21,056 cititori

Ce-a creat Dumnezeu în ziua a paișpea?

Cică stătea Dumnezeu într-o dimineață, bălăngănindu-şi picioarele pe marginea unui nor. Din când în când, ofta adânc dând a lehamite bobârnace câte unui fulger. Sfântul Petru, care avea traseul de jogging matinal pe acolo, a făcut o pauză de stretching, s-a codit cât s-a codit și apoi l-a întrebat:

– Ce-i cu tine, Doamne, de ce ești așa abătut?

Ăl de sus își băgă gânditor un deget în nas, dădu să spună ceva și apoi s-a răzgândit brusc:

– Eh…

– Doamne, ești bolnav? Suferi de ceva? Ești pe moarte?

Dumnezeu își aminti că inteligența n-a fost niciodată punctul forte al lui Petre și și-a spus că mai bine îi zice, altfel riscă să-l asasineze cu întrebările tâmpite:

– Mă, Petrică, m-am plictisit… Am făcut ziua și noaptea. A fost fain, că mă luau dracii de la atâta întuneric. Am făcut pământ și multă apă sărată, să mă distrez când se oftică ăștia că nu pot să o bea. Am creat animale, i-am făcut pe triştii ăștia doi de Adam și Eva ca să mai schimbăm și noi două cuvinte. A propos, vezi că iar nu mai vorbesc de o săptămână, l-a mâncat pe Adam sub frunză să-i zică Evei că s-a îngrășat. Mama naibii de eficiență, am zis că le termin pe toate-odată, să am timp să mă odihnesc după ce fac lumea… şi acu’ io ce mai fac?! M-am plictisit, zise Dumnezeu și dădu un șut ofticat într-un nor cumulonimbus.

Petre rămase pe gânduri. Ar fi vrut să vină cu o idee, că prea-l vedea amărât p-ăl mare, dar îi rămăsese gândul la o șaorma cu sos de ambrozie și nectar, de nu mai era în stare decât să-și audă ghiorăitul stomacului. Găsi totuși pe loc o soluție de compromis (ca să nu mai aibă nimeni îndoieli c-ar fi strămoșul direct al dacilor):

– Șefu’, fac io ședință cu staff-ul și până la sfârșitul săptămânii venim cu o propunere. 

La auzul acestor cuvine meșteșugite, creatorul Universului își făcu repede trei cruci cu limba în cerul gurii, doar știa prea bine ce le poate pielea celor din “staff” și apoi aprobă plin de îndoială:

– Mbine.

Trei zile mai târziu, s-a înființat Sf. Petru cu propunerea, susținută, evident, de un PowerPoint proiectat pe cer și cu un flipchart pătat de Sf. Gheorghe cu sânge la ultima luptă cu balaurul. “Bă, și dacă nu i-am zis să fie atent pe unde se păruiește cu dihania aia”, se enervă încă o dată în gând Petre.

– Șefu’, am găsit! Lași tot ce faci acum și creezi Gura Lumii, după care s-a uitat în jur cu mândria corporatistului, plin de el, care a propus ideea genială ce va urca indicatorii până la cer și dincolo de el.

– Hmm… ia dezvoltă, rosti Dumnezeu, în timp ce-i trecea scurt prin minte “stai să vezi că are prostu’ vreo idee bună.”. Deci, cum e asta? Ca să facă ce?

Atât i-a trebuit lui Petre, că a și început prezentarea care înșiruia atribuțiile și beneficiile noului personaj colectiv numit “Gura Lumii”.

– Mărite, Doamne, Gura Lumii va avea activități de susținere si promovare a valorilor creștine, precum și de descurajare a tentativelor de abatere de la calea cea dreaptă. Iată niște exemple teoretice cu aplicabilitate practică imediată:

 • descurajează concubinajul și preacurvia (Ce-o să zică lumea că stai cu băiatu’ ăla în casă și nu te-a luat de nevastă?);
 • încurajează dezvoltarea speciei (V-ați luat de 1 an deja și copii n-ați făcut. Ce-o sa zică lumea?);
 • susține căsătoria tradițională (Cum, mamă, să nu faci nuntă la biserică? Tre’ să faci toate obiceiurile, că altfel ne spurcă Gura Lumii);
 • promovează fashionul de calitate (Cum să te duci îmbrăcat așa? Păi ce-o sa zică lumea?);
 • este un promotor al dezvoltărilor imobiliare și al designului de interior (Trebuie să punem și noi termopane și să ne luăm colțar nou de la Ikea. Stăm cu vechiturile astea în casă, ca săracii, să ne vorbească lumea pe la colțuri);
 • încurajează o dezvoltare academică armonioasă (Pune mâna și fă și tu o facultate, uite la Titi a făcut două, un master și-un doctorat. Io nu te-am crescut să mă bagi în Gura Lumii.)
 • ajută la dezvoltarea abilităților specifice și necesare gasirii unul loc de muncă, deci contribuie la reducerea șomajului și creșterea productivității (Da’ tu când îți găsești serviciu? Ne râde toată lumea că stai cu noi la treișcinci de ani.)

– Da, Petre și promovare, de unde? Cum impunem noi Gura asta a Lumii pe “piață”?

– Păi asta e marea găselință, Doamne, că se promovează singură. Ca orice personaj cu atribuții multiple, Gura Lumii va fi susținută și adoptată pro-bono de specialiștii în marketing și PR. Singurele cerințe minime: preferabil sex feminin, peste 55 de ani, cunoștințe solide de tradiții și obiceiuri, urechi încă bune și un vizor în stare de funcționare.

Rămas fără argumente valide, Dumnezeu a băgat imediat ideea pe linia de producție și-a purces la treabă. Acum, când îl apuca plictiseală (gen, mai toată ziua), se așează frumos pe un nor la umbră, cu o bere rece în mână și se uită în Gura Lumii. Și ce mai râde cu lacrimi când vede proștii care-și ratează viața din cauza ei. Din când în când, de silă să nu stea singur, mai zbiară după Petre:

– Băăăă, unde naiba umbli? Mai lasă poarta raiului, că și-așa n-a mai intrat nimeni dinainte de la al doilea război mondial, și vino să vezi alt prost care s-a însurat de gura lu’ mă-sa și-a făcut și-un copil ca să închidă Gura Lumii. Hai, că l-ai ratat și p-ăla de ieri cu nunta. Bună treabă-ai mai făcut, fără ideea asta a ta mi-ar fi intrat os pe os de plictiseală, te pomenești că trebuia să mă apuc de slavat omenirea sau mai știu eu ce alte rahaturi din astea obositoare. Ai venit?!

P.S. Tocmai ați citit primul text lucrat în colaborare cu Miss Alina. Mai precis, pe lângă ce scrisese ‘mneaei, am mai bătut și eu câmpii cu grație. Partea mișto este că habar nu are, o să afle odată cu voi. 🙂

mihai_vasilescu_sf_petru

sursa foto

66 de păreri la “Ce-a creat Dumnezeu în ziua a paișpea?

 1. Ei, si-acu’ s-asteptam, sa vedem ce zice lumea despre postarea asta! 😉

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Nica, ce zice Gura Lumii. :))))

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 2. Pai si de la 8 la 13? 🙁
  Vezi, gura lumii, nemultumita, orice-ai face 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Bia, de la 8 la 13 s-a plictisit îngrozitor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 3. A trecut ceva timp de cand nu am mai ras cu o asa pofta la o postare de-a ta! :))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Cristina, aoleu! Serios? 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Foarte serios! Da’ nu ma intelege gresit! Si restul mi-au placut, doar ca sa rad fara oprire cateva minute bune, yeah, a trecut ceva, nu mult, dar ceva! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Cristina, hai că mă speriasem.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Mihai, cum te readuc eu pe culmile succesului… :p

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 4. Super tare fratilor, am ris cu lacrimi.
  Semnat:
  Gura lumii (eu si colega mea de birou)

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • @Gura lumii, păi tu trebuia să ne pedepsești, nu să râzi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Gura Lumii te pedepsește cu zâmbetul pe buze.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 5. Nu-mi zboara gandul decat la un joc de cuvinte. ..Puie Guran

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Redoo, a fost joc de cuvinte. Acum e pe faţă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 6. Bă, ce text frămos am scris! :))

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Alina, nu cred că poţi să scrii unul şi mai bun decât ăsta. Cam aşa 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Marisa, n-are cum. Jumătatea mai bună e scrisă de mine. Muhahahaha.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Mihai, deh, toți marii scriitori au editori și corectori :p

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Marisa, cam aşa mă tem și eu 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 7. ”Cel mai bun sex oral este acela pe care il face gura lumii…”

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

 8. @Mihai, era să mă reped aiurea şi să mă declar fanul tău no.1 începând de azi, până am citit ultima frază. Aşa că, de azi sunt fanul no.1 al Alinei şi tu eşti Federer-ul blogger-ilor. Roger that?
  Merită un miion de like-uri articolul ăsta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Marisa, biiiine, treacă de la mine. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Mihai, ori scrieţi numai împreună, ori o iei de nevastă. Azi mă simt Dumnezeu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Marisa, păi, da, mai ales că e măritată gata, nu tu cheltuială, nu tu nimic.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Mihai, detalii, neinteresant. Important e să mă distrez eu. Mă, ce v-aţi găsit! Sună a clişeu, dar sunteţi perfecţi împreună.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Marisa, absolut! :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 9. Mai, ce treaba! Se pare ca mai am doi ani si ma incadrez la categoria eligibila, 55+ :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Carmen, ai vizor funcțional? Îl folosești 80% din timp?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 10. Moare un creștin pios rău, care ținuse post toată viața și trăise întotdeauna după orânduirea Domnului. Ajunge în rai, fericit că în sfârșit va fi răsplătit și va putea mânca bunătățuri pe săturate.
  În prima seară vine Sf. Petru cu un colț de pâine și o cană cu apă. Ăsta se gândește că îl ia ușor, după o viață de post. Același “meniu” și în zilele următoare. Nu mai rezistă omul și-l abordează pe Sf. Petru: – Speram să mănânc de toate, că pâine și apă am mâncat toată viața…
  Sf. Petru: – Ai înnebunit? Vrei să gătesc doar pentru noi doi? :))

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

 11. Ce ne-am face fara “gura lumii”?! Ia uite ce minunatie de text a iesit. Lucrul in echipa da roade bune. La mai mare si la mai multe sa avem de ce rade.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Marius, dacă zice lumea, facem 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 12. Mulțumesc, ce să zic…mi-am început ziua frumos…am prins răsăritul, meditație, Zen-ul și râsul de la voi ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 13. Si ai uitat-o pe aia cu divortul. Nu conteaza motivele. Important este ca se aud deja clopotele la biserica pentru moartea si ingropaea vietii tale. Iar daca mai ai si vreun copil “cine dracu’ te mai ia” poti deja sa-ti tatuezi pe frunte.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 14. Sa devii drogata, alcoolica si curva e foarte simplu…
  E suficient sa nu saluti o data babele din fata blocului! P.S. Peste doua zile imi schimb locul de munca……in fata blocului ;))). P.P.S. O colaborare de Oscar.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Dede Cati, Gura Lumii trebuie salutată mereu, mai ales în fața blocului, cu mâna pe inimă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Dede Cati, eu eram ferm convinsa ca trebuie sa faci altceva. Multumesc de luminare.????

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 15. Stai, ca mi-am amintit de ceva. Stau in blocul asta de 10 ani. Am cumparat apartamentul de la o familie. Sot, sotie plus copil. Locuiau impreuna cu mama tipului. Era paralizata la pat de vreo 12 ani. Pana sa ma mut, batrana a murit.
  Pe palier cu mine locuieste o batrana singura. Cred ca are in jurul a 70 de ani. De fiecare data, dar absolut de fiecare data cand ma intalnesc cu ea la lift, imi pune aceleasi trei intrebari:
  1. Tu in locul cui te-ai mutat?
  2. Aia batrana ce mai face?
  3. Stii ca ea l-a prins pe el cu doua femei in pat?
  Raspuns:
  1. In locul familiei T.
  2. A murit. Era paralizata de mult timp.
  3. Da.
  Raspunsul ei la 2 e mereu acelasi: N-a murit, mama. A omorat-o nor-sa. Dar n-a prins-o politia.
  Raspunsul meu la 3 este: eu eram una dintre tipe.
  Ultima data, am coborat 7 etaje cu bicicleta in spinare, pentru ca era la lift si-mi era frica ca-mi da singele pe nas dac-o mai aud. In plus eram cu fiu-miu si nu voiam sa auda raspunsul la intrebarea 3.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Elena, vezi? Noroc cu duamna vecină că faci picioru’ frumos de la mers pe scări 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 16. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 10

  • @Costin, nu știu ce m-aș fi făcut fără încurajările tale!!! Aș fi vrut să-mi zici zilnic ce am de făcut. Ba nu, dacă poți și-ți permite timpul, chiar de două-trei ori pe zi. Te rog mult!
   Ce voiam să te întreb, sunteți mulți ca tine acolo de unde vii? Că in cazul ăsta e groasă treaba.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Nu “treaba e groasa”, ci pielea din palma. Ceea ce nu este rau. Pentru ca pericolul cel mai mare nu este daca ei sunt multi, ci daca se inmultesc.??

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Elena, aoleu! Și dacă orbește?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Mihai, pai orbesti de la asta???

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Elena, erau niște zvonuri care așa ziceau.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Mie nu mi-e clar dacă Mihai e boss needucat și eu slugă supusă sau invers. Adică eu știam că sunt nevastă supusă, da’ acum m-am confuzat ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Miss Alina, la cat de profunda a fost analiza lui pe text si la cat de mult a inteles, n-ai fi surprinsa sa stie ca sunteti doi????

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Elena, mda, la asta nu m-am gândit 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Costin, daca ti-a placut doar o parte din ce au scris cei doi, io, in calitate de comentator si cititor fidel, le fac o propunere. De fapt, stai, nu e propunere. Ii amenint ca n-o sa mai citesc/comentez nimic/niciodata daca nu-ti trimit tie toate articolele pentru validare.
   @Mihai, @Miss Alina, hai sa vad ce mai spuneti acum.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Elena, e cea mai bună amenințare.. pardon, propunere pe care am primit-o luna asta. Aşa facem!

   @Mihai, io ți-am zis să pui poză cu Arsenie. Nah, acu’ ai intrat oficial în Gura Lumii. Mai avem o șansă, totuși…

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Cu titlu mare la inceputul fiecarei postari: In marinimia lui, Costin a fost de acord cu postarea acestui text. Sa ne rugam intru sanatatea lui!(mentala)

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Elena, io aș fi de acord, dar mi-e teamă să consumăm din prețiosu-i timp pentru auto-satisfacere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Mihai, de pe partea mea lucrurile se vad cam asa: Cu o mana si-o cauta (mult si bine) si cu o mana scrie (mult si prost). Daca si-o si gaseste, eheeee ..abia atunci vorbim de auto-satisfacere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Elena, și penseta în ce mână o ține? O avea trei mâini?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Mihai, stii faza aia:
   – Ghici cine era ala mic si negru?
   – ???*
   – Era tac-su, băă.
   Eh, parafrazand, penseta era mă-sa. ???

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 17. Nu stiu dc nu gura lumii l-a creat pe dumnezeu si i s-a aratat doar, in vis la petre, care a crezut ca a avut o idee, cand de fapt i-a fost insuflata de gura lumii :-)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Amanda, adică Gura Lumii a fost înainte de toți și toate? Interesant. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Adică Gura Lumii e un fel de Big Bang, cum ar veni? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Nu am aprofundat atât de mult teoria gurii lumii, dar ar putea fi :-)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Aaa, de aia li se rupe unora în paișpe de Gura Lumii (sau măcar vor să dea impresia că li se rupe în paișpe) așa, de ziua a paișpea. ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @simona, aia că nu prea li se prea rupe.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • ? speram să fie cineva să zică că i se rupe. Da’ n-a fost să fie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.