Articol scris de Iulia.

Deși inițial îi zisesem șefului că săptămâna asta mă trag pe dos și nu-i trimit nimic, pe de o parte nu m-a lăsat sufletul să-l pun să-și muncească bietele oase bătrâne și în week-end, iar pe de alta, prea mi-a ridicat-o la fileu joi, cu mâncărurile, așa că n-am putut să mă abțin.

Am lăsat un comentariu lung cât o zi de post la articolul respectiv, dar apoi mi-am dat seama că aș mai avea multe de zis – că mna, când n-am io multe de zis? 🤭 – așa că iaca acilea versiunea mea de plăceri și neplăceri gastronomice.

Nu mai repet ce-am scris acolo, alea rămân cum le-am stabilit.

Mai trebuie însă să adaug câteva chestii la listă:

Nu-mi place brânza de vaci. Nu pot s-o mănânc în nici o altă formă decât în cheesecake sau în plăcintă. În rest, să n-o văd. Nu. Nici mămăliguța n-o mănânc cu brânză de vaci, ci ori cu feta, ori cu cremă de brânză gen Almette.

Asta a fost o reală provocare în perioada în care mă luptam cu grasa interioară, pentru că, ce să vezi, numeroase idei de meniuri de regim includ brânza de vaci. Brrr, mă ia cu frisoane și acu când mă gândesc.

Urăsc cașul. La fel, nu mă ating de el nici dacă mă bați cu funia udă. Idem și cu urda sau, și mai rău, cu anomalii precum drăcia aia împuțită în coajă de brad. Bleacs.

La capitolul brânzeturi, cred că am mai zis: am avut muuuuulți ani de zile în care pentru mine brânză însemna brânză topită și atât. Și da, ok, brânza de vaci din plăcinte. Punct.

Apoi, tot datorită (sau din cauza, luați-o cum vreți) grasei interioare, am început să mănânc cașcaval. La început, îl mâncam numai înecat în ketchup, era singura variantă în care îl puteam da pe gât.

Însă cumva, undeva, pe drum, s-a produs un declic pe la neuroni și a început să îmi placă la nebunie. Ba mai mult, am început să gust și chestii mai dubioase (din perspectiva mea, evident), gen cheddar, mozzarella ori, șoc și groază!, chiar brânzeturi cu mucegai.

Acu le mănânc pe toate cele de mai sus cu mare plăcere, singura cu care n-am reușit neam să stabilesc o relație de bună înțelegere fiind gorgonzola.

Tot la capitolul lactate, nu beau lapte gol nici bătută. Uneori îl mai folosesc pentru ciocolată caldă, dar răruț. Și nu pun gura nici sub amenințarea pistolului pe chestii din familia sana, kefir, lapte bătut, ayran și ce-o mai fi. Mi se întoarce stomacul pe dos numai când le simt mirosul.

La capitolul proteină animală, am zis că nu îngurgitez capre, oi, viezuri ori altele asemenea. N-am încercat niciodată, dar nici nu cred c-aș fi tentată, vânat.

La fel, nu cred că m-ar tenta vreodată chestii mai „exotice” gen cangur, țestoasă sau mai știu eu ce. Nu exclud complet posibilitatea (nu c-aș avea eu prea frecvent ocazia să gust file de cangur, dar mna), însă așa, strict gândindu-mă, cred că mai degrabă aș zice pas.

Ah, tot din seria: n-am pus niciodată gura, da nici n-o să mă prinzi: n-am gustat niciodată pui de baltă sau melci. Și poa’ să vină și Marele Manitou personal să-mi explice ce deliciu sunt, nu încerc și pace.

La capitolul vegetale, n-am gustat niciodată bame în nici o formă și nici nu cred că m-ar putea convinge cineva.

Nu suport mâncarea de gutui, mi se pare un fel de ciulama de care ți-ai bătut joc (nici măcar nu știu dacă se face cumva similar cu ciulamaua, da așa-mi arată mie).

Mă mai oripilează anșoa și caperele. Nu știu exact ce oi avea cu bietele chestii, dar nu le suport nici să mă pici cu ceară.

Anșoa cumva tocat mărunt-mărunt-mărunt- mărunt sau blenduit, integrat în diverse sosuri am mai mâncat, însă doar pentru că efectiv nu se simțea prezența acolo. Dar să mănânc de bună voie, n-ai să mă prinzi.

La capitolul vegetale nu fac prea multe mofturi, îmi plac cam toate în afara celor menționate. A, ba nu, mai trebuie să adaug la lista cu „bleacs, ia mizeria aia de lângă mine” andivele. Jur că nu pot pricepe rostul și rolul acestei chestii pe lumea asta.

Practic, dacă ar dispărea de pe lume andivele, caperele, rucola și busuiocul, vă dau cuvântul meu de onoare că nu aș suferi nici măcar o clipită.

Da, nu-mi place nici busuiocul. Sau oregano, ziceți-i cum vreți. Iac, vorba lu’ fi-miu.

În rest, halesc cu mare plăcere cam orice furaj, inclusiv spanac, conopidă, broccoli, dovlecei și numeroase alte chestii care, în general, nu se bucură de o popularitate prea mare.

Îmi plac până și banalii și anoștii fulgi de ovăz. Și nu, nu vorbesc de ăia înecați în zahăr, care se găsesc în compoziția diverselor müsli-uri așa-zis „sănătoase”. Vorbesc de ăia seci și banali, de costă 5 lei punga la Lidl.

Fructe halesc cam orice, nu cred că am întâlnit până acum fructul care să nu-mi placă, cu o singură excepție: grapefruitul. Ăla nu. Sub nici o formă. Nu, nu și nu!

Iubesc cu pasiune tot ce înseamnă ciuperci, cred că aș putea trăi lejer cu tocană de ciuperci măcar vreo săptămână-două. Iar dacă mi-ai mai da din când în când ș-o lingură de ciuperci cu maioneză, n-ai mai avea treabă cu mine.

Iubesc năutul. Atât sub formă de humus, cât și mâncat așa, direct din conservă. Numai scurs bine și c-o leacă de sare pe el. Iar variațiunea năut copt, eventual c-un praf de sare și un pic de usturoi… au, mamă! 🤤🤤🤤

Îmi plac salatele cam în orice fel de combinații – și cu, și fără proteină. Îmi plac și alea „clasice”, lejere – gen roșii cu ceapă, castraveți și salată verde, dar și alea gen salată Cesar sau combinații care, până să le încerc, mi s-au părut ciudate tare – cum ar fi fasole cu ceapă roșie, feta și ton. Sau salată de varză albă cu paste și porumb.

Iubesc cu toată pasiunea și ființa mea cartofii. Și pe ăia „normali”, și pe ăia dulci. Aș putea mânca până mi s-ar face rău cartofi în toate formele – piure, salată, copți, umpluți, la cuptor, cu smântână și sare – you name it, I’ll eat it.

Culmea însă, nu mă omor după cartofii prăjiți. Adică na, nu mă înțelegeți greșit, ca orice om normal, apreciez și eu o barabulă înecată în ulei, cu două ochiuri cinstite și o salată de roșii alături. Dar dacă mă pui să aleg între cartofi prăjiți și piure, să zicem, e mai probabil să aleg piureul.

O altă bizarerie de-a mea e că ador cafeaua, pe care n-o beau decât neagră, ca sufletul meu, însă nu mă ating nici cu prăjina de nimic altceva care conține cafea – bomboane, prăjituri, ciocolățuri? Conțin cafea? Nu, mulțumesc. Și nope, nu mănânc nici tiramisu. Sau eclere cu cafea sau orice altceva v-ar mai putea trece prin cap.

Nu, nene. Cafeaua a fost creată pe lume ca să fie băută neagră și opărită. Dacă tre să îi pui un kil de lapte, cinci linguri de zahăr și paișpe de „înălbitor” d-ăla de cafea, ca să o poți bea, mai bine fă-ți un ceai sau bea un suc de portocale dimineața, în loc să te chinui așa.

A, și că tot am ajuns la capitolul băuturi: nu mă omor în general după sucuri, mi se mai face ocazional poftă de-o Cola cinstită sau de un Sprite rece, dar rar și și atunci nu mai mult de un pahar sau o doză.

Însă nu pot să beau sub nici o formă chestii gen suc de ananas sau suc de rodie cu mango sau alte variațiuni d-astea profund chimice disponibile în varii forme în comerțul capitalist.

Ok, recunosc, pe majoritatea nici nu le-am încercat vreodată, pur și simplu mi se strepezesc dinții numai când trec printre rafturi și le văd aliniate acolo.

Și apropo de strepezit dinții – nu beau apă tonică. Nici ca atare, nici în combinații de gen gin tonic. Bleacs. Aia nu e „băutură răcoritoare”, e o pedeapsă pentru papilele gustative.

Și tot la capitolul pedeapsă pentru papile, pentru mine se înscrie și vinul dulce. Știu că multe doamne și domnișoare îl preferă, dar pe mine nu mă prinzi. Pentru mine, vinul trebuie să fie sec precum un banc cu englezi, iar dacă e alb sau roze, rece de să-ți înghețe smalțul de pe dinți.

Și cu asta hai, gata, că iar m-am lungit ca o pomană a conaționalilor de etnie conlocuitoare, deși jurasem pe carne de porc că azi îmi văd de treaba mea.

sursa foto: freepik.com