Am vazut clipul asta la Arhi. Si apoi am citit si comentariile. Drept pentru care, ca sa nu las un comment kilometric acolo, o sa scriu cateva vorbe aici.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=L9O8j9QPZc8&w=640&h=360]

NU CRED SI NU-I CRED pe niciunul dintre cei care au zis ca faceau la fel. Nu in tara asta. Si o sa incerc sa explic si de ce. Clipul asta este filmat intr-o tara nordica (nu stiu care, nu m-a interesat). Oamenii aia cred ca vedeau pentru prima oara in viata lor, un copil dezbracat, tremurand de frig. La noi este un fenomen cotidian, practic este o imagine atat de demonetizata, ca nici n-o mai sesizam. Si, mai mult de atat, multi dintre cei pe care ii vedem asa, o fac intentionat, cu scopul de a starni mila. Doar ca s-a exagerat atat de mult ca nici nu-i mai sesizam.

Nu mai tarziu de ieri a venit un cersetor la mine, sa-mi ceara niste bani, tragand dintr-o tigara. Era la limita dintre copilarie si adolescenta, dar parea suficient de bine facut, ca sa poata munci. Asta a fost prima si cea mai rapida evaluare pe care i-am facut-o. Apoi, mi-am zis ca poate chiar moare de foame si ar trebui sa-i dau niste bani. Din nou, nu am facut-o. Iar argumentul decisiv a fost tigara din mana lui. Pur si simplu nu l-am crezut ca moare de foame, cu tutunul in mana si in plamani.

Spuneau si dintre cei care au comentat la Arhi ca au incercat sa le dea cersetorilor si altceva in fara de bani. Voi ati incercat? Eu, da. Se uita cu scarba la orice altceva. Singurii care se bucura si de un covrig sunt batranii aia decent imbracati, care stau la usile magazinelor, neindraznind sa ceara nimic. Doar privirile lor dor.

Asa ca va rog sa nu-mi povestiti ca ati fi facut la fel. Ce va opreste s-o faceti? Sunt mii de copii din astia la noi pe strazi. Sunteti invitatii mei. Doar ca nici macar nu-i mai remarcati, iar daca o faceti stiti foarte bine ca sunt sanse mari sa nu fie treaba asa cum arata.

Imi pare rau, dar macar ca sunt sincer. Nu am fi facut la fel, nu pentru ca avem noi sufelete urate, ci pentru ca nu-i mai remarcam. Sunt prea multi. Sunt asa de multi ca deja consideram ca o picatura intr-un ocean cu apa, nu ajuta la nimic.

O sa va mai povestesc ceva. Desi mi-e rusine s-o fac. Dar v-o spun. Eram la carrefour, acum ceva vreme. In fata mea, la casa, era o batrana insotita de un copil. Aveau in cos niste tacamuri (da, sa stiti ca mai exista) de pui si paine. Doua pungi de tacamuri si doua paini. Nu le-au ajuns banii pentru ambele pungi si au fost nevoite sa renunte la una. Sa stiti ca faza asta s-a intamplat acum vreo 3-4 ani. De fiecare data cand mi-o aduc aminte, imi vine sa ma injur singur. Cat de cretin am putut sa fiu sa le las sa plece asa? Sa nu platesc eu diferenta pentru punga aia? Si sa-i iau si un dulce copilului ala (o fetita de maxim sase ani).

Dar, este asa cum va spun, chit ca ma aprobati sau nu. Suntem asa de obisnuiti cu saracia, ca nu o mai sesizam.

Si inca ceva, cred ca in niciuna din tarile nordice nu a rulat Filantropica.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HwdveCMWp4Q&w=480&h=360]