Guest Post by Ana R.
Toată lumea se dă cu curul de pământ de indignare pentru că nen-tu´ Oprea se plimbă în mașinile cu nino-nino prin țară. Și mai grav e că și preafericitul are fetișuri dinastea bizare cu mașinuțe. Toți ne oripilăm, un om a murit, facem petiții, claxonăm coloanele oficiale pe care le prindem în trafic. Suntem vânjoși și guralivi. Așa nu se mai poate! Băgam o serie de semnături online după care dormim liniștiți în papucei.
Trece și asta, cum au trecut și alte porcării peste noi. Dăm resemnați din umeri și mergem mai departe pe cărarea noastră mohorâta și ne înecăm în expresii gen „blestemul naţional“, „tară de căcat“, “politicieni corupţi“, „fără viitor“ și alte câteva la fel de optimiste.
Am stat și m-am gândit de ce mă-sa facem asta? Adică în toată Europa se protestează serios pentru orice răhățel, numai ai mei acasă stau și se uită la Măruța, în loc să îl jumulească pe general în piața publică.
După cutremurul de la Fokushima, în Germania s-a făcut o petiție online pentru oprirea centralelor nucleare pe toată suprafața ţării. S-au strâns niște milioane de samnaturi, dar madam Merkel s-a făcut că doarme în galoși în prima săptămâna. După încă şapte zile s-au mutat oamenii în stradă și tanti Merkel a trebuit să îi asculte.
A chemat toate firmele producătoare de energie electrică din Germania și le-a spus că din pământ din iarbă verde trebuie să găsească soluții pentru problemă. Ăia s-au dat peste cap de trei ori, ca Făt Frumos, și au scremut un plan de dezactivare a tuturor centralelor până în 2022. Toate astea doar pentru că nemții au văzut la televizor că s-a întâmplat o catastrofă în celălalt colț al lumii.
La noi mor oamenii pe stradă sub nasul nostru și ne revoltam online. Doamne, și ce vocali suntem. Cum mai cinstim noi virtual memoria polițistului la datorie și alte rahaturi total nefolositoare în practică.
Deşi la un moment dat, în capul meu cel revoltat mi-am zis că, gata, acum chiar o să se iasa în strada. Mai ales că văzusem și petiția pe Facebook pentru mobilizarea maselor, la care toți facebuciştii aderau cu multă vervă şi dornici de acţiune. Apoi am asistat la fâsul general: 330 de oameni în piață. Probabil că la ora aia toată lumea era un pic ocupată, cu o ciocolată caldă în mână și cu ochii în telefon după ultimul viral.
Am stat și m-am întrebat ce oare îi determină să fie atât de indiferenți, atât de lipsiți de reacție și cred că am găsit explicația.
Ne e rușine. Ne e rușine să ne revoltam. Ne e rușine să spunem că ne-am săturat să fim furați. Ne e rușine să spunem că ne-am săturat să fim folosiți că scalavi pentru bunul plac al politicienilor. Şi ne e rușine pentru că asta ar însemna că suntem săraci sau că nu avem destul. Iar scopul nostru în viață e să arătăm că ne merge bine, că suntem boieri și darnici, nu putem să arătăm lumii că până și noi avem limitele noastre.
Cum să te vadă vecinul de la trei, la știri, că ţipi în piață pe motiv că ești furat sistematic de ciocoii ăștia îngălați care folosesc banii munciți de tine după bunul plac? Păi dacă-şi dă seama că nu-ți ajunge salariul să o trimiți pe fie-ta in tabără şi să-i iei lu’ ăla micu bocanci pentru iarnă? Mai ai și datoria aia veche la vecina de la doi, dacă te vede şi aia ce-o să zică? În plus, mâine e şi ziua soacră-tii, iar te duci făra flori, numai bine să-i reamintească lu’ fie-sa că s-a maritat cu un bou. Păi e frumos să afle lumea că tu ai neplăceri din astea şi ai ieşit sa protestezi pentru un minim de decenţă? Exclus! Problemele tale sunt secrete ce trebuie păzite cu prețul vietii. În societate, însă, trebuie să o arzi cool și relaxat.
Când vezi, auzi şi citeşti ce se întâmplă prin ţară, ai senzatia că cei mai multi trăiesc după o regulă special concepută, cea a tăcerii şi umilinţei inconştiente, care ar suna cam aşa:
„Pe mine nu mă poate atinge nimic, îmi merge bine și îmi permit. Ia, mă, politicianule de aici și joacă-te cu mărunțișul asta din impozitele mele, că eu sunt mai presus de problemele publice. Eu, pe norișorul meu de independență, nu sunt interesat de astfel de mizilicuri. Încă mă descurc cu ratele la casă, la mașină și dacă mai fac un pic foamea poate reușesc să merg și la mare. Așa că îmi merge bine și nu am de să fiu revoltat.”
Suntem obsedați să arătăm cât de bine ne merge și nu știm cum să ascundem mai bine sărăcia sub preș. Toată lumea se da peste cap să-și cumpere ultimul răcnet de mașină, poate reuşesc să și iasă cu ea la plimbare când au bani de benzină. Își fac case cât palatul Mogoșoaia și iarna se oripilează la vederea facturii de gaze. Bloggeriţele de modă sunt luate la spital, cu diagnosticul de subnutriție, pentru că nu-și permit mâncare, din dorința de a cumpără pantofi de la creatori celebri. De ce oare suferim atât de mult pentru a arata altora cât de bogați suntem? Habar nu am, dar cert este că limită de toleranţă este foarte sus, dacă încă permitm să fim furați și umiliți pe banii noștri.
Între timp suntem foarte revoltați online. Numai online. Pentru că în realitate suntem ocupați să arătăm ce bine ne merge.
E un punct de vedere! Nu se mai iese in strada din cauza inutilitatii actiunii! Ce s-a rezolvat in ultimii 25 de ani cu iesirile in strada? Mai nimic! Sa nu uitam ca nu mai sunt intreprinderile mamut in care se puteau organiza mitinguri cu participare uriasa. Apoi o alta cauza ar fi ca, inca, nu avem cultura de a percepe ca toate actiunile celor alesi se fac pe banii din taxele noastre. In ceeace priveste protestele din Germania privitoare la centralele nucleare, as fi curios ce se va pune in locul lor!
@gheo, asta pentru ca nu s-a iesit in strada la modul serios. Evident ca nimeni nu ia in serios o manifestatie de 300 de oameni. Eon a investit masiv in energia eoliana si apar aproape peste tot panouri de energie solara. Daca au promis ca le inchid, garantat se intampla asta pana in 2022.
Ies toți la proteste când e prea târziu. Se iese pentru Mutulică să nu fie Monta preşedinte, se iese contra Chevron, dar Gazprom si OMV tac şi fac, se iese pentru Varan, dar Badea era ocupat cu număratul unecei bile in ultima săptămână.
Ce nu a zis nimeni despre trebuşoara asta… n-ai cum să ieşi la protest să dai vina pe unul care îşi face coloană oficiala, cand 80% din populația Bucureştiului ar face la fel dacă ar fi in locul lui.
Comentariu beton!11
@skogentrollet, cata dreptate ai! Cam asa e.
Adevarat (si trist)! Eu as mai adauga 2 chestii:
1.comoditatea, lenea – romanii s-au invatat comozi, nu se „deranjeaza”, nu exista „spirit civic”, caldurica si fotoliul sunt determinante in comportamentul nostru in societate.
2.absenta „extremistilor”. Nu stiu daca ati observat, dar, prin alte tari, la proteste, in primele randuri sunt membrii ai galeriilor de fotbal, ai partidelor extremiste, ai gruparilor mai mult sau mai putin interzise gen neo-nazisti, socialisti etc. E adevarat, asta inseamna si violenta, dar…ei sunt acolo, dau tonul, lumea se mobilizeaza, protestul este bagat in seama si, cateodata, are succes. La noi, fotbalul a murit, deci si galeriile au murit, partidele si gruparile „extremiste” sunt o gluma proasta. Ultima oara i-am vazut acu’ 2 ani (sau 3?!), la protestul acela pornit in urma incercarii de demitere a lui Arafat. Incidentele au fost regretabile, dar protestul a avut succes? Eu as zice ca da. In orice caz, am simtit o oarece frica in glasurile politicienilor si asta m-a bucurat.( da, am fost si eu acolo, din convingere, si nu m-a platit nimeni pentru asta!)
Nu poti mobiliza oameni trecuti de 40 de ani, cu familie, lene cronica, comoditate excesiva si mentalitate comunista la un protest. Eu astept pustimea, astept „nebunii”, cei care oricum nu au nimic de pierdut, doar de castigat, sa dea tonul, sa se implice, sa se mobilizeze, sa se zbata, pentru ca, pana la urma, in acest mod isi pot construi viitorul pe care il vor. Oare ii astept degeaba?
@Ionut, ii asteptam impreuna. Sa speram ca nu.
Ionut, ai fost printre cei care s-au batut cu jandarmii? Sa nu m-ai te iei de cei trecuti de 40 de ani! Eu cind faceam culccaturi pe la televiziune si pe la CC, in ’89, tu poate te jucai cu p.ta in tarina sau si mai rau, inca nu te nascusei! Asa ca lasa teoriile despre „mentalitatea comunista”! As vrea sa va vad, pe voi astia „revolutionariii de azi, la peste 40 de ani, sa vad daca mai va da mina sa fiti CHE Gheva-risti, ca sa zic asa!
@gheo, da, intamplator chiar m-am batut cu jandarmii la acele evenimente. Si, daca in ’89 aveam doar 10 ani, nu e vina mea. Te asigur ca parintii mei erau, probabil, langa tine, in acele momente. Ironic, tata avea uniforma militara, iar mama nu. Intrebarea mea este, si sa-mi scuzi brutalitatea: ce, plm, ati realizat, voi, astia, revolutionarii, in ultimii 25 de ani?Vii si spui de „inutilitatea” iesirii in strada? Ce mentalitate e asta? Nu iesi in strada fiindca nu rezolvi nimic si te mandresti ca ai fost acolo acu’ 25 de ani? Pe bune? De ce sa nu-mi dea mana sa fiu „che-guevarist” dupa 40 de ani? Tu nu mai esti? De ce? Nu cumva explicatia o gasesti in postarea mea si in articolul @Anei R.? Nu cumva esti comod sau ti-e rusine, amice? Nu cumva te incadrezi perfect in categoria de romani care se simt bine, nu-i intereseaza nimic decat bunastarea personala, bericica, gratarelul si „da-i in pizda ma-sii p-astia cu protestele si agitatia lor ca imi strica siesta”? Te salut!
Ionut, nu-ti raspund, n-are rost! Si ca sa fii convins ca am facut ceva in acesti 25 de ani, citez: in plm! , v-am crescut pe voi pentru a ne critica acum!
@gheo, ti-am raspuns dar comentariul meu „a cazut” la „cenzura” (scuze, @Mihai, da, stiu, „ne jucam frumos”, dar ma enervasem oleaca ???- foarte bine ca a fost scos). @gheo, o sa-ti pun o singura intrebare: exista limita de varsta pentru a fi „che-guevarist”?
@Ionut, nu a căzut. Nu-l văzusem şi am dat aprobare mai târziu. Acum e aprobat.
Vad ca pana la urma a intrat si primul. Scuze.
Mare articol mare,din cei 300 prezenti la adunare 280 erau motociclisti singurii care mai stiu ce inseamna solidaritatea,nu despre asta vorbim astazi, nu mai e mare lucru de comentat la articolul tau, suntem atat de idioti si atat de falsi incat ne este rusine sa ne cerem drepturile….
@Radu, din pacate!
Bravo Ana ! In articol ai pus si tot oful si ideile mele. Eu sunt un pic mai temperamentala ,ca sa nu zic mai impulsiva .De cate ori am ceva de spus spun lucrurilor pe fata chiar daca stiu ca ma bat cu morile de vant .Un exemplu scurt care imi vine acum in minte este atunci cand ma duc la intretinere si incep sa-i spun administratorului ce anume nu-mi convine si ce este gresit , in spatele meu sunt o gramada de oameni cu aceleasi probleme ….stii care este este reactia lor ???? Exact zero ,si pe langa toate astea ma mai si acuza ca nu o las in pace sa-si vada linistita de treaba . QED ,romanului ii pasa doar de cheia de la masina si creditele de la banca :))))
@dede cati, dar de ce oare?
De lene și comoditate, mai rar, rușine. Românul e obișnuit să se vaiete mult, să se lege de toți și de toate, să se plângă că muncește mult și e plătit puțin. Dar dacă ii sugerezi să iasă în stradă, să lupte pentru drepturile lui…e greu! Asta înseamnă că e obligat să se implice direct, să se miște… Nu se poate! E prea greu, căci pe lângă comoditate și rușine mai suntem și lași!
Ca sa iesi in strada si sa te manifesti împotriva cuiva sau a ceva in numele tău si al altora trebuie sa empatizezi cu acele persoane,sa iti pese de acele persoane.
Eu mă întreb asa,fără legatura directa cu subiectul,daca ar porni un război si ar trebui sa punem mana pe arme si sa sa mergem la război,cu risc major sa dai coltul, cati ar ridica mana ca se baga?
Deja cred ca stiu,multumesc la fel,dar nici eu nu as face nimic pentru soferache care claxoneaza si iti ia fata in trafic,si nici pentru smecherache care o freaca toata ziua,si nici pentru nea politicianul care o arde pe vorbe.
Hai sa fim seriosi si sa recunoastem,ne pasa doar de noi si familiile ai cercul nostru mic de prieteni,iar daca iesim la o astfel de manifestare o facem asa ” ca sa ne radem”
Nu o mai ardeti pe patriotisme,ca nu tine!
@cetateanu´turmentat, nu tine pentru cei ce gandesc asa. Dar eu cred ca mai suntem cativa idealisti, preocupati de ce se intampla in tara.
Sunt întru totul de acord cu tine, Ana.
Să îi mulţumim lui nea Nicu, cizmarul grandoman, zic! El ne-a învăţat să tăcem şi să înghiţim ca proştii toate mizeriile ce ni se fac.
@Madalina Isac, dupa atatia ani era cazul sa uitam acest obicei. Mai ales cand ne uitam in jurul nostru si vedem ca in alte tari functioneaza foarte eficient treaba cu protestul.
Bun , ați scăpat de nea Nicu , grandomanu , prostu , cizmarul , etc.
Și ? Unde s-a ajuns? Că suntem un popor de proști ? Atât de proști incât ieșim in stradă pentru câini si alte căcaturi. Pentru drepturile noastre….nu. De lăudaroși ? De curvari? Chiar pot continua.
Sunteți nemulțumiți ca sunteți furați , mințiți si nimic. Gura mică si share pe facebook.
Unii se laudă ca au ieșit in stradă in ’89. Bravo vouă , ați avut coaie. Dar trebuia sa faceți asta la fiecare nemulțumire. Vezi Grecia , vezi Germania , vezi Turcia. Nu ieșit in stradă cu 2 sticle goale de plastic , şi puțina gargară. Ca daca e prea multă ….luam amenda de la nenea jandarmu’. Că așa face românu !!!
Acum e prea târziu.Mult prea târziu. Stiți de ce? Că deja au furat tot ! Și drepturile inapoi nu mai au din ce le da. Că nu mai e nimic.
Nu mai avem nici măcar onoare , onoarea de a recunoaște ca in ’89 s-a făcut o greșeala imensă. Că nu am știut sa ințelegem ce e aia democrație !
Pace !
Ceea ce am vrut sa subliniez este faptul ca mentalitatea oamenilor nu se schimba la fel de repede cum schimbi pe o hartie comunism cu democratie. Este un proces indelungat. Ori cand ai fost persecutat ani la randul si obligat sa taci cand nu iti convine ceva, e mai complicat…
In aceste vremuri tulburi, va recomand sa lecturati ”The Anarchist Cookbook”, sa va cumparati o bandana, o brisca sanatoasa si sa treceti prin cartierele rezidentiale la ceas de seara pentru o plimbare de relaxare.Rezultatele pozitive nu vor inceta sa apara.
@Batranu`, „plimbare de realxare” :)))))
Pai cum altfel decat relaxare poate fi numita lasarea aerului din anvelopele masinii unui anume demnitar, de exemplu?Sau lasarea de altceva…
Ne pasa si noua , mai draga, cum sa nu ne pese! Dar nu toata lumea isi permite sa stea in picioare si sa tipe din toti bojocii in strada pe ploaie si frig asa ca o ardem feisbuceste.
@Tara Luipapuravoda, „nu toata lumea” inseamna mai mult de 330 de persoane.
@Tara Luipapuravoda, fix asta nu inteleg eu: de ce nu-si permite „toata lumea”? Tot aud de oameni nemultumiti de diverse chestii, dar, cand e sa-si strige nemultumirea, brusc „nu-si permit”? Eu n-am fost printre aia 330, as fi vrut, dar eram printre alti 100 sau 200 care protestau impotriva altui „cancer” al acestei societati. Mah, dar am fost!Hai sa mai dau un exemplu la un nivel micro: angajatilor de la ROMATSA li s-a facut de greva, scandal, protest si…directorul de acolo a fost demis. Din ce a zis presa (nu cred orice, dar, cateodata, n-ai alta sursa de informare), se pare ca angajatii aveau dreptate. Au reusit, protestul a avut scces. Si atunci, de ce sa cred ca o asemenea actiune la nivel macro ar fi inutila, cum zicea un destept mai sus? Chiar atat de blazati am ajuns? Pai, atunci, ne meritam soarta si ii meritam p-astia care cred ca ne pot calca pe cap oricand si oricum. Ia sa-i facem sa tremure putin, ia sa bagam un pic frica in ei, chiar cu riscul unor violente, vandalizari, batai de strada. Nu crezi ca s-ar schimba un pic treaba? Frica face minuni, dar lor nu le mai e frica. (e si greu sa le fie, avem prea multi @gheo printre noi).
Din pacate protestul a fost promovat pe FB ca fiind un „eveniment” organizat de motociclisti pentru comemorarea a politistului decedat. Chiar se specifica pe undeva ca nu era protest sau meeting, si ca orice scandare va fi „pedepsita” sau impiedicata, etc…Poate daca era organizat ca protest era altceva. Poate…Dar e adevarat ca lumea nu mai iese in strada. Pentru ca … nu stiu de ce. De scarba, de lene, … Si nu are legatura cu varsta, cum zicea cineva mai sus. (Iar pustanii nu ies pentru ca nu au acest imbold. Ei protesteaza pe FB sau pleaca din tara direct.) Are legatura cu multumirea de sine – si ne multumim cu putin – si cu „las ca merge si-asa – de ce sa ies ca oricum nu se schimba nimic” Am uitat care ne sunt drepturile si, foarte important, uitam ca toti astia fac ce fac pe banii publici. Adica ai nostri.
Si uitam ca daca ies 300 de oameni da, nu se schimba nimic, dar daca ies vreo 30000 cred ca se schimba. Ceva. Orice… Dar fiecare din aia 30.000 zice „de ce sa fu eu primul?” …
@LilysBoutique, „de ce sa fiu eu primul nemultumit daca celorlalti le merge bine? Eu sa fiu mai prejos?”
Pe varstnici ii dor genunchii sau sufera de prostata si tre” sa se pise din ora in ora ; pe tineri ii doare in cur.
@Tara Luipapuravoda, asta cam asa e.
@Ana R., da, imaginea asta care ne omoara… tre’ sa dau bine, de ce sa stie vecin’ ca eu sunt nemultumit? Da frate sunt nemultumit, care-i problema???? Macar astia care comentam pe aici daca am iesi si tot ar fi ceva…Un inceput. Sa fim noi primii!!!
@LilysBoutique, dar nu aratam nici in ruptul capului ca suntem nemultumiti.
Cand s-au mobilizat acum vreo cativa ani tineri, batrani, mamici, etc in centrul Madrid-ului, cand vuiau ziarele ca se rade si cu curu` de ei in exterior, eram prin anul 3 de facultate.
Eu aci traiesc, vreau drepturi, trai mai bun, mai putina coruptie, m-am dus, nenica!
Cum dracu` sa nu iesi, si mai ales dintr-un motiv atat de absurd: „cum sa stie vecinu` ca nu-mi e de ajuns plapuma care ma acopera? 🙁
Imi amintesc cand s-a dat legea cu scaderea indemnizatiei pentru proaspetele mamici si am fost la un protest cu cateva prietene. Nu am stat mult pentru ca venit Smiley sa cante si celelalte protestatare, da majoritatea erau mamici venit cu carucioarele cu copii, s-au aratat foarte incantate de switch-ul protest/concert. Din ce am inteles de la o prietena mai insistenta, s-a terminat totul cu dansul pinguinului. Jenant
Protestatarul online e ala care face frectie la piciorul de lemn.
Cate proteste din ultimii 25 de ani au avut impact major? Ba a adus Iliescu minerii in 2 randuri, protestele anti-privatizarea Tepro s-au incheiat cu asasinarea liderului sindical Virgil Sahaleanu, protestele anti-Boc au fost deturnate de pesedei in favoarea lor, protestele anti-RMGC au lasat unii protestatari cu vanatai si dosare penale, dar legea exploatarii cu cianuri e tinuta in continuare la cald, protestele contra exploatarii gazelor de sist la fel.
Tinand cont cum s-au purtat fortele legii cu protestatarii in ultimii doi-trei ani, nu ma mir ca vechii protestatarii n-au iesit sa ceara demisia lui Oprea.
Cand citeam pe net saptamana trecuta ca ar fi sanse sa ajunga Iliescu sa plateasca pentru perioada post 22 Decembrie + mineriade ma asteptam sa vad miscari de strada.
Pentru cei care inca se mai agata de evenimentele din ’89, nu s-au schimbat decat papusarii, corzile au ramas aceleasi. Romania nu a mai cunoscut democratia de cel putin 77 de ani. Pana si dictatura militara a lui Antonescu a fost mai democratica decat actuala falsa democratie.
@upprann, e foarte posibil sa ai dreptate. Dar, cum spunea cineva mai sus, 300 de oameni nu e totuna cu 30000. Oricum, la lista cu motivele pentru care nu protesteaza oamenii putem adauga linistiti lasitatea, frica de bataie. Apropos de fortele de ordine, la protestele anti-Boc, unul din prietenii mei a fost sef de…ceva peste o mana de jandarmi.(nu ma pricep la ietarhii militare si nu ma intereseaza). Am discutat mai tarziu subuectul, eu din postura „huliganului” protestatar, el din postura jandarmului. Si mi-a spus asta: ” Mah, in seara cand a inceput nebunia, cu vandalizari, foc, alergatura, bataie, tuturor le-a fost frica. De la ministrul de interne si seful politiei capitalei pana la ultimul parlit pe care il aveam in subordine. Ne-a fost frica sa nu fie doar inceputul, ne-a fost frica sa nu degenereze si mai rau. Toti eram confuzi, nicu noi, nici sefii habar n-aveau cum ar trebui sa procedam. Nu am vazut niciodata atata confuzie si frica in politie si jandarmerie.” Asta o spunea unul care era obisnuit sa fie in „dispozitiv” pe la meciuri, greve de mari proportii etc. Omul este unul dintre „testoase”. Asa ca….haideti sa-i facem sa le fie frica din nou.
@Ionut, protestatarii care si-au luat pulane pe unde-au apucat de la jandarmi nu pot fi solidari cu baietii de la MAPN, cum eu ca sas pot sa fiu solidar cu maghiarii care isi plimba steagurile prin Ardeal si cer autonomie.
Protestul anti-Oprea trebuia sustinut si chiar initiat de colegii politistului decedat. Dar e usor sa taci si sa zici ca timpul trece leafa vine.
Cat despre faptele de vitejie ale jandarmilor… singurele care-mi vin momentan sunt din Ianuarie ’99 cand 2000 de jandarmi au incercat imposibilul sa tina piept celor 15000 de mineri la Costesti.
…”eu ca sas nu pot fi solidar”…
@Ionut, inteleg ce spui, normal ar fi ca la astfel de evenimente, aici ne referim la proteste, nu ar avea de ce sa se iste cu altercatii, batai, arderi de tomberoane, samd. E un drept constitutional, bineinteles, prost aplicat cam peste tot. Ies la inaintare triburile urbane, „huliganii” care de cele mai multe ori sunt incitati la gesturile urate si apoi suntem taxati toti.
Ah, nu ma intelegeti gresit. Nu sustin ca totul se rezolva cu violenta si tomberoane, sustin doar ca o mare masa de oameni nemultumiti si care isi striga nemultumirea in strada ar putea influenta si intimida sleahta care ne conduce si „instrumentele” de opresiune. Cat despre colegii politistului, n-au iesit in strada din motivele enumerate mai sus de lume: lasitate, comoditate, rusine, indiferenta.
Ai observat fata lui oprea cand comenda incendiul de la club? Nici ultimul betiv de pufoaica nu arata asa
@nu stiu, am fost la faţa locului, l-am văzut pe Oprea dar nu am auzit ce zicea. 🙁