Așadar, în secolul cu cea mai multă tehnologie de când există viață pe planeta asta, în anii în care ești la un click distanță de aproape orice informație de care ai avea nevoie, în era în care cu un simplu telefon poți să conduci lumea, directorul comercial al romgaz dă declarația asta:

Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în consideraţie şi comportamentul animalelor, cum se pregătesc dânsele de iarnă. De exemplu, când începe migraţia păsărilor, cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina, cât de graşi sunt porcii mistreţi în ajunul iernii.

Să mor io dacă nu este exact interpretarea absolut fidelă a bancului cu indienii, doar că în viața reală.

Ce voiam eu să întreb, oare au un departament special pentru asta? Adică există Fane de la „broaște” și Gina de la „mistreți” care au în fișa postului KPI-uri de genul „greutatea medie a porcului mistreț adult în toamna-iarna din 2016-2017” și „volumul pământului dislocat de populația de broaște țestoase pe teritoriul României”? Sau cum se desfășoară observațiile astea aprofundate?

Ori sună la grădina zoologică? „Alo, doamna directoare, nu vă supăraț’, ne ziceți și nouă cam cât e tunelu’ dă la broasca țestoasă din cușcă?”. Cââât 128 de centimetri? Mulțumim frumos! A, încă ceva, știți cumva dacă porcii mistreți sunt așa mai grași anul ăsta? Ce ziceți? Mult mai grași? Ok, mulțumesc. Încă una și gata. Aveți idee nagâții au migrat? Alo, alo, doamna directoare? Hmm, ciudat, mi-a închis…”.

Acestea fiind zise, mă aștept să asistăm la declarații asemănătoare și de la ceilalți furnizori de utilități. Nu m-aș mira ca enelul să fie cu pleoapa pă rândunici, să vadă cât de jos zboară, ratb-ul să circule în funcție de cum iese cârtița la suprafață, ăștia cu internetul să dea drumul la bandă după cum cad penele la sturz și biserica să îngroape morții după cât de mare e șpaga la popă. Oh, wait…

mihai_vasilescu_broasca_testoasa