu’ lu Casper. Nimic, tată. Azi servim melci, deși te-am avertizat d-aseară.
Cu mâncarea dă la franțuji n-ai cum să mă oftici, din cauza lor am învățat să fac foietaje, macarons și alte nebunii, ca la mă-sa acasă. Larousse Gastronomique e biblia mea. ?
Comentariu beton!12
@didina, da’ n-ați aprecia efortul dăloc, bă. Ieri, după ce-am ajuns, aș fi vrut doar să zac și eventual să ating calculatorul doar dacă ia casa foc și trebuie să ies în fugă. N-ai cu cine, bă, aia e.
@Mihaie vrei să spui că-i greu să te descurci cu job, cu îndrăgosteală la cap și cu blog și că mai vrei și câte-o pauză? Hahahahaaaaaa!
E, bă, e greu, da’ seara când bagi cornu-n pernă se umflă pipota-n tine ca grișu-n lapte. Așa că lasă-mă cu vrăjeala și bagă-n taste. ?
Comentariu beton!12
@didina, nu chiar pauză, dar s-o mai frec și io. 😛
Rumânu tot rumân,merge la Paris si la întoarcere povestește ce-a crapat și cât a fost de sătul.Apari tu cu niste cochilii de melci pline cu verzală si doua mezembleuri puse la misto pe un cârpator,cam cât halește aici un copil înainte să se apuce de mâncat serios….pfff.Ai uitat că aici a fost măcel?Gratare,fripturi,sarmale,cozonaci,pască…ce ai tu acolo l-ar face să se tăvaleasca de râs pe oricare din urmașii lu’ Decebal de pe aici care a sărbatorit tradițional sfârșitul postului.Hai,te-ai scos cu pozele alea din cimitir si cu carpeta aia cu d-na Gioconda.Să nu uit,ăia nu stiu sa faca ouă roșii,doar aurii si argintii?Noroc cu românasu’ nostru,ca a pus chestia aia care seamana a falus în fundal.
P.S. Așa-s de inapoiati incât mai macină cucuruzu’ cu morile de vânt?
Comentariu beton!26
@Marius M, răzi tu râzi, da’ io chiar am căutat nește ouă roșii. Ți-ai găsit, păgânii ăia nu-s în stare nici de-un cozonac decent, darămite de înroșit ouă.
Mooourir ma mere daca vad vreo asemanare cu Le Petit Paris. Asta-i asa, ca legenda Atlantidei,
@Faiantaru’, cum, mă, nu vezi? Că doar am pus o poză și cu Arcul de Triumf.
Sa avem pardon. Noi, astia de aici, da pa blog ti- am dat vreme buna. Sa zici multumesc si ca nu ti- a ramas vreun melc in gat. Un drob de melci n-ai fi adus.
De tinut minte adresele.
Comentariu beton!17
@Marius, cum să n-aduc melci? Dăcât că i-am depozitat pe șolduri.
Frumoase imagini în poze. Toate cu excepţia melcilor, nu mă las convinsă să încerc.
Parisul în schimb, l-aş vizita. Cândva sper să ajung.
@Solandi, jur că m-aș putea hrăni fro doi ani numa’ cu melci din ăia.
Mie mi s-a parut asa ca seamana mai mult cu ala din Milano, ba nu, cu ala din Roma, dar daca ma uit putin mai bine parca cu ala din Brooklyn mai mult, dar cel mai cel mai cu ala din Phenian.
https://static.panoramio.com.storage.googleapis.com/photos/medium/22121999.jpg
@Faiantaru’, fii atent, dacă intri în Arc, o să găsești un device cu ecran care-ți arată unde există Arcuri de Triumf în toată lumea. Da, l-am căutat și pe-al nostru, era acolo. 🙂
O salată dă beof nu mâncai și tu, că tot ie dă la mama lor….
@diabolic, am vrut, dar când mi-au zis c-o fac fără pept dă pui, am renunțat. Păi ce salată de bef e aia?
@Mihai, cu parizer nu ți-a trecut prin cap să le ceri? Românu’ este maxim de inventiv, eu am văzut așa ceva, nu am gustat, bafta mea că mă știe lumea cu probleme la stomac!
Paris, mon amour, si io m-as intoarce oricand. Ati bifat f multe ptr cat ati stat, revazui multe-n pozele tale, sa va priasca! Btw, cum naiba de era asa libera Gioconda?
Acu’ un an am mancat niste miel la un arabete parizian de mi l-am amintit instant cand am fost fata-n fata cu animalul de zilele astea. Da’ n-a iesit ca ala, aia e, ne-am sacrificat cu el asa cum fu!
@moatza, era liber pe naiba. Dăcât că le-am făcut vânt în părți și m-am băgat în față.
Adică noi n-avem străzi pietruite ,piețe ,carpe pictate , Arcuri de Triumfuri ?
Până și curvele noastre sunt mai frumoase decât ale lor .În afară de mormântul lui Napoleon și turnul Eiffel , Parisul mi se pare un căcat
Cum mă să-ți dea melci de Sfintele Paști ?
Exterminatorle,
astea-s povesti ! Buna-i intrebarea de ce in ciuda unui PIB mai scazut decat al nostru (vezi, te rog, statistica anexata) slovacele, slovenele, balticele, grecoaicele, croatele s.a.m.d., n-o privesc ca pe o meserie nobila, chiar demna de a fi branding de tara, cum de ale noastre sunt majoritare pe piata europeana ? Aici e inclus si raspunsul, fiind cele mai multe dintre, se mai nimenesc una-doua mai acatar printre ele. (n. b. eu am vazut si cateva unguroaice, creole brunete cu ochi albastri …:) ).
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/188776/umfrage/bruttoinlandsprodukt-bip-in-den-eu-laendern/
@eraser, ba pardon!
Blogeru’ patron d-aci a mancat escargots, da? Nu melci mucosi.
Putin respect!
@moatza, exact! 😛
Michel, ca sa fiu român până la capăt, întreb : cam de ce suma tre’ sa dispui pt o astfel de iesire ? Allez, allez , allez pt Liverpool FC , diseară.
Un comentariu la care subscriu. Și la treaba cu finanțele, și la cea cu cormoranii.?
@oviwan, păi cum aș putea să-ți răspund la o astfel de întrebare? Prețul pentru zbor ți-l găsești de la 50 de euro la cât ești tu de abil să cauți. Cazări găsești de la 30 de euro, la cât ești tu dispus să dai (la Ritz e 1200 euro/noapte, de exemplu), iar de mâncat poți sa mănânci cu 10 euro pe zi (la supermarket), până la cât te ține buzunarul. Dacă mă întrebi strict pe mine, am găsit zbor la 80 de euro și cazare la 90/noapte (în zonă beton). În rest, am cheltuit pe ce-a vrut mușchiu’ meu.
Eu întrebam de o sumă aproximativă, dar mulțumesc pt lamuriri
@oviwan, păi aia zic, că n-am ce să aproximez. Ți-am dat costurile pentru zbor și cazare care au fost „fixe” ca să zic așa.
Mă bucur pentru vacanța ta! Eu la Paris nu am ajuns, poate o voi face. Cât despre plecat în ajun de sărbătoare, am fost într-un an în Deltă. A fost cea mai savuroasă și relaxantă evadare. Creme brulee este desertul de top al lui fii-miu. După zeci de testări cred că am o rețetă și pe placul tău. Cine știe, lumea este mică ? Cozonaci nu am făcut, în schimb am sărbătorit cu … eclere. 20 ?
@Mona, nu vreau să zic nimic rău de creme brulee-ul tău, dar băietii ăia sunt din altă ligă.
De câte ori văd poze d-astea de vacanță de pe afară, mă apucă un chef nebun s-o șterg definitiv din minunatul Pesedistan.
Franța nu e pe lista cu destinații pentru apropiata și iminenta emigrare, dar de vizitat clar va trebui vizitată.
Îmi dau seama că ai avut niște sărbători pascale (mă amuză termenul ??) deosebite. Și stai liniștit, nea Nelu nu moare așa ușor, și nici alte chestii mai speciale n-ai pierdut cât te-ai salutat cu tanti Mona Lisa.
@Ionuț, tu știi cum a fost să dai cu nasul de miei, drob, cozonaci, ouă și fiecauri doar în rarele momente când mai deschideam feisbucu? Magnific, îți spun.
@Mihai, merge, mă, să scapi de astea și p-aci pe la noi, dar mult mai greu și în condiții speciale. ??
Chiar așa, cum dracu’ pot scăpa zilele astea de „adevărat a-nviat” fără să jignesc omu’ care mă întâmpină cu „iisus a..”? Că parcă nu-mi vine să-i stric nimănui entuziasmul explicându-i ce părere am despre chestie. ??
Poate ajung și eu pe acolo la sfârșit de mai, doar că am oareșce dubii având după mine și nevastă și pe pitică…doar sper. Vedem ce iese (ochii probabil) ?
@Marius U, cât are pitica?
@Mihai, aproape 5 ani.
Adevărat a inviat!
Miu’hai, să’ț fie de bine, bravo!
Dar legat de vreme, că tot ai revenit la taste, nu mai incerca, te rog. Cred ca măcar pentru asta ai meritat experiența: a fost vremea pe care nu ai bănuit-o/intuit-o/visat-o! Ințelegi tu de ce. 😛
PSSS: te ințeleg in dorința ta cu repetițiile, am și eu o listă mică de gen, dar să știi că ultima adăugată este, surprinzător, Țara Oașului cu prelungire până la Săpânța. Minunate, serios!
Comentariu beton!15
Sandra,îți plac cimitirele bag seama:))).Mergi, e de vazut acolo.Cimitirul e …curiozitate,dar sunt alte lucruri lucruri interesante.Inclusiv inchisoarea din Sighet,drumul cu mocanița(daca prinzi vreme frumoasă e superb).IAr cazare la sat,la pensiune mica,sa vezi rasfaț:)))
@Sandra, io-s sărac, mă, n-am bani de România.
[email protected], am fost deja. Cimitirul e chiar cimitir in spiritul acelor locuri. Mânăstirea de acolo este aproape unică, pacea si oamenii la fel.
Eu am stat cu treabă la vecinii lor amintiți de mine, superbi, chiar dacă mă așteptam s-au intrecut in așteptări. Despre Sighet si mocăniță e altă discuție, cu totul alta.
Apropos de coada de maimuțe 😛 , eu o ag’ț la locul ei, mi-s incăpățânată.
Comentariu beton!14
Mihai, nici eu, nu vreau nici sa dezbatem aici subiectul. Eu am doar câteva, foarte puține, locuri de la noi care le pot introduce pe lista asta.
Celelalte sunt deocamdata trei, trei locuri unde as reveni oricand mi-ar fi posibil in anumite momente. Hmm, maxim 5.
Cam dezamăgit de Cimitirul vesel. Memorialul de la Sighet (plus cuiul) sunt super. Plusez cu Muzeul mineralogiei din Baia mare. Și-or mai fi muuulte în zonă dar n-am știut de ele. Iar drumurile sunt rele. Rele rău!? Scuze de off-tipic dar am mers pe principiul ” Un om informat e un om câștigat”! Altfel bine te-ai întors maestre.
Comentariu beton!14
@VictorR, aia zic, știi ce bun și scurt e drumul până la aeroport? 😀
Locuri „pe care” le-aș introduce pe listă.
E o corecție pe care trebuia să o fac.
Seară faină!
Dacat atat?! Asteptam un articol complet, la nivelul efortului facut de noi sa iti trimitem soare. :))
Peste o luna ajung si eu in zona si am vazut ca ai gasit transfer aero-paris cu 28E dus-intors. Ati folosit autobuzul?
@Florr, dap, am mers cu autocarul, exact ăla e pretul.
Pentru bilet dus-intors intre Porte Maillot si aeroportul Beauvais:
https://shop.aeroportparisbeauvais.com/en/liste-des-produits/?cHash=567d51df9d640630ace442e39d87fcbb&tx_shopbox_frontoffice%5Baction%5D=produits&tx_shopbox_frontoffice%5Bcategorie%5D=1&tx_shopbox_frontoffice%5Bcontroller%5D=FrontOffice
Biletele pot fi imprimate sau salvate pe telefon si sunt valabile un an de la data cumpararii.
@Mihai, cam atat le-a fost cu linistea celor de la Au doux raisin. Eu ti-am spus de el si tu nu ai pastrat secretul. Acum lumea o sa stea la coada ca la turn.
Comentariu beton!12
@Relou, așa le trebuie!!!
Cum s-au pronuntat mai multi cititori, doar daca ma platesti o sa ajung eu in Franta sa o vizitez. Limba nu e grea dar de cand am terminat eu liceul mai stiu doar „Je ne parle pas français!” sa rostesc cu buzele tuguiate (cred ca de aceea nu m-a atras asa mult limba, prea trebuie sa te tuguiezi si sa te fandosesti cand o vorbesti :))).
In rest…eu astept vacanta aia pe care nu reusesc sa o iau si sa plec sa bag bunatati in mine. Ta-ta!
@Ana, habar n-aveț’ ce e frumos, bă, d-aia.
Probabil, fiecare cu preferintele lui. La mine e si defect de munca, prea am avut parte numai de francezi infumurati si mi s-a luat. Dar nu se stie niciodata ;).
O întrebare arzătoare nu îmi dă pace:A APLAUDAT LUMEA LA ATERIZARE?????
Comentariu beton!14
@Paco, nu, frate, nici la dus, nici la întors. M-am simțit naiba și prost. 🙂
@Paco eu mereu zic ca pe principiul pe care aplaudacii din avion bat din palme, ar trebui sa o faca si cu soferii de autobuz respectiv de taxiuri ca si aia ii duc din punctul A in B teferi si nevatamati.
Salutări de..acasă ! Sper că ți-a priit plmbarea (cu siguranță…) Frumoase locuri, frumoase poze, ai avut și noroc cu ropotele de aplauze în lipsă !
Pe partea cealaltă, subsemnatul a văzut cu părțile lui oculare cum 2 semeți cășunari (autentici, de la mama lor!) spanioli au dat tonul la un preafurtunos zdruncinat de manos muncite, că tot avionul s-a zguduit ! Deci se poate și de la alții !
La coborâre, in primul autobuz s-au urcat…toți ! Tipul cu jacheta verde care asigura fluxul era la..fumat, ceva ! Desigur că un neaoș de prin părțile Bucureștiului, împreuna cu famelia lui, a găsit în autobuz încă 3 locuri în grămadă. Ca la rugby !
Cea mai tare fază a fost la bagaje, lângă banda rulantă, lângă care se lipesc toți, să nu li se fure euroii de prin valize. Ăsta e locul unde observi că, da dom’le, femeile sunt egale cu bărbații ! O româncă la vreo 50 de primăberi și cat tot atâtea kile își vede dihania roșie venind pe bandă ! Lângă ea, un june la vreo 20. Femeia, matematician probabil, calculează că dacă apucă măgăoaia din timp și o centrifughează pe bandă, o ridică mai ușor. Corect…doar că nu a luat in calculele și obstacolele. Smucește zdravăn geamantanul, îl ridică și îi f#$e una ăstuia micu în pulpa piciorului, că m-a durut și pe mine, la 3 metri distananță. Băi…ceea ce a urmat…m-a frapat și mai tare, frate ! Aia își cere scuze, că nu l-a văzut etc…ăsta micu spune că e ok, oameni buni !
Și pleacă șchiopătând tare de tot ! Romanie, te iubesc !
Comentariu beton!11
@ananas, am râs, dar nu e râsul meu.
Oh boy, văd că iar le pute Românica unora sau altora. Îmi pute şi mie ţărişoara noastră, da’ parcă nici chiar aşa 24/7 şi cu atâta patimă acrită.
Înţeleg, nu te mai regăseşti în peisajul ăsta pe care-l vezi exclusiv murdar, sărac, urât, corupt. Du-te tare, vericule (tu general), lasă groapa asta în urmă, că ne-om descurca şi fără hateri de ţară.
Iar tu, Vasilescule, suta aia de kile cu melci ai făcut-o, mă? Nu mai miros bine sarmalele, csf, iartă-le acu’, le tot tragi şuturi de le buşneşte plânsul, zău. ^^
Se dezbate încă. Ce zici?20
@Vero, te ador!
După ani întregi de vacanțe prin alte țari am decis ca înainte de a spune ceva rău despre țara asta, s-o cunosc! Și anul ăsta e al patru-lea an consecutiv în care o iau la picior. Și credeți-mă că încă n-am nimic nasol de zis.
Comentariu beton!20
@Elena, știi ce e prost? Că țara asta nu prea vrea să ne cunoască ea pe noi. Acum trei săptămâni am fost aici la noi, într-un weekend prelungit. Știi cât am făcut până la Sighișoara? Aproape șapte fucking ore. Păi la ce-mi folosește colțul ăla de rai, dacă nu pot să ajung la el? Îmi place r
România, bă, dar trebuie să mă mai placă și ea pe mine.
@ Vero, vorba ceia din popor, daca mi se face pofta de sarmale de 2x pe an, tre’ sa locuiesc 365 de zile in Pesedistan?
Las-o bre in durerea ei; o fi tara frumoasa da’i prea locuita.
Vezi PM cu birou’ meu de saptamana asta.
@Mihai: daca ramai in pana de idei ref destinatii de calatorie buzz.
Iar daca bugetu-i limitat, iti las cheile de la mine ca noi suntem de obicei plecati la mare in perioada asta.
Eu umblu cu plăcere pe la noi, dar cu aceeași plăcere umblu și pe meleaguri străine.
Nu mi-am făcut un țel din a vizita o țară anume. Încerc să ajung pe unde am ocazia și sper să ajung să văd cât mai mult din din lume.
…și cum zicea Cineva……depinde de așteptările fiecăruia. Eu nu am așteptări ci doar mă bucur de călătorie oriunde ar fi.
@Paul ah well, plecati, plecati toti care nu va mai regasiti aici. Pe bune, ce rost are sa va otraviti in Pesedistan. Ati redus tara asta doar la politica mizerabila. Nu mai are Romania nimic frumos, csf.
PM e foarte frumos, dar nu pe gustul meu, mie-mi place orasul, imi place muntele, imi plac livezile, imi place verdele.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Vera, ia arată-mi tu mie unde am zis io ceva rău despre România sau mâncarea de-aici. Sau ai fi vrut să mă duc la Paris și să mănânc sarmale și MBS? Că nu mă prind. Bă, dacă mergeam ine vacanță undeva la noi, aș fi scris despre asta. Dar n-am fost, atât de simplu.
@Mihai stai chilleanu, ca nu pe tine te impuscam. Sa-ti aduc aminte ca ai fost la sighisoara si ne-ai laudat treburi p-acolo?! Vezi, vezi?!
@Vera, da, tocmai îi răspunsesem asta @Elenei.
@Mihai, stai liniștit, că nu la tine se refereau.?
Atâta iubire de țară mă mișcă sincer. Și o zic fără ironie sau sarcasm. Ca să găsești resurse să-ți placă în continuare căcatul ăsta de țară trebuie să fii un om deosebit. Respect!
@Mihai, mie îmi place să ma bucur și de drumul pe care îl fac. Normal că înjur ca la balamuc pe drumurile rupte. Și fiecare groapă în care intru și-mi răstoarnă apa pe față și haine scoate din mine limbajul de Bereasca (pentru cunoscători?).
Ca să nu mai zic că n-o să te iubească nimeni dacă tu-i scoți doar defectele în față.
@Elena bine ca nu il scoate pe ala de Miami (n.r. Mimiu – tot pentru cunoscatori :))
@Vasilescule, n-au picat prea bine melcii ăia ai tăi, cred că erau prea verzi sau ceva. ?
@Vero, mie-mi place România (am străbătut-o de la un capăt la celălalt), la fel cum îmi plac și alte țări. Nu se exclud. Îmi plac și slana și jamon-ul, nici astea nu se exclud. Vara viitoare aduc niște amici din străinezia să vază munții patriei și Transfăgărășanul și să guste o brânză de burduf cu mămăligă. 🙂
Comentariu beton!16
@didina, promiți să ne scrii un text cu inpresiile. Și-ale tale și-ale străinezilor. Dar nu doar „doamne, ce bulz dumnezeiesc am mâncat la ciobanii din Strehaia”, nu, nu, nu, vreau să știu și CUM ajungeți în Strehaia și eventual tot ce se mai întâmplă conex bulzului. Te bagi?
Bre, @Mihaie, știu ce-nseamnă România, cu bune și cu rele. Știu și de câte ori am băgat mașina-n service din cauză de gropi și de șoferi care nu respectă semnele de circulație și știu și cât m-a costat. Numai că, vezi tu, eu am o răbdare de fier și-ncerc să văd partea plină a paharului mai mereu, îți povestesc cu altă ocazie cum am ajuns la performanța asta.
Nu-ț’ promit nimic cu textul, că-s leneșă. 😛
De prin Paris: nepotelul meu in varsta de 4 ani , in vizita prin 1996 la matusa din Paris, ajunge cu ea la supermarket (in Romania inca nu existau supermarketurile in acel moment si nici abundenta de duciuri/sucuri).
Matusa: ,,…hai, ce sa-ti cumpar, iti cumpar ce vrei tu!”
Nepotul (cu un bot de copil imbufnat): ….mmmm
Matusa: ,, vrei ciocolata?…vrei bomboane…vrei biscuiti…vrei suc? etc
Nepotul: NU
Matusa: da ce vrei sa-ti cumpar
Nepotul:EUGENII
Chipul apartinatorilor, priceless
Sindromul eugenia alovit si la mine,cand am fost in Paris, am indesat in bagaje eugenii ( de obicei nu cumpar asa ceva), au fost cele mai cerute de catre copii, desi aveam zeci de alegeri de la supermarketurile lor.
@MAS, ce-i drept și eu priveam nostalgic la șaormele din cartierul latin. Dar am reușit să fiu tare.
@Ionuț, neah?, nu mă iau de @Vera că dintre toți cei de pe blog ea este cea mai previzibilă persoană. Cel puțin pentru mine.
P.S. E cineva care n-a înțeles pe cine împușca?
@Vera,consideră că ce scriu acum o fac având în față ca și conlocutor un prieten vechi,nu un coleg de comentarii de pe on-line:de unde înverșunarea asta de a îi băga pe toți în aceași oală?Pe cei care vor să plece,pe cei care nu știu ce să facă și pe cei care au plecat deja?Care e mecanismul tău de asociere și disociere a motivațiilor individuale care fac diferența dintre așteptările fiecărui individ de a alege ce e bine și rău?De unde discernământul tău tăios,că fiecare român care pleacă pe alte meleaguri,alege să își discretiteze neamul și radăcinile,să împroaște cu rahat țara unde s-a născut și locul unde, într-o proporție covârșitoare ,cu toți își doresc să revină?Poate nu știi,dar mulți lasă în urmă părinți,urmași,locuri dragi ,amintiri,satul bunicilor unde au crescut,mirosuri de iarbă cosită,de mere coapte,de sarmale aburinde,de căldura sobei.Câți români plecați trimit acasă bani,ca să își asigure bătrânețile acolo unde îi trage ,,pământul”?Fiecare avem așteptări diferite ,de aici pleacă și modul de abordare , de a îți așterne așa cum vrei să dormi.Sunt oameni care pleacă mânați de foame sau de lehamite. .Sunt oameni care au motivații subiective sau obiective.Hai să fim un pic mai obiectivi,nu chiar așa de direcți în a stigmatiza.Din curiozitate:care a fost cea mai lungă perioadă căt ai stat plecată din țara natală?
Comentariu beton!20
Bhă io’s mândru că sunt român. Oriunde mă duc. Da’s mândru pă persoană fizică. Am și un atuu: îs ardelean? stas 1,81 m, ochii verzi,uneori căprui, barbă dintotdeauna, burtă de ceva vreme… etc
@Paco eu ma refeream la „unii sau altii”, in speta la aia care la fiecare 2 propozitii, una e obligatoriu „Romania e de cacat”. Cu aia am eu o problema. Ca toti locuim (sau am locuit) aici si ne lovim de aceleasi lipsuri/greutati/frustrari. Mai rabufnim azi sau maine, dar deja cand nu mai vezi nimic pozitiv in tara ta, apai, du-te unde crezi ca e bine.
Imi aduc aminte ca si eu am trantit aici cu obida intr-o zi „Romania e imputita” si mi s-a zis direct si transant „hai sictir!” Plm, mai inteleg o rabufnire, o injuratura, un tipat de neputinta, dar ma seaca la inima otrava picurata non-stop.
La tăți ne e greu, da’ ca.catul asta in origini mie imi displace.
@ionuț cu țara lui de kkt. Păcat. Vedem din fericire diferit cum stă treaba.
Câteva cimilituri din Păunescu sunau așa:
Priviți rața geto-dacă,
Și moartă ea mai zboară!
Dar ceea ce o ține ’n aer
E dragostea de țară!
Oriunde oi muri pe lumea asta mă voi întoarce în pământul țării ăsteia!
@Vera la tăți ni greu, da diferit!