A venit din nou marți, ziua aia pe care o așteptați cu sufletul la gură. Pentru că, nu-i așa, cum să nu iubești gramatica?
Aia e, îmi pare rău că vă produc atâta dezamăgire, dar chiar îmi doresc să continui acest mini-proiect care a ajuns azi la episodul 6.
Episod dedicat celor care dau vina pe autocorrect când scriu „noștrii” sau „voștrii”. Uite, de azi înainte n-or să mai fie nevoiți să mintă.
Un mare multumesc pentru tot ce faci !
Comentariu beton!16
❤️
Nu ne lua și autocorectul… Că e scuza noastră când vrem să-l înjurăm pe unul fără sa se prindă. 🙂
Acum pe cine mai dăm vina?
Comentariu beton!30
Da, mpare rău. :)))))
Mă gândeam că lucrurile pe care le tot prezinți marțea în mini-proiectul tău sunt știute, iar cine nu le cunoaște, probabil nu citește pe aici.
Însă chiar de dimineață am citit un e-mail primit de la un avocat în care scria „ar trebuii să…”. Aș fi crezut că este o greșeală, dar am găsit în același text de 2 ori aceeași greșeală.
Până la urmă seria ta de clipuri s-ar putea dovedi o idee mai buna decât mi-am închipuit! Felicitări pentru idee și pentru punerea ei în practică!
Comentariu beton!37
Alt cuvânt care nu se scrie niciodată cu doi „i”. 🤷♂️
Vic, de ai fakebook, dă o tură pe grupul de Tax Advisors Romania – practic mega grupul contabililor din țară.
Citește câteva postări, apoi miră-te de nenea avocat. Te ia cu migrene de dimineață bună 😀
io-l am la firmă, expert încă, d’ăla de lucră și pentru instanțe…
„cînd scriți chitanțele…”!!!???
Comentariu beton!16
Diplomele nu tin loc de cultura. De la cati titrati d-astia care altfel taiau facturi de consultanta de 350-450€/ora nu am primit corespondente scrise cu picioarele, fix cu genul asta de greseli, nici nu mai tin minte. Si cu cat mai tineri (adica mai aproape de 30 decat de 40 ani) cu atat mai analfabeti.
Cred ca aceasta categorie „analfabeti cu multe scoli si inalta calificare” devine foarte raspandita azi. Din pacate…
– zi-mi că ești oltean încăpățînat (umpic pleonastic, aș zice) fără să zici „sunt oltean încăpățînat”…
– marțea dau lecții de gramatică pentru mîndrii români!
Comentariu beton!15
Dadada…
Fun facts, apropo de asta cu „e inutil demersul tău, că nu se adresează celor care citesc acest blog”, doar ieri am avut trei comentarii în care oamenii su scris folosind „ca și”. Well…
Moise, de ce-mi pui în gură cuvinte? io dăkît îți admiram cerbicia în pofida credinței mele sincere că, pentru mulți, 40 de ani n-ar fi de ajuns…
Nu ți-am pus nimic în gură 😛
Dar voiam să las undeva scris asta.
@Vasilescu: dacă au scris cu diacritice, totuși, mai există o speranță 😀
@MV, io fiind unul, da’ n-am mai avut timp să corectez. De obicei scriu ce am de spus , după care îl postez și mai corectez ce consider eu ce am greșit. Am făcut același lucru și ieri, dar mi-a scăpat asta. Am văzut, dar expirase timpul. De „ca și”, zic😃
@Anel, îți dai seama că nu ma rețin cine a greșit, dar știu sigur c-am văzut niște „ca și-uri” ieri.
@Anel, vezi că și aici ți-a expirat timpul la un spațiu înainte de virgulă!
păi ori suntem nazi, ori nu mai suntem!
@CM,😄😄 am văzut, am corectat, da’ nu știu de ce nu mi-a luat? Cred că expirase!
După „de spus” este.
Oricum, eu nu mă supăr dacă cineva îmi atrage atenția,
hai că mă mănîncă-n kur; dom’ @MV, io zic că ierea corect „ca și”-uri, că cașiu’ îl cităm, este?
NU MAI DAȚI VINA PE : ” cred că EXPIRASE! „
Nu știu dacă a fost sau nu, încă, episodul cu „î-mi”. Dar îl aștept.
Băi, sincer, nu cred că voi face vreodată ceva ca să-i corectez pe cei care scriu „î-mi”. Acolo e deja prea târziu să se mai întâmple ceva bun. Încerc să mai salvez câte ceva, or la ăia care scriu „î-mi” nu prea mai ai ce corecta.
Si v-om. Alta capodopera 🙂 desi….am incercat sa conving niste colegi, cu argument, ce face liniuta, de ce e ea acolo etc. si n-am razbit. Am constatat ulterior ca au trimis o oferta fix cu v-om face, v-om drege.
pentru ăștia cu „î-mi” singura scăpare ar fi să-i faci să scrie „ămi” și să dea impresia de caterincă
Apropos de „îmi”. Mie îmi place aia cu „Îmi cer scuze” în loc de „Vă cer scuze”. De parcă îmi cer mie scuze. Sau poate greșesc eu? Șef de blog, ce zici?
@Teodora, â-mi, da?
@Anel, dadada, „pardona-ți”, nu mai fac 🤣
Și dacă ai scăpat din greșeală un „noștrii” și nu mai poți modifica, îi trimiți un mesaj cu „noștr” și-i spui să facă media. Măcar ești bun la matematică… 😊
Comentariu beton!48
:))))))))))))))))))
Bună dimineața!
Așteptam ziua de astăzi ca să întreb dacă e ceva în neregulă cu anunțul al doilea, cel de jos din fotografie
https://imgur.com/a/w1qoHEG
Adevărul e că puteau să scrie și „loc de funat pentru angajați”, că le permitea spațiul. 😀
Am văzut și eu afișul ăsta de la Lidl, e vechi.
M-am amuzat, dar nu m-am mirat prea tare, ăsta e nivelul.
Mi-am zis: rămîn totuși la țigări, deși uneori unor angajați mai că-ți vine să le dai foc, sau pe cîte-o angajată mai c-ai „arde-o” 🙂
Nu ne lua scuza cu autocorectul, te rugam😊. Cred ca o sa imi antrenez creierul sa tin minte toate filmuletele de marti😀
nu trebuie sa le memorezi – ca sigur le vei uita – trebuie sa intelegi logica gramaticala care le sta la baza.
@Moatza, era sub forma de gluma😉.
Poate pentru î-mi e tirziu, dar pentru v-a folosit ca pronume? ( Cum v-a place. Asa v-a fi. Etc)
Da, continua. Nici la 80 de ani nu-s tirzii lectiile de gramatica.
Aș menționa și „metrii”, „litrii” și așa mai departe 😐…
Spre deosbire de „noștri” și „voștri” există situații în care „metrii” și „litrii” se scriu cu doi „i”. Pluralul articulat se scrie întotdeauna cu doi „i”, unul e pentru plural, celălat pentru articolul hotărât: metrii aceia de la final au făcut diferența. Litrii băuți în tinerețe l-au terminat.
Buuun! Eu aștept și episodul cu „a fi, să fii…”, acolo e grav rău! Nu mai pot când văd „a fii”!
Aici mi se pare greu să explici, dar născocești tu ceva La imperativ (fii/nu fi), la conjunctiv prezent (să fii/să nu fii), conjuctiv perfect (să fi făcut/să nu fi făcut)… și mai sunt multe. Sau la fel cu vii/vi, zii/zi.
Continuă, faci bine ce faci!
Ai uitat „a ști/știi”, „a scrie/ scrii”, ca si acolo e jale mare.
Demult, undeva pe net, o tanti mare româncă și promotoare a valorilor românești scria constant „nu fii”.
Cînd i-am atras politicos atenția, tocmai de dragul limbii române, că imperativul negativ cere doar un singur i, și doar afirmativul (și conjunctivul, atît afirmativ, cît și negativ) se scriu cu doi i, ghici cine era analfabetul care nu-și cunoaște limba?
Dear autocorrect, it is never Duck.
Două observații, autocorrectul contribuie la scăderea IQ-ului (care e mic deja).
Apoi, pe lângă glanda care numără „i”-urile din cuvânt mai dispare și aia care te ajută la identificarea sensurilor cuvintelor. Pentru că e o diferență între „ore” și „oare”.
Acum vreo 10 ani si patru telefoane, am constatat ca autocorrectul ala habar n-are de limba romana. Nu ca ar ști mai bine alte limbi. așa ca, primul lucru pe care îl fac la un telefon nou e sa scot dracului autocorrectul ala.
La telefonul curent, am posibilitatea sa-mi fac propriul dicționar; scriu corect, el baga la cap si, data viitoare când am nevoie de un cuvânt, mi-l sugerează singurel.
Cei care ar trebui sa vada asta nu te urmaresc. Multi sunt prea ingamfati ca sa accepte ca au gresit – tot ce fac ei este bine.
Bai! Te citesc de 100 de ani! Dar daca ne intrebi pe noi cum se vorbeste corect….asa ceva!!! Este la tvr o emisiune concurs, acolo dau cuvinte nemaitalnite! Spre rusinea mea chiar sunt unele nemaiintalnite…Nu ma ia drept comunist( da. am 47 de ani) dar chiar nu am auzit de unele cuvinte in viata mea!
Am zis ca scriu in vocabular( pt.cine nu stie, era un carnetel unde scriai cuvinte necunoscute) … nu.mi vine acum nici unul! M.am uitat sambata la tvr! 😁😁😁
2 colegi de birou, unul dintre ei înjura de mama focului:
-‘tu’ți autocorrectul, cu cine te-a inventat, ce am făcut din cauza ta
-Ce-ai pățit măh, esti ok?
-‘tu’ți autocorrectul vieții, cum am putut să trimit așa ceva?
-Băh, zi-mi dreaq ce ai pățit, că ma sperii!
-O știi pe bunăciunea aia de la contabilitate? Blonda aia treisferturi craci? I-am trimis din greșeală „Marți o sa te fwt ca pe o cățea în calduri”. Fu-tu-ți autocorrectul sa-ți fut
-Moaaa, nasol. Dar ce ai vrut să îi scrii?
-Miercuri 😂
Comentariu beton!25
Bancul tău mi-a adus aminte de o fază de pe un forum de studenți mediciniști. Scrie cineva un text în care folosește „să .ută”, iar unul mai inocent nu pricepe și întreabă „se uită? Unde se uită?” 😁
Hei! Apropos de pus „i-uri” în plus! O prietenă mi-a scris zilele trecute un mesaj: „mândrii de tine”! Primul impuls, la citirea mesajului, a fost să o corectez: „este mândri….mândrii (subiect) sunt mai multe!” Nu continuam cu alte situaţii de „mândrii”! M-am oprit! Sunt critică, o ofensez, va învăţa…? Ce crezi despre asta messer Vasilescu?
Bună dimineața și mulțumim pentru lecție!
Nici eu nu înțeleg de unde apare „i” ăla în plus..
Noștri, voștri și Alecsandri se scriu întotdeauna cu un singur i.
Datorită acestei „poezii” nu am greșit niciodată scrierea acestor cuvinte.
Bine că nu se gândesc ăștia să pună impozit pe i-uri…
Unii dau vina pe autocorect alții pe ocd când ling farfuria 😉
Fiecare cu scuzele lui. Până la urmă scuzele nu se discuta 😉
Că veni vorba de i-uri și de olteni, m-am străduit foarte mult să explic unuia că „eu venii” are 2 i. Zicea că se aude la fel ca și el veni. Și i-am arătat „Din sfera mea venii cu greu”. Nu era valabil, că Eminescu nu-i oltean. Am răsfoit în draci Moromeții și am găsit exemple. Nu un exemplu ci mai multe. Că primul a fost considerat greșeală de tipar. Mult înainte de autocorect.
Radem, glumim, dar voi ati observat ca in carti se gasesc din ce in ce mai multe „greseli de tipar”? Sau mi se pare? (Io-s mai grammar nazi asa…) Citesc, citesc, si bum: o perla. Parca ma scoate din poveste, nu stiu cum sa explic. Raman asa, cu un picior in poveste si cu unu pe langa, pentru ca raman blocata pe greseala pe care am vazut-o =))) Probleme, probleme…
Mda, la fel şi cu subtitrările!!
Pune doi de i unde nu e cazul ,dar când zice de copii,scrie copii mei😃😃😃unul n-ar zice că e bâtă,dau toți vina pe telefon…nu de alta,dar mai fac școală încă, alături de al treilea copil.
Foarte tare! Îmi plac mult lecțiile de marți! Mulțumesc, Mihai!
La școală ne-a învățat profesoara de română, care era o doamnă până în vârful unghiilor, dar la faza asta a dat-o ușor pe „țărănește”:
Cât oi fi și oi trăi,
Noștri, voștri cu un i!
Eu îi ador pe ăia care, după ce sunt atenționați, sar la jugulară cu mega-raspunsul: hai, dom’ ne, ce, nu se înțelege ce vreau să spun?
Dacă tot avem o limbă, hai să o scriem corect, nu e chiar așa greu!