Cetin zice că seria lui de articole cu sfaturi pentru emigrare a avut foarte multe accesări. Ceea ce nu e un semn chiar foarte bun, asta înseamnând că din ce în ce mai mulți oameni chiar se interesează serios cum să facă să plece mai repede din minunata țară numită România.
Așa c-o să vă las și eu azi o serie de sfaturi primite pe email de la colega noastră de comentarii, Maria. Și-o să vă rog, pe aceia dintre voi care sunteți plecați prin diverse părți ale lumii, să faceți același lucru. Dacă aveți timp și chef, vă aștept email-urile cu sfaturi pentru emigrare, la adresa de la Contact.
Mno, ajut și eu cum pot la depopularea spațiului carpato-danubiano-pontic. Ce voiam să mai zic, să nu uitați să stingeți lumina.
……………….
M-am gândit să-ți scriu câteva lucruri legate de UK, poate or fi de trebuință cuiva. Nu pot să-ți dau detalii de școală sau sănătate că nu m-am lovit încă de ele. Copii n-am, iar la spital n-am ajuns.
Nu știu cu ce să încep, o să le zic cum îmi vin în minte.
– la plecare, ar fi bine sa ai ceva bănuți in buzunar, că o lună-două o să cam trăiești din ei. Și pe cineva la care să stai ca e foarte greu sa-ți iei chirie. Nouă ne-a fost greu sa ne luăm chirie, deși eram deja angajați și cu venit mai mare decât minim pe economie. Nu vreau să zic de rău, dar când auzeau ca suntem romani, brusc nu ne mai căutau. Degeaba duceam tot felul de acte doveditoare, nu ne voiau. Cred că ăsta cu căutatul chiriei a fost cel mai frustrant lucru. Noroc că noi am stat la fratele soțului până am găsit.
– persoana la care o sa stai trebuie să-ți facă un fel dovadă că locuiești undeva, că ai domiciliu. Adică să te treacă pe una din facturile care-i vin. O să ai nevoie de chestia asta pentru că ți-o vor cere peste tot.
– primul lucru pe care trebuie sa-l faci după ce ajungi (sau chiar cât încă mai ești în România) este să suni să-ți faci programare pentru NINO (National Insurance Number). Vezi pe net care este cea mai apropiată locație de zona unde vei sta. Acolo o sa-ti ceară dovada de adresă de care am zis mai sus si o să întrebe cu ce treaba pe la ei prin Uk. Stai liniștit, este o simplă formalitate, nimic îngrijorător. Te vor anunța că numărul va veni acasă prin poștă in decurs de X săptămâni. Până atunci o să-ți dea ei o hârtie prin care poți dovedi oriunde ai nevoie (angajare, chirie) că te-ai înregistrat în sistem.
– cont in bancă. Te duci frumos la orice bancă și-ți deschizi un cont. Nu te îngrijora dacă-ți vor spune să te întorci peste câteva zile. E posibil să nu te poată lua pe loc. Nu e regulă, dar dacă ți se întâmplă, stai liniștit și fă cum îți zic ei.
– pentru joburi poți aplica pe indeed, reeds, cariere sau alte site-uri de profil. Chestia e că joburi sunt câte vrei, numai sa vrei să muncești :). Doar că n-o să te pună nimeni director din prima (am auzit că mulți de-ai noștri se-așteaptă la asta). Pune osu’ la treabă, arată seriozitate si rezultatele or sa apară. Noi ne-am găsit relativ repede. Adică oferte primești imediat, depinde ce vrei, cât îți permiți să stai și să cauți etc. Cu cât stăpânești limba mai bine, cu atât șansele de job mai bine plătit cresc. Din ce am văzut, acum se caută mult oameni pentru logistica și transporturi. Sunt destul de bine plătite. Până în 28-32 mii pe an.
– costurile cu chirie/întreținere. Dacă visezi sa stai chiar în Londra, în oraș, cumpară-ți un cort. Chiriile sunt de domeniul fantasticului, toate-s extrem de mari. De-aia foarte mulți stau in shared houses. Sfatul meu e sa încercați în localitățile din jurul Londrei. Noi stam cam la o oră și jumătate de mers cu trenul, într-un apartament cu două camere. Pe lună, chiria cu toate facturile si asigurarea mașinii se duce undeva pe la 1100 de lire.
– asigurarea mașinii se face pe persoană și nu pe mașină. Cu cât ai carnet de mai mulți ani, cu atât e mai mică. Dar și aia mică tot mare e. Cam 100 de lire pe lună, în funcție de zona în care stai, dacă ai sau nu parcare asigurată… mulți factori.
– mâncarea nu e scumpă deloc raportat la venit. Îți permiți cam orice. Ieșitul la restaurant e ok, nu te sărăcește nici ala. Bine, în condițiile în care nu mergi zilnic. Da, alcoolul e mai scumpuț când îl bei la cârciumă, dar cum ziceam, se poate.
– transportul in comun e destul de scump. Si nici autobuzele nu prea vin la timp. Cu trenul încă n-am mers, dar am auzit numai de bine. Oricum, scump și ăla.
– poți trăi și fără mașină, dar e mai bine s-o ai. Noi am luat una la mâna a doua care merge bine. Sunt ieftine.
– totul se plătește pe net sau ți se trage direct de pe card, depinde ce alegi. Nu e cu stat pe la ghișee și nici cu luat de gât cu funcționarii.
– dacă vă hotărâți să plecați trebuie sa va declarați în România rezidența fiscală. E ultima găselniță a hoților de la guvern. Vor să-ți ia taxe si impozite pe banii pe care-i faci in altă țară. Si le trebuie neapărat declarație cu ștampilă. Ăștia din UK se uită la tine ca la o maimuță dacă-ți trece cumva prin cap să le ceri vreo declarație cu ștampilă in original. Și atunci le zici: „you see, prietene, de aia m-am cărat io din România”.
Pentru că, da, aici viața e infinit mai bună, mai liniștită și mai fara stres decât acasă. Din pacate.
Io-s prea bătrână să mai plec. Dar o să dau articolul la alții mai tineri, who knows?
Comentariu beton!24
Super inițiativa!
Pentru mine UK nu e nicicum o opțiune, dar poate ne povestește @Paco cum e la el.
@Anouk, corect. Sper să vadă @Paco.
Iar nenea ăla cu nume alambicat…
Interesantă seria.
@upprann, da, da, sper să reușesc și eu să fac aici ceva de genul.
În principiu, aș vrea să plec. Scoția mi-a plăcut la o primă vedere. Practic, sunt blocată aici.
Am avut posibilitatea să mă mut în Belgia cu copiii, dar cred că n-am vrut cu tot înadinsul să plec 🙂
Comentariu beton!16
@Vera, când ai avut ocazia? De curând?
Well, it’s complicated. Să zicem doar că nu am continuat o relaţie care mergea de la serios în sus. Aş fi putut să fac un compromis. Dar nu l-am făcut.
Ah well… (ça va bien, @Gigi? 😛 )
ah, şi ca fapt divers, iată o altă metodă de-a emigra: te măriţi/însori cu un străin 😉
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Vera – In Scotia e un frig de iti clantane dintii chiar si vara. Plus ca engleza alora, mai ales a celor din Glasgow este sub orice critica. Vorbesc repede si cu foarte multe prescurtari, si cuvinte locale. Uneori nici englezii nu ii inteleg. D’poi tu ca non-englez :)).
Belgia e plina de romani. E o tara frumoasa totusi. Eram cu o prietena pe acolo pe la haaatom si i-am spus sa vb in engleza ca erau prea multi (r)romani pe zona. Trecem pe langa un grup mai maricel si unu zice: ” frate asta la cat e de frumoasa sigur e romanca!”. Asta s-a intors si aia au inceput sa rada.
Comentariu beton!42
@YO E frig si aia vorbesc ca naiba, dar Scotia e fermecatoare. Si cand o sa am eu multi bani, o sa-mi iau o casuta de piatra si lemn, bine incalzita si o sa ma uit cum creste firu’ ierbii in Scotia.
Belgia era ok pana au inceput atentate si acolo. Si sa pleci dintr-o tara nesigura in alt tip de nesiguranta…
Oricum, eu vorbesc strict ipotetic, sunt foarte multe variabile in viata mea ca sa pot pleca asa usor. 🙂
Eu as lua in calcul doar țările in care am lucrat:Germania,Suedia sau Austria.Bune articolele de genul.
Acu că îmi stă pe cortexu cerebral cuvântul ală „mno”.Nu o face pe transivaneanu molcom că esti oltean toata ziua.Ati facut prima unire,fii mai mândru,ce dracu.
Comentariu beton!30
@edelweiss, fă-te și tu că nu-l vezi. Sună mai bine decât „deci”.
Uk nu este o optiune pt noi, nu ne place. Insa Franta ar fi o optiune pt noi si datorita lb pe care am avut sansa sa o invat. Oricum, mai stam putin pana sa ne hotaram…..singem noi lumina ca mi-s cu ecologia ?. Oriunde plecati asumati-va statutul de imigrant roman, altfel frustrarea isi va face locul.
Comentariu beton!17
„asumati-va statutul de imigrant roman, ” – Depinde si unde pleci. Pe planetă există cel putin 4 tari unde nu conteaza asta. Dar acolo nu se ajunge cu Wizz, trebuie sa muncesti serios ca să emigrezi in tarile astea, si e departe de mami si de tati, deci nu cred ca intereseaza pe multi romani optiunile astea …
Se dezbate încă. Ce zici?28
@canadianu – presupun ca una dinte ele este Canada. Alta probabil SUA, si alta probabil Australia!
Din experienta propie iti spun si eu doua: Singapore si UAE. Habar nu au astia unde e Romania! In UAE asociau Romania cu imperiul Roman :)). Mi s-a spus ca sunt urmasul unui neam de luptatori foarte cunoscuti. Mi-a luat putin sa ma prind la ce se referea 🙂
Comentariu beton!45
Apropo, stiti ca Romania e pe locul I la emigrare pe timp de pace, nu?
P.s. Sunt in SUA de 6 ani si nu m-as intoarce de bunavoie?
Comentariu beton!25
Canada, NZ, AUS si US. Personal nu recomand US, e la coada țărilor civilizate 😛
Comentariu beton!15
O sa las un link aici, despre US si Norvegia (unde m-as muta din Canada si ieri daca as sti limba si as avea un job asigurat).
https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/01/trump-shithole-norway/550382
Mişto idee, sper sa fie un serial lung 🙂
Pentru că-s „vremeosensibil”, nu ma atrage deloc UK sau partea de nord. Dar tare m-aş bucura să vad ceva sfaturi de prin Australia-Noua Zeelanda. Şi da, ultimul să stingă lumina!
„Pentru că, da, aici viața e infinit mai bună, mai liniștită și mai fara stres decât acasă”
Si uite asa se inmoaie otelul krupp si sangele de dac se amesteca cu cel de punjab si ne intoarcem la origini…
Comentariu beton!17
Emailul dnei are ceva inadvertente. Nu stiu cand a plecat din Ro, dar lucrurile s-au mai schimbat in UK dupa Brexit. Eu m-am mutat acum 6 luni in Londra si m-am izbit si de sistemul sanitar si de cel educational. Cosmar amandoua. Astepti 6 saptamani pentru o ecografie, si nu la marele profesor X . Cu asigurare privata am asteptat 3 zile.. Daca nu dovedesti ca esti pe moarte, nimic nu e urgent?. Zice ca mancare este ieftina? Well, 7 lei litru de lapte mie nu mi se pare ieftin, acelasi unt este cam cu 2 lei mai scump aici decat la Mega, iar la restaurant nicio masa decenta nu este sub 35 de lire?. Cat priveste rezidenta fiscala e taman invers?
Se dezbate încă. Ce zici?38
Cred că e o greșeală să compari prețurile cu cele din România. Laptele și untul nu sunt mai mult de o liră jumate, slariul minim e 7 lire jumate pe oră. Mâncarea e poate puțin mai scumpâ decât în România dar raportat la venit e muuult mai ieftină.
Comentariu beton!52
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.20
Care e problema cu sistemul educational?
Oana, eu sunt curios daca tu esti platita in UK in lei sau lire, de compari preturile, sau daca iei salar ca in Romania? Nu de alta dar pentru mine salariul e cam de 4-5 ori mai mare decat cel in Romania pe acelasi post, deci nu vad cum poate sa te deranjeze ca untul e dublu la pret.
Comentariu beton!39
@canadianu – nu te supara dar tu imi pari exemplul perfect de „parvenit” al celor care vin acasa in vacanta si care „uita romana ca Raducioiu pe aeroport”. Prietene se poate sa iti expui punctul de vedere si fara sa fii vulgar.
Comentariu beton!47
Nimic mai greșit să gândești în bani românești, să faci paritatea. Mă rog,nu mancam la restaurant, mâncam din când în când la un pub destul de ok. Aveau diferite meniuri din care alegeai. Dar o friptură de vită cu garnitura si o bere inclusă era înjur de 12 lire. Normal,vrei restaurant cu stele,creste si prețul. Dar chiar și la 35-40 de lire,din minim 1200 pe care îi câștigi, tot nu e mult. Nu ieși în fiecare zi la restaurant. Înafară de asta,hai să nu mai pune titluri,lei sau lire, ci să punem unități. Din 1200 în UK, scoți 35 pt masa aia la restaurant. În România cam cat crezi ca mai scoți pt o masă la restaurant !? Tot 35 !? Nu prea cred. Mănânci la Dristor Kebab si tot e mai scump. Așa, pe țigări să zicem. Scoți 8-9 în UK si 17 în România. Pe un pui din supermarket 3-5,poate șase dacă e mai tras de fiare. În România, scoți 20…Înțelegeți unde bat !?
Comentariu beton!48
Stați liniștiți, că și la noi laptele ajunge curând la 7 lei. Eu iau „La Dorna” cu 6 lei și ceva (nu mă luați cu Oke, Zuzu sau Poiana Florilor că alea n-au văzut vaci nici în poze).?
Comentariu beton!32
7 lei un litru de lapte? La Tesco e 1.5 lire (deci cam 8 lei) sticla de 4 litri… Full fat și proaspăt.
Comentariu beton!22
No offence, dar si in Romanica, un lapte decent si lapte este undeva peste 4 lei litrul iar untul ala de imi place mie sa il halesc e 12 lei :))
Am fost in decembrie in Paris si, daca retin bine, un ou la ei era 40 de bani! Exludem din fraza precedenta faptul ca, tanti de la receptia hotelului la care am fost cazata castiga de 3 ori mai mult decat castig eu pe un post bun si la o firma misto in Bucuresti.
QED
Comentariu beton!15
Pai daca tineti asa de mult sa luati lapte,lapte,n aveti dozatoare pe acolo la Bucale?Intreb doar.
@Marius M, avem dozatoare la Bucale, dar nu e și nici n-a fost vreodată lapte în ele. E ceva apă colorată în alb.
„se poate sa iti expui punctul de vedere si fara sa fii vulgar” – o făceam acum 10 ani, azi nu mai am răbdare cu toti idioții
Se dezbate încă. Ce zici?8
Ca să răspund la toate comentariile
– mâncarea nu este ieftină indiferent în ce monedă o contorizezi și cu ce țară o compari, chiar dacă te referi la putera ta de cumpărae
– și în anglia ca și în românia sunt în percentila de sus a câștigurilor deci nu despre ce pot să cumpăr și ce nu e vorba, ci despre imaginea asta că în străinătate umblă câinii cu covrigi în coadă
– și nu intersează pe nimeni că sunt din România. Aici important este să fii alb?
– cred că atunci când vrem să ne facem o părere despre o țară este bine să luăm informații de la diverse pături sociale/profesii, căci fiecare vede lucrurile din perspectiva lui. Asta nu înseamnă ca su t bune sau relr ci doar aplicabile la un anumit segment?
Comentariu beton!16
@Canadianu – din nou nu te supara pe mine, dar ce te face sa crezi ca unul sau altul este idiot, doar pentru simplu fapt ca nu gandeste cum o faci tu?
In trecut si eu le spuneam multora ca sunt prosti, dar am renuntat pentru ca ma trageau in jos si ma bateau cu experienta.
Comentariu beton!11
@canadianu – un PS la comentariul adresat tie mai sus. Pentru a nu se subintelege faza cu „prostul” e o chestie generala … nu iti era adresata!
Spuneam la început că nu m-am lovit nici de sistemul de sănătate nici de cel educațional. Comparația între prețurile din Anglia si cele din România n-am făcut niciodata că nu are sens, raportându-ne la venit. Mie mâncarea mi s-a părut ieftină și accesibilă.
Iar de rezidența fiscală știu ce trebuie făcut deoarece am fost la anaf si am cerut lămuriri:).
S-auzim de bine ?
@YO
„din nou nu te supara pe mine, dar ce te face sa crezi ca unul sau altul este idiot, doar pentru simplu fapt ca nu gandeste cum o faci tu?” – dacă folosim argumentul ăsta atunci oricine poate spune orice si idioti nu există nicăieri niciodată, corect ?
Revenind la intrebarea ta : uite asa am eu o părere proprie si personală (imi dai voie, boss ?) că o vacă care vine dintr-o tară din lumea a 3a ca Romania si isi dă cu părerea despre sistemul sanitar din UK cum că e de cosmar e o idioată. Si ma doare fix in pulă daca e cineva de acord cu mine sau nu. 4M
@Canadianu – Fiecare este liber sa spuna orice, de aia avem democratie. Faptul ca tie iti place Steaua si lui Y Rapid si lui Z Dinamo nu da dreptul nimanui sa zica despre Z si Y ca sunt idioti doar ca nu iti impartasesc parerea ta sa tina cu Steaua. La fel poate este si cu sistemul sanitar in opinia doamnei.
Cat despre parerea ta… hmmm, aceasta nu are cum sa fie impropie si impersonala. Este doar parerea ta si „.”
Uite ca si tu si eu venim din Romania, o tara a lumii a 3-a, dar niciodata nu m-am considerat un „bou/taur (aceasta e zodia mea)” mai prejos decat cei din UK, Canada, USA, Australia, NZ sau orice alta tara pe care tu o consideri „ariana” si de prim rang. M-am luptat si de multe ori am reusit sa le demontez mitul creat de presa din tara lor despre Romania si romani in general. O padure are si uscaturi si nu toti copacii sunt drepti, mai sunt si inclinati spre stanga spre dreapta. Acum ii las pe ei sa judece ce fel de copac sunt eu dupa comportament si daca pot judeca intreaga padure dupa o uscatura prezentata de presa ca fiind roman.
Sincer nu ma asteptam sa te doara undeva daca lumea nu este de acord cu tine sau nu. Asta am vazut-o din aroganta comentariilor postate. Tinand cont de faza cu pula si durerea iti spun ca nu este a buna. Ti-as recomanda sistemul sanitar din UK, dar ma tem ca voi crea ceva ciclic si nu vreau sa am un deja-vu si sa o iau de la capat.
Toate cele bune!
PS: De obicei dupa pasul 3, interlocutorul incepe sa imi adreseze injurii din alea porcoase. Sper din tot sufletul sa nu fii si tu o uscatura ca restul padurii! Bafta si toate cele bune!
Ce legatura are impresia strainilor despre romani cu parerile unei vaci din lumea a 3a despre sistemul sanitar dintr-o tara civilizata ? Ai reusit sa scrii mult si degeaba despre nimic.
Nu, n-o sa te injur, o sa-ti zic doar ca esti un idiot daca ti se pare ca e aceeasi situatie sa ai o echipa de fotbal preferata si sa compari 2 chestii (sisteme sanitare in cazul de fata) pentru care cat de cat exista niste criterii obiective. Si pana la urma si la fotbal exista criterii obiective de comparatie, nu-mi zi tu ca nu e idiot unul care zice „FC Botosani e cea mai buna echipa din lume pentru ca asta e parerea mea si eu tin cu ei”.
Eu zic sa mai pui mana pe niste carti de logica si de argumentatie, stai cam prost la capitolele astea.
@Canadianu – vad ca trebuie sa iti explic ca la copii deoarece chestiile fine nu prea ajung la tine.
Nu are nici o legatura parerea „vacii”, dar daca tu consideri RO ca fiind in lumea a 3-a eu nu o consider. Era strict un comentariu la comentul tau cu lumea a 3a. Oricum faptul ca te consideri din lumea a 3a inseamna ca pleci din start ca inferior fata de aia din lumea a 2-a si lumea buna.
Multi amici de ai mei care au emigrat acolo s-au plans de sistemul sanitar de acolo in sensul ca ti se da doar paracetamol cand clar ai nevoie de altceva. Oricum e greu sa intelegi lucrurile astea, vad ca tu ai parerea ta si gata. Te pot califica ca un incapatanat nu pot merge mai departe sa te fac „idiot” ca nu le faci cinste idiotilor.
Similitudinea cu fotbalul a fost facuta tot pentru tine. Tu ai o parere, exact ca toti care spun ca stelemeaua este cea mai buna echipa de folbal din Romania, desi mereu iese pe locul 2, si nu accepti niciodata o alta parere oricat de idioata ar fi – fratica asa e in democratie pwla mea fiecare poata sa spuna ce vrea si sa raspunda pentru ceea ce spune.
Asta va fi ultima replica pe care o voi mai da pe aceasta tema. Era simplu sa zici bah m-a luat gura pe dinainte si sa nu te mai dai balena in galeata pentru ca discutiile astea nu isi aveau rostul. Daca tu crezi ca ai plecat intr-o tara ariana si ai alta mentalitate, o ai doar pentru ca majoritatea de acolo se comporta intr-un mod corect. Cand ajungi din nou in lumea ta „aia a treia” te comporti ca in lumea a 5-a si asta ai demonstrat-o pe aici. Pace out bro’!
PS: desi nu sunt de acord cu degetele sus jos. Vezi doar cate minusuri ai comparativ cu plusurile si iti vei da seama ca mai multi gandesc ca mine si foarte putini ca tine!
Dacă România e o țară din lumea a 3a sau nu, pe lângă parerea mea mai există si parerile altora … dar ma doare în pulă și chiar am pierdut prea mult timp cu idioți ca tine și ca vaca de mai sus. Și mă doare în pulă și de thumbs up/down.
E plin de românași verzi care au uitat din ce țară din lumea a 3a fac parte pe net oricum, ca e eftin si de mare viteză, nu scump si prost, ca-n țările civilizate…
ahh, încă ceva, cand am fost in vizită in România mă comportam fix ca în Canada.dar tu probabil știi mai bine cum stă treaba, că ma cunoști personal, asa-i?
„Multi amici de ai mei care au emigrat acolo s-au plans de sistemul sanitar de acolo ” – sunt multi romanasi verzi prin Vest care cred asta, desi la ei acasa, in tara aia care nu e deloc, da’ deloc din lumea a 3a, se moare pe capete din diverse motive … dar toti avem dreptul la o parere, nu ? Iar romanii sunt mari iubitori de patrie, doamne fer sa zici ceva de rau de tara lor … vezi, de-aia-mi place sa va agit, sa vad cum va creste tensiunea :)))))))))))))))))))))))))
@canadianule,
de ce nu-ți iei tu pastilele la timp?
pentru ca-s sărac și nu-mi permit, iar sistemul medical canadian nu e așa de bengos ca cel din România, nu se dau medicamente gratuite si compensate. așa că, cu riscul de a mă repeta, stati dracului acasă
link, pentru cine nu mă crede
https://www.theguardian.com/world/2017/oct/20/canada-national-pharmacare-prescription-drugs
well,traiesti acolo ,draga oana …te asteptai sa fie pretul la litrul de lapte 3 lei ?..ca in ro ?…trist..
UK n-ar fi prima opțiune pentru noi, dar mulțumesc pentru informații.
Ca și @Papi, și eu aș dori mai multe informații despre Australia sau Noua Zeelandă. O altă opțiune ar fi Olanda, dar acolo am deja destui prieteni. Poate reușesc să-i conving să scrie p-aici fiindcă sunt plecați recent, doar de vreo 3 ani, și au informațiile proaspete în cap.
Bine, am prieteni cam peste tot prin lumea asta, din ce în ce mai mulți p-afară și din ce în ce mai puțini prin minunata noastră țară, din păcate.
Spicuit dintr-o discutie cu un prieten ce a ajuns in Noua Zeelanda cu o barca. A primit momentan o viza de 6 luni si printre plimbari, mai presteaza la negru.
-Cealaltă metoda este sa ai o ofertă concretă de munca pe un domeniu în care ei sunt deficitari
-Nu ai șanse prea mari
Trebuie mai întâi să faci o echivare a studiilor
-Este mult de muncă
Aha
Se caută
Dar îți trebui o recomandare
Din vorba in vorba, mai ales daca vrei să muncești la negru
Si? O mai lungesti la negru?
Cat se poate
Aici ești plătit la ora și la zi
Primesc banii la sfârșitul zilei
Misto
Cat e ziua?
Eu primesc 70 usd
https://unandepoveste.wordpress.com/2017/12/08/noua-zeelanda-nov-dec-2017/
Comentariu beton!11
@Ionut, stai că poate reușește @Vera ceva și-o să le avem.
@Ionut: despre Australia ma pot interesa eu, am o buna prietena care e plecata acolo. Din ce am discutat cu ea e cam jale daca sunt copii la mijloc si esti invatat cu sistemul romanesc – de exemplu gradinite/scoli/bone sau intratul repede la medic [cu copilul zic, ca adultii mai pot astepta… :)] .
@Sabina, păi roag-o pe prietena ta să scrie un articol despre ce și cum e pe-acolo și io îl public.
Ar mai fi ca la angajare se negociaza salariul brut si nu salariul net si impozitul este diferentiat din ce imi aduc eu aminte:
– primii 11 mii sunt lipsiti de taxe – asta o stiu sigur
– intre 11 mii si 40 de mii (aici nu imi mai amintesc limita) taxa este de 20%
– peste 40 de mii este 40% ( si aici este posibil sa nu mai tin minte si rog pe cei care stau in UK sa ma corecteze).
Un salariu de 29-30 de mii pe an, daca te duci fara nevasta / sot, nu este chiar asa de mare. Adica singur esti cam la limita subzistentei. E ca si cum ai castiga in RO 2500 de lei – pentru ca daca stai acolo ca sa nu o iei razna 2500 de lei = 2500 de lire :P. Stiu pare ciudat dar cand dai pe o chestie 1.ceva lire adica peste 5 lei si in RO o iei la jumate poat chiar mai putin, daca ai iesit pentru prima oara ti se va face pielea gaina. Mai sunt multi romani inca care pun botul, COAIE fac 2500 de lire x cat e lira 5,xx = 12500 lei WOW… nu am facut atatia bani in viata mea. Si cand ajung acolo dau cu capul de realitate!
Apoi vine rasismul pe care tu nu il concepi decat daca esti ungur sau indian si cam esti obisnuit cu asta in Romania, tara ta. WTF! Am nimerit intr-o camera cu un englezoi si primul lucru pe care mi l-a spus dupa ce i-am zis de unde sunt a fost: ” nu suport romanii!” Si dupa o scurta pauza a continuat tot el vazand uimire pe fata mea dupa ce,pana in magica intrebare „where are you from?” totul era ok: „nu ma poti acuza totusi de rasism, pentru ca sunt antisocial si nu suport nici englezi.” Si cam asa era. Am stat un an in camera cu tipul si am devenit prieteni si treptat datorita lui m-am integrat si eu in gasca!
Comentariu beton!28
YO man 🙂 la 30K iei acasa circa 2K. daca stai la Londra sau in sud, e cum ai zis tu.
dar daca stai in nord, e perfect. chiria(1 bedroom+council tax+utilitati)+mincarea = circa 1K/luna. de 300 mai pui transport+ceva distracite. si tot pui deoparte intre 250 si 500 pe luna. ideal e sa pui 1000 si peste, dar e greu.
Cheltuieli lunare pentru o persoana single (oriunde in afara Londrei):
– Chirie + utilitati pt o camera intr-o casa cu alte 2-3 persoane (asa cum stau acum si-n Romania) – 300-400 lire
– transport, abonament autobuz anytime anywhere – 65 lire
– mancare – 150-200 lire
– telefon – 20 lire
– iesiri in oras – 100-150 lire
– alte cheltuieli diverse – 100 lire
Total: 735 – 935 lire. Daca stii sa-ti gestionezi bugetul si esti mai frugal, iesi chiar pe la 600 lire. Dar eu consider un trai decent cu 1000 lire.
Poate poti sa detaliezi putin ce inseamna un trai decent pentru o persoana single daca nici 2500 lire nu-ti ajung.
Sa inteleg ca iti place sa nu stai la coada, sa nu-ti strofoci creierul facand copii legalizate, dand declaratii notariale si cumparand dosare cu sina. No, asa ceva…
Am stat vreo șase luni prin Northampton. Se cam leagă tot ce spune Maria. Acum am plecat “puțin” ca am alt contract,în alta țară. Dar tot acolo o să !a întorc. Nu stiu când…un an,doi,cât se prelungește ce am acum,dar cred că tot pe acolo îmi pun cortul. Nu-mi vin acum idei,că să completez cu ceva… Dar pot să întăresc un lucru !! Nu veni “pe directoreală” din prima,încearcă să înveți limba,dacă îți iei mașină, casă, etc,nu căuta asigurări, MOT,etc mai “ieftine” la romanasi, ci pune mâna frumușel si fa-le normal,ca e mai bine si nu saracesti !! Caută să muncești legal,chiar dacă e prin agenție, nu la d-aia în treling si cu lanț la gât, sau șepci d-alea cu cozoroc drept,ca iarăși e mai bine !! Si cel mai important, pune mâna și învață limba,că sincer,face mare diferență si îți dă libertate. Sa nu depinzi de un loc de muncă doar pt ca sunt alți români care te mai ajuta cu tradusul…. Iar dacă vrei să te interesezi pt diverse carduri,cum ar fi CSCS,pt construcții, cauta să înveți singur si să-ți programezi testul,ca e vreo 30 de lire,nu vreo 300 cât cer românii când îți vin în “ajutor” !!
La banca încearcă să ai NIno,pașaport si scrisoare de la muncă, pt bancă. Nu contează agenție, sau contract… Dar oricum n-o să ai contract din prima,pt ca acolo trebuie să dovedești ca ești “băiat de treabă ” întâi și după vine si contractul. Te grăbești cu contul, încearcă și la alta banca dacă te refuză una sau două !! În fine,daca ai ajuns mai mult ca sigur într-un share house si nu poți cu niciun chip să obții o dovadă de adresă de la nenea cu lănțișor de ancoră la gât, ia adresa,codul poștal si te du frumos la poștă, ca sunt formulare pt un permis provizoriu, dacă nu vrei încă să îl schimbi pe al tău. Dar mai bine îl schimbi pe al tău și ai dovada de adresă. Dar pt început că sa-ti încasezi banii de la muncă, dacă nu ai apucat să-ti faci cont,se poate face un OnePay. E ca un cont electronic în care îți încasezi banii. Suplinește un card normal,ca să-ți poți lua salariul. Nu poți face nimic altceva cu el,deci e bun ca să ai pe ce încasa,scoate sau plăti la supermarket.
Hai ca nu va mai plictisesc, pa !! Aa…mai intra pe grupuri pt diverse sfaturi,înainte să ceri de la unul care vrea bani ca să-ți arate unde e stația. O să dai de o grămadă de mistocari pe grupurile astea,de autosuficienți, dar mai găsești și oameni care vor si pot sa ajute cu un sfat pertinent. Acu’ chiar haidi pa !!
Vorba lu’ Mișu, stingeți lumina si hai,ca e groasă !!
Comentariu beton!32
Mihai, cat de viabila iti pare emigrarea in GB, in momentul in care ei se pregatesc de Brexit?
Am cativa prieteni acolo, dar nu sunt edificatori, ei sunt plecati pe chestii superspecializate si au beneficiat de alte conditii.
Si cu lumina, cu lumina ce aveti? Lasati-o aprinsa, poate se mai trezeste vreunul din natia asta de adormiti!
Comentariu beton!29
Inca viabila cel putin pana in martie 2019.
@Octimus Prime, mi se pare la fel de viabilă ca în orice altă parte a lumii. Oamenii au emigrat și înainte de UE, vor emigra și după ce UE nu va mai fi.
Mihai, sunt la muncă și n-am cum să răspund la comentarii. Am intrat doar să arunc o privire cât beau o cafea. Revin mâine pentru răspunsuri.
Dacă am omis ceva in ce am scris, e pentru ca suntem aici de câteva luni și poate nu ne-am lovit de multe lucruri.
Numai Bine!
Tendinta in comentarii e cam aceeasi ca la Cetin: am fost odata in vizita / am auzit la un prieten sunt deja doctor in parerologie.
Misu, ca viitor proaspat cetatean britanic da-mi voie sa fac cateva adnotari:
1. ca oriunde altundeva pe glob e bine sa ai un cap de pod / fir de ata acolo unde mergi.
Inclusiv in UK imigrantii sunt priviti cu oaresce retineri, mai ales cei cu etnia / nationalitatea similare celor din top 5 cand vine vorba de rata criminalitatii.
2. Incep sa capete incredere in tine pe masura ce respecti regulile cetatii (de la electoral roll, pana la cum participi la consultarile publice) si pe masura ce iti construiesti un credit history pozitiv (a se citi “fara gainarii”)
3. Sistemul sanitar pare prost dar cand vine vorba de urgenta e bun spre foarte bun. (Misu stie oarecum ce background am, asa ca daca aveti chef de dezbateri detaliate, sariti la interval).
4. Sistemul educational e okeish, mai ales in prima parte a educatiei (3-16 ani) dar e relativ subtire si scump pentru 16+. Pentru 16+ recomand Scotia.
5. Daca va intereseaza ceva in mod deosebit, fie va uitati la tatar pe blog, fie intrebati aici.
6. Declaratiile fiscale sunt relativ complicate dar ai ghiduri idiot proof.
In fiecare an “consum” aprox 1 zi pentru toata hartogaria aferenta tax return (fara ghiseu, totul online)
Ca fapt divers, ploua “atat de mult” incat vara trecuta am udat gradina & gazonul zilnic, pentru ca am avut vreo 10 ore de ploaie vreme de 3 luni.
Tot la categoria fapt divers, eu platesc asigurarea la masina undeva sub £50 (£46 la C220 si £38 la Passat) si cu greu am gasit lapte la £1 per litru. Pana si ferma care ne livreaza noua laptele proaspat dimineata, tarifeaza la £0.8; in marile retele gasesti lapte la £1.5 / bidon de 6 pints (~3.5L).
As scrie si de NZ dar a trecut aproape un deceniu si probabil lucrurile s-au mai schimbat.
Comentariu beton!50
Cred ca puteai sari lejer peste prima fraza. Scuza-ne ca vorbim si noi, astia care am vazut strainataturile doar in magnetii de frigider adusi de altii mai umblati. ^^
Se dezbate încă. Ce zici?30
Aoleuuuu, @Vero, cred că nu începi…
Se dezbate încă. Ce zici?19
@Elena nu nu, deloc. Da’ să se consemneze că ie democraţie la Miai pă blog şi contează şi ce bombăne părerologii! Zic!
Se dezbate încă. Ce zici?30
@Paul (deşi înclin să cred că în trecut ai avut alt nume aici – am avut un déjà-vu când am dat cu ochii de textul tău),
Să înţeleg că azi nu au voie să scrie decât cei care sunt plecaţi din ţară? Nu ţi se pare că eşti cam arogant?
Aici este un blog nu vreun club exclusivist.
P.S. Păcat de stilul clar şi bine punctat al informaţiilor oferite. Deşi, după prima frază cu greu mi-am învins pornirea de a da skip comentariului tău.
Comentariu beton!26
@Vera: oi fi tu mica si neagra-n ceru’ gurii da’ sa stii ca tin la tavaleala.
@Elena: saru’mana.
@Solandi: n-am comentat decat sub nume propriu si da, sunt arogant.
Cat despre calitatea informatiilor oferite, prefer sa livrez ceva folositor.
In plus, am dezvoltat un cui ascutit si ruginit (mai ales pe blog la tatar) pe harbarnistii care vin cu info aiurea (gen: casa e de kkt ba daca platesti chiria doar £500 – asta pt shared la periferia Bristol / in nordul Londrei unde stau io nu-s autostrazi / tara de kkt pt ca limita de viteza pe autostrazi e 70 si n-are nicio logica) doar de dragul de fumigenism.
Comentariu beton!17
@Paul ia-o pe Ducesa de Cornwall la tăvăleală, ți s-ar potrivi mănușă. Aroganți tăvălesc, da’ nu și lemne fără simțul umorului.
@Vera: Ducesa de Cornwall … haidi bre, cum sa tavalesti antiviagra perfecta?!
Ce uameni dom’le …
@Paul aha aha, deci exista viata in aroganti. Bun asa! 😉
Da in Elveția se poate !?
Eu imi impart timpul intre Belgia si SUA. In Belgia sunt de 6 ani cu job ok si casa si nu ma vad locuind in alta tara. In SUA locuieste sotul meu si avem un business acolo.
Fiecare tara are avantajele si dezavantajele ei: In Belgia sistemul social este excelent dar la un salariu de 5000 euro statul iti ia 2200 si in SUA mediul de business este excelent dar sa te fereasca sfantul sa te imbolnavesti sau sa nu fii capabil sa lucrezi un timp.
Comentariu beton!19
Zice bine ce zice Maria, mici completari ar mai trebui din punctul meu de vedere.
Un lucru foarte important daca esti singur(fara cineva din UK care sa te ajute) este telefonul, ai nevoie de numar de telefon de-al lor. Pentru ca: nu te suna nimeni de job daca nu, Google maps (GPS)iti salveaza o gramada de timp si nervi iti arata usor drumul spre casa chiar si ce autobuze/trenuri trebuie sa iei si la ce ora vin astea. Nu te arunca la abonament de telefon ca o sa te usture la buzunar, o simpla cartela pe care o incarci cu 5-10 lire pe luna e suficient, de ex. eu am folosit Giffgaff, astia iti trimit cartela direct acasa a doua zi, o comanzi pe net. Cu chiria ar fi bine daca poti sa te interesezi din Romania cam ce gasesti, sa ii suni, si sa ai cateva optiuni sa nu te trezesti ca ramai pe afara, dar nici aia nu e prea posibil ca pentru o noapte sau doua exista hosteluri care sunt foarte ieftine. Nu te baga din start la apartament daca nu ai o suma mare de bani cu tine(cel putin 2000-3000lire), sharehouse este optiunea cea mai simpla pentru inceput, pentru cine nu stie asta inseamna ca stai cu alte persoane intr-o casa, fiecare cu camera lui, bai, bucatarii si alte cele la comun, de obicei camerele se incuie deci nu trebuie sa iti faci griji.
Pentru o singura persoana sau cuplu este mai simplu, situatia se complica daca ai copil, mai ales daca e sub 3 ani. Sub trei ani nu primesti cine stie ce ajutor de la stat pentru copil, o alocatie care este in jur de 80-90lire.
Pentru cresa, gradinita, sau cineva care sa aiba grija de copil(childminder) pana la 3 ani, scoti lejer 1000 lire pe luna, dupa 3 ani poti face cerere si statul iti plateste cam 30 de ore de gradinita pe saptamana, banii astia se duc la oricare din cele de mai sus enumerate, nu trebuie sa fie neaparat gradinita si o sa reduca cheltuielile tale cam la 400-500 lire pe luna. La scoala din cate stiu eu nu se plateste, poate doar daca e vreo scoala particulara.
Revenim la locatie, nu te du in Londra nici daca te mananca in cur rau de tot, doar eventual daca ai vreun salar de vreo 3000-4000lire, dar si in cazul ala s-ar putea sa o duci mai rau ca alti care castiga jumate dar stau intr-un oras mai mic.
Cine spunea ca, cu 2500lire aici traiesti la fel ca, cu 2500 lei in Romania, e full of shit, sau habar nare ce sa faca. Aici cu 2500 lire o duci fain lejer fara sa te gandesti ca n-ai cu ce sa platesti taxe, chirie, mancare sau altele, dar nu o sa iti permiti vacante in Carribean Islands.
Eu impreuna cu sotia avem cam 3000lire, stam intr-un apartament cu 3 camere, la juma de ora de mers pe jos de mare, avem masina(nu te gandi ca ceva nou, are asa vreo 10ani, dar isi face treaba), mancam ce vrem, mergem in concediu o data sau de doua ori pe an, prin alte tari, la rude/prieteni, imi permit sa imi platesc taxe/chirie si altele, ce sa mai zic, traim decent ceea ce in romania cu 4500lei pe luna nu o faceam, de cele mai multe ori trebuia sa ma imprumut ca sa ajung la urmatorul salar, doamne feri’sa se fi stricat masina sau frigider, sau masina de spalat, ca, cam beleam pixu.
Asa, sa mai adaug ca la asigurarea de masina, au clase de asigurare pe masini, daca te gandesti sa iti cumperi, verifica sa fie clasa sub 20 daca e posibil. Daca ai asigurare de mai bine de 1 an si nu ai avut claims, adica nu ai busit-o si le-ai cerut bani sa ti-o repare, asigurarea o sa scada bine de tot. In primul an fara nici o vechime am platit 75lire, in al doilea an platesc 55, si am colegi care platesc 20 dupa cam 5 ani.
Daca ai hartie din romania de la asigurare care dovedeste ca nu ai avut antecedente, multe din asigurari aici accepta.
Intradevar se adauga si vechimea masinii si experienta soferului ca sa mai scada asigurarea. Daca ai carnet de UK mai scade un pic, costa 40-50 si intr-o saptamana ti-l schimba. La impozit pe masina conteaza doar vechimea, marimea motorului si se pare ca diesel-urile sunt un pic mai scumpe, poluaza mai mult.
Chestiile cu ca oamenii sunt rasisti aici sunt prostii. Sunt la fel ca peste tot, si bun si rai, si destepti si batuti in cap, depinde cum ti-e norocul si de cine dai. Eu pot sa zic ca nu am avut parte de chestii cu rasism. Cei mai cu gandire bolnavicioasa erau tot romanii, chestii de genul “pe noi nimeni nu ne baga in seama”, “nu ti se da nici o sansa aici”, “esti ignorat”, dar daca ii intrebai de ce nu vorbesc engleza, de ce prefera sa vorbeasca in romaneste si sa stea numai printre romani, se uitau la tine urat. Pai normal ca nu vine englezu sa te ia pe tine de manute sa te “integreze” boule, daca tu nu vrei. Tu te-ai mutat la ei nu ei la tine, tu ar trebui sa fi ala care depune efort sa se integreze.
Na acum ce sa mai zic, nu e perfect nici aici, englezi sunt in mare parte niste jegosi, la propriu, nu ii intereseaza mai deloc de lucrurile lor, casele arata groaznic mai toate, daca te astepti sa arate ca in Germania tin sa iti spun ca vei fi dezamagit, si probabil mai sunt si altele de spus aici dar nu imi mai vin acum in minte. Dar ce pot spune pentru mine este mult mai bine ca in Romania, de 10 ori mai bine.
PS. Maria, cu declaratia de rezidenta fiscala eu le urez la ai nostri guvernanti un calduros sa imi suga pula(scuzati limbajul).
Comentariu beton!65
Boss eu am incercat sa spun altceva si tu ai inteles exact ad literam.
1. Faza cu 2500 de lei. Daca vei citi inca odata vei vedea ca contextul este altul. Nu am lasat sa se inteleaga ca 2500 lei egal 2500 lire ca nivel de trai comparat Romania – UK. Ceea ce am vrut sa spun cu asta, era pentru unu care nu a mai iesit din tara, pentru ca am intalnit multi de genul, care au avut probleme, vezi cazul Elizei mai sus, cand au vazut cat cheltuie raportat la preturile din Romania. Mental o duci mai bine daca faci paritate 1-1. Cel putin asta am facut eu cand am iesit prima oara din tara si eram un simplu nestiutor.
2. Probabil ca nu ai lucrat intr-un colectiv full de englezi si tu sa fii singurul de alta natie care provine din tarile est europene. Adica fix aia despre care ei cred ca vin in Uk pentru a le lua joburile de cacao pe care nici un englez nu le-ar face ca sunt degradante pentru ei. Nu spun ca toti sunt la fel spun doar ca eu m-am lovit de rasism in toate tarile vest si central europene in care am ajuns. Daca tu nu te-ai lovit, si daca lucrezi intr-un mediu in care sunt si altii ca noi, veniti pentru o viata mai buna – jos palaria!
Ai dreptate in tot ceea ce ai zis mai sus. Fiind aici doar de câteva luni sunt sigură că încă nu m-am lovit de toate cele dintr-o țară străină. Dar mă bucur nespus că am luat decizia de a pleca.
Iar cu declarația fiscală… hhhmmm… te susțin 🙂
Si eu stau de aproape un an in Londra (zicem asta dar de fapt e o suburbie la jumatate de ora de mers cu un tren – cam distanta Buc-Ploiesti). As adauga cateva lucruri. Sanatatea in Uk este la pamant: am avut nefericita ocazie sa ajung la spital de doua ori pentru prietenul meu. In primul rand, pe langa a fi inscris cu un National Insurance Number, care e obligatoriu, trebui neaparat sa fii inscris la un general practitioner = medic de familie. La acest medic ajungi doar cu programare care poate fi de la o saptamana la cateva luni, depinde de gravitatea problemei tale. Nimeni nu te vede mai repede de o saptamana, este imposibil. Iar la spital de urgente, dupa triere te vede o asistenta care decide daca de acolo mai departe te va vedea un doctor, iarasi, in functie de cat de rau te doare ce ai. Ca in final doctorul sa iti prescrie un ibuprofen si sa te trimita acasa, desi este epidemie virala de gripa si sunt sute de mii de cazuri raportate iar tu te duci la spital cu gripa si febra peste 40. S-a intamplat de 2 ori, medici diferiti.
Transportul in comun este foarte scump, se plateste in functie de zona unde stai, daca facei naveta intre suburbie si centrul Londrei, pentru un abonament lunar pe toate liniile (ai nevoie, ca autobuzele si trenurile se anuleaza des sau au intarzieri si mai des, deci daca poti, iei ce vine mai repede) costa 220 lire.
Legat de chirie, e exact cum zice Maria, adaug ca greu sa gasesti un apartament sau o casa nou renovate, chiar si curate. E multa umezeala in UK, si mai toate casele au mucegai si miros a lemn vechi si putred si a mucegai. Te obisnuiesti in timp si cu mirosul.
Londra este capitala cu cea mai mare diversitate etnica din lume, intr-adevar britanicii sunt rasisti dar asta pt ca vad si ei ca majoritatea imigrantilor sunt niste lichele iar media doar asta publica, nu fapte de caritate sau gesturi frumoase. Noi romanii am fi mult mai rai daca ar fi capitala noastra plina de imigranti din toate colturile lumii.
In legatura cu joburile, sunt mii de locuri de munca disponibile, esti luat in considerare doar daca pe cv ai avut ce sa scrii. Toate siteurile de recrutare au algoritmi dupa care se cauta in cv cuvinte cheie pentru postul la care ai aplicat. Deci trebuie sa stii si cum sa iti formulezi cv-ul, pentru asta ai nevoie de research serios pe net.
Salariile sunt oferite in functie de pozitie si de firma, supermarketurile platesc la ora si minim pe economie, in hospitality salariile sunt putin mai mari si mai iei si bacsis. Sfat din experienta personala: sa nu acceptati job ca si contractor/self employed (un fel de PFA), vi se ofer salariu brut, din care va platiti singuri absolut toate taxele, nu se platesc zile de concediu sau de medical si nu exista beneficii. Trebuie pastrate bonurile pentru mancare si transport, cheltuielile se pot scadea din taxe sau vi se platesc inapoi mai degraba.
Mancarea e ieftina si proasta, englezii gatesc foarte prost, ca atare si produsele lor sunt la fel. Exista totusi extraordinar de multe magazine romanesti, bulgaresti, poloneze, unde gasiti produse romanesti desi mai scumpe decat mancarea din supermarketuri, datorita costurilor de transport, ceea ce e de asteptat.
Am avut si experienta cu ambasada, nu a fost deloc rau, cum se plang multi, programarile se respecta la minut si nimeni nu se imbulzeste.
Sunt foarte multe lucruri de adaugat, daca aveti intrebari, imi puteti scrie 🙂
Comentariu beton!32
Miki In primul rand nu mergi la urgente pentru gripa, parerea mea! Urgentele sunt pentru urgente gen mor daca nu ma vede un doctor. Pentru gripa suni la 111 si le spui ce te doare si iti fac programare la out-of-hours GP. Eu am folosit serviciul de 3 ori pana acum si mi-au facut programare pentru aceeasi zi la un spital aproape de unde locuiesc. In plus poti obtine programare si la GP-ul tau pentru aceeasi zi daca suni dimineata la ora 8 si este intr-adevar o urgenta. Si in al doilea rand, ce ai dori sa iti prescrie doctorul pentru gripa? Antibiotic?
Nu zic in nici un caz ca sistemul lor sanitar este perfect, este un sistem de stat pana la urma. Dar e gratis! Am nascut aici in UK, am avut o moasa ce a stat cu mine tot timpul, mi-a adus si mancare dupa ce am nascut si nu a trebuit sa ii dau nici un ban. Dupa nastere am avut noroc si am avut o camera privata, iarasi fara nici o mita. Foarte multa lume compara sistemul sanitar de stat din UK cu sistemul privat din Ro.
Comentariu beton!13
@Raluca cred că nu ai citit bine mai sus “gripă și febră 40”
Păi la febră 40, să fii sigură că eu aș dărâma ușa la Urgențe.
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Vera, sistemele sunt complet diferite, cred că @Raluca are dreptate în cazul ăsta. Există număr de urgență la medicul de familie / clinica la care ești înscris (pentru probleme gen febră mare, gripă etc.) și urgențe la spital, unde ajung cazurile grave (personalul medical de pe ambulanță sau medicul de familie stabilesc dacă un caz e de spital; se mai poate merge la urgență în caz de accident, crize de inimă / astm etc., adică probleme care nu suportă amânare și care nu pot fi rezolvate de către medicul de familie). Un sistem medical nu poate fi eficient și suficient dacă toată lumea dă buluc la spital pentru febră. 🙂
Comentariu beton!13
@didina păi tocmai ce s-a scris că medicul de familie te vede după 3 zile. Cum să stau cu febră 40 și să sun tacticos la medicul de familie?!
You do you, eu dărâm ușa la spital
@Prostu’ de-ai dat Dislike: să faci buton, sclavule! 😉
Se dezbate încă. Ce zici?5
@Vera, este o diferență mare între urgența de la clinică și urgența de la spital. După ce m-am înscris la medicul de familie, am primit pe e-mail un număr de telefon de urgență (de la clinică, nu de la spital). Dacă am o problemă care arde, sun la numărul ăla (chiar și la miezul nopții), mă poate vedea un medic imediat și decide dacă e cazul să cheme ambulanța sau nu.
Programarea standard se face, într-adevăr, peste 3-5 zile, cu mare noroc prinzi ceva liber a doua zi. Este un sistem „în trepte”, conceput pentru a nu aglomera spitalele (pline, oricum) și pentru a optimiza costurile.
Si daca ai vreo problema grava (accident, stop cardiac, ceva) si trebuie sa astepti dupa astia cu gripa care „darama usa la spital” cum e? Sau mai rau…cineva din familia ta are o problema…
S-a mai spus pe aici, exista si nr de urgente de la medicul tau de familie si 111 ( nr de urgente pentru cazuri mai usoare) nu trebuie sa astepti 1 sapt.
dar cand habar nu ai cum merg lucrurile….
Rapiditatea cu care te primește/vede GP-ul depinde de mai mulți factori: ce zonă de acoperire au (câți pacienți în cachement area), cât staff au etc. Noi în nordul Londrei găsim întotdeauna programare disponibilă în aceeași zi.
Pentru situații neprevăzute în timpul zilei, se poate merge la medicul de familie pe sistem „walk in”, adică te prezinți fără programare și ești văzut dacă au deschidere (de obicei cu cât mergi mai devreme, cu atât mai bine). Sau sunt clinici cu program de Walk In (nu A&E / Urgențe).
@Cătzaua Thumbs up pentru explicație!
@muci: foarte ok precizarea ref la venituri.
Ca o completare, o famile (2 adulti + 2 prescolari) se descurca cu min £35k in afara Londrei / £40k in Londra.
Orice e peste creste gradul de confort.
Referitor la rasism, intalnesti cazuri izolate, dar in ultima vreme, cel putin in Londra, sunt destul de dese.
@Miki: la GP inscrierea se face relativ usor. Pentru consultatii / situatii medicale ai mai multe variante:
http://imgur.com/5ncHNbV
Pentru 40 febra halesti antitermice indiferent ca te vede sau nu un GP.
@Vera: daca spargi usa la Urgente e considerata infractiune. Si iei cu executare in maxim o saptamana de la fapta.
Comentariu beton!14
Italia nu mai este de multa vreme o optiune pentru romani! A fost candva poate printre primele. Se intra usor, gaseai de munca – aia de jos dar bine platita- si iti rezolvai problemele din Ro. Iti scolarizai copiii, iti plateai datoriile prin banci, iti cumparai pamant, casuta. Generatiile 50+, 60+ asa si-au rezolvat problemele.
Din Italia se pleaca masiv in Anglia, de tinerii italieni zic. Dar si in Elvetia, Germania. Pensionarii pleaca la Tenerife- sunt deja milioane de cetateni italieni acolo- apoi in Bulgaria, Romania…unde cu o pensie de 1000 de euro traiesti bine.
Pe tinerii romani ii sfatuiesc sa plece sau sa ramana in asa fel incat sa traiasca o viata de calitate. Viata este teribil de scurta. Pana te foiesti in stanga si-n dreapta, se duce.
Comentariu beton!40
Aoleu! E despre plecat din țară, azi?
Mno (salut, cortexu’ lu’ edelweiss?), e puțin cam târziu pentru mine. Dar îmi pregătesc copilul pentru decizia asta. Poate va vrea s-o ia.
Comentariu beton!14
@Elena,
Acum nu e momentul potrivit nici pentru noi, însă, peste ceva ani e posibil să fie. Fiica mea cea mare deja e cu gândul la UK sau Franţa, pentru anii studenţiei. Mai avem 4 ani până atunci, dar vor trece în zbor. Dacă ea pleacă, nu ştiu ce ne va mai putea ţine pe noi aici.
Aşa că, voi citi cu interes azi (şi în anii următori) experienţele celor plecaţi.
@Solandi, dacă fiu-meu va ajunge în altă țară sigur mă va vrea lângă el. Visează la patru copii pe care îi voi crește eu și care vor dormi cu mine în pat.
Comentariu beton!19
@Elena, @Solandi,
Nu e târziu deloc, pentru voi. Dacă vă doriți să plecați, nu mai așteptați. Mai târziu o să regretați.
În urmă cu vreo 15 ani, ne-am gândit serios să plecăm, fii-miu era la liceu. Părinții se crizau (și ce folos că am rămas? unii au murit, ceilalți s-au senilizat, abia ne mai recunosc), iar plodul raporta viața la gașca lui. Am ținut cont de ei și acum regretăm.
Plecați cât timp sunteți (încă) dezirabili pe piața muncii. Sigur va fi mai bine și pentru voi și pentru copii.
Comentariu beton!18
@Elena, Solandi, Laura: nu va dati lovite de varsta ca nu tine. 😉 Poate nu UK, dar Canare / Baleare cred ca v-ar prinde bine …
Am 3 variante realiste si realizabile daca zic da:
– Franta (mama de 12 ani si consortul trimis in recunoastere si adaptare), unde pot merge lejer pe transfer cu jobul la aceeasi companie la care lucrez si acum;
– Belgia-Olanda – cu jobul direct pe recomandare;
– Canada – job pentru consort, platit cu minim 32$/h in functie de lucrare si conditiile meteo (munca la echivalentul lor CNADR). Aici probabilitatea scade un pic ca eu sa imi pot gasi transfer in acelasi oras cu el, dar nu e imposibil. Tinand cont de ritmul de lucru, doar sotul ar avea un venit de 7700$ net pe luna si asta imi va permite mie sa iau un job mai slab platit pana imi fac loc cu coatele.
Mi-ar placea foarte mult Portugalia dar neavand nimic concret si necunoscand limba nu as risca.
Am o vaga impresie ca 2020 nu ne mai prinde prin Romanica!
Comentariu beton!14
Cu $7700/lună (atenție, cel mai probabil e brut, net o să fie maxim $5000) ești boier, mai ales dacă nu mergi in Toronto sau Vancouver.
În UK nu se cere și ca toate, dar toate actele să fie traduse?!
Nouă nu ni s-a cerut nimic deocamdată. Cv ul să fie in engleză și cam atât.
Nimic gen certificat de naștere sau altele de genul ăsta.
Confirm spusele Mariei. Nici nouă nu ni s-a cerut nici un act tradus. În contextul în care vorbim despre joburi în IT / logistică, fără necesitate de certificate de calificare etc.
Pentru angajare, CV-urile în engleză (pe care le aveam oricum) au fost suficiente. Și fluența în limba engleză, scris și vorbit.
Nu ni s-au cerut diplome sau certificate de naștere etc.
Ca acte de identitate ne-am folosit pașapoartele și atât.
@Ms. Doubtfire: doar certificatul de nastere (formatul nou).*
Depinde ce vrei sa prestezi si unde.
Singurele acte folosite in UK au fost pasaportul(cred ca merge tot la fel de bine cu buletin)si permisul de sofer. Daca te opreste politia in trafic nu e nevoie sa ai actele la tine, trebuie sa te prezinti in 48 de ore la o sectie sa le areti.
Cand m-am angajat am avut nevoie de act de identitate(pasaport) si CV.
Daca e despre migratie voi fi on topic, daca este doar despre experientele personale ca emigrant nu am cum sa ajut cu ceva.
Migratia romaneasca in perioada interbelica, chiar perioada anterioara, adica secolul anterior este aproape irelevanta pentru poporul roman, dar nu inexistenta. Perioada interbelica este insa interesanta.
Eu voi povesti doar o istorioara a unor familii din vestul tarii, a unor familii care au avut ca repere valorile democratiei promovate de state vechi si prospere acum si poate dintotdeauna.
Strabunicul meu si fratele lui la maturitate au ales cam asa, dupa o decizie luata impreuna cu tatal lor printr-o tragere la sorti, unul in tara sa lucreze pamanturile si sa aiba grija de casa, celalalt impreuna cu alti sateni in pribegie in minunata America, desi familiile lor au ramas acasa. Nicio diferenta intre migratia de atunci si cea de acum. Strabunicul meu a fost cel care a migrat, a revenit acasa de cateva ori, ultima oara inaintea momentului instalarii brutale a comunismului- mare greseala, dar nu s-ar fi dus inapoi in pribegie fara fratele si familia lui, fapt devenit imposibil. Dupa prima revenire a rugat-o pe strabunica mea sa mearga cu el acolo, i-a spus ca este greu departe dar viata era acolo merita traita. Ea l-a refuzat, era convinsa ca il aduce acasa si ca asta este cea mai buna alegere. Nu as vrea sa comentez cu cate critici s-a ales strabunica, chiar si autocritici, dupa ce majoritatea familiei a fost ridicata si dezradacinata la ea in tara,
Cate povesti am auzit in soapta, cate barfe de la sateni care ma intrebau daca mai avem geamantanele cu bani(dolari) cu care se intorsese taica, provocari de fapt in acea perioada. Eu atunci nu prea intelegeam nimic, simteam durerea soaptelor si a tacerilor, mai ales tacerea bunicilor mei cand puneam intrebari. Sa va spun ca au murit bunicii fara sa spuna vreodata povestea reala, ca se uitau mereu cu durere la casa luata si folosita o perioada de comunisti. Dar nu casa si pamanturile erau pierderile lor si nici cauza durerilor nespuse, ci principiile ucise cu sange rece, dar mai ales familia si valorile comune pierdute. De frica asta nu vorbeau nici macar dupa 1989, li se parea mai sigur pentru noi.
Ar fi multe de spus despre transformarile strabunicului meu sau evolutia ca imigrant, de la faptul ca neavand o biserica ortodoxa acolo a ajuns sa mearga la alta biserica, atunci asta fiind o dezradacinare reala, ajungand la faptul ca s-a reintors ultima data fiind convins ca Romania nu va putea altfel decat o tara libera.
Eu sper ca tara asta sa nu mai treaca vreodata printr-un asemenea proces de dezumanizare si colectivizare a valorilor ca cel al ultimilor 70 de ani,si, sper ca alegerile noastre sa fie mereu cele corecte chiar daca e nevoie sa migram pentru siguranta si prosperitate.
Comentariu beton!32
eu sint de citiva ani in UK.
inainte de a pleca din tara ia dupa tine urmatoarele:
– orice factura cu numele tau pe ea. merge si de telefonie dar mai greu. o vei folosi ca sa iti faci contul bancar
– dovada de NCB (no claim bonus) de la firma de asigurari auto din romania.
– orice alt ID cu poza in afara de buletin – (permis auto, pasaport)
nu te lasa prostit de conationali sau de orice alta natie de proprietari. daca esti aici, ai nevoie de adresa. daca nu-ti ofera adresa, pleaca de acolo.
1. cel mai important pas este contul. contul nu-l iei fara adresa. adresa nu o iei fara cont. e un cerc vicios dar se poate sparge. nu toate bancile iti deschid un cont daca nu ai adresa. Lloyds a fost singura, in cazul meu. si veneam cu scrisoare de la angajator, nu oricum. am avut si factura cu numele meu pe ea, din tara.o sa mai ai nevoie de al doilea ID. asta ca sa mearga totul usor.
2. dupa ce ai cont, poti face orice altceva.
3. ai nevoie de adresa. interviul pentru NIN nu e doar o formalitate. ti-l pot refuza. daca esti deja angajat si vorbesti engleza iti vine acasa in citeva zile. daca nu, astepti citeva saptamini.
4. dupa ce iei NIN-ul, inscrie-te la un GP (doctor de familie)
5. casa: daca locuiesti singur, fa cerere la consiliul local ca sa beneficiezi de reducere la plata taxei pentru casa; inainte de a veni studiaza asta: „House price calculator: Where can I afford to rent or buy?” http://www.bbc.co.uk/news/business-23234033
6. masina: ia-ti ceva care merge si e ieftin. nu conteza virsta. in primul an te rupe asigurarea daca nu duci dovada de NCB (no claim bonus) – pleaca din tara cu dovada dupa tine!!! te scuteste de sute/mii de euro. nu lua masina pina nu verifici ce asigurare poti face pe ea pentru ca o sa pierzi o caruta de bani. asigurarile sint mai ieftine online. in primul an e ok sa platesti in rate si road tax-ul si asigurarea. dupa, plateste tot odata.
7. sistemul medical: daca esti urgenta, se rezolva relativ repede.
8. sistemul fiscal: este simplu, platesti cit cistigi. uneori fac recalculari si fie ai fie dai bani. dar pare extrem de corect. daca au sa-ti dea ceva inapoi, o vor face.
10. credit rating: plateste toate utilitatile din direct debit. deschide-ti un cont de economii si pune macar 50 de lire pe luna. dupa 6 luni fa-ti un credit de 2000 si plateste-le lunar. nu e gluma, dac vrei sa iti iei casa ai nevoie de credit rating.
11. limba: daca nu ai deja o certificare de limba, cauta sa o obtii. multe cursuri sint gratuite sau cu sume modice (intre 25 si 40 de lire); cauta cel mai paropiat colegiu si mergi acolo/cauta FENNS (functional english for non native speakers). o sa dai un test si in functie de asta te inscrie intr-o clasa corspunzatoare nivelului. e bine pentru ca iti faci cunostinte si printre alte nationalitati.
12: mincarea: eu am constatat ca mincarea este mult mai sanatoasa ca in romania. toate produsele sint proaspete si cu termen de valabilitate mic. si e mai ieftina ca in romania. puiul nu face spune cind il fierbi. vita nu e tare ca talpa de la pantofi. mielul nu e oaie iar pestele are o culoare placuta, nu decolorat ca in romania. da, daca esti mincator de cirnati s-ar putea sa nu-ti placa mincarea lor. mai ales daca nu esti in stare sa citesti eticheta 🙂 si e bine ca aici poti minca oriunde. nu e ca in romania unde sate intregi n-au un loc in care sa poti minca. singuradata cind mi-a fost rau a fost de la cirnati romanesti. am aflat dupa ca erau romanesti, cind m-am dus sa il intrb pe amicul meu de unde i-a luat, ca sa le dau cu ei in cap. standardul la mincare aici este imens. mincarea vinduta in romania nu se califica. am inteles de ce nu importa ei de la noi. n-au ce. n-ar minca in veci chestiile mucegaite vindute la noi.
13. timp liber: ai atit de multe de facut si vazut incit nu vei stii unde sa te duci. poti sa te plimbi peste tot si sa calci pe iarba. asta daca nu scrie ca n-ai voie. daca nu scrie, inseamna ca ai voie.
de munca este. dar daca vrei londra, fara 3K net de caciula n-ai ce cauta acolo. o chirie pentru un loc decent pleaca de la 1500 de lire. sudul este si el destul de scump. dar oprotunitatile sint mai mari. in alte regiuni aint chirii la jumatate fara de sud dar si mai putin de munca. daca ai sansa, pleaca cu un contract inca din tara.
acum fiecare experienta este unica. dar daca iei hirtiile de mai sus de acasa, ai mult mai multe sanse sa te stabilesti rapid. mi-e mi-a luat 3 saptamini sa am tot pus la punct: cont, casa, NIN, masina.
stiu oameni care au ajuns aici fara sa vorbeasca. dar spala vasele foarte bine si sint muncitori. se duc la cursuri si vor sa invete si se descurca bine.
situatia se schimba pentru o familie cu 2 copii. dar daca muncesc amindoi parintii, e ok.
Comentariu beton!31
@Mihai (și ceilalți care mai sunteți plecați), asta m-ar interesa pe mine: ce fac cu copiii? Bone, grădinițe, școli, afterschool, cât de greu găsești, cât de scump este. Nu îmi fac probleme, atât eu cât și soția ne-am găsi rapid de lucru (asta dacă nu plecăm direct cu contract). Dar cu copiii cum se procedează?
@Ionut: revin cu informatia cit de curind. sa-mi intrreb colegii romani care au copiii la scoala si cresa.
stiu sigur ca la cresa se plateste si ca poti obtine ajutor de la stat dupa o perioada de platit taxe.
stiu sigur ca la scolile de stat nu se plateste. exista si scoli particulare la care platesti.
sa te duci cu dovada de adresa din Romania la banca in UK…asa ceva mai rar:))) le-ai zis sa iti trimita si extrasul de cont acasa? La adresa din Romania bineinteles:))
@zamfir a: ai fost tu la banca sau am fost eu la banca?
au cerut proof of address si le-am zis ca am doar asta, pentru ca stateam la hotel. au zis ok, si asta a fost. fiecare e liber sa faca ce vrea, eu am zis in cit timp mi-am rezolvat tot si nu fabulez.
still mind blowing:)))
@Mihai: mare adevar ai grait … „nu te lasa prostit de conationali sau de orice alta natie de proprietari. daca esti aici, ai nevoie de adresa. daca nu-ti ofera adresa, pleaca de acolo.”
@Ionut:
Pana la 3 ani ai nevoie de childminder care e relativ scump. Daca unul dintre parinti are sanse de job sub 20-25k e mai ok sa stea acasa pana face copilul 3 ani.
De la 3 la 5 ani ai nursery cu 30 de ore gratuit pe saptamana (in sensul ca gradinita e platita de Council).
Nu e suficient pentru ambii parinti sa munceasca full-time dar chiar si asa, costurile cu childminder peste cele 30 de ore sunt mai reduse (sub £20 per h).
De la 5 ani in sus ai scoala, free of charge. Cu lapte, excursii si alte activitati extra, costurile sunt la ~£2-300 per an.
Daca ai alte intrebari punctuale, buzz.
Îmi place subiectul de azi 🙂
E interesant să citesc experiențele românilor stabiliți în străinătate.
Și, cu toate că a fi român în Ro echivalează cu a trăi periculos, am toată admirația pentru cei care au avut curajul să plece în lumea largă.
Mihai, fiecare vorbeste din propria experienta. A mea este apropiata de a lui @MuciFICATorU. Locuiesc in Londra, am intalnit rasisti dar si persoane in regula. Am plecat din tara in Iulie 2016. De atunci am schimbat 4 „gazde”, 3 locuri de munca si 10 femei (glumesc aici). Abia mai tarziu am intalnit un batran englez care mi-a spus regula celor 3 „w”, in Londra, niciodata sa nu crezi in vreme, locul de munca si femei. Daca intram in detalii te apuca nervii: desigur am avut bani sa ma intretin si momentan aici am cheltuit destul, dar incet incet sunt pe drumul cel bun. Vreti sa comparati preturi, in regula, dar aici tinand cont de puterea de cumparare preturile sunt mai mici ca in Romania. In domeniul meu la angajare te apucau nervii: „nu putem sa-ti oferim entry level management pt ca nu ai experienta in Londra(un fel de acidul din sprite, desi industria ospitalitatii trebuie sa fie la fel, peste tot in lume), bine e in regula lucrez ca ospatar, vedeau CV-ul, aaa sunteti prea calificat pt noi si tot asa un cerc vicios. Aaa astia mint aici de ingheata apele si ma refer in CV-uri. Ma repet, vorbesc din propria experienta. De ce am ales Londra/Anglia, simplu: pot sa fiu rapid acasa (ai mei parinti nu intineresc) si limba vorbita este engleza( cel putin oficial). Altfel as fi peste Ocean- Florida, la caldurica. De curand am primit si un raspuns din Australia si m-ar costa aprox 4500 dolari australieni (viza, taxa de consultanta etc), asta daca sunt acceptat la locul de munca. Desigur daca am facut pasul respectiv la revedere Romania. Aici am participat la aprox toate actiunile de protest ale diasporei, ma implic cat pot si incerc sa ajut. ICR (institutul cultural roman) are destule evenimente interesante. Pt „nino” chiar nu ai nevoie de scrisoare cu numele tau, poti suna linistit din tara si te poti programa la un interviu. Contul in banca se poate obtine relativ usor. Pt telefon, giff gaff cum spune si @mucificatoru. Mai sunt destule de precizat, dar daca pot ajuta cu ceva, Misu are datele mele de contact.
PS scuzati scrisul, dar dupa telefon mai greu.
Comentariu beton!13
@Marius, iertare pentru dislike, îmi alunecă dejtiu’ pe smartfon. Vrusăi să-ți dau un like mare și lat. Confirm cam tot ce ai scris mai sus.
Ca idee, că veni vorba de Giffgaff: £0.02/minut în România, pe fix sau mobil. Similar în alte rețele europene. Cu pachete lunare foarte ok. În anumite condiții mai avantajos decât un abonament lunar. Dacă îți permiți telefon mobil la liber. Nu au birouri/chioșcuri/magazine, totul se întâmplă exclusiv online.
@Vera ça va, ça va! ?
Je veux te dire quelque chose. J’ai vu un film disant que la signification de „bisou” a changé!
@Gigi Dă, domne, bizu și lasă filmele! :*
(Nu te supăra pentru roșul ăla, îmi e adresat, it’s me, not you!)
I like pink!
Parcă pe blogul ăsta trebuia să fim sinceri oricare este părerea noastră. Mai nou se bagă pumnul în gură dacă spui ceva diferit! Citeam și comentariile de la postarea cu Sorin heitărul sau ce e, și eram uimit câți aplaudaci are Mihai! Care mai de care să îl înjure/blesteme etc de parcă titularul nu e în stare. Și nu mai spun faze când 2 se contrazic, hop și al 3-lea să nu rămână în urmă. Dar cred că așa e în orice comunitate.
Comentariu beton!14
@Gigi,
În opinia mea (nu știu părerea celorlalți) și după un an de citit/scris pe aici, nu se bagă pumnul în gură pentru ceea ce zici, ci pentru modul CUM zici.
Postări absolut normale, benigne primesc replici încărcate cu înjurături, blesteme, vulgarități. De ce o comunitate ar tolera așa ceva?!
Știi situațiile alea în care se spune ”X e arogant/nesuferit/etc.” ? Ei bine, nu X e vinovat, ci comunitatea/grupul care îi tolerează derapajele. Dacă X e tolerat, aprobat, încurajat, el e convins că-i buricul pământului 🙂
Gigi,ai un like mare!
Cine cui i-a băgat pumnul în gură? Cred că îmi scapă ceva…
@Ionut, marțea suntem mai sensibili. Mi-a scăpat și mie niște popcorn mai devreme, că luasem un pumn mai zdravăn. 🙂
Din tot articolul am o singură întrebare pentru autor:cine,cum și cu ce ocazie ți- a cerut rezidență fiscală????Eu stau de 4 ani în Spania ,am în România două proprietăți ,un teren ,un SRL și o mașină,Doamna stă de 16 ani în Spania și nici dracu nu ne-a întrebat de sănătate.Anul asta în Decembrie am fost în tară într-o scurtă vacanță,am plătit ceva impozite ,o amendă,ura și la gară,nu m-a întrebat nici dracu de rezidența mea fiscală,deși chiar vorbeam cu fetele de la taxe și impozite de faptul că locuiesc în Spania și că trebuie să plătesc penalități pentru plata întârziată a impozitelor. ,Se numește dublă impunere și nefiind legală ,e interpretabilă.
Citez din legea din 2016:
,,Dacă o persoană fizică deţine o locuinţă într-un stat semnatar al unei convenţii de evitare a dublei impuneri încheiate cu România şi deţine la dispoziţia sa şi o locuinţă în România în timp ce o păstrează pe prima, faptul că păstrează prima locuinţă în statul în care a locuit preponderent, unde a muncit şi unde se află familia sa şi toate proprietăţile sale poate, împreună cu alte elemente, să demonstreze că persoana în cauză şi-a păstrat centrul intereselor vitale în celălalt stat, şi nu în România.(Cum?) Acelaşi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit în mod corespunzător şi pentru persoanele fizice rezidente care părăsesc România;(Cum se stabilesc criteriile?)
Dacă nu poate fi determinat statul în care persoana are centrul intereselor vitale sau dacă respectiva persoană nu deţine o locuinţă permanentă aflată la dispoziţia sa în niciunul dintre state, se consideră că este rezidentă a statului în care aceasta locuieşte frecvent. Astfel, se vor avea în vedere şederile pe care le are persoana respectivă în toate locurile din acelaşi stat;
Dacă persoana locuieşte în mod obişnuit în ambele state sau nu locuieşte în niciunul dintre ele,(evental locuiești pe Lună) se va considera că persoana respectivă este rezidentă a statului a cărui naţionalitate sau cetăţenie o are.”
Deci cu o lege atât de ambiguu redactată și pe înțelesul tuturor(insert :am râs cu lacrimi)crezi că merită cineva să își facă griji cu rezidența fiscală?Pe scurt:pentru proprietătile din România plătesc impozite,pentru jobul din altă țară plătesc taxe în țara respectivă.La întrebarea unde aveți rezidența fiscală,răspunsul e simplu:la mă-ta între picioare!
Comentariu beton!13
@Paco, aici chiar s-a discutat despre impozitarea veniturilor cetățenilor români care lucrează în alte țări chiar dacă aceștia plătesc impozite în țările în care lucrează. Asta doar dacă nu au declarat la fiscul din România rezidența fiscală în altă țară.
Și cum pe aici orice venit la buget e vînat cu disperare, nu cred să-i mai intereseze pe ăștia că plătești acolo taxe pe ce muncești.
Eu personal nu știu exact în ce stadiu se află toate astea. Poate cineva care citește știe mai bine.
Eu speram să ne povestești despre ce au însemnat pentru tine formalitățile de relocare inclusiv ce a însemnat să-ți deschizi acolo firmă.
Eu am vrut sa reglez situatia asta acum vreo doi ani cand am aflat de ideea asta de lege. Iti trebuie o hartie de la directia taxe si impozite din tara de resedinta pe care sa o depui (nu mai stiu daca mai sunt si alte acte de dus) la ANAF. Nu mai stiu exact pentru ca am venit in tara in perioada aia cu hartia care trebuie si am aflat ca dura nu stiu cat sa o pot depune sau sa ridic ceva adeverinta dupa, singura solutie fiind sa fac procura cuiva sa se ocupe. Si toti notarii la care am fost cu mama dupa mine erau atat de ocupati ca am lasat balta toata povestea, mi-am inchis toate conturile pe acolo si astept sa ma caute sa imi ceara ceva!!! Ca sa nu ma spun ca nici cei de la ANAF nu stiau prea bine cu ce se mananca povestea asta!
pana pleci ne vom vedea…fata in fata…pt a incheia niste socoteli…oricum te voi cauta pt o discutie…stiu ca lista e lunga…dar voi face demersuri pt a ajunge cat mai repede la tine.
@un prieten ca nimeni altul, ahahahahahahaaaaaaaaa, băejnebun, n-am păr pe cap de câte ori am auzit amenințarea asta. Și nimic, bă, unul n-a fost în stare să mă găsească. Și asta în condițiile în care doar dacă ești idiot nu poți să afli unde lucrez, de exemplu. Hai, te rog io frumos, găsește-mă! Nimic pe lumea asta nu m-ar face mai fericit decât să mă găsești și să ai coaie să vii la mine. De ce sunteți bă toți niște căcănari fricoși, ă? De ce?
@Maslina
off topic:
Am si eu o intrebare ntrebatoare intrebata intrebator: cum a fost dulceata aia?
Best regards ca sa fiu in topic!
@Madeleine….n-am avut timp sa mananc, d’apai sa caut dulceata…….
Cat despre plecatul afara…. Hm…. n-am vrut si nu vreau si mai ales in Anglia, unde tratamentul de baza pentru orice boala este Paracetamolul. Cam in 10 ani 80% din populatie va face insuficienta hepatica. Si din nefericire cam stiu ce vorbesc.
Clar, doctorii din toate tarile astea civilizate (Spania, UK, Canada, US etc.) sunt niste idioti, noroc ca s-au inventat românii destepti care ei stie care e treaba cu sistemele sanitare si cu paracetamolul…
ps : sa râdem oleaca https://www.facebook.com/jorgescremades/videos/1107243209380694/
@Anouk,din păcate nu am participat sau poate mi-au scăpat cu vederea discuțiile referitoare la dubla impozitare
Eu în momentul de față am rezidență spaniolă,număr de asigurare socială spaniolă și card de sănătate spaniol.Iar veniturile mele sunt supuse legislației spaniole.În comentariul meu anterior am pus câteva extrase din lege,ca să se înțeleagă căt e de interpretabilă.În primul rând nu văd motivul pentru care eu ,benevol,să merg la finanțe să declar că îmi schimb rezidența fiscală.Cu excepția Elveției,,piața muncii e liberă în Europa pentru români.Nu știu și nu mă pronunț în cazul celor detașați cu job-ul,IT-iști,ingineri sau astronauți,care întradevăr au domiciliul fiscal în România și prestează în alte țări.Aici îi las pe ei să se pronunțe.Eu mă refeream
la Badea Paco,care își pune sarsanaua în băț și pleacă la cules de căpșuni în Spania.Și dacă e fain,rămâne acolo.
Azi fiind despre UK,am evitat să pun povești,că stricam feng shui-ul blogului.Așteptam povești de la oameni stabiliți în Uk.Plus că la mine ar fii un pic subiectiv:am stat în Spania din 1999 până în 2002 și am revenit în 2014.Perioadă în care s-au schimbat multe.În 1999 am plecat cu viză de afaceri cumpărată cu 4500 de dolari și am stat o perioadă în Atena,purecat de vameși în aeroport ca să pot ajunge în Spania,în 2014 ,mi-am luat biletul de Wizz și în 2 ore jumate eram în Valencia fără să anunț nici fisc nici pe mama dracului,trecând fluierănd prin vămi.Înainte de a da sfaturi ,recomand din toată inima tuturor celor care au gând să o zbughească ,să aibă o discuție sinceră cu ei înșiși și să își răspundă la fel de sincer:DE CE VREAU SĂ FAC ASTA?Este foarte important.O fac pentru bani?O fac că îmi e scârbă de propria țară?Vreau un viitor mai bun pentru urmașii mei?Vreau să trăiesc mai bine și înconjurat de respect?Vreau să îmbătrânesc liniștit?Fiecare întrebare trebuie să atragă un răspuns direct proporțional cu nivelul de implicare ,de efort depus,de riscuri asumate,de capacitatea fiecăruia de adaptare,de nivelul de cunoștințe și aptitudini,de curajul de a o lua de la zero .O vacanță în Barcelona,Viena,Praga,Berlin sau Amsterdam e doar o vacanță.După două trei săptămâni te întorci acasă,la familie,la prieteni la job,la plăcutul sau enervantul cotidian.În schimb când o să te vezi cu valizele și cu un bilet doar dus,sentimentele vor fii un pic cam ciudate.Doar zic.
Comentariu beton!24
Mulțumesc @Paco.
Nu cred ca Brexit-ul va produce mari schimbari, ei vor avea in continuare nevoie de forta de munca. Va fi mai dificil pentru cei care nu au o calificare sau experienta si (mai ales) nu vorbesc limba engleza. UK viseaza la un sistem de puncte gen Australia, problema e ca nu prea are appeal-ul Australiei. Daca ar putea, cel putin un sfert dintre britanici s-ar cara maine la antipozi.
@Radu,
Și ce anume îi oprește?
Eu nu o să îți trimit e-mail și nici sfaturi pentru cei care vor să vină în Mallorca nu o să dau. Sunt situații diferite, legislația se schimbă în fiecare an, depinde mult de caracterul fiecăruia și cât este dispus să lase ”confortul” de la el de acasă pentru câteva luni de ”chin” cu necunoscutul. Spun doar pe scurt: în 2010 vara, după ultimul meu examen din sesiune m-am urcat în mașină cu iubitul meu destinația Mallorca. Fără loc de muncă, fără cunoștiințe și prieteni la care să stăm, fără mulți bani pentru că drumul ne-a înjumătățit economiile. O singură seară am dormit la cineva apoi a doua zi ne-am rezolvat de rezidență și de chirie într-un apartament împărțit. ne-am descurcat cu spaniola pe care o știam din telenovele și puțin cu engleză, nu știau ei engleză. A treia zi ne-am dus la plajă :)). A fost greu? Da, a fost, țineam de puținii bani pe care îi aveam și cumpăram doar strictul necesar, alimente de bază. Dar eram tineri și știam că nu va fi mereu așa și că orice început este greu.
Eu sfaturi nu mai dau, cunosc persoane care au renunțat după nici o lună pentru că au venit cu gândul că e foarte ușor și ți se dă totul pe tavă când tu ești emigrant, nu cunoști limba și nici loc de muncă nu ai. În primul rând trebuie să muncești la caracterul tău, să lași moravurile de mârlan în țară. Este simplu: dacă muncești ai, dacă nu muncești și crezi că merge ca în RO cu ”lasă că știu eu pe cineva să fac învârteli” atunci rămâi în România, țara în care totul este posibil.
Comentariu beton!17
@Roxi – stii de ce se intampla asta? Sunt foarte multi care vin afara si care nu recunosc ca la inceput este greu. Pentru ca oricati bani ai castiga si orice ar spune cineva care a plecat, la inceput este greu. Majoritatea celor care sunt plecati, atunci cand vin acasa, arunca cu bani si lauda tara adoptiva, intr-un sens utopic. Si vin intrebarile magice: ia zi frate/soroo cum este? cati bani faci? mai e loc si pentru mine?
Ca sa imi sustin vorbele vezi videoclipul cu baietasul ala care si-a luat Audi (taran in Spania parca se numeste). Mereu cand aud aceste magice intrebari ma gandesc la acest video.
Apoi cel care intreaba face o socoteala simpla rau. X euro salariul transformat in lei = Wow bah acolo chiar umbla cainii cu covrigi in coada! Vin vad ca nu umbla cainii cu covrigi in coada si multi se intorc acasa cu coada intre picioare.
Ceea ce e nasol este ca visul strainatatii ii face pe unii sa isi ia o teapa grava rau de tot in Romania. Ceea ce ma frapeaza pe mine, este faptul ca nimeni nu face nimic in a estompa tentativele mici de fraudare. Ce este drept daca la nivel inalt nu se face nimic sau absolut nimic, nimeni nu ii baga pe „minusculii” asta in seama.
Man, eu scriu i vorbesc despre viața din UK de vreo doi ani de zile.
Lista de articole e aici: https://manuelcheta.ro/tag/roman-in-londra/
Sau podcastul despre Londra: http://manuelcheta.podbean.com/
Ce zice coelga ta în articol este valabil, cu ceva completări:
– la bănci acum cer obligatoriu proof of address, adică numele tau pe o factură, ceva
– dacă poți schimba permisul de conducere de România cu unul din UK, permisul ăla este folosit pe post de act de identificare și proof of address
– poți sta în chirie în Londra în zone decente, dar pentru 1 bedroom flat aka mic apartament cu dormitor și salon+bucătărie la un loc plătești liniștit 1400 de lire pe lună (atât dau acum și apoi împart cheltuielile cu perechea după ce găsește ceva aici)
– dacă lucrezi pe programare, atunci ai de ales între multe locuri iar ca freelancer sau PFA poți face bani frumoși, minim 250 de lire pe zi, dar trebuie să fii priceput
– transportul mă costă pe lună 120 de lire pentru că merg din zona 1 în zona 1 și înapoi
– Londra are multe de oferit și sunt multe lucruri de vizitat. Sunt peste 300 000 de firme prin Londra, cele mai multe în domeniul horeca și pubs
Mai sunt de discutat detalii, dar poți citi și din articolele mele ?
@manu: o precizare tehnica ref la preschimbarea permisului intrucat multi il folosesc ca optiune de a obtine rapid un proof of ID & address.
Formularul contine o declaratie pe proprie raspundere ref la perioada petrecuta in UK anterior depunerii cererii, iar cerinta e de min ~6 luni.
Multi au impresia ca nu verifica nimeni dar aceste declaratii false, aparent inofensive, apar ca flag-uri in “dosarul personal”.
Iar daca la un random check, nu apari cu vreo urma de istoric in ultimele 6 luni (council tax, utr, electoral roll, etc) aplicatia iti va fi respinsa.
Despre Canada ,USA,NZ si nordice pe cand ? Despre Europa ne informam mai repede si relativ bine de la oameni plecati de ceva timp acolo,fie la munca,fie la studii…
Despre emigrare, cel mai important nu e contul la banca, dovada de adresa, NiNo, scoala pentru copii, (catchment area), sau altele asemenea.
Cel mai important lucru e decizia de a pleca.
Nu pleci pentru copii ( „ca sa le faci un viitor”) sau pentru parinti (ca sa faci bani sa ai cum sa-i ingijesti ) sau pentru sot/sotie.
Pleci pentru tine!
Pleci pentru ca simti ca te sufoci, ca simti ca te sinucizi zilnic. Pleci pentru ca esti alungat. Pleci ca nu poti respira aerul plin de praf si noxe, pleci ca ti-e frica c-o sa mori intr-o zi intr-un taxi sau in accident cu tirul. Pleci tocmai ca stiii ca si dupa ce pleci o sa ti se mai ceara alte taxe nejustificate.
Pleci dupa nenumarate incercari de a schimba lucrurile urmand proverbul ca omul sfinteste locul.
Daca nu esti hotarat(a) sa pleci, nu pleca! Sunt lucruri frumoaste care le poti inca face acolo unde esti. Fa-le!
Si data luata hotarea, restul vine de la sine: Sotul/sotia te urmeaza si te sustine, copiii isi vor gasi noi prieteni si vor invata limba mai repede ca tine, parintii vor avea ocazia sa vada locuri si sa faca lucruri care sa umple golul singuratarii si batranetii.
Si vei sti ce ai de facut: inveti, inveti sa faci, inveti regulile, le respecti.
Si dupa ce pleci, poti sa mai pleci inca o data…
Acelasi „t”, care viseaza de unul singur sa plece inapoi, insa n-are curajul sa faca de unul singur pasul asta din cauza copiilor, parintilor, … a sotiei.
Comentariu beton!20
supriza…stiu ce faci…si cum poti fi gasit… stiu ca ti ai dori sa fie cu public…dar nu ai sa vezi asta…nimeni nu va sti…decat tu …si eu…si atunci chiar o sa ti arat coaiele…ca prea le doresti.stai linistit ,”faptele” bune se fac in timp.nu te amenint.doar iti promit.este ultimul mesaj.urmatorul al vei afla personal…si poate va veni si un popanar sa te satisfaca,pe deplin.te pup pe chelie.
@un prieten ca nimeni altul, ahahahahahahaaaaaaaaa, ahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa.
N-am eu norocul ăsta. Din pacate, ești un căcăcios labagiu ca toți ceilalți care-au mai lătrat pe-aici.
Buna Mihai,
Adaug si eu experienta mea. Mai putin despre ce acte sunt necesare (toate au fost mentionate mai sus) si mai mult despre costuri si viata de aici. Scuzati lipsa de diacritice. 🙂
Suntem in UK din mai 2016 (sotul meu), septembrie 2016 (eu). Sotul meu, inginer automotive, angajat permanent castiga ~ £2000. Eu lucrez intr-o firma de constructii (cam vaga fisa postului, dar am atributii in ofertare si project management ce tine de dezvoltarea businessului, nu de site-urile de constructii pe care lucram; nu stiu cum as putea echivala asta cu o titulatura romaneasca de job) si castig £1770. Cele doua sume reprezinta venitul net.
Amandoi am venit aici dupa ce am sustinut interviuri in prealabil, deci am avut siguranta unui loc de munca odata ajunsi in UK. Amandoi vorbim bine limba engleza.
Nu am economist bani in ideea ca vom emigra. Sotul meu a avut aprox £1000 ca economii la momentul mutarii (a stat intr-o locuinta de serviciu timp de 5 luni, deci nu a platit chirie si costurile au fost legate doar de mancare/ vizite/ transport).
In sept 2016, ne-am mutat intr-o casa (2 dormitoare + living) cu gradina pentru care platim £650/ luna + cheltuieli (intre £200-300/ luna). Nu impartim spatiul cu nimeni altcineva. 🙂
Avem o masina noua (VW Golf 7, din 2017), in general avem 2 excursii in Europa pe an + vacanta in Romania si nu pot spune ca ne impunem limite in a cheltui. Nu suntem nici extravaganti, dar ne permitem cam orice ne dorim.
Cu toate cheltuielile (rata masina+ asigurare+ service+ combustibil, alimente, cheltuieli lunare (pentru casa), cheltuielile noastre pe calatorii, carti, mese in oras, turism local, haine, cosmetice, cadouri) reusim sa economisim in fiecare luna minim £1000.
Mesajul pe care incerc sa-l transmit este ca desi veniturile nu sunt cosmice, costul si calitatea vietii sunt diferite fata de Romania. Si in Cluj-Napoca o duceam foarte bine, dar nu am fi putut niciodata economisi la fel de mult sau cheltui bani pe vacante fara a salva luna de luna ceva din salariu. Acum ne permitem o vacanta dintr-o jumatate de salariu.
Mesele la restaurant/ pub nu sunt scumpe…cu £15-20 poti sa mananci foarte bine, iar calitatea serviciilor este mult peste ce am experimentat in Romania.
Cu ploaia e asa cum a zis cineva mai sus, ni s-a uscat gazonul de tot cat am fost 2 saptamani in Romania. Nu ploua asa des, nu in cantitati industriale. Iernile sunt mai ploioase, dar in restul anului vremea e foarte placuta. Niciodata nu e prea frig sau prea cald.
Nu avem nici rezidenta, nici cetatenia britanica. Vedem ce idei le mai vin guvernantilor romani inainte de a face pasul acesta! 🙂
Nu am experimentat sistemul educational sau cel de sanatate decat tangential. Nu am avut nevoie de servicii medicale de urgenta, deci nu ma pot exprima pe aceste domenii.
Ca peste tot in lume, daca esti serios si iti faci bine treaba, lucrurile vor merge in directia dorita de tine.
Si ca toate cele de mai sus sa fie posibile, nu locuim in Londra ci la jumatatea distantei dintre Norwich-Cambridge (suntam cam la 1.5h cu masina de capitala extraordinar de scumpa). Pentru cei care isi doresc sa locuiasca in Londra, ar fi bine sa aveti economii consistente inainte sa faceti pasul acesta.
Comentariu beton!19
Sau faci ca mine: pleci singur, stai ceva luni în cameră cu alt om și dai 300 de lire pe lună numai pentru acel pat. Tactica asta merge cât ești singur în Londra, de exemplu, și doar pentru un timp limitat cât să strângi ceva pentru un loc mai fain la 400-700 de lire o cameră numai pentru tine într-o zonă ok.
Pentru cei care vor sa plece…sfatul meu este sa se gandeasca bine de o suta de ori.
Bine…acum depinde si de situatia lor de acasa…etc
Daca ai 25 de ani..nu ai copii ..e altceva.
Noi acasa aveam o situatie relativ buna spre foarte buna,insa in ultimul an ocupatia respectiva nu a mai mers..iar cand esti obisnuit cu un anumit stil de viata e greu sa o faci in Ro cu un salariu normal.
Am stat la masa..am discutat…am pus in balanta ce e pozitiv..negativ si am luat hotararea ca pentru vacante si trai linistit e ok in „”anglea””.
Am bagat la inchiriat locanta mea si a sotiei si am purces cu tot calabalacul spre tara lui Arthur cel cu masa rotunda.
Precizez ca avem si un flacau de 3 ani si 6 luni.
Viata in patria ploii si al vantului omniprezent o ducem intr-o draguta casa cu 6 camere impreuna cu fratele meu si sotia lui(ei fiind de 2 ani aici).
Asaaaa…acum la partea financiara:
1. MANCAREA ESTE IEFTINA
2.ORICE INSEAMNA TRANSPORT..E SCUMP
3.NU TE ANGAJEAZA NIMENI PE POSTUL DE ACASA
4.PANA SA AI PARTE DE BENEFICIILE COPILULUI DUREAZA CEVA
Sunt foarte rasisti…au deja o eticheta pusa pe romani..indiferent cum arata omul din fata lor…si de multe ori noi aratam tipla pe langa ei.
Vremea este oribila..noi fiind amatori de soare…
Pleci la munca pe intuneric si te intorci tot asa..aici la ora 15 deja se blureaza …
Oamenii sunt reci..au un obicei sa zambeasca automat la orice asazisa gluma si in secunda doi deja schimba mimica faciala.
Si da..sunt betivi…vezi sambata seara in cluburi carduri de femei rupte..dar cand zic rupte pai rupte.
Sa vezi tinute pe ele…aproape in chiloti cand afara sunt grade cu minus.
Treaba cu englezii grasi…e mai mult fabulatie parerea mea…bine ..noi locuim intr un oras universitar cu multi studenti.
Aaa..englezoaicele sunt cochete ce i drept..se machiaza bine si se imbraca bine indiferent de cum arata(din ce am auzit sunt nitel cam jegoase..acum nu pot sa stiu inca nu am incercat nimic)
Pentru cei care au copil o sa fie dificil cu gradinita celui mic…ma refer la programul parintilor..luat dus la gradi…gasit fereastra orara cine duce si cine ia plodul …
Asaa..una peste alta..in timp daca aveti amandoi un job cat de cat bun…ajungeti amandoi undeva pe la 3000…3500 lire pe luna
Scazi 1000 chiria plus utilitati(casa ori apartament minim 3 camere..obligatoriu copilul are camera lui..parintii camera lor si un living),mai scazi maaaxim 200 pe mancare..care mancare este semipreparata..congelate…ori gatiti voi..cam tot aia.
Ramai lejer cu 1500..2000 pe luna deoparte.
Asta fiind partea buna
Partea nasoala…este ca dorul de casa..indiferent de cat de bolnava e tara ta…
O carafa de vin bauta vara in Bucuresti in centru..o bere in Brasov…sunt nepretuite
Se aude mai bine un..mm matii de bulangiu in trafic la noi decat privirea de englezoi…ahh Roumeinia..
“Se aude mai bine un..mm matii de bulangiu in trafic la noi decat privirea de englezoi” – corect, asa ca, cu riscul de a ma repeta, nu mai bine stati dracului acasa ? Adica e de-ampulea frate sa te ia politia pe sus instantaneu pentru ca i-ai dat o palma (nu pumni, nu cutite, nu bate de baseball etc.) la unu, sa-ti lase masina in mijlocul drumului (de fapt cheama tractarea si ti-o ia si tot tie iti vine factura vreo $1000 acasa) s.a.m.d.
https://www.youtube.com/watch?v=L6WtsakHbB0
Îţi place sau nu: 0 0
Am locuit 11 ani in UK (4 ani in Yorkshire, 7 ani la Londra). Mi-a placut foarte mult, a fost acasa practic (acasa aleasa, spre deosebire de Romania care a fost acasa la intamplare, pentru ca acolo m-am nascut). Cu toate astea, am ales sa ma mut in Noua Zeelanda cand am avut un copil, pentru ca nu s-a potrivit modului nostru de viata sau mai ales finantelor.
Buna alegere cu NZ. UK e probabil a 2a tara de cacat din randul celor civilizate, doar cu putin peste US, si asta pentru ca au sistem de sanatate public, daca n-ar avea ar fi tot cam pe-acolo.
ps : just to be clear, cand ma refer la tarile civilizate nu-i includ si pe nespalatii din sudul europei (italieni, spanioli, greci), care-s doar niste români oleaca mai civilizati, dar nu cu mult
Intentionam sa ne mutam si noi cu cele 2fetite,as vrea sa stiu daca scoala respectiv gradinita sunt ft scumpe cum se vehiculeaza ?Bineinteles ca nu in Londra…undeva la 2ore de !
Elvetia este iarasi o optiune interesanta dar trebuie macar engleza sa o stii cum trebuie, ca sa ai sanse de angajare. Desigur ca optim ar fi sa te descurci onorabil in germana. Cu cat ai o calificare mai inalta cu atat ai sanse intr-adevar sa tragi lozul cel mare dar asta se stie deja. In rest aud ca foarte interesanta ar fi emigrarea in America latina, indeosebi Nicaragua, o tara foarte stabila politic, sigura, clima superba etc,etc…
Salut, am citit cu mare interes articolul și comentariile. Am aflat câteva informații utile. Eu lucrez in IT in Cluj Napoca, o duc bine, nu mă plâng, dar nu îmi permit o casa fără a lua un credit enorm. Îmi permit o vacanta, mâncare, vizite la doctor, o chirie de 180 euro pe lună, haine ? m-am decis sa plec pentru o perioada nelimitata in UK, Londra, minim un an. Am deja o oferta buna, peste 4000 lire pe luna, la o banca mare. De ce vreau sa plec? Pentru că m-am saturat de hoții care ne conduc, de oamenii mereu nervoși pe stradă, pentru că răutatea lor probabil va creste in mine. Nu înțeleg ideea ” mie sa îmi fie bine, altul poate sa moară”. Cum poți fi fericit când alții nu au bani de pâine?? Si să nu zică cineva că schimbarea e in mine, că nu e. O schimbare nu o aduce un om, e nevoie de mai mulți adepți. Vteau sa ies si din zona de confort. Da, cineva ar zice că sunt nebuna, aici am un job bun, familie, prieteni, singuranta. Sunt singura, nu am copii, am 27 de ani. Nu am nimic de pierdut. Vreau sa ies din zona de confort și să am parte de experiențe noi, chiar daca asta înseamnă și zile mai puțin bune, care probabil vor fi. Dacă nu va fi bine, incerc altundeva sau mă intorc. Vreau sa nu trăiesc cu regretul de a nu fi încercat ?
Scuza-ma crezi ca acolo nu vei intanli oameni rai?Ba chiar mai multi, in Romania ii mai intelegi ca-s ai tai..in strainatate nici nu se uita la tine …ca esti roman..doar cat au nevoie.
Eu sunt dezamagita de cata de superficiala este lumea, eu sunt in
ITALIA pot sa spun ca italianul cel mai prapadit se considera superior tie..job-urile la multinationale DAR SI CELELALTE le dau doar la italieni cu relatii sau strainii(mai angajeaza ei asa cate unul ca sa arate ca uite se intampla..practic sa creeze povestea) ,foarte putini, dar cu relatii.Director nu te pune nimeni…nu visati..nici macara dupa ani buni..nici macar secretar dar director…..asta sa o stiti..Ei angajeaza straini sa le faca munca mai grea la bani putini…DECI CUM CREDETI SA VETI FI VAZUTI SI RESPECTATI???CAND UNA CU LICEU CARE VB DOAR ITALIANA ESTE SEFA TA CARE AI FACULTATE SI VORBESTI 3 LIMBI FLUENT???ITALIENI SUNT AROGANTI…INSA SI FRANCEZII..PROBABIL CI RESTUL..
PRIETENIILE SE FAC INTRE EI, EVIDENT PE RELATII SI NEVOI ..CUM ESTE PESTE TOT DAR PRACTIC AM SIMTIT PE PIELEA MEA CAT ESTE DE GREU SI CATA SUFERINTA.SA NU MAI AI FAMILIA APROAPE, MACAREA CARE ITI PLACE,RESPCT pt tine si cultura ta..absolut nimik.Personal nu reusesc sa imi fac un prieten..se ranjescs toti fals la tine…doar atat este grotesc..pana la urma pt. 3 bulendre si o farfurie de mancare in plus..eu consider ca este un chin.
pUTETI INCERCA..MULTI INTRA SA INTR-UN CERC VICIOS..SI RAMAN PRINSI ACOLO..SI IN ROMANIA ESTE F GREU DAR SA STITI CA SI IN AFARA
Ei sunt foarte superficiali….noi inca maia avem dorinta de a ne casatori de a face copii…iubirea de parinti…ei nu vor obligatii de niciun fel,,,,,este greu..f greu
M-am mutat in Anglia in 2016, printr-o agentie. M-am dus cu primul job gasit: camerista. Comparativ cu ce am lucrat in tara (joburi office, oleaca inginer, in vanzari etc), conditiile din Anglia erau super. Dar comparativ cu ce primeau englezii, conditiile au fost groaznice. Reguli separate pentru englezi si romani, drepturi separate… ni se incalcau drepturi de baza si noi habar n-aveam. Cu multa documentare de pe net, am aflat un pic cum e situatia reala in Anglia. Intr-un final, m-au dat afara ca am fost bolnava o zi. I-am dat in judecata si am castigat.
Ce vreau sa spun este sa aflati de dinainte ce drepturi aveti si cum functioneaza treburile pe acolo. E pacat sa stati la limita saraciei englezesti doar fiindca voua vi se pare ca aveti bani.
Sistemul e diferit si aici e un exemplu: drepturile angajatilor. Variaza in functie de vechimea avuta in companie. La inceput ai foarte putine, apoi se tot adauga.
O alta parte foarte diferita: drepturile femeilor. Pe aici, barbatii englezi is scosi afara din acasa pentru te miri ce motiv minor. Sunt cuminti, ascultatori, timizi. Daca te fluiera vreunul pe strada poti chema politia. De la prima palma, barbatul e arestat. Si totusi, am vazut tare multe romance care stau cu niste jeguri doar fiindca-s romani. Dureaza ceva pana ii intelegi pe englezi. La ei nu merge cu intarziat juma’ de ora la intalnire, verificat daca n-o fi violent, imbatat sa vezi cum se poarta si alte chichite din-astea romanesti. Tre’ sa-i crezi pe cuvant ca-s barbati buni si chiar sunt. Sunt si romani buni (foarte putini), ce-i drept. Dar tot nu inteleg de ce femeile inca accepte sa stea la cratita si sa le tolereze toate magariile, cand exista alternative mult mai bune.
Buna Andrea,
Imi poti lasa te rog numele firmei prin care ai plecat?
Si eventual adresa ta de mail unde as putea sa ti adresez cateva intrebari?
Multumesc.
Ioana
Buna ziua tuturor.Doresc sa ma mut cat mai urgent in Anglia dar nu am pe nimeni acolo si doresc cateva sfaturi.Vreau sa ma mut in Liverpool si doresc cateva sfaturi in legatura cu chiria munca sanatate.Locuieste cineva in Liverpool? Cat costa sa inchiriez si eu o camera mica fara mari pretentii? Ce pot sa gasesc de munca? Cat se plateste netto pe ora sau pe luna? Ce acte sunt necesare pentru inchiriere si angajare? Ce suma de bani ar trebui sa am la mine pentru primele 2-3 luni de acomodare? Ar fi multe de intrebat dar nu vreau sa va deranjez prea mult cu intrebari inutile.Daca doriti si puteti sa ma ajutati va rog frumos sa imi scrieti aici sau in privat pe adresa [email protected] multumesc.
Andreea, ești printre puținii care semnalează drama situației din UK.
Mulți cred că aici se îmbogățesc, curg rîuri de lapte și miere.
Nimic mai fals. Românilor le e rușine să spună prin ce umilințe trec. Mulți fabulează și nu vor să spună adevărul, fie se tem, fie le este rușine.
Că sunt discriminați în fiecare zi, sunt mult prea deștepți și le fură altora pîinea de la gură.
Cel mai ușor lucru să scapi de un om inteligent și muncitor, care devine incomod, îl dai afară.
Tipic englezilor fără educație și caracter. UK e un shit country.
Nu recomand mutarea în UK, pentru nimic în lume.
Englezii sunt cu mult sub nivelul nostru (la intelect mă refer), sunt rasiști și extrem de falși.
După Brexit, lucrurile au luat-o razna aici, ca persoană overqualifed (2 facultăți) ajungi în situația ridicolă să nu mai găsești job.
Pe niciunde. Chiriile sunt enorm, case sunt vechi pline de melci, șoricei. Au igrasie.
Alimentele pline de chimicale.
Londra e poluată de răutate, iar englezii comparativ cu alte nații trăiesc în propria lor ipocrizie. Urăsc românii, se răzbună pe ei într-un mod jenant, incalificabil.
Am cîteva experiențe de genul acesta.
Credeți sau nu, veniți să trăiți aici și o să vă lămuriți singuri. Canada, America – nu sunt o opțiune pentru mine. Franța, poate.
Englezii sunt puturoși, rasiști, hateri, bîrfitori, etc.
La capitolul muncă România i-a întrecut de multă vreme.
Chiar și la capitolul onestitate. Sunt niște încuiați. Din prea multă aroganță, nu vor să învețe să facă diferența dintre romi și români, este o impunere socială grotească. Parcă ar fi niște păpuși mecanice, nu oameni, se lasă dirijați și manipulați de o presă bolnavă.
Nu știu dacă trebuie să-mi fie milă sau silă. Un popor pervers, care insultă gratuit nații muncitoare venite pe meleagurile lor să-și cîștige pîinea în mod cinstit.
În niciun caz, UK.
Rectificare pentru mesajul postat anterior.
Repost – ”După Brexit, lucrurile au luat-o razna aici, ca persoană overqualifed (2 facultăți) ajungi în situația ridicolă să nu mai găsești job.
Pe niciunde. Chiriile sunt enorme, casele sunt vechi pline de melci, șoricei. Au igrasie.”
Îmi cer scuze pentru publicarea mesajului cu greșeli.
https://www.zoso.ro/am-plecat-din-anglia-din-cauza-brexit/
Merită citit acest articol.
Accident de muncă în Marea Britanie – Ce putem face? Unde putem raporta acest lucru?
Dacă un angajat are un accident locul de muncă si accidentul nu este provocat din vina lui ci din cauza unor măsuri de siguranță insuficiente și inadecvate sau pur si simplu accidentul respectiv este provocat de către terți, atunci lupta pentru despăgubiri este ca și câștigată. Nu este întotdeauna ușor, așa că unii oameni se simt neajutorați și renunță la asta. În tot acest timp, despăgubirile din Marea Britanie pot fi foarte ridicate și, de asemenea, se iau în considerare și alte forme de compensare, nu doar despăgubirile pentru incidentul în sine.
Chiar și persoanele care lucrează ilegal pot solicita despăgubiri pentru accidente de muncă. Cu toate acestea, nu pot solicita compensarea pierderii salariului. În același fel, persoanele angajate prin agenție pot obține și ele despăgubiri. Deoarece procesul de revendicare a despăgubirilor poate dura mai mult și depinde mult de durata procedurilor și de calitatea documentelor pentru a vă asigura că totul se va încheia în mod favorabil pentru dvs., se recomandă să contactați un avocat sau o companie, ca Insito Despăgubiri, care este specializată în acest domeniu
Ma intreb totusi atunci daca atata-i de scump chiria atunci de ce mai lucram in UK ca toti banii pe care îi muncim sa dam la chirie si sa nu putem trimite bani la familii. Pe mine ma desgusta tara asta, eu nu am vazut asa ceva frate pai lumea nu vrea sa steie in UK definitiv deorece este costisitor tinand cont ca eu imi doresc sa stau aici dar dupa sfatul acesta pe care l-am citit ma dezgusta ma repet este foarte frustrant pentru mine si vreau sa mentionez daca vrei sa platesti pentru o chirie ca tu si partenerul sau cu partenera ta sa stai trebuie sa platesti o groaza de bani si conditiile sunt mai rau ca la boscheti pai numai la share house-uri cum îi stiu pentru ca sunt si la ira actual platesc pe saptamana 360-440 de£ in pana mea suntem sapte persoane casa este buna dar in bucatarie lipsesc dulapuri , sau intr-un share house ar trebui sa ai si masina de uscator dar proprietarul spune ca e bine si afara la soare pai ba atata timp cat platesti la casa trebuie sa ai si masina de spalat tinand cont ca suntem sapte deci tara este dexorganizat din punctulasta de vedere bani multi si conditii jegoase vrei lux atunci trebuie sa dam toata averea sa ma f….. t in gura lor de rasa ce is