Copii, ce-ați zice să ajutați la propășirea gramaticii limbii române? Imediat vă explic despre ce e vorba.
Cei de pe aici știți deja că de aproape o lună am demarat acest mini-proiect menit să aducă un pic de lumină în viețile celor care au dubii gramaticale. Nu-mi propun să educ populația, că nu e treaba mea să fac asta, scopul meu e altul. Dacă fiecare video ajută măcar câțiva oameni să vorbească sau să scrie mai corect, scopul meu a fost atins.
O să vă mai lămuresc încă ceva. La fiecare video pe care îl postez pe blog, îmi spuneți că degeaba le pun, că nu aici se regăsesc oamenii care fac genul ăsta de greșeli. Ba da, se regăsesc și aici, se regăsesc peste tot. Toți facem greșeli, inclusiv eu, deci audiența potrivită pentru greșeli gramaticale chiar este oriunde, inclusiv pe acest blog.
Paranteză. Vă rog eu să nu mă mai descurajați. Cui folosește să-mi spuneți că e inutil demersul meu? Că ăia care scriu sau vorbesc cu greșeli tot așa vor scrie și vor vorbi. Și-așa am momente în care îmi vine să renunț, că nu e simplu, de ce ați contribui și voi la a mă ajuta să iau hotărârea să renunț? Până la urmă fac ceva care nu cere niciun efort din partea voastră, de ce-ai veni să-mi spui: „degeaba te străduiești, e inutil”. Nu serios, dacă nu face nimeni nimic în sensul ăsta, de ce nu face? Dacă face, de ce face, că și-așa e inutil? Am închis paranteza.
Dar dincolo de blog, videourile pe teme de greșeli frecvente mai merg pe patru platforme: Facebook, Instagram, YouTube și Tik Tok. Încerc ca prin audiența însumată a celor patru canale, videourile să ajungă la cât mai mulți oameni.
Uite, am să vă dau cel mai bun exemplu. Cel mai vizionat video de până acum este cel despre „ca și”, video care a ajuns la aproape 80.000 views (reach-ul însumat al celor patru canale plus blogul). Nu e fabulos, nu e ceva wow, dar e ok pentru un mini-proiect aflat la început.
Vă vine să credeți că pe Tik Tok a ajuns la 36.000 views? Ați fi zis că interesează pe cineva de pe acolo gramatica? Și-a făcut cifrele astea în condițiile în care atunci când l-am postat aveam câțiva abonați. Nu că acum ar fi mulți, dar atunci nu cred că erau nici 50. Asta fiind de altfel și motivația principală pentru care am continuat să postez pe Tik Tok.
Dacă nu făcea cifrele astea pe un canal unde, teoretic, ultimul lucru care interesează audiența este gramatica, aș fi renunțat în secunda doi. Dar cum să mai renunț când doar pe Tik Tok s-au făcut aproape jumătate din cifrele totale ale primului video?
Problema e că următoarele n-au mai făcut aceleași cifre, nici pe Tik Tok, nici pe celelalte platforme, treabă care pe mine mă face să nu mai înțeleg nimic din cum funcționează algoritmii. De ce pe „ca și” l-au împins în față, iar pe următoarele nu le-au mai împins? Mă depășește total, nu știu să răspund la această întrebare.
În schimb, pot să fac altceva. Pot să vă rog să vă abonați la canalele mele de Tik Tok, Instagram și YouTube. De ce? Păi dacă numărul de followers crește organic, crește și reach-ul pentru videourile care vor urma, e logic.
Așadar, dacă vă doriți ca acest mini-proiect să ajungă la cât mai mulți oameni, tot ce pot să fac este să vă rog să vă abonați la conturile mele de:
👉 Tik Tok;
👉 Instagram;
👉 YouTube;
👉 Vă las și Facebook-ul, ca sa fie tacâmul complet;
Pentru YouTube nu trebuie să aveți cont ca să vă puteți abona, dar pentru toate celelalte cam trebuie. Vă foarte mulțumesc!
Vedem ce-o să iasă, eu mai mult de-atât nu am cum să fac.
sursa foto: freepik.com
Succes, domnule,m-am dus și pe YouTube.
Mulțumesc!
Job done! La tăti, să fie să nu trebuiască! Succes!
Bărbosul să te ajute, fiule! Mulțumesc!
hai Insta, nu ma abonez si la Tik Tok ca prea imi dau brain rott.
Da, pot să înțeleg asta.
Mulțumesc!
Dat follow pe Tiktok.
Ca nu folosesc restul platformelor. Bine, nici Tiktok nu folosesc, dincolo de a ma distra putin cu video-urile despre instinctul de supravietuire al ursilor Panda si al botoxatelor de internet.
Deci, daca vezi ca ti-a dat follow unul cu nume ciudat, sa stii ca sunt eu.
❤️❤️❤️
Toate în afară de Tiktok.
Vasilescule, îți doresc succes cu proiectul. E nevoie.
Amu eu nu-s vorbitor nativ, se vede, se simte, deși am avut niște profesori de limbă și literatură română de mare clasă. Gramatica din capul meu e construită pe o structură care nu are nici gen, nici caz, deci în orice altă limbă care are frisoane de acest tip, eu le învăț oarecum mecanic. Nu „simt” limba.
Micile trucuri de-ale tale cu eliminarea greșelilor uzuale, cu i/ii, unde pui virgule, mama ei de cratimă și așa mai departe, ajută mai mult decât ai crede 😀
Comentariu beton!67
Ah, mulțumesc pentru acest comentariu! ❤️
boss, conturi nu-mi fac (din zi în zi tot mai tare mă gîndesc să șterg și febeu’- taliban ca @Arhi-), mai ales la chineji!
e admirabilă încăpățînarea oltenească, da’ io, ca oriși moldovian, îs măi molcom, așă…
cît despre colegu’ Otilo…”Gramatica din capul meu e construită pe o structură care nu are nici gen, nici caz, deci în orice altă limbă care are frisoane de acest tip, eu le învăț oarecum mecanic”… aceste cuvinte arată minim 3 sinapse și conștiința că tre’ să se agiorneze cu cunoștințele (nu importă domeniul), ceea ce dă apă la moară ideii expuse și pe febe: care-s mîndri or să scrie pururi „mîndrii”;
da’ vă lăsaț matale demoralizat de-un moldovian, nu?
Niciodată! 😁
Aveți tik-tok? Nu de alta, da’ io n-am. Rămăsese că atunci când veți avea ne anunțați
Păi tocmai v-am anunțat. 😁
A trebuit să-mi fac pentru că primeam multe linkuri de tik tok și era dificil să le văd fără cont.
Ok. Mulțumesc!
TikTok – nu. Restul – sunt acolo deja de ceva vreme, dar mă uit și adaug ce n-am
La mine FB-ul e în moarte cerebrală și tu vrei cont pe Insta si TT (titties….ok, I am sold). O să îmi fac timp pt conturi pe acolo.
Mă, nu e obligatoriu. Dacă nu te coafează lasă-le naibii, nu-ți face. E singura soluție care mi-a trecut prin minte ca să mai pot crește un pic reach-ul în lumea asta interesată doar de maimuțăreală și can can.
Doar cu Iutub am putut ajuta. Succes!
❤️
Acum m-am abonat si pe Instagram. Pe Facebook si You Tube eram deja abonat iar TikTok n-am! Sper să ajungă la cât mai mulți clipurile tale, este mare mare nevoie!
❤️
iutub si insta 🙂
Tik Tok n-am 🤷 dar nu se știe când îmi fac, follow la YouTube și IG că pe FB eram frenzi deja
Eu am dat share pe grupul părinților.
M- a sunat o mămică să mă întrebe că de ce am pus filmulețul ăla’ Aveti cumva impresia că părinții din clasa asta nu știu să vorbească corect? ‘
Iar a spus că departe de mine gândul ăsta dar e bine de știut și de discutat cu copiii niște lecții elementare de gramatică în cadrul familiei nu să ne bazăm doar pe Ce se face la școală.
M- a amuzat că s- a simțit atinsă doamna.
Comentariu beton!26
Am râs plin de satisfacție. :))))
„Nu, duamnă, am decât certitudinea că unii nu știu să vorbească corect „
Comentariu beton!13
Gata. Mai putin tik tok. Am o problema cu tik tok, poate fi preconceptie dar – nu, multumesc. Pe fb eram demult abonata, oricum 🙂
Tik Tok nu (si nici nu-mi fac cont) – la celelalte cred ca deja sunt abonat.
Păi nu verifici? 🤭
Pe Instagram nu eram – acum sunt. 🙂
💗
Abonarea pe o platformă este echivalentă cu follow? Să știu dacă mai tre’ să fac ceva (mă refer la Insta și Fb).
Apoi poate într-o zi ne înveți cum se scrie membrii, un i sau doi, ca io ma pierd mereu in cuvântul ăsta.
Da, a fost în subiectele de la Evaluarea Națională anul acesta, dar vreau o asociere așa logică, precum le oferi tu.
Păi faci la fel ca la „mândri”, înlocuiești cu un cuvânt unde n-ai dubii cu câți „i” se scrie. Spre exemplu „elev”.
Doi membri ai grupului (nearticulat), toti membrii grupului (art. cu art. hotarat)
Ma dau si eu mare acuma. Posibil sa ma fac de maro. Dar pluralul poate fi dat de cuvantul anterior.
Un membru al corporatiei a plecat la cacastoare.
Doi sau mai multi membri s-au dus la cacastoare. (aici pluralul este deja dat de „doi sau mai multi” anterior, nu mai bagi pluralul si aici).
Membrii unei corporatii s-au dus toti deodata la veceu. (nefiind aici nimic inaintea cuvantului membri se subliniaza din start ca e vorba de plural si ca la cantina au mancat toti mancarea de alaltaieri, reinterpretata)
Done pe TT. Ti-am dat si inimioara si repost la ultimul clip. Hai cu reach-ul ala mare!
❤️
TikTok – nu am . Pe celelalte ma uit deja de ceva vreme, pot doar să mai share-uiesc pe facebook mai des.
Mult succes!
Tik tok, sorry, nu am. Am o vârstă și eu
Lipsea doar TikTok, așa că m-am dus și acolo. La cât mai mulți urmăritori, Mihai, pe toate platformele astea.
Done!
Dat si pe YouTube. Sa fie.
Fara TikTok. Nu servesc asa ceva. Plus interzis de firma.
Cred că e foarte util demersul tău. M-am abonat pe YouTube, nu am conturi pe celelalte rețele. Succes!
Done! Minus tiktok caci nu detin si nici nu simt nevoia.
Initiativa este laudabila, iti doresc succes, dar am un amendament vizavi de articol : „corect” nu accepta grad de comparatie (mai corect)
Auzi, dacă îți arăt că Academia Română zice că are grad de comparație promiți să nu mai mânănci căcat fără să verific? Iată: https://legalup.ro/academia-romana-adverbul-corect-are-grad-de-comparatie/
Te pwp.
@Vasilescu: fără să verific(i), zici 😛
Dadada. Cu „i”. 😁
Excelent ! Este o tipa in Franța care face asta. Videouri explicative simple, scurte.
Lesparantheseselementaires se numeste contul insta.
Cred cu tarie ca este nevoie de asa ceva si in România.
Rezolvat 3 din 4. Rezolv si Tiktok curand. Spor, ca-i tare fain ce faci!
Am dat și pe Tik Tok, că pe restul aveam. Cu împinsul nu știu dacă e doar de algoritm. Posibil ca oamenii să-ți între prima dată mai mult din cauza noutății. Hai bă să văd ce zice și băiatul ăsta. Apoi dau peste clipurile respective, dar poate că nu e ziua în care au răbdare să asculte despre greșeli gramaticale și trec peste. Habar n-am, zic și eu așa ca opinia publică, cum zicea Dem Rădulescu. Cât despre renunțat, când faci niște zeci de mii de vizionări din câteva clipuri, cred că trebuie să-i dai înainte. Succes.
YT și FB erau rezolvate deja.
Acum de dragul tău am instalat și Insta și tictoace, bifat folow.
Te urmăresc pe fb și youtube. De celelalte două din păcate nu am timp. Mult succes! ❤️
Done.
Sa zici pls si de ticuri verbale, gen „gen” 🤪
Frecvent la jurnalisti aud expresia „faptul că” folosit in loc de mai simplul „că”, atunci cand nu e vorba de niciun „fapt”, de fapt 🤪. Chatgpt mi-a dat niste exemple, o sa revin cu unele si mai elocvente, „dacă e” 🤪:
„Iată câteva exemple de utilizări greșite ale expresiei „faptul că”, întâlnite frecvent în presă sau în limbajul colocvial:
1. **„I-am spus faptul că a înțeles eronat.”**
Corect ar fi: **„I-am spus că a înțeles eronat.”**
Expresia „faptul că” este redundantă în acest context, deoarece verbul „a spune” nu necesită introducerea unei noțiuni de tip „fapt”.
2. **„Îmi place faptul că îți faci treaba bine.”**
Corect ar fi: **„Îmi place că îți faci treaba bine.”**
Utilizarea „faptul că” adaugă o complicație inutilă. „Îmi place că…” exprimă direct ideea.
3. **„Am observat faptul că nu a ajuns la timp.”**
Corect ar fi: **„Am observat că nu a ajuns la timp.”**
Verbul „a observa” nu cere neapărat introducerea lui „faptul că”.
4. **„A subliniat faptul că este important să fim atenți.”**
Corect ar fi: **„A subliniat că este important să fim atenți.”**
Verbul „a sublinia” poate introduce direct ideea fără intervenția lui „faptul că”.
5. **„A confirmat faptul că întâlnirea va avea loc mâine.”**
Corect ar fi: **„A confirmat că întâlnirea va avea loc mâine.”**
„A confirma” nu necesită introducerea lui „faptul că”.
În toate aceste cazuri, „faptul că” este folosit într-o manieră redundantă și nejustificată. Acesta ar trebui să fie folosit doar atunci când se pune accent pe existența unui anumit **fapt**. De exemplu: **„Faptul că nu a ajuns la timp ne-a creat probleme.”**
Măi omule, eu am învățat de la tine că mereu e spațiu după un semn de punctuație. Mulțumesc.
Cu ,,i-urile” mă descurc. 😁
Am dat subscribe la canalul de youtube. Dau si follow pe insta. Cu restul nu te pot ajuta 🙁
Succes!
Gata. Ești urmărit. You can run but you can’t hide…
❤️
Nu sunt de acord cu cei care spun că demersul este inutil. Mai sunt oameni care fac greșeli gramaticale și doresc să le corecteze. Mă număr printre ei.
Mulțumesc!
Ce filmulet postezi martea,il comentez cu nepoata(cl.a4-a) ! Este incantata.
Cu abonarea,nu te pot ajuta !
Persevereaza! Dupa parerea mea,rezultatele sigur vor veni ! Mult succes !
abonat <3 succes si sper sa reusesti sa ajungi la cat mai multa lume
Partikip!
Fără Tik-ul ăla, că și așa am destule 😁
Dar la restul… Să curgă like-urile și inimioarele, maică!
“dar atunci nu cred că erau nici 50.” Aici mi se pare că e un “nu” în plus, dar n-aș ști să spun de ce.
Faci bine ce faci, ține-o tot așa! (asta nu pentru că ai scris paranteza în articol).
Pas la tik-tok. ( a trebuit sa ma uit cum se scrie corect, sa nu comit ‘fo gafa impardonabila).
Sunt mult prea aproape de moartea fizica, nu vreau sa-mi provoc una cerebrala inainte… 😁
Succesuri!
is ca raia, nu scapi de mine :)))))) acusica vin si pe tik tok :)))))
nush unde dreaq is diacriticele la laptop :))))
Succes! Pe mine mă interesează ăla cu „sa aiva”. Nu mai vreau sa aud „sa aiva” 100 de vieți d-acu încolo, fck it
Păi e făcut deja. E și pe blog.
La toate , pe Tik Tok nu am cont și nu vreau să îmi fac. Pǎrerea mea este că, faci un lucru foarte bun. Consider că vorbesc corect în proporție de 85-90% și scriu corect 70-80%, e mult, e puțin, eu zic că e bine. De multe ori, auzind, în jur, diferite variante, ajung să nu mai știu care variantă e cea corectă. Videourile tale mă ajută! Mulțumesc!
Mi se pare foarte tare ce faci cu mini-lecțiile de gramatică, nu cumva să renunți!
Done (parțial)!
Pe FB și YT eram deja abonat. Am făcut-o și pe Insta. Tik Tok însă nu folosesc și nu am de gand sa-l instalez…
Keep the good work! 😎
Bună ziua, succes, felicitări și la mai mare! Am o prietenă cu care mă mir când găsesc ceva scris corect gramatical. DECI E MARE NEVOIE DE DEMERSUL dvs. Vă mulțumesc!
P.S. Aveam șansa să devin profesoară de limba română însă mi-a fost tare milă de toți cei care nu ar fi trecut clasa……
Subscribe si follow pe youtube si insta. Sa ne fie de folos!
Doar pe yt. In rest n-am conturi și nu vreau sa am.
Sau am, da cred că pe rețeaua aluilalt psihopat – Twitter(x) nu bagi astea.
Succes!
Ideea este demnă de apreciat, iar dacă și reușește să facă lumină în câteva aspecte lingvistice, e de aplaudat!
Am dat urmărire pe câteva!