Text scris de Elena. Atenție că azi e serioasă rău. Mi-e și frică s-o contrazic sau ceva.

Fiu-meu este elev la o școală de cartier din Rahova. Locuiesc în acest cartier și deși aș fi vrut să aleg o altă școală mai centrală sau „mai bună” el a decis că vrea aici. Așa putea să fie împreună cu încă opt prieteni cu care-și petrecuse trei ani la grădiniță. I-am respectat decizia pentru că îmi place să-l cresc un om asumat care să-și creeze propriile experiențe.

La școală, am creat un grup de watsapp împreună cu părinții ca să ne fie mai ușor să comunicăm despre orar, teme, evenimente. Și am desemnat o mămică care să țină legătura cu doamna învățătoare și să ne transmită noutățile. Trebuie să știți că în clasă sunt 21 de fetițe și 7 băieței.

Înainte de vacanța de vară a acestui an ne trezim pe acest grup cu următorul mesaj: vineri are loc un eveniment exclusiv pentru fetițe la Sun Plaza Mall. Va urma și unul pentru băieței. Fetitele care vor participa sunt: și aici a urmat o listă cu zece fetițe. DOAR ZECE! Din 21. Mămicile celor zece fetițe desemnate să participe nu mai conteneau să lase în loc de comentarii emoticoane și gif-uri care să le exprime bucuria și fericirea că „ale lor” au fost ALESE și vor merge la eveniment.

După ce am citit și recitit mesajul cu pricina, mi-am zis sa le mai curm un pic bucuria și-am dat eu următorul mesaj:

Bun. Sunt mamă de băiat. Înțeleg că e un eveniment doar pentru fete. Perfect! Dar NU pot înțelege de ce DOAR 10 din 21??? Celorlalte 11 fetițe ce li s-a spus de către doamna? Și ce le vor răspunde părinții acasă când vor fi întrebați: mami, tati, eu de ce n-am fost aleasă?

Liniște totală! Într-un final cineva a scris că asta este singura informație primită, că e venită de la minister și că ea doar a dat-o mai departe.

Nu mă las și continui:

Atunci să refuze doamna să meargă. E foarte simplu: Ori toate fetițele ori niciuna. Dacă este învățătoare, este pentru toată clasa, nu doar pentru zece fete. Și mai vreau să știu cum a fost făcută această selecție? Pe ce criterii? Voi înțelegeți impactul asupra celorlalte fetițe? Sau sunteți orbite doar de „succesul” fetițelor voastre?

S-a așternut din nou liniștea. Mămicile ale căror fetițe fuseseră „selectate” și care nu mai pridideau să găsească emoticoane dansabile au tăcut. Într-un târziu, spre seară apare un alt mesaj pe grup: evenimentul s-a anulat. Atât! Ei, imaginați-vă că nu m-am lăsat până n-am aflat dacă evenimentul chiar fusese anulat sau doar doamna renunțase să mai meargă cu clasa dumneaei. Și-am aflat că învățătoare renunțase. Moment în care brusc m-am transformat în paria pentru cele zece mămici fericite. Nu că m-ar fi interesat prea mult acest aspect.

Vă dau cuvântul meu că aia a fost clipa în care am simțit, ca niciodată în viața mea, că mentalitatea învechită n-o să dispară mult timp de acum inainte. Și c-o perpetuăm din generație în generație. Că sunt părinți, ca-n povestea lui Mihai de la teatru, pentru care aprecierea colectivă e mai valoroasă decât talentul copilului și copilul în sine. Că au nevoie de confirmări de-a dreptul mizerabile ca să-si poată privi copilul ca pe unul de-a dreptul unic. Ca individ.

Și că împreună cu unii profesori care urmează programa școlară orbi și surzi, distrug caractere care greu mai pot fi reparate. Și frustrările generate de aceste comportamente vor naște niște adulți care nu vor ști când și de ce să-și apere drepturile. Dar și mai grav mi se pare că NU vor ști că au drepturi. Și vor trăi în permanență cu nevoia de a le confirma mereu cineva că sunt buni.

Așa că, domnilor profesori, vă rog să nu uitați că aveți pe mână caracterul copilului meu. În schimbul a ceea ce îi oferiți, veți primi un copil care-și va aminti cu drag de dumneavoastră. Sau nu. Pe care veți reuși să-l formați. Sau nu.

Iar voi, cei ce sunteți părinți, înțelegeți că sunteți primul model al copilului vostru. Și „bagajul” pentru viață voi i-l faceți. De la voi va învăța ce e bine și ce e rău, de la nimeni altcineva. Iar dacă voi îi veți învăța că egosimul, șmecheria și datul din coate sunt noua religie, dacă voi îi veți învăța că toți cei din jur trebuie disprețuiți, doar veți crește niște mici monștri care foarte repede vor deveni mari.

mihai_vasilescu_copil_egoist