Știu că nu sunteți obișnuiți cu recomandări de carte pe acest blog, dar am zis că poate mai ridic nivelul dacă măcar din când în când băgam câte una.
Acum revenim la tonul serios, pentru că n-ai cum altfel când vrei să spui câteva cuvinte despre cartea lui Shlomo Venezia: „Sonderkommando Auschwitz, în iadul camerelor de gazare”.
Habar nu am cum de-am auzit de existența acestei cărți, probabil s-a întâmplat pentru că de astă vară, de când am văzut cu ochii mei ce-au fost în stare să le facă oamenii altor oameni, sunt mult mai atent la orice lucrul legat de Auschwitz Birkenau.
Cert e că după ce-am auzit de existența ei, mi-am comandat-o în secunda doi, n-aveam cum altfel.
Oameni buni, „crunt” este singurul cuvânt din limba română care poate să descrie exact experiența pe care o ai parcurgând pagină după pagină.
În vară, am plecat de-acolo cu creierii făcuți praf. Mi-au trebuit câteva zile bune să nu mă mai gândesc doar la ce văzusem, să nu mai am în minte ușile camerei de gazare pe care rămăseseră șanțurile scrijelite de unghiile condamnaților care încercau să scape de gazul ucigaș.
După ce-am văzut cu ochii mei cum a arătat iadul pe pământ, a venit cartea asta și-a mai pus imagini peste filmul pe care deja îl aveam în minte. Mi s-a părut de-a dreptul înfiorător că citeam descrierile locurilor din interiorul lagărului și le recunoșteam, imediat aveam în cap imaginea lor reală peste care acum aveam și mai multe imagini horror.
Au existat momente în care am lăsat cartea din mână și-am făcut cu totul altceva, pentru că este îngrozitor de greu de dus.
Dacă eu aș fi în postura să decid, aș face obligatorie vizita la Auschwitz și citirea acestei cărți, pentru toată lumea. Poate așa, cine știe, mai reușim să învățăm să nu repetăm greșelile.
De ce neapărat cartea lui Shlomo Venezia? Pentru că înțeleg că este singura mărturie completă pe care o avem de la unul dintre supraviețuitorii Sonderkommando.
Pentru cei care vor veni să comenteze superior explicând că cei din Sonderkommando au fost privilegiați, atât am de spus: citiți cartea. Poate așa o să înțelegeți cât privilegiat poate să fie un om care asistă in fiecare zi cum mor alți oameni, după care le cară corpurile contorsionate la cuptoarele și gropile comune unde vor fi arse.
Cum tot privilegiu era să scoată cenușa din cuptoare și să spargă oasele bazinului cu ciocanul, pentru că erau singurele care nu ardeau complet.
Citiți cartea ca să înțelegeți cum se poate să-ți dorești să mori în fiecare zi, și totuși în fiecare zi să lupți să supraviețuiești.
Uite, vă las aici fragmentul care închide toată povestea:
Întrebare:
Ce credeți că s-a distrus în ființa dumneavoastră ca urmare a acestei experiențe extreme?
Răspuns Shlomo Venezia:
Viața. N-am mai reușit niciodată să am o viață normală. N-am reușit niciodată să mă prefac că totul merge bine și să mă duc, ca alții, să dansez și să mă distrez cu detașare…
Totul și orice face să mă întorc la lagăr. Indiferent ce fac, ce văd, mintea mea se duce mereu la acel loc. Munca pe care am fost obligat s-o fac acolo nu mi-a ieșit niciodată cu adevărat din cap…
Nimeni nu iese vreodată cu adevărat din crematoriu.
Citiți cartea, oameni buni, chiar dacă e greu de dus. Rugați-vă și copiii s-o citească. Iar dacă aveți prieteni care sunt membri AUR sau alte partide d-astea imbecilo-naționaliste, poate le-o faceți cadou de ziua lor.
P.S. Pe când citeam mi-am adus aminte de ceva ce ne-a povestit ghidul astă vară, ceva ce n-o să-mi mai iasă niciodată din minte. Profesor de istorie, specializat în Holocaust, ne-a spus că lagărul a devenit obiectiv vizitabil în anii ’60, ani în care printre ghizii de la Auschwitz Birkenau se regăseau supraviețuitori, adică oamenii care știau cel mai bine să-ți explice ce-a fost acolo.
Unul dintre acești supraviețuitori era cu un grup de vizitatori și, în timp ce se plimbau printre barăcile unde stătuseră, a făcut un semn larg cu mâna arătând spre iarba verde care crescuse peste tot:
– Asta nu exista pe atunci, c-am fi mâncat-o.
Cum zici si tu,ar trebui introdusa obligativitatea vizitarii . Eu ,de-as putea,as tine liderii lumii ahtiati de razboi,inchisi acolo macar cateva zile dar mai ales nopti. Noaptea acolo banuiesc ca accentueaza toate trairile. Poate asa ii mai „trezim” la umanitate !
Comentariu beton!52
Si eu i-as tine inchisi acolo! Gandindu-ma, insa, sunt convinsa ca in loc sa-i fac sa constientizeze, le-as da idei!
Am ajuns la concluzia ca genul asta de oameni sunt psihopati si le este amputat ceva, acolo, in creierul lor, astfel incat le lipseste complet orice urma de umanitate. Nu exista notiuni ca empatie sau mila. Exista doar cruzime in stare pura.
Eu recunosc ca nu pot sa vizitez Auschwitz! Ma seaca chiar si ceea ce citesc si plang pana obosesc doar gandindu-ma la cei care au trait si murit acolo! In asemenea momente mi-e rusine ca fac parte din specia umana si ca semeni si mei au fost capabili sa faca asta!
Comentariu beton!13
Mulțumesc de recomandare, cred că nu-s în stare să o citesc (la fel cum nu mă voi duce să vizitez locurile alea), deși o să o cumpăr, poate totuși!
Cum zicea colegul @Peredhil Europa e capabilă de multe grozăvii, sper să nu se mai repete.
Dacă ajunge mesajul cărții măcar la câteva persoane sceptice (sunt destule) și tot e bine.
Am xitit ceva asemănător, nu-mi mai amintesc autorul,cartea se numește LAGERKOMANDO,descrie atât de fidel tot ce s-a petrecut în lagăre ca face pielea sa se încreteaca de teroare.
Da! O vizită la Auschwitz (sau orice alt lagăr de concentrare; și poate a oricărui alt loc de ucidere în masă) ar trebui să fie obligatorie oricui.
Poate așa aur-iștii și ceilalți extremiști și-ar reconsidera măcar o parte din ”idei” (slabe speranțe totuși).
Asta presupuneca ar avea niste idei si niste sinapse functionale, cat sa inteleaga legatura de cauzalitate dintre ce propaga ei si ce este acolo…
Oliver Lusting-„Limbajul morții” este scrisă tot de un supraviețuitor. Cei din batalioanele care ardeau trupurile își începeau activitatea cu arderea trupurilor celor din batalionul precedent. Fain privilegiu… Au fost și singurii care au încercat o revoltă.
Comentariu beton!12
De vizitat si Yas Vashem (Muzeul Victimelor Holocaustului) din Ierusalim, atunci când se va putea vizita Israelul. Când am ajuns la sectorul dedicat victimelor din România, nu m-am mai puțin abține. Plângeam urmărind videoul cu mărturisirile unei mame. Este incredibil ce putem face altor oameni doar pentru că îi desconsiderăm și mai ales pentru că avem impresia că oricum nu vom răspunde pentru faptele noastre.
Extraordinară carte. Am reușit să o găsesc și să o ascult în limba engleză. Cu multe pauze pentru că m-a dat peste cap, deși citisem sau ascultasem deja mai multe cărți despre Holocaust. Groaznice imaginile, am avut momente în care nu-mi venea să cred că ascult istorie și nu roman horror scris de un autor deosebit de sadic. Am încercat în mod repetat, dar tot nu-mi pot explica cum ființe presupus umane au putut să coboare atât de jos ca naziștii și toți cei care i-au ajutat.
Iar când văd toți auriștii (și nu numai) care vor să ne arunce înapoi în fascism… Mi-e frică de viitor. Tacticile folosite de naziști în anii ’30 sunt aceleași, doar metoda de livrare e adaptată secolului 21. Ascultam „Why? Explaining the Holocaust” de Peter Hayes și-mi fugea mintea la auriști, trumpiști și la toți cei care au uitat cât rău a făcut nazismul în lume.
Îmi pare rău că nu am reușit să ajung încă la Auschwitz Birkenau, dar sper să o fac în curând.
Îmi permit o recomandare de carte pe subict: Olga Lengyel – „Cuptoatele Morții”. Autoarea și familia au fost din Cluj, deportați în 1944 la Auschwitz.
Comentariu beton!17
Citit acum vreo două luni. E și un clip pe youtube, recenzie video despre cartea asta. Deși cartea nu e groasă, a trebuit să fac pauze mari. Pentru că altfel nu puteam continua. Și mai sunt fotografiile alea făcute atunci, clandestin, de la mare distanță. Așa neclare cum sunt, arată dimensiunea ororii. Le-am visat niște nopți la rând.
Nu (mai) am, printre prieteni, adepți AUR sau alte dihănii naționalist-extremiste. Dar, cu ani în urmă, am vizitat Budapesta, cu un grup de colegi. Există acolo, pe malul Dunării, un monument dedicat memoriei victimelor holocaustului: niște șiruri lungi de pantofi, aliniați la marginea apei. Pantofi de adulți, pantofi cu toc, de damă, pantofiori mici, de copii. M-a impresionat mai mult decât orice statuie sau placă memorială. Și cum discutam noi așa, despre holocaust și victime, se trezește un imbecil din grupul nostru: „lasă, bine că s-a întâmplat așa, că în felul ăsta i-a mai rărit!” M-am uitat la el. Părea un tip ok, echilibrat și normal la cap, și mi-am zis atunci: uite cum crezi că cunoști un om, și, de fapt… 🙁
Comentariu beton!46
Sper să o pot citi.
De ce zic sper?
Pentru că ieri am fost la consultație la un oftalmolog, nu mai eram mulțumit de lentilele ochelarilor mei. Iar după consult mi-a spus domnul doctor că nu mă mai ajută schimbarea lentilelor.
Început de cataractă la ambii ochi, urmează deci două intervenții chirurgicale…
Cel mai urât an din viața mea nu se dezminte🙁
Comentariu beton!16
Tot ce pot să-ți spun e că sunt convins că va fi bine.
Țin pumnii! 💪
Sănătate și baftă. Să fii bine! 🙂
Mulțumesc Mihai!
@Alexia mulțumesc!
Bună. Recomand Oculus ptr intervențiile chirurgicale. Sunt foarte buni. Am operat-o pe mama la ei. Multa sănătate!
@Baxter, este o operatie ușoară, doar că trebuie să-i operați pe rând. Mama mea s-a operat anul trecut la West Eye și a stat doar 3 ore in spital. Se simte foarte bine. A fost o operație putin mai complicată pentru că are și glaucom.
Sănătate vă doresc!
@Baxter, pentru încurajare: dacă e vorba doar de cataractă fără alte complicații, operația este simplă în anul 2024. Am persoane apropiate care au trecut rapid și ok peste și acum văd perfect. Problema este costul operației, cristalinul trebuie să îl cumperi tu, indiferent că operația o faci la stat sau la privat.
Sănătate și să fie bine!
@Baxter, cataracta se rezolva usor. O sa vezi mai bine ca inainte 🤗😀. Iti tin pumnii si curaj🙂
Oftalux. Sunt maximi. Sănătate maximă!
M-am operat la Oculus ambii ochi, in zile succesive. Operatia propriu-zisa dureaza cam 10 min. Nu doare, nu pisca, nu veti avea nici un disconfort. Trebe numai o luna dupa operatie sa aveti grija sa nu va intre nici macar apa in ochi. De aceea va recomand operatiile in doua zile consecutive ca sa reintrati cat de repede in normal. Cand va veti scoate „pansamentul” de pe primul ochi operat veti fi uimit cat de colorata e lumea 🙂
Țin pumnii să fie bine 🙏
Mama a fost operată la ambii ochi, pe rând, anul trecut când avea 73 de ani. A trecut cu bine și vede mult mai bine decât mine cu ochelari 😁
P.S. Operațiile au fost la Spitalul de Oftalmologie.
Mulțumesc tuturor pentru încurajări!
Doamne, mi-e frică să mă duc acolo! Tocmai din cauza asta, că o să rămân cu imaginile alea-n cap mereu. E incredibil ce-au trăit oamenii acolo! Sper să pot face asta cândva.
Mulțumesc pentru recomandare!
E si un roman care a scris despre niste lucruri in premiera, inclusiv lucruri care nu au fost crezute pana nu s-au gasit si alte dovezi.
Il cheama Oliver Lustig, iar impreuna cu alti supravietuitori au scris o carte ce ar trebui studiata in scoli: Tinerii intreaba, supravietuitorii raspund.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Oliver_Lustig
Am citit și eu când eram copil/adolescent cărțile lui Oliver Lustig și cea a polonezului Wladyslaw Kyelar. Am rămas profund impresionat, mai târziu am citit și alte lucrări pe subiect, rămânând mereu mai șocat va înainte văzând ce pot face oamenii la îndemnul unui idiot.
Recunosc, nu aș putea „duce” o vizită la Auschwitz. N-aș putea. În 2016 am petrecut o după amiază la un hotel din Rwanda, mult lăudat de colegi. Nimic de zis, un loc frumos, dar știind ce măcel fusese acolo, nu mi-a priit prea mult energia zonei.
P.S. Nu am cine știe ce superstiții, nici credincios nu sunt, dar senzația de acolo mi s-au părut neplăcută.
Or să vină imediat românii care să spună că exagerează jidanii răi. Sau flautele cu gușă or să înceapă cu săracii arabi, că nu toți din zona aia sunt tero.
Tks de recomandare.
Comentariu beton!27
Bine a zis Eisenhower (parcă), atunci când au ajuns americanii în lagăre, să se filmeze/pozeze tot, pentru că vor fi unii care vor nega asta în viitor!
Comentariu beton!21
Multumesc de recomandare, dar de data asta nu o sa-ti urmez sfatul. Daca ma apuc de citit o sa intru in post traumatic syndrom. Ce au trait oamenii aia in lagar e infiorator.
Dar as recomanda cartea celor extremisti cu siguranta.
Am comandat-o. Mersi.
Am mai citit de-a lungul timpului despre Auschwitz si nu a fost prea placut (a pomenit cineva mai sus de Oliver Lustig – si mai sunt si altii, al caror nume imi scapa acum).
Poate intr-un an-doi voi vizita si eu Polonia si voi merge si la Auschwitz.
Eu voi mai merge o dată cu copiii. N-am nicio îndoială. Trebuie să vadă ce le pot face oamenii altor oameni. Le mai aștept doar să mai crească un pic.
@MV
Ia-o treptat. Eu, om matur, am fost intai in Varsovia, apoi Berlin (memorialele din ambele) si doar la a treia vizita in Cracovia mi-am facut curaj si-am fost la Auschwitz. Am luat o carte de acolo, inca n-am curajul s-o citesc.
mulțumesc, deocamdată nu, pentru mine; în vara asta am reușit să citesc primele 2 volume (cca. 900 de pagini fiecare, cu un corp de literă, de fapt 2, inumane; 6, cred, cel „mare”), din trilogia lui Thierry Wolton referitoare la istoria mondială a comunismului, intitulate Călăii, respectiv Victimele; de vreo 4-5 zile umblu în geantă cu asta https://imgur.com/a/NBtE9MA, tot amînînd s-o încep; mai am la activ, la ani diferență, Gulag-urile lui Soljenițîn, respectiv Anne Appelbaum; tot despre ce le-au făcut oamenii semenilor;
nu-mi aduc aminte numele autoarei cărții după care s-a făcut spectacolul de teatru radiofonic, nu-mi aduc aminte nici un titlu, știu doar că a fost la România Cultural, vreo 2-3-4 ani înainte de pandemie și se baza pe mărturiile supraviețuitorilor foametei din Basarabia anilor ’46-’47; și că am oprit mașina și am vomat…
deci ceva atît de dur nu cred să mai duc curînd;
v-am pupat, mă întorc la șușălile bulgărești și la Nicu Ștefănuță în dialog cu Striblea, la Leaders; omul ăsta (europarlamentarul, zic) ori e o lumină, ori e ca girafa pentru ardelean…
Comentariu beton!16
Am pe listă volumele lui Wolton, adică pe birou. Tot amân să încep lectura, și nu din cauza grosimii 🙁
@costicamusulmanu:
Oare despre Cartea foametei – Larisa Turnea sau Anita Nandriş-Cudla – 20 de ani in Siberia sa fie vorba? Desi din cate imi amintesc ultima este despre anexarea Bucovinei, deci o perioada mai tarzie🤔
Daca iti amintesti titlul poate postezi
Multumesc
@costică, volumul ăsta ar trebui vândut la pachet (cum se făcea înainte) cu Arhipelagul Gulag. Ca să se știe ce porcării au făcut și unii, și alții.
Un coleg de la locul de muncă anterior este pe jumătate evreu. Bunicul lui a fost la Auschwitz, unde și-a pierdut familia, soția și copiii. Doar el a supraviețuit, s-a întors la Cluj și s-a recăsătorit.
Când mi-a spus colegul că a vizitat Auschwitz, „locul unde bunicul și-a pierdut prima familie” și l-am rugat să îmi spună ceva, orice, mi-a zis o singură propoziție: Auschwitz este locul unde a fost dracul pe pământ.
Comentariu beton!20
Mulțumesc pentru recomandare. În mai am citit „Tatuatorul de la Auschwitz” și e destul de cruntă și ea. Mai ales faza unde l-au dus și pe el să lucreze o perioadă în crematoriu, iar ofițerul care îl însoțea i-a zis nonșalant că e singurul evreu care a și ieșit viu de acolo..
Încă îmi fac curaj să văd serialul, am citit numai de bine dar am o reținere.
Am citit ceva de Olga Lengyel-Cuptoarele lui Hitler. Dar eram copil, 16-17 ani, cred…
Alegerea Sofiei o am acum pe masa. Merge greu de fiecare data-nu stiu la a cata lectura sunt.
Nu pot sa comentez. Nu pot. O sa comand, probabil, cartea, dar subiectul ma paralizeaza.
Profesoara de istoria a dat ca tema citirea Jurnalului Annei Franck, Băiatul cu pijama vărgată și vizionarea filmelor Pianistul și Lista lui Schindler. A fost mult prea mult pentru 14 ani!
A spus că este prea crunt totul, prea mult, așa că recomand să aștepți cu fetele.
Acum cîteva săptămâni când pe Max a apărut Zona de interes și eu mă uitam, fiică-mea a venit și și-a dat seama că e vorba despre Holocaust după coloana sonoră și a făcut stânga împrejur.
Eu nu mai pot citi. Nu mai pot vedea filme.
Nu mai vreau să vizitez. Puteți să mă considerați nebună, dar simt niște energii nasoale și nu pot trece peste ca să intru.
După ce am lucrat pentru deschiderea Muzeul Pogromului de la Iași, realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum visam noaptea, mă gândeam și ziua continuu parcă numai la iadul creat de oameni pentru oameni.
Poate în viitor voi putea să citesc, dar acum nu. Notez recomandarea.
Comentariu beton!11
Din pacate, eu nu mai pot. Am citit „Ömul in cautarea sensului vietii” de Viktor Frankl si mi-a ajuns. In prima parte este povestita viata din lagar, unde autorul a stat 3 ani, iar, in a doua, cum a reusit sa treaca peste aceasta trauma. Cartea s-a vandut in 10 mil. de exemplare. Am fost pe punctul de a o lasa din mana de cateva ori, in timp ce citeam prima parte.
La fel, nu pot merge sa vizitez locul. Am primit poze, cu explicatiile de rigoare, de la o prietena care a vizitat locul. Nici pe acelea nu le-am vazut pe toate, ca nu am putut, si le-am si sters din telefon. Este atat de crunt totul, intr-adevar!
Același gând l-am avut și eu. Am citit cartea lui Frankl, am văzut câteva filme, am fost la muzeul din Varșovia. N-aș putea duce cartea asta și nu o să îmi propun.
Ani mai târziu, sunt încă marcată de “Splendida cetate a celor o mie de sori” a lui Hosseini. Nu mai vreau.
Am citit multe, foarte multe despre lagăre, am văzut foarte multe poze din articolele americane de la vremea respectivă din lagăre, am citit multe despre foametea din Ucraina, poze cu jumătăți de copii puse la vânzare de către părinți pentru carne.
Am mai citit și cum Israelul a bombardat ieri Libanul, unde au murit sfârtecați peste 70 de copii…și încă 4-500 de oameni care nu aveau nici o legătură cu Hezbolah.
Istoria e ciclică, acum 70 de ani nemții ucideau evrei și tigani, acum sunt violați de negrii și magrebieni.
Evreii erau uciși în lagăre, acum ucid ei mii de oameni.
Rușii închideau în lagăre milioane de oameni, acum sunt urati și uciși de toată planeta.
Pentru un om cu o inteligență emoțională puternică, chestiile astea nu pot fi înțelese.
Ma gandeam la cata frustrare genereaza acum conflictul din Ukraina si pentru cate generatii…
„Rușii închideau în lagăre milioane de oameni, acum sunt urati și uciși de toată planeta.”
Asa-i ca rusii sunt acum victime? Cum sunt ei ucisi de toata planeta, saracii…
Tu daca nu intelegi acum ca rusii distrug zeci de mii de familii si zeci de sate si orase, atunci cum poti sa-ti dai cu parerea despre trecut?
Comentariu beton!15
@Ovidiu, NEGRI, cu un singur „i”.
Altfel, simt cum te împinge de la spate un vânt ușor Putinisit. Ia mai zi ceva ca să-mi dau seama dacă mă înșel sau nu.
Da boss, eu, a doua generație de la fugaritul din Bucovina de nord, cu bunici cărați în Siberia, bunica care abia aștepta să răsară urzică pe marginea șanțului să aibă ce mânca, tată muncit la canal, sunt putinist….
Dpmdv, un rus bun e rus mort, dar mai zi-mi cum sunt eu putinist.
Era vb de ciclicitatea istoriei, nici o simpatie pentru nemti sau evrei, arabi sau magrebieni. O ura viscerala in schimb pentru ruși.
@Ovidiu, eu am zis că simt doar un vânt de. De-aia te-am și rugat să mai zici ceva. Oamenii mai greșesc, se mai înșală…
În plus, să știi că pe mine mă lasă rece ce-au făcut părinții sau bunicii cuiva, sunt alte persoane, nu comentează bunică-ta aici. Am cunoscut atâția părinți cu bun-simț care au copii nesimțiți, că nu mă interesează absolut deloc acest aspect.
Right, de asta am pus comentariul, să te liniștesc puțin 😅
Ai făcut bine. 👍
Oare de ce crezi ca niste oameni ai caror bunici au fost omorati in lagare raspund dur la orice Mii de rachete trimise inspre ei? Sau de ce fac urat cand le sunt omorati 1000de civili intr-o singura operatiune?
Sau de ce nu sunt prieteni cu cei Al caror singur scop in viata este sa distruga Israelu?
Ai vreo idee? Ca de aberatia cu rusii nici macar o flegma de raspuns nu meriti…
@animaloo, ok, obiectiv și la rece, Hamas a omorât 1000 de civili în moduri groaznice, Israel a omorât 5000 bombardați dintre care 1000 copii nevinovați, repet, obiectiv, la rece și fără nici o afinitate față de toate părțile implicate, unde e paritatea ?
Sau, copiii arabi sunt cantitate neglijabilă, dar cei evrei sunt speciali ?
În legătură cu rușii, citește mai sus …
Razboiu nu e fair: la 1000 ai mei omor 1000 ai tai si suntem egali. Ci: la 1000 ai mei omor la ai tai pana imi ating obiectivu.
Razboiu e o chestie urata.
Despre rusi….e irelevant ce a patit bunicul tau. Relevant e ca ai scris o tampenie
As aduga inca o carte pe tema asta oribila, Am fost doctor la Auschwitz de Miklos Nyiszli, un fel de jurnal al unui prizonier doctor care a fost asistentul lui mengele.
😥atât
Tot in aceeasi perioada recomand filmul Hatred 2016 polonez ucrainian foarte bun
Am citit Oliver Lustig, am citit Ely Wiesel. Am tot citit. Am cunoscut bine doi supraviețuitori de la Auschwitz, care și-au pierdut acolo familia. Am cunoscut și trei foști SS care minimizau tot ce s-a întâmplat, sau spuneau că ei n-au știut. Atunci am mulțumit în gând că bunicii mei (nemți) au fost unul prea bătrân, celălalt cu un picior nefuncțional, pentru a fi mobilizați. Voi căuta și cartea asta. Copiii mei au citit și ei.
Aveam 15 sau 16 ani cand am citit Fabrica morții. Avea si fotografii. Când se pomenește despre Auschwitz, gazare, naziști, SS, etc in secunda 2 mintea imi proiecteaza acele imagini din carte deși au trecut aproape 50 de ani de cand am citit-o. Mi-a ajuns si de atunci nu mai citesc si nici nu ma uit la filme care tratează subiectul. Sunt sigur că nu aș fi in stare să vizitez muzeul.
Buna Mihai…nu am mai comentat de mult. Multumesc pentru recomandare. :((.Groaznic. Ca sa poti citi o carte cu o asemenea greutate trebuie sa fii extrem de puternic psihic si sa fii intr-o stare de spirit stabila si calma. Pentru ca iti va creste tensiunea ,te vei umple de un amalgam de sentimente .O carte de genul asta se simte, se traieste, daca ai avut anumite traume te transpui urgent intr-o stare cumplita. Daca iti vine fizic sa vomiti, poti voma. Dar daca sufletului tau ii vine sa vomite, sa se taraie, sa dispara de durere, ce faci?
Am avut norocul sa cresc intr-o familie care au considerat ca cititul si cunoasterea sunt cheile pentru dezvoltatrea ulterioara si includerea in viata sociala. Asa incat, incepand cu varsta de 5 ani ,la care am invatat sa citesc, ocupatia mea de baza era cititul, respectiv devoratul cartilor. Iar daca intalneam ceva deosebit, nu o puteam lasa din mana pana nu era gata.
Citeam ca o apucata. De toate.
Amestecat. Si am remarcat ca era la noi in biblioteca o parte cu carti „pentru adulti”. Carti considerate prea grele, prea serioase pentru o fetita de 10-11 ani. Alea cu informatii tehnice si motoare nu pareau interesante. Dar erau altele. Cu autori cu nume exotice. Asa ca evident, m-a ros curiozitatea sa vad ce e cu astia. Erau cu politica, stiintifice, romane ..si altele. Si am dat peste o carte gri ca un soarece, cu doua seringi pe coperta. Nu o uit cat oi trai. Christain Bernardac-Medicii blestemati. Si inca una, neagra, cu niste trepte pe coperta:186 de trepte-Mauthausen. Fotografiile acelea, alb-negru. Citeam si aveam senzatia de frig. Cum sa chinui copii? Cum sa faci injectii cu diverse chimicale, ca sa vezi cum reactioneaza corpul? Cum sa tai si sa despici femeile ,sa scoti muschi si sa cosi la loc, sa infectezi intentionat -doar ca sa „studiezi”??
Ti se strange carnea pe tine de groaza. Si inca o chestie. Una este sa citesti cand esti adolescent si alta este cand ai niste ani buni de experiente de viata in spate si poti face comparatii, poti intelege si te poti ingrozi intr-o secunda de realitatile pe care le citesti acolo.
O mare probleme a mea este ca sunt extrem de empatica , nu stiu daca voi avea putere sa merg la Auschwitz sa vad ce a fost acolo. Am fost aici in zona la un lagar mai mic, lagar de munca, unde au demolat totul si au lasat doar niste fundatii si cateva indicatoare cu planse alb-negru. E groaznic. Trist. Infricosator.
Am citit intre timp si despere masacrele de la Fantana Alba, Moisei, am mai citit si despre pogrom si foamete. Despere toate faptele de nedescris pe care le pot face oamenii altor oameni.
Am fost si in Alsacia, la cimitirul eroilor romani din primul razboi mondial, la Soultzmatt. Cand vezi padurea aceea de cruci, si te gandesti cati tineri sunt acolo…of,Doamne.Nu mai scriu ca ma apuca plansul.
Si da, sunt absolut de acord ca ar trebui sa se discute in scoli iar politicienii ar trebui sa fie obligati sa mearga sa vada cu ochii lor ororile. Poate se trezesc la realitate.
p.s. Pot baga mana in foc ca astia care conduc Romania nu au citit atatea carti in viata lor, daramite sa le mai si inteleaga.
Am citit si citesc mult despre Holocaust. După fiecare carte (uneori și în timp ce citesc) simt nevoia să respir, să fac pauze mentale, să mă bucur de viața mea așa cum e, ca să piate asimila intormația. Poveștile acestor oameni sunt dincolo de puterea mea de înțelegere și de percepție, mi se strânge creierul de durere cumva, nu știu să explic.
Cand am vrut sa vizitez Auschwitz, acum multi ani, era inchis. Apoi am avut o tentativa de vizitare a muzeului crimelor de razboi (nu-mi amintesc numele exact) din Hanoi. Am iesit mult inainte de final, n-am putut duce mai mult. Apoi s-a intamplat vizita la Yad Vashem (muzeul Holocaustului, in Israel), dar nici aici nu am putut merge pana la capat. Am iesit afara, impleticindu-ma, sa vomit. Am avut cosmaruri si flash-backuri mult timp dupa.
De aceea nu cred ca vreodata voi mai avea taria sa vad Auschwitzul. Despre cartea recomandata nu stiu, dar probabil ca nu.
Specia noastra nu a evoluat prea mult, din pacate. Tehnologia, stiinta, tot soiul de domenii au ajuns la performante de neimaginat. Omul, cu toate astea, nu e cu mult diferit fata de Evul Mediu.
Prezentul ne spune ca la cateva sute de kilometri de locul unde unii beau un latte decoff, altii stau in beciuri sa se ascunda de bombe, gloante sau viol.
Zicea Aldous Huxley ceva de genul ca singura invatatura pe care a tras-o, dupa zeci de ani de studii, a fost ca oamenii ar trebui sa fie putin mai buni unii cu altii. Atat de simplu. Oare?
Tot el se gandea ca poate lumea in care traim este Iadul unei alte planete.
Comentariu beton!11
Da, asta cu „iadul altei planete” dă mult de gândit
Tehnic vorbind suntem departe și vom ajunge și mai și, dacă nu apasă vreun dement pe butonul roșu, într-o zi, dar mental și spiritual încă suntem în Evul Mediu – violență, intoleranță, rasism… Numai când mă gândesc sau când mai citesc, pe ici, pe colo, despre ce torturi și instrumente de tortură au inventat oamenii în epoca aia pentru a-și suprima semenii, mă ia cu tremurat și scârbă…
Oliver Lustig – „Martorii n-au dreptul să tacā”, Editura Militară, 1986.
Am citit-o pe la 12 ani, doare de atunci.
La fel cu Fenomenul Piteşti, a lui Ierunca. N-am reuşit s-o citesc.
Îți trebuie intestine de struț să o citești. Și minte de Orwell ca să-ți vină să crezi că așa ceva s-a putut întâmpla.
Ca să parafrazez pe colegul Ovidiu, un comunist bun este un comunist mort.
uite asa am mai investit 39 de lei in mine 🙂 mersi!
Am citit multe cărți despe lagărele de exterminare, cu 15-20 de ani în urmă. La un moment dat exista un curent care susținea că nu a existat niciodată nenorocirea asta, toate sunt inventate de evrei. Și m-am îngrozit pentru că e o pantă foarte periculoasă. Oricum, rămâne marea pată neagră a omenirii…. Ingrozitot e puțin spus…
”Zona de interes” ați văzut? E film din 2023. M-a luat cu frig la vizionare.
Cand eram mic, am citit „Viata in imperiul mortii” a lui Oliver Lustig. Desi au trecut vreo patruzeci de ani de atunci, nu stiu de ce, cel mai pregnant mi-au ramas in cap vorbele bunica-sii: „scoala Oliveriu, ca-s nemtii acilea” – momentul ala incepand de la care nimic nu va mai fi la fel mi s-a parut cel mai greu.
Horror!
Cred, totuși, că degeaba le-am da cartea unor membri AUR, SOS și alte jivine din astea, pentru că fie ar nega sau ar minimaliza tot ce scrie acolo, fie ar arunca-o în secunda doi, scârbiți în antisemitismul lor
Trist este și că degeaba cred că i-am închide și pe alde Putin și alții ca ei acolo: psihopații nu se vindecă niciodată și ar inventa ei niște scuze pentru ce s-a petrecut, că, deh, mai importantă este „patria” decât o „mână” de oameni asasinați… Politica rușilor de-a lungul istoriei nu se dezminte: nu ești cu noi, ești împotriva noastră și-ți meriți soarta… Sad but true!
Am citit foarte-foarte multe despre ororile din perioada 1940-1945 si pot spune, fara dubii, ca este inuman, monstruos de-a dreptul ceea ce s-a intamplat…iar acele lucruri trebuie cunoscute si nicicand uitate…
As vrea insa sa mentionez ca, in perioada de inceput a comunismului in Romania (ma refer la anii 1948-1964), tarisoara noastra a fost plina de inchisori destinate detinutilor politici…ceea ce s-a intamplat atunci este (in opinia mea) destul de putin cunoscut.
Pentru cine e interesat, cautati pe Google informatii despre „Experimentul Pitesti” (s-a facut un film acum cativa ani, dar filmul e pistol cu apa fata de marturiile supravietuitorilor) sau cititi carti ale unor oameni care au trecut prin Jilava, Aiud, Gherla, Sighet, minele de plumb din Maramures…ca sa nu mai spun de Canalul Dunare-Marea Neagra…
Cel mai trist e faptul ca acolo s-au omorat romanii intre ei (gardieni vs detinuti politici, singura vina a celor din urma fiind ca aveau alta parere politica față de puterea comunista).
Dar, cum la noi comunistii au ramas la putere dupa ’89 (mai intai ei insisi, apoi urmasii lor), aceste lucruri sunt putin cunoscute in detaliu.
Va sugerez o vizita la inchisoarea de la Sighet (devenita muzeu) atunci cand mergeti in Maramures…
Asa e, corect. Nu-i problema, ca si inainte de venirea comunistilor la putere am fost destoinici: pogromul de la Iasi, deportarea fortata a tiganilor peste Bug, prigoana evreilor prin Basarabia, nenorocirile de pe la Odessa, asasinarea lui Iorga, Armand Calinescu si multor altora. Autori? Antonescu, Garda de Fier, Armata.
Mai derulam? 1907, au pus tunurile pe tarani. Unul dintre autori a fost insusi Averescu, cel care urma sa devina eroul de la Marasesti si Oituz. Culmea, comandant al celor carora le macelarise parintii cu un deceniu inainte.
@Bogdan Dobrescu: corect, dar cred ca atrocitatile comise de comunisti nu se pot compara cu toate celelalte la un loc (ma refer atat la numarul de persoane incarcerate/ucise, cat si la „tratamentul” la care au fost supusi detinutii: infometare extrema pe o perioada mare de timp, lipsa asistentei medicale, santajul asupra familiilor, izolarea – ca sa aduc in discutie doar o mica parte din toate cele intamplate).
Ma uit câte vizualizǎri are articolul vecin cu celebritatea importata di pisti Prut si compar cu acesta despre o carte. Incredibil cum vinde un astfel de nume.
Nu are cum sǎ nu înfloreascǎ genul tabloid in societate.
Bine mǎcar cǎ la comentarii sunt egale cele douǎ articole.
Bine ai venit în lumea mea!
Aici se vede cum de fapt cititorii de blog pur-sange sǎ zicem aşa sunt numai cei care dau click la carte şi restul sunt cei care intrǎ pe meandrele internetului doar ca sǎ citeascǎ ceva, orice (asta e durerea mare) despre vedeta in cauzǎ.
Pentru mine numarul de vizualizǎri e o curiozitate perpetuǎ. Mereu mǎ întreb ce-i mânǎ pe acei >4000?
Aici se vede cum de fapt cititorii de blog pur-sange sǎ zicem aşa sunt numai cei care dau click la carte şi restul sunt cei care intrǎ pe meandrele internetului doar ca sǎ citeascǎ ceva, orice (asta e durerea mare) despre vedeta in cauzǎ.
Pentru mine numarul de vizualizǎri e o curiozitate perpetuǎ. Mereu mǎ întreb ce-i mânǎ pe acei >4000?
Îți recomand și „Am fost Medic la Auschwitz -NYISZLI MIKLÓS” un medic orădean care a fost ucenicul lui Menghele și a cărui carte a fost probă în procesul de la Nurnberg. Eu a trebuit să citesc cu pauză între pagini. E foarte bună, dar la fel de cruntă 🥲
Este cartea pe care nici nevasta mea, nici fiica mea nu au voie sa o citeasca. Pe doamna nu o las eu, fie mea e prea mica si cand o creste si va fi pregatita dam o tura pana la lagar. Insa doar cand va fi pregatita…
Update. Am facut rost de carte, audio. Inside the gas chambers -Eight months in the Sonderkommando. De ieri am ascultat primele 3 ore, din 7 si ceva cat are, in limba engleza. Mi-au ramas deja in cap 3 fraze…Tradus aproximativ : „luau din grasimea topita a cadavrelor si o turnau peste celelalte cadavre proaspat aruncate in groapa, ca sa se inteteasca focul, sa nu cumva sa se opreasca procesul de productie” .La cuptoare, echipe de catre trei detinuti aranjau cadvrele cate doua,unul peste altul ,ca sa dea randament. Targa de fier trebuia sa fie udata, pentru ca fiind fierbinte, ramanea pielea lipita … ”
Bine ca nu am cartea in mana ,sa vad pozele cu reproducerile detinutului francez. Efectiv iti „ingheata ” mintea. NU poti sa concepi atata cruzime, atat de multa nemernicie .
Imi este foarte greu sa citesc in germana pe tema asta -tocmai ca sa ma pot detasa un pic am cautat ceva cu alt „sunet”. In limba romana ,engleza sau franceza parca e mai ok (cum dracu sa fie ok in orice limba!!)desi ordinele ofiterilor sunt reproduse in limba germana-parca pui un pic de distanta .Desi nu poti fi obiectiv. Sunt deja cutremurata bine. Sper sa pot fi tare si sa o ascult pana la capat, in semn de respect pentru cei care au trecut prin iadul de pe pamant.
Mai e una la fel de interesanta, „Am fost medic la Auschwitz”, scrisa de Nyiszli Myklos. Cutremuratoare…. Sa mai spunem ca in general oamenii din Sonnderkomando (sper sa fi scris bine) traiau cam 3 luni dupa care erau executati, de obicei prin impuscare, apoi arsi de urmatorul kommando care, dupa 3 luni o incasa si nebunia isi urma natural cursul? Pentru ca toate astea erau naturale acolo….
Asta e carte de recomandat și nemtilor care aleg sa voteze Afd. O sa o caut și eu sa o citesc! Multumesc!