Prin vară așa dădusem o fugă la maică-mea la Vâlcea (nu de alta, dar se simțea de la București niscaiva miros de salată de vinete, cu roșii și telemea d-aia grasă de bivoliță). Intuisem bine, fix de la mama se simțea. Mă rog, făcuse și cartofi prăjiți, dar ăia sunt ca banii, n-au miros.
După ce-am băgat în fizic până nu mă mai puteam mișca fără să mă sprijin de pereți, hai la cumpărături să-și ia chestii pe care nu le poate căra singură. Mergem, punem în coș, hai la casă să plătim. Iar acolo, din obișnuiță, am scos cardul și beep-beep, aia fost. În mașină, femeia dă să-mi plătească, iar io îi zic să-și vadă de treabă că, pe lângă că nu-mi trebuie banii ei, nici nu umblu cu cash la mine. La care face ochii mari:
– Cum adică nu umbli cu cash la tine? NICIODATĂ?!
– Iegzact, NICIODATĂ.
După care, sfătos:
– Nu înțeleg de ce nu faci la fel, doar ai văzut ce simplu e.
Maică-mea tace și începe să rumege informația.
– Auzi, da’ de unde știu câți bani mai am pe card?
M-a pufnit râsul:
– Tu oricum știi mereu cât și ce bani cheltui (știț’, mama era șefa la bani și pe vremea când trăia taică-meu), dar dacă chiar ai dubii, verifici instant la primul bancomat.
– Păi și dacă am nevoie pentru mers la doctor sau mai știu eu ce?
– Da’ cine te oprește să scoți o sută-două de lei cash după ce iei pensia? Și dacă mai ai nevoie, mai scoți, că doar sunt ai tăi, faci ce vrei cu ei.
N-a mai comentat nimic, dar s-a uitat la mine cu aceeași privire pe care mi-o arunca și când afla c-am luat cinci în teză la matematică. Și mereu afla, nu știu cum naiba, că io nu-i spuneam. Partea bună e că acum măcar nu mi-am mai luat și cafteală. Atâta doar că a mai asistat o dată cum plătesc lejer cu cardul minunata sumă de 2 lei și treij’ de bani, că uitasem să luăm o sticlă cu apă plată. Și iar a făcut fața aia.
Mno, probabil vă întrebați nedumeriți de ce v-am povestit toate astea. Stați așa că aflați acum.
Săptămâna trecută m-am dus s-o iau de la aeroport (te dai naibii, e cosmopolită, merge în vizită la nepoți la Londra, nu te pui cu madam Vasilescu), iar de-acolo, odată recuperată trebuia s-o trec prin tot Bucureștiul ca s-ajungem în Militari unde urma s-o urc în autocarul care merge la Vâlcea. Îndrăzneț demers, nu? Mai ales într-un București unde drumul ăsta poate să țină de la o oră la cât ți-o fi norocul.
Evident, pe drumul de costișă către Militari i s-a făcut femeii foame și sete, iar pe mine m-a luat un pipi de nu mai știam unde e frâna și unde accelarația. Așa că vrând-nevrând am oprit la prima benzinărie care ne-a ieșit în fața ochilor ca să rezolvăm rapid. Când am ieșit de la toaletă, am aruncat scurt un ochi spre mașină, maică-mea ia-o de unde nu-i. Dar n-apuc să mă întreb unde naiba a întins-o, când aud de undeva din lateral dreapta:
– Tu vrei ceva?
Maică-mea, cu un sandviș și-o sticlă de apă în mână, se pregătea să plătească. Clatin din cap că nu. Și-atunci, out of nowhere, s-a produs a opta minune a lumii: distinsa făptură care mi-a dat viață a scos cardul contactless, l-a trecut peste POS și beep-beep, gata plata. Am rămas cu gura atât de căscată că am mai reușit s-o închid la loc doar când m-am urcat din nou la volan.
Ce voiam de fapt să spun, dacă am reușit s-o conving pe maică-mea (care are o rezistență la nou și la tehnologie mai ceva ca funcționarele de la poștă) să plătească cu cardul, e aproape imposibil să nu reușiți și voi cu ăi bătrăni ai voștri. Și-ar fi păcat măcar să nu încercați, nu de alta, dar de ce să ia alții banii ăștia:
Între 6 noiembrie și 31 decembrie, Visa da startul campaniei nationale de iarnă „Convinge-i pe ai tăi să plătească cu Visa” în care fiecare tranzacție realizată cu un card Visa are șansa de a câștiga 500 Euro /zi, iar prima tranzacție făcută în acest an cu un card Visa poate câștiga 10.000 de euro.
Maică-mea zice că știe deja ce face cu ăia zece mii de euro, sunt ca și cheltuiți, o parte i-a programat pe căprării și cu o parte cică de când voia ea să mergem împreună la Paris primăvara.
Şi eu am reușit s-o conving pe maica-mea să plătească cu cardul. Singura neînțelegere a fost că eu am spus să verifice suma de pe ecranul POS-ului înainte de a plăti, iar ea voia să vadă şi soldul în acel moment. Dar am remediat şi asta.
@Gigi, când io zic. 🙂
Eu am reușit să o fac pe o fostă să-mi plătească cu cardul…ei.
M-am simțit un pic…întreținut…dar mi-a trecut cât ai plăti cu cardul !
Comentariu beton!29
@Ananas, mai ai șî tu un număr de telefon?
@Mihai, nu îi mai folosesc telefonul…și nici numere cu ea nu mai sunt…eh, nu le putem aveam pe toate…
@Ananas, pfff… amator. 😛
@Mihai, iar ceri aiurea numere de telefon?!
Comentariu beton!14
În magazinasele dă pă la țară se plătește in proporție dă 80% cu pixu
Adică pă caiet . Așa că un POS e complet inutil .
Mai avem cam 100 de ani până la civilizație
La mulți ani pentru ieri boss !
PS. Nu dai o țuică de ziua lu matale ?De prună, că altceva nu beau
Sau două ?
Comentariu beton!21
@Colonele, acum zici? Am dat sâmbătă. 🙂
Sâmbătă ? Phiiiiii !
Adică ți-am zis lamultiani pă degeaba ?
Comentariu beton!13
@Colonele, păţăști. :)))))
Pe ai mei nici o sansa cu cardul.La tara mai greu,le e mai comod sa ia pensia in mana si sa plateasca.Chit ca am inteles ca ar fi un bancomat acolo,dar e greu sa-i mai inveti.In schimb m-au surprins cand a sunat mama sa le iau un ,,televizor din ala mare,,da’ mare ,peste 1 metru” ca nu mai vedem asa bine:)).De cand trag eu de ei sa-si ia …
@Marius, ușor-ușor o să se întâmple și la ţară. Cel puțin așa sper.
Mama, Dumnezeu să o ierte, era o modernistă. Avea pensia pe card și plătea cu cardul. Și se juca pe calculator zuma și jungle arcade.
Comentariu beton!19
@GabiI, de când mă chinui s-o conving pe mama să-i iau calculator…
Mihai, o să o convingi și după aia o să o convingi să nu mai stea toată ziua la comp…
Comentariu beton!13
si mama se joaca zuma 🙂 si are 2 carduri-ala de pensii si un card de credit 🙂
si tine la ea si cardul de pensii al unei amice care nu vrea sa invete sa butoneze ATM si ii scoate ea pensia.
Pe mama nu a trebuit sa o conving eu pt ca se adapteaza relativ bine la tot ce e nou si comod, inclusiv relationarea cu facebook-ul (la 73 ani), merge bine…Dar daca tot suntem la categoria de a-i invata pe altii chestii bune hai sa va dau si eu un sfat. Stiu ca vor curge glume cu cardul /pinul nevestii/sotului, dar am intalnit o situatie in care sotul a ,,putin murit subit” intr-o excursie iar familia era disperata deoarece nu stia pinul si nu putea intra in posesia banilor necesari inmormantarii, penca banii astia mereu sunt la limita in familiile majoritare din tara. In acea zi , cand am ajuns acasa, l-am chemat pe al meu sot si i-am comunicat ca in fata ofiterului de stare civila pinul personal, apoi am evo…aaa..involuat prin a ne pune acelasi pin la carduri pt ca niciodata nu stii ce se intampla. Si tot un caz cu un coleg care s-a stins la patrujdeani si familia ramasa fara parole la calculator, facturi online, pinuri si altele. Executat si scris clar toate shortcuturile si adresele necesare si comunicate partenerului…nici nu s-a uitat pe ele dar eu stiu ca trebuie sa le aiba…si da, nu am ce sa ascund pt ca nu ne scotocim telefoanele sau emailurile, in cel mai rau caz poate se apuca sa plateasca el facturile online ….
Comentariu beton!21
Cum asta boss ?
Și după ce crăp tot io trebuie să platesc ?
Bă, da nu se mai oprește chestia asta ?
Comentariu beton!37
@MAS, io zic să-i ceri și parola de la Facebook. Că nu se știe niciodată. :))))
aaa…acum imi dau seama ca pe mama am convins-o mai usor sa-si faca card/facebook/email…dar pe sotul meu nu reusesc sa il fac sa-si faca facebook sau whatsapp, spune ca e satul de miile de emailuri de la serviciu….hmmmm, cred ca trebuie sa imi numar cutitele din bucatarie???????????
Noi am ales să ne împuternicim pe conturi pentru orice eventualitate. Si parintii la fel. Nu neapărat pentru ce-i mai rău dar ca să fie.
@Mira, orice împuternicire încetează la decesul titularului. Scrie în Codul Civil. Crede-mă, cu asta lucrez. Dacă te duci la bancă și zici că titularul a decedat, dar vrei sa scoți bani ca împuternicit nu se poate.
Poți să nu anunți banca, dar doar dacă relațiile cu ceilalți moștenitori sunt cel puțin urbane, că poate ieși bucluc.
@Ady, ştiu sunt constientă de tot ce spui tu. Pe de altă parte, dacă stam să ne gândim, situaţia de care se vorbeşte în comentariul iniţial (scoaterea de bani din contul unei persoane decedate cu cardul știind codul PIN) este echivalentă.
@ady…asta daca te duci ca prostu’ la ghiseu plans, imbracat in negru , te vei trezi ca ti se cere dezbaterea mostenirii si mai astepti vreu 2 luni…dar daca ai cardul si pinul , te duci linistit si-ti rezolvi problemele…daca nu ai card, te imbraci in roz si te duci linistit la ghiseu si ceri banii ( ca nu de pomana te-a imputernicit ala care te-a imputernicit), nu trebuie sa trambitezi ca esti in doliu( dar eu vorbesc de cei normali la cap nu de cei care se bat ca chiorii pe mosteniri).
Dupa 8 ani de occident, tata o arde lejer cu cardul…l-a convins pe un vecin ce are magazin sa-si instapeze pos
Comentariu beton!15
@Redoo, moamăăă, POS la notatul pă caiet. Asta chiar e cea mai tare invenție a secolului. :))))
Merge si caietul…#statulparalel
Comentariu beton!18
Nici eu și nici ai mei nu plătesc cu cardul pentru vreun premiu ci pentru că pur și simplu e mai ușor.
Iar la cât de repede uită tata, e mai ușor și să vadă pe extras pe ce a dat banii în loc să încerce să-și amintească și să socotească.
@Anouk:)))Dupa cateva episoade in care nu mai gasea ba un topor,ba nush ce fierastrau imi povesteste tata ca a inceput sa-si tina un carnetel in care noteaza tot ce da pe la vecini.Ca vin aia sa imprumute tot felul de chestii si el stie ca a dat dar nu mai stie cui.Asa ca … sanatate multa sa fie
Comentariu beton!13
@Anouk, și ce, crezi că le-ar strica premiul?
@MV, nu le-ar strica, evident. Dar eu nu cred că banii vin din premii ci din muncă.
Să se bucure de premiu oricine îl primește!
Mama foloseste cardul de ani buni, poate si pentru ca are “doar” 60 de ani impliniti recent. Are si laptop si se descurca binisor. Soacra-mea, trecuta bine de 70, este si ea utilizatoare de card si zilnic are program de jucat pe computer. :)) La ea se explica prin faptul ca locuieste din anii ‘90 in Australia si s-a adaptat conditiilor de aici.
Comentariu beton!13
@Alya, mă crezi că te invidiez?
Aşa-mi plac progresiştii ăştia… nu mai pot! Eu scot jumate de salariu şi jumate o las pe card. Am cheltuieli pentru care îmi trebuie cash, ţin cash. Nu mă simt „mai de la ţară”. Abia aştept să vină iar avangardiştii ăia (au mai lătrat pe la un articol despre finanţe) care dau cu flegme în homo erectus cu bănuţu’ la buzunar.
@Vera…și…zi așa…ai bani pe tine ? 😉
@Ananas tocmai am dat jumatea de salariu cash pe o pungă de covrigi. Daca ziceai şi tu mai devreme…
Comentariu beton!15
@Vera,esti pornita de dimineata.Si eu platesc cash de obicei,cand platesc cu cardul nu platesc cu ala pe care incasez salariul ci cu unul pe care-l alimentez separat si nu are legatura cu nimic.N-am chef de complicatii.
@Ananas,a dat jumate de salariu pe niste bascheti,nu pe covrigi:)))
@Vera daca salariu’ e mic e ok sa scoti jumate sa-l tii la portofel.
Iar daca te repereaza baietii ca ai cascaval la tine, ai ocazia sa exersezi schemele de ninja invatate la cursurile de auto-aparare. (trolling mode off)
E alegerea fiecaruia cum si cat foloseste tehnologia.
Si da, exista “riscuri” pentru ambele extreme.
Dar e de apreciat deschiderea generatiei 50+ pentru solutiile moderne de banking si nu numai.
Comentariu beton!11
@Marius M am o dimineaţă de mierda. Sunt uşurată că n-am făcut un anevrism până acum. Dar am apăsat butonul chill şi sunt ok, lumea e în siguranţă iar.
@Paul mişto comentariu, thumbs up!
Sunt liniştită, nu mă atacă nimeni niciodată pentru salariu. :))))
Ehehe,cand mai ai chestii nasoale de dimineata te invata baiatul cum sa scapi:respiri adanc,numeri pana la zece si iti bagi… scurt de cateva ori.In orice si in oricine:))).Apoi tragi iar aer in piept si te apuci de lucru.
@Vera, tu pe mine mă minți ! Ți-ai luat teneși ! @Marius M are dreptate ! Tu în loc să investești și să o îi ții pe card….faci ravagii ! Recunoaște cu mâna pe card !
@Marius M fics aşa! Am suduit în cap toată flora şi fauna globului preţ de fro 3 minute, simţeam o venă cum mi se zbate la căpuţ. Şi apoi BING! şi-a dat sistemul reset! Acu’ trag de nişte taste şi ascult muzică, all good!
@Ananas da’ n-am negat, tot blogu’ ştie că am teneşi de la blacfraidei. Şi vezi că avansăm în relaţie dacă deja mă cerţi pentru bani 😀
Şi, apropo, @Marius M, dacă nu-i plăteam atunci, venea a doua mare schismă a anului în finanţele-mi şi clar nu mai pupam. Acu umblu lipită, da’ fudulă :))
@Vera ti s-a aplecat de la tortul lui Mihai?! Recunoaste ca l-ai mancat pe tot.
@Marius NU am pus gura pe tortu’ lui Mihai! Numa’ zîc..
Primul loc de munca…toata lumea lua banu’ cash!
In ziua de salar…nebuneala!
Am intrebat-o pe colega de la conta, oare nu s-ar putea rezolva cu un card toata treaba…si ea, gentila, ba bine ca nu! Zis si facut.
Incerc sa-l conving pe-al meu tata (Dzeu sa-l ierte) sa-si ia pensia pe card…nu tre sa astepte postasul, nu tre sa-i dea ciubuc la ala…(de parca ii facea nustiuce favor). Nu si Nu si NU!
Pana cand, intr-o zi ne-senina de toamna in care a stat dupa postas o zi intreaga si nu i-a dat pensia…
o luna, doua am stat cu el pana isi lua complet pensia de la bancomat…apoi, incet, incet a intrat si el in secolul vitezei 🙂
@kla, să nu-mi zici că și plătește cu cardul.
@kla,
Stai să vezi, că nu scapă de poștaș cu una cu două. Socrii mei primesc pensia pe card, dar… talonul de pensie îl aduce poștașul. Lunar. Cu ciubuc 2 x 5 lei – că urcă săracu’ 3 etaje 🙂
@Laura, să nu-i deschidă. Le lasă aviz în cutia poștală și se duc și le iau de la poștă.
10 lei că urcă 3 etaje??? Cine-mi dă și mie 10 lei pt același lucru. Jur, le urc de mai multe ori.
@Ady,
Și eu am fost revoltată, dar lor li se pare normal. N-ai cu cine să te înțelegi.
@Mihai Vasilescu
Da. A platit si cu cardul, si-a luat si un card de cumparaturi cu o dobanda preferentiala pt pensionari…l-a achitat din ultima pensie…
true story!
mama are pensia pe card de mult timp si stie sa-l foloseasca.
mai nou, se imprieteneste cu netu’.
ma suna acu vreo luna ca i-a dat frate-miu un telefon de-ala cu desht. nu intelegeam.
adica de-ala de care mangaiati voi!
aha, un smart.
da, si ma-nvata Alina (fata pe care o are-n gazda) sa umblu pe internet.
bun, in gandul meu, o sa fii mai ocupata cu retetele de prajituri si acatistele pe net.
spre amiaza ma suna kinderu’:
bai, a innebunit lupul, maia mi-a cerut prietenie pe fb. si tu, mama, nu esti in stare sa-ti faci cont!
nu va zic ca pana seara tot familionul era in lista ei de prieteni si de-acum atenta si la prietenii nostri – am murit si am inviat cand m-a sunat o fosta colega sa-mi zica ca e prietena cu mama pe fb, prilej cu care i-a dat si numarul meu de telefon.
deci e cu dus-intors sa-i spurci pe astia batrani la tehnologie.
Comentariu beton!27
@moatza, nu e, mă, mie mi se pare fun. 🙂
Nici nu mai stiu cum arata banii de cand nu am mai folosit cash. E langa mine , unde stau, asa la vreo trei case mai incolo, un magazinel a lu’ un indian, si din cand in cand, mai uit sa cumpar cate un maruntis, de obicei paine si ma bag pe acolo. De fiecare data ma ia indianu` la 13-14 ca de ce n-am cash, cum sa platesti mai putin de £1 cu cardu`?
@MuciFICATorU, da’ matale pe unde ești? C-am uitat. Știi de la o vârstă memoria…
@mihai, pai daca a scris omu ca o paine e sub un £, cam pe unde poa’ sa fie? India, of course :)))))))
Sa-i dai acatiste lu’ indianu ca accepta sa-i platesti cu cardu entru mai putin de 1 euro. Aici, pe meleagurile canadeze, magazinelele mici nici nu accepta plata cu cardul sub 5 $…doar alea mai mari sau mai reputate, ca sa zic asa, iti accepta sa platesti orice suma. Pe undeva e normal daca stai sa te gandesti… pentru fiecare tranzactie pe care indianu’ o face cu POS-ul, plateste bancii un comision…cel putin asa e p-acilishea 🙂
pese: La multi ani dom’ primar….pastoresti si pa meleaguri canadeze, parol
dublu pese: sorry pentru virgulite si caciulite lipsa….keybordul meu e recalcitrant la chestii de-astea….am auzit ca esti un dictator al gramaticii. 🙂
@MuciFICATorU, fix pe englezii astia autentici ii iubesc. E sub 5£ iti luam 0.50 comision. Iei o laie. Uneori tin cu mine niscai numerar
Cash man here.Asa râdea nevasta de mine că-s taranete si statea ca curca prinsă -n craci,in fata casei de la market,ca nu mergea ING.Portofelul meu nu are niciodată probleme de soft,nu îmi ia comision la interogare de sold.Plm,daca-i curentu oprit in toata tara,pinu meu funcționează ca uns.
Bani gheața egal libertate pentru mine.Bani gheața si aur.
Comentariu beton!22
@edelweiss, puteam să-mi pariez viață c-o să zici ceva de genul ăsta. 😀 😀 😀
@Mihai,am mai spus-o si aici si la tătar.Cashul si tot timpul un spyderco karahawk si un ka-bar combat kukri la mine, este combinatia perfectă.Si in masina o frumusete de topor.
@edelweiss, și saci din ăia groși de plastic, nu? 😀
@edelweiss Ok, am gugălit ca să nu mor cumva. Şi intrebarea (legitimă, aş putea spune) e: cum/unde vieţii ţii acel kukri, că m-am lămurit de karahawk că-i mititel şi se pliază.
@Vera,are 34 cm lungime totală,teaca si ham.Ideal când este frig afară si ai geaca.
Deci îl ţii la coaste sau pe spinare. Şi nu te junghie teaca aia când încarci baxurilii cu apă plată în portbagaj?
Întreb şi io, că mereu m-am văicarit că mi-e greu să ţiu în geantă un briceag Bear Grillz (knock-off, nici măcar original, că atunci îl scoteam doar ca să mă laud), d-apăi să umblu cu o baby-macetă în cârcă. Ah well, ce pot ca să mai zic… deie conjunctura să nu fie nevoie să le foloseşti. Dăcât ca să îţi tai o felie de friptană direct dă pă proţap. :))
@edelweiss, asa agitata e viata prin Buzau? Ca o sa petrec vreo 4 zile pe respectivele plaiuri si sa am idee ce pun in bagaj :))
Florr,nu.Este ca peste tot.Sunt cimitirele istoriei pline de eroi,oameni care sunt siguri nu li se întâmplă tocmai lor,soferi cu impresii de wrc .Iar dacă ai o armă la tine este zero dacă nu știi sau nu poti sa o folosesti.
Fiecare cu ce-l doare. Eu am la mine permanent tirbușonul. ?
@edelweiss, te inteleg.
@Anouk, that’s the spirit :)) si eu port unul. zici ca ne asociem sa facem clubul ala? :))
@Marius, nu vrei să guști din tortul ăla întâi?! :)))
si eu prefer sa fiu fara cash desi, cum zice si @vera, sunt chestii pe care doar cash le poti plati. De ex cheltuielie in bloc nu le pot plati online sau altfel, doar cash. Si bineinteles ca s-a intamplat sa sar o luna pt ca am uitat sa ma duc sa scot de pe card si sa ajung sa le platesc in ora aia cat sta madame administratoarea in bloc. In rest ma declar multumita, inclusiv magazinasele alea mici si macelariile de la piata au POS, deci scap de o grija.
Nu scap insa de griji cu fii-mea, care s-a invatat si ea cu cardul cu bip-bip si cand o trimit singurica sa ia una alta, se intoarce cu juma de magazin sau isi comanda singura mancare pe app si vine juma de restaurant si mai e si foarte satisfacuta ca „uiteee cate am luat, am platit cu cardul”. :))))
Cand era mai mica credea ca ATM si cardul sunt doua instrumente magice care scuipa bani oricand si oricat avem nevoie.
@singlemum, și ce ce i-ai spus că nu e așa? 😀
@mihai, da, a trebuit sa ii spun ca nu e asa atunci cand era sa imi manance vreo suta de euro ca imi luase cardul ca sa cumpere pe ceva joc nush ce case si din alea! Noroc ca nu stia ce numere „sa bage intre linii” si a venit sa imi ceara ajutorul!
Când e vorba de cardul celuilalt, TOATE femeile cred chestia asta
Indiferent de vârstă
Comentariu beton!16
@colonele, deci e genetic, zici? :))))))
Exactly !
@singlemum Poți plăti online și întreținerea la bloc. Asociația de proprietari are un cont în bancă unde poți vira banii. Știu asta de la unu’ care s-a înjurat cu administratorul și numai așa plătește. Are administratorul mai mult de muncă să vadă pe extrasul de cont cine și când a plătit.
Este destul de greu sa convingi vechile generatii sa foloseasca cardul.
@Rentă, mi-ai lipsit zilele astea.
@mihai, renta’ are un talent mare man, reuseste sa iti sintetizeze un intreg articol intr-o fraza. Sa vezi ca acu’ isi face si el blog si te sparge :))))))))))))
@singlemum, și io zic. Aș fi fanul lui numărul unu.
Io am încercat să-l conving pe tata. N-a mers! În fiecare zi de pensie este călare la bancă. Îmbrăcat cu hainele alea bune. Eu îl bănuiesc că face și baie.
Mi-a zis mereu că habar n-are să umble la bancomat și „nici nu prea mai văd, tăticule…”
Eh, o să învețe sigur când n-o mai fi tinerica aia la bancă pe care o place.
Comentariu beton!21
@Dihania, da’ și ea-l place?
@Mihai, tata are Parkinson. Și umor cât cuprinde. L-am întrebat dacă sentimentele sunt reciproce. A zis: sunt singurul bărbat care tremură în fața ei, tată! Cum să nu mă placă?!
Comentariu beton!37
@Dihania…:) 🙂 🙂 🙂 🙂 mooor…jur! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@Kla2005, arată-mi tu mie o femeie care rămâne imună la un bărbat care tremură în fața ei. Și io o… O și atât!
Noi – 90% plata cu card. Țin în portofel vreo 30 de lei pentru urgențe gen taxi sau țigări în zone fără Mega. În rest….nu prea văd banii la față, ca să zic așa. Ai mei au carduri și, din câte am văzut, le folosesc destul de des. Cardul e cam singura „bucățică” de tehnologie pe care au acceptat-o destul de lejer. Au și PC, dar doar pentru mail și gugălit (adică fără rețele sociale, fără comenzi online, fără jocuri). Mă chinui de vreo doi ani să-i conving să-și ia (sau să le iau) un e-book, dar nici o șansă. De câteva luni doar tata s-a dat pe smartphone, dar încă are probleme în a-l folosi. Smart tv și frigider nou le-am băgat cu de-a sila pe gât eu și frate-miu, altfel și acum s-ar fi chiorât la un Goldstar din ’94 și ar fi ținut mâncare într-un Arctic cu 5 ani mai bătrân decât mine.? Dar, încet, rezistența lor la progresul tehnologic începe să scadă, ceea ce mă bucură. Când voi reuși să le șterg din grilă antena3 și româniatv, pot zice că my mission is complete.
În legătură cu campania, mi-ar prinde bine ăia 500 de euro, că la 10000 n-am nici o șansă. Prima tranzacție din an cu Visa am făcut-o în prima zi din an, deci…. ??
@Ionut, nuș’ cum să zic, da’ și mie mi-ar prinde bine. 😛
@ Ionut ”Mă chinui de vreo doi ani să-i conving să-și ia (sau să le iau) un e-book, dar nici o șansă.”
Cumpără e-readerul, pune-le ceva cărți pe el și arată-le că pot mări literele cât și cum vor. Nu o să mai renunțe la el. Mama mi-a confiscat ereaderul când a văzut cum merge treaba.
@Ionuț, cu e-book-ul am rezolvat-o simplu, i l-am luat cadou. Cum ziceam, mama are cataractă, în plus din cauza altor probleme, în ultimii vreo 2 ani a stat mai mult în pat. Mereu îmi cerea ceva de citit, dar la majoritatea cărților îi e foarte greu și obositor pt ochi. Așa că de ziua ei i-am luat un e-book mai simpluț (nu kindle), i-am pus vreo sută de cărți în format e-pub și i-am scris pe un carnețel amănunțit cum accesează, cum deschide, cum „dă paginile” și mai ales cum schimbă fontul.
Bineînțeles că l-a început au fost probleme, că nu găsea butonul de on/off, că de speriată ce era (e mereu speriară de tehnologia nouă și când e speriată orice fel de logică, explicații, etc sunt moarte și-ngropate; și nu eram lângă ea să-i arăt) nu înțelegea expresia „pe muchia lui”. Mă enervasem, că păruse s-o intereseze când l-a primit și acum nu mai știa să-l deschidă, frate-meu băga șopârle că „știi cum e, se dă încântă și nu-l folosește”, așa că l-am sunat pe tata „oprește-te din orice faci și du-te să-i arăți unde e butonul de on/off pe muchia reader-ului că-mi crapă o venă”. Nod gordian rezolvat, mama a citit într-o veselie și e încântată de device.
Pai, distractie placuta la Paris:)))
@laura, :)))) abia aștept. :))))
Tu vrei sa convingi oamenii să plătească cu cardul! Pfoai, mult succes, mai ales cu ăștia de 60+.
Acum câteva luni a fost o furtuna puternică în țărișoară, pui de uragan, ceva. Și a aruncat ceva copaci pe casa mătușii mele. Decât să o lăsăm să privească din pat direct cerul, am preferat să facem rapid un transfer online, încât să facă reparațiile. Toate bune și frumoase, se repară casa, acum urmează momentul să primim banii înapoi. Și aici se declanșează urgia! Contul în care intrasera banii era la CEC, se duce mătușa mea cu extrasul ei de cont și cere să fie virați banii, decât că înapoi în contul nostru. Ți-ai găsit, nici pomeneală. Bagă la înaintare o ciocolată bună, se milogește de doamna de la ghișeu, hai cucoană ca nu trimitem o rachetă în spațiu, băgăm bani într-un cont. Începe tanti să ceara informații: numele nostru, adresa de acasa, numele si adresa bancii, cont, BIC, numarul de la pantofi nu l-a luat, dar cred doar ca a fost neglijentă, precis era și asta acolo, iar imediat după zodie și culoarea preferată.
Noi liniștiți, gata, se întâmplă minunea, intră banii. Cucu, nici pomeneală, iar se duce la banca, a treia oară. “Mai cucoană ce să fac să bagi banii ăia întrun amărât de cont?”
Distinsa făptură competentă începe sa îi ceară si un extras de cont de pe contul nostru, ca sa fie ea sigură că sunt toate cifrele corecte, să nu cumva să greșească operatoarele o cifră, pentru că e o sumă așa de mare.
Stăteam și ne gândeam dacă ăștia sunt proști sau fac parte dintr-o bandă organizată? Ăștia vor să îmi spargă casa și iau toate informațiile preliminare.
După ce am trimis mail cu toate datele plus extras de cont au virat banii. Toata manțocăria a durat 2 săptămâni, o ciocolată, 4 drumuri la bancă și muuuuulți nervi, pentru o sumă ridicol de mică în comparație cu masurile exagerate de precauție. Competența CEC.
@Ana R., woooow, TRĂIEȘTI!!!
Trăiesc și urmăresc tot ce mișcă! Dacă nu mă bag în seamă, nu înseamnă că am murit. ?
@Ana R, bine de știut. 😛
Pai daca nu avem cash, moare comertul online, ca ne e frica sa platim cu cardul si platim ramburs!?? Mor! Acu, cu marile reduceri necugetate, erau bietii curieri sub munti de colete, iar in jurul lor era iadul dezlantuit: nu ai 5lei? Nu ai 2 lei? ??
@IoanaR, mie nu-mi e frică să plătesc cu cardul, MI-E FRICĂ DE CURIERII de la noi.
Maica-mea si-a mutat pensia pe card de când căpătase o oroare maxima de lingăul de poștaș care veșnic ii cerea ciubuc ca-i aducea pensia acasă. I se făcuse sila de el si gata, a luat măsuri :))) Evident, poștașul a remarcat asta si aproape i-a bătut obrazul pentru asta ;)))) pe maica-mea a interesat-o aspectul de la zero in jos :)))))
Comentariu beton!12
@NagaQ, taht’s the spirit. 😀
Pentru mine cardul e chestia aia cu care plătesc atunci când n-am cash la mine şi cu care plătesc online.
De fapt n-aveam nimic de zis azi, dar trebuia să-mi fac prezența pe aici si sa salut zeițele 😀
@Papi, ia să vedem dacă și zeițele te salută. 🙂
Hola, Papi! Te felicit, ori ai fost cuminte ori nu te-a aflat soața după weekendul cu colegele!
@Vera: Ori… dar chiar am fost cuminte 🙂 Hola!
Bună, @Papi.
P.S. hai să văd dacă știi răspunsul la salutul ăsta?.
Buna sa-ti fie inima, @Elena! 😛
PS: Clar ca nu l-am stiut 🙂
@Papi, răspunsul era: bună ești tu, Elena.
La pacanele nu merge cu cardul neam:)))
Mai usor mi-a fost sa intru in internet decat sa ma dezlipesc de banii cash! 🙂 Banii sunt subiect gingas, mereu mi-au lipsit , cum sa-i stiu in alta parte decat la mine in poseta?
Pe mine mă ceartă bărbată-miu că n-am niciodată cache. Merg cu roaga la el să-mi dea 20-30 lei pentru zarzavat.
Dar seniorii (peste 80 de ani) îs încremeniți în cache. Au rămas mască atunci când am plătit cu cardul la restaurant. Greu…
La ai mei e fix invers de cand s-au pensionat nema card. De fapt la mama, tata e o specie aparte. Pupe baiatul pe ei de micuti. Mama cat a lucrat a avut card, dar pt ca probabil careva si-a luat vreo mica „atentie” aveau niste porcarii de carduri facute si cand am vrut sa ii schimb cardul (fix din asta contactless), ce sa vezi ca nu se poate ca e pe contract colectiv bla, bla. Plus ca nu puteam face o gramada cu el. Cum mereu ma vedea ca sunt nemultumit de card a decis ca la pensie sa se razbune pe ei. Plus ca sta cu tanti care ii aduce pensia la taclale. Tatalui acum un an i-am luat telefon smart din motive de comunicare, mai trimiti o poza, cred ca mai citeste o stire. deci clar viber, whats si skype – eee se lauda la nevasta, vezi ia uite ce am alea, alea. Nevasta (adica mama) termina cu prostiile ca ala e mai destept ca tine (mistouri si dragalasenii de genul). Mama isi iubeste dracia de samsung, din ala slide ce n-am vazut, greu sa il schimb. Tata in schimb si-a dus tel pana acum de doua ori in service, nu stiu cum face ca mereu se deconecteaza de la wifi plus ca mereu isi intrerupe datele si pana la urma tot pe telefon vorbim, noroc ca au scos astia romingul. La ai mei e mai greu si daca ma gandesc nici eu nu sunt vreun mare as cu tehnologia. Cartea e carte sa nu aud de kindle si alte lucruri. Totusi, tata mi-a luat primul calculator, HC-90.
@Marius, ai avut HC-85???!!!
@Mihai, am avut HC-90 cred ca si acum se mai afla pe undeva prin casa. HC85 vazusem la un var si cum nu se mai gaseau, tata mi-a luat 90-ul
Eu deocamdată muncesc s-o conving pe mama să-și opereze cataracta. Până nu face asta n-are cum plăti cu cardul că nu nimerește cifrele pt pin. În plus, la mine acasă magazile cu POS și angajați care știu să-l folosească (ultima oară se adunaseră toți că m-a mâncat undeva să dau cu cardul) sunt mai puținele.
Dar tata plătește cu cardul (pe unde poate), face comenzi on-line, transferă bani prin aplicația de e-banking de pe telefon (mi-a luat câțiva ani să-l conving cu e-bancking) și alte modernități d-astea. Eu folosesc e-bancking de vreo 10 ani, dar aplicație pe telefon nu mi-am instalat încă.
@Ady, apăi la cel cu contactless, la plățile sub 100 de lei nu mai trebuie să bagi pin-ul.
Deocamdată n-are d-ăla și cam greu cu mersul la bancă (din cauza altor probleme de sănătate). În plus, sincer, la noi în orășel mai greuț cu plata cu cardul. O să încerc eu cu cardul pt bonurile de masă, că e contactless, te anunț dacă merge. 🙂
@Fanul care a dat minus DOAR la comentariile mele:
Mă placi, aşa-i? Cumva te-am refuzat? 😉
@Vero, te place!
@Elena Io îl înţeleg, zău. Mi-a şi atras atenţia, sunt captivată, gata 😀
@Vera, e o EA. Crede-mă!
@Dihania ehehheeee, şi mai interesant. Io simţii un junghi în ceafă, dar am zis că e de la poziţiile de somn. 😀
@Fana mea dragă: la miezul nopţii când îmi incantezi numele, ai grijă că nu-s botezată „Vera”.
Bai frate ,nu ajungea una?acum avem si Elena si Dihania?Sau una scrie sambata iar duminica o sa avem:daca e duminica e Dihania?
P.s. Ai uitat sa schimbi numele pe telefon si pe la 13 ai ajuns acasa?Uite dom’le cum afla hotii programul:))
@Marius, mi-ai luat vorbele de pe taste.
Beep-beep si gata ?! Poate pentru voi ! Pentru noi … va urăsc visceral pe voi ăștia care țineți dictai coada in loc ca sa va plătiți toate rahatelele cu cardul, pana va băgați voi pinul, pana vi-l ia, dacă vi-l ia, pana semnați etc. etc.
@Faiantaru, hai cu noi în secolul 21, promit că vei fi umit. Boss, îmi ia mai puțin de o secundă să plătesc la mega. Până scoți tu cash-ul eu sunt deja ieșit pe ușa. Serios, ai putea să încerci cardurile contactless, o să fii uimit.
N-am mai semnat la plata cu cardul de minim două cincinale. Și nu e contactless. 🙂
Ooo sa-ncerc, daaar dacă m-ai indus in eroare si o sa vezi intr-o seara cum ți se încrucișează niște fascicule roșii prin camera si dând ușor perdeaua la o parte o sa vezi niște băieți in negru care sar vizavi de pe un acoperiș pe altul … sa știi ca sunt ai mei !
1. Mama plăteşte cu cardul dar nu umblă la ATM. Bine şi-aşa rău! ?
2. Cu smarfonul n-a reuşit nimic niciodată deşi a încercat toată lumea s-o şcolească, nu doar impulsivul de mine.
3. E OK gestul tău, dar în tribul meu Master Card rulz!
P .S.: Ninge (de 20 de ore!)
@VictorR, știu. Sper să rămână la voi acolo. De ninsoare zic. 🙂
Deap. Oricum, la voi, după blocurile gri, n-aveți ce face cu zăpadă. Dăcât nervi în plăcinta aia de beton care e Bucureştiul. Las-o aici: un băduț, o săniuță, un schi….PLM. Ignoranți.
@Victor, de poveste la voi! Eu mă bucur de zăpadă. Sper să te bucuri și tu! ☃️
Parca mai bine ma simt cand am bani cash in buzunar si in casa. Ho, nu dati cu pietre ca dau si eu. 🙂
Cred că am mai povestit aici (sau în altă parte, on-line sigur am povestit), strângeam și eu bani pt o chestie, puținei că mai erau și altele, și îi țineam într-un plic într-un sertar, să fie acolo un ban lichid în casă până venea vremea chestiei. Și am aruncat plicul la o curățenie prin sertare.
Și povestind oamenilor pățania am aflat că unii au aruncat plicul cu salariul. A doua zi după ce l-au încasat. 🙂
Bai, voi sunteti normali la cap? Va dati seama ca daca s-ar da carduri la toti pensionarii, ar trebui sa vina popa cu POS portabil in sutana cand bate la usa? Plus ca banii astia ar fi fiscalizati?
Comentariu beton!16
Eu cred că aș putea trăi liniștită doar cu card sau aproape doar cu card, cu foarte puțini bani lichizi la mine. Doar la piață și întreținerea la bloc nu le pot plăti cu cardul. Inclusiv mâncarea de livrat o pot plăti cu cardul în aplicație, unii cred că au POS portabil, ar mai trebui doar 2-3 lei pt bacșiș dacă simt că merită.
Iar dacă față de cardul de debit am sentimente foarte călduroase, cel de credit e al doilea soț al meu 😀
Poti plati si intretinerea apartamentului prin transfer bancar, fiecare Asociatie de proprietari este obligata sa detina cont bancar, cere de la administrator contul Iban
Cartofii prajiti n-au miros??????
O, Doamne !!!! Nu cunosc multe alte arome care sa-i intreaca ! O nebunie !
Altceva vroiam sa spun: cand merg la bancomat si stau cu zecile de minute in spatele a 5-6 persoane carora le trebuie cel putin o jumatate pentru o operatiune de maxim 3 minute…..
Stai sa vezi cand te nimeresti la bancomat dupa tiganca aia mai desteapta din trib in ziua cand se dau ajutoarele sociale si scoate cash la tot clanul.
Cat timp cashu’ pentru clan e scos din bancomat si nu din buzunarele audientei e inca bine.
@Adriana, păi schimbă bancomatul. 🙂
moama ce bengosi sinteti voi cu cardurile.
in germania (o tara foarte inapoiata dupa cum se stie) in magazinele normale unde de regula nu faci cumparaturi mai mari de 100 de euro se plateste in proportie de 60% cash (statistica oficiala).
stati ca vine si mai bine. cartile de credit (visa, mastercard si alte asemanatoare) nu sint acceptate absolut deloc in magazine. sint acceptate la hoteluri (nu chiar la toate) si in cam 20% din restaurante.
la noi se folosesc cartile de debit numite ec-card, alea sint valabile peste tot. ma distrez copios de cite ori insotesc persoane din alte parti decit europa (state, israel, canada, australia, marea britanie) si nu le sint acceptate cardurile de credit.
situatia e asemanatoare in olanda, belgia, luxemburg, franta, spania, portugalia, tarile scandinave. in toate locurile astea cardul meu de debit ec-card e acceptat fara probleme, nu insa si cardurile de credit. exceptie. asa cum spuneam – hotelurile mari cu adevarat foarte internationale si o proportie foarte mica din restaurante.
asa ca va puteti strofoca cit vreti, in europa centrala, de vest si nordica, adica exact partea inapoiata a europei cardu de credit nu are nici o valoare si se plateste relativ des cash.
:-)))
avem carti de credit? da, cei mai multi dintre noi avem. pentru ce? pentru cumparaturi pe net.
@Leonardo, boss, eu vorbesc aici despre carduri de DEBIT. Știi tu, ăla pe care-ți iei salariul, respectiv pensia. Care card de debit poate fi Visa. Asta ca să nu mai scrii tâmpenii despre măreața Germanie. Așa pot să spun și eu că am fost în Suedia și ABSOLUT NIMENI nu folosește cash. Dar la ce-mi folosește să dau exemplul ăsta? Boss, te rog io, nu mai da exemple din Germania.
@Leonardo, muhahaha, acum am văzut c-ai scris că în europa nordică se plătește cu cash. Prietene, suedezii vor să scoată cash-ul din circulație DE TOT. Te rog eu, nu mai comenta fără să te documentezi, că te faci de râs.
Eu nu inteleg la ce te referi.Cartile de credit sunt cardurile de la noi cele cu descoperire de cont( sau cum naiba le-o zice)?
@Marius, nu înțelegi la ce se referă pentru că e un talmeș-blameș în tot ce-a scris el.
@mariusm
asta e numai in romania. pe tot restul planetei visa e card de credit.
@Leonardo, doamne ferește! Da, boss, Visa are politică specială pentru România. Tu te auzi ce spui?
@Leonardo, nu știu cum stă treaba în Germania, dar uite cum e în Olanda: https://www.europeanpaymentscouncil.eu/sites/default/files/news/file/epc_infographic_dutch-payment-landscape_final.pdf
Am ajuns la bancomat de două ori în decurs de un an, în rest am plătit orice și oriunde cu cardul, inclusiv la tarabe în piață sau la fermă. Taxele și impozitele se achită online, iar în magazine aproape toată lumea plătește cu cardul.
@didina
regret sa te contrazic si pe tine. ultima data am fost in olanda cu o saptamina inainte de paste. un coleg din israel m-a rugat sa-l insotesc in cadrul unui proiect comun. desi rezervarea la hotel a facut-o el cu visa prin booking.com, cind a dat sa plateasca cu visa nu i-a fost acceptata. a trebuit sa apeleze la mine si am platit cu ec. nici nu l-a intrebat nimeni daca e vi sa normal sau debit ca in tarile lumii a treia. au vazut visa au refuzat.
in amsterdam a trebuit sa-si scoata o cantitate mai mare de cash ca sa poata plati prin magazine pentru ca nu-i acceptau nici visa nici mastercard.
la cele mai mjulte magazine am platiti amindoi cash, desi eu as fi putut plati cu ec care e 100% acceptat. sint foarte bmulte magazinase in amsterdam (ca de altfel in toata europa) care pur si simplu nu au pos.
cu cardul de olanda sau orice alta tara central europeana poti plati mai peste tot, nu insa si carti de credit, iar daca scoti visa din portmoneu pentru ei e automat card de credit si nu e valabil.
nu pot confirma ca lumea in olanda plateste preponderent cu cardul, din ce am vazut eu proportia era cam 50-50.
@Leonardo, mă contrazici degeaba, locuiesc aici de câțiva ani și merg săptămânal la cumpărături. În afară de copii și persoane în vârstă, majoritatea achită cumpărăturile cu cardul. Sunt și magazine unde nu ai contact cu vânzătorii, scanezi singur cumpărăturile și platești cu cardul.
Există două tipuri de carduri: betaalpas (debit card) și credit card, fiecare folosește ce consideră potrivit.
Visa emite ambele variante în Olanda (credit și debit), poți verifica pe site.
Io știu că AMEX (American Express) are o problemă în Europa. Cardurile de credit Visa, de ex, sunt ok în orice țară europeană.
Adică nu e vorba de credit în sine, ci de instituția financiară cu care colaborezi…
cardul de debit poate fi visa probabil numa in romania. epe tot restul planetei visa e card de credit. mai intereseaza-te.
bineinteles ca scriu timpenii despre germania, sint numai de 27 de ani aici, ce stiu eu?
bineinteles ca am fost si in suedia (nu numai o data) si am platiti preponderent cash laolalta cu ceilalti de la coada care probabil ca nici nu erau suedezi ci doar se prefaceau ca sint sa ma deruteze :-)))
ce vreau politicienii sudezi nu e e ceea ce vrea populatia suediei, exista o mare rezistenta la chestia asta. statul suedez doreste lipsa cash de vreo 15 ani. ia ghici de ce nu s-a realizat?
@Leonardo, tu-ți dai seama că eu mă contrazic acum cu un om care scrie „ce vreau politicienii sudezi”? De fapt, ai și tu dreptate, io sunt idiot.
Da, boss, ai dreptate, e cum zici tu. Baftă acolo!
@Leonardo, boss, dacă stai pe 27 de ani în Germania nu înseamnă că nu poţi să fii prost. Sau ai impresia că dacă vorbești altă limbă ţi se înmulțesc neuronii? Prostia e universală, ascultă-mă pe mine.
@Leonardo,posibil sa ai dreptate dar eu am card Visa si nu de credit.Deci pe ala iau banii si nu am nici o descoperire de cont.Adica am bani pe el,cheltui,n-am bani,ma uit ca boul la ecranul bancomatului.
domnu vasilescu, va rog sa ma scuzati pentru greselile gramaticale in limba romana. am plecat la 19 ani din romania si am vorbit cotidian limba romana doar cinci ani, cit am facut liceul la cluj. pina la 14 ani am trait in sibiu in medu exclusiv german si n-am avut ocazia si placerea sa folosesc cotidian limba.
eu si recunosc cu umilinta ca sint foarte prost, uluitor de prost chiar. dar avind in vedere ca am doua doctorate (unul la ucla si unul la mit) si profesez ca profesor universitar la una din cele mai prestigioase universitati din lume, si avind in vedere cit sint de prost, va dati seama cit de infiorator de prost sinteti dumneavoastra domnule vasilescu? puteti sa ma injurati in multe feluri (desi nu inteleg de ce), dar injurindu-ma in felul asta va dati seama ca va injurati foarte grav pe dumenvoastra?
@Leonard, boss, îți mai spun o dată, tu ești prost că ești prost, nu că așa te-am catalogat eu. Treabă care n-are nicio legătură cu limba. Fie ea română sau germană. Tu ești la fel de prost în orice colț al lumii. Oriunde te-ai duce, greu e doar pentru cei din jurul tău.
ok, daca sint prea prost pentru blogul asta…
mult succes domnu vasilescu :-)))
@Leonardo, dă-i doamne româno-germanului mintea cea de pe urmă. Te pup, boss. Tai-tai.
hmm …probabil ca nu locuiesc pe „restul planetei”….in principiu U.K este o insula…mai mare ? probabil, de asta am 2 carduri VISA de debit !
Wow, uşurel că vă sar ochelarii de pe nas, băbăieţi! Cât patos despre carduri şi finanţe, aproape că îmi vine să deschid o carte de economie, un pliant de la bancă, ceva. Aproape! ^^
pina deschizi tu cartea de economie iti spun eu. visa are carduri de credit, de debit si prepaid. in tarile unde populatia in marea majoritate a ei e socotita nesolvabila visa elibereaza doar prepaid si debit. in europa e cazul bulgariei, romaniei, ungariei, cehiei si poloniei,
in restul tarilor cartile de debit sint specifice si ale bancii unde iti ai contul giro. deci visa elibereaza numai carduri de credit si lasa la alatitudinea bancii tale aprecierea solvabilitatii.
numai in tarile foarte sarace visa e prepaid sau debit, pe tot restul planetei e credit. cind dai sa platesti cu visa in tarile in care e credit nu ti-o accepta penjtru ca nu se accepta cardurile de credit. comerciantii in tarile astea nu stiu si nici nu-si bat capul cu asta ca in tarile sarace nu e credit card.
@Leonardo, cu cel mai profund respect și cea mai tâmpă expresie facială, îți zic că n-am priceput nimic! Dar it’s me, not you.
Io zic să mai stai prin zonă, nu pleca așa degrab’, e loc pentru toți aici!
🙂
multumesc vera.
cit loc si pentru cine e locul ala stabileste un singur om, proprietarul blogului. e blogul lui. acuma omul si-a dat toata silinta sa ma injure in mod repetat cu o ura viscerala care pe mine m-a uimit fantastic.
asta e, n-am ce-i face. numa bine.
@Leonardo, boss, exagerezi, n-am simțit niciun pic de ură, doar ți-am explicat că ești prost. Ceea ce este EVIDENT pentru orice persoană cu mai mult de doi neuroni care-ți citește comentariile.
domnu vasilescu
:-)))
domnu vasilescu, v-am dorit numa bine, dumneavostra mi-ati dorit tai-tai si credeam ca am inteles amindoi ca nu mai avem ce ne spune.
acuma dumneavoatra intrati inca o data sa ma injurati (chestie care continua sa-mi provoace stupoare).
pai eu ma conversam cu doamna/domnisoara vera.
e total lipsit de eleganta sa interveniti in conversatia dintre mine si o alta persoana sa ma injurati inca o data.
Comentariu beton!12
Da’ nu te-a injurat nimeni d-le doctorand Leonardo.Acum MV e ciudos ca n-are doctorite din alea ca tine la ucla si la mita,d’aia se comporta asa.Csf,oltean …
Cat despre faptul ca saracilor din Romania nu se elibereaza carduri Visa de credit ,aici ai mare dreptate si bine le face,da-i in ma-sa de africani.Uite aici dovezi ca e asa cum zici tu ,ia si da-le in cap :
https://www.bancpost.ro/Persoane-Fizice/Carduri/VISA-Classic
https://www.alphabank.ro/ro/produse/alpha_card_credit.htm
https://www.bcr.ro/ro/business/creditare/finantarea-activitatii-curente/carduri-de-credit
http://www.piraeusbank.ro/Persoane-Fizice/Carduri_PF/Carduri-de-credit/Piraeus-Visa-Classic-Ro.html
si mai sunt,cauta si arata-le tu cealapadiilor cum sta treaba cu cardurile.
@mariusm
:-)))
daca ma faci in mod repetat prost, eu zic ca-i injuratura. ma rog, poate in unele cartiere din ploiesti sau bucuresti, nu e, dar in gubernia mea e.
acuma pot sa te corectez putin? doctorand e ala care lucreaza la a deveni doctor, o data devenit nu mai esti doctorand. chiar daca pe tine te deranjeaza ca m pomenit-o si nici nu-mi place sa o pomenesc ma facut-o doar ca sa-i explic domnului vasilescu ca daca eu sint prost sa incerce sa inteleaga cam ce-ar putea fi el avind in vedere realizarile lui intelectuale.
in ce priveste cardurile visa sau altele tin sa va fac atent ca si du7neavoastra si domnu vasilescu din ploiesti erati la gradinita cind posedam si plateam cu asa ceva.
ca populatia romaniei in majoratatea ei e nesolvabila dupa criteriile visa si e o tara extrem de saraca nu e vina niciunuia individual de aici de pe blog si nu devalorizeaza pe nimeni personal. asa ca nu inteleg absolut deloc de ce va atacati. ca romania e cea mai saraca tara a europei e o realitate si nu inteleg cu ce v-ar ajuta sa va mintiti referitor la asta.
hahaha, domnu vasilescu. domnu vasilescu :-)))
pai m-ati bagat in moderare desi n-am spus nici un cuvint injurios niciodata pe blogul asta. pai e frumos? pai e cinstit? lasati domnu vasilescu comentariile mele libere, si nu va fie teama ca a fi injurios sub orice fel nu e felul meu absolut deloc.
altfel o sa va consider si miciman. sper ca nu e cazul..
cu stima :-)))
frumos, ok, acuma dati liber si la raspunsu meu la domnu marius. nu e absolut nimic injurios acolo.
Părinții mei (76 si 79 de ani) au pensiile pe carduri de câțiva ani. Nu prea fac plăți cu cardul pentru că ei merg doar la cumpărături mărunte. Tata achită totuși facturile cu cardul la roboțelul de la BRD.
Au calculator de vreo 6 ani, greu i-am lamurit dar acum butonează zilnic, facebook si jocuri online- mama rummy și tata la table sau șah. Dacă cumva au chef simultan de jocuri atunci mama intră pe calculatorul lor iar tata pe al meu care are ca monitor un tv de 40… Eu dacă sunt acasă am de ales tableta 🙂
A decedat aparatul lor de radio din bucătărie și spre surprinderea mea au acceptat să cumpere un internet-radio care a sosit ieri și sunt foarte încântați de el, e adevărat că și eu sunt entuziasmat de micuțul inteligent și cu audiție ireproșabilă .
@ Leonardo
Maestro in A e EC-ul din D. Poți folosi si Visa sau Master pentru plata la cumpărături, in unele magazine, dar nu are aceeași răspândire ca Maestro. Nu știu sa-i explic lui Mihai de ce, cred însă ca-i vorba de comisioane. Dacă ești pe plus, însemnând ca ai bani pe contul master sau visa e ok, poți folosi credit cardul si ca pe un debit card, dacă n-ai, ar fi o prostie, de ce te-ai împrumuta de la ei contra cost dacă n-ai nevoie ?
ei, scoate tu visa sau mastercard din portmoneu si da sa platesti cu el in orice magazin din germania. niciun vinzator nici nu clipeste, ti-l refuza instant.
MAESTRO E EC !
i-am explicat eu de ce nu poti plati cu visa sau maercard dar a rezultat ca sint prost.
inca o data pe intelesul tuturor. in marea majoritate a europei visa si master sint carti de credit. magazinele nu accepta carti de credit ci doar de debit. daca vrei sa platesti cu visa sau master intr-o tara in care astea sint carti de credit (majoritatea zdrobitoare a tarilor dezvoltate) vei fi refuzat ca vinzatorului nici macar nu-i trece prin cap ca sint tari unde astea sint prepaid sau carti de debit. si nici nu sta la casa s-o descurce cu tine ce si cum presupunind prin absurd ca te-ar crede intr-un final.
in tarile central. vest si nord europene bancile emit propriile carduri de debit in sistemul maestro-ec si e valabil in toata zona asta. tot in zona asta visa si master sint exclusiv credit card.
nja, ca acuma sint si mai prost decit inainte :-)))
se vede cu ochiul liber daca ai mai mult de doi neuroni si domnu vasilescu ii are.
@Leonardo, boss, stai liniștit, n-am întâlnit până acum prost care să recunoască că e prost. De ce-ai fi tu primul?
Mie mi se pare ca articolul asta e o reclama mascata. De fapt, nu mi se pare. Chiar asa este.
@cristina, băejnebun, cum ţi-ai dat seama?
ma asteptam la o replica mai inteligenta, daca tot o dam in ironii tot timpul.
@cristina, păi asta e problema TA, nu a mea. Așteptările tale, nu ale mele. Știi ce zic?
trebuie sa ai bani cash la tine oriunde, si pe munte. mai ales in romania.
eu am patit-o anul asta, cand ajunsi la telecabina nu am mai putut continua coborarea pe jepii mari (dupa urcarea pe cei mici) si am vrut sa luam telecabina pana jos. surpriza, nu avem bancomat aicisa pe munte si nu puteti plati cu cardul ca nu e nici pos.
dupa ce m-am rugat de 2 insi sa ma imprumute cu 100 de lei pana jos (sa coboram 3 insi), odata ajunsi jos, cand sa scot bani de pe card, alta surptiza, cel mai aprioiat bancomat era tocami in centrul busteniului, nicidecum la hotelul de 4 stele asezat la 10 metri de telecabina…
@Leonardo, cardul med de debit ?, pe numele lui Visa, iti urează noapte buna de la mine din portofel. Din Scandinavia.
@ cristina, doar noapte buna…