Circulă pe interneții patriei această postare scrisă de un profesor:
Azi, dupa 20 de ani de cariera, am clacat in clasa. Am preferat sa ies din clasa, ca sa nu plesnesc pe cineva. Azi mi-a ajuns cutitul la os. Elevii au ajuns la un grad de nesimtire si tupeu maxim. Un elev si-a deschis telefonul si a inceput sa filmeze in ora, parerea mea e ca facea live pe tik tok. I-am cerut sa inchida si sa imi dea telefonul. Intentia mea era sa il pun pe catedra pentru a putea sa imi continui ora. Elevul in cauza si colegii au sarit cu gura ca nu am voia sa le iau lucrurile personale, o fata aproape ca tipa ca de ce ating elevul ca nu am voie sa pun mana pe el, in conditiile in care nu am atins copilul nici macar cu un deget.
M-am intors spre domnisoara respectiva si am atentionat-o cu calm sa isi coboare tonul vocii si sa fie mai atenta ce afirmatii face si sa nu distorsioneze lucrurile pentru ca lucrurile neadevarate, indiferent de natura lor pot afecta un om. Stiti ce mi-a raspuns? ” stiti ca pe mine ma vor crede, pe mine si pe colegii mei pentru ca toti vom spune ca l-ati atins”. Nu te puteai intelege cu ei, parca erau „posedati”. E o clasa cu probleme dar niciodata nu au facut asa. Am iesit din clasa ca sa nu imi pocneasca ceva la cap,ma mir ca nu am facut vreun avc pana acum.
Bine ca era spre sfarsitul orei. Nu am fost om toata ziua. Vorbim de clasa a VII a, scoala de cartier. Probleme au mai fost la aceasta clasa, nu doar la ora mea ci si la alti profesori sau in pauze, parintii chemati la scoala dar depasiti de situatie. Ridicau din umeri si spuneau „nici eu nu mai stiu ce sa fac cu el” sau „asa face si acasa”. Politia a fost chemata de cateva ori la scoala in urma unor incidente dar a ramas la stadiul de constatare.
Daca nu se va face ceva curand in scoli, unde gradul de violenta, tupeu, nesimtire a atins cote maxime, daca vom continua sa toleram asemenea derapaje si sa acceptam la nesfarsit toate tampeniile debitate de diverse ong-uri ca noi nu stim sa educam, ca scoala e despre jocuri si fericire, ca trebuie sa educam cu blandete, ne ducem naibii cu totii.
Am facut o facultate, am invatat atat de mult ca sa ma duc la un loc de munca unde un copil de 13-14 ani isi bate joc de mine si eu nu pot sa ii fac nimic? Asta e balamuc, nu scoala!!! Intru in scoala zambind, relaxat si plec cu capul bubuind si cu teama ca imi pocneste inima? Chiar nu se mai poate !!! Vreau sa ma duc la scoala sa imi fac orele in liniste, sa am liniste la ore si imi dau si sufletul pt ei. Sustinere??? Nu ai de la nimeni. Esti lasat singur in cusca cu lei. Pe usa scrie SCOALA. Ar trebui sa scrie BALAMUC pentru ca asta nu e o scoala din Uniunea Europeana.
Băi, nu știu, eu am citit-o pe toată cu o sprânceană ridicată a mirare și neîncredere. Dar probabil sunt și subiectiv, pentru că în viața mea a existat unul dintre cei mai mișto profesori din această țară, și anume mama. Iar pe mama n-am auzit-o niciodată să se plângă de așa ceva, deși a avut și ea clase cu probleme.
Omul ăsta se plânge de niște elevi de clasa a șaptea, ce-i drept de la un liceu de cartier. Iar eu citesc ce scrie, în timp ce mă întreb de ce n-am auzit-o pe maică-mea să se plângă vreodată de clasele de la școala profesională sau de la seral.
Dacă nu știți ce vorbesc, o să vă explic eu că cei mai mari golani din oraș, ăia care trebuiau repartizați pe undeva ca să-și termine cele zece clase obligatorii, ajungeau la profesională și la seral. Unii dintre ei erau notorii în Vâlcea, se ferea lumea de ei pe stradă. Cu toate astea, maică-mea nu părea să aibă vreo problemă cu ei la clasă.
De-aia zic că sunt biasat și nu pot să citesc postarea omului fără să mă întreb de ce nu-i lasă repetenți pe toți, in corpore. Profesorii au la îndemână cel mai bun instrument posibil: nota. Îi asculți de câte ori vrei, doar e dreptul tău ca profesor, și cu siguranță o să știi ce să-i întrebi astfel încât să nu ia niciodată mai mult de nota 3. Întrebări din materie, desigur, nu-i pui să-ți spună câte nituri existau pe Titanic.
Și să vezi ce se liniștesc recalcitranții după ce încep să apară multe note de 3 în catalog. Iar dacă nu se liniștesc, aia e, în toamnă trece clasa cine poate. Nu moare nimeni dacă repetă anul.
Cam așa se văd lucrurile de la mine, dar poate greșesc. De-aia vă aștept cu mare interes părerile. Iar dacă avem pe-aici și oameni din sistemul de învățământ, pe-ale lor le aștept cu și mai mare interes.
sursa foto: freepik.com
Din păcate nu poți să îi lași repetenți că îți sare în cap conducerea că nu le ies nu știu ce indicatori la sfârșit de an. Știu asta de la o prietenă care e un profesor extraordinar de dedicat și care acum trăiește din altceva.
Comentariu beton!236
Între să-mi sară în cap conducerea și liniștea mea la cap, ghici ce-aș alege?
Fix la fel mi-a spus si mie vara-mea, profesoara de liceu, cand am intrebat-o de ce nu-i lasa repetenti.
Comentariu beton!60
Iertare, dar poți. Sunt profesor și eu, și conducerea într-adevăr poate sa sară, dar… Mai sunt câțiva pași, și dacă ii urmezi cu bună credință, nu de formă, se liniștesc – de regulă – toți. Și părinți, și copii, și directori.
Anume….
Se pune 3. Se ia legătura cu părintele. Se explică cu calm și răbdare ce probleme sunt. Se anunță dirigintele ca sunt necesare anumite masuri. Se repetă pașii anteriori. La intervale pe care le decide profesorul, se explică elevului ce riscă.
De cele mai multe ori, elevul decide că nu e chiar așa mare nevoie de telefon la ora nebuniei care îl tot ascultă. Iar cine insistă, repetă anul.
Comentariu beton!184
@Prof cu capu’, mulțumesc pentru acest comentariu care-mi confirmă că nu sunt nebun. Deci se poate, totul e să știi ce-ți dorești.
@Mihai, sunt sigură că ai alege liniștea. Prietena mea e Cambridge UPA International Lead Trainer and AS and A Level Geography Examiner (nu încerc să traduc) și tocmai și-a luat doctoratul ‘Summa cum laude’ cu lucrarea ‘A geographical study of education for sustainable development’. Pentru cine nu știe ‘Summa cum laude’ este calificatul maxim și îl iau cca 5% din doctoranzi în România. Și totuși prietena mea nu își găsește locul într-o școală românească. Nici de stat, nici privată. Ar mai fi multe de zis.
Comentariu beton!98
@Prof cu capu’ – ia uite și aici!
https://zoso.ro/10-pasi-lasa-repetent-copil-scoala/
Comentariu beton!21
@MV
Teoretic lucrurile sunt simple, in practica sunt mult mai complicate.
De exemplu nu se pot folosi notele pentru a pedepsi un elev. De fapt singurul lucru pe care il poti face e sa ii contactezi parintii si sa ii scazi dupa discutii, avertismente, consiliu, etc nota la purtare. Si la multi NU LE PASA! Ba chiar se mandresc cu asta.
Exista si presiunea directorilor sa nu le strici cifrele pentru ca le scad fondurile primite si asa mai departe, ca parintii sunt nu stiu cine.
Elevii au doar drepturi si profesorii multe responsabilitati, putina autoritate si parghii prin care sa se impuna.
Evident sunt si profesori care nu au ce cauta intr-o scoala insa nivelul de bun-simt si respect al elevilor este deplorabil. Iar parintii ii sustin in marea majoritate a cazurilor. Asa ca profesorii ajung sa aleaga calea „minimei rezistente”.
Ce faci cand o pustoaica de-a 8-a iti spune ca daca o lasi corigenta iti face plangere ca i-ai facut propuneri sexuale sau ai atins-o „nepotrivit” si mai are si vreo 2-3 colegi care sunt dispusi sa ii sustina minciuna ?
Sau cand un smecheras iti taie cauciucurile la masina si tu nu iti permiti sa le inlocuiesti sau ti-o zgarie cap-coada ? Da, faci plangere la politie care dupa n-spe luni iti claseaza cazul.
Sau cand te injura in clasa si iti ia la inventar toata familia si-ti explica cum o sa-ti nenoroceasca copiii sau sotia ? Dupa care se da cu capul de perete si spune ca l-ai lovit tu ?
Sau daca dupa ce ai dat un 5 te-a batut tatal copilului cu bata sau a scos cutitul la tine, tu fiind femeie ?
Astea sunt cazuri reale !!! Ce ai alege atunci ?
Va mai mira ca persoanele care ajung in invatamant isi baga picioarele in ea de meserie dupa o intamplare de genul ? Eu unul as fi pleznit un elev care mi-ar fi facut asa ceva dar na, eu nu sunt profesor si nici nu o sa fiu vreodata pentru ca nu suport nesimtirea si obraznicia si nu le pot trece cu vederea. Si ce era pe vremuri nu mai are nici o legatura cu ce e acum in scoli, mai ales in unele.
Comentariu beton!333
Exact așa era când am iesit si eu de pe băncile facultății, prin anii 90. Am încercat și eu această meserie, dar am ajuns la concluzia că nu mi se potrivește. La o clasă cu probleme mâncau pufuleți.
sau mai știu eu ce? Nu ii interesa deloc limba engleză. Iar la final de trimestru in catalog erau corectate notele/ mediile ca să nu strice o erall reputația școlii. Îmi pare atât de rău că profesorii nu mai au această unealtă numită Nota.
Comentariu beton!24
Aveți dreptate ambii,doar că acum trăim Intr o alta epocă Intr un alt secol…noi că părinții nu mai avem voie sa le facem nimic copiilor că nu i ia statul profesorii nu au voie să facă nimic că le taie salariile,o sa ajungem așa cum doresc ei copii de 10 ani,sa spargă.magazine,sa de-a in cap pe strada pt că ,copii trebe sa fie fericiți,și ce înseamnă la copii fericirea ???știe cineva ??va zic eu telefoane ultimul tip,calculatoare,jocuri,bani…sa i lași să plece unde vor și când vor..când îi pui la teme incep sa plângă,cat de mult au ei de învățat,ei nu înțeleg când eram noi nu avem nimic din astea și mai mergeam și la câmp,și teme ne făceam…important este noi că părinții să-i învățăm valorile prima data ,daca ne vor mai lasă să-i învătam așa,….in clase daca ați observat trebe sa fie numai decât medii de 10 chiar daca un copil are o nota de 4 trebe transformată chiar dacă știu toți colegii lui,așa dreptatea nu mai este dreptate,școala nu mai este școala,trebe sa privim doar in sus și să cerem.Mila!…
Comentariu beton!21
Salutare, din pacate „conditiile de lucru”, ca sa zic asa s-au schimbat foarte mult; asa-zisa libertate a devenit mai mult un pumn bagat in gura celui din fata ta decat „da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine”… generatiile actuale de elevi nu mai au educatie si respect, pentru ca provin din familii unde aceste concepte NU EXISTA… toata „treaba cu educatia” a fost aruncata in curtea scolii pe principiul „d-aia il dau la scoala, sa-l educe ãia acolo”… nu stiu care este solutia pentru ca deh, proiectul „Romania educata” a ajuns de fapt „Romania esuata”… Trist, foarte trist…
Comentariu beton!120
Da, știu toate astea, dar unde scrie că nu poți să-i educi lăsându-i reptenți?
Presupun ca îi e frica de ei, de găști, de părinți etc…
Comentariu beton!39
Nu-i lasă repetenți ca să nu îi dea în cap la anu’.
Sau chiar anul ăsta.
Comentariu beton!81
Băi, nu știu, elevii de clasa a șaptea au treișpe ani. Dacă ajungi să-ți fie frică că iei bătaie de la niște copii, poate că nu e locul tău la catedră?
@MV cunosc caz de profesor (bărbat) care a fost bătut de un elev de 13 ani, cât el de înalt, dar de 2 ori mai solid, că nah, profesorul exersa cu mintea, ăla cu brațul. Plus i-a fost vandalizată mașina de vreo 3 ori.
Comentariu beton!86
@Helena, @Forest Girl, da și nu! să explic.
da, sunt și profesori care se tem, poate chiar fizic, de elevii lor.
nu, un dascăl nu se teme de elevii de la clasă.
sesizați diferența, sper! 😉
am două prietene dăscălițe. una predă română, cealaltă matematică. măi, ambele sunt… o mână de om. scunde și slabe. dacă strănuți spre ele, ajung grămadă.
ghici! niciuna nu lasă repetenți. la clasele unde predau (vorbim și de gimnaziu și de liceu tehnologic) e liniște și pace. am văzut cu ochii mei cât respect le poartă elevii. cum se dau de-o parte, când trec ele. cum le salută, cum fac liniște, cum le vorbesc..
impresia mea este că elevii îi „taxează” pe profesori. nu și pe dascăli.
și noi am fost elevi. hai, serios, cât respect le purtam celor – puțini la nr- profesori? celor care erau cam nepregătiți profesional?
noi am avut, majoritar, dascăli. pregătiți și dedicați. ca mama lui @MV. în fața lor, n-am suflat nici noi și, cu siguranță, n-ar sufla nici elevii de azi.
din păcate, azi sunt prea puțini dascăli. sunt mult prea mulți profesori, titulatură dată doar de o diplomă, obținută prea ușor. și complet lipsiți de har pedagogic. iar asta generează circ în școli.
p.s. uneori mai văd pe-aici comentarii lăsate de cadre didactice/profesori. fără supărare, unii dintre dvs. sunteți agramați! cum să vă respecte elevii?!
Comentariu beton!55
@Malina: dascal sau profesor, in fata copilului de la clasa este un adult. Chiar daca nu preda misto, poate este si nesuferit, nu stiu, nu ridici vocea sau ameninti cu minciuni cand omul doar ti-a spus sa pui telefonul pe catedra. Ba mai mult, indiferent ce adult e in fata ta la clasa, nu scoti telefonul sa filmezi. Eu nu inteleg unde s-a ajuns si unde vom ajunge… Pe cuvant…
Comentariu beton!40
Am auzit atatea lamentari, cum sunt copiii prost-crescuti, cum sunt ei hartuiti de parinti, cum nu mai prididdesc cu invatatul pentru examene…eu am auzit invatatoare (care cica venea din pasiune, ca barbatu-sau e apropitar si dansa isi permitea toate tunning-urile si posetele pe care si le dorea), cum ziceam, am auzit-o persifland sarcastic (pleonasm?-nu stiu, dar as mai cauta vreo doi-trei termeni, fie si incalecati, asa revolta mi-a produs) un copilas de clasa intai pe motiv de trening…nici vorba de indisciplina sau golanie…
Mai faceam triajul acela epidemiologic cand eram la medic de familie, nu mai eram obligati, dar mi-era drag de ei, erau si pe lista de pacienti, imi verificam si catagrafia pt vaccinari…nu m-am mai dus pt ca mi s-a facut lehamite de fitele si autosuficienta d-lor profesori, ale caror diplome cam stiam pe ce trasee venisera.
Chiar si exprimarea „am facut o facultate” spune ceva despre autorul postarii…
Ne-am jucat viitorul la stos…
Comentariu beton!36
De aici incepe chestia aia cu „sanctiunile nu se aplica”. De mici stiu ca nu are ce sa le faca si mari fac si mai urat… exemple nenumarate de „stii cine e tata?” Sau „stii cine sunt eu?” Ar trebui aplicate sanctiuni. Inclusiv eu, fiind un elev destul de bun in Liceu, am facut pe nebunul la o ora de geografie. M-a strigat, o intrebare mi-a pus din lectia in curs si PUF: 4 in catalog. Ca am dat eu apoi 3 de 10 langa sa imi iasa media, asta e altceva. Dar m-a pus repede cu botul pe labe…
Comentariu beton!34
Mda, cam asa se rezolva. Si eu am facut pe durul, ora de fizica de exemplu. M-a ascultat, teme nefacute=nota 3. Habar nu aveti ce draga mi-a devenit fizica anul acela..
Trebuia sa plec totusi vara la mare si fiind corigent asta iesea complet din calcul, regula parintilor era simpla: medie buna la scoala. Ca nu eram chiar asa dur sa plec de capul meu, fara nici un ban si nici asa de smecher sa am banii mei.
Dar cand părinții stiu toate nenorocirile facute de odrasala si il aproba ba chiar il rasplatesc cu ultimul iphone, ce sa priceapa loaza?
Comentariu beton!69
In teorie ai dreptate, dar cand preda mama ta inca mai exista ceva bun simt si rusine din partea elevilor si sustinere din partea parintilor (pentru profesori). Azi, profesorii dau o nota proasta, se trezesc instant cu mamika si tatikul la scoala, facand scandal (directorului) ca odrasla lor e geniala si profesorul are ceva cu minunea lor.
Copiilor din postarea acelui profesor nu le pasa de note, de ramas repetenti, de parinti etc. Daca Abi Talent sau mai stiu eu care „vedete” cu 4-5 clase invart bani si fomei in videoclipuri de la 14 ani, ei, ce, sunt mai prosti? E clar ca nu au nevoie de scoala, deci se poarta ca atare.
Evident, ii poti exmatricula, pentru sanatatea mentala a profesorilor si a celorlalti elevi. Dar majoritatea directorilor de scoala sunt niste moluste fara coloana.
Pana nu vor exista consecinte in societate pentru asemenea odrasle, vor continua sa spere la un viitor de influenceri si de vedete onlyfans, convinsi ca scoala e degeaba.
Comentariu beton!128
Știi tu sigur că nu le pasă dacă rămân repetenți? Că eu n-aș băga mâna în foc pentru asta.
Nu-i prea poți exmatricula (deși oricum nu cred ca ar fi o soluție) pt că școala e obligatorie până la clasa a 11-a. Și mama are vreo 42 de ani în învățământ, iar abia acum 3-4 ani am auzit-o prima dată după vacanța de vară spunând că îi pare rău că se termină vacanța. Deși e un profesor care își gestionează f ok copiii la ore și părinții la ședințe 🤭, spune că nivelul de dezinteres, obrăznicie și tupeu au crescut exponențial în ultimii ani. „Golanii de cartier” din anii 90 măcar știau să salute pe stradă… Acum, unii dintre elevi, încearcă să evite contactul vizual pt a nu fi nevoiți să salute…
Și da, prea multe note de 3 înseamnă vizita părintelui pe principiul „are ceva cu copilul meu”. Chiar dacă l-ai tot sunat și i-ai spus că nu sunt necesare unghiile cu gel la clasa a 6-a și machiaj. Hai că machiajul îl face fără să știe mama, dar banii de unghii de unde îi are, pe ălea nu le poate ascunde… Tristuț.. 😔
Comentariu beton!71
Nu mai exista masura de exmatriculare in legea invatamantului pt. cl. I-XII !!!
(doar la scoala postliceala)
Comentariu beton!18
Bună seara ! Vise taică..vise! În învățământul obligatoriu NU SE POATE EXMATRICULA ! Doar în clasele a11a și a12a. Așa că rămâne cum am stabilit.
Comentariu beton!21
@Mihai Vasilescu poți băga mâna în foc! În vremurile apuse locuia pe strada bunicilor mei un tip simpatic care a reușit performanța de-a repeta clasa 5 de 4 ori! Nu e prost defel dar nici nu-i păsa. Nici părinților săi.
Comentariu beton!11
Ba da, pot fi exmatriculați. În urma scandalurilor repetate, cum a fost cel cu profesoara de engleză abuzată de elevi, vara aceasta a fost promulgată legea 198. A fost reintrodusă posibilitatea de exmatriculare, dar numai pentru cazuri grave. Citat din lege „Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație.”
Comentariu beton!13
nu, nu e așa de simplu. repetenția nu îndreaptă pe nimeni, cel pe care-l lași repetent, de multe ori ajunge într-o clasă în care tot tu ești profesor, iar fenomenul generalizat într-o școală duce la grupuri de 3-4 repetenți, în fiecare clasă (și sunt multe școlii așa) care oricum îți dau clasa peste cap. ca să nu mai spun că repetentul cu repetiția ajunge, în cele mai multe cazuri să abandoneze școala.
problema e chiar gravă în societatea românească și nu există soluții minune. alea care sunt implică bani mulți (after school cu mâncare și cu multă supraveghere empatică în primul rând), timp mult (adică ani în care elevii sunt obișnuiți cu regulile) și implicarea întregii comunități (pentru că, de multe ori, părinții lipsesc sau sunt indiferenți).
Comentariu beton!60
Am fost profesor de chimie 19 ani. Am avut o relatie foarte buna cu elevii. Mi am facut datoria si am lupta pentru ei. Am parasit meseri cu mare tristete pentru ca nu am avut catedra mea. Am avut si elevi recalcitranti dar am stiut sa ma port atat de frumos incat veneau si ei cu drag le ora mea. Am fost invidiata pentru faptul ca ma iubeau mult elevii. Metodele mel de predare dadeau rezultate si eram mandra ca ii puteam ajuta. Ma chinuiam sa predau la 4 scoli si profesoare pensionarea stateau pe catedre intregi. Nedrept pentru mine fiind un profesor cu gradul 2 si nota mare obinut la examen. Copii au nevoie de afectiune si vor veni cu drag la scoala. Din pacate se vorbeste urat de profesori si aroganta unor elevi prost crescuti determina reactia profesorilor care ii noteaza cu note foarte mici.
0
Sunt cadru didactic și înțeleg exact la ce se refera profesorul.Sunt elevi și părinți, cărora efectiv, nu le pasa de note.Nu toți elevii, se linistesc dacă rămâne corigent/repetent.Caz concret din scoala unde predau:exista un elev problema, cunoscut în toată scoala.Facea scandal la ore, a fost și politia la scoala, si părinții.A fost lăsat chiar și repetent!Nu s-a schimbat nimic.Adevarul este ca s-au schimbat multe în învățământ.Elevii au foarte multe drepturi, profesorii, prea puține.Iar asta cu telefoanele e cireașa de pe tort.Teoretic, elevul nu are voie cu telefonul la ore.Practic, eu ca profesor, dacă vreau sa i-l iau, si sa i-l returnez la sfârșitul orei, se pornește Jihad-ul.
Pe de alta parte insa, eu personal, nu am avut niciodată, probleme cu elevii.Am avut elev, în clasa a IV-a, care trântea băncile, se dădea cu capul de pereți.Era clar un copil cu probleme.Am încercat sa-l linistesc și atât.Altul, tot elev în clasa a IV-a, a făcut o criza de nervi în timpul orei.S-a apucat sa își trântească lucrurile, sa înjure, sa dea cu pumnii în bancă.La fel, am încercat sa-l linistesc, sa vorbesc cu el.Astfel am aflat, ca ii arsese casa, și ca si-a văzut vecinul carbonizat.
Consider ca toți acești elevi „recalcitranti” au niște traume.Problema e ca un profesor,nu ii poate rezolva traumele,ci eventual sa îl asculte, si ajute asa cum poate.
Comentariu beton!85
Exista consiliere psihologica pentru asta, cred ca e obligatoriu sa o aiba fiecare scoala. Doar ca mai mult ca sigur ca acolo sunt niste pile serioase pe tron, ii doare in :- ori () de copii.
Aia ar trebui sa se ocupe sa calmeze scandalagii de elevi.
Comentariu beton!12
Draga Andreea,
nu te supăra pe mine, dar pentru un cadru didactic scrii ingrozitor de prost românește.
Comentariu beton!69
Vai, dar tu nu știi să scrii corect! Mulți profesori sunt ca tine. Am și eu asemenea colegi. Au pătruns în învățământ tot felul de analfabeti și de inculți. Și acesta e un motiv pentru care nu mai merge bine învățământul. Problema voastră este ca sunteți agramați și nici nu va dați seama de asta.
0
Comentariu beton!26
Dacă au numai note proaste, tu ca profesor trebuie să faci planuri remediale și să dovedești că ai făcut tot ce puteai să îi ajuți. Până in clasa a-X-a nu îi poți exmatricula. Dacă vrei să îi lași repetenți, îți sare directorul în cap dar se poate. Soțul meu e la un liceu din mediul rural și cel mai greu este să îi faci să ramână în școală. Incearcă să salveze cât de mulți poate dar unii nu vor așa că repetenția este o soluție.
El are elevi de la a-VI-a la a-XII-a și spune că cei mai dificili sunt cei de a VI-a și a VII-a, cei mai neliniștiți, teribiliști… Apoi hormonii care încep să își facă de cap se mai potolesc.
Comentariu beton!26
Greșești! Sunt profesor, am ore și la clase de liceu teoretic și la clase profesionale (liceu tehnologic).
Ii dau dreptate omului, 100%.
Știu ce spui despre mama ta, erau alte vremuri, alte ,,pârghii” la îndemâna profesorului!
De ce nu poți sa-i lași pe toți corigenți? Îți spun eu de ce. Pentru ca s-ar desființa școala (genul de comportament din postarea asta a devenit ,,normalitatea”unui procent de peste 60% dintre elevi, indiferent de profil), pentru ca ar trebui sa faci 1 milioan de hârtii prin care sa justifici ca ai făcut tot ce s-a putut sa-l aduci la nota 5 ( ore remediale, teste suplimentare, metode alternative de predare/evaluare etc), pentru ca, în final, tot tu ești vinovat ca educabilul nu a reușit sa atingă un standard anume cerut pentru nota minima.
Pe vremea mamei tale (știu și din familia mea, profesori unii) cei de la liceele profesionale știau ce-i așteaptă în caz de fapte grave!
Astăzi te sfidează si-ti răspund ca telefonul lui costa mai mult decât salariul tău pe o luna. Și oricum el va câștiga de 10 ori cât tine , el pleacă,,afara,,!
Da, cam asta e realitatea!
Comentariu beton!144
Ce nu inteleg din asta, e care e problema daca se raman repetenti in clasa a 5-a 60% din elevi? Sau in clasa a 2-a, sau in a 3-a?
locuiesc intr-o tara mai in vest si e extrem de banal ca in timpul anului scolar copii sa se mute dintr-un an in altul, in ambele directii. Ideea e sa il ajuti pe copil sa evolueze in ritmul propriu. Varsta nu e cel mai relevant factor si nu exista o stigma asociata „repetentiei”.
Acelasi copil poate sa repete o clasa (sa invete poate limba mai bine) si apoi sa avanseze 2 clase in urmator an. Cam 10% din copii se muta de la o scoala la alta in fiecare an, de la o clasa la alta, poate. Fiecare clasa are profesorul de baza, cateva saptamani are al doilea profesor care face training (student, etc), un psiholog este disponibil sa asiste in clasa (al treilea) si in cazul in care exista elevi care au nevoi speciale poate sa vina si alt profesor specializat care sa asiste, cat e nevoie. Pot sa fie 4 profesori in clasa in acelasi timp, la o clasa de 16 elevi, in cazuri exceptionale, desigur. In plus exista si logoped (in afara clasei) si traducatori (tot in clasa) daca e necesar.
Cum s-a rezolvat cu o scoala cu probleme? A fost dat afara directorul scolii pentru ca nu a cerut suport si nu a implementat masurile necesare. Copii trebuie sprijiniti din anul 1 de scoala, nu apar problemele din senin in clasa a 7-a. Apoi au fost schimbati cativa profesori. Apoi s-a implementat un nou regulament scolar, semnat de toti parintii care au vrut sa isi pastreze copii in scoala respectiva.
Mai sunt profesori care asigura suportul in pauze si dupa ore daca copii trebuie sa ii astepte pe parinti.
Alti profesori asigura asistenta copiilor la teme (se fac la scoala, la alegere, contra cost).
Par ca sunt mai multi profesori decat in Romania si ciudat, per total, sunt cam la fel. Diferenta e ca acelasi profesor preda o materie mai complexa – care in Romania e impartita in 5 materii diferite, inutil de detaliate. Asa ca sunt de 5x mai multi profesori care predau ceva ce ar trebui predat de un profesor si lipsesc ceilalti 4 profesori care sa asigure celelalte servicii educationale de suport.
Profesorii fac trimestrial cursuri de perfectionare – copii nu au cursuri in zilele respective.
Sunt sigur ca profesorii, sindicatul profesorii fac in fiecare an cursuri ca sa invete cum sa gestioneze situatiile extreme si sunt in stansa legatura cu Protectia Copilului, Primaria, etc. Si daca nu au support din partea primariei, Ministerului Educatiei atunci fac greva. Macar de 3 ori pe an.. (in tara asta vestica profesorii fac greva constant de cateva ori pe an).
Comentariu beton!34
@alexnicolae țara aia vestică sună mult a Doicia 😎.
@AleBlaga adica sunt interesati in educatia copiilor lor si depun eforturi constiente si coerente la nivel de natiune pentru asta? Si ca rezultat sunt undeva cu 40 locuri mai in fata Romaniei? Efortul depus = Rezultate obtinute.
Ce ma bucur de aceasta postare😁!
Am lucrat ca învățătoare în sistemul public. Am renunțat după 5 ani pentru ca dau doar un exemplu, sper sa fie de ajuns, de aici se poate extrapola: clasa pregatitoare – vape de acela de fumat la un copil, pe sub bancă da fum pe coleg… Îți stă mintea, nici nu ai ce sa ii faci la pregătitoare.
Ințeleg pe deplin profesorul din postarea publicata de tine. Arata exact ce se întâmplă inside.
În fine, acum predau, dar pe la privați. E mult mai bine când omul plătește ca chiar vrea sa învețe ceva.
Comentariu beton!56
Motivul care pentru doamna profesor nu se folosește de instrumentul „nota” este frica. Acești tineri sunt scăpați de sub controlul oricui, dacă ei în prezenta unui profesor au un asemenea comportament, imaginează-ți ce se întâmplă în afara scolii. Cunosc cazuri când au fost schimbați profesori pentru ca si-au permis sa dea note mici unor copii ai căror parinti aveau „relatii”. Este trist dar adevărat, sunt puține scoli în care directorul se implica si impune niște reguli, iși susține profesorii în activitate. Totul a devenit o jungla, fiecare pe cont propriu.
Comentariu beton!32
Ce imi place subiectul acesta! Eu am avut probleme cu baiatul, mutat in clasa a treia la alta scoala, unde este mereu agresat de unul dintre colegi. Doamna invatatoare ridica din umeri si imi spune ca a vorbit cu parintii, dar nu este treaba ei sa rezolve.
Pe de alta parte, am vazut elevi ajunsi in clasa a opta, lasati repetenți, nu mai aveau nimic de pierdut si terorizau atât profesorii cat si alti elevi. Erau anii ’90, dar parca nu s-a schimbat nimic in bine.
Comentariu beton!15
Romanii voteaza in continuare partide desprinse din FSN/PCR, de ce s-ar schimba ceva daca romanii nu vor (nu fac nimic) sa schimbe nimic?
La noi în școală erau profesori la care nu se auzea nici musca, iar la alții, la aceleași clase, era o debandadă de nedescris. Probabil că mama ta era dintre oamenii cu har, care sunt din ce în ce mai puțini. Dar, în același timp, tot mai mulți părinți și copii sunt atât de dificili, aroganți, prost crescuți, încât este greu să îți faci treaba. Și am mai constatat (la noi în școală) că mulți dintre noii veniți la catedră, tineri sau mai puțin tineri, că nu au, din păcate, elanul și dedicarea pe care ar trebui să le aibă. Și nici pregătirea lor academică nu e prea bună.
Ps: Tocmai a venit nepotul de la școală și îmi povestește ce oră grozavă de istorie a avut.
Comentariu beton!22
Toate cele spuse aici sunt rezultatul unui cumul de conjuncturi.Incepem cu geneza,familia , cei 0 – 7 ani de acasă valabili în toate timpurile istorice și în toate societățile,mai puțin în triburi.Continuam cu amestecul,gramada ,globalizarea,i nstitutii lipsite de autorite pentru ca sunt conduse de incompatibili cu functia,nepotriviti,aplicarea conjuncturala a legilor,un sistem bolnav formează oameni bolnavi prin disfunctionalitate
Comentariu beton!15
Da e adevărat ca sunt limitați profesorii dar exemplu tău e perfect și totuși nu se aplică . Eu ca părinte când merg la clasa lui fie mea care este a 2 a mă impun doar prin voce (sunt membru în consiliu școlii tocmai ca nu a vrut nimeni responsabilități ) și tot văd ca mă ignoră dar mai ridic o octava vocea și rezolv 😁
ȘI? la câte octave ajungeți?
Comentariu beton!25
@Liliana
La clasa a II-a, două octave, apoi crește rațional cu una
„Fie-ta” e a 2a la ce? Ca de tine m-am lamurit cu octavele ca esti prima p.oasta.
Da ,și eu sunt,dar sincer ce am văzut la ultima ședință mi-a lăsat un gust amar din partea directorului,toate cărțile erau alese așa că noi suntem umplutura,bani înapoiați guvernului ,și părinții dau bani din buzunarul lor pt cele.necesare la clasa,dezamăgitor,am fost plecata ,nu am dat un ban scolii…asta e alta poveste,ești ignorat in fața,sunt și profesori care înjură că mi e rușina mie sa scriu acele cuvinte…și copii sunt de vina dar și profesorii,respectul ți l câștigi ,chiar daca e greu ,copii trebuie să aibă respect de profesori,și profesorii să respecte elevi,sa nu i faci prosti la grămadă,nu vei mia fii ascultat de nimeni,când tu faci diferențe…scria cineva aici,una sa fii dascăl și alta sa fii profesor sau educator,trebe sa ai multă răbdare cu copii generației de astăzi,sa se știe de limite,principii…
Profesor de muzica, scriu acum imediat ce am iesit de la ore. Am vrut sa exemplific ceva cantand la cls a V-a. Nu am avut cum, am dat tonul si toti au inceput sa râdă? Habar n-am de ce, nu am voce de Golum. Restul orei a trebuit sa-i fac sa scrie ca la clasa a II-a, orice altceva era motiv de ridicat dij banca sau răs. Inainte cu o ora am avut la clasa a VIII-a. Am zis hai, astia sunt mari, nu mai au chef de materie, fac cu ei un fel de trecere prin istoria muzicii si le-am vorbit despre muzica bizantină vs muzica catolica. Cu exemple pe youtube, explicatii, corelari cu ce au facut la istorie. Absolut niciun interes, cat de mic, acolo…doar 5 min de curiozitate din partea lor doream sa vada cum era muzica acum 1000 de ani. Sa stie macar ca mai exista si alta muzica in afara de trap si manele. Si cand lipsa totala a curiozitatii se combina cu nesimtirea si nu proasta crestere, zic dezastrusoasa crestere din familie, e grav. Eu unul as face scoala facultatitva, oricum asa se face in acest moment. Copiii vin la scoala doar pt ca parintii nu au ce face cu ei acasa. Nu zic de toti, dar majoritatea asa vad scoala. Metode moderne, interactive, multidisciplinare? Cu cine, nenica?
Comentariu beton!114
Ok. Dar întrebarea era „de ce nu-i lăsați repetenți”. Sau măcar date notele pe care le merită. Aici e dilema. De ce tot trec clasa generații întregi de maimuțe ca astea pe care le descrieți?
Comentariu beton!12
Muzica si, mai ales, teoria muzicii in scoala generala mi se pare inutila asa cum se face, ca acum 30 de ani. Daca ar fi vorba despre muzica simfonica, de camera, gospel, rock etc despre evolutia muzicii, despre originea instrumentelor muzicale cred ca ar fi mult mai interesant. Si poate ca adolescentii ar fi mai implicati.
Sint atitea lucruri interesante care pot fi spuse la muzica, despre tonalitati si frecvente, despre vocea/urechea umana, care sint posibilitatile ei. De ce au existat castrati etc.
Cum se inregistreaza muzica in studio, cum se imbina pista vocala cu cele instrumentale…
Asa, 3 note pe portativ, cui ii pasa de ele?
Comentariu beton!27
Cu tot respectul, dar acest exemplu exemplifică de fapt de ce nu-i atrage materia. Muzică bizantină vs muzică catolică este un subiect de nișă. Chiar dacă abordarea este multidisciplinară, subiectul ales este nefericit.
Alt exemplu: la geografie, la clasa a 8-a, copiii au primit ca temă să transcrie în caiet un tabel din manual cu seismele din România din ultimele sute de ani. Când i-a ascultat pentru notă, i-a întrebat ce lungime are Dunărea, câte mile marine are lățimea mării teritoriale a României? Li se cere să memoreze informații care vor fi uitate la fel de repede cum au fost memorate și care pot fi accesate din câteva clicuri.
Alt exemplu: la chimie, tot clasa a 8-a, două ore au transcris în caiet norme de protecția muncii în laboratorul de chimie, asta în condițiile în care laboratorul de chimie există doar de formă, nu este nici dotat și nici bani de substanțe pentru experimente nu sunt.
Comentariu beton!29
Grea misiune aveți, la cat de dezinteresați sunt.
0
Nu doresc să jignesc pe nimeni, dar am 35 de ani și nici eu nu aș fi atrasă de nimic din ceea ce ați încercat să predați dvs azi. V-aș asculta din respect, dar nu m-ar interesa câtuși de puțin.
Ați încercat cumva să le vb pe limba lor? Să îi întrebați ce fel de muzică ascultă ei, eventual, că tot au toți telefoane, o oră să ls-o dedicați lor și genului de muzică, care le place? De acolo, puteați porni cu materia. De la ritmul muzicii de acum, și cumva, să o „amestecați” cu materia obligatorie de predat? Cu exemple de ambele părți, cu explicații și interes față de elevi?
Comentariu beton!20
Mda, pare că sunt singura căreia i-ar fi plăcut să participe la acel curs :))
Să mă ferească Dumnezeu să mă duc la clasa fiicei mele și să ascult ce muzică le place elevilor de acolo, ca să..vorbesc pe limba lor! Pe limba lor? Pe grupul de Whatsapp postează maimuțe care se masturbează, poze cu Hitler și Sosoaca, înjură și se acuză unul pe altul că sunt homosexuali, cum să vorbești pe limba ăstora?
În caietul de română al fetei am văzut o propoziție legată de un selfie, am luat manualul să văd despre ce e vorba și era o povestioară, în sine în regulă, dar apoi discuțiile pe marginea ei cădeau în derizoriu de-a dreptul! Apărea un fel de paralelă cum că și pictorii renascentiști făceau un fel de selfie-uri! Am crezut că scap cartea din mână. I-am explicat fiicei că pictorii respectivi erau talentați și munceau cu anii la picturile lor, care sunt impresionante și azi, și nu poți compara cu un jalnic selfie făcut să îl pui pe Instagram! Unde o să ajungem dacă vorbim pe limba elevilor când ei sunt la școală tocmai ca să învețe să folosească alt limbaj, să acumuleze informații, să își lărgească orizontul?
Comentariu beton!21
Dacă nu mă înșel, notele și procentajul de trecere se reflectă în gradul profesorului sau cam așa ceva. Deci nu vrei prea mulți repetenți pe raportul tău, pentru că „nu dă bine”. Atunci, probabil că ești parte a problemei. Cât despre celălalt regim, atunci era cam la fel, doar că nu era doar interesul personal, ci al școlii. Posibil să fie la fel și acum. Vine duamna directoare și trage profesorul de urechi, pentru că are coadă de părinți care nu înțeleg de ce odrasla semianalfabetă nu are medie de liceu bun. Apoi vine inspectoratul și întreabă ce e cu școala respectivă, că până să lași tu toți repetenții respectivi, era foarte bine cotată. Adică era bine cotată, pentru că elevii aveau note mari, deși nu meritau. Cerc vicios. Asa e liniște. Mai treci doi trei analfabeți, mai vin bonurile de vacanță și îți trece bubuiala din creier… Mare lucru nu s-a schimbat. Pleacă ai noștri, vin ai noștri.
Comentariu beton!27
„Daca nu se va face ceva curand in scoli(…)”
Îmi pare rău, dar m-am oprit din citit la reflexivul ăla.
Poate îmi fac răbdare mai târziu să citesc mai departe…
Comentariu beton!20
Exact. Impersonal. Să se facă ceva. Să facă cineva ceva. Cine? Poate totuși profesorii.
Și părinții mei au fost profesori. De mate. Nu știu să fi avut probleme cu elevii. Râdeau de cei care chemau dirigintele că nu făceau față. Și lăsau corigenți. Și repetenți.
Pe de alta parte telefoanele nu au ce căuta la oră. Dar nu te apuci să tragi de telefon, sa vezi dacă ești mai agil decât un puștan de 14 ani care are si „publicul” de partea lui. Furnizezi momentul vesel al zilei.
Dacă profesorii reușesc să fie uniți în fața direcțiunii pot obține sa se interzică telefoanele prin regulamentul școlii. Și da, nota pe care o merită copilul care nici nu este foarte conștient dacă Evora de chimie sau de engleză.
Comentariu beton!17
Sunt din sistem, dar învățător, cu cei mici nu apar asemenea probleme. Așa, superficial, se pot da câteva răspunsuri: regulamentul interzice folosirea notei ca sancțiune disciplinară, pentru asta se folosește media la purtare; nu-i lași repetenți pentru că îți complici programul din vacanța de vară cu corigența; nu-i lași repetenți pentru că prelungești cu un an sau mai mulți prezența în școală a unor surse de bătăi de cap; dacă numărul de elevi dintr-o clasă scade sub minimul legal există riscul desființării unei clase și, implicit, scăderea numărului de ore existente pentru completarea normei didactice. Cred că situația e mai complicată de atât, învățământul ar trebui să iasă din logica „treaba mea e să predau, treaba elevului să învețe”. Treaba noastră ar trebui să fie să atragem și să convingem elevii să învețe, ieșind dacă trebuie din tipare și constrângeri. În cazul concret de mai sus, colegul ar trebui să fie ajutat de consilierul școlar, de director, dar să se gândească și ce ar putea să schimbe la oră. Ar mai fi de discutat și de ce nu există camere de supraveghere în toate clasele – e o idee la care rezistența e mare și din partea profesorilor, din păcate. Șmecherii profită, găsești câțiva care se înțeleg să declare că ai lovit un elev sau ai atins nepotrivit o elevă și ajungi să dai cu subsemnatul de nu-ți mai trebuie învățământ…
Comentariu beton!47
Lăsați repetenți la greu. Simplu.
A scos telefonul la ore? Poftit să iasă din clasă și pusă nota 2.
P.S. Bine, din text reiese clar că acei „elevi” sunt doar o mână de imbecili și târfe proaste.
Că io le-aș sparge capetele unul câte unul e altă treabă.
P.S2. Domnișoara-n cauză trebuie rasă-n cap și obligată să vină la școală în haine de pușcăriaș, alea cu dungi și cu o bilă neagră de plastic legată de picior.
Cred că s-ar liniști după un an. 😈😈😈
Comentariu beton!17
Nu ai voie să îl dai afară din clasă! Dacă pleacă și își rupe gâtul pe undeva ,în timp ce tu îți vezi de lecție ( iese in stradă la magazin și îl lovește o mașină, se apleacă peste balustradă și cade pe scări etc. ) nu mai ești om liber, nu doar profesor…!
Comentariu beton!30
@Alma: nu am zis că trebuie să iasă din școală, ci doar din clasă. Va sta pe hol ca un boschetar. Simplu. Dacă iese din școală, EU anunț poliția. 😎
E ilegal sa îl scoți de la oră. Știu ca pare ireal, dar nu prea mai ai ce să le faci. Multe de zis…
Ipotetic, pui 3, iei legatura cu parintele si repeti pasii, dar apar presiuni de la parinti. In oras mic, te cam anxieteaza mai ales ca stii cu ce se ocupa unii. Plus, raman repetenti, te mai alegi cu ei pt un an, si nu o sa fie o experienta placuta pentru nimeni.
Pentru ce sa pui nota 3? Eventual va avea nota scăzută la purtare!
0
Vă las aici un mesaj de la o prietenă profesoară în marele Paris. Are peste 20 de ani de experiență și uite că în loc să predea materie trebuie să facă poliție și educație elementară. Care „7 ani de acasă” în epoca laissez-faire? Ce note proaste când a repeta (dacă părinții dau acordul scris pentru asta!) nu este nici o problemă? Ce rușine că ești repetent? Nimic.
„O sa fac un tabel im care o sa scriu: in ora nu mestec pixul, nu ma scarpin pe burta, nu.mi leg sireturile, nu ma uit la tavan, nu scot capu pe geam sau pe usa, nu pun de 10 ori aceeasi intrebare (stupida) , nu imi suflu nasul de 20 ori, nu zic Noroc cand stranuta ceilalti 23 de elevi, nu repet prostiile pe care le debitez cand profa mi a zis deja ca e gresita fraza / ideea mea, nu ma zgarii cu foarfeca, nu pun elastice pe cap sau in dinti, nu inhalez mirosul de pasta corectoare, nu imi pun pasta corectoare pe unghii, nu imi bandajez mainile cu scoci, nu pliez rigla, nu bat cu rigla in masa, nu ma joc cu mecanismul pixului, nu indes hartie in pixuri, nu imi infig creionul in palma, nu trag colega de codite, nu bag degetul in ochii colegei, nu ma balansez pe scaun, nu stau intors la banca, nu vorbesc, nu citesc Manga cand ne uitam la un video, nu fluier, nu stau cu gura deschida, nu ma scobesc in nas, nu tin mana la gura cand raspund, nu pleznesc cu caietul masa, nu arunc penarul pe jos etc”
Comentariu beton!18
Asta e ca și cum l-ai critica pe Conor McGregor ca „a dat tap” prea devreme în meciul cu Khabib. Dacă nu ai avut nicio luptă profesionistă de MMA, mai bine eviți să faci genul ăsta de aprecieri. Nu înțelegi ce înseamnă cu adevărat să fii într-o astfel de situație. Așa e și aici. Dacă nu ai fost TU cadru didactic, să vezi ce înseamnă cu adevărat să fii în fața acelor copii, să ai de-a face cu fel de fel de situații neplăcute, să-ți sară conducerea sau părinții în cap doar pentru că tu încerci să îți faci treaba… las-o mai moale. Pentru cei care au senzația că profesorii trebuie să facă față oricăror astfel de provocări, orice ar fi, nu am decât următorul îndemn: Ce-ar fi să deveniți voi profesori și să îi dați o șansă acestei meserii? Poate rezolvați voi aceste probleme. Se pare că unii nu se pricep așa bine precum ați face-o voi.
Comentariu beton!43
Ia vezi c-au mai comentat și profesori mai sus. Zi-le și lor cum e cu MMA-ul.
Din pacate scoala a ajuns o jungla. Intr-o ora trebuie sa ajung la sedinta cu parintii la clasa a 5-a. Ma grabesc acum, nu am timp sa detaliez situatia dar copiii sunt violenti unii cu altii iar mai nou si parintii se cearta intre ei. Profesorii nu mai fac fata, au inceput sa fuga, singurul instrument pe care il au e scaderea notei la purtare. Dar si aceasta se poate scadea doar daca parintii fac referate. Dar nimeni nu vrea „sa ii distruga viitorul” unui copil asa ca nimeni nu se foloseste de acest instrument . Sunt curioasa ce o sa iasa. Revin.
Comentariu beton!15
In primul rand nu inteleg de ce regulamentul scolii le permite elevilor sa aiba telefoanele cu ei in clasa. Ar trebui sa stea in dulapuri (daca exista), intr-o cutie langa catedra sau in ghiozdane, in toate variantele pe silent si fara vibratii.
In al doilea rand, desi sunt de acord cu repetentia, mi se pare ca ar trebui sa vina ca ultima solutie.
In al treilea rand, sunt de parere ca sunt cativa profesori care nu au cea mai buna pregatire – la o adica, ei sunt cei care ar trebui sa gaseasca metode de a atrage elevul spre invatatura si sa stapaneasca clasa, doar de asta au facut o facultate, cursuri de pedagogie etc. Sigur ca asta ar implica sa depuna ceva mai mult efort decat de a sta linistiti cu fundul pe scaun, dictand lectia monoton. Mai mult decat atat, ca sa ii lase repetenti, ar trebui sa faca niste eforturi si mai mari decat cele de zi cu zi – cursuri remediale etc Or, daca vrei sa rupi usa dupa ore, sa nu te strofoci prea tare, sa nu raspunzi la directiune, sa nu suporti posibile interactiuni cu parintii nemultumiti, ci vrei sa iti fie “caldut”, atunci nu iei masuri drastice care implica extra efort si timp din partea ta. Si, oricat ne amagim, parerea mea e ca mare parte dintre profesori prefera sa nu faca aceste eforturi. Sunt cativa profesori care se straduiesc, dar ei reprezinta “floarea cu care nu se face primavara”.
Se vede că nu vă pricepeți la învățământ! Tocmai la profesorii care stau cu fundul pe scaun prefăcându-se că muncesc nu sunt probleme cu elevii turbulenți, pentru că aceștia nu sunt deranjați, nu sunt solicitați să învețe, se uită liniștiți pe telefon, ca să treacă timpul și sunt asigurați că vor avea medii de trecere, dacă nu chiar bune la sfârșitul anului școlar, eventual doar pentru un referat copiat de pe net. Și chiar se întâmplă să promoveze, dacă nu e o disciplină de examen. În schimb, dacă ești profesor care vrei să îți faci datoria, devii dușman, pentru că ceri să aibă caiet, prezență la ore, participare activă, lecții învățate și scrise în caiet, teme făcute, să uite de telefon în timpul lecției pentru care te-ai pregătit din greu, dar scopul vieții lor este să treacă prin școală fără efort, dacă nu îi tentează să facă altceva în lumea largă. Scopul tău este să fie capabili să scrie măcar de un 5 la EN sau la Bac, dar unii nici măcar nu vor să se prezinte la examen, pentru că se poate intra la școala profesională și așa, iar Bacul e pentru ,,fraierii” care vor să intre la o facultate, nu pentru băiețașii care sunt absolvenți merituoși la ,,școala vieții „.
Comentariu beton!45
Nu știu dacă mai e de actualitate acum, dar când eram în liceu (anii ’80) dirigintele a numit șef al clasei, nu pe cel mai bun elev, ci pe unul care făcea box. Toate problemele, pentru că erau și atunci golani și vagabonzi, se rezolvau așa:
Profesor: – Șeful clasei, ai un minut să rezolvi problema (era gălăgie în clasă, se râdea etc.), dacă nu ai nota 3.
Nici n-apuca profu’ să termine ce voia să spună, că se făcea o liniște încât
și musca se oprea din zbor, plana precum un aeroplan. Așa că cel mai bine este (nu știu dacă s-ar mai putea acum) să-l responsabilizeze pe cel mai lider din clasă, pentru că orice clasă are un dur care strânge în jurul lui mai mulți elevii. Bine, erau alte timpuri
Toate cele spuse aici sunt rezultatul unui cumul de conjuncturi.Incepem cu geneza,familia , cei 0 – 7 ani de acasă valabili în toate timpurile istorice și în toate societățile,mai puțin în triburi.Continuam cu amestecul,gramada ,globalizarea,i nstitutii lipsite de autorite pentru ca sunt conduse de incompatibili cu functia,nepotriviti,aplicarea conjuncturala a legilor,un sistem bolnav formează oameni bolnavi prin disfunctionalitate
Am inceput clasa intai in 1991 cu un domn invatator. Daca am retinut bine, mai avusese 2 clase pana la noi, deci avea deja 8 ani la catedra. A fost sever (cred ca eram singurii care in prima zi de scoala dedeam testare la romana si mate) dar nu ne-a atins niciodata, deci a stiut sa isi castige respectul prin felul lui, nu prin violenta. Long story short a iesit la pensie si a vrut sa mai ramana in invatamant, initial. Dupa un timp a renuntat in urma unei altercatii, sau ce o fi fost, cu un elev. A zis ca decat sa faca vreun AVC mai bine renunta. Si daca nici el nu stia cum sa se poate cu copiii problema..
Comentariu beton!23
Daca eram in locul profului respectiv as fi facut si eu la fel ca elevii: deschis telefonul si filmat circul, apoi vizionat pe indelete cu conducerea si dat sanctiuni meritate. Nota 4 la purtare. Si as fi cerut ca telefoanele sa stea -inchise- pe catedra, intr-o cutie a telefoanelor.
Mihai, nu cred ca mai exista acuma sperietoarea cu seralul si profesionala, de unde si tupeul elevilor. Ca sa nu mai vorbesc despre pregatirea profesorilor actuali. Multi chemati, putini alesi.
Si mama era profa si venea uneori cu dureri de cap. Era la un liceu de baieti, cu profil mecanic, de asta erau multi baieti. Desi stia sa se impuna, o oboseau….
Insa da, atunci, inainte de ’90, erau sanctiuni: daca faceai galagie la ora, proful te dadea afara si iti punea absenta. La 80 de absente (anual) erai exmatriculat. Asta la liceu. La generala nu exista chiuleala. Mai lipseai o ora, doua, cu scutire.
Comentariu beton!21
Pentru mine, cea mai frumoasă meserie este cea de cadru didactic.
Faptul de-a trece prin așa ceva, ca profesor, mi se pare mizerabil.
Manelizarea României și decăderea ei, are legătură directă cu bătaia de joc cu care ați fost tratați în ultimii 30 de ani.
După părerea mea, i-aș lăsa repetenți pe toți. Normal, motivat. Și sigur merg în Instanțele de judecată cu Ministerul învățământului dacă sunt repercursiuni administrative asupra mea.
Sunteți grozavi în tot ceea ce faceți !
Pai in ziua de azi dacă rămâne repetent elevul e tot vina profesorului , că nu a știut să -l învețe, că nu s-a impus în fața clasei…basca consiliul profesoral -cum sa lase repetenți că le scad indicatorii pe școală. Se uită că educația incepe acasă, că amărâții aia de profesori sunt strânși în menghina – de către elevi, de către părinți , de către superiori. Nu au nimic care să-i protejeze, legea și societatea tinde să dea crezare ,,minunilor” și nu profesorilor…
Comentariu beton!24
Cred ca au scris foarte multi acelasi raspuns, nu se mai lasa repetenti pentru ca strica statistica. Cum directorul e pus politic, tot politic poate sa dispara. Se stie ca la stat nu poti fi dat afara decat de altul din interior, poti fi cel mai prost din curtea scolii, daca pupi u de trebuie ai locul asigurat. Sa nu mai zic ca mulți profesori nu sunt titulari, ca poaturile sunt ocupate de idioti care se fac președinți.
Nu voi cere niciodata cuiva sa isi sacrifice paine de dragul dreptatii. Nu toata lumea e facuta pentru asta. Sunt oameni care asa sunt clădiți, d-aia mereu o revoluție pleaca de la câțiva curajosi, ca desi multi gandesc la fel, putini sunt dispuși sa se sacrifice pentru o cauză.
Comentariu beton!15
Prietena mamei mele, plecata de la liceu de top din București, în anii ’80, în Israel, a dat cu ochii de problema copiilor care mestecau guma și stăteau cu picioarele pe banca, cu parul vopsit în toate culorile curcubeului. Soc și groaza!
35 de ani a predat la liceu și a plâns toată scoala când s-a pensionat.
Romania e sat fara caini, se vede peste tot, e jungla oriunde întorci capul.
Se va întâmpla ca în sectorul medical, se angajeaza toată lumea la privat, multa munca dar civilizat și vor rămâne marii profesori la marile licee, în rest „ura și la gara”.
Din presa franceză..
https://www.lepoint.fr/societe/un-professeur-sur-deux-est-victime-d-une-agression-au-cours-de-sa-carriere-23-02-2023-2509799_23.php
Sunt și școli unde e disciplina, seriozitate. Altele cu copii cu probleme. Mă mai cheamă la ședințe cu părinții să traduc. Mă mai cheamă și primăria. Printre altele : vreun cuțitaș la școală, bătăi, furturi in afară școlii, dat foc pe la containere de gunoi, stricăciuni in blocuri.
S-a ajuns și la judecătorul pentru copii. Unii copii au fost plasați pentru că părinții nu se ocupau de ei.
Comentariu beton!12
Ciudată zi pentru această postare. O sa- ți explic de ce.
După ce m- am stresat să priceapă niste probleme care se dau la examenul de maturitate. Am scos toată clasa la tabla cat să priceapă. Am dat test.
Greu testul.
Cea mai mare nota 6.
Testul este un feedback și pentru profesor. . Deci, chiar daca eu aveam impresia că au înțeles…nu au priceput.
Și după prima ora( liceu slab , de București) auzi…o rezolvăm și scăpăm.
Mă duc ora viitoare și le transmit că există 2 modalități. Nu mă implic și toată clasa are 5 ( eu nu sunt călcată de o mașină- cum au pățit ultimii 3 profesori) sau facem că mine. Nota e nota.
Chiar sunt curioasa de rezultat, dar e prima dată când îmi este frica.
Tu compari generațiile de acum 20 de ani cu cele de acum. Nu este așa. Este o dinamică care se simte in învățământ foarte mult.
După ce le explic variantele , o să aibă varianta exprimării punctului de vedere anonim.
Majoritatea o să decidă, dar nici nu mă vreau călcată de mașină că ultimii 3 profesori .
Comentariu beton!18
Mi se pare un pic exagerat să spuneți că au fost călcați de mașină trei profesori. De către cine? Să aibă elevii respectivi părinți așa bazați, îi duceau la privat, se prefăceau că le fac home schooling si le cumpărau diplomele, le cumpărau școală! sau, și mai bine, li se rupea de școală, că oricum erau mai presus de orice. Chiar ar trebui să cred că azi cineva dă peste profesori cu mașina (peste 3!) Pentru note? Tot incerc sa îmi dau seama ce interes ați avea să creați o asemenea panică în profesori. Eu nu cred o iotă
0
La intrebarea profesorului „Dar tu de ce vii la scoala, nu ca sa inveti?” raspunsul elevului este „Pentru ca ma trimit parintii la scoala ca este obligatorie. Altfel nu as veni. N-am chef de scoala, nu vreau sa invat” 🙁
1.În pandemie, la cel mare, profesoara de biologie a stat fără probleme două săptămâni fără să predea pentru că nu avea cont pe Adservio.
2. Tot la cel mare, cea de matematica nu a intrat o săptămână pentru că o bătea tehnologia. Scuza ei, eu sunt plătită să predau nu să învăț să folosesc calculatorul.
3. Tot aia de mai sus, a fost singura care se termina anul școlar și nu avea nimeni în catalogul de pe Adservio vreo notă la matematică. Scuza, ea s-a făcut profesoară să pună notele în catalog cu stiloul.
4. Profesoara de istorie vine îmbrăcată cu pantaloni care stau să crape pe ea. A trebuit să o fac pe părintele gospodar de trei ori și era totul atât de strâns pe ea că se vedeau în detaliu buzele de cămilă. Am întrebat-o dacă s-a îmbrăcat așa pentru că știa o să vină un mascul maiestuos, adică io. A negat și atunci am întrebat-o dacă tot vine în clasă la unii de clasa a 8-a, îmbrăcată așa, poate vrea să bea un suculete cu fi-meu.
5. Învățătoarea celui mic, clasa a 3-a este exact ce trebuie să fie un cadru didactic. Este ultima clasă pe care a luat-o și apoi iese la pensie. Din nefericire.
Punctele 1,2,3,4 pot avea o reală autoritate sau ar avea loc într-un sistem de învățământ serios?
Comentariu beton!17
Da, am trecut prin experiente similare in pandemie.
Profesori care nu si-au dat deloc interesul versus unii care chiar nu au vrut sa piarda copiii timpul si sa ramana cu materia nepredata si neinvatata.
De exemplu profesoara de sport chiar a facut ore in pandemie (si a profitat pentru a transmite niste notiuni de anatomie si fizica despre functionarea membrelor, muschiilor si articulatiilor precum si structura unui antrenament, etc. ) iar invatatoarea celei mici, desi la inceput era total paralela cu tehnologia, in nici doua saptamani s-a pus la punct (ne-a intrebat, a incercat, a citit pe net) si au facut ore aproape normal cu implicarea si participarea tuturor, ba chiar s-a folosit de mediul digital pentru a „imbunatati” orele cu filmulete, prezentari si altele. Deci cine vrea poate !
Exemple negative nu va mai dau pentru ca, din pacate, sigur v-ati lovit si voi de ele.
Ce mizerie de comentariu. Atâtea detalii doar că sa va iluzionați că respectiva s-a îmbrăcat așa ca să vă impresioneze? So daca ar fi așa, cui îi pasa de dumneata? Care este concluzia, că profesorul despre care e vorba in postare purta pantaloni mulați? Sunt multi profesori care nu își merită titulatura, dar generațiile de copii de astăzi sunt sub orice critica, și asta nu are legătură cu hainele pe care le poarta profesorii sau cu priceperea lor la tehnologie. Pentru că, ce se vezi, se confruntă cu aceleași probleme și profesorii bătrâni, și cei tineri, și cei cu haine mulate, și cei cu fuste largi (inclusiv preoții :))))
Comentariu beton!13
@Miaiela, ești tare tristă! Bine că nu ai citit comentariul lui @John Temple 😜
Parere NEavizata … dar de la unul care a cochetat cu ideea de sta la catedra.
Adica rupt capul cu invatatul in facultate, master si, la final 2 oferte de la doua catedre diferite din facultate sa fac doctoratul si sa raman in universitate. Pe doctorat pana la urma l-am facut dar intre timp mi-a trecut cu profesoratul pentru ca vedeam pe zi (an unversitar) ce trecea cum se ducea ulii de suflet RESPECTUL ala al elevului/studentului vizavi de omul care statea la catedra. Si pentru ca din primul (potential) salariu la catedra am constatat ca nu mi-ar fi ajuns banii nici sa pun benzina sa ajung la munca 20-22 zile/luna. Vorbim de perioada 1999-2003.
Sa nu fiu inteles gresit – in scoala generala si in liceu cred ca am fost in top 20% in generatia mea la golanii, chiulit si toate prostiile pe care le face orice adolescent normal – nu-s vreun „sfant” si nici nu am vrut sa par asa vreodata. Dar, oricare ar fi fost golania sau subiectul, totul se oprea la prima confruntare serioasa/schimbare de ton a profesorilor. Exista, in orice scoala/liceu, o „linie rosie” care pur-si-simplu nu putea fi incalcata. Ca elev, daca o incalcai, incluziv golanii scolii te considerau ultimul „gunoi”. Nu mai vorbesc de parinti, daca afla tata de vreo golanie sau ajungea sa-l cheme dirigintele la scoala … nu numai ca nu-mi lua apararea (gen „urgente” cu telefonul) dar treaba era belita! Si ii suna imediat si pe ceilalti 2-3-4 prieteni ai mei cu care faceam toate porcariile pamantului si o beleau si aia urgent. Linia asta NU MAI EXISTA acum.
Pai aveam (si ii stiam bine, ca ma mai amestecam printre ei) niste golani-golani adevarati, din aia care ulterior au facut toate nenorocirile pamantului si au umplut puscariile. Dar reflexul acestor golani cand ajungeau sa fie fata-in-fata cu o corigenta/repetenta era sa „calce frana” si sa-si revizuiasca atitudinea, macar o perioada. In liceu spre exemplu – pentru ca eu si inca 2-3 colegi „vorbeam” atat limba profesorilor cat si pe cea a golanilor – golanii respectivi veneau la „mediatii” la mine sau la alti colegi (in functie de materia la care riscau corigenta/repetenta) si invatau acolo cat-de-cat, mai de mila, mai de sila, dar INVATAU ca sa treaca clasa, alta scapare nu aveau. Dar eu nu am auzit pe niciunul vreodata cu o idee de genul il rup cu bataia pe profesor sau ii tai cauciucurile sau ii zgari masina sau alte kkt-uri. Bai, dar NICIODATA!
Din ce povesti am citit mai sus, am vazut de minim 4-5-6 ori ca discutia s-a dus in zona amenintari/vandalism/loviri sau alte violente.
Majoritatea oamenilor care alcatuiesc societatea noastra – parinti, elevi, profesori, in egala masura – are astazi un singur scop/reflex: sa INCALCE / EVITE legea, orice ar insemna asta, orice riscuri ar implica asta si indiferent de consecinte. De ce? Pentru ca „se merita”, deoarece astazi e FOARTE probabil sa „ramani cu prada” unei ilegalitati si PUTIN probabil (spre DELOC) sa se aplice legea, orice lege. Si, daca se aplica, existe metode/bani/spagi/influente la care se poate apela ca sa se ocoleasca urmarile legale.
Cred ca nu mai e nimic de comentat!
Comentariu beton!51
Se pleaca de la premiza gresita ca toti copiii merg la scoala ca sa invete. Evident, sunt cativa care chiar merg sa invete, dar cei mai multi nu. Pentru a avea succes in educatie eu vad urmatoarii pasi:
1. instalare camere video de inalta calitate cu sunet si inregistrare pe 12 luni cel putin. Stiu ca multor profesori nu le convine. Cel putin 2 camere in fiecare clasa, sa prinda si fata si spatele salii. Si evident, multe camere pe holuri.
2. clasa are nevoie de liniste, in primul rand. Nu poti face lectii in zgomot. Orice elev care deranjeaza clasa sa fie trimis intr-o sala de detentie si tinut pana vin parintii sa-l ia. In timpul detentiei sa fie pazit de gardieni, fara telefon, fara muzica, fara jocuri cu alti colegi. Si sa nu fie profesorii responsabili sa identificie elevii zgomotosi, ci o persoana care supravegheaza camerele video. Adica sa nu poti da vina pe profesor, exact ca la sistemul automat de amenzi din parcarile capitalei. Ca sa nu fie loc de negociere.
3. orice copil trebuie sa stie de frica si de consecinte.
4. Educatia cu blandete cum sustin unii are efect doar la varste foarte mici. Clasele 6-7-8-9 au hormoni si nu le pasa de blandete, ci doar de frica si de anturaj.
5. Sistemul de detentie in timpul si dupa ore cred ca ar avea cel mai mare efect.
Nu este normal ca profesorii sa asigure linistea in clase si nici sa faca politie.
Comentariu beton!46
Clasa a IX-a. Seful clasei, ales democratic, a incercat o gluma cu un coleg alergic (despre a carui situatie stia), provocandu-i șoc anafilactic.
Tatal agresorului, care isi recunoscuse fapta, ne-a spus ca exageram si ca e vina scolii ca nu i-a invatat pe copii despre socul anafilactic. Părinții fusesera informati despre problema medicala. Ah, și „gluma” s-a intamplat de 2 ori.
0
In Occident elevii sunt tot asa ca la noi, obraznici si galagiosi dar aici exista ajutor real pentru profesori. Parintii coopereaza, alte cadre didactice sar in ajutor iar directorul este un fel de tartor ce-i baga in boala pe toti, ca de obicei sunt angajati niste tipi hotarati si experimentati in ale invatamantului. Politia intervine, socialul la fel daca se ingroasa gluma. Pe urma se apeleaza la asa numitii „asistenti” de profesor si in clasa e mereu profesorul ce preda materia in liniste si 1-2 asistenti ce au grija ca sa fie ordine in clasa si ajuta elevii care au nevoie de extraajutor cu lectia. Asistentii sunt studenti, absolventi de liceu si chiar persoane ce au lucrat in alte domenii si toti trebuie sa detina o cultura generala si sa stapaneasca binisor o materie sau mai multe ca sa fie de ajutor real elevilor si profesorilor. In plus, toate scolile au curator, adica un absolvent de facultate de stiinte sociale a carui munca este sa se ocupe de elevii cu probleme de atitudine ca de ex bullyingul impotriva colegilor si al profesorilor. Exista si psiholog. Pentru elevii cu greutati de concentare, cu diagnostice ca adhd, autism, se adapteaza programa scolara si sunt angajati asistenti de profesor cu ceva pregatire despre diagnosticele amintite.
Cum ziceam, si pe aici elevii sunt obraznici, distrug prin clase mobilier, se cearta, se filmeaza, asculta muzica „interzisa”, se bat dar profesorii nu se lasa intimidati, sunt duri prin limbaj si atitudine si ii pun la punct pe zanatici fara sa-i taxeze la note si fara sa ia atitudinea elevilor ca pe o insulta personala, dupa ce se potolesc spiritele, se rade si se glumeste.
Comentariu beton!23
Sa nu uit inca un lucru ce este de ajutor si elevilor si profesorilor de pe aici si la invatatura si la disciplina si poate fi de folos si la noi. Ca e bine sa cautam solutii la probleme. Elevii ce nu tin pasul cu predarea sunt adunati si impartiti in grupuri de cate 4-5 si de 2-3 ori pe saptamana au lectii separate cu un profesor ce le explica pe intelesul lor materia la care au greutati.
Comentariu beton!13
Exact. Si ca sa adaug, cel mai important lucru e ca orice copil incepe scoala la 4-5 ani. Nu ajung profesorii brusc sa isi dea seama ca e un copil cu probleme la 14 ani!
E expresia unui sistem disfunctional ideea asta ca elevii trebuie pedepsiti. Intrebarea este unde au fost profesorii, psihologii scolari, protectia copilului cat a crescut copilul problema, de la 5 la 14 ani? Ce facem acum cu cei care au probleme acasa si incep gradinita, clasa 1-a?
Unde e sistemul de support educational al profesorului, psihologul profesorului, asistentul profesorului, doctorul de medicina muncii si sindicatul ?
E inspaimantator numarul de comentarii care prezinta doar pedeapsa elevilor, intr-o forma sau alta, ca o solutie. Si chiar si articolul prezinta ca fiind o solutie „excelenta” profesorului, singur, fara suport, un fel de erou mitic, care daca ar fi mai bun se descursa singur.
E bine sa vedem ca nu e bine dar ar fi mai bine sa vedem solutiile reale, alea care inseamna implicare, efort, vot si schimbari legislative.
@alexnicolae Cum ziceam, profesorii de aici nu sunt niciodata singuri cu elevii, incepand cu cele mai mici clase si incluzand liceul, sunt mereu ajutati la ore de pomenitii asistenti. Unii asistenti au doar rolul de a potoli elevii belicosi pentru ca inspira respect doar prin prezenta.. musculoasa, restul ajuta explicand lectia si lucrand cu elevul. Eu cred ca modelul asta ar ajuta si la noi pe toata lumea. Pe urma, elevii sunt implicati si ei in formarea programului scolar si de activitati iar ideea ca pot influenta mersul lucrurilor ii face mai cooperanti si mai interesati de lectii.
Bineinteles ca nici modelul asta nu functioneaza perfect, chiar si cu ajutorul pomenit materia nu ajunge la toti elevii, statul este zgarcit cu resursele si atunci pentru o parte de elevi, viata devine mai grea. Exista si aici mentalitatea ca cineva trebuie sa faca munca de jos. Din pacate. Tot felul de teorii sustin asta, ca asa functioneaza lumea de azi, tot ce aplicam trebuie sa aiba sprijin in lege, in teorii stiintifice. Ce mai conteaza ca se ajunge la alte lucruri, la discriminarea individului, de exemplu.
Din pacate, un profesor care face asta e chemat la inspectorat si i se explica: notele proaste ale copiilor sunt un esec al lui ca profesor. Ca sa nu mai spun ca nu mai e voie sa se corecteze cu rosu. Traumatizeaza copilul. Trebuie verde, care e mai linistitor. De parca in tara asta trebuie sa iasa toti doctori si avocati si nu mai e nevoie si de cineva care sa puna panselute in rond la giratoriu, sa ne bucure ochii.
Comentariu beton!22
Din păcate, un profesor care trebuie sâ dea note proaste ca să țină elevii în frâu, chiar a eșuat dpdv al profesiei. Atâta timp cât există chiar și un singur cadru didactic care este respectat la acea clasă de copii problemă, înseamnă că ceilalți 5-6 profesori sunt doar atât: profesori.
Sunt profesor de 28 de ani si a patra generatie de cadre didactice in familia mea. Din pacate, dl. profesor citat are dreptate. A merge la scoala pe care mi-am ales-o in urma unui concurs de titularizare, scoala unde mi-am dat gradele didactice cu niste elevi minunati, unde colectivul din cancelarie imi era a doua familie, scoala pentru care am facut un masterat de management educational si unde am fost director (pana cand a trebuit sa semnez pentru un carnet de partid si am renuntat), acea scoala nu mai exista. Nu am probleme in a-mi gestiona colectivele dificile, dar umilinta si frustrarea cresc de la zi la zi. Comparatia intre eleviii de acum 20 de ani, de acum 10 ani si cei aflati acum pe bancile scolilor nu este echitabila. Dispretul fata de orice are legatura cu scoala ce li se citeste pe fata, usurinta cu care mint, lipsa celor 7 ani de acasa, inexistenta oricarei sanctiuni reale, influenta retelelor sociale in vietile lor, dependentele de tot felul sunt cateva caracteristici ale acestei generatii. Dar cireasa de pe tort (a se citi coliva) a fost in aceasta toamna darnicia onor guvernantilor nostri in prag de alegeri: stiati ca un procent de 30% din efectivul oricarei clase din Romania primeste bursa DE MERIT? Nu conteaza ca e o clasa de semianalfabeti, cu certificat de CES (obtinut pe banda rulanta si pentru care parintii iau bani si nu putini), iau bursa! Doar sa fi trecut clasa si sa aiba 10 la purtare. E aberant sa ia 30% din eleviii acestei tari bursa de merit in conditiile in care 42% din aceeasi elevi sunt analfabeti functionali! Sa nu uitam si de bursa sociala. In scoala mea 45% din elevi sunt din familii monoparentale „pe hartie”, deci bani la greu!
Ne sinucidem ca natie prin dispretul acordat invatamantului. Eu mai am 12 ani pana la pensie si sunt constienta ca va fi si mai rau, acesta este doar varful icebergului.
Comentariu beton!46
Doamne, și eu care toată facultatea aveam medii măricele, și ma gândeam “dacă iau și eu bursa sa îmi cumpăr cine știe ce prostie îmi doream”, și ma ofticam când vedeam ca sunt n colegi care iau burse sociale dar ei aveau ultimele telefoane, și nu mai rămânea buget pt cele de merit și nu mai apucam sa iau… apoi am renunțat sa mai sper 😂
Nu pot sa înțeleg… “pe vremea mea” bursa era 200 de lei pe semestru si trebuia sa ai media peste 9.50 ca sa o iei
Acum toți șmecherii sunt plini de bani si fraierii muncesc pe brânci si tot nu au, in orice domeniu, si la școala, si la munca
Comentariu beton!14
Cred ca totuși treaba cu CES e puțin mai complexa de atât. Iar banii pe care îi primim nu acopera nici jumătate din terapiile (logopedie, kinetoterapie, etc.) de care are nevoie fiul meu pentru a avea o viață cât de cât normală.
Profesorii au educat generatia trecuta, generatia de astazi si vor educa generatiile urmatoare. Rezultatele educatiei generatilor trecute le vedem astazi.
E ciudat sa zica profesorii – noi am fost mai buni in trecut, scoala a fost mai buna in trecut si rezultatul acelei educatii a fost o generatie cu probleme care voteaza mai putini bani pentru profesori, care nu crede in educatia de stat „cum se facea pe vremuri”, si care produc copii cu probleme.
Dv credeți că seamănă școala de acum cu cea din urmă cu 10, 20, 30 sau 50 de ani? Cei pe care i-ati dat de ex erau derbedei în stradă, dar o doză de reținere tot aveau față de profesor. Nu știu dacă mai există un învățământ mai defectuos în vreo țară. Avem elevi turbulenți și care nu deschid vreodată o carte sau un caiet și trec clasa, avem elevi care învață cu seriozitate și elevi cu 10 la geografie care nu știu continentele, avem elevi care nu pot scrie, nu pot citi și nu pot pronunța cuvântul maghiari, pt că nu știu grupul de litere ghi, și au bursa de merit etc etc etc. Elevi de clasa a VII a. Da, dar elevul de clasa a VII a bea și fumează, elevele de clasa a VII a fac sex si se uită prin profesor.
Comentariu beton!27
Consider că este vina profesorului/învățătorului dacă un elev de cl. a IV-a, să zicem, nu știe să scrie sau să citească corect. Eu, ca părinte, exersez cu el acasă, îi arăt, îi expli, îi dictez, îl corectez, dar niciodată nu pot corecta o deprindere care a fost repetată de „n” ori la școală și, niciodată corectată de către învățător. Băiatul meu mijlociu, este în clasa a III-a. Știe să citească și să scrie în lb română și maghiară, nu perfect, dar, din fericire, fără multe greștli gramaticale. Însă, scrisul și așezarea în pagină/caiet este dezastruoasă. Până în cl a II-a a avut o învățătoare care efectiv nu și-a dat interesul, nu a corectat dacă a văzut că literele nu le scrie corect, etc. Eu, acasă, degeaba am încercat: răspunsul mereu a fost: învățătoarea a zis că e bine cum am scris. M-am luptat și încă mă lupt cu morile de vânt. Acasă, stau mereu lângă el la teme, îi atrag de fiecare dată atenția dacă ceva nu este ok, dar e greu să dezveți un copil în 2 ore de un lucru învățat în 5.
@ Timmy, un copil de clasa a II-a nu stă 5 ore la școală și în alea în care stă, nu scrie non stop. Și profesorii ar putea spune că nu pot să dezvețe în 2-3 ore ceea ce învață (sau nu învață!) un copil în orele în care stă acasă. La fiica mea în clasă singurii copii care nu știu să scrie sunt cei de care părinții nu se preocupă. Scrisul și cititul nu se dobândesc doar in timpul orelor de curs! Au avut toți aceeași învățătoare, unii scriu corect, au vocabular vast, citesc cu plăcere, alții scriu doar pe Whatsapp, agramat și cu trei emoticoane la 2 cuvinte.
Am predat 34 ani limba română și limba franceză până în 2013. Eram genul care predă în liniște absolută și se ține de cuvânt si la promisiuni, și la pedepse( nu contondente).Mi se spunea ” diriginta general” , dar mă simțeam jignită. Cu copiii trebuie sa fii ferm, dar și cu părinții. Și directorul trebuie să fie de partea profesorului, spre binele copiilor! După ce am citit comentariile…îmi pare bine că m-am pensionat!
0
Comentariu beton!19
Stau lângă o școala generală de unde zilnic ies copii care urla ca vor țigări, urla înjurături, vorbesc despre “ce îți faceam dacă nu era ma-ta acasă” și tot așa.
Și zilele trecute ii spuneam jumătății: Auzi, tu crezi ca am îmbătrânit? Ca mi se pare ca suntem total pe langa toți copii ăștia din ziua de azi, nu pot sa ii înțeleg și încep sa cred ca am rămas noi in urma și de aia mi se pare ciudat
Avem 25 de ani amândoi 😂
Nu, nu am îmbătrânit de nu mai înțelegem noua generație, sunt ei prea sălbatici fata de cum am fost noi!
Comentariu beton!18
Sunt la fel, doar că noi am uitat. Mă uita la copilele astea machiate, aranjate și după ce scap un: vai, dar e prea devreme, îmi aduc aminte că și eu mă machiam la 14 ani, aveam și iubit, am mai și fumat pe ascuns, câte și mai câte.
Ps: am 35 de ani
@Timmy, sincer chiar nu cred ca sunt la fel.
Sunt de acord, și eu la 14 ani vorbeam cu un băiat mai mare ca mine, ne plimbam de mana prin oraș, dar nu țin minte sa îmi fi spus vreodată “ce îți faceam dacă nu era ma-ta acasă” – nici nu era in discuție ca vreunul din noi sa meargă la celălalt acasă. Pana și conceptul de relație era privit diferit de noi, care atunci eram copii…
Și eu la 14 ani fumam pe ascuns, îmi faceam unghiile cu oja – in weekend și in vacante, aveam fond de ten și creion dermatograf, pe care le foloseam când ieșeam in oraș, știam ca la școala nu am voie – eram trimisa la baie sa ma șterg. Dacă era cineva îmbrăcat mai neadecvat era apostrofat de fiecare profesor și decât sa intri in pământ de rusine la fiecare ora mai bine erai in regula.
Aveam alt bun simt, cu toții, indiferent de familiile din care proveneam, aveam alt respect și alta rusine fata de profesori indiferent dacă erau sau nu profesori pe bune sau cu pile… și pentru adulti in general – țin minte și pentru doamna de la chioșc cu care chiar dacă toată lumea ii vorbea la per tu, exista respect.
Și noi faceam poate lucruri neadecvate pt vârsta noastră, dar eram conștienți ca suntem intr o societate in care trebuie sa ne respectam atât noi intre noi cât și pe adulti indiferent ca erau profesori sau femei de serviciu in școala!
Rămân la concluzia mea, ca in ziua de azi diferența o face ca având acces la atâtea surse greșite de “inspirație” – prostituate milionare, dealeri milionari, pesti milionari, care nu știu sa scrie și sa citească, dar cărora legea nu le face nimic, le oferă copiilor un exemplu de cale ușoară spre succes, și atunci de ce ne trebuie respect și școala când oricum e ușor sa faci bani și sa ai o viața buna? Deci, lor le e ok sa fie sălbatici și sa nu ii intereseze de nimic pentru ca oricum și cu școala, și fără școala, știu ca vor avea ce vor de la viața. E greseala in primul rând a părinților ca au acces la toate aceste “surse” greșite, ca nu se ocupa sa le explice ce e bine sau ce nu e bine, ca poate chiar părinții lor fac parte din aceste categorii expuse mai sus si atunci e clar ca e o cauza pierdută.
Și noi am avut acces la internet când gândirea era încă vulnerabila și ușor de influențat, hi5, Facebook, YouTube, dar părinții fiecăruia au fost preocupați de ce face copilul pe net, cu cine vorbește, cu cine iese, ce discuții are, lucruri care in ziua de azi mi se pare ca prea rar se mai întâmpla… ca domne bate copilul din picior ca nu are intimitate – ce intimitate la 14 ani? Poate doar la baie… părinții ii invata ca au drepturi, ca așa vrea copilul, ca altfel se supăra copilul și suferă… poftim??
Profesorul ce sa mai facă in situația de fata dacă copilul deja vine la școala cu aceste exemple eșuate in viața? Cum sa îl învețe profesorul sa respecte dacă copilul nu da doi bani pe aceasta valoare pentru ca așa a crescut și a văzut?
Toți factorii sociali adunați la un loc s au schimbat de atunci și pana acum și au un rol important – pana și cei care acum sunt adulti sunt mai sălbatici decât adultii de acum 10-15 ani, deci ce așteptări sa avem de la copiii lor?
”Am facut o facultate, am invatat atat de mult ca sa ma duc la un loc de munca unde un copil de 13-14 ani isi bate joc de mine si eu nu pot sa ii fac nimic?”
Poate că sunt rău dar dacă este prof de religie io țin cu elevii ”posedați”.
Ăăă, am sărit peste:
Probleme au mai fost la aceasta clasa, nu doar la ora mea ci si la alti profesori sau in pauze, parintii chemati la scoala dar depasiti de situatie. Ridicau din umeri si spuneau „nici eu nu mai stiu ce sa fac cu el” sau „asa face si acasa”. Politia a fost chemata de cateva ori la scoala in urma unor incidente dar a ramas la stadiul de constatare.”
Scuze.
Nu mai sădiți neîncredere în ce spune, cu patos, profesorul respectiv!!!
Vreți să aflați de la sursă? Rugați un profesor să vă invite la o lecție deschisă!
Până atunci, credeți ce vă spune omu’.
0
Cer pe această cale uniforme elegante și decente.
Băieții, tuns scurt și fără telefoane la ore.
Fetele, ne machiate, ne rujate, ne pudrate și cu fusta sub genunchi. De asemeni, fără telefoane la ore.
Am fost în Anglia. La o școală de la țară toți elevii aveau uniforme.
La un liceu din Cambridge, la ieșire pe poarta școlii toți elevii aveau uniforme.
Comentariu beton!14
Doamna Vasilescu era o doamnă și o iubeam toți. La alți profesori, comentam uneori/deseori. Teribilismul vârstei. Dar era ceva cu doamna Vasilescu, ce nu avea nimeni. Când am predat, am ales să predau la liceu și am ales bine, colegele care au ales să predea la gimnaziu, plângeau de nervi. Acum douăzeci de ani, copiii de generală erau exact ca cei descriși mai sus. Nu am mai predat niciodată ulterior, sistemul de învățământ din România este groaznic. La mulți ani după ce-am terminat studiile, m-am întâlnit cu un fost profesor de la facultate care mi-a spus că acceptă toți studenții, chiar și pe cei care nu știu să scrie corect fiindcă altfel pierd fondurile financiare. Acei studenți sunt acum profesori. Alții nu sunt. Iar cei cu har se pierd, pleacă în depărtări.
Din pacate…situazia nu e roz…noul sistem:nu attinge in nici un fel da roade…paguboase zic eu.si nu doar in Romania…si aici in Italia e cam la fel…au ideea de drepturi?(care?),protectia copilului,etc,etc.ideea e ca se ajunge in situati hilare ca sa nu zic paradossale,cand profesorul cere aprobarea elevului…am ajuns la treapta de jos.
Adevărul e undeva la mijloc. Nu toți copiii sunt ok, dar nici toți profesorii. Nici pe „vremea noastră” nu erau toți profesorii buni, dar noi eram dresați cu bâta și făceam ciocul mic. Ei nu mai sunt așa. O problema este presiunea pe care directorii o pun pe profesori să nu dea note prea mici să nu afecteze „blazonul” școlii. O altă problema sunt profesorii incompetenți care sunt protejați tot de director, pentru că au pile sau din principiu, corb la corb etc. Dacă directorul și-ar face treaba și ar fi corect atât cu elevii cât și cu profesorii s-ar mai salva ceva. Dar majoritatea bagă mizeria sub preș. In concluzie, peștele de cap se-mpute.
Oho, să vedeți cum e la școli de fițe!
Sper sa nu mi se întâmple asta, da’ vin pe 3 cărări acasă. Doar dacă ești în domeniu poți ști și înțelege cam cum e și cum s-a ajuns. Și cât de nasol se va mai face…
Ideea de a lasa un pusti cordit repetent pentru ca face chestii teribiliste e complet aiurea. Voua vi s-ar parea normal sa fiti concediati pentru ca ati trecut pe galben ca fotbalistul Ciprian? Nu ar fi normal sa pedepsim abaterile disciplinare cu masurile prevazute de regulamente pentru acele abateri si sa evitam transformarea actului didactic intr-o pedeapsa sinistra (cum e de multe ori)?
E usor sa fii tortionar cu cartea in mana intr-un sistem in care sunt prea multe materii si prea prost structurate. Orice elev poate fi o victima a unui profesor scelerat. Sa ridice mana cine nu a avut macar unul din asta in scoala.
Scoala nu trebuie sa fie nici despre blandete cum zice profa’ dar nici despre teroare cum ar vrea ea. Imi aduc aminte ca aveam colegi care pareau mai mult morti decat vii inainte de inceperea unor ore. Uneori nu ii vedeam pentru ca eu eram unul dintre ei. Cand mai aparea un mitocan care ii dadea cu tifla unei idioate de biologie (scuzati pleonasmul) era o gura de aer proaspat.
PS. profii de materii din astea nedigerabile sunt ca functionarii de la ANAF. Stiu ca toata lumea ii uraste si i-ar vrea morti si cumva chestia asta ii transforma in fiinte inferioare.
La polul opus sunt oamenii aia care isi iubesc meseria si isi respecta elevii si orice cacat ar preda (poa’ sa fie chimie sau latina) fac lumina in jurul lor.
Am încercat să citesc marea majoritate a comentariilor și cumva, am înțeles de ce nu se lasă copiii repetenți. (Că tot mă întrebam și eu asta).
În schimb, mi s-a părut interesantă predarea materiei de către profesorii care au parte de acești copii priblemă. Și, cu regret pot afirma, că nici pe mine, la 35 de ani nu m-ar tenta să fiu atentă la orele lor. Nu știu să fie empatici cu elevii, nu știu să îi asculte, să simtă elevul că profesorul este de partea lui.
Țin minte, la liceu, am avut o dirigintă (era profesoară de chimie), cu experiență dar fără pic de empatie. Efectiv, ne durea undeva de ea și de materia ei. Nu reușea să ne țină în frâu nici cu note proaste, nici cu absențe nemotivate. Cumva, în noi, se reflecta caracterul dânsei. Am terorizat-o 4 ani. La ora ei, era o gălăgie de nedescris.
În schimb, am avut o profesoară de română, tânără, fără prea multă experiență în învățământ, dar foarte dedicată, empatică. Știa să ne asculte, să ne sfătuiască, o simțeam de partea noastră și ne puteam „plânge” la ea de orice/oricine. Era o liniște de mormânt la ora ei, atunci când începea să predea. În primele 5-10 min din oră povestea cu noi despre absolut orice după care urma materia.
Comentariu beton!13
Foarte bun comentariul tau !
Vad ca majoritatea profesorilor se victimizeaza si vad in elevi niste dusmani in loc sa isi faca si ei un autodiagnostic si sa realizeze sincer daca sunt sau nu sunt facuti pentru meseria asta destul de grea. Daca simti ca este prea greu sau nu iti place salariul sau nu suporti elevii slabi si ai vrea sa ai la ore doar elevi de nota 10 care stau impietriti in banca , ceea ce nu se poate, eu zic sa pleci din invatamant si sa faci altceva, nu cred ca este nimeni tinut cu forta in invatamant. Poate pe viitor cu toata evolutia asta de Artificial intelligence o sa ajungem sa facem doar centre de examinare , desfiintam scolile si profesorii, elevii invata acasa , vin apoi la aceste centre de examinare si aia este, treci testul/examenul sau nu si daca nu atunci mai incerci.
Pai din ciurucurile care poarta denumirea pompoasa de parinti ce va asteptati sa iasa?
Cat o fi profesorul de profesor, daca vine clientul cu material prost, ce sa croiasca bietul profesor?
Pai din ciurucurile care poarta denumirea pompoasa de profesori la ce sa te astepti ?
Profesorii care sunt profesori nu ajung sa se smiorcaie pe internet ca ce greu este sau sa ajunga se laude ca ce grozavi si minunati sunt ei.
Degeaba vine parintele cu material bun , pentru ca ajunge un profesor idiot sa il traumatizeze si sa il strice.
Daca esti profesor renunta boss pentru ca nu esti ce trebuie pentru invatamant cu limbajul asta de autobaza/taximetrist !
Boss, predau și la liceu, și la seral, și la profesională. Iar la liceu, pentru că așa s-a nimerit anul ăsta (nu intru în amănunte despre cum și de ce, e și acolo o discuție lungă), predau la 2 licee: unul tehnologic și unul teoretic cu specializare mate-info. Copii complet diferiți, ai zice. Deloc, zic eu, poate numai puțin în ceea ce privește educația. Și nu predau vreuna din materiile „importante”. Nu am avut probleme să mă impun la ore. Plaja de note e de la 3 la 10 și nimeni nu comentează. Cred că depinde de profesor.
Abordarea cu „boss” ma face sa cred ca predai traforaj, sau ceva inrudit🤣
E o abordare golanească, de argou, și, probabil de asta place elevilor…. Subțire, tare subțire latura intelectuală…. Da’, asta e școală azi….
@Liviu, interesant că îți poți da seama de „latura mea intelectuală” citind o singură postare. Ți-aș explica cum e cu abordarea cu „boss”, dar mă tem că ar fi zadarnic. Din sferele înalte în care îți duci existența, probabil că nu se observă ironia…și nici faptul că mă adresez lui MV așa de ani de zile in comentarii. Da, predau „ceva asemănător”…prind bine lucrurile asemănătoare cu traforajul la liceele cu profil mate-info. Iar copiii sunt foarte interesați, le prinde bine la cluburile de robotică, fotografie și pe unde mai activează ei. Vorba aia, nu se știe când e nevoie sa repari o noptieră sau un birou. Dealtfel, virgula plasată după „da’ ” (deh, in argou nu prea ne știm cu virgulele) mă duce cu gândul la înalte cunoștințe gramaticale.
Vina o poarta directorii care în mare parte pasează toată responsabilitatea pe cadrele didactice. Puși mare parte_nu toți politic și cu bani, așteaptă în biroul călduț salariul, poate inspecțiile, mese festive, mulți niște parveniți și impotenți intelectual. Din păcate da, asta nu e școală. Indiferent de bani, cred ca în primul rand este o problemă de atitudine și autoritate în scoli și nu numai. După cum merg lucrurile, sunt reticent la posibilele îmbunătățiri…
0
Postarea unui profesor frustrat, limitat, depășit! Să plece din învățământ, nu este nicio pierdere.
Fenomenul descris este mult mai amplu, sa plece atunci toți profesorii din învățământ ca nu sunt părinții in stare sa își învețe plozii ce e ăla respect si bun simt, ce sunt regulile si cum si de ce trebuie respectate.
Și atunci ce ați mai face stimat părinte dacă nu ar mai fi profesori si școala?
Am avea o societate in care fiecare face ce vrea, in care fiecăruia i se cuvine orice, oricând si oricum. O jungla. Ne apropiem oricum.
Buna ziua,am citit articolul cu enorm interes si sincer mi se pare corect comentariul domnului care l a scris.
Acum eu am o intrebare pentru cititori:nu stiu daca mai exista acele eliminari de 3,6 sau 9 zile? Sincera sa fiu in afara celor mentionate nu stiu daca mai exista mijloace de sancționare a copiilor problema.
Am si eu un baiat in varsta de 14 ani,elev bun la învățătură,dar nu i usa de biserica,nici eu nu am fost la varsta lui,dar pe atunci se mai stia de respect!!!
Unde vreau eu sa ajung cu acest mesaj? Locuies in mediul rural unde nimeni nu pune prea mult pret pe scoala,aici ma refer de la profesori pana la parinti. Adica daca ma duc la scoala cu o problema X ,ma lovesc ca de un zid de atitudinea,raspunsul si implicarea institutiei,mai pe scurt nu i intereseaza,decat cazurile grave(nu stiu ce inseamna asta la ei)
Mi am invatat copilul ca atunci cand stie ca are dreptate si dovezi,sa si sustina punctul de vedere si sa explice…la noi nu merge asa. Intreaga instituție lasa de dorit,de la nivelul de învățătură pana la modul in care se comunica cu elevul si cu parintele(cei care vin sa se intereseze si sa rezolve ceva daca este cazul)
Ce putem face noi intr o astfel de situatie? Multumesc
@Mladintov Mirela
Eu tot nu găsesc întrebarea pentru cititori!
Ce spuneți de un copil de 5 ani cu telefon iPhone 15, „cumpărat de bunici”…., cum „s-a scuzat” mama lui în fata medicilor din spitalul în care pustiul era internat…. Nu așa începe nebunia???
Exact!
Totul pornește din familie, mai apoi apare discernământul, dar bazele personalității și valorilor unui om pornesc din ce ii este insuflat și ce vede in familie.
Dacă i se permite sa fie un sălbatic și dacă i se da de înțeles ca i se cuvine orice și ca are dreptul sa facă orice pentru a primi ceea ce vrea, asa se va dezvolta și pe mai departe la școala, in viața, in societate. Dacă exemplele luate de pe tiktok nu sunt corectate de părinți pentru ca nu sunt acolo sa vadă ce exemple își ia copilul, el le va urma… deci tot la familie și părinți ne întoarcem și de aici pornește totul.
Am observat și eu situația asta, din poziția părintelui. Fiica mea este in clasa a v-a și unde anii trecuți au trecut..decent, anul asta vine in fiecare zi acasă și îmi spune că X urlă in timpul orei de română, că profesoara a chemat dirigintele, că profesorul de tehnologie a făcut nu știu ce după ce X a făcut nu știu ce, că profesoara de matematică le-a dat test fulger (citeam cu surprindere în comentarii că nu ai voie să dai asemenea teste), că X a venit cu un briceag „de jucărie” la școală și amenința colegii că îi taie (un profesor i-a confiscat briceagul, la 11 ani cred că poți, dar la 16 ani unei beldii de 1, 80 nu cred că mai poți ) că unii colegi au forțat dulapul cu telefoanele, că elevei responsabile cu cheia de la dulap i s-a furat cheia, că unii șterg tabla înainte de venirea profesorilor și alții scriu porcarii pe tablă după, că unii sunt impertinenți cu profesorii, X sta cu o cască în ureche la toate orele și nu vrea să și-o scoată etc. Văd și eu pe grupul de whatsapp cum vorbesc, spun niște măscării și sunt așa nesimțiți că îmi vine să îi blochez, chiar și cu profesori în grup. Câțiva părinți (dintre cei cu copii mai așezați) au încercat să discute despre asta, despre cum profesorii nu își pot face orele, dar nu prea ai cu cine să vorbești, efectiv nu participă la discuțiile respective decât 3 părinți!
Întâmplarea face că la finalul anului trecut (finalul claselor primare) in școală s-au făcut niște „aranjamente” pentru „clase mai bune” dar nu mi s-a părut corect și nu am „înscris” copilul în clasele respective. Acum nici nu știu dacă să spun că regret, sunt absolut șocată de faptul că profesorii nu reușesc să își țină lecțiile din cauza copiilor problemă (și la clasele aranjate înțeleg că sunt probleme, dar parcă nici chiar așa). Poate nu este ceva generalizat, dar am mai auzit și la alte școli de asemenea aranjamente care vizează punerea copiilor din familii dezorganizate, copii care evident vor dezvolta probleme de comportament, în aceeași clasă, ca să nu își mai bată nimeni capul cu ei. Se simulează un test la engleza sau la cine știe ce, și gata. La aceste clase proaste sunt trimiși profesori tineri (mulți dintre profesorii fiicei mele au până în 25 de ani, abia au terminat facultatea) care probabil vor fugi mâncând pământul din învățământ.
Din păcate există asemenea copii in zilele noastre și nu văd ce le poți face, mai ales când mai cresc. Astea sunt generațiile astea, abrutizate de telefoanele mobile, dar în Romania problemele sunt accentuate și de toate neregulile din școli, de la faptul că sunt aranjate clase, sunt aleși profesori etc, până la faptul că nu se iau masuri pentru problemele apărute.
Și tatăl meu a fost profesor. Și preda la unul dintre liceele industriale din oraș, și nu a avut niciodată probleme cu elevii din generațiile respective, indiferent de cât de rău famat era liceul. Alte vremuri! Unii dintre părinții acelor copii de la liceu se purtau cu respect și cu noi, copiii, când ne intersectam pe la piață, pe undeva, de parcă era vreun merit că eram „fiica d-lui profesor”! Acum părinții acestor copii nu au respect nici față de profesori. Pentru că nu există această noțiune în vocabularul, familia, viața lor. Azi sunt copii care la 6 ani îți spun: ia nu te băga, tanti, ce e treaba ta dacă arunc cu pietre în porumbei? Și tot așa urât pe vorbesc chiar și părinților
Comentariu beton!19
Deci totul pornește de la părinți, de la interesul sau mai bine spus dezinteresul pe care îl au fata de copiii lor, de la respectul pe care la rândul lor nu îl au pentru ceilalți oameni din jur, și acest pattern de comportament de gorila pe care îl preiau copiii mai departe…
Cumva e o conexiune pierduta. Profesorii au educat bine elevii. Elevii au devenit parinti. Parinti care au votat cum au fost educati, care si-au crescut copii cum au fost educati si de profesorii respectivi.
Parerea mea este ca profesorii au fost incompententi de generatii si realitatea de azi e rezultatul direct al muncii lor.
Din 89 am avut presedinti de tara:
1. „reprezentatul studentilor/tineretului prin 1956” Ion Iliescu
2. Un profesor
3. alta profesie
4. Din nou un profesor
Cel putin 12 ani un profesor a fost intr-o functie politica inalta. In Parlament sunt zeci de profesori 35% (1992) la 10% (2020), la fel Consiile locale si Judetene.
Profesorii sunt fix cei care au construit criza educatiei din prezent. E meseria cu cel mai mare impact pozitiv si negativ.
La ora mea prima lecție este despre comportamentul la clasa, ideea principala fiind aceea ca la clasa se muncește, iar elevul care refuza sa lucreze cu profesotul la clasa primește nota 2 direct în catalog. Individul care deranjează ora sau se ocupa cu altceva, este chestionat despre ultima idee discutata în clasa si neacordând atenție lecției evident ca nu știe, urmarea fiind nota 2 direct în catalog. În experienta mea după doi de 2 elevul se liniștește. Dar oricum aceasta regula o aplic pana elevul întra în linie. Aici profesorul trebuie sa fie strict și tare pe poziție. Tinand cont ca elevii de azi sunt extrem de slabi ( dar și materia peste nivelul de înțelegere al vârstei lor) eu le ofer o ocazie de a lua o nota acceptalabila pentru munca la clasa: nota la caietul de notițe,maxim 8, condiționată de tinerea caietului de notițe ordonat, scris doar cu culoarea albastra, respectarea spațiului între lectii și paragrafe, complet cu toate lecțiile la zi. Toate aceste reguli țin elevul atent, concentrat la lecție și la luarea corecta a notitelor( altfel…2)
Restul notelor se acorda după nivelul efortului intelectual ai atitudinea la clasa astfel: nepregatit: 3-4, tocilar incapabil sa explice lectia: 5- 6, știe lecția, e capabil sa o explice și sa facă aplicații simple, intr- o singura treapta de judecata: 7- 8, foarte bine pregătit, a citit și știe lucruri în plus fata de ce i s-a predat, este capabil de analiza, sinteza, creativitate, 9- 10.
Elevii mei au la liber oportunitatea de a se oferi la mărirea notei și dau o nota la referate scrise în caietele de clasa, maxim 2 pagini caiet mare, din 3 lectii care se leagă ( un capitol) la alegerea lor
Greseala e în tot sistemul de învatamânt! Probabil de acel sitem au avut parte si parintii acelor elevi-problema… Adica în democratia prost înteleasa… Om fi noi „cei mai destepti” dar n-ar strica sa privim si peste marginea farfuriei noaste, cum rezolva altii asemenea probleme. Vorbesc de învatamâmtul din Berlin, (nu cea din Germania în general- fiindca fiecare Land are sistemul proptiu). Deci: aici fiecare scoala are propria autonomie. Fie scoala de stat, sau de confesiune, sau privata. Fiecare scoala are regulamentul interior de functionare, care, atâta vreme cât nu e în contradictie cu regulile de buna conviecuire – sunt primordiale!!! Aceste reguli sunt în prima zi de scoala înmânate elevilor în dublu exemplar, trebuiesc citite si semnate ca au fost luate la cunostiinta, în decursul unei saptamâni prezentate dirigintilor de clasa, un exemplar merge la dosarul elevului, celalalt se va pastra acasa. Deci, s-a luat la cunostiinta, care sunt REGULILE în scoala. Daca le-ai acceptat, TRAIESTI dupa aceste reguli. Nu le-ai acceptat, se poate discuta cu dirigintele SI!!! consiliul profesoral, daca sunt puncte gravante, de neacceptat – fara doar si poate se poate cauta alta scoala – unde nu sunt astfel de reguli. La copii mei a fost de exemplu, unul din punctele principale: folosirea telefonului mobil. Da, copilul are dreptul sa aiba un telefon DAR!!! de îndata ce a trecut poarta scolii, telefonul trebuie sa fie închis si pastrat ÎN GHIOZDAN! În caz de nerespectare a regulamentului se da un AVERTISMENT în scris, telefonul bucvlucas se preda la SECRETARIATUL scolii (deci rusinea e deja mai mare, ca stiu toti profesorii 😀 ) si se va înnapoia telefonul, când vine un parinte dupa acel telefon. La a 3.-a avertizare elevul cu parintii au la dispozitie 3 saptamâni ca sa-si caute alta scoala, caci dupa aceasta perioada NU MAI E PRIMIT LA ACEA INSTITUTIE! Scolarizarea ce zece clase fiind obligatorie… cam nasol, caci – nu se cauta alta scoala, vin amenzile, care fara doar si poate sunt executorii! Eu vorbesc de scolile unde au fost copiii mei, scoli bune, scoli la care de exemplu în cla. a V.-a au intrat 64 de elevi, la bacalaureat au ajuns doar 14… Scoala o fi ea obligatorie, dar profesorii nu sunt stergatoare de pantofi!
Articolul ca articolul, dar comentariile sunt atat de triste incat e clar ca nu avem nici cea mai mica sansa sa ne facem bine…
I-auzi. Poate ne lămurești și de unde vine această concluzie.
Iar la comentarii: “chestionez elevii”- nu zau, profesorul-politai, “Tinand cont ca elevii de azi sunt extrem de slabi “ – nu mai slab pregatiti decat profesorii care le intra la clasa, “arma mea este catalogul”- scoala e camp de batalie?!?, “predam in liniste deplina”- minunat, un fel de cimitir acolosha, nu o adunatura de copii veseli ca te au in fața lor… si cate si mai cate, nu cred ca mai are sens sa le insir.
Unii respira ura pentru copii prin toti porii. Treaba e asa: din razboiul copil-adult (nu conteaza cine e adultul- parinte/profesor/etc) adultul nu va iesi niciodata invingator.
Iar scoala nu ar trebui sa fie camp de batalie. De aia zic: nu, nu avem sanse…
Am râs, de ce să mint. Păi poate îi explici toate astea și domnului cu meltdown-ul din postarea respectivă. Că eu doar am explicat ce-aș fi făcut în loc să piș ochii pe interneți. Știi cum e, oricum sitemul educational e la pământ, așa că mai bine să plângă mamele copiilor în loc să plec eu bolnav de nervi acasă. Punct.
Domnul ala trebuie sa isi gaseasca alt loc de munca. Punct. La fel cum faci la orice job la care nu mai faci fata/nu mai suporti. Sau locul in invatamant trebuie sa fie pe viata? Isi ia poseta si pleaca. Ah… stai… deja a facut-o…
Mamele nu vor plange, stai tu calm. Daca le intereseaza (desi ma indoiesc) vor actiona pt a-i da gentuta definitiv. Ar face bine (pentru sanatatea lui mintala zic) dar, cum ziceam, slabe sanse…
si, din nefericire, mesajul a fost dat anonim. altfel da, i-as fi explicat…
vrea sa isi dea sufletul pt ei, auzi… care ei? robotii aia de le scoti bateriile si stau in marea liniste ca sa poata tine vreun monolog si apoi “sa ii chestioneze”?!?
care ei? ei, copiii reali, tik tok, obraznicii, cocosi, varsta, hormoni in crestere, probleme in familie, anturaje etc… aoleu… atunci sa ii plesnim, da-i dracu’ , ce atata suflet?
scoala sa redevina scoala ca inainte. ce a format scoala de dinainte? parintii care si-au educat copiii nasol… a fost atat de extraordinara incat a dat genii pe banda rulanta, mai ales in educarea copiilor…
chiar nu vezi in ce rahat de cerc vicios ne invartim? parintii, din nefericire, acum sunt needucabili, numai o relatie stransa copil-profesor va putea rupe cercul asta in care ne vom invarti la nesfarsit.
Nu stiu de ce va mira acest articol.
Asta e crudul adevar!
Fara disciplina nu exista educatie iar disciplina trebuie începuta de acasa.
@Mihai: Pe subiectul tau, experienta mea ca fost profesor (din ciclul opinie nepopulara: uite ca nu am fost o victima)
E foarte complicata problema asta, pentru ca in spatele oricarui comportament aberant al copilului exista o trauma.
Am predat in diverse scoli, cam in tot intervalul clasa a 2-a – clasa a 12-a. Gimnaziul este cel mai greu de gestionat, atunci orice “adiere” poate destabiliza copilul.
Am avut copil care, atunci cand l-am intrebat de ce nu lucreaza la ora, s-a ridicat din banca, a trantit caietul, m-a privit fix in ochi si m-a intrebat: “tu stii cine e tata?”. I-am spus ca habar nu am dar nici nu conteaza, acasa asculta de mama si de tata, la scoala asculta de mine. Mai apoi l-am luat deoparte si am vorbit cu el- jumatate de familie ii murise in razboi (Irak). De aici o intreaga furie pe care nu stia cum sa o gestioneze iar tatal, unul dintre putinii supravietuitori din familie, da, era o persoana foarte importanta pentru el.
Am avut un copil care invata, iar la un moment dat s-a prabusit… un test ratat, doua teste ratate… de ce i-as fi stricat media copilului care stiam ca are capacitate de a invata la materia respectiva? Am vorbit cu el- parintii erau in plin divort cu certuri si mare tam-tam, iar de el avea grija o bona, dar numai din cand in cand (copil in clasa a 5-a)
In plus, copiii nu sunt roboți: le scoți bateriile – stau cuminți în banca, îi întrebi ceva – îți răspund în secunda doi. Unii se aduna mai usor, altii mai greu. Copiii au energie. Nu sunt niște adulți obosiți de viață, care abia așteaptă să zacă inerți pe un scaun în timp ce fac scriptologie. Ideal ar fi sa le canalizezi toata energia in a afla lucruri noi, sa ii lasi sa puna intrebari si chiar sa divagheze de la subiectul predat (asta vizavi de “galagie”).
Eu cand ii vedeam in verva si era posibilitatea de a deranja alte ore le spuneam: afaraaaa! azi tinem ora in curtea scolii!!! (desi regulile scolii erau foarte stricte, i-am explicat directoarei ca nu am posibilitatea de a le explica notiunile stand numai in clasa) Se racoreau, consumau extra energia, invatau altfel. Dar invatau, nu alocam 90% din timp cerandu-le sa faca liniste si 10% predarii efective.
Cand alegi sa devii profesor trebuie sa fii constient ca “nasti” brusc 100 de copii de care trebuie sa ai grija, sa ii iubesti, sa ii inveti, sa ii protejezi de loviturile din jurul lor (multe din “loviturile” astea vin si din familie)
In spatele fiecarui “stii cine e tata?” se afla un motiv. Si in spatele fiecarui Tik-Tok deschis in clasa exista un motiv: informatii transmise intr-un limbaj prea complicat, deci plictisitoare, abandon acasa- parinti prea ocupati sau comozi care prefera sa lase copilul pe tik-tok in loc sa faca altceva etc.
Si, uite… stii ceva… Dumnezeu sa o odihneasca pe mama ta, poate ca gresesc, dar eu nu cred ca dansa se impunea prin note de 3, prin plesneli sau prin injurii aduse elevilor de la clasa. Ci prin dragoste, ironii, haz de necaz si tact pedagogic.
Comentariu beton!15
Decât să fiu bătut cu metru de lemn din dulapul profesorilor pe nedrept (cum am fost eu) mai bine așa!!! „S-a întors roata” Trebuie respectați profesorii care merită acest lucru, nu toți merită. In trecut, precum in prezent exista profesori care dă notă la elev după cum vrea el (a cui este copilul, cât de activ este părintele cu cadouri/favoruri etc.
0
Am lasat un comentariu ieri. As dori sa adaug evenimentele zilei de astazi dintr-o scoala gimnaziala de cartier, in provincie: 1) elev de clasa a VII-a, repetent, de etnie, a venit cu pistol cu aer comprimat la scoala. Bunutul a facut o minune si n-a apasat nerodul pe tragaci. Macar de ar face politia ancheta caci sigur nu exista un permis pentru arma aceasta.
2) profesorul de istorie a fost umilit de colegele susnumitului elev, atat verbal, cat si fizic.
Au intrat cu mopul de la grupul sanitar in clasa si l-au lovit. Profesorul si-a luat concediu de odihna.
3) minim 15% din clasele unde am avut ore astazi nu a avut tema, carte sau caiet.
…
pentru ca, din nefericire, repetentia NU rezolva problema ci o amplifica.
a avut prof. Panisoara (pedagog desavarsit) o opinie referitoare la acest text. e buna de vazut si de citit.
Nu sunt Psiholig ori Sociolog,dar „am marcat Destine, in Bine”,inteleptindu-ma experienta de Viata, impreuna cu aceea profesionala, fiind DASCAL 44 de ani, pentru ca la Facultatea noastra, nu mai era nimeni „Prof.univ.dr.” si, pentru ca aveau nevoie de un Prof.,ca sa semneze „Titluri didactice”, prin derogare,m-au mai tinut 2 ani( sunt curioasa ce Pensie voi avea din 2023), pana cand o Colega tanara m-a inlocuit! DECI, sunt uberinformata „in registrul pedagogic, instructiv si educational” si pot sa-mi permit sa „iau parte la cuvant!” Parerea mea este ca NU Sistemul este primul vinovat, ci PARINTII, „Grila de Valori”, imprimata sau nu, de catre Parinti, „Cultura Familiei”(prin ” cultura” intelegand, Nu Familie formata din ” Titrati&Genii”, ci „Siatemul de Valori”, la fel ca, ancestral,” Cultura bronzului, a fierului etc”). Sistem mai chinuitor ca in vremea lui PINGELICA, nu a fost altul, dar PARINTII, Familia, in general, dirijau si stapaneau superb si cu cerbicie”managementul educatiei Copiilor lor”!!! Acum, PARINTII s-au transformat teribil, sunt de nerecunoscut, mai ales cei de la Oras si din Orasele! Au uitat sa le imprime Copiilor” cei 7 ani de acasa”, ” Bunele Maniere”, ” Sistemul de valori crestine si etico- morale”! Multi sunt ” motivati”, luand in consideratie ” Neajunsurile Vietii actuale”, care genereaza interminabile Scandaluri in Cuplu, lipsa ” Comunicarii” nu numai intre Soti, dar nici cu Copiii lor, renuntand sa le cunoasca”Nelinistile existentiale”, specifice varstei s.a.m.d. Copilul si Adolescentul nu vin din Padure, ci dintr-o Familie cu 2 PILONI:TATA si MAMA! Abia in plan secund, apar „DASCALII”, care ajung „Victime” ale „Neglijentei” si ” Nepasarii” acestora! Mi-au dat lacrimile citind „Comment”-ul Dlui MIHAI V.!!! Menajati-va, ca dupa un AVC, nu mai suntem ” Om”, ci ajungem” Leguma”, Doamne, fereste! AMIN!
Da, Dna@@@DELIA, aveti dreptate! Si eu gandesc la fel si as propune Ministerului sa se propuna ” SEDINTE cu PARINTII” , dar nu ca pana acum, adica nu Copilul sa fie ” analizat ” profesional si conportamental, ci sa fie invitat un PSIHOLOG ori un PEDAGOG, recunoscut, care sa le impartaseasca PARINTILOR „Arta de a educa un Copil” in functie de Varsta lui! Apoi, la final, Parintii sa-si spuna pasul si sa intrebe tot ce doresc sa afle spre a putea fi ajutati! Este o Parere, dar n-am pretentia ca „E PAREREA eminenta!”PUNCT!
Tu ai idee cata bataie isi ia acel profesor daca ii lasa repetenti?
Si in legatura cu ce era pe vremuri, hai sa fim seriosi, ca ne luam la bataie cat cuprinde de la diversi profesori asta fiind motivul pentru care eram mai civilizati cu tovarasii profesorii
Am plecat acum 9 ani din invatamantul de stat exact din aceeasi cauza: amenintari din partea elevilor. Eram profesor tanar, fara mare experienta, dar cu dragoste de copii si de materia predata. Am primit o clasa de a 8-a dintr-o scoala buna. Copii buni la carte, dar rasfatati si razgaiati. La ore, oricat incercam eu sa vin cu fise colorate, jocuri, activitati interactive, era un mare haos. Mi se aruncau fisele (facute pe banii mei), era galagie, eram luata la misto, etc. Cand am incercat metoda sugerata in articol, cu ascultat si note, au fost linistiti cat i-am ascultat, apoi a inceput acelasi haos. Am incercat sa urmez si toti pasii pentru scaderea notei la purtare. Nu am fost sustinuta de ceilalti colegi, ca…deh…sunt copii buni. Pentru mine picatura care a umplut paharul a fost o situatie ca cea descrisa in articol. Un elev din aceasta clasa a 8-a a spus ca el va merge la Protectia Copilului si va spune ca a fost abuzat de mine. Toti ceilalti copii din clasa au zis ca vor declara acelasi lucru. Am ajuns acasa plangand.
Nu am fost sustinuta nici macar in acea situatie de restul colegilor din cancelarie, iar copilul respectiv a terminat anul fara nota scazuta la purtare. Pe mine m-a socat gestul in sine si felul in care ceilalti erau dispusi sa sustina minciuna. Nu stiu daca ar fi facut asa ceva sau nu, dar faptul ca au putut gandi asa ceva m-a terminat psihic.
Intre timp predau la o scoala privata. Eu sunt aceeasi. Dupa 9 ani am mai multa experienta, dar sunt acelasi om, acelasi profesor empatic. Aici mi s-au recunoscut meritele atat de catre colegi, cat si de copiii care imi trec prin maini si care iau examenele cu brio. Diferenta e ca aici am sustinerea tuturor colegilor si mai ales a parintilor. Iar un copil care ar ameninta cu asa ceva ar fi dat afara din scoala.
Concluziile le trage fiecare. Eu pot doar sa ma felicit pentru alegerea facuta.
Sunt invatatoare la clasele primare,iar ceea ce am citit aici seamana cu fiecare zi pe care trebuie sa o traiesc.
Nu exista telefonul,dar comportamentul este la fel din cele mai mici motive(ori ca scriu prea mult ,ceea ce inseamna trei randuri pentru ca nici la ora asta nu stiu sa scrie decat copiat de la tabla ,ori diferite alte motive de genul)
Am un elev care a fost repetent de doua ori. Exact el e cel mai impertinent din clasa.
S-a ajuns la o nesimtire care nu poate fi stinsa cu regulile clasice. Parintii spun „doar copilul meu face asa?” „Ce sa ii fac,sa il omor?” , deci conversatiile cu parintii nu sunt deloc de ajutor. Singura solutie este sa incerci sa supravietuiesti in fiecare zi si sa speri ca poate se vor trezi intr-o dimineata cu ganduri bune asupra ta sau sa demisionezi,din pacate.
Mda… sunt cazuri mai rare … are fii-mea un coleg (cls a 10-a) … nu scrie nimic, nu are caiete, îi deranjeaza pe colegi, se ceartă cu profesorii dacă îi iau telefonul, nu are stare să stea efectiv în clasă în timpul orei… eu sunt profesoară de 24 de ani, asemenea clase sau elevi se ivesc cam o dată la 10, 15 ani… De obicei copiii au mari probleme acasă, au nevoie de atenție, provin din familii disfunctionale sau învață acasă că totul li se cuvine ( în astfel de cazuri au părinți cu funcții, de la care pricep că pot să facă orice, că oricum nu li se întâmplă nimic)… Au nevoie doar de multă fermitate și consecvență în decizii . Din experiență pot să vă spun că un dialog permanent și… diplomatic cu părinții poate să rezolve cel puțin jumătate din probleme.
N-am vreme sa citesc toate comentariile, vin doar cu o adaugire la postarea ta: exista presiuni de la ISJ in primul rand sa nu-i pice pe toti. Un profesor care-i pica pe mai toti care fac probleme ridica semne de intrebare. Trust me, mai niciun profesor nu se hazardeaza sa faca asta.
Am prieteni in sistemul de stat fie consilieri scolari (cu ore de predat gen educatie financiara) , invatatori, profesori de limbi straine si toti mi-au zis aceeasi chestie: ei se plang directorului (superiorului suprem,da?) si parintilor si se iau ZERO masuri.
Cam asa-i cu dreptul profesorului in secolul 21.
Si urasc sa zic aia cu ”pe vremea mea” insa daca noi luam nota la purtare sub 8 era bai. Eram clar considerati copii problema si ceva am facut de am primit nota asta. Ce inseamna asta in ziua de azi daca iei nota la purtare mica? Ce repercusiuni primesc elevii mai exact?
Elevii aceia sunt facuti la betie. S-au nascut defecti, parintii lor sunt defecti si singurul lucru care poate anihila aceste apucaturi (nu corecta, asta e imposibil) este frica de consecinte. Cum acele consecinte nu (mai) exista, nu putem avea pretentii de la un amarat de profesor legat de maini de catre parinti, societate, lege, inspectorat, director. Ce anume ar trebui sa faca? Sa plece si sa lase cotarlele in voia sortii, sa se spele parintii aia tembeli la cap cu progeniturile. N-are nimeni de ce sa isi bata capul cu asa ceva, o viat avem si santatea (fizica si mentala) e de 1000 de ori mai importanta decat niste … gunoaie practic.
Asta înseamnă școală fără disciplină, când fiecare interpretează democrația după bunul plac! Din experiență știu că o bună pregătire profesională și exigența dau rezultate. Sau mai dădeau…până m-am pensionat. Ceva trebuie schimbat urgent, pentru că pe copiii ăștia lăsați în voia sorții de părinți îi va câștiga strada, drogul, delincvența!
Eu sunt o lecuță mai radicală decât tine.
Tot ce citesc e un
”Smiorc, nu pot să dau cu pumnu-n masă ca să le impun să mă iubească, să mă venereze și să mă respecte!
Smiorc, elevul trebuie să vină tremurând de nerăbdare la ore și să se uite la mine ca la Hristos coborând din ceriu ca să lumineze loazele. Ăăăă, gloatele.
Smiorc, copiii ie răi și eu sunt un sfințișor în viață care e mucenicit la catedră.
Smiorc, smiorc, smiorc. Și niște vai, văleu și văleleu, o vinit sfârșitu” lumii maică între timp.”
Ce nu zice e ce face/ a făcut ca să merite respectul pe care suferă că nu-l primește așa, din principiu, ce a făcut ca să captiveze copiii ăia și câtă pasiune pune el la ore.
Și da, și eu am biasuri, fiindcă și eu am avut profesori de excepție pentru care aș fi stat în genunchi pe sticlă pisată, numai să fiu lângă dânșii.