Reciteam articolul ăsta scris de Corina și mă gândeam că am avut oleacă mai mult noroc pe vremea cealaltă. Pentru că taică-meu se juca de-a agricultorul pe un teren din satul lui natal și măcar cartofi am avut mereu în casă. În schimb ulei, ca să mi-i facă mama prăjiți, nu prea găseai. Era pe cartelă și se consuma imediat. Noroc cu untura de porc. Ați mâncat vreodată cartofi prăjiți în untură? Niciodată n-am să mai pun gura pe ceva atât de bun. Aceeași untură pe care-o ungeam și pe pâine. Cu ceapă, că de-asta se găsea.

Dar n-o să uit în veci cum mă chinuiam într-o dimineață să tai felii cât mai subțiri dintr-o bucată de mușchi țigănesc pe care, nu știu prin ce soi de miracol, o produseseră ai mei. Iar maică-mea, după ce a asistat vreme de câteva minute la eforturile mele disperate, a conchis în cele din urmă: să știi că indiferent cât de subțiri le tai, bucata aia tot atât o să rămână. Amatoare, habar n-avea că eu încercam să prelungesc experiența.

N-am murit de foame pe vremea ailaltă. Dar știți cum e să ai poftă de ouă ochiuri azi și să poți să le mănânci peste trei săptămâni, când făceai rost de două cartoane? Dacă sunteți mai tinerei, nu știți. Sau să vrei o mămăligă cu brânză și să-ți dai seama că n-ai decât mălai în casă? Frustrant.

Nu mi-e dor de vremurile alea, n-are de ce. Au fost groaznice și mă bucur că s-au dus naibii și nu mai au cum să se întoarcă. Sper. Dar mi-e dor de trăirile de atunci. Și cred că cel mai mult și mai mult mi-e dor să mai pot citi o carte bună, în timp ce mănânc încet din ciocolata pe care o ținuse ascunsă maică-mea în dulap. Cărți și ciocolată se găsesc acum pe toate drumurile și pentru toate gusturile, dar senzația aia de fericire absolută n-o să se mai întoarcă niciodată!

Hai că azi sunt căzut pe jumatate în butoiul cu melancolie și mă gândeam să nu sufăr singur în el. Vouă de ce vă e cel mai dor din perioada aia în care trăiam mai mult din ce ne imaginam decât din ce aveam?

P.S. Dacă n-ați mâncat niciodată parizer prăjit sau pane, nu știți ce-ați pierdut.

mihai_vasilescu_cartofi_prajiti

sursa foto