Mi-a venit ideea asta când eram la meci, la Praga, și-am văzut că și noi și Sparta jucăm cu Betano pe piept.
După care m-am luat cu altele și-am uitat de ea, dar lasă că mi-am adus aminte zilele trecute. Prin urmare, m-am apucat să caut câte echipe din Liga 1 (care nu întâmplător se numește Superliga, de la Superbet) au ca sponsori principali case pariuri sau cazinouri online.
Ce-am găsit? Ia uitați cum arată clasamentul, la zi, al primei ligi din România:
1) Superbet (U Cluj)
2) Betano (U Craiova)
3) Oțelul Galați
4) Player (CFR Cluj)
5) Petrolul Ploiești
6) Win2.ro (Dinamo)
7) Unibet (Hermannstadt)
8) MrBit (Unirea Slobozia)
9) Superbet (Rapid)
10) Betano (FCSB)
11) Superbet (Farul)
12) Sepsi OSK
13) Efbet (UTA)
14) Maxbet (Poli Iași)
15) Unibet (Botoșani)
16) F.C. Buzău
Așadar, în prima noastră ligă există doar patru echipe, din șaisprezece, ai căror sponsori principali nu sunt case de pariuri sau cazinouri online. Patru, atât. Cele pe care vi le-am colorat în albastru.
Nu știu cum vi se pare vouă informația asta, de la mine nu se vede prea bine.
După care m-am gândit că poate sunt eu tâmpit, poate că toate campionatele din Europa sunt în aceeași situație, moment în care poate c-ar trebui să-mi văd de treabă.
N-am avut cum să iau la mână toate campionatele din Europa, asta nu e muncă pentru un singur om, dar le-am verificat pe cele cinci mari: Spania, Anglia, Italia, Germania și Franța. Iată ce-am găsit.
Spania
Prima ligă, La Liga, are 20 de echipe. Dintre cele 20, niciuna nu are ca sponsor principal vreo casă de pariuri sau vreun cazino online.
Cu mențiunea că Sevilla FC încă nu are un sponsor principal, nu apare niciun logo în partea din față a tricourilor.
Nu știu dacă în Spania este reglementată prin lege treaba asta cu sponsorii case de pariuri, dar dacă nu este, respectul meu pentru La Liga s-a dus la cer. O să vedeți mai jos de ce.
⚽ Anglia
Premier League numără tot 20 de echipe. Să știți că m-am mirat un pic după ce-am terminat să le verific. Mai bine de jumătate, adică unsprezece, au sponsori legați de industria pariurilor. Vă las mai jos care sunt:
◾ Brentford – Hollywoodbets;
◾ Aston Villa – Betano;
◾ Bournemouth – bj88;
◾ Nottingham Forest – kaiyun.com;
◾ Fulham – Sbotop;
◾ West Ham – Betway;
◾ Leicester – BC.Game;
◾ Crystal Palace – Net88;
◾ Wolverhampton – Debet;
◾ Southampton – Rollbit;
◾ Everton – Stake.com;
M-a surprins ușor neplăcut cât de multe sunt, să știți.
⚽ Italia
Serie A are tot 20 de echipe. Doar trei dintre ele au sponsori din industria de pariuri:
◾ Inter – Betsson;
◾ Parma – Admiral;
◾ Lecce – BetItaly;
Cu mențiunea că Parma și Lecce au câte două logo-uri pe piept, unul mai mare și unul mai mic (după banii pe care-i dau sponsorii). În cazul ambelor, logo-ul mai mic este cel legat de pariuri. Uite, ca să înțelegeți exact ce zic, așa arată tricoul Parmei.
Una peste alta, raportul de 3 din 20 mi se pare destul de rezonabil.
⚽ Germania
Bundesliga are 18 echipe. Una singură, VfB Stuttgart, are ca sponsor principal Winamax.
Nemții sunt oameni serioși, prieteni, treabă care uite că se vede.
⚽ Franța
Ligue 1 are 18 echipe. Doar două au pariuri pe piept:
◾ Havre – Winamax;
◾ Strasbourg – Winamax;
Bun, îmi plac și francezii.
Aș fi putut să mă opresc aici, fiindu-mi deja destul de evident că echipele din țările serioase, cu excepția celor din Anglia, nu au treabă cu fenomenul. Dar nu m-am oprit, am mai verificat încă trei prime ligi din Europa. Da, da, să știți c-am muncit trei zile la articolul ăsta, chestie care m-a surprins până și pe mine.
Avem așa:
⚽ Cehia
După modelul pe care l-am adoptat și noi, prima ligă are nume de casă de pariuri: Fortuna Liga.
Sunt 16 echipe și te cam iei cu mâinile de cap după ce le iei la verificat. Lucrurile stau doar un pic mai bine decât la noi, în sensul că 10 din cele 16 au pariuri pe piept. Iată:
◾ Sparta Praga – Betano;
◾ Baník Ostrava – Fortuna;
◾ SK Sigma Olomouc – Tipsport;
◾ FC Slovácko – Tipsport;
◾ FC Hradec Králové – Tipsport;
◾ FC Slovan Liberec – Tipsport;
◾ MFK Karviná – două logo pe piept, unul este Tipsport;
◾ FK Pardubice – două logo pe piept, unul este Tipsport;
◾ FK Teplice – două logo pe piept, unul este Tipsport;
◾ SK Dynamo České Budějovice – Tipsport;
După care am trecut la liga din țara de care m-am săturat de câte ori mi-a fost dată drept exemplu pozitiv. Mă refer, desigur, la Ungaria.
Serios, am ajuns să mă bucur de câte ori sportivii unguri pierd la vreun sport, indiferent care ar fi ăla, doar ca să nu-i mai aud pe pupătorii în fund de Orban cum încep să-mi explice că: „se vede că la unguri s-a investit în sport”. Am avut semi-orgasm când le-a dat Corvinul patru boabe ălora de la Paksi. În deplasare.
Altfel, este singura ligă în care lucrurile stau mai rău decât la noi. Nemzeti Bajnokság, prima ligă, are 12 echipe. Prieteni, nu mai puțin de 9 dintre ele au sponsori principali case de pariuri. De fapt, nu, e chiar mai rău de atât, pentru că au sponsor principal aceeași casă de pariuri: Tippmix.
Voi înțelegeți ce zic eu aici? Nouă echipe joacă cu același logo pe piept. Nici măcar nu mă duce capul să înțeleg cum de e posibil așa ceva. Iată care sunt cele nouă.
⚽ Ungaria
◾ Paksi FC
◾ Újpest FC
◾ MTK Budapest
◾ Fehérvár FC
◾ DVTK
◾ Kecskeméti TE
◾ ZTE FC
◾ Nyíregyháza Spartacus FC
◾ ETO FC Győr
⚽ Ultima ligă pe care am verificat-o a fost Bundesliga din Austria. Care are 12 echipe, doar două dintre ele au pariuri pe piept:
◾ CASHPOINT SCR Altach – Cashpoint
◾ TSV Egger Glas Hartberg – 5 logo pe piept, unul este Admiral
Gata, astea sunt toate.
Să știți că mi se pare destul de nasol cât de intruzivă a ajuns să fie această industrie și cât de tare a acaparat campionatele țărilor mai sărace. Da, Anglia face excepție, dar e singura ligă dintre cele cinci mari puteri fotbalistice din Europa.
O să ziceți că până la urmă e treaba fiecărei echipe ce sponsori își găsește, dar eu cred că nu prea e așa. Ar trebui ca ligile să reglementeze mai strict modul în care se implică casele de pariuri. Nu mi se pare normal că mai multe echipe din aceeași ligă au același sponsor principal. De la un punct încolo, pare un ușor conflict de interese.
Nu zic că așa se întâmplă, dar credeți că Betano, Superbet sau Unibet ar putea să se implice în clasamentul primei ligi de la noi, având în vedere că toate trei sunt sponsori principali pentru câte două echipe?
Ca să nu mai zic de primele ligi din Cehia sau Ungaria, acolo unde consiliile de administrație ale celor de la Tipsport și Tippmixx ar putea stabili ordinea finală în clasamente. Cum se poate să fii sponsor principal pentru aproape toate echipele dintr-un campionat? Cine și de ce permite așa ceva?
P.S. Pentru că mă râcâia pe creier, înainte să dau publish, m-am apucat și de prima ligă din Bulgaria. Ce să vezi, prima ligă se numește Efbet Liga și are 16 echipe. Dintre cele 16, una singură, Krumovgrad, nu are sponsor casă de pariuri. Una singură, prieteni.
Ce naiba să mai zici?
sursa foto: freepik.com
E nasol, nici mie nu-mi place, da’ ti-ai gasit cine sa faca ordine! Liga? Ha-ha-ha!
Titlul se potriveste la cam multe in tara asta, de la educatie la economie, politica, alegeri, medicina, you name it.
Ah, n-ai avut răbdare să citești tot articolul, este? 😞
De asta mi-era frică. Cine naiba citește articol la care trebuie să scrolezi de mai mult de două ori.
Ba l-am citit, da’ mi-a picat prea bine la fileu!
Dezbaterea ta este bine venita mai ales atunci cindanalizezi dreptul de promovare din Liga 2 in Super liga.. Acum poate realizati ce este in varful piramide de fotbal FRF si LFP condusa de oamenii dubiosi. LFP, , , de unde sa aiba IORGULESCU atatia bani sa sustina de 6-8 ani bizardeau condamnata ptr omor calificat in Italia dintr-o slujba de functionar la LFP-Romania , cu un fotbal vazut de pe locul 42 in europa si 129 in lume. Echipe cu traditie curate cu tineret curat , cum este Corvinul Hunedoara, (castigatoarea cupei Romaniei 2024, ,participanta in UEFA ..etc, STEAUA, echipa Fanion a fotbalului romanesc,tinuta in afara Superligi, alte echipe cu traditii in fotbal , Poli Timisoara, Gloria Bistria, Minerul Baia Mare, FC Bihor Oradea FC,Arges echipe care se lupata cu sistemul , unele pe ultima suta de metri de plutire, nu au loc de echipe care sunt finantate de partid, Buzau, Slobozia, Dumbravita, Piatra Neamt….etc ………. si atunci vei intelege de ce , aceste case de pariuri care sunt mai multe cu Farmaciile pe o strada de oras, si vei intelege si statutul lor………..
Nu mă pricep la fotbal (deși între timp am ajuns la performanța de a înțelege ce e ofsaidul 😀), dar țin să spun că, iată, am încă un motiv să fiu mândră de cea de-a doua țară a mea 🇩🇪
Comentariu beton!14
👍
Eu nu mă gândesc decât în ce hal a ajuns sa fie de răspândită această patologie a dependenței de jocurile de noroc. Ea probabil s-ar răspândi oricum, pentru că mecanismul dependenței nu stă doar în abundența reclamei. Însă abundența reclamei normalizează cumva jocul de șansă. Iar asta nu face deloc bine. Deloc!
Dacă, ca societate, înfierăm celelalte soiuri de abuz, substanțe, alcool, chiar tutun, pe ăsta, prin comportamentul social tindem să-l normalizăm. Însă arată rău tare dependența de jocuri de noroc. La fel de rău ca oricare altă dependență 😐
Comentariu beton!36
Da, exact, m-ar interesa un studiu care să-mi compare (numeric) dependenții de alcool sau droguri cu cei de jocuri de noroc.
@Mihai
Ai să fii uimit dar exista astfel de studii. Nu ii compara numeric, dar ii compara proporțional inclusiv sumele cheltuite pe vicii.
Îl urmăresc de ceva vreme pe fb pe Dr Eugen Hrișcu psihiatru, cum se lupta să facă o schimbare în legislație, cum trage semnale de alarma legate de casele de pariuri și dependenta de jocuri de noroc.
Nimic.
Numai bete în roate.
Chiar vorbeam intr- o zi cu soțul despre pariuri…. Pe strada noastră, de la un capăt la altul sunt 16 ( șaisprezece) case de pariuri și săli de păcănele pe o parte și pe alta în maxim 1 km cred.
Ne- am putea declara că locuim in Las Vegas.
Comentariu beton!30
Suna bine a pariuri🙄. Lasand fotbalul la o parte, fi-miu este complet uimit cand venim in România si vede la tot pasul case de jocuri si pariuri. Asa ca nu ma uimeste cate echipe au un astfel de sponsor.
Fortuna sunt din Cehia, detin si Pro TV din ce stiu in Romania. Si un lant de farmacii. Proprietarul lor si-a pierdut viata in acel accident de elicopter, acum cativa ani.
Vedeti ce au facut cu Gazeta Sporturilor recent.
Reclamele la TV sunt dominate de ei, cu majoritatea vedetelor implicate. Ultima, cu Mutu, Dan Petrescu si Mitica Dragomir. Da, Mitica Dragomir, militianul ala simpatic foc. Astia au gasit de cuviinta sa accepte sa apara intr-un spot de genul asta. Nefiind nici pe departe niste necajiti.
Grecii si turcii le-au interzis, nu vezi asa ceva pe la ei, inclusiv daca vrei sa accesezi aplicatiile de pariuri cand esti pe teritoriul lor trebuie sa faci fenta cu VPN.
Si la unguri este complicat, nu au locatii stradale cu pariuri si pacanele. In Budapesta sunt doua cazinouri, din care unul este exclusiv pentru poker live (care nu este joc de noroc). Si parca mai au unul pe la Gyor. Am eu mai multe pe doua strazi din cartier.
Dar ma bazez pe domnul Marcel, a zis ca o sa se ocupe personal de ei.
Comentariu beton!21
La greci nu știam că sunt interzise pariurile, dar la turci și în țările musulmane știu că religia nu le permite să joace la pariuri.
Nici in Praga, prin zonele unde m-am invartit 3 zile, nu am vazut pravalii de pacanele / pariuri.
Fortuna Entertainment Group sunt ai lui Penta Investments.
Pro TV e al lui CME (PPF Group), ei fiind cei cu propietarul decedat acum cativa ani.
Vesti bune, nu sunt frati Pro cu Fortuna.
Deutschland uber alles nu e vorbă goală, prieteni.
Aia din Ungaria mi se pare ca e loteria lor nationala
Un articol foarte bun. Felicitări!
Probabil as lua minusuri daca s-ar putea da. 🙂
Cand s-a discutat despre boala asta a jocurilor de noroc(e boala, nu industrie) si de faptul ca sponsorizeaza sportul si in special fotbalul au sarit de cur in sus echipele de fotbal.
Si pe buna dreptate.
Problema mare este ca nu mai sponsorizeaza nimeni nimic. Fotbalul este scump, o echipa are nevoie de o galagie de bani ca sa plateasca delegatii si salarii decente la jucatori. Guvernul/ministerul nu da bani ca trebuie sa se imprumute pt salarii si pensii la bugetatori.
Primariile au destule probleme locale de genul infrastructura si aparate birocratice supradimensionate cu camarila de partid. Mai bine faci un drum si mai angajezi niste lipitori de afise decat sa platesti pe „unii” ce alearga dupa o minge.
Televiziunile sunt vai steaua lor. La meciuri nu cumparati bilete.
Si ajungem la oamenii de afaceri care ar trebui sa sponsorizeze. Nu mai sunt. Afacerile romanesti se duc in cap sau abia se taraie. Corporatiile straine fac bani dar nu au de ce sa sponsorizeze fotbalul, nu-i intereseaza.
Cine mai ramane sa dea bani la fotbal ? Exact.
Comentariu beton!12
Primăriile și statul în general n-au de ce să dea bani la fotbal. 🤷♂️
Asa, si?
Se investeste in stadioane. Prost, evident. La Targoviste e aproape gata al doilea!!! Nefiind vreun oras cu traditie in fotbal dar au doua stadioane noi. Cu echipa in Liga 2.
Cel de la Targu Jiu sta degeaba.
Intre timp, Timisoara, Iasi, Constanta sau Brasov nu s-au lipit la asa proiecte. Deocmadata. Desi lui Hagi i se promisese stadion.
Despre cum este administrata baza din Ghencea, unitate militara, ati vazut frumusete de gazon acum doua zile.
pare că-s analfabet funcțional, da’ are legătură; dimineață am stat o oră în trafic (am scris la Edel de ce) și am ascultat ioropaefem; au făcut comparații între țări pe criteriile „proprietari stadioane” și „proprietari echipe de fotbal”; am reținut așa:
– nici un investitor străin în RO
– rusia scoate 1mld de oiro din fotbal
– 75% dintre echipele (și stadioanele) rusești sunt private (ma’ bad dacă n-am reținut corect procentul)
– TOATE stadioanele românești sunt deținute de către stat (orice fel de administrație)
– Arena Națională (fotbal, concerte etc.) a „produs” o pierdere de 15 milioane de lei!?
și atunci? păi cîn’ vine superbetanowin la boss dă boss, „ăștia pentru matale, ăștia la partid, ăștia…”? țipă careva? vorbeam luni la școală cu un sîrb (coleg părinte): „la noi nu vezi așa ceva! este școală/casă/localitate? ai trotuar, șosea, (de multe ori) pistă de biciclete”…; serbia, da?
Comentariu beton!18
@Ciocanul, doar 32% dintre echipele de fotbal din România sunt private. Restul sunt susținute financiar de primării și consilii locale.
Nu le dau suficient. Mereu e foame de bani.
Am avut noi acum ceva vreme un antrenor a cărui soție era impresar de fotbaliști din aceeași ligă, ca să nu mai vorbim de frumoasele vremuri cu nea Jean și alții. Deci, putem spune că am evoluat, deoarece acum e oficială treaba.
Si nu e numai fotbal.
Transmisiunile de la Formula1, pe Antene, sunt sponsorizate de Unibet (parca) si, in calupurile de publicitate, 3/4 dintre reclame sunt la case de pariuri.
Din cate știu, casele de pariuri si cazinourile plătesc niște impozite uriașe. Cum sumele trecute in registre ca sponsorizări nu se impozitează, cred ca de-aia e așa o inflație de sponsori din ăștia.
Doar nu o sa sponsorizeze Olimpiada de Matematica. 😀
Sponsorizeaza ce ii intereseaza si vor sa popularizeze cat mai mult jocurile de noroc si pariuri, mai multi fraieri, mai multe venituri.
E cea mai tare „afacere”, practic le iei banii si nu le dai nimic.
tot statul român e capturat de mafia pariurilor și a păcănelelor, nu doar sportul, nu doar fotbalul.
Oare ar fi asa paguba daca nu ar mai exista fotbalul? Sa fie 5 echipe si aia e, sa adune cei mai buni jucatori. La cati bani se cheltuie degeaba pe rezultate dezastruoase….In Spania de ce se poate fara pariuri? Acolo se gasesc alti sponsori, nu zic ca sunt curati toti, pentru ca exista calitate a jucatorului. La noi….cluburi, masini si petreceri. Cati romani au performat la echipe mari din afara? Si cei care au ajuns cumva pe acolo au fost trecuti pe banca de rezerve, asa de buni erau.
Nu știu dacă e ăsta locul de discuție pentru motivele performanței în Spania. Academii, baze sportive, socios, marketing…Sponsorii plătesc pentru vizibilitate. Când sigla ta e pe tricoul lui Real Madrid, efortul tău de promovare în toate colțurile lumii e mai mic, însă costa 70M USD pe 2 ani (de exemplu). Iar banii ăia produc alți bani, însă susțin performanța pe care o vrem și noi. Că pe gratis nu merge, nicăieri
Nu mai găsesc fotografia dar am rămas neplăcut surprinsă când am văzut pe o ambulanță cu numere de București inscripția „Donată de bet, Superbet…ceva casă de pariuri” mai avem sau poate deja există manuale sau rechizite școlare cu sponsori de genul ăsta, noi nu tratăm dependența o susținem pentru că așa funcționează spălarea banilor și obrăjorilor unora. Fix acolo unde corupția e lege acolo este pe față și spălarea de bani iar în sport e rulaj colosal.
Mai e o chestie; faptul ca mai multe case de pariuri sponsorizeaza mai multe echipe semnaleaza ca industria pariurilor si a jocurilor de noroc “duduie” si ce e infricosator este ca desi in cazul Romaniei statisticile ilustreaza o stare generala de saracie, oamenii au resurse sa parieze cu iluzia castigului usor.
„desi in cazul Romaniei statisticile ilustreaza o stare generala de saracie, oamenii au resurse sa parieze cu iluzia castigului usor.”
Dintotdeauna speranța a fost cea mai ieftină damă de companie. Și săracii cei mai fideli clienți.
Anglia are o lungă tradiție a pariurilor – asta ca să găsesc o explicație sentimentală, ceea ce e o prostie acolo când e vorba de mulți bani. Bravo pentru muncă, rezultatul este extrem de instructiv. Am acum un argument în plus pentru a arăta cum funcționează dictatura din Ungaria.
Eu zic ca tot e bine. Peste cativa ani ne vom trezi cu judecatori sau procurori cu Betano pe robe, atunci sa te tii.
Revin: în Finlanda, prima ligă se cheamă Veikkausliiga, Veikkaus fiind agenția națională de pariuri – monopol de stat. Partea pozitivă e că o parte din banii din pariuri se întorc în mod organizat în sport. Se mai duc și în alte părți. Bine, în Finlanda și vânzarea alcoolului e cam monopol de stat.
La Liga este, de fapt, La Liga EA. Adica Electronic Arts – companie americană de video gaming. Primele două ligi spaniole sunt sponsorizate de CVC Capital – fond de investiții localizat in Luxemburg care a băgat ceva bani și în gaming. Bundesliga are regula 50+1, adică asta este proporția la care fanii clubului dețin acțiuni și au drept de decizie în ceea ce prive;te strategia clubului. Iar asta este legiferaă și urmată cu strictețe, Hanovra este investigată pentru încălcarea acestei reguli anul trecut. Forța fanilor este uriașă, anul trecut protestele lor au împiedicat un parteneriat al ligii germane cu un fond de investiții care punea pe masa un miliar de euro pentru a deține 8% din acțiunile Bundesliga. Asta ca să punem un pic de context în ceea ce privește „de ce la al’ii se poate”.
Anul trecut, casele de pariuri din România au fost impozitate mai mult și banii au fost folosiți, partțial, și pentru finanțarea Capitalei Culturale Europene (prin Ministerul Culturii). Au fost teribil de supărați că li se iau banii din profituri. Dacă era după mine, aș fi mențiunut supraimpozitarea aia, că și-așa nu-s destui bani pentru cultură și educație în țara asta. Și da, ca și tine, consider că e conflict de interese să permiți ca același sponsor să finanțeze mai mult de o echipă.
A scris si Dan Udrea pe acest subiect, aici: https://golazo.ro/liga-1-betting-sponsor-pariuri-105256
Dar tu observi că eu n-am scris doar despre prima ligă din România, da?
Nici el n-a scris doar despre prima liga din Romania, daca ai trece de titlul. Si nu era vorba despre cine a scris primul sau cine a scris mai bine, ci ca intr-adevar implicarea caselor de pariuri devine o problema serioasa, asa cum ai sesizat si tu.
Comentariu beton!13
Da, acum am văzut.
Pentru ca o companie, mare sau mica, sa sponsorizeze ceva, sunt necesare doua conditii:
1. compania aia sa faca bani, ca nu poti sponsoriza daca nu faci profit
2. sa existe deduceri consistente din impozite
Firmele romanesti nu prea bifeaza 1. Filialele multinationalelor nici ele nu se omoara cu declararea de profituri in RO
La 2. legislatia este miscatoare, practic nu este an in care sa nu mai apara un OUG care sa mai modifice ceva la conditiile in care sumele se pot scadea din impozitul pe profit. In teorie, este maxim 20% din impozit, dar cei de la finante fac tot posibilul sa iti recunoasca cat mai putin.
Long story short: statul e interesat sa controleze el cat mai multi bani, asa ca incearca sa descurajeze sponsorizarile.
Si uite asa ajungem la firmele de pariuri, care au si profituri si sunt si interesate sa aiba acces la informatii din interiorul cluburilor de fotbal.
Mie mi se pare si mai grav ca fratele presedintei Comisiei Europene este presedinte la Superbet. Nu stiu daca mai ocupa aceasta functie si in prezent, dar faptul ca anul trecut l-au pus presedinte acolo, e chiar naspa. Deci nu ar trebui sa ne mire ca astia cu pariurile lor acapareaza tot.
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/surpriza-noul-presedinte-al-superbet-este-fratele-ursulei-von-der-21637368
imi permit o mica rectificare…din acest an competitional Dinamo are pe piept Superbet … ceea ce duce la 4 numarul echipelor sponsorizate de…sponsorul principal al (super)ligii si cred ca da, ai dreptate, e un „usor” conflict de interese
Dacă te uiți numai la fotbal 🤣. Cam toate sporurile au sponsori.. pariurile, jocurile de noroc, numai sant atât de vizibile ca înainte e drept dar se sponsorizează la greu în, moto, auto, ciclism…! Atâta timp cât se pariază se joacă la greu e industria cu cei mai mulți bani, nici nu trebuie să-și facă reclamă.
O mica corecție, la Dinamo sponsorul principal este tot Superbet. Win2 a fost anul trecut. Da, tot casa de pariuri e și nu afectează cu nimic numerotarea dar măcar sa fie actualizat 🙂
La englezi, tind sa cred ca e vorba mai mult de tradiție. Ei vad (în teorie) pariurile ca pe un sport, nu modalitate de easy money ca tarile din Europa de Est. Iar la noi, cum s-a mai menționat deja, altii nu au/nu vor sa dea bani în liga noastră mioritica.
Mie mi-a picat fața când am văzut prima dată reclama cu Hagi și Dumitrescu. Ăștia micii, care îi consideră supereroi pe fotbaliștii generației de aur, vor înțelege că sunt ok pariurile, fie ele și sportive dacă își expun așa veseli toți dinții cei doi.
Din comparațiile tale rezultă clar că la noi banul și numai banul contează și conduce.
Într-adevăr în Spania e reglementat. Au fost și acolo discuții cum că vor pierde bani, etc., ceea ce nu s-a întâmplat. Se prevede să se reglementeze și în Anglia. În rest… ce să mai zici…
Cum ar zice Pițurcă: ”Beta, no?”
De urmărit echipele care n-au sponsori de la Casele de Pariuri dacă rezistă în prima ligă. Sau mai bine zis câte pică și câte rezistă, inclusiv cele de afară. Mai ales la unguri! Chiar interesant articolul! La finalul sezonului este bine încă unul cu câte au mai rămas în prima divizie de la toate campionatele menționate aici.
Cum, Ungaria nu este țara de unde răsare tot soarele? Pff, nu credeam. Bine că nu joacă cu Putin pe piept.
Da unu’ n.ar avea o companie farmaceutică pă piept !!! Trist ! Sau ceva producător de alcooale !
Pai da…ca pharma e acelasi lucru cu alcoolu/pariurile
Animaloo ,nu o fi chiar același lucru ,dar dacă te uiți pe străzi și pe la tv ăștia cu medicamentele sunt cel puțin la fel de agresivi ca și expunere !
@Oviwan, nu ai voie cu alcool și țigări, altfel erau pe piept, stai liniștit
Bai. Ca o paranteza. M-au sunat unii pt un post de team lead. Bani frumosi alea alea.
Compania? Ceva cazino/jocuri online. E plina suedia de ele.
I-am zis recruiter ului ca nope, daca vreau sa lucrez cu d-astia care merg la vicii ma apuc de droguri, macar acolo fac bani seriosi
Varianta simplă și rapidă: nu urmăresc fotbalul nu mă afectează.
Doar că nu e așa. Merg pe stradă și toate astea mă lovesc. Până ajung la bunici trec pe lângă 3 săli de jocuri și probabil încă pe atâtea de pariuri. De m-a și întrebat copilul eu de ce nu mă duc la sala de jocuri pentru oameni mari.
Din păcate nu văd o soluție imediată. E nevoie de conștientizare și legislație. Asta și doare și durează.
In Cj cei mai buni si bine platiti programatori lucreaza la 8×8.
In piata Marasti, cea mai circulata din Cj, sunt 6-7 case de pariuri una langa alta, aproape de scoli, aproape de centru, aproape de orice… foarte vizibile!! la fel si in alte zone foarte umblate.
E nevoie de conștientizare și legislație, nu doar de Doamne ajuta!
Aceeași analiză a făcut-o și Living ironically in Europe pe YouTube. A observat că pariurile au acaparat toată zona balcanică. Probabil de asta ai văzut și acele rezultate pe Cehia, Bulgaria, România, dar nu pe Europa de Vest.
Îngrozitor
In ultimii ani printre cunoştințele mele mai indepǎrtate 2 s-au sinucis, tineri fiind, dupǎ ce au pierdut de mai multe ori tot ce aveau iar cei apropiati s-au unit sǎ-i ajute sa o ia de la capǎt.
Alți 2 şi-au distrus familiile, unul a divorțat pentru ca soția nu a mai suportat, altul chinuie soția cu 2 copii pe drumuri.
Aparent toți s-au lǎsat, au mers la psiholog, s-au rupt de vechile relații şi au inchis conturile. Dar doar aparent.
In realitate ei au continuat din rǎu in mai rǎu.
Psihologii spun familiilor sa fie atente, aceasta dependenta este cea mai parşivǎ, cei afectați nu aratǎ in exterior nicio schimbare, pot disimula perfect.
Din ce am citit nu se folosesc veniturile statului din jocuri pentru tratament si reabilitare. Dar ce mai face cu adevarat statul in Romania?
O nenorocire cu multitudinea de case de pariuri si sali de jocuri. Dependenta este la fel de serioasa ca cea de alcool sau cea de droguri. Saracia si lipsa de educatie determina proliferarea lor la noi, in Romania, poate si in alte state foste comuniste. Noua generatie viseaza la cat mai multi bani cu cat mai putina munca. Drama e ca nici pe acest domeniu nu se respecta legislatia in vigoare. Jocurile de noroc sunt interzise minorilor. Ei si???! Sunt lasati sa intre sa joace, ba li se si mai spune de catre angajatii acestor sali ca ei ce sa faca, din ce sa-si ia salariul???! Nu mai spun de aplicatiile de cazinouri online. Nu mai conteaza daca ai 18 ani, intri si joci fara nici o apasare pentru operatorul respectiv. Si eu as fi curioasa sa vad un studiu procentaj dependenti de jocuri versus alcool si droguri, dar cine sa il faca?! Intereseaza pe cineva??? Idem cu accesibilitatea drogurilor – avem multiple zone in Bucuresti unde se stie ca se vand/consuma droguri – ma refer la locuri publice. Si???? In pasajul Maca – Villacrosse sunt faimoasele terase cu narghilele unde oricine trece poate observa minori (nici nu e nevoie sa le ceri buletinul, ii vezi cu ochiul liber) care consuma alcool la mese sau fumeaza narghilele. Si nu e de ieri, de azi, sunt ani de zile in care, probabil spagile platite de cei care au acele terase, furnizeaza linistea din partea autoritatilor. Incidenta drogurilor incepe de la 12 ani din pacate. Ce mi-e mie clar: noi, societatea civila, trebuie sa reactionam. Sa punem presiune pe autoritati pentru respectarea legilor in vigoare (macar atat in prima instanta) si pentru gasirea unor solutii pentru diminuarea numarului de sali de joc, cazinouri.
Mi se pare interesant ce concluzie ai tras la final (cea cu conflictul de interese). Sau ma rog…ca ai adus asta în discuție
Mie asta mi se pare cea mai mica problema. Cea mai mare problema este ca fotbalul, unul dintre cele mai iubite sporturi in EU, promovează jocurile de noroc și implicit promovează dependența de acestea.
Pentru ca odată intrat în acel “sistem” e foarte greu să mai ieși.
Mi se pare strigător la cer ca atât de multe echipe sunt finanțate de case de pariuri.
PS: eu cred ca ma așteptam ca asta sa fie concluzia ta și m-a surprins ca ai adus și alte elemente și ca nu mai e mesajul atât de clar.
Păi în capul meu e că dependența e ceva de la sine înțeles. Ce rost mai avea să vorbesc despre ceva de deja știe toată lumea?
Nu știu dacă știe toată lumea. Mă gândesc că dacă ar ști, ar cădea mai puțini în capcană.
Eu nu am nicio poveste personală cu dependența asta (adică nici nu cunosc pe cineva care să fi avut problema asta), dar nu știu de ce mă activez tare când realizez din nou cât de grav este fenomenul. Și de multe ori, ca să mă activez e suficient să am o zi mai lungă în oraș și să-mi sară în ochi toate sălile de jocuri.
saracia, lacomia, prostia si lipsa de principii merg mana-n mana, nu stiu ce e asa surprinzator sau iesit din comun
Comentez anonim pentru ca am lucrat putin in domeniu si nu doresc sa am probleme. Inainte de pandemie am facut parte dintr-o echipa care trebuia sa gaseasca anomalii in volumul de bani pariati pe meciurile din Europa. Incep cu concluzia. Erau foarte multe evenimente care apareau suspecte. La inceput doar se observa. 95% din evenimentele catalogate suspecte inainte de meci se terminau cu rezultatul pariat masiv. Spre exemplu un meci normal din Romania putea atrage un volum de pariuri de 7000-10000 euro la betfair. La anumite derby-uri se putea duce in 30.000. Dar apoi vedem locul 7 din Ro vs locul 13 din Ro cu volum de pariere 70.000 euro la betfair si inca vreo 2 milioane de dolari pe piata asiatica. Acel eveniment devine brusc suspect. Bineinteles ca acel meci s-a terminat cu rezultatul pe care s-a pariat masiv. Apoi am inceput sa raportam aceste anomalii si s-au intamplat doua lucruri. Procentul de 95% de meciuri suspecte care s-au terminat cu rezultatul pariat masiv s-a prabusit. Si asta s-a intamplat concomitent cu implicarea activa a caselor de pariuri la echipe si ligi. Practic coruptia in fotbal si in sport este uriasa. Se invart sume mult prea mari. Si unde se invart bani multi apare de fiecare data coruptia. BTW cel mai corupt campionat din lume este cel englez. Dar sa revin. Avem fotbalul care oricand este deschis la coruptie si avem casele de pariuri care doar prin implicare activa reusesc sa tina aceste blaturi sub control. Dar in acelasi timp avem si problema blaturilor facute chiar de casele de pariuri. Iti dau doar doua exemple din exterior. 2009 champions league: Real Madrid si Milan ajung in aceeasi grupa. Ambele aveau sponsor bwin. La Madrid conduce Real la pauza 1-0 si pierde 2-3. In retur se termina egal si merg ambele mai departe. Apoi in Franta in 2010 Lyon vs Marseille. Rivale istorice sponsorizate de Betclic. 5-5!! Bineinteles ca sunt doar coincidente… :)) Oricum ai facut o munca titanica. Sincer sper sa nu se schimbe treaba. Este nevoie de banii caselor de pariuri in sport. Si nu ma refer doar la Romania. Avem nevoie pentru a tine cat de cat sub control nivelul blaturilor. In final ma intorc putin la Anglia. Mai adaug la lista ta: Liverpool partener Ladbrokes din 23 august, Brighton partener betway, Arsenal partener betway, Newcastle partener sportsbet.io, Tottenham partener betmgm, Chelsea partener betway, Manchester United partener betfred, Ipswich partener 8xbet.
Mai pune și că Ipswich e partener BOR, de-aia au voie sa folosească prescurtarea IPS 🙂
Pa DAZN DE sunt reclame la pariuri la greu, culmea, de cand s a scumpit foarte mult si nu mai transmite competitii importante (Europa League de ex.), dar transmite fotbal feminin.