2,606 cititori

Încetul cu încetul se fabrică oțetul

Să presupunem că ești într-o zi la birou și dintr-o dată primești pe email o chestie de genul: “Hei, am vrea să te invităm să vizitezi o fabrică de oțet. Ce zici, te bagi?”. Mă rog, un pic mai protocolară formularea, dar mesajul era exact ăsta. Ce faci tu în acel moment ca un om normal ce te afli? Păi îți zic eu ce faci. Prima și prima dată îți trece prin cap un singur lucru: ce mama naibii ar fi de văzut la o fabrică de oțet? Adică să mă uit la unii cum lasă vinul să se strice ca să-l vâre în sticle? Dăăă. De ce-aș face una ca asta?

După care mai citești o dată email-ul, cu atenție, și observi că fabrica de oțet e în Tokaj. Hmm, păi stai așa că ungurii parcă se pricepeau să facă vin. Ia să vedem cum stă treaba și cu oțetul ăsta. Și te duci.

Acestea fiind zise, am să vă istorisesc o mică poveste la auzul căreia eu am rămas cu gura căscată. Desigur, cu toții am auzit de oțetul balsamic și îl folosim, da’ câți dintre noi știm care e treaba cu el, cine l-a inventat și cum se produce. Deja vă strâmbați, semn că vă interesază foarte puțin spre deloc, nu? Mbine, ia citiți voi ce urmează și vorbim după. Nu de alta, dar așa mă luase și pe mine căscatul când au început oamenii ăia să ne explice. Mi-a trecut repede.

Aceto balsamico, de origine controlată, obținut prin metode artizanale, este strict cel care se obține în zonele Modena și Reggio. Atât. Dar nu asta voiam să vă povestesc, ci CUM anume se fabrică. Ia fiți atenți aici. Băieții ăștia din Modena, care fac oțet balsamic de mai bine de 900 de ani, culeg strugurii (numai albi și doar din două soiuri acreditate) fac mustul și-l pun la fiert. Și-l fierb ei așa bine de tot până scade la o treime din cantitate și devine un fel de sirop foarte gros. Sirop pe care îl bagă în niște butoaie spălate tot cu oțet, doar că fiert, și-l lasă acoloșa vreme de un an. Să se limpezească sau ceva.

Stați că nu e gata. După ce trece anul, același sirop este mutat în alte butoaie, unele speciale din anumite tipuri de lemn, în care este păstrat minim 12 ani. Înțelegeți ce vorbesc eu aici? Doisprezece anișori nu se atinge nimeni de el. Da’ stați că n-am terminat. După ce-au trecut anii ăștia obligatorii și necesari pentru învechire și aromare, un singur butoi din producția respectivă este trimis la un Consiliu din Modena care-i va atesta originea și calitatea. Ai produs zece de butoaie? Ghinion. Ne mai trimiți tu câte unul pe an până ți le atestăm pe toate. Ce-ai produs tu acolo nu corespunde standardelor cerute de noi? Păi le iei tu frumușel pe toate zece și ți le bagi în… beci. Că noi nu ți le atestăm. Vezi tu ce faci cu ele, da?

Dar să prespunem că produsul e conform standardelor și trece de controlul calității. Rezultatul? Băieții din Consiliu ți-l trimit la îmbuteliat și etichetat, după care se întoarce la producător în niște sticluțe precum cea din imaginea de mai jos, purtând standardul “Aceto Balsamico di Modena”. Sticluță care se vinde cu modestul preț de 75 -100 de euro, deși nu cred că are mai mult de 30 de mililitri (am uitat să verific cantitatea). Dar am eu așa o bănuială că fiecare picătură își merită cu prisosință banii.

Ei, vi se mai pare plictisitor acum?

mihai_vasilescu_aceto_balasmico_modena

Da, fraților, o fabrică de genul ăsta am vizitat și eu la Tokaj. O fabrică de oțet balsamic comercial obținut tot prin fierberea mustului, aromare și învechire. Da, nu 12 ani pecum cel de Reggio, dar procesul de producție este același, iar oțetul este obținut doar din soiuri de struguri autohtoni. Partea și mai tare e că spre deosebire de italieni, oamenii ăștia de la Tokaj au venit cu niște inovații mișto. În sensul că fac, pe lângă oțetul balsamic clasic, o grămadă de tipuri de aceto balsamico cu fructe. Să vă spun cum era ăla cu căpșuni sau cel cu gutui? Nu vă spun că n-o să mă credeți. Nici eu n-aș fi crezut până nu m-am auzit spunând “vreau să gust și din cel cu caise, vă rog”.

Desigur, există șanse să-mi ziceți: “Ok. ok, foarte tare, dar până la urmă e vorba despre niște oțet, ce-o să faci cu el? Că n-o să-l mănânci așa pur și simplu”. Well, întrebare foarte justificată, de altfel, doar că nu despre oțet este vorba. Doară nici italienii sau ungurii nu-l consumă pe pâine. Este vorba despre salate și despre educarea gustului.

Că recunoaștem sau nu, principalul motiv pentru care nu consumam aproape deloc salată (și nu mă refer la cea comandată ca garnitură la ceafă și cartofi) este că o considerăm fadă. Iar salata trebuie să aibă gust ca să te facă s-o consumi cu plăcere. Ei bine, oamenii ăștia de la Eisberg au descoperit cum s-o facă să aibă gust. Foarte curând veți găsi la raft, lângă salatele lor, toată gama de dresinguri făcute din oțet balsamic, exact cel despre care v-am împuiat capul azi. Moment în care singura întrebare pe care ți-o mai poți pune este: și eu pe care mama naibii îl aleg? Lasă că vă zic tot eu: pe toate. Ca să vă lămuriți care se combină cel mai bine cu salatele sau care vă place cel mai mult.

Iar acest lucru care nu poate decât să ne bucure, că acuș vine vara și parcă văd că începeți să treceți pe salate ca să puteți face senzație pe plajă.

P.S. Am băut la fabrică o chestie răcoritoare făcută doar din oțet și apă minerală. Sper din tot sufletul s-o aducă și la noi. Era absolut demențială.

mihai_vasilescu_dresing

65 de păreri la “Încetul cu încetul se fabrică oțetul

 1. O acritura ca tine nu putea sa scrie despre miere.Oțetul la oțet trage.Multam de info.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 1

  • @edelweiss, ăăă… era dulce oţetul. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Mihai,dulce in comparatie cu ce?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @edelweiss, cu oțetul. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 2. Am citit acest articol cu vocea lui Florian Pittis. Foarte educativ, iar azi merg la carrefour sa-mi iau dressing pe baza de otet balsamic plus gutuie. E demential in salata!!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @radusibiu, teleenciclopedia, ce să mai… 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 3. Pe mine ma uimeste cat timp aveau oamenii pe vremea aia… iti dai seama, sa descoperi o reteta care implica stocarea 12 ani in anumite tipuri de butoaie…. cata experimentare exista in spate? Deci am tinut pe asta 10 ani in butoi de dud, nu a iesit bun. Ia sa punem 20 de ani in butoi de stejar(…trec 20 de ani…) Nici asta nu e bun. Hai sa punem 12 ani in butoi de prun cu 14 grame de eucalipt la o cincime din inaltime… gata, asta e.

  Si pe bune, chiar traiau mult mai putin ca noi si totusi, inca de acum 900 de ani scoteau retete de astea ultrasofisticate. Idem branza mucegaita, bere de abatie si alte minuni pe care acum le luam de-a gata. Mi se pare fantastic.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @catalin, există șanse să fi experimentat simultan. În timp ce unul punea în butoi de dud, altul făcea în butoi de stejar.
   Dar, da, ai dreptate. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Redoo, aveau și ei oţet de… mere. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Iti doresc sa te cheme si la Cricova in Moldova.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Syl, ăăă… am fost. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 5. Si de vinul Tokaj, nimic?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 6. De obicei rețete din astea apareau din vreo greșeală.
  Am deja oțet balsamic cu rodie iar inghețata de vanilie e minunata cu dressing de oțet balsamic cu smochine.

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Anouk, pentru mine nu există altă înghețată în afară de cea cu caramel și ciocolată. Astea nu prea merg cu oțet. Cred. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mihai, parca iti placea Nirvana cu praline?!….sau doar Nirvana?! :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Anouk, are caramel. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • inghetata cu otet ??…….se pare ca m-am grabit cu sfarsitul lumii in aceiasi barca…pe motive culinare….pana si inghetata ingheata pe bat daca ii pui otet…..

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @sorin, prea mult dulce nu face bine, trebuie temperat putin. Si in anumite situatii balsamicul face minuni! 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Promit sa fiu cu ochii mai bulbucati cand cumpar otet. Ce-mi placea pana acum…

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Dany, și nu orice oțet, la cel balsamic trebuie să fii atent. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. …De unde și expresia: “a băut pisica oțet”. ?

  Chitrosule, nu mi-ai dat mie cărțile, că dor îmi mai e de citit în română!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @lectorarumana, hai, mă. de dat oricum le-am dat, deci care era diferența dacă ți le dădeam ție? Ăsta-ți fuse norocul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Lasa, ma, ca-mi iau eu unele cand vin in tara! ???Noroc chior! ☺️

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. A tinut si bunicul meu in butoi de dud, 25 de ani, extract de pruna si a iesit un fel de otet, balsam adevarat pe suflet si pe creier! Nu stiu daca era otet, dar prin zona Hategului oamenii ii spun jinars. Am dat cep butoiului la inmormantarea lui si am inteles atunci de ce dacii radeau la moartea unuia de-al lor. Cum sa nu razi cand vezi totul in roz dupa asemenea licori?
  Cat despre otetul balsamic, esti un fericit ca ai fost oaspete acolo!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @gabriel, sigur-sigur jinarsul nu e oțet. :)))
   Da, să știi că am fost.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 10. Noi nu consumăm salate ca să arătăm bine pe plaja. Noi consumăm pentru că știm că-i sănătos.
  Iar acum că am aflat de la tine de această minune gastronomică, vom deveni și mai slabe și mai frumoase.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Mai frumoase nu stiu, poate mai stralucitoare! Insa, unele doar mai slab cotate, nu mai slabe. Otetul asta, pentru ca are arome asa misto, innebuneste papilele gustative si greu se pune frana la mancat! Plus ca poate crea dependenta, ca orice bunaciune.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Gabriel, acu’ n-o să ne apucăm să punem oțetul pe cartofi prăjiți cu ceafă de porc :)), că n-am făcut nimic.
   Cât despre bunăciuni, astea da, crează dependență?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Cred ca avem iar un hater p-aici! Ar merge ceva otet pe el si la canal imediat!
   Se bucura acum ca l-am bagat in seama!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Elena,îhîîî… 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Acum vreo 10 ani, lucram la un atelier de reconditionat/reparat copiatoare. Aveam un coleg acolo dinala care in fiecare weekend urca pe undeva pe la munte, avea muntele in sange, impatimit rau. In una din turele la munte da de doi nemtzi, unu din ei mai rupea cate o vorba in romana, el mai rupea cate un cunvant doua in germana, asa ca s-au povestit ei un pic la caldura focului. Ii intreaba el pe nemtzi cum le place in Romania, raspunsul a fost ca e superb, doar ca avem cel mai rau vin pe care l-au baut ei vreodata. La care colegu’ ii intraba, da ce vin ati baut ca parca totusi avem si vinuri bunicele, cum se numea?
  Raspunsul a vent impreuna cu o sticla pe care era desenat un strugure si scria mare OTET.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @MuciFICATorU, băăăă, deci nu creeeeed. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Iti dai seama cat am ras noi cand a venit colegu si ne-a povestit

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Foarte interesantă treaba cu băieții din Modena. Mă îndoiesc că găsești la noi în comerț așa ceva, dar oricum, chestia cu 12 ani m-a dat pe spate. Mă rog, eu vin dintr-o zonă în care, dacă după Anul Nou, încă mai ai vin din toamna trecută, te faci de rușine. Să-l lași să se oțețească? Nici pomeneală!?
  O precizare: ungurii NU știu să facă vin. Tokaj-ul ăla al lor nu e bun de nimic.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Am baut vin de Tokay si a fost excelent! Un vin dulce, mieriu, avea 14 ani, luat de la crama lor de un amic. Dar a fost singura data. Sunt mai multe soiuri, cred, nu sunt bautor de vin.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ionut, man, dacă nu știu să facă vin, atunci cu siguranță știu să facă marketing. Ceea ce e mai important decât am crede.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @gabriel, am băut de câteva ori și nu m-a impresionat. Dar, na, fiecare cu preferințele și gusturile lui.
   @Mihai, man, la marketing ungurii sunt la vreo câțiva ani lumină în fața noastră.O să povestesc altădată de ce.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Ionut, chestia e că sunt la orice.
   De ce nu zici acu’?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Nu suport mirosul de oțet, dar așa cum ai scris tu, pare că oamenii ăia chiar fac treabă bună acolo, parcă ar merita o șansă 🙂
  Ești sigur că din oțet și apă minerală iese o chestie răcoritoare bună de băut? Întreb pentru că am din copilărie o amintire în care bunica mea mă trata cu o băutură din oțet, bicarbonat și apă și numai răcoritor nu era leacul ăsta 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @miha, absolut sigur! Și e beton!

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

 14. Din otet, apa minerala si mult zahar…

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Marius, eu nu beau nimic cu zahăr. Deci, NU!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 15. Mihai, foarte tare ca ai mers sa vizitezi “otetul” de la Tokaj. Am fost la o “degustare” de ulei de masline cu diferite arome naturale unde mi-am procurat si un modena din care mai am foarte putin. Fratica ies salate bestiale. Vinurile Tokaj sunt bune, dar nu sunt un admirator al lor. Sunt tari pe vinurile dulci, felul cum lasa boabele sa se stafideasca, cum fac pasta etc. Sunt de admirat.

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Marius, mai nou fac și vinuri seci. Ceea ce a fost o reală surpriză pentru mine. Dar, da, pe cele dulci cred că sunt cei mai buni.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mihai fac si vinuri seci. Am fost si eu la ei la o degustare. nu stiu daca sunt ei cei mai buni, dar sunt premiate peste totvinurile lor dulci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. O reductie de otet balsamic da un plus unei fripturi la cuptor, merge f bine cu peste alb, peste niste branzeturi nobile si chiar si pe anumite deserturi.
  Io-s fan!

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • @moatza, iată. Mi-a plouat în gură.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 17. Am și eu o întrebare: dressing-ul ăla din/cu oțet balsamic ce gust are? Dacă merge și la salată și la înghețată, mă interesează gustul. Sau unele merg numai la salată și altele numai la înghețată? M-ați zăpăcit cu atâtea variante… 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Laura G, mă, sincer, eu unul aș pune DOAR pe salată. Înghețata e totuși altceva. 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 18. Ești un sadic. Ne povestești despre chestii de-ți plouă în gură și acu’ ce facem, de unde luăm oțet din ăsta?!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @GabiI, un pic de răbdare. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 19. Mihai, te las pe tine să te răsfeți cu oțetul. Io nu-s fan, poa’ să fie şi din fructu’ pasiunii lăsat în butoaie de cocotier timp de 99 ani.
  Bunică-miu era fan oțet, de-l punea şi-n supa de pui. 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @John, pfff… așa am zis și io. Până am ajuns la Tokaj. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 20. din ciclul ¨¨viata e mult prea dulce…hai sa o tratam cu otet¨¨

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 21. cred ca de la daci si romani incoace toti au invatat ca vinul natural si sucurile naturale netratate cu conservanti si expuse la temperaturi ambiante mai mari….se transforma iremediabil in otet…….probabil ca din aceste motive o parte din vinurile lor vechi s-au acrit…..si baietii ce si-au zis….¨¨hai sa le punem fundita roz si sa le vindem ca otet invechit¨¨…..facem ceva promovare si gata…imparatul e imbracat

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @sorin, n-ai citit textul, este? N-auzi că și eu credeam că oțetul se face din vin care s-a acrit? Well, ia citește ce-am scris.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • am citit textul da nu cred o iota ca aia cultiva un strugure doar ca sa produca otet premium….si oricum daca e unguresc sa si l puna ei in supa aia iute….si italienii in pizza….ce delicatesa pizza acetto balsamico……

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @sorin, păi nu cultivă ei strugurii. Man, Tokaj aia e zonă viticolă, au struguri pentru juma’ de planetă. Ăștia cu oțetul îi cumpără special pentru oțet.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Oțet cu pulpă de fructul pasiunii !?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 23. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 5

  • @Ivan, data viitoare vezi că ai un “X” în colțul din dreapta sus și un internet întreg la îndemână. Nu te mai chinui pe-aici. Serios! Pup, pa!

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 24. sincerrrr am un intreg oceann de apa in guraa si o curiozitatee de ma omoara 🙂 candva iubeam otetu banal , deja imi fac scenarii cum as pune in salata din asta dar nu o lingurita ci as ploua cu 2..3 linguriiii 😀 😀 😀

  ne ”omoriii ” cu zilele Mihai 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 25. Mi-am luat azi dressing pe baza de otet de mere,e super bun,aromat,l-am gasit la raftul de salate din Kaufland.In curand o sa incerc si celelate sortimente,multumesc mult pentru idee ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.