Zilele trecute am ajuns până la Bârlad, c-am avut un eveniment nefericit în familie și-am fost la înmormântare, dar nu despre asta voiam să stăm de vorbă acum.

Știam că va trebui să stau peste noapte acolo, așa că aveam nevoie de cazare. Prin urmare, am deschis booking-ul și am început să caut hoteluri în Bârlad. Nu sunt prea multe opțiuni, nu mai țin minte câte sunt toate, dar doar vreo trei erau compatibile cu nevoile mele.

Din alea trei, unul era cam departe de oraș, deci a căzut, așa că mai rămăseseră două: hotelul pe care îl aveau toate orașele de provincie pe vremea lui Ceaușescu, ăla care e fix în centrul orașului, și încă unul.

M-aș fi dus spre ăla din centru, dar am făcut imensa greșeală să dau click pe poze să văd cum arată. Și nu era bine ce-am văzut. În mai toate orașele din țara asta, hotelul din centru a fost renovat și modernizat. La Vâlcea, de exemplu, în locul fostului hotel Alutus, că așa se numea pe vremea aia, acum este un Ramada, unul dintre cele mai mișto hoteluri la care am stat vreodată.

Nu și la Bârlad, prieteni, nu și la Bârlad! Moldova se numește hotelul lor din centru și este rămas fix în aceeași stare în care era pe 25 decembrie ’89. M-am cutremurat când am văzut pozele de pe booking și mi-am zis că dacă așa arată în poze, unde teoretic ar trebui să faci cumva să arate mai bine, la fața locului probabil că sunt șobolanii cât antilopele pitice de stepă.

Prin urmare, am aruncat un ochi pe cealaltă opțiune care-mi mai rămăsese pe booking. N-arăta rău deloc în poze, hotelul părea să fie chiar foarte aproape de locul în care aveam eu treabă, prețul era foarte ok. Am rezervat în secunda doi.

Dar stați, că nu reclamă la hotel voiam eu să fac, după cum vedeți, nici măcar nu i-am zis numele.

Am ajuns, am parcat, după care a venit să mă întâmpine chiar proprietarul locului care, spre surprinderea mea, era un puști ce nu părea să aibă mai mult de 17-18 ani. M-am uitat așa mai lung la el și l-am întrebat care e faza cu cazarea, mai ales că, odată ajuns la fața locului, m-am prins că nu e hotel.

Clădirea este un ansamblu rezidențial nou-nouț, de abia terminat, mobila, de exemplu, încă mai are mirosul ăla de nou.

Și mi-a zis puștiul că e clădirea lui taică-su, că abia au terminat-o, că e vândută toată încă dinainte s-o termine, dar că i-a dat și lui două camere de care să se ocupe și să facă bani cu ele.

Puștiul nu avea 17 sau 18 ani, avea 19, că l-am întrebat, și mi-a plăcut foarte mult treaba asta cu taică-su care i-a dat două camere din ansamblul rezidențial: „astea sunt, te descurci să faci bani cu ele, bine, nu te descurci, la mine să nu vii după bani”.

Doamne, cât de tare mi-a plăcut ideea. Uitați-vă în jur la copiii de bani gata (de FOARTE mulți bani gata) și-o să înțelegeți de ce mi-a plăcut atât de mult. Nu știu, în capul meu e că cu cât au părinții mai mulți bani, cu atât mai greu e să-și responsabilizeze copiii și să-i facă să înțeleagă că banii nu răsar singuri în conturi.

De-aia mi s-a părut o idee foarte șmecheră să-ți responsabilizezi copilul. Practic, îi dai bani, dar nu băgându-i în cont, ci punându-i la îndemână instrumentele cu care să-i facă. Uite, fiule, astea două camere sunt ale tale. Ocupă-te de ele, fă ce știi mai bine ca să-ți aducă bani.

Plus că-l pui să se ocupe de ceva ce face parte dintr-un ansamblu rezidențial. Dacă n-are chef de muncă și freacă menta, i le iei frumușel înapoi și-l trimiți să se angajeze la mecdonalț.

În fine, nu mai insist, cred că ați înțeles. Cert este că dacă aș avea foarte mulți bani, obscen de mulți bani (bănuiesc că ăsta e termenul atunci când îți permiți să ridici un ditamai blocul), exact asta aș face și eu cu copiii. Le-aș pune la dispoziție instrumentele cu ajutorul cărora să facă bani, dacă nu sunt în stare, să fie sănătoși, să se ducă să se angajeze.

Voi? Păreri?

P.S. Hai să vă spun totuși și numele locului, că poate aveți treabă prin Bârlad și nu vreau să vă am pe conștiință pe motiv că vă puneți viața în pericol înfruntând șobolanii și coropișnițele de la hotelul ăla din centru. DYA Residence se numește. Personal, nu voi mai sta în altă parte când o să mai am treabă la Bârlad.

sursa foto: freepik.com