5,425 cititori

Nu primești de multe ori a doua șansă

Se spune că greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Problema este că de cele mai multe ori în viață ne alegem cu jumătatea asta peste care nu prea se poate trece.

Desigur, orice life coacher serios, cu metodă, poate să țină o minunată prelegere de minim 180 de minute (pentru care o să perceapă modica taxă de 230 de euro) în cadrul căreia să vă explice plin de emfază despre cât de important este să acorzi sau să primești în viață o a două șansă. Dar adevărul este că se întâmplă foarte rar spre deloc să benficiezi cu adevărat de așa ceva în viața reală. O să vă convingeți de asta când o să vreți să cereți înapoi cei 230  de euro, pentru a le da o două șansă de a fi cheltuiți cu cap, și o să vi se răspundă că nu este posibil.

Uite, mi-a venit în minte o amintire care zace acolo de multă vreme, dar nu s-a șters niciodată pentru că mi-a marcat oleacă începutul de adolescență. În generală am început să fac franceză la școală. M-a fascinat limba asta (mă fascinează și acum) și așteptam orele cu cea mai mare plăcere. Era una dintre puținele materii la care învățam de drag (eram golan de mic), îmi făceam temele, eram activ la clasă și aveam zece pe linie. Pe scurt, tu, profesor, nu aveai cum să nu realizezi că ai de-a face cu un elev căruia îi place materia ta și face și niște eforturi în acestă direcție.

Să vă spun ce s-a întâmplat prima dată când m-am dus la ora de franceză cu lecția neînvățată și am avut ghinionul să mă asculte chiar pe mine (Murphy ăla se pare că nu vorbește prostii)? S-a întâmplat că am luat un patru cât mine de mare. Iar eu cred și acum, cu mintea de adult, că a fost o greșeală impardonabilă a profesoarei. De ce? Pentru că am considerat nedrept ce-a făcut și, prin urmare, n-am mai învățat la franceză. Atât m-a dus pe mine capul la vârsta aia să fac ca să mă simt răzbunat. Prin urmare am devenit un elev sub-mediocru la materia ei, nu m-a mai interesat și m-am târât trimestru după trimestru încercând să nu rămân corijent. Bună treabă, nu? Și pentru mine care am lăsat-o naibii de franceză și pentru ea, profesor, c-a pierdut un elev bun.

Cum ziceam, cred și în ziua de azi că, dacă ar fi avut tact, ar fi putut sa spună ceva de genul: “Uite, pentru că până acum ai demonstrat că te intersează materia mea, astăzi primești doar un avertisment și-ți dau o a doua șansă să-mi demonstrezi că nu m-am înșelat.”. Dar, evident, nu s-a întâmplat așa. Cum spuneam mai sus, de a doua șansă ai parte foarte rar spre deloc.

Mi-am adus aminte de toate astea jucându-mă cu niște produse Pilot pentru care aș fi semnat liniștit că-mi donez un rinichi când eram în școală. Gama se numește Pilot Frixion Colors și oamenii le-au conceput în așa fel încât scrii și ștergi, iar scrii și iar ștergi, de câte ori vrei. Partea mișto e că folosești același instrument de scris. Cu un capat scrii, cu celălat ștergi. Nu te mai intersează de câte ori greșești, le faci să dispară instant.

Mă gândeam că tocmai a început școala și n-ar fi rău să știți de existența lor, poate vor salva niscaiva foi rupte din caiete pe motiv de “ia scrie tu din nou, că ai prea multe greșeli”. 

mihai_vasilescu_pilot_frixion

56 de păreri la “Nu primești de multe ori a doua șansă

 1. Au o bubă Frixioanele… dacă ai lăsat un caiet scris cu Pilotu’ lângă orice suprafață care emană căldură s-ar putea să te trezeşti cu paginile albe.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @upprann, cerneală simpatică. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Mihai, da, da, dar nu prea vezi picii cu zeamă de lămâie la ei. Doar unii profi, la ce fețe acre au.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @upprann, da, dar ăia o beau, nu scriu cu ea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • La o adică poți avea o scuza,eu mi am făcut tema..dar a dispărut din cauza ca era prea aproape de calorifer.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 2. Mda, am văzut așa ceva la băiatul unei prietene.:)) Eram vreo cinci oameni mari de se minunau de așa invenție, iar ăla micu’ cică mda, mai am vreo trei.
  Când pupam creion mecanic cu mină și radieră la școală credeam că-l am pe Dumnezeu în penar.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Laura, am tânjit la unul din ăsta despre care spui tu vreo doi ani.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 3. Cat de tare!:)) am rămas ca la dentist cand am vazut ca șterge markerul! Oo ! Cred ca ai avut tu ghinion sau ceva cu profă. Mie profa de franceză mi-a dat o șansă, cu toate ca in primul an de liceu am avut media 5. In următorul aveam 9. Si m-am menținut sus. La fel si la romana si istorie, materii pe care le adoram. M-au iertat cand am deviat de la drum.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Ligia, cred că vorbim și despre perioade diferite. Eu sunt mai… tânăr. 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Invatamantul nostru e mega depasit. Invatam putin din toate si, acum, la nspe ani dupa scoala, constatam ca nu mai stim decat 0.5% din cele invatate. Scoala nue ste orientata spre descoperirea talentelor copiilor si sa le cultive ulterior pentru a obtine excelenta chiar. In fine, m-am trezit vorbind. Si eu am patit de-astea. Fizica si chimia ma omorau, nu mi-au placut si nu le-am inteles niciodata. Iar notele erau pe masura. Si imi stricau media generala. Si nu eram considerata de top. Ce sa vezi, cand am intrat la facultate, am intrat prima. Pentru ca mie imi placeau si stiam anumite lucruri. Fostii colegi de liceu se uitau ciudat la mine cand ma intalneau pe strada. Ceva de genul “cum, asta prima???”. da, ba, boilor :))))).

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @DOINA, pentru că este o mare varză în care toată lumea învață de toate, fără să încerce nimeni să vadă spre ce are copilul aptitudini.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Pai sa facem ceva, zic. Nu doar sa dam cu gura. Daca nu ne apucam sa facem, usurel, asa, ramanem niste frustrati care discutam si iar discutam. Copiii devin extrem de timorati daca sunt certati la ore, iau note proaste pt ca nu au fost atenti o ora, etc. Asta le determina major personalitatea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @DOINA, păi eu dau din gură pe-aici. Poate mai citește lumea, poate se mai întâmplă chestii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Stiu ce faci tu si faci bine. Ma gandeam, sugeram, ca iei o tema dezbatuta de tine si organizezi niste evenimente-intalniri cu oameni care pot aduce ceva know-how, pot face sa se intample lucruri. Adica sa duci mai departe discutiile sa le treci la nivel de proiecte personale. Te ajutam 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @DOINA, cred că sunt mult, mult prea mic pentru așa ceva.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Nu, nu, nu esti deloc mic pt asta. Doar ca esti retinut in a face pasul urmator. Ca la jocuri, the next level.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Nice :)))) subtil

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 6. Of! Câte foi mi-a rupt și maică-mea. 🙂 Pe ai mei i-am învățat să taie elegant cu o linie. Asta să salvez timp, bani, nervi, plânsete și…copaci. :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @9, păi ia vezi, poate nu mai e nevoie de tăiat cu scula asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Doar că am depășit demult acea fază. Ai mei sunt deja studenței. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @9, perfect! Pot să siblinieze pe cursurile împrumutate de la colegi și apoi să șteargă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Bună idee. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Am impresia, că pe timpul nostru, chiar așteptau profesorii să te prindă nepregătit, să te taxeze. Acum, ce vad și de la fii-miu, le mai dau o șansă…mai ales elevilor f buni.
  Hai, baftă, școlarilor! ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Lidia, și dacă ai ști ce frumoasă era profesoara mea de franceză…

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 8. Am pățit-o cu frecționu’ ăsta. Am scris, din întâmplare, acum câțiva ani, raportul de concediu cu un instrument “diavolesc” ca ăsta, dat de plodul din dotare. Am ajuns la unitate, l-am predat la documente secrete(DS) pt înregistrare și apoi am plecat acasa. Cei de la DS au pus rapoartele pe un copiator și a stat acolo vreo juma’ de zi timp în care copiatorul a mers în draci. Așa cum a menționat și @upprann, la căldură se duce dracu’ cerneala. Mă trezesc că mă suna secretara comandantului să mă întrebe ce s-a întâmplat cu raportul meu și despre ce era……

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @diabolic, ahahahahahaaaaaa… James Bondule. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Râzi tu, dar era raportul de concediu şi cât pe ce să nu-l aprobe pt că l-a rescris alt coleg ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @diabolic, ce atâtea concedii?? La arme, că trebuie să ne păziți fundurile. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 9. Cand au aparut acum cativa ani frate-miu a inceput sa faca colectie. Sunt mai bune decat clasica metoda stilou+pic, dar ma enerveaza ca scriu al naibii de gros
  Legat de scoala, mi s-a intamplat in prima luna de liceu sa iau la istorie in aceeasi ora un 10 si un 3. 10 la lucrarea de control si 3 pentru ca am facut conspectul din carte de 1,5 pagini in loc de 2. Dar e ok, deja uram istoria

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Oana, hai că media iese bunicică. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. 1.Vrei cursuri de franceză? Here I am ! Gratuit pentru tine… ?
  2.Noi aveam ceva probleme de genul cu profa de română din liceu. Sau ea cu noi. Rezultatul: într-a 12-a de cele mai multe ori găsea sala de clasă încuiată. ?
  3. Într-a 9-a am luat notele 10 și 1 la disciplina logică. 10 la o lucrare de control, 1 pentru că am șoptit. La sfârșitul semestrului 1 s-a transformat în 10…?
  4. Sper că la bac sunt interzise astfel de creioane/stilouri magice! ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Elly, hai, mă, nu merge să faci franceză la distanță. Că trebuie să auzi pronunția. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. 🙂 Fă și o probă: Încălzește ușor (apropie un chibrit sao o brichetă aprinse) foia pe care ai scris cu Pilotul, să vezi cum dispare scrisul. Sau, dacă ai răbdare un an-doi, tot așa ai să vezi că nu mai vezi (scrisul!). Chestie de puțină chimie.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @VictorR, întrbările mele sunt două. Prima. Cine naiba stă cu sursă de căldură lângă caietele de teme? A doua. Cine naiba mai are nevoie de caietul de teme DUPĂ DOI ANI?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Dacă stai la țară si ții un jurnal? Cârcotașule!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @VictorR, simplu, doar n-o să-l ții pe sobă. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 12. Salutare!M-ai lovit cu a doua sansa azi.Tocmai m-am intors de la scoala unde mi-am predat copchila unei invatatoare care s-a balbait mai mult decat cei mici…desi s-a laudat cu 25 de ani de experienta!!!Am pus ezitarile si balbaielile si nesigurata pe seama emotiilor,asa incat la 11 ma duc sa-i mai dau o sansa la sedinta cu parintii.Presimt ca la sedinta o sa fie extrem de coerenta cand o sa inceapa discursul “ne trebuie bani pentru fondul clasei,pentru manuale,pentru consumabile,pentru una,pentru alta” si uite asa o sa se duca pe apa sambetei si bruma de incredere pe care eram gata sa o acord invatatamantului gratuit romanesc si reprentantilor acestuia.Mi s-a cam luat inca de la discursul de deschidere a anului scolar unde directoarea a multumit calduros consiliului de parinti care finantat dotarea scolii cu diverse lucruri astfel incat actul educational sa se desfasoare in parametri normali.
  Te las pentru ca ma simt marimoasa azi…ma duc sa acord inca o sansa si ma rog ca si copilul meu sa primeasca macar o sansa corecta la educatie!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Andreea, să ai cash la tine la ședință, da?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Am avut cash din greu,dar ce crezi?!Imi trebuia si cardul de credit…de reparat dulapuri,de cumparat xerox color performant,de achizitionat aparat de plastifiat….Mi-a lesinat portofelul deja cand am vazut lista de rechizite fara manuale incluse!!!
   P.s.:fu foarte coerenta dna la cerut!A incheiat sedinta cu o proiectie de flori ,cu Andre Rieu pe fundal….a zis sa nu ne intoarcem la copii cu parul valvoi si ochii holbati si injectati ????

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Andreea, emoționant. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 13. Tot la franceză mi s-a întâmplat și mie. ? eram in clasa a treia. Dupa aia totul a fost dupa ureche si in sila. Bine ca a doua limba a fost engleza si nu rusa. Din păcate sunt prea puțini profesorii cărora chiar le pasă de “conținutul” elevului înainte și după intersecția cu el.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @simona, ce mi-ar plăcea să știu rusă. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Lasa, am facut eu rusa vreo 7 ani si stiu atat de multa, cat au uitat-o ceilalti. Mare corvoada ti-a luat viata dupa umerii adolescentei, crede-ma!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Mai ai timp să înveți.
   Pentru filmele rusești sau pentru viitor? ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. mno, si mie mi-a placut/imi place franceza (fara a avea un motiv “rational”). nu stiu daca profa de franceza din generala m-a vanat vreodata la lectii dar tin minte ca ne aplica niste corectii cu o linie-prisma din lemn masiv, fix sub unghii, pana ne dadea sangele. (acum imi dau seama… cati profi ticniti si “pe vremea noastra”) eh, reactia mea a fost fix pe dos: dupa prima altoire datatoare de sange (eram cuminte rau la scoala, ce sa zic, mai ales in clasa a 8-a) m-am simtit atat de nedreptatita incat a doua zi i-am zis mamei sa ma inscrie la Institutul Francez la examenul pt traducatori… sa-i arat io profei ce tare-s la limba franceza :))))))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 15. Bre nea Mihai anunta publicitatea sau macar spune ca mai sunt vru 5 concureti la jum de pret

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @mihai, am făcut reclamă produsului, nu vânzătorului. Deci…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Chiar ai făcut reclamă? Nu mi-am dat seama, credeam că vorbeşti de a doua şansă. 😛

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @GabiI, :))))))) știam eu că am fost subtil.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Domnule,eşti adorabil ! Nu te lăsa ! Stimă şi respect !

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @gheorghe, cum să mă las. Abia am început. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.