Probabil a ajuns deja și la voi, sub o formă sau alta, ceea ce de acum poartă numele de „schema 1800”. Dar o să-mi fac datoria și-o să mai zic și eu o dată aici, pentru că întotdeauna e bine să aflați din mai multe surse metodele prin care cineva poate să încerce să vă fure bani. Dacă știați de schemă, foarte bine, dacă nu, măcar aflați acum.

M-am hotărât să vă zic, pentru că azi i-a venit Marei un mesaj cu un link prin care era rugată să voteze un copil la nu știu ce concurs. Evident, n-a votat, că știa despre ce e vorba.

Dar sunt mulți oameni care încă nu știu că treaba asta cu mesajul și linkul este debutul a ceea ce se numește „schema 1800”. Așa că hai să o luăm de la început.

Schema 1800 are doi pași.

Primul pas este că cineva din contactele voastre vă trimite un mesaj pe WhatsApp, mesaj care sună destul de credibil și prin care sunteți rugați să faceți o chestie absolut inofensivă, cum ar fi să votați un copil la un concurs sau ceva de genul ăsta.

Dornici să ajutați, accesați linkul, după care cel care vi l-a trimis vă mai cere și-un cod. După ce-i trimiteți și codul ăla, puteți să vă luați la revedere de la contul vostru de WhatsApp, îl preia cel care v-a trimis linkul.

Aici s-a terminat cu pasul 1 și începe pasul 2.

Pasul doi înseamnă că cei care v-au preluat contul de WhatsApp încep să dea mesaje la toți oamenii din lista voastră și să le ceară bani. De aici vine și numele schemei, pentru că, inițial, suma standard pe care o cereau era de 1800 de lei. De aia poliția i-a pus numele de „schema 1800”.

După ce au văzut că le merge, au început să ceară și sume mai mari. Au început să le ceară bani din nou celor care au plătit deja o dată, pentru că de ce să nu le ceri, dacă tot au pus botul o dată? De ce să nu încerci să-i mai prostești și a doua oară?

Serios, dați un search pe Google după „schema 1800”, o să vă speriați când o sa vedeți câți oameni de bună credință au plătit.

Așa că, în general, sfatul meu e să nu vă aruncați la rața la muci și să fiți atenți, să verificați de 15 ori cine vă cere bani.

Eventual, faceți singurul lucru care ar trebui făcut într-o astfel de situație: puneți mâna pe telefon și sunați-l pe omul ăla care v-a cerut bani. Dar nu pe WhatsApp, sunați-l pe numărul lui de telefon. Că ăia i-au preluat controlul asupra contului de WhatsApp, nu și asupra numărului de telefon.

Dacă vă răspunde, o să constatați că nu știe nimic despre niciun ban. Iar dacă nu vă răspunde, poate ar trebui să vă puneți întrebări de genul: „oare de ce nu-mi răspunde ăsta la telefon, după ce tot el mi-a cerut bani urgent?” și să mai așteptați un pic până băgați mâna în propriul cont.

De altfel, asta este singura mea nedumerire legată de schema asta: de ce dau oamenii bani fără să-i sune și să vorbească cu cei care le cer?

Nu știu cum gândiți voi, dar eu nu aș scoate un leu din cont până nu aș vorbi cu cel sau cea căruia urmează să-i dau. Mama să fi fost și tot o sunam s-o întreb care e faza, de ce are nevoie urgent de bani.

Mă tot întreb asta de când a început să facă valuri schema: de ce plătesc oamenii așa, în orb, fără să încerce măcar un telefon către cel căruia crede că-i trimite banii?

Probabil că este este o consecință a vremurilor pe care le trăim, vremuri în care am devenit. De fiecare dată când am scris despre subiectul ăsta și-am spus că eu prefer să mă aud cu oamenii la telefon, nu prin mesaje, mi-a sărit lumea în cap și mi-a explicat că preferă mesajele.

Cum adică să vorbim la telefon? Păi suntem sălbatici? Ca să nu mai spun câți au zis că ei au fobie de vorbitul la telefon, că le îngheață creierul doar când se gândesc la asta, că fără mesaje ar fi morți.

Ei bine, se pare că uneori e bine să mai vorbești și la telefon, dacă vrei să rămâi cu banii în buzunar.

sursa foto: freepik.com