Ia fiți atenți aici ce dispută am avut zilele trecute în birou. Dispută pe care n-am reușit s-o soluționăm în niciun fel. Oricât ne-am țigănit, n-am căzut la pace și cu asta basta. Jumătate de birou zicea într-un fel, jumătate în alt fel. De-aia mă gândeam să văd ce părere aveți domniile voastre despre situația următoare.

Mdeci. Să presupunem că ai o prietenă/iubită/soție/amantă/uatevăr. Și într-o bună dimineață te trezești din somn cu ideea năstrușnică că ai vrea să faci niște extra-bani. Dar cum munca e pentru fraieri, îți dai seama că cel mai lejer ți-ai atinge acest modest deziderat jucând la loto sau băgând la pariuri. După încă o analiză sumară a situației, renunți complet la varianta „loto” și te hotărăști să dai lovitura la pariuri. Sportive, normal. Dăcât că după o privire sumară prin portofel realizezi că proaspăta idee suferă de un mărunt inconvenent. Și anume, stai cam rău cu finanțele. În sensul că portofelul tău e mai gol decât statia de metrou Pipera într-o duminică la opt dimineața.

Dar, pentru că ești un tip perseverent, mai ales  când îți propui ceva atât de important, nu te lași doborât de acest amanunt nesemnificativ și recurgi la varianta B a planului: Iubita, mă împrumuți și pe mine cu 50 de lei până la salariu? Și cum „iubita” e o fată cu inimă de aur (doar gura o are mare și exact când nu e cazul), după cinci minute de milogeală și două promisiuni ferme că nu mai bei toți banii cu mai bine de o săptămână înainte de leafă, te vezi cu mult-dorita bancnotă în labele-ți cheltuitoare.

Buuun. De bucurie că ai rezolvat așa rapid, razi două beri și cinci mici la botul calului, iar cu restul de 23 de lei te repezi în prima casă de pariuri unde nu poți să reziști unui pariu combinat pe o cursă de câini din Angola și un meci de lacrosse din campionatul universitar al statului Massachusetts. Împreună aveau cotă bună de tot și n-aveai cum să ratezi o așa oportunitate. Well, spre seară afli că te-a lovit din plin norocul. Bref, din 23 ai făcut 15.000 de lei. Să fie primiți!

Și aici ajungem la subiectul disputei, cel asupra căruia vă rugam mai sus să vă dați cu părerea. Ce faci în această situatie deosebită? Încasezi frumușel câștigul baban, după care te duci la „iubita”, o pupi frumușel pe frunte și-i înapoiezi cei 50 de lei? Sau, mărinimos și cavaler, îi faci cadou jumatate din suma proaspăt dobândită? Sau un sfert. Sau cât vreți voi. Ideea este să-mi spuneți cât i-ați da „iubitei” înapoi și mai ales să motivați de ce.

Stati, că n-am terminat. Fetelor, voi ce-ați face dacă el ar fi atât de idiot sincer și v-ar spune ce-a făcut cu banii de la voi și cât a câștigat? Ați avea pretenții la mai mult de cei 50 de lei pe care i-ați împrumutat? Și dacă da, de ce?

Gata. Asta era. Sunt extrem, dar extrem de curios ce-o să ziceți.

mihai_vasilescu_cuplu_bani