Mă gândeam să vă întreb ceva. Voi nu aveți așa un fel de senzație că țara asta se duce dracului? Că eu simt asta aproape în fiecare zi a vieții mele.
În ultimele două-trei săptămâni, aproape în fiecare zi s-a mai întâmplat câte ceva care m-a făcut să mă gândesc că m-am născut în locul greșit.
Totul în țara asta pare că funcționează la voia întâmplării sau după niște „reguli” insesizabile de către noi, muritorii de rând.
Iar singura soluție pe care o văd este să dărâmăm TOT, să băgăm plugurile, iar la final să trecem cu buldozerele pe deasupra. Abia după să construim totul de la zero.
Dar cum toate astea n-or să se întâmple niciodată, tot ce mi-a mai rămas este senzația pregnantă că țara asta se duce dracului.
Dar poate-s eu nebun, de-aia am zis să vă întreb și pe voi.
sursa foto: freepik.com
O, da! Asta simt și eu și cei apropiați mie. Pare că nimic nu mai funcționeaza cum ar trebui! Ar fi o soluție și asta cu băgatul plugurilor și reconstruirea de la zero, dar e o soluție de durată. Zilele trecute ziceam că nu cred în reîncarnare și alte năzdrăvănii din astea, deci mi-ar fi plăcut să existe o soluție care să dea rezultate în timpul vieții mele!😀
Comentariu beton!40
Plugu ala o sa-l bage cineva aiurea
Comentariu beton!73
Degeaba bagi plugul daca oamenii raman aceiasi. Eu cred ca e ceva gresit in gena noastra.
Comentariu beton!34
s-a mai folosit plugul în istorie și așa a intrat în vocabularul omenirii termenul punitiv = care pedepsește.
dacă voi sunteți pesimiști și spuneți, precum Cato cel Bătrân, Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, hai să fiu eu Scipio Nasica, moderată și optimistă și să cred că e necesar să i se permită țării să trăiască 🙂
în anii 90, Brucan spunea că românii vor învăța în 20 de ani democrația.
prof. Peter Gross a susținut că românii au nevoie de 60 de ani pt a învăța democrația.
uitându-mă la Oradea, mă gândesc că e un început, că se poate la nivelul întregii țări.
clasa politică, în cei 30 de ani, n-a coborât din cer. a apărut din societate și a fost validată de societate. acum ne conduc foștii tineri comuniști, cei care aveau în jur de 22-25 de ani și au crescut în paradigma comunistă. se comportă prin prisma celor învățate atunci, reflexele lor sunt de tip colectivist: doar noi și ai noștri. în comunism, partidul era deasupra legii, controla totul. de aici și comportamentul lor, au câștigat alegerile, devin șefii țării și fac ce vor.
eu mizez pe tineri. când generația celor născuți în 2010 va ocupa pârghiile de putere și influență socială, cred că românii vor avea un alt fond psihocultural. instituțiile și abordarea instituțională se vor emancipa. schimbarea în societate va începe când generația Z va avea în jur de 40 de ani și vor ajunge la pârghiile puterii, exprimându-și valorile lor.
Comentariu beton!50
PeSeDeu’ suntem noi, este în noi. Dacă ar fi fost altfel și lucrurile ar fi curs altfel. Toate situațiile astea sunt produsul nostru, nu are rost nici să ne mirăm, nici să ne victimizam și nici să lăsăm pisica la modul generalist.
Comentariu beton!72
Like i said- scoti romanu din comunism, dar comunismu din roman…
Comentariu beton!28
Total de acord! Țara suntem noi. Degeaba arătăm mereu cu degetul la alții. Fiecare din noi avem partea noastră de vină, într-un fel sau altul! Prin lene, comoditate, frică de răspundere, lașitate, lipsă de profesionalism …
Iar explicațiile sunt mult mai complicate decât am vrea noi să fie!☹
Comentariu beton!34
Partial de acord – in sensul in care da, „tara suntem noi” dar culoarea/denumirea unui partid sau a altuia nu conteaza, absolut deloc.
Pentru ca noi NU avem partide – un partid inseamna o doctrina, niste masuri/legi care sa fie pe lina doctrinei si initiativa/dorinta de a impinge societatea in directia doctrinara a partidului respectiv. E.g. – daca esti „de dreapta” legile pe care le dai sunt pentru a incuraja libera initiatiava, dezvoltarea eceonomica iar daca esti „de stanga” te vei concentra pe tot ce inseamna masuri sociale (NU pomeni!). Asta asa, in linii mari.
Ceea ce la noi nu se aplica – noi avem niste gasti de „baieti destepti” care se ascund dupa niste litere si care au ca scop un singur lucru si anume interesul lor/al familiilor lor/al sponsorilor care le-au platit campania electorala. Cu ideea precisa sa-si „faca plinul” in 4 ani pentru ca, dupa aia, nu se stie …
Daca pana acum vreo 2 ani mai era, cat-de-cat, o „lupta” majoritate parlamentara vs. opozitie, acum NU MAI E NIMIC, nici macar o aparenta de discutii in contradictoriu, S-au aliat ca sa-si imparta feudele si … prostii platesc.
Comentariu beton!51
Tara impreuna cu locuitorii ei. Ce te astepti cand analfabetismul functional, facutul banilor prin furt si smecherie,incompetenta, toate condimentate cu lipsa de educatie si de bun simt au devenit norma si nu exceptia? acesta este rezultatul. hoarde de incompetenti pusi pe furat de la stat. eu cred ca trebuie multe generatii de acum inainte ca sa se revina la normal. practic toare generatiile inutile economic si cultural create trebuie sa dispara. Ei nu se vor reeduca decat, poate, cu forta.
Comentariu beton!44
Nu ești singur! Din păcate ….
Comentariu beton!13
Da, cam la fel gândeam și eu aseară: golim țara și o luăm de la capăt, începând cu aplicarea punctului 8 din proclamația de la Timișoara.
Comentariu beton!23
Mai lipsește AUR la putere și putem spune că suntem pe făraș.
Comentariu beton!46
Din păcate, sunt șanse mari să se întâmple asta la alegerile următoare. La ultimul sondaj au o cifră mare.
Comentariu beton!13
Eu am fost un optimist incurabil. Mă băteam, cu mandrie patriotică, cu oricine indraznea să se lege de țara mea.
Brusc, mi-a trecut!
Am cautat prin ungherele sufletul vreo urmă de emoție la 1 decembrie, la ziua imnului, ceva cât de mic. Nimic!
Comentariu beton!52
right! să vezi cum se vede după 20 de zile de statele unite…
cum ziceam și ieri, de cînd m-am întors fac tot felul de calcule și scenarii pentru emigrare; deocamdată singura soluție viabilă economic este să mă fac șofer de camion, da’ să mor dacă am vreo apăsare; singura diferență față de viața de acum ar fi mărimea utilajului; și a venitului, că la kilometrii făcuți de la ora 2, în state aș avea minim 269$ brut, în timp ce aici, pe toți cei aproape 2000km pină revin acasă, voi încasa 225€…? a, și n-o să mai am cărți de vizită cu director vînzări, da’ asta nu-mi aduce nici un profit, așa că ducă-se!
Comentariu beton!27
n-am vrut să povestesc asta, da’ dacă tot stau cu traficu’…
trigger-ul a fost în aeroport, în sua; aflat la coada pentru security check, aud lîngă mine vorbindu-se românește; un tip 45-50, blugi, cămașă, sacou; educat, după construcția frazelor; fără să vreau neapărat să trag cu urechea, surprind frînturi din conversația purtată la telefon; „ăla nu se prea descurcă”, „per total suntem văzuți bine”, „m-am ocupat eu…”, „doar mă știi”…; încep să vorbesc românește cu copilul și nevasta; omul ridică privirea, zîmbește vag și scoate cărămida de bătut în piept; mută discuția spre o anumită situație de la birou (cred) iar eu surprind frînturi precum ” ăia de la… site-ul care s-a interesat de mine…”, „doar se știe că sunt omul președintelui…”, și continuă, privindu-mă din cînd în cînd, în același registru;
nu știu dacă se înțelege ce vreau să zic, cert este că situația mi-a provocat o greață cumplită…
Comentariu beton!41
@costicamusulmanu, după fiecare dintre desele mele peregrinări, care durau și până la un an pe alte meleaguri, imi ziceam „vreau la proștii mei, că m-am săturat de ai altora”. Nici măcar asta nu mai simt.
PS: m-ai înseninat cu „oamenii președintelui”, parcă te și văd amuzându-te😂
Comentariu beton!15
n-auzi, Moș Ioane, că am vomat puțin în gură…?
„…continuă, privindu-mă din cînd în cînd, în același registru”
Pai tu stateai si te holbai la el sa asculti ce vorbeste? Cel mai probabil d’aia s-a apucat sa vorbeasca avioane, daca s-a prins ca asculti ce vorbeste la telefon
domnu’ (a) @F, sincer îmi pare rău că nu înțelegeți ce citiți;
1. am vorbit cu familia românește pentru ca omul să știe că în marea aia de oameni, cei de lîngă el sunt români
bemic) „a schimbat registrul/cărămida în piept” înseamnă „a început să se laude
treiroman) după > 2 mil de kilometri dezvolți (de regulă) o vedere periferică demnă de vederea unei muște; prin urmare NU mă holbam la domnul;
last but not least, „frînturi”…
chiar și așa, dacă omul ar fi vrut să fie discret, după ce a aflat că suntem români, ar fi scăzut tonul sau ar fi amînat conversația, nespa? ori el aproape că și-a pus o pancartă pe piept;
n-o să mint și să zic că melteanul din mine n-a avut o pornire de a folosi google lens, dar bunul simț a învins…
Comentariu beton!13
Costică, am 2.prieteni buni în state de 15 ani cu camioanele lor. Venitul net e 10-15 000$ pe luna. Dacă muncești non stop fără viață personală faci și 25 000$. 3xamenul e destul de greu pt California, trebuie să cunoști camionul la nivel de șurub. Odată la 6 luni te ia dmv sa le uplodezi documente medicale că ești apt etc dar în rest nu ai probleme. Bine se face tot online. Tu faci drop și ele se duc unde trebuie.
Plugurile trebuiau băgate în ’89. Acum culegem roadele. Mă rog, culegeau alții…
Comentariu beton!32
…culegeam…
Ba da, din pacate… Si multa neputinta.
Se duce draq. Dacă ceva merge bine, este rodul parei întâmplări.
Comentariu beton!12
Civilizatia nu se face cu promisiuni si mangaiere pe cap, se face cu bata, frica si aplicarea nediscriminatorie a legii! Evident si cu scrierea unor legi fara gauri si exceptii. Despre asta e vorba aici. Eliminarea privilegiilor este imperativa. Si nu numai. Dar cine sa faca asta cand , doar ca mic exemplu, cei de la Curtea Constitutionala isi judeca pensiile abuziv acordate? Adica eu imi iau mie? Sa fim seriosi….Si cate din astea sunt…
Comentariu beton!43
La faza cu plugul ma bag si eu . Macar sa dau cu matura !
Trist dar adevarat!
Nu esti nebun, cred ca o multime de oameni simte asta din pacate. Si da, poate ar fi o solutie sa se rada tot si sa se construiasca de la zero, dar cu cine ? Ca multi oameni de calitate au plecat, multi ramasi sunt urmasii dacilor liberi care se simt more or less bine aici si nu ar ridica un deget sa faca ceva bun, iar restul dispusi sa faca ceva sunt izolati imediat , fie de sistem, de statul asta nenorocit, fie de cei mentionati mai sus ( dacii liberi ).
Asa ca ma tem ca unica solutie ar fi fost sa plecam, sa ne refacem viata pe alte plaiuri, am vazut si aici la tine pareri pro si contra , si oameni deja plecati si realizati, unii si cu regrete, dar per ansamblu e muuuult mai bine in alta parte.
Si eu m-as mai consola poate si as incerca sa traiesc aici, dar am un copil de 11 ani si ma gandesc cu groaza ce viitor ii pregateste smeritul Ciordacu’, si toti ceilalti neispraviti care nu se gandesc decat la burta lor si cum sa mai fure. Ma uit scarbita in Prahova unde marii baroni rosii si progeniturile lor au scapat de toate dosarele penale si ne rad in nas din noile masini.
Altul e senator, ministru parca PSD, ta-su fost vice primar PSD si a furat tot ce s-a putut prin Ploiesti, si detine majoritatea afacerilor cu statul,deci scarba mxima.
Ma tem ca plecarea este singura speranta. Sau sa iesim cu totii in strada sa maturam cu ei.
Comentariu beton!40
Așa cum scrisesem ieri pe Facebook la tine, cred mai degrabă că încep să vină notele de plată. Și vin vrafuri, măcar câte una pe zi, de unde și senzația ta.
Note de plată pentru legislație permisivă, pentru ”îmi bag p*la”, pentru ”tu știi cine-i tata?”, pentru ”s-a greșit, care e problema?”, pentru ”hai șefu să ne-nțelegem”….
Ce se poate face? No idea. Nu vâd să se adune un milion de oameni pe străzi. Mobilizarea oamenilor a devenit tot mai dificilă. Iar cei de la vârf știu asta prea bine.
E luni, cum se vede nu-s pe modul optimist 😒 Tot ce pot spune: care aveți copii, pregătiți-vă să-i scoateți din țară. Mai bine plângeți de dor, decât de griji și spaime.
Comentariu beton!59
@Greta, eu recunosc că 10 august m-a lovit cam tare și nu mai am tragere de inimă pentru ieșit în piață de fiecare dată când am motiv, la urma urmei ar trebui să mă mut cu arme și bagaje în Piața Victoriei că motive sunt nenumărate. Cu ideea plecării cochetez de multă vreme, întâi am exportat un copil și urmează al doilea apoi eu și sper să reușim.
Comentariu beton!17
Si eu sunt de parere ca incep sa vină notele de plata, ca ce se intampla acum este rezultatul celor 33 de ani in care lucrurile s-au degradat din ce in ce mai mult.
”Nu vad sa se adune un milion de oameni pe strazi”…. Si daca s-ar aduna, totusi, cum/ce ar fi mai departe? Nu s-au adunat dupa Colectiv? Si suntem multumiti?!?
Nu, parerea mea este ca putregaiul este generalizat iar acolo unde nu s-a intins (oameni ca voi, cei revoltati) nu exista vointa, putere sa se faca schimbarea. Cunosc multi oameni onesti, curati care sunt nemultumiti de ce se intampla, de coruptie, de neaplicarea legilor sau de legile proaste care se dau, de politica de doi bani care se practica aici, de tot ce nu merge bine si cand spun de ce nu te bagi tu sa schimbi lucrurile, de ce stai si nu faci ceva, mi se raspunde ”cum? pentru a avea cuvant si putere sa schimbi ceva trebuie sa intri in politica iar din pacate politica se face cu bani in tara asta (ca peste tot, de altfel)”.
Si apoi mai trebuie sa vedem si daca vrând sa schimbam ceva cei care voteaza vor sa se schimbe lucrurile, dar ce vrea la noi majoritatea …..
@Adriana, va doresc sa reusiti. Suna defetist, dar in tara aia chiar nu mai e de stat. Cu cat e omul mai tanar, cu atat mai bine, dar cunosc emigrari reusite si dupa 45 de ani.
@Dna C, daca ar fi niste proteste ca-n Franta, oare ar mai avea curaj sa lase lepadaturile drogate sa urce din nou la volan dupa ce i-au prins cu drogurile in masina?
Ar mai avea curaj sa neglijeze ani de zile o statie GPL altminteri inchisa, care a fost reclamata in repetate randuri pentru miros de gaz?
Daca s-ar aduna 100.000 de oameni in fata spitalului din Botosani, ar mai racni nenorocita aia ca i-au devastat cabinetul? Eu nu cred ca ar mai avea curaj. Dar stie ca nu va pati absolut nimic. De ce n-ar lasa si alta fata sa moara?
Nu stiu, eu cred ca daca „ar prinde frica” ar proceda altfel.
Putem relua discuția peste 200 de ani ?
@Dan Sapoș: și peste 1000 ani dacă vrei. România tot aici va fi. 🤷♂️
Mai grav e ca mai bine nu o sa fie niciodata. Diar o sa fie mai rau😒
Nu mai știu unde am văzut dar mi se pare că sumarizează bine situația actuală:
„De fapt, România este o țară fără autorizație de funcționare”
Comentariu beton!53
Pot să preiau zicerea asta, că prea e reală.
cea mai mare prostie e asta cu dărâmatul a tot și luatul de la zero.
de fapt, TOTUL VA RĂMÂNE LA ZERO!
și asta pentru că nu se va inventa competență, cinste și responsabilitate peste noapte. ca să nu mai spun cum tronează legea junglei în societățile distruse…
(asta așa, aviz și pentru cei care se așteaptă ca aur să vină la putere, să distrugă tot și apoi să vină altcineva să reconstruiască. dincolo de aberația în sine – cineva distruge și să vină altcineva să facă – un aur ajuns la putere va pleca mult mai greu decât își închipuie unii. aur e un fidezs cu tendințe putiniste și cu prostie și răutate tipic românești și vor rămâne la putere mult și bine, dacă ajung acolo!)
Comentariu beton!23
Nu sunteti copaci prinsi cu radacini in pamant !
Nu mai puteti si aveti resurse profesionale, emotionale, de auto-determinare, intelectuale – sa o luati de la zaro undeva unde nu este zero social , atunci plecati ! Cred ca mai bine puteti ajuta asa tara si poporul si tot , decat ramanand unde nu va mai regasiti !
La noi e excepția aia că, dacă faci mai multe drumuri, nu se descongestionează traficul, ci crește suprafața de făcut și mai multe accidente. Vezi podul LGBT.
Nihil sine bătaie !
Colectiv, februarie 2017, 10 august 2018 sunt borne care m-au convins că ideea fiică mii de a pleca la studii în UK este cea mai bună variantă și am susținut-o cât am putut iar ea a fost pregătită mental să facă pasul (ne-a și i-a fost greu) și a reușit. Caracal, 2mai, Alexandra, Alexandra, Crevedia și toate evenimentele pe care nu le știm dar se întâmplă în fiecare secundă în țara asta îmi arată că am greșit în toate acțiunile mele pentru că nu am reușit să schimb nimic esențial din mizeria asta, atât cât aș fi putut așa mică cum sunt, ca să supraviețuiesc mă refugiez pe cât pot în bula asta și într-un cerc de prieteni foarte restrâns și gândul că după ce rezolv niște probleme care mă obligă să trăiesc aici voi pleca în lumea largă (dacă mai apuc 😁). Ieri dimineață am fost uimită, spre rușinea mea, de faptul că la centrul de hematologie nu puteai să arunci un ac, atât era de aglomerat și o liniște neobișnuită necaracteristică pentru că de obicei mai zumzăie câte cineva de teamă sau din cine știe ce motiv. Nu știu dacă am dreptate cu plecatul la vârsta mea dar măcar bătrânețea să fie decent trăită. Întoarsă brazdă adâncă și lăsată nelocuită 100 de ani ca să dispară orice urmă de șpagă, misecuvenism și nesimțire.
Comentariu beton!26
Sunt la centrul de transfuzie, e aglomerație, bonurile de ordine au ajuns la 75, mai sunt mulți cu programare in aplicație.
Comentariu beton!12
Nu ești nebun. Nu suntem nebuni, dar în mod sigur mulți ar înnebuni dacă ar vedea și restul aisbergului care se află sub apă. Puroiul de sub apă este foarte mare și inevitabil, o să se spargă. Când, cum și în ce fel, o să vedem, dar de spart sigur o să se spargă. Necazul este că o să ne murdărească pe toți. Problema, din punctul meu de vedere, este că masa critică a oamenilor muncitori, corecți, onești, educați, este mult prea mică și nu știu cum pot face o schimbare.
Comentariu beton!24
Chestia cu masa critica este foarte, foarte adevărată!! Din pacate si fără rezolvare….
Machinui sa scriu si nu pot..
La revolutie era a 11-a.
Bai, nu mai stiu sa vorbesc!!
Una peste alta, eram la postliceala, dupa un esec la admiterea la facultate (nici nu concepeam, la 18 ani sa stau acasa fara ocupatie, sa ma mai pregatesc) si, cand am vazut cum fosti colegi de generala, unii care cochetau cu un iq de forrest gump, erau profesori, adica PROFESORI, adica predau lectii despre nuconteaza ce unor copii.. profesori suplinitori, cu complicitatea baloasa a unor hoaste batrane, tot profesori, dar cu veleitati administrative-directoarea, mai precis…
Unii sunt si in ziua de azi, se incalzesc pe margine, ca hiasca se pensioneaza…
Unii sunt oameni de baza in anaf- aveau avere la 30de ani din salariu de bugetar, jur ca nu stiau sa scrie…ma uitam prostita si nu intelegeam, mie mi se parea ca sunt posturi vitale, care ar fi trebuit sa aibe cerinte profesionale si umane maxime, ma uitam prostita la ce ifose aveau si.mi se parea ca sint ultimul om..
Cand auzeam de note de 10 pe banda rulanta-eu am avut toate notele, de la 3 la 10, ma ruceam, dtiam ce inseamna o ota de 10…
Inclusiv la baiatul meu, un inteligent dar un puturos speculant la scoala, stiam ca nu le merita…
Doamne, poate reusesc sa leg ceva coerent, suntcu ve ele umflate de furie…
La serviciu suntem din ce in ce mai putini, cu niste pavienti din ce in ce mai batrani si.mai bolnavi, cu spaima controalelor in spate, cu sefi care se acopera cu hartii, care nu te asculta, cu colegi obositi, incrancenati, nemotivati…
Comentariu beton!32
Așa mi se pare si mie. Totul pare să meargă din rău in mai rău si nu se întrevede nicio luminiță la capătul tunelului ăluia care nu se mai termina.
Am, câteodată, impresia ca singura soluție e ca ultimul sa stingă lumina. Bine, daca nu se stinge singura înainte ca ultimul sa tragă heblul.
Comentariu beton!11
Eu merg pe soluția lui Vali, luceafărul din capitala Moldovei, omul cu cel mai mare topor din online. Hai să nu ne plângem de trafic stând în mașină. Poate un bus sau o biclă. Hai să ne reparăm gardul, tundem iarba, adunăm fecalele câinilor de companie, poate ne și castrăm animalele de companie, vedem ceva nasol, facem reclamație. Toate astea, și altele, consumă timp iar asta se traduce în puțin timp de bocit pe net. Este clar că ăia de sus sunt proiecția ălora de jos și singurele chestii care se pot mișca țin doar de o parte din noi. Ți-a omorât beizadeau copilul? Iese după 6 luni? Te duci și îl omori tu. Din astea, curățenie, reclamații, omorât ticăloși.
Hint: protestu de pe net, duminica când ăia pe care trebuie să îi sperii sunt în amante, cu flori la jandari, întâi concediu și după protestu, bocitu pe net, astea nu se pun. Ajută doar la climaxul civic.
Comentariu beton!34
Ai mare dreptate. Să schimbăm fiecare ceva în jurul nostru.
Mi se pare că oamenii de calitate au și defecte. Amorțirea în cotidian și implicarea pe net. Mi-as dori o dezbatere când sunt alegerile aici. Pe cine votam ?
P.S. Există o categorie de oameni cu putere de la care vin multe din problemele societății. Judecătorii.
Vouă v-a plăcut Slavici la școală, bag seama, de aveți idealuri din astea.
Imaginează-ți:
Ieși cu bicicleta cu prietenii, pe carosabil, că primăria nu v-a făcut piste, și vine băiatu’ lu’ mami, drogat și băut, la volanul suvulețului cumpărat de tati, vă ia pe capotă ca pe popice și se infige dup-aia în gardul casei de lângă, proaspăt refăcut.
Sună SF?
Mai gândește-te.
Comentariu beton!21
Pai e chestie de matematica de clasa a II-a.
In ultimii 30 de ani din tara asta au plecat, in marea majoritate, cei care vroiau sa munceasca si sa relizeze ceva in viata. Si vorbim de multe, multe milioane de cetateni. Rezultatul este ca in Ro au ramas bugetarii, pensionarii plus o mare masa de manevra formata din asistati sociali, clanuri de interlopi si neamurile asociate si altii cu pretentii putine. Cei care ar mai vrea ceva sanatos pt tara asta nu sunt, statistic, mai mult de 15-20% din populatie.
Dat fiindca cei emigrati nu mai voteaza la alegeri decat intr-o proportie infima, clasa politica actuala este oglinda fidela a structurii populatiei ramase in tara.
O tara condusa de politruci, interlopi si asistati sociali.
Comentariu beton!20
”clasa politica actuala este oglinda fidela a structurii populației ramase in țară” – perfect adevarat!
”o țara condusa de politruci, interlopi și asistați sociali” iar eu i-as adauga si pe reprezentantii celor ”care ar mai vrea ceva sanatos pt tara asta” dar sunt evident in acea proporție de 15-20% ceea ce face ca puterea lor in structurile de putere sa fie atat de mica .
Am o veste proastă pentru tine/voi:
Nu doar România se duce la vale, ci cam toată lumea.
Sunt în Germania de aproape șapte ani, iar de vreo doi ani (cam după ce a început pandemia să se înmoaie) am fost martorul unei deteriorări generalizate a atitudinii oamenilor în public/societate.
Văd zilnic tot mai mulți oameni grăbiți, tot mai mulți oameni egoiști, tot mai mulți oameni lipsiți de empatie și aud din ce în ce mai des „Scheiß egal!”.
Diferența este, însă, faptul că Germania se duce în jos de pe o treaptă mult mai înaltă față de România.
Și în Germania nu mor săptămânal oameni din cauza indiferenței autorităților.
Comentariu beton!32
Cred ca depinde mult de zona în care ești în Germania. Pentru mine/noi, pandemia, chiar a dus către o coaguoare a colectivității. Dar pe termen lung prevăd/se întrezărește o degradare a nivelului de trai, cu inflația și aceleași număr de imigranți tot neintegrati…
Trăim într-un orășel de 25-30k locuitori, pe lângă Darmstadt.
@Lucian, aceeasi impresie o am si eu. Eu locuiesc de 15 ani in Belgia si pot sa fac diferenta de acum 15 ani si acum. Exact cum zici si tu. Diferenta este ca tarile vestice sunt in cadere de undeva mai de sus. România nu are practic de unde sa cada dar se scufunda tot mai mult in noroi. Coruptia ucide. Asta e adevarul.
Eu stau de vreo 6 ani in DE, am luat pauza vreo 2 ani, a venit pandemia..am revenit de mai bine de 1an si nu mai recunosc orasul (orasele), s-au schimbat fata de 2018-2919, in rau din pacate. Ma simt tot mai mult „ca in București” si asta nu e bine.
A fost odata o emisiune de Digi FM si Mandruta ii intreba pe ascultatori ce ar face daca ar fi pentru o zi presedintele tarii tinand cont ca el are puteri limitate. Un ascultator a venit cu solutia salvatoare pentru toti. Ca presedinte poti sa declari razboi unei tari terte asa ca el ar fi declarat razboi Germaniei si ar fi capitulat in urmatoarea ora. Problema rezolvata. Adio Romanica bine ai venit Germanica.
Comentariu beton!13
E veche
Ba da, și eu am aceeași senzație. Sunt scârbită. Și de plecat din țară, unde să mă duc, ce să fac, cu ce bani să plec, unde să stau, ca ce să lucrez? Am rate,cum aș putea? Chestia e că nu vreau să plec. Îmi place acasă, dar țara asta e de rahat, nu mai are niciun viitor bun pe durata vieții mele. Nu am îndoieli că aș putea să îmi fac o viață altundeva, dar nu vreau asta. De ce ar trebui să mă gonească din casa mea politicienii incompetenți? Crezi că le pasă că pleacă lumea? Îi doare undeva, bani se găsesc.
Comentariu beton!15
— „Mă gândeam să vă întreb ceva. Voi nu aveți așa un fel de senzație că țara asta se duce dracului? Că eu simt asta aproape în fiecare zi a vieții mele.”
— „Dar cum toate astea n-or să se întâmple niciodată, tot ce mi-a mai rămas este senzația pregnantă că țara asta se duce dracului.”
Numai când se apropie alegerile și se cufuresc toți între ei, când trebuie să își împartă locuri, poziții…
Cu excepția greilor de care nu știm cum îi cheamă sau nu i-am văzut niciodată la TV sau pe internet, bineînțeles, pe aceia nu-i deranjează nimeni niciodată.
I-aș fi omorît eu, chiar dacă aș ajunge la Haga sau într-un tribunal internațional dar, la fel, nicio putere, nicio imunitate reală.
— „În ultimele două-trei săptămâni, aproape în fiecare zi s-a mai întâmplat câte ceva care m-a făcut să mă gândesc că m-am născut în locul greșit.”
O să fiu puțin cinic și am să subliniez că inclusiv editorii șefi ai tuturor publicațiilor, respectiv mass-media (cum se cheamă, cenzorii?; cum se numesc oamenii care hotărăsc ce să dea, ce să nu dea).
Pentru că se apropie alegerile și a început demult campania voalată, încep dezastrele să se întâmple. Multe mizerii, multe mizerii sunt ținute la sertar, pentru „vremuri prielnice” sau ca materiale de șantajat pentru bani. Pe lângă campanie, eu voi intui că e metoda șantajului contra cost de a nu face acuzații, iar cei care nu-și permit să achite protecția mediatică, se dă nu nume, prenume…
Dezastre care, multe dintre ele, n-ar mai fi subiectul zilei. Darămite de sentimentul acela, pe care o au foarte mulți din Vest, când știrile ăstea sunt făcute să ascundă alte lucruri mai importante. Ele sunt documentate dar sunt păstrate la sertar (ca la procurori și dosarele lor, din sertare, la naftalină).
Per asamblu? Da, totul se transformă într-un hârb, știi tu ca acele case vechi construite din cărămidă, ciment, fără schelet metalic și ceva lemn. Ca acelea. Entropia universală.
— „Iar singura soluție pe care o văd este să dărâmăm TOT, să băgăm plugurile, iar la final să trecem cu buldozerele pe deasupra. Abia după să construim totul de la zero.”
Aoleu.
Mai mult ca sigur voi spune o prostie dar nu lăsa să ți se dezvolte vreo depresie, ceva. Ești bine, da? Nu s-a întâmplat ceva rău cu tine, acum, în ultima vreme, nu?
— „Dar poate-s eu nebun, de-aia am zis să vă întreb și pe voi.”
Nu ești nebun.
Dacă ceva rău se va întâmpla vreodată, ai măcar siguranța că puteți pleca toți oricând, spre Vest. Unde, nu știu, dar știi că ai ușița aia de evadare.
✨Stay strong✨
In fiecare zi simt asta și fix aceeași părere o am. Râdem tot și o luam de la 0, altfel tot aceeași mocirlă va fi
Da, se duce!
O revoluție ar schimba ceva, cu o condiție: sa se aplice prevederile din Proclamația de la Timișoara începând cu a doua zi.
Sunt fericită. In noaptea asta s-a născut nepoțica mea. Cu exact 2 săptămâni înainte de termen. Ambulanță a sosit în 10 minute. Medicul de gardă a apărut instant, a accesat datele noră-mii pe calculator. A dat niste indicații asistentelor. După ce s-a schimbat a ieșit în curtea spitalului sa facă niste pași… Totul a fost foarte bine. Fetita e sănătoasă, mama, tata, frățiorul sunt fericiți. Drept că pe fiul meu cel deștept l-a prins radarul când se întorcea de la spital…
Am spus că fetița s-a născut la Viena?
Comentariu beton!55
Hai lasa, ca vin si eu cu exemplu contra, gravida cu termen depasit, dureri mari, sangerari, ambulante (ca s-a dus de mai multe ori in cateva ziele) spital, verdict: cucoana daca nu nasti curand probabil o sa mori si tu si copilul, nu te califici la cezariana. Transmis asta si familiei, sa se pregateasca..
A ramas in spital peste noapte, dimineata au aparut alti medici si unul (mai estic asa) a bagat-o direct la cezariana. A scapat, a avut probleme cateva luni, copilul s-a ales cu ceva dubios pe la rinichi..
Sa zic ca era tara care incepe cu DE in limba lor si unul dintre cele mai mari orașe?
Sa mai zic cum pe mine m-a dat medicul afara din cabinet zicand ca el mi-a dat tratament si daca nu m-am vindecat e problema mea, sa merg la alt medic daca nu sunt multumit. Sau..sau.lista lunga, cabinete private cu facturi de sute de eur). prefer sa iau avionul si sa vin in Bucuresti, e mai ieftin, calitate mai buna si muuult mai rapid.
@Add, diferenta fiind ca in tara aia care incepe cu DE, astea sunt exceptii. In Romania sunt regula.
Dar sigur, putem face cherry picking ca sa demonstram ca „dar si altii…” si atunci vom fi multumiti ca „nu numai Romania”.
PS: traiesc de 16 ani in tara cu DE, iar omul meu de 20. Stim cum e in spitale, cum e in cabinete, stim cum e sa astepti 4-5 saptamani o programare daca nu ai asigurare privata. S-au schimbat si aici lucrurile si nu tocmai in bine. Dar de aici si pana a muri oameni cu zile fara sa se uite nimeni la ei cu orele, este cale foarte lunga.
Comentariu beton!16
Suntem praf, din ce în ce mai rău! Din păcate, peste tot lucrurile au cam luat-o razna. Diferența e că ăia au de unde să cadă, noi suntem jos de muuullltt! Nu știu unde se va ajunge, dar viitor bun nu prea avem. Păcat de copiii noștri! Poate se vor duce unde vor vedea că e mai bine.
Spitalele sunt bine dotate in schimb medicii sunt roboti. Te incadrezi in statistici, e bine, robotul face treba. Nu, probabil mori.
Mai am: salzburg 2020, un unchi are o durere de cap ciudata, vine salvarea, spital, aspirina si 0 investigatii. E trimis acasa, o saptamana mai tarziu cade brusc si..gata. Salvare, spital, mort, accident vascular. Inca nu e clar de ce nu i s-a facut de prima data un ct, probabil s-ar fi vazut ca e ceva. El e ingropat demult, spitalul isi vede de treaba. Au consumat doar motorina la ambulata, un mort, statistic e bine, familia bine, merg la cimitir din cand in cand.
Frankfurt 2019, ajung la urgenta dupa un accident, o lovitura in cap, dureri groaznice, nu vedeam cu un ochi, pierderi de memorie…pe jos, greseala mea ca locuiam la 100m de spital si am putut sa ma tarasc pe pereti pana acolo. Mi se spune ca de vreme ce am venit pe picioare, vorbesc o limba straina si nu am mainile sau picioarele taiate, intr-o punga, nu reprezint o urgenta. Si sa imi caut un neurolog, din pacate stie ca sunt ff ocupati si ca nu voi gasi mai devreme de 2 luni. Si gata, m-a scos pe hol, 0 investigatii. Cumva am avut noroc, am ajuns la un cabinet privat unde intamplator era un neurolog (era pe acolo in vizita), mgam ales cu niște injectii dar bune, mi-am revenit in cateva luni. Rmn tor in Romania am facut..
Etc, mai am si personale si printre apropiati
@Add: io te-aș fi trimis acasă. Să te prezinți la spital fără să știi o boabă germană mi se pare nesimțire. 😨
Să „vezi” un viitor AVC nu-ți trebuie un CT, ci un glob de cristal. 🤯
P.S. Și io am fost la urgențe-n Austria, am dat e-cardu’ la recepție și o venit un doctor m-o dus în salon și mi-o făcut perfuzie.
Așa frumos o vorbit cu mine de-mi venea să-l iau acasă.
Nu, n-am vorbit nici în română și nici în engleză, ci-n germană. 😉
P.S. Bine că-n Frankfurt medicii-s roboți. Mai au nevoie de niscaiva școală s-ajungă nesimțiti ca ăia din Botoșani. 😎
suedia. Pentru orice cacat le fac astora la ER o gramada de investigatii. Problema e ca e populatie imbatranita, ca au grija inclusiv de aia cu boli degenerative mari. Ca atare normal ca timpul de asteptare creste. Si nota de plata.
dar, nemtii nu au urgente, ca domeniu separat. Si da, presupun ca apar probleme majore.
Agree. Am avut un weekend de foc și la propriu, și la figurat. Vineri seara, fiu-miu cel mare, a alunecat cu motorul pe o curbă pe drumul spre Transalpina. Avea 30km/h și a prins ceva nisip. Motorul nu l-a mai ascultat, și a ieșit în decor. Are clavicula și 2 coaste fisurate. L-a ajutat mult faptul că nu e vitezoman, că motorul nu este unul de viteză, și că a avut un echipament de protecție foarte bun. Dar tot ne-am speriat. Ambulanța Smurd a venit repede, l-au dus la spitalul din Brezoi. Acolo nu au nici radiologie și cu atât mai puțin CT. Au așteptat după singurul polițist cu etilotest mult timp, pentru că acoperă o arie de 50kmp. De drugtest nici vorbă. L-au trimis la Vâlcea la spital. Am plecat val vârtej la 12 noaptea acolo. Tot personalul medical a fost impecabil, i-au făcut toate investigațiile, toate analizele. Sâmbătă la prânz am ajuns acasă și zombie cum eram, nu am apucat să dorm. M-am apucat să gătesc ceva mâncare mai ușor de mestecat și cât mai nutritivă. Apoi, zbang, bum, explozii, geamuri zdrăngănind, cățel super speriat, sirene, ambulanțe, pompieri, poliție, elicoptere, cer roșu, cer negru, miros înțepător, panică cât cuprinde. Revoltă, frustrare, mobilizare pentru a ajuta. Primit mesaje de amenințare, declarată isterică, luată la mișto, sfaturi că să nu se ia lumea după ce spun, că totul este sub control, că primarul a rezolvat tot. Că îmi fac reclamă, că suntem niște parveniți cu mașini scumpe care au venit pe tarlaua lor, că avem alte interese. Că ce caut la tv, mizerii. Am momente când sunt descurajată. Dar nu mă las, vreau să facem asociație civică. Am văzut cum în unele localități s-au schimbat lucrurile în bine. Și am zis să încerc. Pentru că, dincolo de toți cretinii, îmi place să cred că cei mai mulți sunt buni. Văd în jurul meu. Oameni din localitate care au gospodării frumoase, oameni care muncesc mult. Am câmp în fața și în spatele casei. Este un nene cu tractorul care lucrează pământul. Mă salută de fiecare dată și-mi spune să închid geamurile până termină. Dar cu toate astea nu am așteptări. Însă acum este un moment bun să se mobilizeze oamenii. Vom vedea. Azi ma duc la dezbaterea pe tema incineratorului de cadavre de la fermele de pui, mâine este ședința CL.
Da, clar țara asta se duce de râpă, dar parcă nu-mi vine doar să privesc de pe mantinelă. Mai bine să-mi pară rău că am eșuat, decât să regret că nu am încercat. Pana mea, nu știu cum s-au aliniat astrele de m-a luat așa valul!😁 Că nu e ca și cum aș avea timp să mă plictisesc.😁
Comentariu beton!58
Spunea cineva mai sus, in esenta, fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi.
Cu mana pe inima pot sa spun ca eu si sotul meu AM FOST acea schimbare, am facut diferenta, pe bucatica noastra. Nu e nici o diferenta, decat ca am imbatranit, ne-am imbolnavit, mai grav decat cei care au stat pe margine, si am crescut un copil frustrat din start din doua parti-a societatii si a noastra care, intr-un fel, ne-am sacrificat, si nu pt el.
Comentariu beton!17
@Irinoush
Asta pentru că ați fost singuri. Nimeni sau aproape nimeni nu v-a urmat exemplul. Dacă lucrurile creșteau exponențial altfel ar fi stat treaba. Pe toți i-a durut în cur sau pe acolo.
” Să fie schimbare! Da’ fără mine. „
@Irinoush, am respect pt voi că ați încercat. Dar vezi tu, schimbarea e adusă de o masă critică, in Românika aceasta masă critică ( încă) nu s-a format, deci cine ne aburește cu cântecelul „Fii schimbarea…” ar trebui să-și mute bășinile pe la alte mese. Că put tare.
Subscriu. Am inceput sa simt asta din perioada pandemiei. Însă în ultimul timp pare că acest sentiment s-a cronicizat. Până acum câțiva ani afirmam sus și tare că cineva trebuie sa rămână și în țara asta, că poți reuși să duci un trai ok si aici. Totul este să vrei. După câțiva ani, observ că totul este în cădere liberă: sănătate, învățământ, economie, infrastructura, etc, etc. Nu reușesc să văd un „ceva”, oricât de mic care sa funcționeze așa cum trebuie. Și mă trezesc din ce in ce mai des vorbind (nu doar gândind) cu soțul meu, unde sa fugim. Exact asta este sentimentul. Că vrem sa fugim undeva unde lucrurile sa funcționeze mai bine. Normalitatea mea, așa cum o înțeleg eu, nu este asta in care trăim. Și sincer cred că simt asta pt că puștiul meu nu o sa mai fie puști mult timp. Este la începutul adolescenței și facem eforturi enorme să îl ținem în normalitatea noastră. Și e din ce in ce mai greu cand bula noastră se micșorează văzând cu ochii….Nu vreau sa crească într-o țară în care normalitatea este privită ca ceva extraordinar…. Refuz categoric. Așa că da….simt că tunelul s-a lungit atât de tare încât luminița aia abia mai licărește….
Comentariu beton!12
@Bazil. Nebun nu ești în nici un caz, însă țara a început să se ducă dracului de mult. Alunecarea a început de când baronii președintelui sărac și cinstit au preluat puterea economică și politică. Au fost perioade de stagnare și cosmetizare, care au păcălit lumea….
Chestia asta cu „hai să fim cinstiți și corecți că totul pornește de la noi, dacă facem așa societatea se va schimba” mi se pare o prostie imensă , stă la același nivel cu ” hai să ne rugăm la Domnul, că ne ajută”.
Șoc și groază, ce să vezi, Domnu’ a ajutat întotdeauna pe cei mai deștepți și pe cei care s-au luptat cel mai tare ( a zis-o Napoleon, nu eu).
Tara asta a inceput sa se duca dracului de foarte mult timp insa ce este nou este faptul ca a inceput sa fie tot mai evident si pt cei care se considerau oarecum la adapost. Nu vb despe pilosi, despre cei bine infipti, desi ii afecteaza si pe ei, ci despre cei care aveau resurse psihice si materiale sa faca o schimbare in bine dar au preferat sa stea deoparte, pe principiul „boss, mie imi este bine!”.
Na, luati de serviti acum! A inceput mocirla sa treaca pragul casei si nu prea aveti cum sa o opriti, copiii va pleaca fix asa cum plecau „capsunarii” acum 20 de ani spre alte tari, unde ce sa vezi, si pe acolo se merge tot spre mai rau.
Ps: Avem de ales intre PSD si AUR sau la munca pă Anglea! 😅
Comentariu beton!11
Pe mine m-a lovit senzatia asta in 2010 (nu stiu de ce atunci, am uitat intre timp) si nu m-a mai parasit.
Dar se accentueaza 🙁
Până să dărâmăm tot și să construim din nou, emigrează din ce în ce mai mulți oameni. Deci ar fi o problemă și cu cine.
cum cu cine? Cu nepalezii. Si srilanchejii
Nu, nu ești nebun. Așa simt și eu. Degeaba suntem câțiva care ne facem treaba în pătrățica noastră dacă suntem minoritate. Nu mai am nicio speranță..
Comentariu beton!14
Diploma de limba germană nivel C1, iar Austria, Germania, Elveția și Liechtenstein te așteaptă cu brațele deschise. 😉
Sau suedeză C1. Ai job asigurat. (Din câte am înțeles ești medic).
@ValiM: din ce știu eu, s-ar putea să mă-nșel, Suedia, Norvegia și Danemarca acceptă medici vorbitori de limbă engleză, dar vor face obligatoriu cursuri de limbă.
@John T Asta era valabil mai demult. Până acum câțiva ani. Acum se cer cunoștințe de suedeză , norvegiană sau daneză. Și la angajare cer nivel C1.
Pe de altă parte, dacă găsesc doctorul kompetent și interesat pentru job oferă ei tot – Cursuri de limbă pt doctor și familie – numa’să vină.
@JT,negative!
Din câte stiu, pentru asistenți e norvegiană B2, despre medici ma îndoiesc să nu trebuiască un C1, oricum, nu engleza
Sambata seara discutam intr-un cerc de prieteni (cam toti de varsta noastra) despre ce asteptari/sperante aveam imediat dupa revolutie si ce dezamagiri simtim acum dupa 30 si atatia de ani 😒 Atunci eram in floarea varstei, se deschisese libera circulatie, aveam rude in alte tari, am fi putut pleca relativ usor dar am crezut ca va fi bine si la noi si sa stam aici unde ne-am nascut, am crescut, sa participam si noi la reconstructie. Sfanta naivitate! Pe masura ce treceau anii se diminua speranta si crestea dezamagirea desi eu sunt o optimista de felul meu. Am sperat ca prin schimbul de generatii lucrurile se vor ameliora dar nu, vechii nomenclaturisti au lasat locul fiilor lor, noii nomenclaturisti. De aceea cand copiii au hotarat sa plece, nu numai ca nu ne-am opus dar i-am sustinut neconditionat. Le-am zis sa invete din greselile noastre, ca tara asta nu merita sa te sacrifici pentru ea si sa se duca cat de repede pot! Acum la pensie, ne rugam pentru sanatate si suntem multumiti ca ei sunt bine acolo unde sunt!
Comentariu beton!16
Am vazut la vali pe blog linkul asta, la care achiesez 110%:
2 MAI, VOLUNTARI, BOTOȘANI, SÂNTIMBRU,… – Valentin Naumescu | Facebook
https://www.facebook.com/valentin.naumescu.3/posts/pfbid0vBErGzdhNAdcdAtNga6fuzrQ1HEc9jneAUXmxQCzpj1psDFr89Q3S8MPnxssAutl
Zicea cineva zilele trecute ceva ce mi se pare ca se potriveste Romaniei din ultimii 20-30 de ani: „ni se prabuseste tzara in cap”. In Romania multe institutii nu functioneaza, ele exista pentru salarii. Se petrec o groaza de lucruri de care habar nu avem, si nu se intampla dezastre din noroc sau din inertie. Insa in conditiile astea, e obligatoriu sa se intample din cand in cand. Iar cand se intampla, se observa ca tot lantzu asta de institutii de control, de aplicare a legii, etc, nu a functionat. In toate cazurile (ala cu azilele, ala cu 2 mai, asta cu Crevedia), institutiile care ar fi putut si ar fi trebuit sa previna catastrofele nu au functionat deloc.
Dupa cum ziceam, ele exista doar pt salarii.
@irinoush – same here. Am fost (și încă sunt) schimbarea, am făcut diferența în mica mea bulă existențială. Și nu mă refer la proteste de stradă (deși și acolo am pierdut multe ore). Mă refer la voluntariat în sănătate, în educație, pe partea civică – chestii făcute regulat, săprtămânal sau mai des, oferind timp, cunoștințe, resurse materiale, din 2005. A contat, cu siguranță, pentru cei pe care i-am ajutat: copii defavorizați, pacienți cu cancer sau cu alte boli, oameni trăind la limita subzistenței. A contat în sensul că ei au găsit putere și sprijin să nu abandoneze școala, să aibă parte de tratamentul vital care la noi „nu se găsește”, să nu se mai culce flămânzi etc.
Dar, în rest, e același mâl gros de care speram să scăpăm.
Am obosit, nu mai am răbdare și, mai ales, nu mai am timp.
Eu nu mai cred că putem scăpa de corupție și de șmechereală – nu în următoarele generații. Face parte din adn-ul nostru. Majoritatea va înfiera corupția pe rețelele sociale, dar va continua să dea șpagă la medic, de exemplu (chiar și fără să i se ceară), fiindcă „așa e frumos”. Și alte exemple asemănătoare, le știți cu siguranță.
Între timp, azi dimineață a mai fost o explozie cauzată de butelii de gpl. Bună dimineața, România. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/explozie-intr-o-pizzerie-din-pascani-pompierii-au-gasit-doua-butelii-cu-gpl-2482345
Comentariu beton!12
Tot ce îmi doresc este să nu apuc să îi spun soțului…’ți-am spus că mai devreme sau mai târziu vom plăti pentru că nu ai vrut sa plecăm din țară.’ Am ajuns să trăiesc cu teamă fiecare zi. Teamă că vom avea nevoie de serviciile medicale, teamă că sistemul de învățământ ne va ‘schilodi’ copilul, teamă de accidente pe şoselele patriei, teamă de bizoni, alcoolici, drogați. Deja birocrația, orele petrecute în trafic, valorile greşite şi toate celelalte probleme par neînsemnate pe lângă lupta pentru supraviețuire. Totul este greşit. Dar cum a spus cineva…să fim recunoscători, ar fi putut fi mai rău. Nimeni nu ia in calcul că ar putea fi mai bine.
Au ajuns la scadenta deceniile de indiferenta, indolenta si indobitocire. Sunt zeci de ani de cand generatii de angajati nu au facut nimic, au perpetuat starea de „sigur nu e treaba mea” / „merge si asa”, indiferent de domeniul de activitate sau tipul angajatorului. Ah, e nasol ca mori cu zile in fata spitalului. Dar e primul caz? E nasol cand imbuibatii neamului fac nasoale cu pulimea. E primul caz? Se mai inflameaza un pic soșăl midia, se da cu like & share la ceva texte lacrimongeno-patetice, ceva cu aripi de ingeri, etc, si cam aia e. Mergem acasa, cerand dreptate, legi, reguli. Dar mereu vom cere ca altii sa faca. Nu eu, masina mea e ok, am dat spaga la ITP din obisnuinta, scoate fum si nu are frane, dar e tipla, am parcat pe strada/trecere/bordura doar un pic, am aruncat aiurea gunoiul doar de data asta. Tara in care regulile sunt bune, insa invariabil toti invoca exceptii: „nu am voie sa merg cu mai mult de 50 la ora in oras, DAR…”. De ce avem mereu un „dar”? Pentru ca nu e nimeni care sa constate si sa aplice legile. Ah, in 10 ani iei amenda 1 data pentru viteza. Aia e, faci media si iesi ok. Faci ceva nasol? Depinde cum te cheama si cine suna pentru tine. Poti fi „baiat bun, saluta vecinii”, dupa care ti se inventeaza scuze sa fugi in Italia (nu e vb de Iorgulescu, e pur ipotetic) sau poti fi dat exemplu: arestat cu 0,x grame de iarba, ca e drogat/traficant!!! Din nou, depinde cine te sustine, PCR (pile, cunostinte si relatii) functioneaza la fel de mai bine de juma de secol.
In alta ordine de idei, stati potoliti si platiti-va taxele. Si mai usor cu pretentiile, ca oricum e fiecare pentru el.
Dupa patruj de ani de „dac liber”, caut sa devin si eu „capsunar”. Nu mai vad alta solutie, la modul realist.
Comentariu beton!17
Cam asa simt si eu, dar intrebarea care ma framanta este: ce putem face noi ca oameni simpli, care nu au “combinatii”, care incearca sa respecte cat de mult se poate regulile?
Eu nu vad decat doua raspunsuri:
1. Proteste, dar din alea serioase (similare cu ce fac baietii in Franta, Paris)
2. Sa-mi iau familia si sa plec pe alte meleaguri.
Alte variante eu nu vad, ma refer la chestii cat de cat realiste si realizabile, ca sa zic asa.
Comentariu beton!14
Nu, domnule,nu ești nebun,ești educat și crescut în civilizația lui „sărut mâna” și „bună ziua” la doamna care vinde pâine,de exemplu.Avem cu ce compara,avem +/- 50 de ani de viață și am avut timp să ne coacem la minte,cum ne spuneau părinții și bunicii.Stim cum ar trebui să fie lucrurile și nu sunt Mai devreme m-a luat capul văzând un filmuleț în care unul fuma lângă cisterna cu gaz….. păi asta era prima regulă de când am avut serviciu că acolo mi-am inceput ucenicia,și nici nu fumam.N-are sens să continui ,cert e că n-am posibilitatea de plecare de aici și încerc să merg înainte,ca toți cei rămași.
Ok, e nasol, fie ca vorbim de azile, de oameni murind pe treptele spitalelor sau pe capota imbuibatilor. Dupa ce dam emotia la o parte, ce ramane? Unde e noutatea? Toti suntem indignati ca „dom’le, asa e Romania”. Romania e asa cum ii sunt oamenii, indiferent de coloratura politica, nivelul de educatie sau statutul social (ala real, nu ce se chinuie foarte multi sa para). TOTI avem „descurcatul” in ADN, toti avem o scuza pentru incalcarea oricarei reguli/legi, toti cerem de la altii. Putem sa ne facem ca nu e asa, sau putem sa fim sinceri cu noi insine si sa ne recunoastem noua ca astia suntem, iar ce vedem acum sunt zecile de ani de indiferenta, de carpeala, de „merge si asa”. Conteaza, poate chiar mai mult decat pe vremea tovarasului, al cui esti. Cine te sustine in orice magarie vrei sa faci. Calci un om, da’ esti a lu’ X, neam cu Y, var cu sefu’ de la (insert institutie parazitara here), esti ok. Traversezi pe unde nu trebuie, si fix in ziua aia din an era un politist care se pregatea de panda (ca asta e maximul pe care il poate face rutiera romana), aia e, vei fi crucificat pentru incalcarea regulilor de la facerea lumii incoace.
Bottom line: platiti-va taxele, si cele actuale, si cele ce vor veni, si lasati pretentiile la intrarea in curtea spitalului/politiei/scolii.
PS: de 40 de ani ma incapatanez sa raman roman, sa incerc sa mai fac cate ceva, sa misc lucrurile in directia buna. Deja mi se demonstreaza in prea multe feluri ca tre’ sa devin „capsunar”, sa ma duc sa ii ofer un viitor copilului meu intr-o societate normala si functionala. Nicaieri nu e perfect, insa am ajuns sa traim mai ceva ca intr-o zona de conflict. Pentru mine e prea mult. Stiu ca nu se schimba nimic daca plecam toti, dar intrebati-i pe parintii care isi pierd copiii pe altarul marlaniei grosiere care a ajuns sa fie tara asta. E bine ca au ramas in Ro? Sunt impacati ca le mor cu zile apropiatii?
Comentariu beton!12
„Ultimul care stinge lumina la Otopeni” să ia și becul, spunea tata. Cu aproape 30 de ani in urma am avut viza de lung sejur pentru Franța. Servicii medicale, viață decentă și multe altele. Mă întreabă lumea dacă la pensie mă întorc în România. Pai nu iese țara din râpă. Iar până la pensie așa cam in 10 ani in Romania va fi și mai rău.Mama și tata au plecat dintre cei vii, sunt singura la părinți. Pentru ce să mă întorc definitiv, ce ziceți voi ?
Comentariu beton!14
@Lucia, io nu zic să vii definitiv dar ar fi ceva dacă ai veni la un spital de provincie măcar o lună pe an pentru că avem foarte mare nevoie de medici cu experiență.
Tocmai ce m-am întors din EforieN și ieri au fost valuri mari spre foarte mari. Nu am văzut niciun ”popovici bombardier” să depășească zona geamandurilor. Acuma nu știu dacă se respecta regula aia pentru că erau conștienți de pericol sau din cauza salvamarilor care patrulau cu o barcă și cu un skijet de-a lungul geamandurilor.
Am fost la mare cu tren cfr călători la cușetă. La dus ne-am urcat în vagon din Petroșani pe la 11 noaptea și ca orice țărani am desfăcut niște beri cu hlizelile de rigoare:
– Care cine stă deasupra și dacă e nașpa ne reorganizăm. Glume de autobază.
A venit însoțitorul vagonului și ne-a spart gașca scurt:
– Aici se doarme.PUNCT. Am mers fiecare la scara lui și nu am comentat nimic.
La întoarcere am urcat în vagon, cușetă la capăt alături de budă. M-a traznit mirosul de căcat și pentru că am avut experiențe anterioare am verificat buda în care trona un mare rahat și nu funcționa să tragi apa. Știți ce mi-a zis însoțitorul?
– Ăăă, las ușa deblocată dar vă rog io să nu o deschideți în timpul mersului. P.S., la vagonul de cușete doar ușile unde stă însoțitorul pot fi deschise.
Deși scria mare că fumatul este strict interzis am băgat 2 țigări seara și 4 pe dimineață și cred că pe la a doua, fiind neatent, m-a surprins ”nașu” care s-a făcut că nu mă vede.
Io zic că e bine să fie derogări de la regulile stricte pentru că oameni suntem.
Plm, și acuma am mirosul ăla de căcat în suflet și în haine.
Și apropo de accidentul din 2 Mai și că polițiștii sunt folosiți ca semafoare umane.
Fix așa erau unii în EforieN la o intersecție cu trecere de pietoni spre un Lidl foarte intens circulată. Cu un simplu semafor se rezolva foarte simplu problema dar administratorul drumului a decis să se tragă pe cur și că e mai bine să fie polițiști acolo cu fluier care să dirijeze circulația.
Polițiștii ăia care fluierau din fluier toată ziua în soare la 40 de grade poate că erau mai utili noaptea pe bulevardele unde se fac raliuri între beizadele cu cai putere.
Am văzut o femeie care încercat să-i ofere polițistului din mijlocului bulevardului o sticlă de apă rece și care a refuzat-o.
Îmi umblă prin cap replicile a două figuri ale politicii românești: ex-președintele Constantinescu care glăsuia supus „a învins sistemul” și actualul care o ține langa de vreo trei ani cu „statul eșuat” ceva adevăr este acolo, ahh, și mai era Ilici care zicea ceva de „comunism cu față umană” 🤔 atunci nu le-am acordat atenția cuvenită.
Si la plugul ala o sa ceara cineva spaga!
Comentariu beton!14
Încerc să fiu avocatul diavolului.
Este ca și cum ai avea un tablou alb si pe el este un punct negru.
Pe ăla îl știi exact unde se află și îți face nervii praf.
Restul sunt niște puncte albe, identice, pe care nu le vezi. Nu ai băgat niciodată în seamă punctul de la linia 273 cu coloana 121, e alb, la fel ca cel alb de lângă el.
Care ar fi punctele albe pentru mine:
-am găsit pâine la magazin. Și înghețată.
-azi dimineață mergea curentul si aveam apă caldă, am putut să fac un duș. Culmea, aveam și săpun și pastă de dinți.
-mergea și netul.
-in fața blocului, unii refac trotuarul.
Înjur printre dinți că ăștia muncesc de la 8 și îmi strică somnul, dar sunt niște oameni care chiar muncesc. Sunt aproape sigur că e cu parandarat lucrarea, dar o să am un trotuar civilizat.
– i-am auzit și pe ăia care au luat gunoiul.
-vara asta am mâncat la vreo 30 de cârciumi in Romania (vreo 5 împinge tava) și nu mi-a venit rău de la niciuna.
Era să scap doar de rața de la un local cu pretenții.
-ieri, pe A2 nu a a vut loc niciun accident,doar o mașină hârjâită . Exista o mașină de poliție care avea grijă de el și să nu se întâmple ceva mai nasol.
Când s-a lucrat la pod, era poliție grămadă, care încerca să facă traficul suportabil și e prima oară când i-am văzut pe toți șmecherii care o luau pe banda de urgență opriți și amendați.
La Constanța, o altă mașină îi dădea curent unuia, rămas în drum. Sper să nu fi luat avertisment pentru încălcări de procedură.
-nu m-a oprit nimeni pe stradă ca să îmi ceară taxă de protecție.
-la nenorocirea de la 2Mai, totuși sunt unii care încearcă să dea niște explicații, chiar dacă probabil sunt și multe minciuni printre. Imaginati-va același lucru prin Rusia sau Cecenia.
-la Crevedia, după prima explozie, s-au deplasat nu știu câte mașini de pompieri.
Mașinile si pompierii arătau super profi, cu roboți si echipament.(cand am făcut eu armata, ne-au dat niște platoane carpite).
– la fel ca in celălalt caz, sunt unii care mai de voie mai de nevoie dau explicații.
Nea Nicu nu ieșea la tv să se justifice.
Evident, tabloul are de fapt multe nuanțe de gri, dar eu nu cred că este negru.
Înțeleg că mulți se referă la ce ar putea fi, eu prefer să mă refer la ce a fost.
Ar putea fi și ca in Germania, dar ar putea fi și ca in Ucraina vecină.
Comentariu beton!19
Numai ca e ca in Ucraina, zicea cineva pe blogul lui Zoso,compara nr victimelor civile din razboi cu nr victimelor din accidente rutiere la noi
Sună frumos ca titlu de articol, dar mie mi se pare mai logic să compar numărul de victime civile din România (zero, nu e război ) cu numărul de victime civile din războiul Ucraina si numărul de morți din accidente de circulație la fel, cu accidentele din Ucraina.
Nu sunt de acord! Pentru ca ”punctele albe” descrise de dvs. nici nu ar trebui desemnate ca puncte albe, ele trebuie sa fie normale, nu ”albe”, adica implicite, sa nu trebuiască sa le evidențiem. Iar acel ”punct negru” nu e unul ci sunt multe, multe si fac ca tabloul sa fie cenusiu in loc de alb!
@Dna C, trebuie este un verb impersonal, pentru mine sună puțin a transcendeță.
Ca să existe mâncare,apă și curent, în spate robotesc o armată de industrii și oameni care fac ceva, zi de zi .
Dacă acei oameni nu își fac treaba, dacă relațiile dintre aceștia sunt profund degradate, toate aceste lucruri nu mai există.
In copilărie, în orașul meu, aveam apă caldă odată pe săptămână, iar rece de trei ori pe zi. Deși trebuia să am, nu aveam.
Deși ridicatul gunoiului pare o banalitate, există orașe în Europa occidentală unde serviciul de salubritate nu funcționează.
În anii 90-2000, în București, pe străzi era plin de gunoaie.
A crede că toate acestea sunt un dat, mie mi se pare o naivitate.
Prima zi cu curent electric, după un blackout de o lună de zile, vă garantez că va fi una din cele mai frumoase zile din viața noastră.
Eu din articol înțeleg că există impresia că totul se duce de râpă.
Am încercat să explic ce înseamnă pentru mine o parte din acest tot.
Deasemenea, această degradare are loc comparativ cu o altă perioadă.
Eu nu știu care este acea epocă in care totul era mai bine.
@dna C are dreptate. Punctele albe enumerate de tine nu trebuiesc evidențiate. Cineva își face treaba pentru care este plătit. Ce ne facem cu legile care nu se respectă și nimeni nu este pedepsit? Putem începe de la aruncatul gunoaielor peste tot pentru că am stabilit că civilizația se face cu pușca sau cu biciul? Sunt atât de multe puncte negre încât lumea nu mai vede nimic alb. Chiar nu citești comentariile celorlalți? Iarăși aplicăm teoria „a furat, dar a și facut”
@OldJohn, înțeleg că dacă cineva nu își face treaba are o bilă neagră, dacă și-o face nu contează.
Probabil că ar trebui să stea peste program sau să lucreze gratis ca să ia o bilă albă .
Dacă prin absurd poliția ar lucra impecabil, precum jandarmul de la Eforie, și v-aș da asta ca exemplu, ați spune că nu contează, trebuie să-și facă datoria oricum.
De ce credeți că chiar nimeni nu e pedepsit, e pușcăria goală?
Mulțumesc pentru sfat, am citit comentariile celorlalți și, am avut în sfârșit sentimentul că ajung la Adevăr.
Simt, cred și zic asta zi de zi. TOT ce ai scris tu. Din păcate. Eu nu cred că mai avem vreo șansă.
M-am tot gândit și eu la asta în ultima vreme. Din păcate, deși soluția din articol e bună, nu poate fi aplicată de mâine. Chiar nu văd una viabilă.
E pentru prima dată când afirm că nu știu ce putem face.
Da, o să votăm la anul. Și? Am mai votat, nu s-a întâmplat nimic 🙁
Nu ești nebun, doar realist.
Se duce, incet dar sigur…
„Mă gândeam să vă întreb ceva. Voi nu aveți așa un fel de senzație că țara asta se duce dracului?”
Ba da, de câțiva ani am senzația asta, nu știu exact-exact de când, dar sigur de dinainte de Colectiv. De ani de zile nu mă simt în siguranță aici din multe puncte de vedere.
Mi-e teamă că nu mi s-ar face dreptate în caz de ceva (mi-ar fi groază să am vreo neînțelegere cu cineva plin de bani că sigur și-ar „plăti” dreptatea chiar dacă n-ar fi de partea sa).
Mi-e teamă să nu ajung în situația de a fi lăsată să mor ca doamna aceea de zilele trecute.
Că-mi cade în cap pe stradă ceva despre care cineva a zis la un moment dat: „ e stabil/e prins bine / n-are nimic / e rezistent / n-are cum să se întâmple”.
Că n-o să am din ce trăi la pensie (ce fel de pensie supliemntară să-mi fac sau de ce valoare, cât vor însemna banii de acum peste 20-25-30 de ani…)
Că mă accidentează vreun drogat sau pur și simplu un teribilist pe șosele.
Și n-am nicio urmă de încredere că lucrurile astea se vor remedia în cursul vieții mele. În 34 de ani s-au făcut progrese atât de mici încât nu mă aștept la miracole.
Aș vrea, desigur, să asist și să particip la o schimbare dramatică așa cum am auzit că s-a întâmplat în alte țări. Dar nu cred că suntem noi în stare de așa ceva.
Am sperat că după Colectiv se va schimba ceva din temelii. Nu s-a întâmplat.
Am sperat la fel după 10 August. Nu s-a întâmplat.
După fiecare dezastru. Nimic.
Nu știu ce ar trebui să se întâmple ca să se schimbe lucrurile radical.
Io aștept extratereștii sau asteroidu’. Numa’ așa mai scăpăm. 🤷♂️
Voi cine, australienii?
@Shoric: planeta asta care poartă iterația asta imbecilă a umanității. Băh, pot să jur că-n 4 miliarde ani cât are planeta asta n-o văzut o civilizație mai imbecilă ca cea curentă.
Să ai la botu’ calului toate elementele necesare pentru a ajunge o supercivilizație, dar tu alegi să-ți frângi gâtu’ singură, mi se pare extrem de trist.
@JT, dacă e să pice asteroidu ăla mare io zic să cadă la tine în curte că tot te văd nemulțumit de toate cele că pe mine nu o să mă afecteze. Știi cum o să fie? O să facă puff, Austria dispare, și noi o să intrăm direct în Schengen. Scenariul cu extratereștrii e mai complicat pentru că nu știm dacă sunt unguri și vor să ne fure ardealu.
@Shoric: și ce fras faceți-n Schengen? Că cam toate-s dă penis în România, după cum se vede-n ultima vreme.
Deci intrați-n Schengen și dup-aia? 🤔
Ah, e doar de mândrie? Atunci mai bine nu.
Eu nu cred că e așa. Țara nu se duce de râpă, pentru că … a fost așa dintotdeauna. Lucrurile acestea se văd chiar și fără studii de sociologie. Chiar și dacă citești puțină istorie și legi apoi firele cu ceea ce se desprinde din literatura română (Nicolae Filimon, Caragiale, Rebreanu, Preda, Slavici, etc.) se poate observa că aici descurcăreala a fost mereu la mare preț. Chiar dacă se zice că românii sunt certați cu săpunul, mâinile noastre s-au spălat mai mereu una pe alta.
Cel puțin odată pe an mă uit la 3 piese de teatru, mereu aceleași: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă și Conu Leonida față cu reacțiunea. Nu pot să nu constat de fiecare dată că, dacă scoți din peisaj elementele caracteristice timpurilor, obiceiurile politicienilor și ale societății sunt în linii mari aceleași.
Da, au existat perioade în care România (respectiv principatele române) s-a dezvoltat, respectiv s-a întors cu fața spre Occident după secolele de influență orientală. În secolul al IX-lea, de exemplu, copiii boierilor mergeau la Paris și veneau acasă cu idei noi. Principatele române s-au dezvoltat mult atunci, dar pe matricea regională deja existentă.
Același lucru s-a întâmplat și după căderea cortinei de fier și, mai accentuat, după intrarea României în UE. Am preluat mult din Occident, dar am împletit importurile cu țesătura locală. România e evoluat mult, dar fibra care caracterizează regiunea noastră nu a dispărut.
Nu m-aș încumeta să ofer ca remediu medicamentul prescris pe toate gardurile, emigrarea, pentru că nu poate fi luat de toate lumea. Nu uit nici că și la final de secolul al IX-lea și început de secolul al XX-lea foarte mulți ardeleni au luat calea Americii. Contextele economice de atunci și acum sunt, totuși, diferite.
Dar, așa cum unii aleg să emigreze, unii aleg să nu. Nu sunt mai deștepți sau mai proști cei care pleacă decât cei care rămân și nici invers. Alegerile sunt individuale, depind de mulți factori, dar cu siguranță emigrarea nu este un panaceu universal.
Comentariu beton!11
”Cel puțin odată pe an mă uit la 3 piese de teatru, mereu aceleași: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă și Conu Leonida față cu reacțiunea.”
Conform lu @mihaivasilesco se zice spectacol dă teatru nu piesă 🙂
Noi ne tot întrebăm dacă am înnebunit? Pe urmă tot noi ne răspundem, că na, se duce țara asta de râpă. Am ajuns să regret că nu am plecat, atunci în tinerețe, nu că aș fi prea bătrână. Asta se întâmplă când copiii, celor ce la vremea mea erau frustrați că nu-i duce capul să facă o școală, au reușit pe bani și relații să -si cumpere locul în societate, acum e rândul progeniturilor să ne de-a peste nas . Păcat că nu învățăm nimic din aceste tragedii.
Eu nu sunt o persoană patrioată, nu locuiesc in Romania de ani buni. Am fost la vot, am stat la cozi interminabile, donez când pot cât pot, şi alte mici lucruri ce le pot face de departe… dar 0 dragoste de glie sa zic aşa.
Dar acum 2 zile am plâns, am plâns în bucatarie că m-o lovit aşa, nu ştiu exact cum să exprim sentimentul… m-a durut pentru țara mea si pentru cât de bătuta de soartă e…
Mi-e şi teamă să deschid ştirile că numai şi numai nenorociri.
Si da, acelaşi simțământ îl am, ca e din ce în ce mai rău şi nu văd cale de ieşire. Alegerile mi se par o gluma proastă la ce candidați se prevad, aşa ca habar n-am care ar fi rezolvarea.
Stau in Ge si zilele trecute ma intreaba o amica( de alfel o bunatate de fata care a ajutat multa lume aici) daca nu vreau ceva produse la super pret…zic pas, pentru ca din vorba in vorba aflu ca acele produse sunt furate de niste romani din camioane de la locul de munca.Chiar ma batea gandul sa trimit o scrisoare anonima firmei sa i instiintez( nu stiu exact ce punct de lucru sau daca e din alt oras).
Se pare ca ilegalitatea, hotia conationalilor nostrii nu dispar nici daca emigrezi.
Eu nu stiu cum dorm noaptea oamenii astia!!!
Comentariu beton!12
Io i-aș reclama la poliție în locul tău.
Aici, în Austria, mă feresc de români ca de râie. Se comportă exact ca țiganii. 🤮🤮🤮
@JT, pe cand mă aflam începător într-un mediu internațional, un coleg psiholog, cu ceva experiență la activ mi-a zis „dacă vezi mai mult de 3 români într-un loc, pleacă! Sigur se vor face de kkt și tu vei fi asociat cu ei”
Știu că am mai scris aici treaba asta, dar atât de tare s-a verificat peste ani încât nu ma pot abține să nu o repet, poate vede și altă lume.
@OldJohn: psihologul încă are dreptate.
Sunt exact ca arabii, turcii ș-alte nații d-astea asiatico-africane: niște jegoși împuțiți puși doar pe furt și înșelăciune. „Cum să facem o combinație? Cum să rezolvăm o schemă?” Atât știu și nimic mai mult.
Nu doar țara. Lumea întreaga se duce pe pula.
Eu am simtit mai demult chestia asta si intrucit am o singura viata si aia jumatate trecuta am hotarit sa plec. Nu departe, la Praga. Tot fosta tara socialista ca si a noastra. Dar acolo sistemul medical functioneaza impecabil, medicii sint oameni ca si noi, foarte politicosi si atenti, nu niste zeitati pogorite din ceruri ca marii doctori romani. Acolo tramvaiele sint curate, incalzite iarna si vin la ora afisata in statie. Oamenii sint politicosi si rabdatori, soselele si autostrazile sint, si sint asfaltate si marcate. Politia isi face datoria. De ce la noi nu se poate? Pai sa i intrebam pe aia de voteaza PSD de treizeci de ani, pe aia care il adora pe Becali pentru ca ” a furat maica da’ a dat si la lume”, pe aia care voteaza primari ca Piedone.
Comentariu beton!16
Și eu mă gândeam iar la emigrare. Mi se pare că trăiesc un absurd continuu. Și trăiesc și aud, mă crucesc și mă minunez și încă nu mă urnesc. Am trăit recent o situație…cunoștință, 35 ani AVC confirmat în spital, 5 zile a așteptat un amărât de RMN… 5 zile internat pentru urgență majoră. Omul asta trăiește încă pentru ca a dus un AVC la 35. Dar dacă avea 45? Nu trebuia văzut are, n-are leziuni? O fi mai simplu de constatat de legiști … Și mă gândesc cum 40% din veniturile mele și ale cunoștinței și ale altor fraieri care mai speră ceva în țara asta se duc pu…lii pe taxe, impozite, CAS-uri. Pentru ce?
Buldozere, pluguri, bomba atomica…toate e 🙂 degeaba daca raman aceiasi oameni. Cu cine sa cladesti de la zero?! In ultimii ani am avut de multe ori senzatia ca totul se duce de rapa in tara asta. Sentimentul ca nu poti schimba nimic te cuprinde incet- incet si sufoca entuziasmul cu care ai crezut ca poti face ceva. La fel se intampla si cu oamenii, foarte putini ce-i drept, care incearca alaturi de tine. Fie sunt marginalizati si renunta de buna- voie, fie sunt fortati sa renunte. Pentru sefi un 🦵 in c_r in plus nu va fi niciodata prea obositor.
Mi se pare că țara asta e un tren sărit de pe sine. Dar cu ciuda mă gândesc că și noi, cei care muncim de dimineața până seara, suntem parte din ea. Noi cu ce am greșit, că munca noastră e comparabilă cu a celor care trăiesc în țările normale la cap? Uneori, seara, când închid laptopul mi se încâlcește mintea de oboseala, dar banii multi sunt întorși cu lopata de cei care cunosc scurtăturile sistemului. Mi-e groaza pentru copiii mei școliți și deștepți, maine, daca tot așa merge treaba vor fi slugile celor care au doctorate dar nu fac distincție între o postare cu semne de punctuație și una cu majuscule cap-coada. Cum sa le spun sa își caute o viață mai bună în alte țări fara sa am ghimpele că-i alung? Știu că soluția ar fi sa mergem toți la vot, dar dacă ai de ales intre hoți și prosti, opțiunile sunt limitate.
https://greatnews.ro/o-mama-l-a-certat-pe-salvamar-pentru-ca-i-a-scos-copiii-din-valuri-copiii-mei-pot-inota-cum-vor-cu-picioarele-in-sus-cu-capul-in-apa/?fbclid=IwAR0poAQjpUhUB1u5jhaFGiW2sDRiWkPWOGZhw9ff9xfKAho5pn2wDjYeL_c
nu e nimic in neregula cu tara ma. Totu e bine si conform. Oricum, meri la nenea Ponta sa vezi cine is adevaratii vinovati.
Io cred că aia este mama supremă a proștilor care rămâne tot timpul gravidă și poate că savlamaru ăla nu a știut cu cine se confruntă. Cu două șpițuri în pizdă poate că reușea să salveze planeta de idioți dar el a ales să vorbească civilizat cu mama proștilor.
Da ce bă salavamarule, ai stat tu la curu meu când i-am născut? Io i-am făcut și tot io îi omor. După burdihan crecă mai avea doi copii pe țeavă în caz că mureau ăia înecați.
Băi, n-are cum. Io refuz să cred că sunt oameni atât de idioți.
După toate discutiile și înecații din ultima perioadă, se dovedește că încă există
Cam da. Eu mi- am pierdut speranța acum mulți ani când am hotărât să trăiesc în altă țară. Din păcate ( ! ) nu am ajuns să regret.
Iubesc România. Dar de departe.
Eu simt că țara asta nu mai are nicio șansă la schimbare în următorii 50 de ani. Oamenii din sistemul mafiot al statului, baronii, bugetarii, primarii sunt profund corupți și multi chiar incompetenți. Poate dacă ar veni europenii/americanii să le zică tuturor „Afară, de acum faceți cum zicem noi!” am mai avea vreo șansă dar altfel nu cred. Insa ar fi bine să ne amintim zicala care spune că nimeni nu vine să te salveze pe tine. Nu vedeți că pentru a face ceva bun pentru țară trebuie să-i forțeze UE?! Si chiar și așa riscăm să pierdem fondurile pentru că ei nu vor să elimine pensiile speciale. Mafioții ăștia nu fac nimic fără să fie forțați, le e greu să dea drumul la ciolanul pe care-l rod de 30 de ani.
Pe de alta parte, o tara vesela care-o tine dintr-o petrecere in alta si isi mai odihneste fizicul si psihicul cu ocazia cate unei catastrofe, mai mici, mai mari, cum ne-o da dumniezo. Si dumniezo ne da c-a vazut ca ne place. Ca andrenalina si pasiunea cu care ne lasam prinsi in disectia amanuntelor picante si uneori morbide ale acestor tragedii ne fac sa simtim ca traim plenar. Romaneste. Ca ne intereseaza lucrurile cu adevarat importante pentru viata ca divertisment.
Ne-am ras, da’ ne-am si plans oleaca. Ne-am facut paru’ sarmale-n cap pentru ultima petrecere dar apoi l-am si smuls cu patos ca sa participam afectiv la cea mai recenta tragedie cu victime, cu iresponsabilitate, cu trafic de influenta, cu cumetrii, cu maini care se spala intre ele, cu soboruri de preoti, cu coroane, cu cimitir, cu „ce tineri erau, maica!”.
Erau, dar nu mai sunt. Nu mai sunt de loc.
Plangem acum dar maine o luam de la capat.
Maine le vine randul altora sa nu mai fie.
Dusmanul de moarte al romanului este statul pe care il finanteaza din propria munca si pe ai carui lideri ii alege prin propria vointa, o data la patru ani.
Binele infrange.
Absolut. Chiar astazi vorbeam cu Gabila ca suntem pe cont propriu in tara asta, trebuie sa fii atent sa supravietuiesti cumva.
Mie traiul în România mi s-a părut tot timpul ca viața intr-un cuplu abuziv în care o jumătate muncește și face tot ce se poate sa fie bine iar celalalt e șomer, bea toată ziua la crâșmă, cheltuie restul banilor la păcănele și pe la bordel, după care ajunge acasă, face scandal, sparge mobila și da foc la canapea cu țigara. Acum a ajuns la faza în care se lasă cu bătăi, oase rupte și omor. Se duce de râpă? Da. A reușit cineva vreodată să schimbe un bătăuș bețiv? La mine în sat, nu. Nici măcar mamaia de la deal, care își fugarea bărbatul cu parul prin lăstariș când venea iar beat și fără încălțări acasă, n-a reușit. Iar femeie mai aprigă ca ea nu cred că a trăit.
Comentariu beton!13
De vreo 20 de ani, senzația pe care o ai și tu mi s-a stins. Puțin câte puțin. În primii ani mă mai gândeam la Romania că fiind tara mea. Apoi, an după an, nu mai era țara mea. Era doar țara unde m-am născut. Când mi-am dat seama de asta m-a durut. Rău. Apoi… m-am obișnuit.
Iar acum e prea târziu.
In Franta, azi, s a interzis purtarea abayei, rochia musulmana, in scoli. Se poate si mai rau. Sper, si cred, ca ne vom reveni. Trebuie sa si inflorim.
Clar! Acest lucru a început în 1990, odată cu primele „alegeri democratice”, când au ieșit Iliescu și șleahta. Noi, ca popor, nu am avut inteligența de a ne desprinde de trecut. Ce se întâmplă în prezent este exact rezultatul. Nu am înțeles că oamenii cu o gândire retrograd comunistă nu ne pot duce înainte. Și da, sunt de acord cu tine:doar plugul rezolvă problema noastră. Din păcate.
Ca tot urmeaza niste cresteri de taxe si impozite as propune o greva fiscala (sau suspendare activitate dupa caz) timp de 3-6 luni in mediul privat… stiu e utopie, dar asta ar merita nemernicii astia. Sa intre statul in incapacitate de plata, sa sara deficitul, sa nu mai poata lua imprumuturi la dobanzi cat mai mari si eventual sa vina FMI-ul sa vada pe ce se dau banii.
Asta ar fi tot un fel de resetare, trezire dura la realitate.
Gândești mic. Propune un medical 85% platit 30.zile tot mediul privat. Daca nu se cumințesc încă unu și tot așa. Ia sa vezi cum le dai dauna totala.in sub 65 de zile sau cât e limita pe an.
Ăsta ar fi și unul dintre motivele (sau principalul) pentru care unii dintre noi am plecat…
Știți ce e cel mai greu? Când cunoști oameni din sistem, care îți recomandă să pleci din tara pt binele copiilor tai, sa îți justifici că e ok sa ramai. E greu să ramai și să ai convingerea că nu ai făcut o greșală. Asta e cel mai greu.
Pentru toți care se descurca afara, în ultima vreme din ce in ce mai des, e mai recomandat sa plece decât să rămână. Întrebarea e cine rămâne să ne ajute când vom avea nevoie de orice de la profesori la medici la manageri buni.
De pensie nu mai zic că mi-am mutat gândul că aș putea să mă bazez pe pensia de la stat și să și trăiesc din ea, sa nu fiu un bătrân amarat și umilit la coadă la analize și farmacii.
Și e si mai greu să plec când încă am parinti aici.
Am găsit un hobby care mă ajută să mă relaxez și să ignor valul de știri proaste din ultima vreme.
Dar mereu sunt întrebat de ce nu plec, având în vedere că natura meseriei îmi permite sa lucrez de oriunde și să trăiesc decent oriunde.