Mdeci am ajuns alaltăieri la un specatcol de teatru. N-o să vă dau numele piesei că nu vreau să le fac oamenilor ălora mai mult rău decât își fac singuri. Și nu despre calitatea actului teatral voiam să vorbesc.
Spectacolul cu pricina are ca tematică modul în care a scăzut calitatea învățământului din spatiul carpato-danubiano-pontic și mai ales cum se reflectă asta asupra elevilor. Treabă bună, m-ar fi interesat subiectul. Atât că oamenii care se ocupă de promovarea lui au greșit nițel targetul de public către care ar trebui să se adreseze. În sensul în care în loc să se orienteze spre părinți și profesori, m-am trezit într-o sală plină ochi de copii între 12 și 14 ani. Mno bine, n-o fi foc, copiii sunt și ei tot ca niște oameni, dăcât că mai mici. Așa că m-am îndesat bine în scaun și-am așteptat să înceapă.
Dar mai întâi m-am distrat cu operațiunea „dați-vă telefoanele pe silent”, coordonată de una dintre cele trei profesoare care-i însoțeau p-ăia micii. A durat ceva. Cu strigăte, cu amenințări, cu rugăminți, până la urmă s-a rezolvat. Și-a început spectacolul. Ia ghiciți voi cui i-a sunat telefonul tare, extrem de tare, fix după primele trei replici? Mhm, exact, lu’ doamna profesoară. Am râs.
Mno, trecând peste incident, trebușoara a mers mai departe și sărmanii actori se chinuiau pe scenă cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună (cum ar fi salvarea dropiilor de la extincție sau ceva). În timpul ăsta eu ma gândeam cam care ar fi momentul optim în care să mă ridic și s-o tai de-acolo. Da’ n-am apucat să-mi duc gândul la capăt că de pe scenă, în focul actului creativ, s-a auzit întrebarea „ce înseamnă democrație?”.
Am uitat să vă spun că lângă mine stăteau un băiețel (pe la doișpe-treișpe ani așa) cu maică-sa. Bine, „stăteau” e relativ spus, practic prezent în sală era doar copilul, doamna mă-sa nu și-a scos ochii nicio clipă din telefon. Piciul era plăpând, blond, cu ochelari și avea o moacă foarte serioasă. Ei bine, când a auzit întrebarea cu democrația, a mormăit ca pentru el: „puterea poporului”. Mă-sa care, după cum spuneam, până atunci nu-și scosese ochii din telefon, și-a întors fața spre el:
– Ce-ai zis?
Ăsta micu’ a șoptit din nou:
– Democrație, puterea poporului.
Moment în care făptura care-i dăduse viață s-a lămurit brusc că puștiul răspunsese la întrebarea de pe scenă. Și-atunci, încântată, l-a strâns zdravăn de umăr și i-a zis așa cum trebuie să zică orice părinte responsabil aflat într-o sală de teatru:
– Zi, mă, tare!
Io am ramas cu gura căscată. Cred că ș-ăla mic. Că l-am văzut cum clatină din cap. Da’ femeia era pornită:
– ZI, MĂ, TARE!
Nțțț. Copilul, ca un om normal la cap, nu voia și pace. Pe scenă spectacolul mergea mai departe. S-a auzit explicația: democrație vine din greacă, unde „demos” înseamnă „popor” și „kratos” putere.
Moment în care cocoana s-a uitat la copil cu nețărmurit dispreț și-a rostit răspicat ca să se audă în toată sala:
– Vezi ce prost ai fost că n-ai zis tare?!
Ăla a fost momentul în care m-am ridicat în picioare și-am plecat. Da’ mi-a părut rău că n-am avut puterea să mă întorc spre puștiul blond și să-i spun: „bravo, n-o mai asculta pe mă-ta că e proastă”. Sau măcar să-l iau de mână și să plec cu el acasă.
sursa foto: freepik.com
Dacă rămâneai, probabil o vedeai cum se laudă în eter ce copil deștept are. Și sigur i-a tăiat puștiului rația de net. Sâc. Să învețe să dea din coate că de dăștept e, dar nu ajunge.
Comentariu beton!31
@Mona, brânză bună în burduf de câine.
:)))) chiar oare mai este cineva motivat de expresia asta? Dupa 60 de ani de folosit excesiv la fiecare copil din Romania, mai crede vreun copil in ea? Daca primeam 1 euro de data cand auzeam aceasta expresie…eram departe.
Comentariu beton!19
@Radu, sper că nu se mai folosește.
Pe modelul tradițional, cu tac-su seamănă așa mototol :)))
Comentariu beton!38
Ahahahaha
Ieri am avut sedinte cu parintii.Eu la cel mare,soata la grădinița la cel mic.Pe capul meu a venit o cur.va de la APOR.Până sa înceapă sedinta o asculta turma de mămițici cum e bine cu două ore tinute de un confrate de gasca a lu’ PreaTurnatoruLaSecu Danny si ce pierdere de timp sunt două ore de sport.Cu mâna pe inima am dat plii de suflet,cavalerismul si i-am explicat aproape biblic cum as dori pios sa o controlez la amigdale.Fi-miu face handbal,scoală si dupa lectii,ce vrea el.Eram ultima țambră din gard ca nu duc copilul la 10,8 cursuri de:engleză,sanscrită,lansat spatii orbitale,înnodat aeru.Era concurs,bă,intre proaste.le alea.Explicatia:sa fie pregătit din timp ca viata e grea.Si copil cand mai este fmm?
Comentariu beton!120
@edelweiss, mă simt răzbunat.
@edelweiss, se tot adună whisky-urile alea pe care le am de dat, chiar dacă tu zici că nu le bei.?
Pt răspunsul ăsta sar și eu cu o sticlă de cognac 😉
Nu l-ai dat nici măcar la cursuri de chineză-mandarina ?
Ce-o să se aleagă de bietul copil cu viitorul distrus ?Nici nu vreau să mă gândesc
Unii părinți pur și simplu nu-și merită copii
Comentariu beton!44
@Ionut,mai păstrează-le.
@Colonele, alea le face noaptea.După două,tot noaptea,isi construieste propria masina solară si calculează masa calotei glaciare.De fapt spun asta ca sa fiu bine privit de Clubul MamicilorCareSeCacaPeEle ca odraslele lor sunt genii.Mie rusine sa spun ca ai mei noaptea dorm.
Comentariu beton!74
La nemti auzisem legenda că ăia cu firme de familie la 18 ani ai odraslei le fac o frumoasă aniversare încheiată cu un șut nemțesc in cur
Un an de zile fără sprijin ca să dovedească că pot fi pe propriile picioare. Asta ca să le lase in viitor firma pe mâna
Dacă dupa două luni vin acasă cu coada intre picioare , pa!
Le asigură după aia o rentă dar atât, pentru că firma.trebuie să meargă mai departe .
Comentariu beton!19
Razi tu razi colonele, dar dupa juma’ de an de o ora pe saptamana, mai mult ca sa nu stea cu ochii in TV (era iarna si parcul era langa locul unde „se juca”), m-am trezit ca se cere la chineza !! Ca cica ii place alfabetul alora mai mult ca literele noastre…
APO=asocitia parintilor oribili?
Scuze, ce e aia APOR? C-am fost şi eu la multe şedințe cu părinții, dar cu APOR n-am avut.
Dislike din greseala.
Ps. Mă simt razbunata, ca de asemenea nu stiu cine-s APOR….
M-am lămurit: e Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”.
Asta îmi aduce aminte de o întâmplare din liceu, la ora de matematică. Pune profesorul o întrebare la care răspunsul era banal. Prin urmare, nimeni n-a ridicat mâna, că se făcea de cacao față de ceilalți. Profesorul mai întreabă o dată, noi mustăceli și zâmbete, „ce dracu, știe că toți știm”. Șiii, ridică mâna ăla mai slab din clasă, se ridică în picioare și dă răspunsul. La care proful se stroșește la noi „Deci tovarășul B. a fost SINGURUL care a știut răspunsul. Bravo tovarășul B.!” Și noi ne uitam la tovarășul B. cu privirea aia de „Biine mă, că ești tu deștept… „
Comentariu beton!38
@catalin, oameni răi. Și-a trait cele 5 minute de glorie.
Mor de „regulile” alea de parenting gen „nu îi zice fetiţei tale că e frumoasă, pentru că devine superficială”, „nu îi zice băieţelului tău că e prinţ, pentru că va descoperi că toţi sunt prinţi şi el nu e deosebit” etc.
Ei bine, eu aş face o regula primordială: Nu îţi insulta copilul, nu-l desconsidera şi nu îl umilii nici în public, nici în privat!
Picea mea de 3 ani a luat aseară cartea soră-sii despre planete şi a vrut să citesc şi cu ea (ea până acum având de citit doar cărţi cu poze, hahaha). Deschide cartea şi vede coperta interioară de-un galben turbat şi „citeşte”: GALBEN! Era să izbucnesc în râs când am văzut-o asa mândră, dar m-am abţinut (eroic, jur) şi i-am zis: „bravo, mami, este galben!” Se gudura ca un mops care a primit un cotlet. Sunt mândră de fii-mea care citeşte culori! <3
Comentariu beton!93
@Vera, a avut și-un pic de noroc. Putea să fie fuchsia. 😛
@Mihai ştie fata să zică şi „loz” şi „pinc”. Despre ce vorbim aici, hehehee!!
Comentariu beton!36
Pfff…ăla micu n-o să ajungă politician…un ratat ! Alt inginer in devenire…
Comentariu beton!30
@Ananas, dap, un fraier.
Hm, de fapt puştiul ar trebui să fie politician… ştiu, visez 🙂
Iar mă-sa – bătută peste degete şi peste gură, în stilul parentingului…aşa, cum să vă spun, mai… tradițional :))
Nu e parenting modern. E din cele mai vechi timpuri. Ai mei mă puneau mereu să recit chestii sau să cânt în fața musafirilor sau rudelor (am fost foarte aproape să recit „Scrisoarea a III-a” în Cenaclul Flacăra la 4 ani – Păunescu a hotărât că eram prea mic, totuși, și n-a mai vrut să mă urce pe scenă la Brăila), carnetul de note era arătat cu mândrie de câte ori era cazul și oricui, și mie mi se spunea să zic „cu voce tare” sau să mă bag în față, să ridic mâna în clasă ca să fiu remarcat etc.
Ce mă miră e că copilul nu a zis direct cu voce tare. O fi fost vârsta de vină, că cel mare al meu își strigă gândurile fără nici o jenă de câte ori are ocazia. De multe ori trebuie să-l mai temperăm să nu se bage în vorbă aiurea și cu oricine.?
Comentariu beton!29
@ionut, acuma, că ești mare, poţi încerca la românii au talent cu scrisoarea aia ☺
Comentariu beton!29
@Shoric, corect, dar n-am nici o poveste tristă în background, deci nu prea am șanse. Și nu mă mai ajută nici moaca.?
Comentariu beton!17
@Ionut Nu e adevărat! Nu ştii tu să creezi o poveste tristă. „Nu te ajută moaca” = trauma de a nu-ţi îndeplini visul secret de a deveni actor de reclame pentru Gillette sau Marlboro.
Cu tot respectul, dar ce povestesti nu cred ca se incadreaza in acest parenting modern 🙂
Eu am citit multe carti de acest gen si nu sunt chiar bau-bau, trebuie sa stii sa alegi informatiile relevante din ele. Doar nu vrem sa cadem in extreme.
Mamica de mai sus nu pare sa fi citit altceva in afara de news feed-ul de facebook 🙂
Comentariu beton!15
Ce am invatat eu in 10 ani cat am dat meditatii despre parenting (un fel de cele 10 porunci).
1. Orice plod este un geniu nedescoperit, notele reflecta doar invidia profesorului pe genialitatea lui sau incapacitatea de a-l controla.
2. Ai voie sa ii chinui copilul omului cu teme si stiinta exact atat cat considera el ca e necesar, nici un gram mai mult.
3. Copilul trebuie sa fie la cea mai de fite scoala, ca sa aiba mami cu ce sa se laude la munca.
4. Copilul trebuie sa aiba zilnic o activitate extracurriculara extenuanta si preferabil scumpa.
5. Copilul va fi monitorizat atent acasa si deloc in public.
6. Daca nu ii faci temele copilului tau, nu il iubesti suficient.
7. Daca nu pui la indoiala orice noua metoda didactica sau de educatie, nu esti un parinte bun.
8. Copilul va fi impins de la spate sa reuseasca in orice nu isi doreste, daca parintele are o frustrare in sensul asta.
9. Ca partas la procesul de educatie esti obligat sa ii dai atatea teme cat considera parintele, din materialele indicate de acesta (preferabil din care a lucrat si el, in ’89).
10. Nu se discuta cu copilul (adolescentul) lucruri intime dar este acceptabil sa ii intrebi pe cei din jur daca stiu ceva in acest sens (are prieten/a; ii place de cineva de la scoala).
Comentariu beton!57
Pot sa le distribui si eu?
Prea tare, prea adevarat!
Cred că noi,părinții de azi, suntem o generație hibrid.Am devenit părinți o data cu creșterea exponențială a fenomenului „Facebook”.Și nu numai.Si nu ne-am impus o limita care sa despartă lumea virtuală de cea reală.Nu toți suntem la fel dar este un trend periculos.Acea mămică își dorea ca și copilul ei să zică in gura mare răspunsul că ceilalți să vadă că al ei copil știe răspunsul.Ca lauda pe Facebook unde toți pun poze cu viața lor perfecta.A uitat în schimb să își felicite copilul pentru faptul că știa…
Comentariu beton!28
A uitat sa ii dea „like”?..rușinos..
Ce vremuri dom’ le! Când era fii-mea mică nici părinții n-aveau curaj să vorbească tare la ședințele cu părinții.
Așa că eu am devenit oaia neagră pentru că țineam morțiș să se facă ora de sport!
Comentariu beton!13
Păi ce face “mămica” nu e parenting, e prostie, e ignoranță, e nepăsare … E drept că unii copii se ridică frumos în ciuda acestei atitudini, dar majoritatea se fac mari și își cresc la fel copiii, că atât au văzut acasă. Eu cred că e suficient să îți iubești, respecți și să asculți copilul (nu să asculți DE el, ci să îl asculți cu toate urechile când îți transmite ceva) și să te asiguri că el știe că îi ești mereu acolo când are nevoie.
Comentariu beton!22
Zice ca daca copchilu iese mai destept decat parintii, rasa umana inca se bucura de evolutie. Asa a zis Batranu Chinez de la ine din sat
Comentariu beton!24
Asta dovedește încă o dată că părinții strică copii. Dacă îi mai spune de 10 ori să zbiere în public și îl mai și altoiește că ”stă ca prostu’”, ce să facă copilul? O să facă în așa fel încât mama și tata să-l aprecieze. Și uite așa se perpetuează bunele obiceiuri.
Comentariu beton!12
@Xenopol, nu-i chiar asa…vine o vreme cand copilul o sa semene mai mult cu prietenii decat cu parinti. Daca nu crezi, priveste-ti prietenii si fa o comparatie cu parintii tai.
Comentariu beton!16
@Redoo Dacă ai părinți normali. Care te învață să ai discernământ, să gândești și să alegi.
Dacă la orice faci altfel, decât știu ei că trebuie, îți iei muștruluială fizică/psihică, cam lasă urme.
Eu eram spaima şedinţelor cu părinţii, întotdeauna aveam ceva de comentat. De exemplu la fiu-miu în clasele primare zice învăţătoarea că trebuie caiet special la matematică şi română. Se ridică o tâmpită şi zice: păi de ce să nu le luăm la toate materiile? Zic: doamnă, ni s-a spus clar română şi matematică, de ce să cumpărăm chestii inutile? poate nu toţi îşi permitesă cumpere lucruri nefolositoare, caietele astea nu sunt prea ieftine. S-au uitat la mine ca la farfurii zburătoare şi nu m-au ales în comitetul pe clasă. ce să zic, cât am suferit.
Mai târziu, la liceu, fiu-meu în clasa de mate-info. Constat că dirigintele, care era prof de mate, nu le dădea teme. Mă ridic în prima şedinţă şi zic: de ce nu le daţi teme? profu zice: păi le-am dat bibliografie destulă, nu e educativ să le dăm teme, să facă ei de bunăvoie. Zău? Unde aţi văzut elevi să facă teme de bunăvoie, din proprie iniţiativă? de atunci dirigu nu mă mai suporta. Şi nici unii părinţi, care ghici ce? într-a doişpea umblau disperaţi să-şi dea copiii la ore de mate că erau habarnişti. Şi au strâns „pentru protocol” sume exorbitatnte. N-am dat un leu, am zis că fiu-meu poate să ia bacu şi fără.
Cu fii-mea a fost mai simplu, nu mai trebuia să comentez eu, comenta ea ce nu-i convenea. Mai auzeam: fiica dv nu vrea să dea fondul şscolii. ştiu, eu i-am zis că nu-i dau bani pentru asta.
Comentariu beton!33
Mihai, poţi te rog să corectezi, am un „permitesă”
Aoleu, se mai ia pe undeva bacul pe bază de „protocol” ? Credeam că acuma toată lumea îl ia pe bune.
Vazusem asta acum cateva zile:
https://www.youtube.com/watch?v=As8XkJNaHbs
si ma-m ingrozit cata dreptate are omul asta, cum isi distrug unii parinti copii.
My name is Vera and I am NOT fine! 🙂
Cred că am trăit sub o piatră de n-am auzit de omul ăsta. Mulţumesc, @MuciFICATorU!
@MuciFICATorU foarte tare. Multumesc!
Parenting modern pe mă-sa. Sunt frustrările și nerealizările unui adult puse în cârca copilului, este nevoia imbecilă de a ieși în evidență și de a te lăuda cu orice ar putea aduce un like.
Fiică-ta se maimuțărește în fața oglinzii? E clar, lecțiile de dans și de canto sunt absolut necesare. Are stofă de vedetă, nu e ca și cum toate fetele ar face asta la un moment dat, a ta clar e specială. Și, evident, să nu uitam de modelling, concurența e mare și trebuie să învețe să fie o zână, nu să calce în străchini și să nu știe să țină rimelul în mână. Ah, să nu uităm și de cele 3 cursuri de limbi străine, că nu vrei să îi limitezi opțiunile. Cine știe peste ce șeic dă când va fi mare și trebuie să se înțeleagă cu el și altfel decât prin semne. Bagă, eventual, și un curs de pian, că săptămâna are 7 zile și e păcat să piardă timpul jucându-se.
Comentariu beton!22
Da boss , ia să cureti weceuri in Anglia cu cursuri de pian la bază
Floare la ureche
Comentariu beton!11
@Colonele, da, boss, acum mi-e clar. Înseamnă că de-aia mi-am ratat cariera de custode al tronurilor, că nu am făcut cursuri de pian. Am fost un copil inconștient, preferam să bat mingea pe maidan și să mă cațăr în copaci.
Comentariu beton!14
Orice căcat de-ăsta facut in plus te ajută in viața
Ai cursuri de balet ? O să fii o chelnerita excelentă, nu versi tăvile
Pianul , la spălat weceuri și veselă
Cu limba engleză și gimnastica o să fii un star al videochatului
Atletism ,să fugi mai rapid ca poliția sau ca ăla caruia i-ai sutit portofelul
Canto, o să fii bine vazut in corul de la pușcărie
Uite așa ești pregatit pentru orica
Comentariu beton!16
Mai pune…eu am avut eleva (9 ani, clasa a III-a) cu urmatorul program: 2xengleza 2xmatematica, pian, canto, balet, modelling, NLP pentru copii, echitatie si uneori inot. Nu, nu pe luna, pe saptamana, adica 2 activitati pe zi. Apoi teme si nani.
Pe mine, om matur, daca ma puneai sa am programul ala cred ca muream in 2 luni. Nici in ziua de azi nu a inteles maica-sa de ce i-am zis ca eu renunt la a mai lucra cu ea, ca nu vreau sa fiu partas la asasinarea copilariei bietei fapturi.
Mi-a spus ca o sa inteleg si eu cand o sa am copii ca e necesar.
Comentariu beton!21
Ce e nlp?
Programare neuro lingvistica uite aici detalii http://www.cursuricopii.ro/nlp-training-for-successful-kids.html
A vrut să spună MLM
plm!…
Comentariu beton!12
@Syl, da, e tristă situația. Mă duceam cu groază la ședințele cu părinții și plecam de acolo șocată de fiecare dată. Corul mamelor experte în parenting și opționale îmi lăsa impresia că sunt în spitalul de nebuni, nu într-o instituție de învățământ.
Nu trebuie neapărat să fii părinte ca să înțelegi că puiul ăla de om are niște limite și niște nevoi, altele decât cele ale unui adult. Sau că este important să se bucure de copilărie și să se joace (de preferat afară, nu în fața calculatorului).
Comentariu beton!12
Eu încă stau dupa ala mare sa nu isi mai lase chiloții pe unde apuca si sa strângă tona de piese de lego de prin toată casa.Ala mic nu se lasa convins sa arunce biscuitul pe care îl scapă pe jos.Dacă nu-s pe faza il haleste de zici ca este ultimul biscuite din univers.Mă mint ca de fapt aplica strategia folosirii maximale a resurselor alimentare.Apoi îmi aduc aminte cum haleam cand eram de vârsta lor orice fruct direct din pom sau de pe jos si ca adult îmi susură in ureche un cuvânt :imunitar,imunitar…
Comentariu beton!36
@didina Eu am fost ieri la şedinţa cu părinţii, grupa mijlocie, copii de 3-4 ani. Şi a venit vorba de faimoasele caiete opţionale. Şi educatoarea ne-a propus 2 tipuri de caiete: de 3-4 ani şi 4-5 ani. Stăteam cumva timorată să zic că eu vreau de 3-4 pentru fii-mea de 3 ani, care oricum e doxă pe joacă şi nu ştiu cu cât succes va fi pusă la un birou să facă pe caiet. Noroc că ceilalţi părinţi au fost foarte deschişi la ideea de „hei, copilul are totuşi abia 3 ani şi ceva, hai să nu-l incărcăm prea mult” şi am mers toţi pe caietul de 3-4. Mă aşteptam la orgolioşi care să se bată cu pumnul în piept că al lor e savant şi nu se incurcă în caiete de prichindei, să-i dea „almanahe” :))
Care doamne iarta-ma alte limite decat un adult. Un adult crapa intr-o luna cu programul ala. 4-5 ore scoala, teme, 2 activitati pe zi (1,5-2 ore bucata, nu stiu care mai e trendul), plus probabil teme pt unele dintre activitati (engleza, mate, pian). Eu, adult, cedam nervos, fizic si-n toate felurile.
Comentariu beton!12
@Vera, eu nu inteleg (jur ca nu inteleg, mai ales ca mama a fost educatoare) de ce educatoarea a permis o alegere. Daca parintii sunt tampiti (din fericire n-au fost in cazul tau), educatoare ar trebui sa aiba niste studii, sa stie sa nu incarce un copil. Si daca chiar era unul mai destept putea sa astepte sa-i mai cunoasca, sa vada ce pot si apoi sa recomande doar parintilor acelui copil „puteti sa lucrati cu copilul acasa si din asta, copilul se descurca”. Maica-mea povestea cum trebuia sa potoleasca parintii sa lucreze dupa materiale adecvate varstei copiilor.
Apropos, am vazut la targurile de carte (alea normale, nu cele de carte scolara) carti cu exercitii de matematica pt varsta de 1 an. 1 an fratilor. 12 luni. (Erau si pt 2 ani, si pt 3 si pt mai incolo) Cand cei mai multi nu vorbesc, nu merg, sau merg impiedicat. Prima oara a trebuit sa-mi râcâi falca de pe jos.
Comentariu beton!15
@edelweiss, îl înțeleg perfect pe piciul tău. Biscuitul căzut pe jos este cel mai gustos, știm de când eram mici că praful potențează aroma. La fel de tentante sunt și fructele din pomul vecinului sau roșia nespălată, luată direct din grădină.
@Vera, te rog scuză-mi ignoranța. Se dau teme copiilor de 3 ani? Fii-mea e mare și nu a prins caiete opționale la grădiniță (sau era educatoarea defectă).
Comentariu beton!16
@ Vera, ce lucrează pe caiete speciale, la 3 ani? că al meu făcea papalești de plastilină și picta cu degetele.
Comentariu beton!11
Andzy da şi la 3 ani fac deja integrale.
@Ady Educatoarea a fost chiar ok, a avut îndrăzneala să le recomande unor părinţi să lase copilul tot pe caiet de 3 ani motivând că al lor copil nu se omoară cu studiul. Ăia n-au avut niciun junghi să se simtă prost, îmi venea să-i aplaud. Eu o ştiu pe-a mea, dacă îi zici să stea locului să buchisească, rupe uşa.
Singura excepţie era o mamă cu un copil de aproape 5 ani care incă era la grupa mijlocie pentru că nu îi plăcea băiatului educatoarea de la grupa mare. Şi cam mustăcea nemulţumită că fii-su e „tras in jos” la grupa mijlocie. Educatoarea se holba la ea gen „şi ce plm să-ţi fac eu? ori îl duci la grupa mare ori îl şcolesti acasă pă savant”
@Mona păi şi ăştia ai noştri tot aia fac, a mea e departe de-a fi studioasă, nu ştiu cum să zic, dar încă îşi întinde mucii pe mine… Au caiete probabil cu litere punctate, cifre de colorat etc., aflu curând, când vin caietele.
Caietele alea cred ca sunt fisele alea pe care le faceam noi cu „incercuiti grupul in care sunt 3 rațe”, „incercuiti grupul in care sunt doar fructe/pisici/ceva” si tot asa. Pe vremuri le faceau educatoarele cu hartia indigo. Asa imi amintesc in copilarie de mama.
Uite asa isi transforma unii copii in roboti, trec de la muncim ca sa traim la traim ca sa muncim.
Fix așa. Am colege cu copii așa mai mititei. Sâmbăta dimineața la ora 9 merg la atelier de pictat fluturi. După amiezele au diverse alte cursuri, de olărit, de dicție, de făcut biscuiți. Cât copiii sunt la cursuri ele sunt la ședințe de parenting. Ultima chestie pe care am auzit-o povestită de la parenting este cum să îți păstrezi calmul în diverse situații. Agresorul fiind evident, puștiulică. Mă uit la ele și mă gândesc cum a supraviețuit fii-miu sâmbetelor liniștite, cu sculat târziu, mâncat în pat, văzut ceva desene, julit genunchii prin parc cu gașca de prieteni. Mai și dormeau unii pe la alții, cu pijamale de împrumut.
Comentariu beton!25
da parintii astia nu au viata? cine il duce pe plod de la o activitate la alta? Sambata dimineata pustiulica este invitat la o zi de nastere la 10 dimineata. Incerc sa il conving pe ta-su ca nu e nasol daca o sa fie singurul tatic de acolo, sa pot bea si eu o cafea in tihna la o ora normala…intr-o sambata
Băăăă nu!! Ce film mi-ai dat.
Intamplarea putea fi oriunde, mall, restaurant….
Lumea nu vede „mesajul”??? DEMOCRATIE(puterea poporului). Ce nu intelegeti! Ridicati ochii din telefoane!
Romania viitor=Venezuela 2017
Am auzit o expresie de la adepții parentingului modern de mi-a ridicat tensiunea în roșu: „lasă copilul să facă ce vrea el, fără restricții, pt că așa i se dezvoltă personalitatea!”
Să moară mă-ta! Hai să să se apuce de scuipat oamenii pe stradă, să chinuie animalele( se știe că mulți plozi au tendințe de sadism), să spargă geamuri sau cine știe ce alte minunății….
Comentariu beton!18
@diabolic, eu sunt unul din parintii care zic asa, o sa faca ce vrea el, dar nu ma refer la scuipat oamenii pe strada, ma refer ca nu o sa-l imping sa fie doctor ca asa vrea muschiu meu sau orice alta prostie de genu. Am sa incerc sa ii pun in fata cat de multe optiuni imi trec prin cap, sa incerc sa vad spre ce are inclinatii si in final sa isi aleaga el drumul pe care vrea sa il ia in viata, cu tot ajutorul pe care il pot oferi. Ideea e ca nu as vrea pentru el sa stea sa moara incet in interiorul lui facand ceva ce nu ii face placere doar pentru bani cum fac majoritatea persoanelor cu care am avut eu de a face.
Nu m-ar deranja deloc daca de exemplu ar vrea sa se faca tamplar sau sudor sau ce stiu eu ce altceva, daca lui ii place pentru mine este suficient, v-a avea tot suportul meu.
Comentariu beton!17
@MuciFICATorU, nu mă refeream la părinții asemeni ție, ci la cei ai căror plozi fac fix cum am exemplificat eu și vin cu acea replică stupidă și mai au și un aer de superioritate.
Scuze că am fost înțeles greșit.
Ceea ce spui tu e de fapt „să SE facă ce îi place”, nu „să facă ce vrea el”.
@diabolic,să ne trăiască mamele o mie de ani,dar să ști că pe Junior chiar l-am crescut fără restricții,dar cu suportat consecințele.Dă-te jos din copac !Nu mă dau!Bine,vezi că o să cazi și te lovești!Nu cred!Buffff!Au,au,auu !Ce-i ?Mă doare curu’!Foarte bine!Să fii sânătos!Tatiii,merg pe bicicletă fără măini!!Vezi că pici și îți spargi muianu..Trosc ,buff,pleosc,…tatiiii mi-am spart mecla și doi dinți!După două ore de dentist,ghici cine nu a mai mers fără mâini cu bicicleta?Nu te mai juca baschet în curte în șlapi că te împiedici și îți rupi ceva!Îhî!Cine a stat două săptămâni în concediu pe plajă cu mâna în ghips,privind cu jind la toți care se bălăceau,inclusiv la mine care făceam snorkeling și când ieșeam din apă băgam câte o parșivească,,mamă, ce super e în apă,dar tu cum ești cu mâna în ghips nu poți intra,păcat ,e super fain…”Lasă căinele în pace(Rottweiler) nu îl mai bâzâii.Juniorul băga coada de la mătură prin gardul de la țarc și sâcâia bivolul.Până când a animalul a prins coada da la mătură în bot și când a tras o dată l-a lipit pe Junior cu fățăul de gard .Cine nu s-a mai apropiat de țarc veci?Cam ăsta a fost la mine parentingul.Dureros ,dar așa mai old school.(Părințiiii fani modern parenting sunt rugați să nu ia în considerare acest text care este ficțiune ,personajele nu sunt reale ,nici un animal nu a fost rănit în timpul filmărilor)
Comentariu beton!22
Mie mi-a aratat bunica cum sta treaba cu parentingul asta. Cred ca a facut o treaba minunata in conditiile in care ai mei munceau si ea s-a ocupat de educatia si cresterea mea.
Bunica e jumate nemtoaica si a facut scoala la calugarite catolice. Sa vezi si acolo numa’ parenting le-a dat.
Comentariu beton!21
Mi-ai amintit de bunica mea…a aplicat si ea un parenting de nu l-am uitat nici pana azi…intr-o zi, cum ma indreptam eu asa spre casa bunicii, nus de unde veneam , probabil de pe toloaca de la joaca (unde evident practicam cursuri de calarie, ciclism,comunicare si altele la greu (vai de capu’ meu), am vazut un lan de porumb mare si frumos asa ca m-am oprit si am luat niste stiuleti de porumb, numa’ buni de fiert (gardul casei bunicii era fix langa acel lan ,si evident gradina era plina de porumb).Cand am intrat in curte, bunica m-a intrebat frumos ce fac cu porumbul ala, nus ce am raspuns da’ stiu raspunsul ei; ,,du-te si pune stiuletii fix de unde i-ai luat”…si m-am dus. Imi amintesc cum stateam ca toanta si ma intrebam cum naiba sa insurubez stiuletele in planta (cred ca aveam vreo 9-10 ani)…si azi, chiar daca opresc langa orice lan/livada de orice (floarea soarelui . nuci, mere), le admir dar nu intind mana dupa nimic, nu de alta da’ cum naiba le mai lipesti la loc, ha?
Comentariu beton!35
eu atât sunt de satula de scoli de rahat si profesori si parinti si băgat cu forța in copiii ăstia ore și ore de chestii inutile, incât de anul ăsta am schimbat complet direcția. Ajunsese copilul sa faca câte 10 ore pe zi de studiu, cls a 5a si a 6a, de nu mai avea timp nici sa respire. Nici vorba sa poată face ceva ce ii place, un curs, o joaca, o plimbare. Practic toata ziua era studiu, somn, mancare and repeat. Copilul stresat, eu la fel. Profesorii, atitudine de kkat, de atotputernic, nu se putea discuta cu ei. Dacă intr/o zi alegea sa faca orice altă activitate insemna ca nu isi poate termina lectiile sau sa stea pană la 12 noaptea treaza, ceea ce pt mine e absolut inadmisibil. Certuri si discutii cu profesorii si alti parinți, câte vrei. Asadar am zis stop. De anul asta suntem pe homeschool si ce sa vezi, are copilul timp sa si traiasca. Nivelul de stres, zero.
Realizez ca sunt un pic off topic, dar tocmai cu tipul de parinti descrisi de tine am avut si cele mai mari certuri prin scoli. Acum nu mai avem treaba. Sa se „parenteze” fiecare cum vrea.
Comentariu beton!18
@singlemum, eu pur și simplu o opream pe fii-mea din lecții și o trimiteam afară la joacă! „Du-te, joacă-te cât e lumină și mai ai copii pe afară și faci lecții cu capul limpede când te întorci. Și după ce termini lecțiile intri pe net și vorbești cu lumea. Faci din toate în fiecare zi! Nu doar lecții, nu doar joacă, nu doar net.”
Nu știu cum e bine, dar când văd ce Om am crescut îmi dau seama că probabil ceva ceva tot am făcut bine.
Comentariu beton!20
@anouk, si eu o scoteam pe fii-mea afara cu forta si ii luam cartile din mana, dar a mea era extrem de timorata de profesori si de stresul notelor mici, desi eu nu am cerut ever note mari, astfel incat se punea pe plans daca nu o lasam sa termine. Si la ea nu exista ca te duci afara si apoi termini pt ca efectiv avea de invatat acasa cate 4, 5 ore. Efectiv nu avea timp fizic sa le faca pe toate, avand in vedere ca la mine somnul ei e un „must” la ora 22.00. Nici un minut peste nici daca pica lumea. Iesea de la scoala la ora 14.30, timpul de ajuns acasa si era 15, pranzul si 15 minute de digestie, maxim la 15.30 incepea studiul, mai facea cate o pauza intre materii, de 10, 15 minute, se facea ora de cina 20.00, mancare, dus, un pic de tv si gata. Ora 22.00 somn. Aveau de pregatit pt a doua zi cate 4, 5 materii, fiecare cu zeci de pagini de studiat, scris etc. Un infern. Ajunsese a mea de toata noaptea strangea din dinti de imi era frica ca ii sparge, din cauza stresului. Am incercat sa vb la scoala cu alti parinti, profesori, ce vorbesti! ii durea fix in fund. Pai adultii au program d elucru de max 8 ore pe zi si copilul il supui la d’astea? 6 ore la scoala si inca 4, 5 acasa? WTF? Io nu am de gand sa imi innebuneasca copilul si sa aiba viata de kkat pt ca nu sunt in stare sa faca programe cum trebuie. In plus, la ei se mergea pe memorizare. Zeci de pagini zilnic de memorizare. Again, WTF? Scoala a facut-o pana acum in Italia unde ignoranta e la ea acasa. Nu ma mir.
Acuma suntem pe sistem de scoala on-line, in UK, invata in engleza, treaba merge snur, are tutor care sta cu ea online si o urmareste (pe langa mine, of course), isi face programul cam cum vrea ea, isi imparte orele de studiu cum vrea ea, merge in ritmul ei si invata 5 materii de baza plus optionale, alte 2 alese de ea. Face alte cursuri „pe viu” tot alese de ea, are timp pt tot, nu mai e stresata. Nici nu ai idee cat conteaza lipsa stresului si al profesorilor cu ritmul ala infernal. Si sansele sa ajunga in viata fix ce vrea ea sunt mult mai mari decat la scoala traditionala. Cel putin asta traim noi.
Comentariu beton!14
@singlemum, te înțeleg perfect pentru că așa era și la noi și te felicit că ai găsit o metodă să se bucure de viață.
Eu pentru asta m-am luptat cu toți profesorii. Pentru dreptul ei de a fi copil! Și nu mi-a păsat că ceilalți părinți iși chinuiau copiii cu ore nesfârșite de teme suplimentare.
Noi n-am făcut nici temele de vacanță. Am ales să găsim exemple în activitățile de joacă și distracție și învățatul să fie fun.
Bine că era băieţel şi nu fetiţă, ai fi auzit : Zi, fă, tare!
Tocmai ce sunt la un seminar de parenting! ?
Poate aflu o noua (mai buna) perspectiva asupra lucrurilor. Poate reusesc sa ofer copilului meu cea mai buna varianta a mea. ?
@Helen, să înțeleg că deja ai plecat de-acolo, da?
@Mihai,îți dai seama ca daca i-ar învăța miezu universului nu ar mai avea timp de citit si comentat pe blogu lu matale.
@edelweiss, păi cred că asta zicea și @Helen. 🙂
Da, da! Sunt la cosmetica deja! ?
Eu nu prea intersecționez cu parentingul ăsta modern,decät cu Juniorul prin sistemele de comunicare atunci cănd discutăm pentru că,nu e așa ,la 15 ani deja ai o bogată experiență de viață ,le stii pe toate,i am a rebel,fuck de sistem și atunci mai trebuie să îl mai aduc cu picioarele pe pământ că nu tot ce zboară se mănâncă,că să fie atent când introduce diverese părți anatomice prin diverse locașuri cu umiditate constantă ,că dacă e tare în clonț și își ia una în mufarină nu e un capăt de lume,să aibă grijă cu cine se înhăitează.Mă rog chestii care îi intră pe o ureche și iasă probabil prin partea dorsală.Totul cu un ton semi miștocar ,că dacă încep să vorbesc serios îl umflă râsul și o să creadă că am luat-o razna sau se sperie de îl ia cu spaime,pentru că dacă mă pun serios e ceva grav de tot.
Revenind la tema discuției de azi,am avut ocazia anul trecut să cunosc un cuplu venit în concediu cu o fetiță crescută pe sistemul moartea copilăriei,cu ore de balet,engleză,ikebana,tai chi,design interior.Ați văzut filmele ale de groază cu fetițe care apar din neant în casă,cu față imobilă și privire fixă,de la care nu știi la ce să te aștepți și îți tremură budigăii?Na,fix așa.La un moment dat fetița a vrut o înghețată.Sigur,mami,dar o ceri tu în engleză.Nu.Ba da,dacă nu ,nu primești înghețată.Nu mai vreau înghețată.Bă ,mi-a sărit mostaza de pe mine!!!Ia hai tu cu nen-tu Paco să luăm o înghețată și mai dăi în …. paretingul meu pe mami și tati.
Comentariu beton!38
@Paco,dacă nu ai spus :fu.ck off mommy and daddy si ai băgat-o:mai da-i in plm pe ma-ta si tactu,clar ai stricat copilu.
Comentariu beton!25
@Edelweiss,am ales o atitudine neutră precum Elveția,am băgat un neaoș,,me cago en tus putos padres,que son mas tontos que el culo de una cabra”.
I-am luat o înghețată cât un buchet de mireasă,să moară în chinuri mommy and daddy în timp ce caută pe net pe site-uri de modern parenting,,metode de eschivă în fața unei amenintări externe cod roșu ,care le-a fwutut ecosistemul construit cu atâta efort.
Comentariu beton!16
Bine, man si eu faceam la fel.
Tot asa i-am mustruluit pe niste parinti care venisera sa ma intrebe daca a invatat plodul la trigonometrie ca sa stie daca ii iau adidasi sau nu.
Mai oameni buni, apropo de horoscoape, eu sunt Dragon (chinezesc) si flacari mi-au iesit pe nas si ochi cand am auzit asta.
Zic nu va suparati, adidasi ii luati ca sa nu umble in sandale in noiembrie nu ca recompensa la invatat formule. La fel, sa nu va prind ca ii conditionati mancarea de numarul de exercitii, ca nu e caine, e un om in formare si e degradant ca la 16 ani sa ti se conditioneze pizza de formule, sarit prin cercuri sau ce mai vor parintii. Vreti satisfactii de genul asta, luati un caine de la padoc.
Comentariu beton!22
@Paco Si nu au sarit mami si tati sa te moralizeze ca nu se dau dulciuri cu zahar rafinat copiilor? Eu am crezut ca mi-o iau grav cand avea fie-mea vreo 5 ani si i-am zis sa dea din napolitana ei fetitei cu care se juca, ca prea se uita cu jind. Cred ca juma’ de ora am avut un curs de hranire stiintifica, fara zahar, gluten, carne nu stiu de care etc. Am intrebat daca e alergica sau ceva, gandindu-ma ca am facut o gafa. Nu, doar ca o hraneau dupa nu stiu care carte de crescut copiii.
@marna,fizionomia feței mele mea e în așa fel construită ,încât nu permite comentarii sau lecții de morală .Eu și cănd sunt bine dispus arăt ca un criminal în serie proaspăt eliberat din închisoare.
Comentariu beton!24
Mi-am amintit de o fază de acum câteva seri: vine consoarta la mine, cu o invitație trimisă de una cu care s-a cunoscut în maternitate și au păstrat legătura, în care spunea că e nu’ș ce mare frăsuială pe teme de parenting în Ploiești, susținut de o duduie care este discipola marei învățătoare Urania. Recunosc, cu mâna pe halbă, că aveam ceva berică la bord, dar mi-a părut cunoscut numele de Urania și mi-am amintit că era ceva cu horoscopul.
Mi-am întrebat consoarta:” vrei să te învețe una care e cu capul în nori cum să-ți crești copilul? Plm, dacă am crescut unul până la 12 ani și e destul de funcțional, cu asta mică, de ce tre să te duci la nu’ș ce conferință ca să o creștem?”
Comentariu beton!15
@diabolic, nu era vorba de aia cu horoscopul ci de una care are nuș ce studii de parenting.
Eu o știu de la mare și cu toate cursurile ei mi se pare că tatăl copilului ei e un părinte mult mai ok decât ea.
@Anouk, aha, deci care este doar o asemănare de nume ?
Oricum, cert este că a renunțat și a convins-o și pe cea care i-a trimis invitația ?
Dar la faza „cu capul în nori”, cred că am avut dreptate?
@diabolic, ABSOLUT!
Parenting modern: sa/ti cresti copilul socializand intens pe fb sau pe altele…Am cunoscut acest fenomen pe diverse forumuri, diverse mame, multe, cresteau copii si in paralel socializau cu foc. Una si/a pierdut copiii caci sotul a venit cu proba ca statea si se indragostea pe un forum, nu dau numele. Alta , jurnalista fosta iara nu dau numele, avea copilul internat in spital , grav, dar dumneaei se certa intens pe forum, alt forum. Si am inteles dintr/o data ca lumea mamelor s/a schimbat. Dar si lumea copiilor …
Dropia nu mai este pe lista speciilor extincte. http://www.libertatea.ro/ultima-ora/dropia-a-revenit-in-romania-1179877
Sa ne bucuram, zic!
Uite si-o veste buna pe ziua de azi!
De multe ori parintii sunt mai prosti decat odraslele, si multi nici nu ii baga in seama pentru ca telefonul este mai important!
Fiind ocupata cu „feisbucul” mamitica juniorului nu a priceput nimic. Problema e ca ea l-a fatat. Doar ca juniorul are cateva gene superioare si promite sa fie altfel decat o scrofina. Nota zece micut, repetenta ramane mamitica.
Lucrand la o papetarie/librarie am parte zilnic de chestii de genul.Cel mai recent a fost cu un pusti simpatic de vreo 4 ani,la care maica-sa tot voia sa-i cumpere ceva carticele cu exercitii de mate,sa scriem frumos literele,etc.Copilul zice ca nu vrea,el oricum se face gunoier?(am aflat de la el ca era inebunit dupa masinile alea mari.Noi am ras,dar maica-sa mai avea un pic si exploda de nervi!
Comentariu beton!16
Dovada clara ca aschia sare departe de trunchi!
Ma enerveaza la culme parintii astia care-si umilesc copiii. De fapt, nici nu-i pot numi parinti, sunt niste oameni ca se intampla (din nefericire) sa aiba copiii.