E posibil să nu existe vreo poveste mai fascinantă, despre vreo carte, decât cea a publicării romanului „Shōgun” în ținutul carpato-danubiano-pontic.
Dar aveți nevoie de un pic de context, mai ales cei mai tineri de pe aici, care or să se mire teribil de ceea ce vor auzi în continuare. Spre sfârșitul anilor ’80, adică în plină epocă de aur a construirii socialismului în România, pe lângă toate celelalte neajunsuri și lipsuri, nici măcar cărțile nu mai erau ceva accesibil și la îndemâna oricui.
Desigur, nu ne mai referim la orice carte, vorbim despre cărți pe care ți-ar fi făcut plăcere să le citești și care se dădeau ori pe sub mână, ori la pachet cu niște cărți care nu te interesau în niciun fel. De cele mai multe ori acestea din urmă fiind cuvântări ale tovarășului, sau tezele de la Mangalia, sau mai știu eu ce.
Să știți că nu glumesc, era o serie de autori, chiar români, pe care lumea voia să-i citească și ale căror cărți nu se găseau decât așa: ori aveai o relație la librărie și ți-o dădea vânzătoarea pe sub mână, ori o cumpărai la un preț mult mai mare, pentru c-o luai la pachet cu alte trei-patru-cinci cărți de care nu aveai nevoie.
Acum, că aveți contextul, poate o să înțelegeți mai bine ce o să vă povestesc în continuare. În anul 1988, probabil cel mai greu an al românilor sub conducerea destoinicului ctitor al comunismului, apare în România cartea „Shōgun” a lui James Clavell.
Habar n-am cum se afla pe vremea aia, pentru că nu exista social media, nu exista decât informație controlată, nu citeai pe nicăieri despre așa ceva. Cert este că aproape toată lumea știa că a apărut cartea, prin urmare nu mai exista cetățean capabil să citească propozițiile întregi care să nu și-o dorească. Treabă care a dus la o adevărată Shōgun-mania în această țară.
Nici măcar nu știu cum să vă povestesc ca să vă fac să înțelegeți cât mai bine cam ce energii și ce bani erau dispuși românii să cheltuie pentru dezideratul de a avea sau măcar de a citi „Shōgun”.
Cartea avea două volume foarte groase, erau vreo 1300 de pagini în total, iar prețul ei oficial ajungea în jur de 200 de lei. Poate chiar 150, nu mai țin minte exact. Deși nici măcar prețul oficial nu era foarte mic, era departe de a fi o carte ieftină, să știți că era egal cu zero față de prețurile la care ajunsese cartea pe piața neagră.
Existau oameni care plăteau, fără să clipească, până la 2000 de lei pentru cele două volume. Nu știu dacă înțelegeți cam ce însemnau 2000 de lei pe vremea aia, vă pot spune eu că erau cam o jumătate de salariu foarte bun.
Dar nu banii erau problema cea mare, ci că nu aveai cui să-i dai. Degeaba aveai tu 2000 de lei de dat pe carte, dacă nu reușeai s-o găsești pe nicăieri, efectiv nu aveai cum să faci rost de ea.
De aici, de la această nevoie a celor care ar fi plătit oricât, dar nu aveau pe ce, a apărut automat și ideea de mic business: „Shōgun” tras la copiator. La sfârșitul anilor ’80 apăruseră și-n România xeroxurile prin multe instituții, iar oamenii care aveau acces la ele, au înțeles imediat oportunitatea de afacere.
Așa au început să circule pe piață exemplarele trase la xerox. Dacă aveți impresia că erau mai ieftine, vă înșelați amarnic, tot cu peste 1000 de lei bucata se vindeau. În primul rând, pentru că era muncă imensă să copiezi o carte de 1300 de pagini și în al doilea rând pentru că banii ăia se împărțeau la mai mulți. Știți, copiatoarele erau puse de obicei în încăperi unde se aflau mai mulți oameni. Fiecare dintre ei își primea partea ca să închidă ochii când „se lucra” câteva ore la xeroxul întreprinderii.
Cert este că business-ul funcționa, românii și-o doreau atât de mult încât n-aveau nicio problemă să și-o cumpere și-n aceste condiții. Am văzut cu ochii mei un „Shōgun” tras la copiator și legat în coperți negre de carton gros. N-aveți idee ce mândru era de ea proprietarul.
Știu că e greu de crezut ce povestesc, dar n-am exagerat cu absolut nimic. De altfel, e foarte posibil să fie pe-aici mulți oameni care au prins publicarea cărții și știu exact despre ce vorbesc, vă pot spune ei dacă exagerez sau nu.
Ah, încă ceva. Maică-mea a reușit să facă rost de carte la prețul ei oficial, direct de la librărie. Habar nu am cum, mai mult ca sigur pe bază de pile și relații, cert este că mi-a picat fața când am văzut Shōgun-ul la noi în casă, nou-nouț, mirosind încă a tipografie. O țineam în mână, dar, în același timp, aveam impresia că nu e ceva real, că n-are cum sa fie la mine în casă.
Partea și mai mișto era că nimeni nu mă credea c-o am acasă. Pentru că, evident, m-am lăudat pe oriunde am putut. Degeaba, prietenii mei mă luau la mișto și nu mă credea niciunul, iar eu turbam de nervi că n-aveam cum să le dovedesc.
Deși mi-ar fi fost atât de ușor sa iau cartea la școală sau s-o scot în fața blocului. Doar că, vedeți voi, dacă ar fi aflat maică-mea c-am făcut așa ceva, m-ar fi dezmoștenit în secunda doi. Prin urmare, stăteam și le răbdam miștourile. Abia după ce-am citit primul volum și-am început să povestesc dezinvolt despre Anjin-san, Mariko Toda și Seniorul Toranaga s-au prins că s-ar putea totuși să nu mint.
Până la urmă, după decembrie ’89 încolo, am avut voie să scot cartea din casă. Dar cred c-o mai am la Vâlcea, prima oară când mă duc acolo să știți că o caut și-i fac poză.
Am ținut să vă spun povestea asta din două motive. Primul ar fi povestea în sine, incredibilă în zilele noastre. Sincer, nu cred că vom mai trăi vreodată așa ceva: să vezi atâția oameni disperați după o carte, fiind dispuși să plătească oricât s-o aibă sau s-o citească.
Al doilea motiv este că nici n-ar fi normal să mai trăim așa ceva, pentru că nu mai trăim vremuri care să ducă la astfel de povești total nerezonabile.
Acum trăim vremuri în care „Shōgun” tocmai a apărut la Voxa, de exemplu, și dacă n-ai chef să-ți cumperi cartea în format fizic sau digital, o poți asculta liniștit în lectura lui Șerban Pavlu.
De altfel, asta s-ar putea să fie o idee extrem de bună dacă tocmai te pregătești să pleci în concediu. Lasă că poți s-o asculți și pe drum, dar îți dai seama ce bine merge o bere rece în timp ce auzi cum vasul lui John Blackthorne tocmai naufragiază pe coasta Japoniei? Numa’ zic, voi hotărâți ce și cum.
Dacă nu ești genul pe care să-l farmece Shōgun-ul lui Clavell, vezi că la oamenii ăștia de la Voxa mai găsești încă vreo 70.000 de titluri. Nu zic că trebuie să le citești pe toate, dar ceva să-ți placă o să găsești cu siguranță.
Unde mai pui că poți să încerci gratis dacă-ți place sau nu. Vorbesc foarte serios, poți să testezi aplicația Voxa timp de șapte zile. Nu știu cum funcționați voi, dar pentru mine o săptămână înseamnă timp arhisuficient să mă lămuresc dacă-mi place ceva sau dacă-mi trebuie.
De-aia zic că n-aveți niciun motiv să n-o testați și voi câtă vreme nu vă costă absolut nimic. Că dacă nu vă place, aia e, nu e obligatoriu sa ne placă aceleași lucruri.
Dar dacă ați constatat că aplicația Voxa e fix ce vă trebuie, s-ar putea să vă intereseze foarte tare un discount de 80% de care pot beneficia doar cititorii acestui blog. Nu sună chiar rău, nu? Ia fiți atenți aici.
Aveți 80% discount pentru abonamentul lunar nelimitat (cel care are prețul de 48 de lei) pentru primele două luni. Așadar, timp de două luni o să plătiți undeva sub 10 lei pe lună pentru full acces pe Voxa. Da, da, ați citit bine, 10 lei pe lună. Hai că sună într-un mare fel.
Atenție! Se aplică doar pe website, nu și prin app. E foarte simplu, în ecranul în care introduceți datele cardului, trebuie să băgați acest cod de discount: VASILESCU80. Gata, asta a fost tot. Este valabil doar pentru clienții noi.
Voi faceți cum vreți, dar părerea mea e că merită să încercați un pic Voxa și dacă e să ascultați doar Shōgun-ul, darămite tot ce mai e pe acolo.
sursa foto: freepik.com
Bun Voxa, am ascultat ceva piese de teatru.
Îmi aduc aminte de nebunia cu Shogun, deși nu mă pasiona cartea la momentul acela. Văzusem filmul, (știu, arogant) și nu mă impresionase prea tare.
Comentariu beton!11
Păi și până la urmă ai citit-o?
Da, dar mai târziu. Și mi-a plăcut.
Chiar așteptam o astfel de promoție la Voxa. Mersi!
Nu pot decât să mă bucur.
N-ai pentru ce!
Și eu. Prima ediție cu ilustrațiile cu 2 samurai pe coperțile interioare.
Cât despre Voxa…well, nu mă pasionează să am o voce în plus în cap. De abia mă descurc cu cele existente.
Comentariu beton!90
la 2000 mai puneai 50 și-ți luai 5 perechi de pantofi de la Hușana; de piele, fără șiret, cu talpă epa…
glumesc, nu aveai cum să-ți iei 5 perechi, ziceai merci dacă găseai una!
Shogun-ul l-am citit în ’88-’89 de la mătușa mea, asistentă de radiologie: „ochii și cartea! te belesc dac-o pierzi!”
Comentariu beton!44
„Asistentă la radiologie” explică prezența cărții.
Ai mei au lucrat la Hușana vreo 40 de anișori!😁
Ehe! Ce vremuri… Îmi amintesc și ce tare m-am simțit eu când am găsit „Tai-Pan” la „pachet” la o librărie obscura. Am luat două pachete. Doar atâția bani aveam. Pe primul îl mai am și acum. Al doilea Tai-Pan a ajuns la o colega de grupa. Cadou, desigur!
Ale tinereții valuri…
Comentariu beton!23
Ai dat cartea cadou??? Nu era mai simplu s-o scoți la un cico sau ceva?
@Mihai Vasilescu cu unele fete tre’ scoasă artileria grea.
Comentariu beton!26
Cumpărată din librărie pe sub mână, normal, nu mai știu cât a costat și s-a stat frumos la rând la citit de către toți din familia lărgită 😁 acum trăiască Voxa! alte vremuri alt fel de a te bucura de o carte.
Nu e carte ca șogunu, nici mașină ca lăstunu!
Comentariu beton!72
Exact :)))))))))))
Mama a platit cartea si a dat si cartele de benzina, ceea ce iarasi, cei traiti pe atunci stiu ce insemna. Am citit-o noaptea, intr-o saptamina, pe nerasuflate (ca mai trebuia sa ma ocup si cu ceva invatat pt admitere). Tare asta cu Voxa, multumesc.
Comentariu beton!20
Am si eu cartea – tot maica-mea a facut rost de ea. Am citit-o de nici nu mai stiu cate ori.
Cred ca a fost o munca impresionanta realizarea Shogunului ca audiobook.
Cat despre Voxa, atentie la cei care isi descarca carti sa le asculte in concediu: inainte de a pleca in concediu, am descarcat cateva carti pe telefon; am ascultat jumatate din Procesul pe avion la dus. La intoarcere, ciuciu – tot ceea ce descarcasem a disparut: se pare ca downloadurile sunt valabile fix 7 zile, dupa care se autosterg (scrie in FAQ asta, dar cine sta sa citeasca? :)). Noroc ca nu plec niciodata fara Kindle la mine, asa ca am avut ce sa fac in cele aproape 6 ore de zbor.
Din cauza asta m-am suparat pe ei pentru ca nu am putut asculta cealalta jumatate de carte si am renuntat la Voxa (o consider o recitire, ca am mai citit-o demult), plus ca nu gasesc aproape nimic din ce m-ar interesa pe mine.
Comentariu beton!14
Știu ca un văr de-ai mei avea cartea și o împrumuta contra cost. Acu’ nu știu dacă era originală, pentru că tot acum aflu că se trăgea la xerox. Nu mi se pare nimic exagerat, pe-atunci totul era posibil. Erau multe lucruri pentru care voiai să dai bani și n-aveai cum că, nu se găseau
Dar nici xeroxuri nu existau
@Dana, cum adică să nu existe xeroxuri? Existau de multă vreme, avea taică-meu la serviciu și apelam mereu la el pentru diverse chestii pe care le voiam multiplicate.
Nu înțeleg, nu e mai simplu să dai o căutare pe google înainte să mă faci mincinos?
@Dana, ceva trebuia să existe, altfel murea dactilografa:)))
Xerox a apărut în 1959. Am dat eu search
Prețul oficial al cartii era 36 lei volumul 1 și 37 volumul 2. Am cartile acasă.
Comentariu beton!18
Iată. Mulțumesc.
Ai fost mai iute de mână, bravo 😀, și eu m-am uitat în bibliotecă, ediția din 1988, la Universul.
Tot cam în perioada aia, și tot la fel s-a „procurat” altă carte ce m-a fascinat în adolescență, Cocoșatul, de Paul Feval.
Comentariu beton!20
Da, ce vremuri. Eram prin liceu, pe la sfirsitul lui, dar cu mult inainte vazusem serialul pe video caseta, ala cu Richard Chamberlain si Toshiro Mifune. Am stat sapte episoade sa i-o puna lu Mariko-san 🙂
Comentariu beton!16
Înainte de Shogun, prin 1985, apăruse Numele Trandafirului de Umberto Eco. Tot așa greu de procurat. Cu toate pilele de la librărie ale lui tata, n-am reușit sa pun mana/ochii pe ea.
Așa ca, mi-am luat inima-n dinți si am rugat o profa de la facultate sa mi-o împrumute pe timpul vacantei de iarna. Așa am reușit s-o citesc.
Mai târziu, pe la mijlocul anilor ´90, am cumpărat si Shogun, si Numele Trandafirului.
Comentariu beton!22
Clasa a 12 a. Pregătire pentru facultate.
N-aveam voie să pierd vremea cu cititul deci.
Carte citită noaptea sub plapumă sau cu pătură pe ușă, că era cu geam și se vedea lumina în dormitorul părinților. Am devorat-o în vreo 2 săptămâni. Îmi plăceau la nebunie ilustrațiile de la început cu lupta celor 2 samurai.
Cartea în original, că mama lucra la sală de nașteri și o știau jumătate femeilor din oraș. Ergo și cele de la librăria din centru.
Comentariu beton!21
Shogun, Tai Pan si Changi (astea doua in colectia Definul, format mai mic). Le am si acum.
A aparut si mini seria aia pe casete video, cu Richard Chamberlain, facea furori.
Smecheria suprema era sa faci rost de Orizonturi Rosii, tras la copiator, dar pe asta o stiu doar din auzite.
Comentariu beton!21
Pentru Orizonturi Roșii riscai o vizită pe la Securitate, de-aia erau puțini cei care încercau cu adevărat să facă rost de ea.
Changi a aparut chiar cand nascusem, l-am citit intr-o zi, cu fiu-meu de-o saptamana in brate.
Changi… cea mai adevărată carte de război pe care am citit-o vreodată… Iar Clavell, oricum, se citește pe nerăsuflate, nemestecate și neînghițite.
Comentariu beton!12
Ai mei lucrau la un mare depozit de bauturi alcoolice, gard in gard cu depozitul de carti, perfect match pt orice noua aparitie interesanta.
Comentariu beton!21
O Doamne, ’90, studenta la Bucuresti, le-am gasit la un Anticariat, nou-noute, am crezut ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap. Toata bursa s-a dus pe ele. Dar le-am citit 2 zile si 2 nopti. N-am facut nimic altceva. Le am si acum.
La Focșani, aveam la un moment dat vreo 20 de carti cu cresterea vitei de vie pe care le cumparasem cu vreo carte buna, gen Marin Preda, Mihail Drumeș, Mihail Sebastian etc. Au ajuns la bunici, numa bune la aprins focul. 🤭
Comentariu beton!22
Și mama era profesoară. De matematică. Printre fostele eleve era și o vânzătoare de la librărie. Așa că am avut Shogun. Dar cu pile cu tot, a primit și completarea: cărți greu vandabile care practic dublau prețul. Oricum, era departe de prețul de pe piața neagră.
Parcă, să zic, prin ’97 am citit Tai-Pan. Shōgun era (este) prea mult. :))
Îi dau play lui Șerban Pavlu să mi-o citească el. :))
Merci mult pt cod şi indicațiile detaliate. 🤓
Aveam pe vremuri (si inca mai e la mama) o biblioteca maricica de cateva sute de carti. Toate una si una. Si ma intreaba un profesor la scoala daca aveam acasa carti si cam cate ( ora de germana, tema despre biblioteca). Raspund eu ce si cum. Omul zice ca da, este o biblioteca. Colegii de clasa au inceput sa rada si sa chicoteasca. Nu aveam cum sa am atatea carti acasa. Si daca aveam, ce puteam sa fac cu ele?🙄
Alta data imi amintesc cum mama a venit nu stiu cum cu un treanc de carti acasa. Toate noi noute + un teanc de teze ale tovarasului. Cred ca se facuse o comanda colectiva de carti prin combinatul unde lucra ca altfel nu imi inchipui.
Multumim de Voxa. Poate ma abonez si eu la un moment dat.
Sincer, nu am idee cum a apărut Shogun în biblioteca părinților. Dar știu că am citit-o în paralel cu tatăl meu, fără ca el să știe asta. Oare mai avem acasă cartea? Azi o caut. Tatăl meu, din păcate, nu are cum să îmi răspundă. De foarte, foarte mulți ani.
P. S. Nu știu de ce am citit Shogun pe furiș.
Comentariu beton!12
Hi hi hi, şi eu am citit pe furiş ‘Au fost 16’ de Piet Legay tocmai pentru că o citea tatăl meu, inclusiv pe WC. Asta şi Papillon au fost singurele cărți văzute în mâinile lui.
Am ascultat recent, cu plăcere, Shogun pe Voxa. Dar e numai primul volum. Din fericire, exista și varianta text pe Voxa. Se poate citi toată cartea, precum și continuăriile de la cartea asta.
Sunt 28 de ore și 27 de minute de lectură pentru primul volum. Aș putea să pun pariu că până-l termină lumea de pe aici de ascultat, se va lansa și volumul doi. Că se lucrează la el.
editura Univers, Bucuresti, 1988
M-am uitat acum la ele, ce s-au mai ingalbenit paginile….
Maica-mea se “descurca” să-mi cumpere cărțile dorite. Pâinea uscata o strângeam și o dădeam pe brânză. (Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu pâinea era pe cartelă). Dădea brânza pe cărți sau făcea troc cu ea pentru salam care ajungea tot la “doamna” de la librărie.
Am citit-o pe la începutul lui ’89, de la o vecină, medic stomatolog. Cărțile se obțineau mai greu decât pasta de dinți sau ciocolata.
Am cumpărat-o și recitit-o pe îndelete după 1990. Au fost ani în care am cumpărat și citit cărți, nu neapărat bune, doar pentru că puteam.
Comentariu beton!12
Cărțile bune erau un fenomen atunci, dacă era ceva de cumpărat era obligatoriu cu cultura pomilor fructiferi sau cine știe ce altă porcărie.Îndemnul la citit/ascultat cărți on-line poate însemna și altfel: citiți,ascultați o carte, că internetul a fost creat pentru știință și cunoaștere ,nu pentru kururi goale și întâlniri.
Da, dar totusi, kururile goale si intalnirea dintre ele… e priceless, vb reclamei. 😅)))))
Pe lângă o frumoasă promovare Voxa (recunosc, iubesc audio și e-book), mi-ai amintit de parfumul librăriilor din trecut. Și de xeroxurile de la taxe și impozite, facultăți și încă 2-3 locuri. Dar și de surplusul de adrenalină când găseai o carte bună, mai ales una interzisă. Nu cred însă că acele vremuri nu se vor întoarce, istoria transmite altceva. Din păcate! Însă până va legifera iar un tiran cenzura, omenirea va uita să citească un roman! Iar Shogun, îl ador căci m-a obligat să caut separat informații despre istoria și tradițiile Japoniei, pt a înțelege romanul.
Aveam o pila la o librarie in Constanta si de cate ori aparea o carte care ma interesa o cumparam , nu la suprapret, ci impreuna cu un teanc de carti de partid si de stat. Libraria avea plan si la alea asa ca il facea in acest mod, altfel nu cumpara nici dracu’ mizeriile alea. Asa am cumparat Numele Trandafirului, Nobila Casa, Ulysses, Caderea Constantinopolelui si altele de care nu imi mai aduc aminte.
Shogun si Tai-Pan le-am citit intai imprumutate pana am reusit sa le cumpar.
Era greu sa pui mana pe carti bune in vremurile alea. Tin minte ca in studentie am avut o intrare la un domn care imprumuta carti contra bani, cele mai multe in germana si franceza. Puteai sa intri la el doar recomandat de cineva si daca intarziai cu inapoiatul lor nu te mai primea. De germana nu m-am atins ca nu stiam o boaba, franceza, desi prima mea limba la scoala nu o stapaneam bine dar mai cu dictionarul, mai cu ghicitul din context dupa o vreme m-am descurcat. Si asa am citit in franceza o gramada de politiste din Serie Noir si SAS-uri (doar nu va imaginati ca avea multe carti de literatura serioasa 😁)
Comentariu beton!16
He he ce timpuri îndepărtate! Eram în stagiatură la Câmpulung Muscel!! Cred că soacra mea a facut rost de ea (fosta profă, cu foste eleve vânzătoare la librărie, tiparul epocii). Ea citea ziua când noi eram la serviciu, noi noaptea pe apucate, când eu, când el…
La fel cu „Cel mai iubit dintre pământeni”!!
In facultate, am chiulit de la cursuri şi am împrumutat bani, pentru că se anunţase că la libraria de pe Magheru (de lângă Ciclop, parcă Sadoveanu se numea) băgaseră Mircea Eliade „În curte la Dionis”…Tremuram de fericire că „s-a ajuns şi până la mine”!!
Mi-ar fi plăcut să le mai am în bibliotecă, însă viaţa a vrut altfel!!
Dar mi-a fost drag să îmi amintesc toate astea!
Comentariu beton!14
Salutare, perfect adevarat, am citit shogunul imprumutat… al doilea volum l-am terminat in 12 ore fix, nici la pipi n-am fost, citeam si mancam literalmente… (cand era ora de masa)…
Ma bucur ca Voxa a pus in format audio aceasta carte imensa (la toate categoriile).
Da, am cumpărat cele 2 volume în 1989, la pachet cu încă o carte, La peinture murale de la Moldavie, am citit-o aproape pe nerăsuflate, dar din păcate am împrumutat Shogun, după 1990, și nu mi-a mai dat-o înapoi persoana respectivă… , deși mi-a dat niște bani… Nu știam că există și persoane de acest tip.
Da, citita la foc automat, imprumutata nu mai stiu de la cine… Era , asa, o aura in jurul ei, parca si fizic, tin minte atmosfera, actiunea mi s-a estompat in memorie, dar misterul si coolness-ul erau nepretuite…
Sincer, nu mai stiu daca am citit-o inainte sau dupa 89!
Inainten stiu Sigur ca am gasit Panza de paianjen a Cellei Serghi, intr-o librarie in Constanta si m-am mirat enorm ca exista asa ceva in comertul socialist, nu auzisem de ea.. Am rererecitit-o pana i s-au desprins paginile!
@Irinoush, cartea preferata a adolescentei mele.
Am cele două volume originale de care povesteşti, acum bine ferfenițite. Nu ştiam povestea procurării a unei asemenea cărți, a poposit la mine acasă o verişoară, am ochit cartea şi la mine a rămas. Cinstit să fiu, ei îi era extrem de uşor să procure aşa ceva pe atunci.
Pe voxa sunt si e-bookuri, astea cum le citesti? Pe telefon? Merge sa le transferi pe kindle?
Pentru moment citirea e-book-urilor se poate face doar în cadrul aplicației Voxa (iOS / Android).
Uite: https://www.blog.voxa.ro/faq
Voxa a fost salvarea pt tatal meu cand i-a slabit vederea (80+ ani). Asculta carti de dimineata pana seara inclusiv dezvoltare personala, :))
Platesc cu multa recunostiinta abonamentul lunar.
Comentariu beton!16
Să vezi chestie, luni, căutam disperată, în articolele tale, cum se numește aplicația asta. Am citit articolul, nu găseam când. Vroiam să văd dacă are cărțile lui Jane Austen. Ca printr-o minune (mă rog, nu cred în minuni), ai scris , tu, azi😂😂. Referitor la Șoghun, îmi amintesc nebunia, cu apariția cărții. Maică mea lucra la un gostat, pentru cine nu știe, era un fel de măcelărie dar axată pe mezeluri. Taică-meu, era șofer pentru acel magazin și aducea mezeluri, în special de la Salonta, salam de Sibiu. Toată lumea cunoaște salamul de Sibiu și cum era să ai acasă un asemenea salam sau un parizer, etc, etc. Magazinul era situat într-un orășel din vestul țării, vis a vis de o librărie. Cine crezi că a avut prima carte , de la noi? Maică-mea, era normal, totul trece prin stomac. Am citit-o dar, aș vrea să o recitesc. Între timp s-a “pierdut”. Maică-mea era o îndrăgostită de cărți și de citit, din păcate pentru ea și pentru noi, împrumuta cărțile la oricine îi cerea. Cei mai mulți se făceau stăpâni pe ele, așa am rămas cu foarte puține cărți din marea noastră bibliotecă. Îmi cer scuze că m-am lungit atât dar, exact ca tine, pentru a înțelege , trebuie pus totul în context.
Comentariu beton!14
Nici eu nu imi amintesc cum a aparut Shogun la noi in biblioteca și nici când mai exact. Cred că a fost împrumutată sau noi am imprumutat-o și dusă a fost (se intampla des) că nu am mai găsit-o printre cărțile rămase acasă închise într-un dulap și pe jumătate mucegăite… Când nu mai e nimeni să aibă grijă de ele.. asta e. Am avut norocul să am doi părinți pasionați de literatură și aveam o mulțime de cărți de citit – poezii, romane, romane franțuzești – pasiune transmisă și mie (eram aproape zilnic la biblioteca școlii sau a orașului să caut cărți interesante). Îmi aduc aminte că tatăl meu avea un furnitor improbabil de carti, seria romanelor lui Paul Feval și Dumas și Karl May. Un țigan venea acasă la noi cu cărți vechi, îngălbenite, cu coperți lipsă sau chiar pagini și le vindea tatălui meu pe câțiva lei. Așa am citit o mulțime de cărți interesante încă din fragedă copilărie. Aveam mereu mintea plină de povești și imaginație.
Am pus laba pe ea prin clasa a VII-a, la vreun an după Revoluție. Împrumut de la cineva din familia extinsă, cu legământ solemn că n-o dau mai departe și că o citesc în poziție de drepți. Ambele cărămizi.
Așa că în vacanța de iarnă dintr-a șaptea, când m-au trimis ai mei la o cabană cu altă familie, cică ”să schiez”, dar mie mi-era o groază cumplită de faptul că-mi pusesem schiurile stângu-n dreptu’ și am renunțat, mi-am petrecut vreo 2 zile în vârful patului din cameră, moflăind gumă Turbo, că băgaseră o grămadă la barul cabanei, citind Shogunul, domo arigato goziemashita, că-s femeie, hai!
Cine zice că nu se deschidea primul volum de la sine la scena aia cu baia despăduchetoare a lui Blackthorne și cu doamnele chicotinde minte ca un gaijin la curtea lui Toranaga.
Comentariu beton!15
Regii blestemați, Dama cu Camelii, colecția de Jules Verne, Winnetou, Shogun, Tai Pan, Gai Jin, Nobila Casa, ce vremuri, măi nene.. Și o grămadă de cărți polițiste românești. Avea taică-meu o bibliotecă bogată din care împrumuta cărți tuturor prietenilor. Țin minte ca avea un caiet în care își nota ce carte și cui a dat și când trebuia să o restituie…. Au fost ceva certuri cu amici care „uitau” sa le aducă… Alte vremuri.
Bună aplicație Voxa. Mai ales ca de la o vârstă te lasă și vederea…. Mulțumim de pont!
Unchiul meu de la Timisoara avea o biblioteca impresionanta, peretii unei camere cu rafturi pana la tavan pline ochi. La vedere, era un afis mare: Nu suntem biblioteca de imprumut si nici librarie cu autoservire. Cand l-am intrebat ce e cu afisul asta, mi-a zis ca a pierdut multe carti imprumutand la diversi „amici” care nu le-au mai adus inapoi. Avea dreptate, si eu am pierdut carti in felul asta.
Oh, ce articol minunat! Cum sa nu-mi aduc aminte de „Shogun” si de nebunia de atunci pentru a o procura? Era „quelque chose” si sa reusesti sa imprumuti cartea, ce sa mai vorbim s-o ai… Ce e misto e ca toate aceste amintiri comune ne unesc, pe noi cei nascuti in anii ’60 si ’70, nu cred ca exista cineva din generatia asta care sa nu cunoasca „Shogun”-ul (sau „Ciresarii” sau serialul „Arabela” :-))
Am citit-o in ’89, pe nerasuflate, mi-a imprumutat-o prietenul de atunci, dovada de mare incredere, ca maica-sa nu era de acord. Am reusit s-o cumpar târziu, dupa 2000, dintr-un anticariat.
In schimb, imi amintesc ca in toamna lui 89, aparuse „Changi”. Nu stiu cum aflasem, vorba lui Mihai V, nu se stie prin ce retele subterane erau propagate informatiile. In ziua respectiva am intrat in vreo 10 librarii din Bucuresti si nu mai era nicaieri. Ma rog, am o banuiala ca as fi reusit, daca as fi insistat cu niste bani la o librarie pe lânga Sfânta Vineri, dar na, eram eleva in uniforma cu sarafan si n-aveam tupeu.
Imi mai aduc aminte de eforturile lui taica-meu sa cumpere, cu ajutorul parintilor din provincie, „Cel mai iubit dintre pamânteni”. Eram mai mica si nu-l descoperisem inca pe Preda. Si intrigata am intrebat-o pe maica-mea de când e tata pasionat de Ceausescu, ca in mintea mea indoctrinata, cartea unui autor român nu putea fi decât despre cel mai iubit fiu al poporului!
Sunt la pagina 85, la capitolul 5. Eu prima data am vazut serialul Shogun pe Disney+ dupa am cumparat cartea de pe cărturesti. A fost un serial unic, foarte detaliat pentru acea eră in 1600, asa ca eu practic citesc novela chiar daca stiu ce o sa se intample, dar vreau sa vad si partea autorului James Clavell care a publicat cartea, care a fost republicata in anul 2000.
Am si eu varianta aia in doua volume, tot la Valcea. Din pacate, cand m-am laudat eu cu ea, nu prea mai citea nimeni nimic ;))
L-a luat mama ca avea „pile. La fel si cu prima ediție din „Cel mai iubit dintre pământeni „
Va amintiti vremurile alea cand te duceai la cineva acasa si avea multe carti in bibiloteca? Si stateai cu capul usor aplecat sa citesti titlurile? Alte vremuri.. conversatia se invartea in prima jumatate de ora in jurul cartilor- cine ce a citit, cum e asta? ti -a placut? mi-o dai si mie imprumut? mai si negociai in cat timp o aduci.
Comentariu beton!14
Băi, ce vremuri. Mai era și Tai-Pan tot de același scriitor. Mișto ambele. Ai mei cred că le mai au, dacă nu cumva au fost date cu împrumut pe un anumit stil. ” Hai, măi Mia, ce naiba?! Doar mă cunoști, ți -o dau înapoi după ce termin de citit”. 6 luni mai târziu la o discuție amicală, „Mia, știi cât a durat să fac rost de carte?! nu știu ce să zic, să vorbesc și cu soțul și ți-o împrumut dacă e”. Iar Mia, adică mama, încă se supără pe mine când îi mai m..esc pe rudele și prietenii de genul. In fine, că am deviat, mișto reclama! Dar ia spune-mi, in străinătate pot accesa Voxa?
Da
În anii 80 rula serialul Shogun cu Richard Chamberlain. Noi, cei din vestul tării l-am putut urmări la televiziunea maghiară, și ne adunam acasă la un vorbitor de maghiară care făcea pe Margareta Nistor pentru noi.
Cam în aceeași perioadă a apărut și cartea care circula împrumutată de la unii la alții până am citit-o cu toții.
Nu îmi amintesc să fi plătit pentru împrumutarea ei, am primit-o împrumut de la un coleg de clasă, dar e adevărat că nu o găseai la liber în librărie.
Daca poti sa crezi asa ceva, eu am gasit ambele volume la libraria din satul nostru. Fusesem colega de liceu cu fata vanzatoarei si ramasesem prietene. Vara in special, cam in fiecare seara, ii tinea locul mamei ei, si ma duceam uneori sa ii tin de urat. Prilej cu care ii rascoleam prin raftul cu carti, de care nu prea era numeni interesat. Asa ca le-am gasit dosite prin spatele altor carti, fiecare volum prins la pachet cu Congresul XII al tovarasului, cred ca 50 de lei pachetul. Lucram de un an ca si contabil la CAP si aveam salariul 2225 lei. Asa ca le-am platit din banii mei :). In anii 90 am cumparat si Tai Pan, pe cand tineam contabilitatea unei firme care vindea carti la taraba in piata. Ce vremuri!
De la tine am aflat de Voxa. Si iti multumesc.
Sunt probabil singurii la care nu o sa imi anulez abonamentul never-ever.
Pret ok, continut ok.
Totusi (banuiesc ca e conținut sponsorizat) le poti transmite sa faca ceva update la aplicatie???? Am vreo 4-5 carti in biblioteca… cand dau „descarca“ aplicatia moare, in sensul ca nu mai misca, practic telefonul e mort. . Dupa ce reusesc sa inchid aplicatia, daca reiau procedura se repeta la fel. Am ajuns sa ascult cartile fara a le mai descarca, e mai usor asa…
Asa ca, te rog, da-le un mail sa ii rogi sa puna aplicatia la punct
O să le dau fix comentariul ăsta.
Eu aveam ca temă citirea Shogunului, dar ediția veche de la Univers nu mă atrăgea. A fost aur să o ascult pe Voxa. 🥰
Abia aștept volumul 2.
Ohoo! Shogun-ul si aura lui de mister exotic…Am citit ambele volume in vacanta de vara, la tara caci, spre surpriza mea, le-am gasit la biblioteca sateasca unde imi facusem abonament sa vad ce-as putea gasi citibil…. Mare mi-a fost mirarea, stiind cat de greu era sa cumperi cartea, sa constat ca ea fusese distribuita in acea biblioteca minuscula dintr-un sat pierdut in mijlocul tarii. Cred ca in afara de mine nici nu a mai citit-o nimeni de acolo.
Ce de comentarii!Foarte frumos!Cât despre carte ,ce sa zic?Mi-a plăcut foarte mult cand am citit-o prima dată in anii 90 adolescent fiid ,dar acum in 2024 când am citit-o iar nu m-a mai impresionat aproape deloc…Un fel de roman de capa și spadă mai exotic si mai evoluat putin decat ,de exemplu,”Cei trei mușchetari” dar si plin de cliseele si punctele de vedere specifice perioadei anilor 60-70 din SUA si cu multe accente comerciale…Am fost uimit si dezamagit…
Am citit (pe furis si in maxim vreo 3-4 nopti) Shogun inainte de 1989, tatal meu avea cea mai bine pusa la punct biblioteca. Bine, mama facea pe bibliotecara, le aseza dupa autori, dupa edituri, dupa ani, ea stie ce facea acolo, doar ca gaseam cartile cu ochii inchisi si vorbim de multe sute de volume – de n-or fi depasit mia. Asa ca aveam tot ce puteam visa in materie de carti. Imi aduc aminte ca in loc sa „matematica, matematica, matematica” aveam nenorocenia de culegere peste romanele copilariei si adolescentei mele si in caz ca aparea dusmanul de clasa, recte mama, parea ca lucrez la greu. Sau ma apuca pantecaraia si stateam cu orele in baie si citeam. Acum, privind inapoi, sunt convinsa ca dusmanul de clasa stia exact ce fac, draga mea mama!
Apropo de ce spunea Marius mai sus, am incercat sa recitesc cateva romane care mi-au ramas in suflet din acele vremuri si nu am mai simtit la fel. Poate Panza de paianjen a Cellei Serghi sa ma fi captivat la fel. Altele, nu prea. Nu stiu Shogun…voi incerca sa o recitesc. Am in plan sa recitesc si Maitreyi asta doar pentru ca apoi vreau sa citesc povestea spusa de ea, de Maitreyi Devi despre Mircea Eliade (Dragostea nu moare).
La un moment dat ma voi abona la Voxa, e pe lista.
Avea tata un prieten care lucra la tipografie, la casa scanteii. De la el făcea rost de toate cărțile bune, inclusiv cărți de colorat pentru noi. Țin minte și acum pachete cu cărți, învelite în hârtie alba, mirosind a cerneala. Tot asa a ajuns și Shogun la noi. Aveam 10 ani în 88, nu mai știu când l-am citit prima data, știu doar ca în anul I de facultate l-am mai citit o data în timpul cursurilor, cu cartea pe genunchi, împreună cu un coleg 🙂 Ne așteptam unul pe altul sa dam pagina :))
Cat despre voxa, am abonament, ascult în mașină și citesc acasă sau când merg cu autobuzul. Minunata invenție!