De-a lungul acestei vieți am auzit de nenumărate ori faza cu nunta minimalistă. Aici, în mod normal aș fi băgat comparația aia cu „n-am păr în cap de câte ori am auzit-o”, dar cum între timp nu mai am păr în cap la propriu, cumparația a devenit ușor superfluă. Nfine…
Revenind, nu știți ce este nunta minimalistă, nu? Păi, este atunci când viitorii miri îți povestesc înflăcărați despre o ceremonie lejeră unde vor fi prezenți doar el și ea, prietenii apropiați și câinele Blackie, într-un decor simplu, dar feeric în simplitatea lui.
Decor care diferă, de la caz la caz, doar în funcție de gradul de imaginație al celor doi viitori însurăței. Fie pe o pajiște cu maci și margarete, fie la o cabănuță în munți, fie pe o barcă în Deltă, fie pe un pachebot norvegian în apele teritorale ale Greciei.
Dar, indiferent de peisaj, laitmotivul e întotdeauna același: „să fie cât mai simplă, frate, noi o să ne îmbrăcam la blugi și tricouri, iar ceilalți pot să fie în bermude și teniși, nu ne interesează. Ah, și fără muzică proastă, fără rude pe care nu le-am mai văzut niciodată în viață sau invitați necunoscuți”.
Hai, ziceți voi că nu vă suna cunoscut. Că mie nu-mi ajung degetele de la mâini și de la picioare să număr de câte ori am auzit câte o pereche visând așa.
Mno, nu știu cum naiba se face că absolut de fiecare dată nunta minimalisto-hipsterească sfârșește plecând la ferma unde se duc nunțile minimaliste să se joace cu alte nunți minimaliste. Iar în locul ei își face apariția monstruozitatea aia odioasă care este nunta la români.
La revedere blugi și teniși. Rămas bun cabană în munți și pajiște cu maci și margarete. Bun venit rudelor de la țară și cetățenilor pe care-i vezi doar de două ori în viață: la nunta ta și la nunțile lor. Adio tricourilor și ținutelor non-conformiste, bun-venit cocurilor și frezelor permanent, tip funcționară CEC anii optzeci. Mireasa răscolește aproape un an magazinele după rochie sau pantofi și-și face programarea la coafor cu șase luni înainte.
De ce, prieteni? Unde a dispărut minunăția aia de nuntă simplă, fără toate rahaturile astea, la care visau? Cine și ce i-a obligat să se înghesuie cu încă doua-trei sute de persoane și să-și transforme visul într-un coșmar și pentru ei și pentru invitați?
Ah, și dacă tot am intrat în subiectul ăsta spinos, mai am o nedumerire crâncenă. Poate aflu răspunsul acum. Care-i treaba cu rochiile de mireasă, că nu mă duce capul să pricep? Niște obiecte vestimentare ale căror prețuri sunt adesea absolut aberante și cu toate astea femeile se dau de ceasul morții pentru rochia de mireasă.
Nu mă mai apuc sa spun că de multe ori sunt oribile (rochiile, nu femeile), asta e treabă de gusturi până la urmă. Dar mă interesează ce le mână pe ele în luptă să dea atâția bani pe o cârpă extrem de scumpă pe care o vor purta o singură dată?
Ok, înțeleg dacă ai mulți bani și nu te deranjează să dai pe o rochie indiferent cât costă. Dar de multe ori femeile își cumpără niște rochii de mireasă pe care în mod normal nu și le-ar permite, unele ajung chiar să facă credit la bancă.
Ei, bine, asta vreau să-mi lămuresc. De ce, oameni buni? Care e motivația? Doar pentru că există niște convenții stupide?
În ceea ce mă privește, n-am mai fost de multă vreme la o nuntă și voi face tot posibilul să nici nu ajung prea curând. Dar mi-am promis ferm că, dacă voi fi nevoit să mă duc, ținuta mea va fi exact așa: tricou, blugi și adidași. Dacă au ținut morțiș să mă aibă acolo, înseamnă că m-au invitat pentru distinsa mea persoană, nu ca să vadă dacă am vreun costum mai de doamne ajută sau vreo cămașă de firmă.
sursa foto: freepik.com
Dacă afli răspunsurile la întrebările astea e mare lucru. Aș putea spune că merită un concediu după. 🙂
Comentariu beton!41
Pe asta mă bazez și io.:D
Se duc de obicei in vidu’ de unde au parut.
Ideile crete cu nasu’ fiind stejaru’ din Borzesti si mirii in costumele din precambrian.
Nunta ESTE un eveniment SOCIAL.
Comentariu beton!22
@futurist, Nunta ESTE un eveniment SOCIAL doar dacă o faci tu să fie. Că așa pot să fac un eveniment social și din pipi-ul de dimineață. Gen, dacă mă duc să-l fac în stradă, se va strânge multă lume…
@futurist are dreptate. nunta este un eveniment social. oricine alege să facă nuntă cu invitați, alege de fapt evenimentul social, pozele de insta etc. cine chiar vrea nuntă minimalistă nu anunță că face nuntă minimalistă. pur și simplu o face. in blugi, costum de baie sau ultima fiță de la armani, dar știu doar ei si mâna aia de prieteni apropiați.
Comentariu beton!59
Și eu sunt de acord cu @futurist.
Nunta = eveniment social.
În rest, te poți căsători cum și unde vrei.
Comentariu beton!14
Da, nunta este un eveniment social. Fiecare isi alege cum vrea sa socializeze.
Nu pentru toti socializarea inseamna neaparat haine scortoase, sau restaurant inchiriat pentru zeci si zeci de persoane (cu toate costurile aferente) + „nevoia” de a invita persoane pe care unul dintre cei doi miri aproape nu le cunoaste. De unde atata inversunare oameni buni? 😀
O iesire cu prietenii/colegii la un suc/pizza/orice vreti voi nu cumva e tot o forma de socializare?
Nu nene, daca nu te arunci sa organizezi nunta „cum trebuie”, sa cheltui mult mai multi bani decat iti permiti (sa te imprumuti pt asta), inseamna ca nu faci lucrurile cum trebuie in opinia unora/multora :))))))
De unde nevoia asta absurda de a incerca sa pui presiune sociala pe alte persoane? „Daca am venit la nunta ta (si am cheltuit xx pt asta), inseamna ca si tu vei veni la nunta mea si vei cheltui cel putin xx.”
Mie mi se pare ridicol cum multi insista sa isi organizeze nunta facand tocmai calcule de genul asta si sunt uneori mirati sa afle ca alte persoane nu gandesc deloc asa.
Incercati, mai oameni buni, sa fiti un pic mai deschisi la minte. Nu toti oamenii sunt la fel, iar daca observi ca cineva gandeste/se comporta diferit nu inseamna neaparat ca persoana aia procedeaza gresit, si tu corect.
Comentariu beton!37
Unu: nu au bani sa isi faca nunta.
Doi(derivat din unu): sunt obligati sa invite prietenii sponsorilor si sa accepte compromisuri de organizare. Ca nah…daca n-ai bani
Trei: nu au coaie sociale.
Pana acum am fost la o singura nunta simpla. Si aia nu a fost in Romania.
Comentariu beton!40
Hă? Ce sponsori? Cine te obligă?
ză godfadă, famiglia… iu nău…
Comentariu beton!45
parinti, socrii…
A trecut ceva vreme de cand am organizat nunta mea. Si atunci mi s-a parut scump. Acum nici nu vreau sa-mi imaginez cat te costa.
Ca sa nu zic ca in momentul in care vrei ceva „simplu”, in mod sigur va ajunge sa te coste mai mult decat ceva clasic. Ca tu vrei ceva simplu cu steak, intr-o biserica celtica, niste nimfe sa zburde. Un cvartet sa interpreteze ceva de la AC/DC. Apoi o formatie live. Un barman…
De fapt nu exista simplu. Este doar altfel. O declaratie de genul: ” eu sunt altfel! asta sa fie clar!”
Comentariu beton!67
@Mihai: cum cine? Părinții. Care merg toată tinerețea la nunți „ca să vină si ei la tine, măi mamă”.
Comentariu beton!61
@berica: ba există simplu. Am prieteni care s-au căsătorit în blugi și teniși, cu 10 oameni în public. Am băut o bere și am mâncat un grătar, ne-am bucurat de bucuria lor și ne-am văzut de treburi. Nu faci nuntă cu 100 de oameni dacă nu ai bani, și nici nu faci nuntă că vrea mama. Da, o să iasă scandal inițial, dar o să treacă. Ce rămâne e cum te-ai simțit tu în ziua aia.
Comentariu beton!61
de obicei cand zici ca faci nunta simpla, o faci pur si simplu. Nu te pui sa anunti „eu fac nunta simpla!”. Cand anunti ca faci nunta simpla pt mine e clara treaba. Sigur nu e nunta simpla. Iar daca e altfel, e de fapt o declaratie.
Nuntile simple se intampla si afli de ele dupa ce au avut loc.
Comentariu beton!45
@berica: nu neapărat, că poate vreau să fie cu mine prietena mea ce mai bună, să aibă cine să dea cu o poșetă, la o adică 🙂 Dar da…te măriți și aia e, nu tre’ să afle toată urbea
Nu am înțeles niciodată de ce să faci nuntă cu fast. Unii o fac pentru bani, dar banii ce îi primesc trebuie să îi dea înapoi la nunțile ălora ce au venit. Alții, fiindcă așa trebuie. Nu merg la nunți fiindcă sunt zgârcită, de banii ăia pot face ceva frumos pentru mine. Și fiindcă nu mă simt în largul meu. „Nunta” mea chiar va fi la starea civilă, probabil anul ăsta. Fără nimeni, doar noi și 2 martori. Mai ales că nu mi-am dorit niciodată să mă mărit tocmai din cauza ideii ăsteia „că trebuie”.
Comentariu beton!46
Stai, mă, că aia de la starea civilă e căsătoria. Nunta e cu totul altă mâncare de pește.
Da, e căsătorie, de aia am pus nuntă în ghilimele 😜
Poate fi și divorțul moment de sărbătoare, cred că Nicole Kidman a fost o vedetă care, când a divorțat, era fericită și dansa :))
Comentariu beton!20
Dar stați puțin, eu am auzit că se închiriază rochii de mireasă, sau se împrumută de la alte foste mirese ca să fie costurile mai mici.
Și la mine îmbrăcămintea începe cu blugi, după care, în funcție de anotimp, tricou, pulover etc.
Pfff… amator.
Sigur, poți face și asta, dacă treci de furcile caudine ale neamului și prietenilor: cum, fată, să n-ai și tu o dată-n viața rochia ta?!”
Unde?
La americani?
In Romania n-ai sa vezi asa ceva in urmatorii 76 ani.
Bine, c-or mai fi cate unii/unele prin urbanu’ bogat, da, da’ nu poti sa faci un trend cu 0.0023% din tinte.
Eu mi-am luat rochia din dragonul rosu 😂 și el costumul, ca a zis ca daca tot e acolo sa nu piardă timpul aiurea. Surpriza a fost când ne-am întâlnit la ieșire, costumul lui a fost mai scump decât rochia mea. 😂 Era sa ii se facă rau 😂😂😂 tot drumul spre casă a fost nervos.
Comentariu beton!39
zii să stea liniștit, costumul îl poate purta și la divorț…
Comentariu beton!53
@Costica, si la inmormantare, deci renteaza investitia.😂
Comentariu beton!46
@tavi, io cîn’ fac socoteli iau în calcul toate variabilele; cînd mori, poate ești deja mai gras, poate te umfli, știi cum zic? premergător divorțului se zice că ai o perioadă mai nepropice îngrășatului; ai șanse mai mari să intri în costumul de ginerică;
Comentariu beton!24
Carrie Johnson, a doua (?) sotie a lui Boris, si-a inchiriat rochia de mireasa. Nu trebuie sa fie o rochie care sa te faca sa arati ca un tort explodat sau gaina zburatacita, ci poate sa fie si o rochie simpla, pe care sa o poti purta si cu alte ocazii.
Comentariu beton!14
Eu am fost la câteva nunți minimaliste și a fost tare mișto. Demn de menționat că numai la una mirii erau sub 30, restul fie la a doua aventură, fie spre 40, când li s-a părut ridicol să facă tămbălău. Am și reversul, am fost și la o nuntă cu tămbălău la care distinsa mireasa era tare feciorelnică la cei 45 de anișori ai ei.
Cred că la noi e împământenită partea socială, trebuie să faci nuntă mare ca să fii în rândul lumii. Și tu, și părinții, bunicii etc: „uite, ce să fac, tocmai l-am însurat pe Gigel, a nimerit bine, fată frumoasă, ta-su e director”.😀
Comentariu beton!75
Daaa, asta cu „l-am însurat” :)))))))))))))))))))))))))
Noi chiar am avut nunta visurilor noastre – la munte, într-o cabană, in blugi, colanți, pantaloni de munte, cu mers pe munte, escalada, tiroliana, tras cu arcul, campionat de darts. Fara dansul mirilor, fara tortul miresei. Fara dar, cine a vrut a donat pentru Secția de terapie intensiva nou născuți de la Marie Curie. Am avut însă mărturii – buff personalizat pentru fiecare. Loved it
Comentariu beton!117
Mișto.
Pentru foarte multi, este unicul „moment de glorie” care le alimenteaza ego-ul.
Comentariu beton!15
Nu e unicul, că mai urmează și divorțul. 😀
@tavi: e strict momentul lor de glorie, că io încă n-am întâlnit bărbat care să spună: yeeeey! Facem nuntă!
🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!37
@MV: pot spune cu mâna pe inimă că divorțurile au fost momentele mele de glorie. 😎
Momentele în care le-am văzut fețele FN în momentul în care am spus: hai, îmbrăcarea că m-am săturat de bășinile tale din cap, divorțăm, au fost de neprețuit. 😉
Comentariu beton!13
Carcotasilor😁 evident ca era vorba despre „ele”… daa driblam si io ca sa-mi iau mai putin hate.
@JT, mirii abia au invatat sa spuna: „da, draga”, „cum spui tu, draga”… habar n-au ca e preludiul pentru dormitul la usa, pe pres… 😂😂😂
Comentariu beton!11
N-am idee, nu-s mare amator de evenimente sociale gen nunți sau botezuri. Pentru simetrie, nici de înmormântări sau parastase. Bine, în perspectivă e ceva mai ușor să eviți 100% nunțile.
Comentariu beton!16
Ultima dată am fost la o nuntă când aveam 4 ani. Acum am 47 😀
Comentariu beton!29
pentru că „așa se face”; pe această cale îi transmit salutări soacrei plecată să cheltuie niște bani pă partea cealaltă a spectrului „obiceiurilor strămoșești”; în caz că nu știți azi se prăznuiește Înălțarea Domnului, așa că cimitirele sunt pline de ninjalăi cu buzunare largi, care s-au rugat cu vorbele lui Moromete: „și ne adu nouă cît mai multe proaste la bisericăăăă…”; măcar o să prășească mîine ceapa!
Comentariu beton!53
Deci voi evita cimitirele azi. 😀
de ce, ești din nou la cură?
ah, mi-am amintit, tu nu ești cu cozonacii…; și nu se face nici dă bef!
Comentariu beton!16
Excelent comentariul!!! 👍😍👍👍
Nu știți nimic. 🤣🤣🤣
Nunta 1: 106 persoane
Nunta 2: 14 persoane
Cu miri cu tot. 🤪
Comentariu beton!46
La a treia vin și io. 😀
Se spune că toate lucrurile bune vin câte trei…
nunta 3: 14 x 13% = 1,85 persoane!?
o să cauți una mai scundă?
Comentariu beton!37
@MV: n-ai s-o vezi. 😉
Unul din motivele despărțirii mele de asistentă a fost ăsta, deși i-am spus de la bun început că io nu mai vreau căsătorie deloc. 😎
@costicămusulmanu: 🤣🤣🤣🤣🤣
@JT, eh, sunt cimitirele pline de viteji care n-au mai vrut căsătorie. 🤭
Pe a 3a o faci online. :))))
Comentariu beton!15
@MV: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Dana: nici dacă o oficiază Musk, Zuck și Bezos împreună, iar de nași se oferă Bill Gates cu Warren Buffett.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Fix asa JT.
Plus minus 10 persoane la fiecare… 😁.
Nici la mine a treia never ever. Stii cum se zice: la primele doua mai intelegem, poate a fost o intamplare prima data, mai bagam o fisa, dar cum s-o explic pe a treia?
@BL: a nu, că mie mi se fâlfâie de explicații. N-am dat explicații nimănui ce-am făcut, când am făcut.
Părerea mea e că statul și biserica n-au ce căuta în uniunea dintre două persoane.
Persoanele care se iubesc și se respectă reciproc stau împreună și fără o hârtie.
Comentariu beton!12
În iunie mergem la nunta unui prieten de-al copiilor care este și dentistul meu. Nuntă care are loc într-o grădină iar dress code ul este boho style. Așa că ne-am înțolit toți cu haine de in, espadrile, iar iubitele copiilor și cu mine ne-am luat pălării de paie și cizme de vară.
Nu am mai fost la o nuntă nonconformistă din 2015. Nunta unui cuplu de farmaciști ținută la Vama veche. Ea a fost în rochiță roz, el în bermude, amândoi desculți. A fost cea mai mișto nuntă la care am participat.
Comentariu beton!55
Am fost la o nuntă minimalistă, la țară, cu 30 de oameni, unde ne-am dus să stăm cu cortul pe câmp și am dat noroc cu sarmale și țuică la răsărit cățărați în copaci. Mirii nu au făcut nici un compromis și s-a văzut. A fost superb. Dar eram proaspăt absolvenți atunci.
Flash-forward 10 ani la când a trebuit să ne facem noi nunta și eram atât de impresionați de minimalism și marcați de acea nuntă. Nu ne-a ieșit. Unde cazezi prietenii din afară? Cum îi transporți la țară? Ce te faci că la țară nu au biserică catolică? Bunicii de 90 de ani sunt musai (și niște persoane fantastice de altfel).
Concluzia a fost un local mișto în oraș, invitații și mărturii făcute de noi – practical things btw – limitat listele de la părinți, am desenat niște jocuri pt spart gheața la mese, am avut bufet pt mâncare și am reușit să donăm o parte din ce a rămas. Ba tocmai că am avut și două rochii. Minimalism ba, visam noi, dar chiar nu ne reprezintă (și aici se duc nunțile minimaliste când se duc). Fără candybar mă duceam eu cucuuuu sau devoram tortul în avans. La cât de complicată e logistica unei nunți, dacă mai adăugam factoru’ la iarbă verde + doar treij’ de uomi, muream de stress noi.
Comentariu beton!25
Costumul mirelui l-as mai intelege, il mai imbraca si dupa, insa rochia de mireasa sa dai o caruta de bani si sa o imbraci o singura noapte mi se pare aiurea, in ceea ce priveste numarul celor care vor sa petreaca la cheful tau poate fi si din cauza sponsorilor, daca parinti achita tot leutul/euro atunci pot avea pretentii la cati invitati sa fie, daca esti tu propriul tau sponsor fara amestecul celor care ti-au dat viata atunci esti singurul “vinovat” de numarul petrecaretilor.
Ah, câte cărți îmi pot cumpăra cu banii de rochie! Plus că sunt urâte în draci, cum ai spus și tu…
Comentariu beton!23
@Adina daaa, eu mi-am luat 2 rochii relativ normale pe care să le pot purta și după aia. N-am făcut asta 😊. Dar nici nu compensau mai mult de 5-6 cărți, la ce prețuri au cărțile în ultima vreme. Concurăm cu fumătorii la cost.
Comentariu beton!12
Da, de gura lumii. Ca ce zice ăla, ce zice ăllalt. Chiar la nunta mea (40 de invitati), a intervenit bunica-mea ca dece nu invit nu stiu ce rubedenie. Iote d-aia. In conditiile in care radea de mine ca nu m-am maritat pana la 30 (aoleo), in conditiile in care fie-sa s-a maitat cu burta la gura inc din liceu, iar preotul o tot dadea cu „aceasta fecioara din satul nostru”, iar a ei mama nu stia ca era insarcinata. Si i-am mai zis atunci bunica-mii: eu plec din tara si la a 2-lea copil la ei eu nu vin sigur. A cedat bunica-mea, dar ne-am certat rau atunci.
Rochie, tinuta? Parerea mea? Iti cumperi ceva in care sa te simti bine si sa arati bine. Ma uitam la nevasta lu’ varu’ (poze, ca n-am fost prezenta). S-au casatorit acum vreo cateva saptamani. Saraca de ea, arata patrata intr-o rochie alba si infoiata🙄
Si prin afara mai comenteaza lumea. Vecinii mei s-au casatorit la Las Vegas acum vreo 25 de ani. Nu a picat bine rubedeniilor si cunoscutilor. Acum s-au mai calmat oamenii pe aici😁
Comentariu beton!16
Eu am avut rochia împrumutată și am fost încălțați in bascheți.
Am vrut să fac nunta într-o zi de joi, să nu am invitați 😂😂😂, dar nu s-a „putut”
Comentariu beton!13
Nunta mea din 1987 a fost minimalista si nonconformista. Am mai povestit aici cam cum s-a desfasurat.
In octombrie trecut, am fost (number two) la Starea Civila. unde ne-au fost alaturi copiii, ca martori si cuscrii.
Faza cea mai priceless a fost cand cuscrul meu, intrebat de cineva, pe drum, unde se duce cu buchetul ala, a raspuns: se marita cuscra! As fi platit bilet sa-i vad fata aluia.
P.S. Ai un typo in randul 3: cOmparatia, nu cUmparatia.
Comentariu beton!27
Dar de unde a aparut ideea asta cu nunta?
Ai ceva de impartasit cu noi si cumva ne iei asa mai pe departe?
Clar ai nevoie de o vacanta.
Comentariu beton!31
pe principiul „cum te faci singur de rîs nu mai reușește nimeni”, să vă povestesc cum a fost la mine; cred că am mai zis pe aici, dar, din nou, dacă ai ocazia să te faci de kko… why not?!
so, uasluisiti, ano domini 2001; da, știu, lumea se (mai) civilizase deja, da’ pe mine nu cred că m-au găsit acasă cîn’ or trecut; cu 3-4 zile înainte, trecem cu nașul și tata pe la sală, să mai vedem una alta; patronul restaurănțelului sau ce clasificare o mai fi avut bomba aia cu pereți vernil:
– știți, e o mică problemă! știu că am semnat pentru ambele săli (era un L), da’ în sala mică o să am o cumătrie…
-… 😳😳😳😤😤🤬
– da’ rezolvăm! uite, pun afară un cort, în lateralul clădirii… încap 20 de oameni!
io mă uitam siderat la ambii „adulți” cum înghit gălușca; am văz’t io că nu zic nimic (nașu’ polițist la crimă organizată, nu vreun papă-lapte, da?), dășchid io gura:
– foarte bine! o să rămîneți cu banii de la cumătrie, că io nu vin în condițiile astea!
opaaaa, se pare că nu-i fwtusem doar patronului fenșuiu’, c-or uitat ăștia de problema sălii instant:
că hai acasă, că hai să discutăm, las’ c-o rezolvăm noi, etc.
long story short, prietenii noștri, vreo 20 la număr, au ocupat locurile de afară (unde am stat și noi, mirii, în 70% din timp) și au fost foarte mulțumiți că nu au respirat decît propria transpirație; plus că au avut și ceva distracție extra; cum în familiile noastre unchiul libidinos nu există, bunicul meu patern (74 de primăveri la momentul respectiv) s-a simțit obligat să preia îndatoririle specifice, așa că a stat și el mai mult între domnișoare; bine, și faptul că putea înjumătăți paharele pe care i le număra bunica…
Comentariu beton!33
staț că mi-am amintit și de verighete;
– nu, nu, nu le cumpărați voi! vi le facem cadou! au zis nașii
– oook! da’ să știți că noi vrem un firișor de aur subțire-subțire…
– așa să fie!
în preziua nunții mergem la „domnu’ bijutier, mînca-ți-aș” să ridicăm șaibele; că așa arătau! mari, groase…
– șefu’, nu-s astea!
– haoleo, păi cum, nu ni-o zîs nii dom’ căpitan?!
– nu, vericule! și îi arăt o fotografie cu verigheta dentistei mele; fix 1,3mm de aur; rotund; le poți modifica azi? că io așa ceva nu port nici mort…
– facem, boierașule, facem, cum nu? da’ aiestea-s măi puțîn di un sfert din gramaj…; tre’ sî-i dau banii înapoi la dom’ căpitan…
– boss, treaba matale! io nu te spun, da’ oricum o să le vadă la biserică…
Comentariu beton!14
Asa e, cum ziceau mai mulți mai devreme: cine face nunta minimalista nu anunță de dinainte. Noi (adică eu asa am vrut, ca el avea mulți „obligați”) am avut în 2022 o nunta cu 35 de persoane (inclusiv noi). O bisericuță mica din lemn, apoi o cabanuta în pădure cu un foișor afara, mâncarea adusa de o firma de catering și cu autoservire, băuturi de tot felul, pe gustul tuturor fotograf nu am avut, rochia a fost primita cadou. Ținută a fost cu ie și blugi dar nu a fost musai, cine nu a avut nu a fost problema. Oricum toți au fost casual îmbrăcati. Am vrut sa fie mai mult o petrecere între prieteni și rudele foarte aproapiate, nu suportam ideea de nunta clasica, nu-mi plac, nu ma duc la ele. Noi avem 34 și 37 ani. Imediat după nunta noastră am fost la niște prieteni de 49 ani care au făcut nunta clasica, la restaurant cu manele și toate cele. Ca asa a vrut mireasa, era prima data mireasa și știa ea ca asa se face…
Nu am fost căsătorită și nici nu am de gând, așa am hotărât noi acum o mie de ani pentru că la întrebarea simplă dacă suntem în stare să respectăm jurămintele alea din ceremonie, omul vieții a recunoscut că nu crede că poate așa că lucrurile au rămas simple și tot ne-am despărțit la un moment dat. Nici unul dintre noi nu ar fi suportat circul/spectacolul la care ar fi trebuit să participăm și să mai și plătim toată mascarada, eram sătui de regiile văzute pe la prieteni sau rude și nu am fi făcut față onorabil, nici botezurile copiilor nu au fost evenimente marcante pentru asistență. Niște sălbatici 😂
Comentariu beton!18
experienta imi spune ca cu cat sunt mai rupti in cur cu atat vor nunta mai fastuos, far un fast din asta ghiolbanesc mult dupa limita kitch-ului. am avut angajate la spalat vase care au facut nunta de 700 de persoane, tot satul plus ceva din satele vecine. este de banc intamplarea pentru ca au inchiriat limuzina, acolo la ei in mediul rural. ca asa sunt ei obisnuiti sa stea toat ziua in limuzina. problema a fost ca trebuia trecuta o cale ferata, iar hardughia aia lunga s-a blocat suspendata peste trecere. S-au dat aia jos la costum sa impinga. am auzit ca nici nu a ramas cu bani fata dupa. dar a avut nunta cu fast si limuzina si 700 de invitati. cine a mai fost ca ea in sat?
Comentariu beton!34
Neata.
Nunta clasica se face pt ca tinerii insuratei au fost „indoctrinati” cu: „Asa se face mama! Ce o sa zica rudele?”. Se mai face pt acel „statut social” sa arati ca ai cu ce. Si nu in ultimul rand este un fel de imprumut ca la casa de pensii. Cotizezi pana iti vine randul, dar pe invers. :)) A.sa nu uit rochia, acea perdea scumpa si incomda pe care si-o doresc fetele tot din cauza „povestilor” bagate in cap de catre elderi. Sa nu mai zicem de ginerica. El este chelnerul sef. Vorbesc din experienta proprie! 🙂
Comentariu beton!24
Am fost la o nunta și cum nu cunoșteam mirele am crezut ca-i ospatar😅
Comentariu beton!38
Nu știu în epoca modernă de ce , dar acum 25 ani, pe vremea mea 😊 am făcut faimoasa nuntă pentru bani! Părinții au plătit tot și nouă ne-au rămas banii adunați de la invitați. Ne-am luat apartament cu 2 camere ( confort scăzut, e adevărat) in Iași! Era un bun început, in acele vremuri.
Nunta a fost clasică, cu oboseală, nervi, stres.. tot tacâmul. Și am jurat că nu mai fac , așa că la botez/ cumătrie ( care sunt o altă nuntă !) am zis pas!
Comentariu beton!16
Sunt in proces de organizare nunta. Soacra-mea nu intelege de ce sa nu o chemam pe verisoara partenerului meu. Ca e urat, ca bla, ca o sa se supere familia pe ei. Asta vine dupa ce am vrut sa ne casatorim in post si doamne ce tragedie ar fi fost, citez „pornim cu stangul in viata”. In conditiile in care noi suntem impreuna de 8 ani, dar inceputul vietii noastre e fix o cununie religioasa.
Comentariu beton!22
Meam, dacă făceați nunta în post rămâneați sterili până la a cincea generație. Mai nasol decât la vaccin, îți zic.
Hmmm! Grea problema. Dar voi incerca sa dau câteva motive.
Ipocrizie, conformism, oboseala la care se ajunge după ce ii bat la cap diverse rude și prieteni „binevoitori”… Și pot continua 😈
In ce mă privește sunt în tabăra chestiilor minimale. Chiar extremist as zice. Daca era după capul meu ajungea semnătura la primărie și gata. Și asta a fost părerea mea și acum 34 de ani. Am pierdut la puncte… Dar a fost ceva redus până la urmă (câteva rude) și -mai ales – FARA POPA! BOR nu m-am văzut și n-o sa mă vadă la fata. A, da! Am scăpat și de nași! 😎
Comentariu beton!18
La noi
Am am depus actele pt civila, si am uitat. Noroc ca pusesem reminder la telefon. Ne-am dezmeticit cu 2 zile inainte, si am inceput sa anuntam lume/ familie.
Pr religioasa, ne-am hotarat dupa vreo 2 ani sa facem. Ne-am decis marti seara, am discutat cu preotul, am stabilit pt sambata. Nu aveam nimic pregatit, nici macar verighete. A venit cine a avut placerea sa vina, ceremonie simpla, fara dar, dans, si alte marafeturi. Pe urma am mers la o terasa, fara rezervare fara nimic, unde noi am dat de baut si cine a vrit sa mamance a facut-o pe banii lui.
Comentariu beton!35
Nunta noastră a fost din 2 bucăți: in ziua cu actele și biserica am ‘ dat o masă’ la un restaurant unde am avut invitați doar părinții, frații, nașii și părinții nașilor.
In week endul următor am închiriat o pensiune la munte și a fost cu grătare, ceaun pe chirostrii, petrecere între prieteni. Cred că vreo 30 de adulți și 10 15 copii.
El a avut costum pe care singurel l- a pus in husa după și a zis că îl poartă și la plecarea ‘ dincolo’. Iar eu o rochie crem pe care am purtat- o apoi și la vre- o doua botezuri.
Asta in ziua ‘ oficiala’ că la pensiune a fost cu blugi/ pantaloni scurți și tricouri.
Referitor la partea de ‘ dar’ noi am anunțat de la început că este fara plicuri la sfârșit, însă toți prietenii au dat cate ceva, dar nici nu ne- am uitat cine cât și cum. Am mulțumit și aia a fost.
Nu că a fost nunta noastra, dar chiar a fost mișto și pe relax.
Una din fazele amuzante a fost după ce ne-am întors acasă. Ne-au dăruit nașii o icoană cu Sf Constantin și Elena, ocrotitorii familiei noastre.
Am pus eu icoana pe perete și la câteva minute aud un răcnet de zici că aveam vre- un șarpe boa in pat.
Mă duc în dormitor și mă întreabă yuby: ” Ce e aia?”
” Icoană de la nașa. Ce tipi așa?”
” Și tocmai cu Steaua v- ați găsit să luați??? Să îți dea alta.”
Am râs toată după amiaza pe faza asta.
Nu m- am gândit că doi sfinți cu veșminte una în roșu celălalt în albastru ar putea fi considerati steliști.
Icoană cu Steaua in casă de dinamoviști, asta da aroganță.
Comentariu beton!100
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Săptămâna viitoare se împlinesc 5 ani de când am făcut o nunta simplă. Am avut invitați doar la cununia civilă, unde eu și soția mea am mers îmbrăcați în tricou, blugi și adidași. Apoi a urmat cununia religioasă și o ieșire la restaurant unde am fost 16-18 persoane, doar părinții, bunicii, frații sau surorile au fost invitați.
Bineînțeles că am pierdut bani, de la celelalte nunți la care am cotizat, dar sănătatea noastră mentală a fost și este mai importantă.
Comentariu beton!27
Bai, noi am reusit 😊 Doar in doi plus 2-3 oameni din personalul hotelului, care au organizat totul. A, si un fotograf local.
In picioarele goale pe o plaja in Mauritius. Dovada in link 😊https://youtu.be/sAXMQ1rKdbA
PS: nu suntem bogati.
Comentariu beton!35
Eram casatoriti civil de 2 ani, era o zi geroasa de ianuarie, acum cativa ani, aveam treaba pe la Universitate si pt ca era prea diminieata si doamna nu ajunsese la birou, m-am plimbat prin Centrul Vechi. Am vazut in vitrina o rochie de mireasa, mi-a placut, ca tot aveam timp de pierdut am zis sa intru sa o probez, nu era scumpa cum ma asteptam. Am probat-o, l-am sunat atunci pe sotul meu si i-am zis ca facem si cununia religioasa.
Mi-a zis: Bine, dar tu te ocupi de tot. In mai, faceam nunta cu 50 de persoane, dintre care 6 copii, la un restaurant micut cu meniu f bun si totul inclus, aranjamente florale si altele ( patronul restaurantului ne-a cerut avans pt nunta 50 de lei, acum 5 ani, paream de treaba :)) ). Am avut un DJ, o prietena s-a ocupat de poze, o alta ne-a facut marturiile si cam asta a fost. Nunta a fost duminica pe zi, sa nu fie lumea obosita. Am incaput toti in poza de final.
A fost frumos…. fara farafastacuri, fara fite.
p.s. Nunta am platit-o noi, nu ne-a platit nimeni nimic, asa ca am facut-o cu cum si cu cine am vrut.
Comentariu beton!31
Noi am fost la multe nunti (nepoti, copii ai prietenilor) care s-au soldat cu divort in maxim 6 luni dupa. Dupa ce se chinuie cu toata organizarea si logistica nuntii, dupa ce invitatii sunt pusi la cheltuieli (uneori si suplimentare daca nunta este in alta localitate) urmeaza cearta, separare, divort si impartirea bunurilor!
Asa ca, nefiind conformisti, noi ne bucuram ca fiul cel mare si prietena lui se inteleg de 15 ani fara acte, nunta si tot tacamul traditional. In definitiv nu hartia ii tine impreuna.
Comentariu beton!26
Salut, oarecum tangent cu subiectul: https://www.youtube.com/watch?v=sjxr3OsRefA
Să știi ca am văzut o dată o chestie din asta, cu adevărat minimalistă. Bine, era doar ceremonia civilă , la serviciul de stare civilă. Eu participam la o ceremonie care era taman antonimul lui minimalist, dar înaintea noastră erau programați un EL și EA, singuri, doar ei și 2 martori, toți în tricouri și jeansi. Singurul element glamorous era buchetul EI, cu adevărat spectaculos.
Comentariu beton!24
Mai minimalist decât nunta finilor noștri nu cred ca există: am fost noi, nașii și ei, mirii. Am intrat in biserică și preotul stătea și se uita la noi și tot aștepta… zic: putem începe! Zice: păi și restul nuntașilor? Zic: aștia 4 suntem, așa că dă-i bice! Am mers apoi la o terasă unde am mâncat ceva și aia a fost tot!
Bine, am și reversul medaliei, unde am fost invitați la cununia civilă+party (cu cadou, bineînțeles), apoi peste vreo jumătate de an la cununia religioasă, unde a trebuit să mergem că deh, familie, apoi ne-au chemat și la botez, peste mai vreo jumătate de an, unde ne-am pus toată familia în cap că am zis pas.
Comentariu beton!15
@Dana: pe-asta cu petrecere la cununia civilă cu cado’ nu o înțeleg. Mai rămâne să faci credit de nevoi personale să mergi la toate ocaziile.
Noi am facut cununia civila cand aveam deja 10 ani de relatie. N-am fi facut-o nici pe asta dar au intervenit niste probleme unde era necesar sa ne putem prezenta unul in locul celuilalt si ne ajuta actul asta de casatorie. Nu ne-am invitat nici macar parintii, au fost doar fratii nostri si un cuplu de prieteni buni. Am mers la restaurant unde fiecare si-a comandat ce a vrut. In cealalta jumatate de restaurant s-a nimerit sa fie o pomana si oamenii de acolo au fost destul de draguti cat sa ne dea si noua coliva de la ei.
Comentariu beton!47
Dacă ne luam după ai mei, nunta simplă ieșea cu toate neamurile lor până la a țâșpea generație (și sunt multe 😳), cu „păi noi am fost la atâtea nunți, aveți bani de primit înapoi, ești singurul nostru copil, bla-bla”, cu toate „așa se face” – urile etc.
Dacă ne luam după soacră-mea, măcar cununia religioasă să o fi făcut, să ne punem bine cu Bunuțul. Și în zilele noastre, după aproape 12 ani de cununeală, ne mai bagă câte un apropo foarte voalat, cam ca un tanc rusesc așea..
Ne-a ieșit în schimb o civilă la Londra fără nici o familie, cu cinci prieteni, și o cină relaxată la pub dup-aia. Nici rochie, nici alb, nici fonfeuri, nici sarmale n-au fost.
Comentariu beton!24
Am fost anul trecut la o nunta, nu neaparat „simpla” pentru ca au fost vreo 70-100 invitati, foarte misto. A fost ceea ce se numeste „nunta de zi”, de la 15:00 la 24:00, cu DJ bun si o gasca de tineri, prieteni ai mirilor, pusi pe distractie.
Nu e usor sa rezisti presiunii familiei, invita-l si pe Gigel, invita-l si pe Costel. Iar Gigel si Costel vor si ei niste hore, sarbe, manele, ca nu au venit la nunta sa se plictiseasca, vor sa chiuie de toti banii 😀 . Cand mirii sunt tineri parintii sunt factori decizionali. Ca ei sunt cu banii.
Cu nunta in blugi nu sunt de acord, este totusi o ceremonie, daca nu ai chef de ea nu o mai faci. Ca unii ajung la niste tinute scumpe si exagerate, na, fiecare dupa cum il duce capul.
Comentariu beton!16
Obiceiul nuntii este foarte vechi, are legatura cu ritualul inceperii unei noi familii si avea loc exclusiv in Biserica, acolo unde conventiile vestimentare trebuie respectate. In comunitatile vechi, mai mici, nunta era un prilej de a impartasi bucuria celor doi soti. Se presupune ca momentul respectiv este unul special, de aceea oamenii aleg sa se imbrace festiv, sa marcheze cumva faptul ca ziua respectiva este diferita de alte zile. Conventia darului era si ea potrivita ( si in unele situatii mai este inca), deoarece comunitatea ajuta financiar familia tanara sa isi faca un inceput bun in viata ( urarea ” casa de piatra” contine in ea acest suport de asistenta financiara pe care oamenii din comunitate o ofera tinerilor). Sigur ca intre timp, lucrurile s-au schimbat si oamenii nu mai sunt atat de legati comunitar. Mai avem nevoie de ritualuri? Mai avem nevoie de povesti? Mai avem nevoie de un pic de magie in viata noastra? Asta poate decide fiecare pentru el, si nici o alegere nu este buna sau rea, ci este doar modul personal in care noi vedem viata, etapele prin care trecem, cum ne raportam la relatii….Mie imi plac nuntile, oricum ar fi ele. E o ocazie sa ma bucur de viata, de nasterea unei noi familii, ma bucur de conexiunea cu oamenii din jur, am ocazia sa cunosc oameni noi, obiceiuri noi. E placut, ca o piesa de teatru in care si eu particip.
Comentariu beton!57
Urăsc nunțile clasice! Cred ca mi se trage de la faptul ca în adolescenta mă obligau ai mei sa merg…..drept urmare nunta noastră a fost în 2 episoade: 1- cununie civilă +religioasă, imbracata cu o rochie galbenă si tenisi, cu neamurile apropiate, vreo 30 de persoane la pensiune in pădure unde nu era semnal. Episodul 2: același loc dar am inchiriat si camerele. Am facut grătare, multă bere, lubeniță și relax. Au venit și oameni pe care nu i-am invitat ca s-au intalnit intamplator cu unii invitati 😄Muzica și pozele au fost asigurate de prieteni. Atât prietenii cât și rudele au venit cu dar deși nu asta a fost scopul dar a fost ok ca am plătit toată distracția. Am mai fost la 2 nunti la munte, „cazare” la cort, ceaun cu ciuperci culese atunci, fără chestii tradiționale si a fost super fain! Cred ca depinde de oameni. Cunosc cupluri care nu concepeau nuntă fără lăutari, caleașcă, porumbei, furatul miresei…..
Comentariu beton!15
Multă bere, lubeniță și relax ? N-are cum…
Eu am mai spus ca sunt innebunita dupa traditii si obicieiuri stramosesti printre care si nuntile dar alea clasice, cu strigaturi si urari hazlii
„mireasa, mireasa hăi
Ia-ti gandul de la flăcăi
Si ti-l pune la barbat
Ca cu el te-ai maritat
Iuiuiuiuiuuuu”, sau
„Mireasa al tau barbat
Cand ti-o cere de mancat
Sa-i dai blidul nespalat
Sa stie ca s-o-nsurat”, cu legatul drumului, nu mai zic de furatul miresei!😅 Asa ca nunta mea si.. a sotului, bineinteles,😅 a avut usor peste 120 de invitati, cei mai multi fiind rude dar si prieteni buni. Imi amintesc ca am vorbit cu toti in noaptea aia fierbinte, de sambata, din luna lui Cuptor, i-am imbratisat pe toti si am dansat cu o buna parte din ei si a fost un privilegiu sa pot face asta pentru ca viata ne-a dus departe mai tarziu si nu ne-am mai vazut niciodata de atunci,
cu destui dintre ei.
Cand ma uit la poze ma vad langa sot si langa parintii mei zambind, fericiti, ma vad langa toti oamenii care au fost langa noi, atunci si sper ca le este bine oriunde ar fi si le multumesc pentru amintirile frumoase pe care le-au scris in cartea vietii mele. Nunta nu este despre afisat opulente, despre mancat si baut, nunta este despre ceva „mult mai inalt” si mai profund. Este, in primul rand despre doi oameni care se intalnesc, se iubesc si-si sarbatoresc iubirea alaturi de cei dragi.🙂 Nu conteaza ca iubirea, uneori, se poate sfarsi, conteaza sa o sarbatoresti si nunta este una dintre cele mai frumoase sarbatori ale iubirii.
Comentariu beton!51
Doar ce am fost la cea mai simpla nunta. Am fost 4 perechi cu tot cu miri, cu 4 copii – unul al nostru, 3 ai nasilor. A fost un eveniment relaxat, ne-am simtit bine, am continuat si acasa, si a doua zi cu un gratar. Se poate si asa, doar ca noi, ca natie, tindem sa tinem cont prea mult de gura familiei sau a lumii. Dar nu suntem toti asa, se pare.
Eu mi-am dorit o chestie medie: nu chiar grătar în teniși, dar nici ceva mega fițos și neapărat nu o enormitate de persoane necunoscute, așa că am stabilit limite clare la invitați (număr și grad de apropiere). Faptul că am plătit noi aproape tot ne-a scutit de (multe) certuri cu familiile și între noi doi. Am destul de puține regrete, unul fiind că am insistat să-mi fac rochia pe comandă și am rămas cu ea pe cap, în loc să fi închiriat una și să o accesorizez cumva ca să fie „altfel”.
Am considerat că petreceri relaxate gen barbecue restrâns mai putem face de zilele noastre de naștere sau chiar fără motiv, dar o petrecere mai formală/elegantă nu aș fi făcut cu altă ocazie.
Se duc (dispar) o data cu prima pronuntare a propozitiei magice: ´Doar o data ma marit, nu?’
Nu stiu, n-am facut nunta. Am semnat actul intr-o rochie de 50 de lei si am dat o mica petrecere. Cred ca am avut 12 invitati, nu-mi aduc aminte. Batranii au fost trimisi acasa ca aveau nevoie de odihna :p
Cununia mea civilă din 26 Noiembrie 2022. Nimic special, fiecare s-a îmbrăcat cu ce a avut. Bine, eu plecând cu boarfele de pe mine Acu doi ani, am fost nevoită sa-mi iau haine ca n-aveam nimic cât de cât mai elegant. Așa ca, rochie 250, pantofi 280, palton 400. Atât. “Masa și felicitările” au constat in 11 persoane cu tot cu martorii care trebuiau sa semneze. Pe la 5 după-masa totul era gata. Și noi acasă. Îl întreb pe sot cât a plătit la restaurant, zice el… 650 de lei 🙈. A doua zi ne-am ușchit prin țara la un mic tur de i săptămâna.
A doua zi era ziua mea. 😁
Groaznice nunțile tradiționale. N-as mai face…odată eram tânără și proastă, vere 🙄
@Sonia: nu proastă, doar visătoare. De mici vi se toarnă-n cap povești cu prințese, mirese și alte cele. 😉
Nu mi s-a turnat nimic. Doar ca eram tânără, îl iubeam rău și m-am măritat repede. Nu m-am ocupat de mai nimic 😁
Sunt alergică la nunțile-eveniment social. La cocuri, intrat tort pe Marșul Radetkzy, artificii în el, gresia de pe ringul de dans, pe care aluneci. N-am fost de 2 ani, Doamne-ajută!
Cea mai faină nuntă la care am fost în viața mea (în anii 1998-2000) a fost la o cantină de liceu, cu instituția ”băiatului cu muzica”. Ne-au dat afară doamnele de serviciu pe la 4 dimineața, că trebuia să facă și ele curățenie. Deci ne-am dus la singura crâșmă deschisă la ora aia, și anume Petrom, să bem.
iar cea mai infectă nuntă a fost la un restaurant cu pretenții, cu scaunele îmbrăcate în satin, că respirai și-ți aluneca o bucă, unde a urlat o formație porcăriile alea de muzici de petrecere 90% din timp, mult prea tare, cu 2 interludii de optimism de 20 de minute (latino, Abba, din astea.) Și era și la mama dracului, în afara orașului. Am dat bani să sufăr agresiuni auriculare.
Comentariu beton!13
Mda ma numar printre fostii visatori, si printre fostii soti, dar asta e alta discutie.
Ideea de cununie a pornit de la ceva minimalist desigur, o adunare restransa cu fix apropiatii, ca sa sarbatorim putin evenimentul.
Cum s-a transformat in nunta clasica si traditionala (desi tot mai simpla a fost)?
Mamele.
Ele pt asta ne-au nascut de fapt, sa ne vada mireasa si mire, sa isi cheme rudele si cunoscutii, la care si ele s-au tot dus in ani, sa isi scoata parleala 🙂
Si nu am putut sa le stricam, atunci, bucuria asta, insa au ajuns sa ne vada la casa noastra, doar ca fiecare la a lui :))
Comentariu beton!12
Eu unul am facut o nunta traditionala, cu 130 de invitati. Nu am urmat traditiile de inainte de nunta, dar organizatoric vorbind a fost clasica. Mie sincer mi-a placut. M-am distrat foarte mult la nunta mea, m-am bucurat sa vad si rude pe care nu am ocazia sa le vad decat foarte rar (care sunt plecati prin strainatate, care stau departe, etc). Am avut o gramada de prieteni alaturi si a fost mega cool. A ajutat si c-am bagat o maria ioana cu prietenii prin foisor.
Noi n-am fost stresati deloc, am lasat profesionistii sa se ocupe de lucruri si nu am stat cu ochii pe nimic — stiu de unii care misuna pe la mese sa vada daca are lumea ce manca. N-am fost aia.
Fiecare face cum ii place, cum isi permite si in functie de cat de „diferit” vrea sa para/fie. E clar ca o nunta mica e si un statement care arata cat esti tu de „altfel.” E drept, am auzit asta in jurul meu, dar niciodata n-au ajuns in practica pentru ca la 25-28 de ani nu ai bani sa faci nunta aia simpla in care un band e tot 6000 de euro cat la o nunta clasica. Nu de alta, dar de multe ori „nunta simpla” inseamna de fapt o locatie mai diferita si putini oameni — nici decum ca ascultam muzica pe youtube.
Asa ca fiecare dupa posiblitati si dorinte. Mie imi plac nuntile mai ales daca sunt la oameni dragi — chiar abia astept sa mai bag o hora langa prieteni.
Comentariu beton!19
io am avut intre 120 si 150 de oameni. Nu am vrut niciodata „nunta simpla”. Bag pl in nunta simpla. O petrecere in plus. D-aia am avut la civila, 20 de oameni. Si cel putin 20 de oameni suparati ca nu au fost invitati. Eu mi-am facut zi de nastere cu 60 de oameni…
Dar. Am avut chestii pe care le-am vrut. Si cumva au iesit. Popa sa fie afara. BOR interzice, de ceva timp asta, dar aparent daca dai un ban se mai inchid ochii.
Afara. Nu restaurant.
Bufet suedez. Fiecare isi manca ce vrea, cat vrea.
Bere.
Si, pot spune ca a iesit mai mult decat misto. Ca fiecare si-a vazut de grupu lui. Rocherii mei intre ei cu bere si uischi. Colegii nevestei, tinerei, cu shoturi. Parinti, rude, alea alea cu vinuri.
Singurii nemultumiti cred ca au fost aia de la locanta, ca ei nu stiau cat pot bea oamenii mei 😀
Singuru care mi-a futut nunta a fost djul. Inainte de nunta mi-a zis ca daca toata lumea e multumita de ceva, acel ceva nu a fost misto. Asa ca, pe logica asta, avand in vedere ca toata lumea a fost multumita de el…mi-a stricat omu nunta.
Deci. Sfatu meu pentru astia mai tineri. Nu „simpla” e ideea. Ci „cum vrea pula mea” e idea unei nunti reusite. Vrei simpla: fa-o simpla. Vrei cu paiete: fa-o cu paiete. Vrei deloc: fa-o deloc.
Comentariu beton!43
Si…pentru ca era alta tema. Allow me ca sa va explic si ipocrizia la romani.
toata lumea, ca aici. Nuntile tre sa fie simple, ce pula mea mereu sarmale, prea multa mancare, simplu, alea alea.
Poate s-au mai schimbat lucrurile, dar asta se intampla in anul de gratie 2012, primul sezon master shef.
Una dintre probe fu nunta lu coregrafu alora de la Dansez pentru pulime.
Invitati: toata floarea cea vestita a intregului proteveu. Invitati, angajati, vedete, plm.
Ca atare, meniul a fost nestandard. Scoici sanjac, salam de avocado, oo de prepelita, icre de somon, piept de rata afumat facut cu pizda masii, sosuri de citrice stoarse atunci pe loc, ratatui, risotto, vita argentiniana. Toate basinile de pe planeta.
Reactia vedetelor: „a fost buna mancarea, dar cam putina”. „io dau 100e si nici macar nu am avut sarmale” si cam din zona aia. Singura care le-a placut a fost vita ca aia stiau si ei. „friptura”.
Comentariu beton!21
@animaloo: io la ambele nunți am avut meniul clasic cu sarmale pentru că mie-mi plac sarmalele. Cu mămăligă și smântână, lângă.
Dar am fost și la nunți „de fițe” unde s-o servit pește și înghețată.
Am facut acea nunta mare sa se faleasca parintii(mei) si au platit parintii lui tot. Asa era vremea accea, fata venea cu ,,zestrea” iar baiatul facea nunta. Atata de mult stres a fost pe fitele alor mei, ca timp de 10 de ani nici nu voiam sa-mi amintesc si sa sarbatoresc acea zi. Dupa, am realizat ca am fost tineri si fara putere sa ne opunem la ce a fost si am inceput timid sa ne sarbatorim ziua noastra. 25 de ani mai tarziu, cum sa sarbatorim nunta de argint? Am putut face ceea ce nu am putut atunci, sa ne sarbatorim iubirea. Am ales sa fim doar noi 3 (cu baiatul nostru) imbracata cu o rochie simpla alba lunga potrivita pentru o nunta pe nisip( dar cu o bratara cu flori naturale) iar el si baiatul cu tenesi si pantalon scurt, un decor foarte frumos( marina Limanu) si am facut o sedinta foto sa ne amintim cu drag de momentul nostru special. Am mai avut sampanie infoliata in argintiu si pahare decorate cu argintiu, verighetele noastre (aceleasi luate la nunta initiala) le-am dat la bijutier sa faca un model cu aur alb( tratament cu rodiu). A fost cu adevarat un moment special pentru noi ca familie, sotul meu a exclus varianta de mers in biserica, iar pentru noi a fost cea mai buna decizie.
Comentariu beton!19
Am fost la o nuntă simplă, nași fiind. Mirii trebuiau să boteze copilul și au zis să facă și ei cununia religioasă. Petrecerea a fost acasă, la curte, neplănuită. Se pregătiseră cu platouri reci și calde pentru cei 20 de invitați dar cum ne-am incins puțin, am pus-o de-o horă în curte, la lumina becului stradal.
Comentariu beton!12
Prima nunta…. Exagerat de mare. Dar eram foarte tânără, nu știam prea bine ce vreau. Cu timpul, am aflat…. Asta a însemnat și un alt sot😂. În urma cu 5 ani a avut loc cea de a doua nunta pt mine_prima pentru el- și a fost superb. Cum el e *singur pe lume*, toți au lui fiind decedați, evident ca prietenii joaca un rol foarte important. Deci 3 din cei 4 prieteni ai lui(ultimul avea zbor_este pilot),și familiile lor cu vre_o 5_6 din partea mea, cu părinții mei și nașii, am închiriat 2 cabane la munte și am dat start nuntii. Una pe care nici noi și nici invitații nu o vom uita pentru ca a fost altfel, a fost cool… Tricouri, pantaloni scurți, berea la răcit în apa care trecea prin fata pensiunii, grătarul încins….. A fost alegerea perfecta. Și nu doar în privința nuntii_se pare ca de data asta și omul este cel potrivit. Nu pot decât sa sper ca atunci când va veni momentul, fiul meu va face la fel.
Comentariu beton!18
Noi ne gandisem ca vom ramane parteneri fara acte forever. Da’ uite ca dupa o internare urgenta- cand am realizat cum nu ai cum sa faci nimic pentru celalalt daca nu ai hartie oficiala de apartinator- in toamna lui 2020 ne-am casatorit + nuntit in cel mai minimalist mod posibil: noi si martorii la cununia civila, intr-o luni dimineata, cand era pustiu pe-acolo. Plus ofitereasa si mama- iar prezenta mamei m-a stresat teribil caci are o varsta inaintata ( fiind si noi maturi bine :)).
Minimalisti – minimalisti dar ne-am trezit ca am ajuns chiar si la biserica intr-o joi – un preot care sunase pentru consultanta in ceva proiect s-a oferit sa ne fie nas, a aranjat la el la biserica totul, noi doar ne-am prezentat.
De ce fac oamenii tam-tam cat casa? habar n-am . Mie imi pare o tevatura grozava, o risipa de energie, dar banui ca face fiecare cum considera.
Comentariu beton!16
Sa se faca, domn’e, nunti cat mai mari si mai fastuoase! Si costisitoare!! Ce, vreti sa murim de fuame, noi, astia, fotografii de nunti?? :))))
P.S.: Mihai, la nunta ta ti’as face poze gratis – doar pentru placerea de a te cunoaste personal. 🙂
Comentariu beton!16
Mulțumesc, dar cred că vom avea nevoie de alt motiv. 😁
poti sa ii faci poze pentru only fans!
*cu caldura asta globalista isi face omu magazin de ventilatoare
Sa vedem daca Mara si Mihai accepta provocarea ta ca venim si noi la nunta, cititorii-comentatorii, cu daruri, o gainusa, o ratusca, o caprita, sa le tina companie Suzanei si lui Vasile. Bineinteles ca o sa venim si cu muzica de fratii Petreus si alte muzici din astea de care stiu ca-i plac lui Mihai sau ma insel?😅
Ah, acum vad ca nu vrea dar il convingem noi cand se trezeste cu toti comentatorii pe cap, in sensul ca o sa zicem ceva de genu’: -hai Mihai, faceti nunta acum sa nu avem impresia ca am venit degeaba!
Nu tre’ să facă B0$$u’ cu CMMFDL nici o nuntă. Doar un „meet & greet”.
Mergem la un local sau la o cabană și ne „simtem bine, ne plac carnea”.
Simplu și la obiect. Că tot vine vara. 😎
@Mihai: orice motiv va fi perfect pentru mine, oricand va aparea vreodata 🙂
John, tot nunta e ce zici tu dar sub acoperire.. 🙃
@Tia: atunci-n cort să fie, dacă zici tu. Sau punem niște prelată. 🤣🤣🤣
@John chiar a fost cu prelata la nunta surorii mele mijlocii ca nu a fost loc pentru toti in Caminul Cultural😂 si a plouat dar norocul a fost ca a plouat spre dimineta cand nuntasii plecasera la casele lor. Cand ne-am trezit si noi, pe la amiaza si am scuturat prelata, a inundat apa curtea!😂 Iti dai seama ce ar fi fost daca potopul ala ar fi venit in noaptea nuntii? Am fi inotat ca broscutele.
Cred ca depinde ce-ti doresti de la viata. Noi am luat niste prieteni, am fugit la Cisnadioara cu 3 haine si-o mana de beculete de craciun si ne-am facut nunta (pe care au oficiat-o prietenii) in bisericuta fortificata de-acolo. Dar aveam planificat si evenimentul clasic la vreo 2 saptamani dupa. La cununia civila a fost super lejer, am fost noi si inca vreo cativa la starea civila si pe urma am fost sa bem cu totii o bere in centrul vechi. Nunta in sine a fost ca mai toate, am avut doar vreo cateva mici semne de razvratire – am taiat fara mila din lista de invitati (si-acum sunt oameni care cica nu mai vorbesc cu noi, dar nu-i bai, ca oricum nu vorbeam nici inainte…), am avut mai putina mancare (tata era sa ma dezmosteneasca, pt ca am dat naibii sarmalele), n-am avut chestii clasice gen furat mireasa, buchet si altele asemenea. Dar eu personal m-am distrat maxim la fiecare dintre “nunti”, desi din motive diferite 🙂 la cea „clasica” am pus rock aproape intr-una si-am dansat pana am ramas fara pantofi, la propriu
Cu rochia e altceva. Mie-mi plac rochiile alea over the top (nu toate, evident, dar unele sunt chiar misto) si e singurul moment in care poti purta asa oroare si nu comenteaza nimeni :)))) Si-mi sta bine cu updo, mi-as face zilnic daca as fi in stare sa mi-l aranjez de una singura. Nu pot, ghinion
Comentariu beton!13
O trebuit să googălesc „updo” că habar n-aveam ce-i aia. Am crezut că-i oareșce rochie. 🤣🤪🤣🤪🤣
Eu n-am nimic cu cei care vor o nunta mare si „traditionala”. Fiecare cu preferintele lui. Asta daca EI VOR.
Singura mea dorinta e sa ma lase in pace.
Am numarat acum si am fost la 5 nunti in viata mea. Una la 5 ani. A doua la 14 ani (verisoara primara). A treia la 19 ani (alta verisoara primara). A patra la 32, prietenul cel mai bun si ultima la 36, verisoara de-ale consoartei.
In afara de nunta de la 19 ani, nunta de metalisti unde fiecare isi vedea de treaba lui si s-a cantat live (si poate a prietenului, unde am fost cu drag) restul mi s-au parut evenimente sociale de evitat. Si obligatie.
Cel mai de rahat mi s-a parut la prima verisoara, adevarat traditionala, cu muzica populara behaita din difuzoare (nu aparusera inca manelele pe mainstream) si inclusiv un nene burtos si bronzat care la sfarsit venea la mese, cu microfonul, si fiecare cap de familie spunea cine e si cat a dat. „Si un cadou in valoare dã trei sute dã mii”.
JENANT.
Daca o sa ma insor vreodata, ceea ce nu e 100% sigur, si eu as prefera o iesire cu rude foarte apropiate (pe care nu prea le mai am, din partea mea) si ceva prieteni apropiati (care si aia sunt infricosator de putini). O bere, o friptura, eventual undeva intr-un loc frumos si atat.
Poate gresesc si repet – cine se simte bine organizand asa ceva si ramane cu amintiri frumoase – bravo. Din punctul meu de vedere, 99% din nunti sunt insa pentru neamuri, pentru „prestanta” si eventual ramai si cu o gaura in buget. Pe care nu ti-o permiti. Cam la fel cu a-ti cumpara Iphone in rate. Nu-mi permit, dar sa ma vada lumea, ce aia a ma-sii.
Mai aud si o chestie care ma scarbeste – „anul asta am fost la 5 nunti, m-a rupt la buzunar, dar lasa ca la anul am eu si tre sa vina aia, recuperez”.
O sa fac si eu nunta clasica? Din pacate, probabil, da. Consoarta e cu gura lumii. Lumea tre sa vada, ca altfel ce zice? Eu spun ca cine nu ma place, sa ma pupe-n cur sul noptii (si al zilei) dar ea nu. Si mai are si parinti care tin la traditiile milenare (chiuit, muzica de petrecere, umplut matul). Ce-or zice oare, vai.
Raman la parerea mea – evenimentele astea sociale, pentru majoritatea, nu-s pentru ei, ci „ca sa vada lumea”. Si implica o cheltuiala si un stres care nu isi are rostul. Fiecare cum prefera.
In alta ordine de idei, asa e si cu inmormantarea si „traditiile” de dupa. Am avut marea durere de a imi ingropa ambii parinti in decurs de un an. Pe langa banii efectiv furati de „traditii” si de diverse institutii, mai mult sau mai putin pe fata, absolut orice e la romani la inmormantare si dupa, e „sa vada lumea” si „sa nu zica lumea”.
Si desigur, trebuie sa urli, sa iti smulgi parul din cap, altfel „zice lumea”. Eu „nu am suferit” – adica m-am comportat asa cum am considerat eu, iar cand a fost cazul sa plang (si a fost) m-am retras in intimitate. Cui a crezut ca nu am suferit si m-a judecat, ii urez sa fie la fel de fericit cum am fost eu.
Comentariu beton!34
La fel e și cu rochia de mireasă: ”Vaaai, nu, eu vreau o rochie simplă!”
Ghici cine are nuntă în octombrie și nimic pompos pregătit? 😁 Ne luăm de aripă după 8 ani, tragem după noi frații din dotare, 5-6 prieteni d-ăia buni și punem de un party.
Hai să ne fie intr-un ceas cu cuc! 🥴
Comentariu beton!25
Eu merg pe principiul ” ne adaptăm la mediu”. Dacă oamenii vor nunta subacvatica și vor sa fiu și eu acolo, îmi iau costumul de scafandru, dacă vor nuntă cu rochie cu trenă îmi iau rochie cu trenă. E vorba de viziunea omului asupra imaginii nunții și de bucuria lui de a mă avea invitată.
Dar dacă ei vor nuntă cu coc, eu consider că nu e elegant să mă duc în adidași. Optic stric viziunea lor asupra evenimentului, mai bine stau acasă. Cum apare în poze toată lumea la costum și eu în bascheți? E vorba de a te îmbraca adecvat în orice situație și de cât de mult îți pasă de oamenii la care mergi.
Ieri mă minunam de o tanti care dorea sa meargă la operă în adidași și rochie de plajă. 😵💫
Comentariu beton!35
Aveți perfecta dreptate!
In anul 2009, proaspăt veniți de la serviciu, mâncam cu iubi o ciorba de perișoare de la viitoarea soacra. Așa că mă întreabă deodata iubi cu perișoarele in gura: hai, când facem actele? Din fericire pentru noi, frate miu se însura in 2010 și noi scăpasem momentan de chinurile organizării, că am zis sa îl lăsăm pe el întâi. Noi nu suntem amatori de asemenea petreceri, ne plictisim îngrozitor la ele. Tot am amânat până în 2012 când am fost la un praznic la un mic restaurant. Mi s a părut potrivit pentru petrecerea noastră așa că am făcut o acolo în 2013, cu 50 de persoane. Nici să fi vrut nu adunam mai mulți, oricum. Am vrut o rochie alba că sa nu îmi pară rău după ani de zile așa că am luat una second-hand de la o vecina. Am dat 500 de lei pe ea și am vândut o la rândul meu după aia cu 450. Invitațiile au fost făcute de mine, am avut Dj. Tortul mi a fost recomandat să îl fac la o anumită cofetărie care folosește ingrediente naturale de mai buna calitate. Tortul s a prăbușit efectiv înainte de a fi adus invitaților așa că a fost decorat la repezeală cu frișcă la tub. Am luat câteva lecții de dans pentru dansul mirilor, ceea ce mie mi a plăcut foarte mult (lecțiile de dans, nu neapărat ce a ieșit la petrecere, mai ales că am și slăbit câteva kile cu ocazia antrenamentului). Din banii de la nunta am luat un vw lupo, pe care după o perioadă l am vândut cu un mic profit. Am platit taxa auto, și care mi a fost restituita mai târziu cu tot cu dobândă, deci win-win. Rochia de la cununia civila a fost „reciclata” din rochia avută la nunta lui frate miu. In coafura de nunta am avut o orhidee furata din ghiveciul mătușa mii. Am avut ca invitați un cuplu de copii dansatori sportivi, ei fiind copiii unor prieteni. Îmi aduc aminte cu plăcere de toată experiența, dar nu am avut curaj până acum sa mă uit la „caseta de la nunta” 😂, cred că m as jena eu de mine
Comentariu beton!19
Uite de asta noi vrem sa finantam totul de la A la Z. Ca sa scapam de „eu platesc, eu invit” si sa te trezesti cu o gloata de oameni pe care nu ii cunosti, dar care „te stiu ei pa tine de cand esti mica”. Hai sictir! Si noi vom aplica aceasi regula, eu platesc, eu invit. Nu-ti convine… Too bad, nu trebuie sa-ti convina tie, ci noua. Punct. Rochie de enshpe sute/mii de euro, ma depaseste. Vreau o rochie frumoasa pe care sa o mai pot purta, nu sa imi ocupe loc in dulap ad vitam eternam. Si ceva comod, sa pot sa ma misc lejer, nu sa stau cu „aoleu plesneste rochia daca ma aplec” sau „aoleu aveti grija sa nu calcati pe trena”! Familia si prietenii apropiati. Atat. Deci… cam 30 de insi. Cu restul ne putem vedea si la un gratar sa le dam vestea. Dam o bere :)) Pana la urma, ar trebui sa fie ziua noastra, nu? De ce sa ne frecam creierii sa gasim cum sa facem ca ziua noastra sa le convina LOR? No thanks.
Comentariu beton!15
Cum am avut o nunta atipica, medievală, invitatele mi-au mulțumit ca nu au trebuit sa-și pună tocuri și/sau cocuri (părul cât mai natural și mai “în vânt”), iar eu pot sa mai port rochia, chiar dacă e albă, la orice târg medieval.
Comentariu beton!11
Concluzia articolului oricum este: 8/10 romani isi doresc o nunta mica asa ca 9/10 isi fac o nunta mare
pe de alta parte Romania e si tara unde oamenii se supara daca nu ii inviti la nunta, dar nu vin daca ii inviti
Comentariu beton!42
Si acum, decisiva : La voi? Mare sau mica?
Oricum ar fi, sa fie intr-un ceas bun si sa fiti fericiti! Restul… conteaza mai putin. O hartie ramane o hartie.
ai vazut ca desi „marimea nu conteaza” femeile tot la mare trag?
prea putine vor la munte.
Să vă zic eu una faină de la căsătoria noastră. Ca să înțelegeți povestea, o mică clarificare: noi doi eram neduși la biserică, mai ales eu, iar socrii erau oameni cu frica de Dumnezeu, pe care îl descoperiseră spre bătrânețe. Eu unul nu doream să am nimic de a face cu preotul, dar eram dispus să închid ochii la cununia la biserică, să nu îmi pun familia ei în cap. Aranjăm noi toate cele, vine seara dinaintea nunții, la care socrul meu ne ia deoparte și zice: Bun, acum că e totul pregătit, nu mai rămâne decât ca mâine dimineață să mergeți la preot să vă spovediți, că așa se face în dimineața cununiei. Să îmi cadă cerul în cap. Poftim? Ce? Nu mă duc nicăieri. Eu nu mă pun în genunchi în fața preotului. Bine, zice, socrul, dacă nu mergeți, nici eu nu vin mâine la căsătoria voastră. Na, joac-o pe asta. Am plecat amândoi de-acasă, ne-am plimbat de nebuni pe străzi, să vedem ce facem. Contramandăm totul? Mergem și ne căsătorim acasă la noi, în alt oraș, fără familie, numai noi doi? Soția începuse să plângă, începusem și eu să plâng de nervi la așa șantaj al socrului. Eu mi-am revenit primul și i-am zis: Bine, lasă că mâine mergem la biserică la spovedit.
A doua zi de dimineață, îl așteptăm pe preot la biserică, ne vine și nouă rândul după alte două cupluri. Mă așez în genunchi. Preotul mă ia după cu ale lui: Fiule, ce păcate ai? La care eu, senin: Niciun păcat, părinte. Cum, niciun păcat? Niciunul. Nu se poate, fiule, chiar și sfinții mărturisesc câte șapte păcate în fiecare zi și tu, nimic? Da, nu am păcate. Păi și de ce ai venit? Ca să nu îmi fac păcate cu socrul. Face preotul pauză, își face câteva cruci și începe iar: Fumezi? Nu. Bei? Nu. Înjuri? Nu. Încă o pauză: Auzi, dar la biserică te duci? Nu. Vezi? Uite că ți-am găsit și ție păcat. Să mai vii și tu la pe aici, pe la noi, pe la biserică după ce vă căsătoriți. Nu pot, părinte, că noi stăm în alt oraș. Își face preotul cruce, când vede că nu are cu cine și îmi dă drumul să plec. Îl salut și eu și plec.
Vine ora cununiei în biserică. Mie îmi era că o să mă facă de cacao în fața tuturor invitaților. Stăteam acolo ca pe ace. Trecem de pișcoturi, vine momentul predicii. Începe preotul cu ale lui. Eu așteptam ca dintr-un moment în altul să înceapă să mă arate cu degetul. Preotul nimic. Încheie preotul, vine să ne felicite și când îi întind mâna, mă trage și îmi șoptește: „Și dacă puteți, rupeți patul în luna de miere, că de acum nu se mai pune ca păcat”. Băi, m-a pufnit râsul în biserică. Se uitau nașii la mine și nu pricepeau ce m-a apucat. La final m-am dus la naș și am plusat eu peste cotizație, așa de drag am prins de el. Pentru replica asta și-a meritat toți banii.
Comentariu beton!37
Nimeni nu este obligat sa participe la nunta, dacă nu vrea! Poți declina, cu politețe, poate trimiti o atenție simbolica, etc
Totuși, trebuie respectat dress Code-ul!
Nu știu de unde fascinația asta cu blugi și adidași la nunta, care de departe est ceva super Casual! Poate chiar puțin jignitor pt cei care au organizat evenimentul!
Subscriu la cele scrise de autor, ca Nunțile simple sunt doar o scuza pt a arată cât de original ești, cu puțin flavor de aroganta și ipocrizie!
Comentariu beton!14
Mie îmi plac nunțile, îmi place ideea de oameni care se iubesc și sunt fericiți și arată asta tuturor, că sunt familie, prieteni, cunoștințe ce-or fi, că sunt la cort, în poiană sau la restaurant de 5 stele. Și nunta mea mi-a plăcut maxim, eu am organizat-o, am fost aproape 100 de persoane (am băgat ceva stres, dar nu grav, mai ales că fetița noastră avea câteva luni și făceam slalom între mâncat, dansat și alăptat), mi-a plăcut mult și rochia mea de mireasă – e drept că probabil de la multele povești cu prințese – dar na… Pe scurt, ne-am simțit bine cu toții. Și cel mai tare a fost unul dintre nepoții noștri, avea 7 ani și era prima nuntă la care participa, care ne-a spus la sfârșit: A fost cea mai tare nuntă la care am fost vreodată!!!! 😂😂😂
Comentariu beton!18
Simona si ce frumoase suntem ca mirese, in rochii albe, fabuloase, suntem „cu obrazul de mar, cu mijlocul vioara, femei de lut si de jaratec” si suntem Aleasa si Regina unui om si a unei nopti de vara! Cum sa-ti refuzi o astfel de poveste?🙂
“nunta e a parintilor, căsnicia e a noastra”. E dintr-un film cu pregătirea pentru nunta a unui cuplu american.
Mi s-a parut corect. Parintii invita pe varu’ si pe fratele lui unchiu’, ei dau banii, ei invita, ei se distreaza.
Eu nici nu inteleg ce e cu nunta asta intre prieteni, aia e o petrecere si o pot face in orice zi.
Mie imi place la nunta, imi place sa ma ambalez, sa mananc, sa beau si sa dansez. Pana acum n-am avut parte de nunta cu manele, la muzica populara pot sa ma duc sa fumez… nu inteleg ce e asa nasol.
Oricum, la cat costa nunțile in ultimul timp, cred ca vor fi din ce in ce mai multe petreceri cu 20 de persoane 😖
🤣🤣🤣🤣
La nunta finei mele de botez.
În primul magazin în care am intrat mi-am luat rochia fără să mă coste prea mult.
Cel mai mișto lucru la nunta respectivă este că partenerul meu a făcut furori.
I-am dat ok-ul să se îmbrace cum dorește.
A venit în bocanci, pantaloni army, tricou și pe centură și în buzunare avea toate chestiile de care are nevoie un salvator 😁.
M-am simțit superb 😝
40 de persoane intr-o vila in Poiana Tapului, cu preotul venit in curtea vilei (ca am alergie la biserici), inceput vineri seara si terminat luni, doar familie si prieteni apropiati, se pune?
Fiecare cu camera lui, program lejer, vizite la cascada sau pe munte, gratare cand aveau chef, catering in noaptea nuntii, whisky la liber, ca sa nu isi bata nimeni capul cu probleme…
Felicitări! Cam greu să-i aduni pe primii 40 din topul milionarilor din România la un loc dar ți-a reușit :)))
”Dar mi-am promis ferm că, dacă voi fi nevoit să mă duc, ținuta mea va fi exact așa: tricou, blugi și adidași.” Boss, vezi că mai fac unii nunți în februarie. La cort. 🙂
Am evitat acum ceva ani o nuntă la munte, a fost o nuntă fix pentru strâns bani, pentru impresionat toate neamurile și pentru strâns like-uri (pozele postate ulterior pe facebook depășind câteva sute). Mirii erau exact cum spui tu, cu credite și bani strânși cu chiu cu vai pentru marele eveniment. Thanks, but no, thanks. Un circ a fost!
La nunta mea cu partenerul au fost fix 20 de oameni; rochita o port și acum, e o rochita de vară simplă, iar mirele și-a luat cămașă alba din Lidl. La restaurant fiecare a comandat ce a vrut să mănânce, am vorbit, am glumit, ne-am simțit bine. La final soacra ne-a surprins și a achitat ea nota de plată. La ora 8 seara eram acasă. Sâmbătă aniversăm 6 ani.
Comentariu beton!16
Nuntile ar trebui sa fie petreceri prin care se sărbatorește o comuniune.
Unele chiar ies niște chefuri de pomină, am participat cu plăcere. Altele, mai ales atunci când există o aplecare spre mercantil, sunt simple acte de prezență vs prestări servicii.
Nu aș merge doar din obligație la vreo petrecere, dar aș trimite felicitări și dar. Mno, obligațiile trebuie stinse.
Cel mai tare m-a surprins cum, pentru nunta lor care a avut loc weekendul trecut, insurățeii s-au chinuit să slăbească enorm ca să arate țiplă in ziua nunții.
Ambii fiind de fel gurmanzi și rotofei, au ajuns să dea jos el vreo 20, ea vreo 15 kg. Dacă nu știam datele problemei aș fi zis că am nimerit la altă nuntă.
A fost o nuntă super distractivă, reușită și memorabilă, toți s-au simțit bine.
Am vorbit azi cu mirele, luase deja 2 kg inapoi 😄.
Comentariu beton!15
Eu sunt mai norocoasă înseamnă.
Am fost si la nunți unde am văzut toateee obiceiurile de a căror existență nici măcar nu aveam habar dar am fost si la nunti lejere, unde ne-am distrat fantastic. Ba chiar am prins si o cununie facuta doar la biserica, un pahar de șampanie in fata bisericii si aia e, mirii tup in masina cu direcția Grecia:).
Cât despre nunta mea, îmi place sa cred ca am reușit sa o facem asa cum ne-am dorit. Am făcut doar 3 compromisuri: am avut sarmale, 2 ore o solista de muzica populară pentru părinți, mătuși etc si am aruncat buchetul(la cererea fetelor).
In rest a fost fix cum ne-am dorit: am papat bine, am dansat pe Bucovina si Rammstein, am avut aproape fix oamenii cu care iesim si in mod normal la bere, si am fost si frumusei tare😂😂.
Cum ziceau si altii, nuntile simple nu se striga, afli după că au fost:).
Sau depinde si ce intelege fiecare prin simplu, mi-a zis candva o tipă ca o sa aiba o nunta mica, cam 140 de persoane. Daca noi am fost 50, din care 25 eram doar familiile, 140 mi-a sunat oricum, numai a nuntă mică nu😂.
Sarmalele sunt Dumnezeu, nu compromis!!!!
O grămadă de comentarii, dar îmi fac și eu loc să zic ceva, că doar sunt oltean. Nu știu unde plm se duc și de ce, că eu am avut nuntă de 40 de persoane, toți prieteni, iar fiică-mea, mai cu moț, a avut doar 15 persoane. M-am bucurat că m-a invitat și pe mine!
Dracu’ știe, poate fac nunți mari din frustrări, din ambiții, care o are mai mare (nunta zic) sau din dorința de procopseală, deși dacă pui pe hârtie ce te costă ulterior (dar, haine, transport ș.a.m.d.) ca să scapi de „obligații”, e cea mai proastă afacere. Cunosc caz care a făcut demult nunta la țară, la cort, și omu’ i-a dat câteva sute de lei. Peste ceva ani au primit invitație, că erau „datori”. La Hilton au mers și au dat câteva sute de euro. Afacere nene!
Dar a propos de peisaj idilic, mi-a plăcut asta :
https://fb.watch/kLr-39evZ-/
Ca sa raspund pe scurt la intrebarea unde se duc nuntile minimaliste cand se duc? In neant pentru ca familie si probabil ei dicteaza majoritatea lucrurilor daca vin cu banii.
Parintii nostrii ne-au carat la multe nunti cand eram mici pentru ca nu aveam bunici, ergo luat cu ei oriunde erau invitati. Pentru ca aveam o situatie financiara de acasa foarte buna, erau invitati des, mai ales in calitate de nasi. Apoi cand tata a ramas vaduv, a mers in continuare pentru noi ca sa avem invitati, conform “datinii”. Asa ca am fost si am vazut toate nuntile posibile si imposibile si am luat notite de mica ca atunci cand a fi daca a fi, ce NU o sa fac clar si m-am tinut de cuvant, zic eu.
1. Nu mi-am facut nunta pentru bani si nu ne-am facut planuri ce o sa facem cu banii de dupa daca ne raman. Scopul nostru era sa ne facem nunta pe placul nostru si doar al nostru si sa fim pe 0 daca nu reusim pe plus, adica sa nu aducem bani de acasa. Asta am reusit.
2. Nu voiam nunta enorma, de peste 150 de invitati. Am avut cu tot cu band aproape 100 de persoane. Sotul a ramas putin cam dezamagit pe partea lui ca l-au refuzat cam multi in conditiile in care partea mea de invitati au fost toti (poate n-o fi fost el de vina ci doar situatiile invocate, but whatever) dar ma bucur ca cine a contat din partea lui au fost.
3. Nu am spart paharul, nu s-a furat mireasa, nu am avut staroste, nu am avut manele, nu am avut muzica populara (spre dezgustul lui taica-meu), nu m-a luat nimeni de acasa lol (ar fi fost culmea, ca stateam deja impreuna de 5 ani)…
4. Cu f mici exceptii (2 persoane din partea tatalui meu pe care nu-i cunosteam) am invitat pe cine am vrut noi, nu parintii. Am taiat draconic din listele lor pentru ca mi-ar fi fost jena efectiv sa ii chem in conditiile in care nu ne uneau nimic in comun cu persoanele respective.
5. Pregatirile de nunta (adica avansurile si organizarea) sa fie facuta doar de noi, fara ajutor financiar. Asta am vrut ca sa evitam discutiile sau santajele emotionale. Am reusit si asta.
6. Rochia am inchiriat-o de la o cunostinta impreuna cu trena, boleroul pentru biserica si voalul. Pret 700 de lei (fata de rochiile superbe pe care le ochisem eu dar costau 12 salarii de ale mele la vremea respectiva). Nu regret pentru ca asa n-am mai avut grija rochiei dupa, a fost superba si mi s-a potrivit la fix fara alterari.
7. Imi pare rau ca n-am reusit sa fac ceremonia religioasa afara dar pana la urma a iesit perfect si in biserica (am avut 2 preoti care m-au facut sa plang, asa de emotionante au fost predicile lor, tot respectul).
8. Tata a fost foarte suparat ca nu am avut muzica populara si ca am avut asa de putini invitati, in conditiile in care sora-mea in urma cu un an, avusesese peste 350 de invitati, fusese mega stresata cu nunta si nu-i cunostea pe 85% dintre invitati. A divortat 3 ani mai tarziu. Eu tot linistita am ramas pe tot parcursul pregatirilor.
9. Sarmalele au servit foarte bine a doua zi la mine acasa in curte, cand am tinut pranzul miresei.
10. Singurul regret il am ca nu am mers in luna de miere. Cum am eu dumele mele in cap si eram mama de 9 luni, nu intelegeam cum as fi facut cu copilul, alaptatul si sa mergem numai noi doi. Asa ca n-am fost.
Ideea de final e: lumea isi face nunta din mii de motive. Putini sunt care isi fac nuntile de capul lor, fara sa se lase influentati de familie. Si e pacat intr-un fel. Partea buna e ca dureaza doar o zi/ doar o noapte si trece repede. La a doua daca e sa fie cazul, clar nu mai repeta greselile de la primul.
Referitor la tine Mihai cum ai merge la o nunta viitoare daca vei fi invitat: nu sunt de acord cu tine. Exista in ziua de azi costume lejere dar elegante, fara sa te simti incorsetat. Dar daca exista un cod de imbracaminte cerut, e aiurea sa fii tu gica contra pentru ca ete fleosc. Asta daca ii respecti si te duci pentru ei, pentru ca vrei cu adevarat sa fii partas la bucuria lor si se presupune ca ii respecti. Asa cum se merge la Opera elegant asa e si la nuntile unde se cere asta. Idem si daca esti invitat la o nunta casual si tu vii imbracat in smoching. Asta unu la mana. Ca si paranteza, asta imi aduce aminte de o zi de nastere de a mea (23 de ani) cand mi-am invitat prietenii intr-un club unde se cerea cod vestimentar clar (specificat si de mine de altfel) si una dintre persoane a venit exact cum ai zis tu: blugi, tricou cu MInney Mouse si conversi. Nu a fost lasata sa intre inauntru, eu nu am avut ce face si s-a dus ofuscata acasa.
Doi la mana cred ca ai ajuns la varsta in care iti selectezi cu foarte mare atentie evenimentele la care te duci. Eu cel putin anul trecut am fost la 2 nunti pentru ca mi-am dorit sa merg la acele persoane cu mare drag iar inainte de asta ultimele nunti au fost in 2018 si 2016. Asa ca nu cred ca te duci din obligatie.
Mai e o lună și jumătate până voi fi naș. Rochia miresei (nu rochia de mireasă, atenție) a fost sub 200 de lei. Masa de după ceremonie va fi la un restaurant împreună cu restul clienților, nu e rezervat tot spațiul. Nu vor fi 6 feluri de mâncare, poate două. Nu, nu e a 4-a nuntă pentru nici unul dintre ei, e prima, și sunt tineri, și e nuntă fără dar.
N-am crezut in chestia cu nunta nici la prima casatorie si nici la a doua. Am facut casatoria civila si atat. La prima casatorie, ne-am strans cativa acasa la noi, plus parintii si atat. La a doua, am mers la un restaurant – vreo 12 persoane, prieteni. Chestia cu rochia de mireasa nu m-a pasionat nici cand eram copila darmite acum… Cea mai mare idiotenie in opinia mea. Si de mers, am mers la foarte putine nunti, pe la prieteni, la sor’mea si la un var. Evit cat pot.
Se poate face o nuntă simplă! Lucrez la așa ceva chiar acum!
Ideea este că nunta se termină la ieșirea din biserică și apoi avem o petrecere. Deci nu o planifici ca nuntă ci ca o petrecere în familie. Super-simplu! Am ales special cea mai mică biserică din București pentru a avea o scuză să nu avem o nuntă tradițională. Ar vrea mulți să vină dar nu este loc… Faza 1 completă!
Așa că trecem la faza 2: petrecerea de după. 60+ invitați, buget 3,5k €. Am un prieten care deține o trattorie. Potențial maxim dar mâncare și servicii adaptate la standardul nostru. Mult, prost și scump adică…
Super! Este potențial deci…
Am închiriat toată locația și personalul pentru acea zi (cca. 1,2K €). Proiectez eu tot meniul cu ingredientele mele împreună cu toate băuturile. Uite așa mă încadrez în buget cu porc iberic, vită Angus din Argentina, șampanie-șampanie, vinuri din Chile și open bar pentru restul.
60+ persoane!!!
Mă încadrez în buget și pentru că jumătatea mai bună, a decis să cumpere o rochie de 60 € după ce mi-a bătut apropo-uri că nu mai vine dacă nu-i cumpăr acea rochie de 2.000€ de la Max Mara… Uite că se poate și fără acea rochie! 🤣
Fără dar, fără cadouri, fără manele!
Dacă aveți idei de a o face și mai simplă (fără a modifica nivelul de calitate minim necesar) dați-mi de veste! AMR 16 zile!
Am fost la nunta in Orientul apropiat, 700 de persoane, toata lumea se duce sa ajute noul cuplu. Toata lumea însemnând, toti colegii de munca ai lor si ai parintilor lor, toate neamurile, tot poporul.
Se face mancare tot timpul, toata lumea dansează, halește, da bani si la 12 e gata, raman doar prietenii betivi pana dimineata. F misto!
Mai exista si exceptii 🙂 Am platit 700 pe rochia de mireasa, 500 manopera si 200 lei materialele. Cat despre nunta simpla, desi amandoi provenim din familii FOARTE numeroase, am avut la nunta doar 7 „adulti” (2 perechi de parinti, nasii mei de botez si o matusa), si doar cativa veri din cei aproximativ 30 primari pe care ii avem amandoi. Restul pana la 60 de persoane prieteni si oameni care inseamna ceva in viata noastra. N-am avut sarmale la nunta, noi, mirii, am stat la masa rotunda pusa intre alte mese ale invitatilor, n-am avut formatie si muzica populara, am facut eu buchetele, marturiile (care erau personalizate), deci chiar am avut nunta simpla pe care ne-am dorit-o. Am si avut noroc de parinti care au inteles ca e nunta noastra, nu a lor, si am facut cum am considerat noi. 😁
La mine fu pe la mijloc… 50 de oameni ( o parte veniti de la București- nunta la un restaurant la țară, dar în mijlocul naturii) care se știau între ei. Rochie de câteva sute de lei, machiaj și coafură făcute de domnia mea, mărturii de la bunică.mea, la 11 noaptea am tăiat tortul… Și mesaje kilometrice de ‘ce bine ne-am simțit’ a doua zi… și banuti s-au strâns de 3 ori cât am băgat, că s-au simțit ăștia super.
Acum fix 10 ani si 2 zile am trecut si noi pe la primarie si am facut un party dupa. A fost senzational si daca am lua-o de la capat am face la fel, au fost invitati doar cei care ne sunt aproape in viata de zi cu zi (familie restransa, prieteni si cativa colegi).
In ciuda protestelor si plansetelor familiei, la biserica n-am ajuns nici acum :)) ca nu credem nici unul in ce zice nenea ala acolo.
La final fiecare face ce vrea atata vreme cat il face fericit. Sa cedezi presiunii sociale e trist, dar si mai trist e sa zici “vaaiii nu vreau nunta traditionala” dar sa visezi in secret sa vina sa te ia cu lautarii de acasa si sa nu iti materializezi visul.
Iti zic eu din experiența: te obliga neamurile! pai cum sa nu chemi pe varul costache de la Ciumarna?? avem obligație! certuri, scandal, apoi vin si neinvitați ca apoi sa se oftice ca de ce cântă doar metal si nu dansul pinguinului :)) true story
Noi ne-am chinuit 2 ani sa organizăm, mai bine spus sa ne apucam de organizat. Lenea din mine a fost atât de mare că am lăsat-o balta după ce am văzut prețul meniului. Așa că am băgat pe repede înainte actele la primărie, le-am spus celor patru invitați (din parte mea) să-și ia biletele de avion, am dus-o pe mama, am informat martora mea și el pe a lui (că trebuiau actele lor) și ne-am prezentat frumos la primărie, după care am parcat la un restaurant (ce-i drept mișto, care ne-au rezervat un corner fain și parcă ne-au oferit doua cupe de șampanie gratis pentru mire și mireasă, daca țin bine minte). Rochia o mai am și acum (chiar mă încape), e scurtă, bej și am mai purtat-o și la alte ocazii. In dimineața căsătoriei, mi-a fost frică că-mi va fi frig, deci am sărit la primul magazin mai acătării și mi-am luat un sacou alb, reciclabil și acuma. Nu am avut voal, doar buchet. Nu suntem credincioși, deci nu am avut de mers la biserica. A fost fain, am mâncat, am băut, am făcut poze, am fost 20 in total. Încă mă uit cu drag la poze și îmi amintesc de socru mare care era atât de fericit că s-a pozat cu noi pe prima treaptă la primărie în poza de grup, de parcă el era ginere 🤣🤣🤣.
Există 3 entități:
– Mirii, cu visul lor minimalist
– Părinții, influență importantă în organizare (știu ei mai bine ce e frumos)
– Beneficiarul final al circului (in proporție majoritară țărănbetele românache)
Mirii… pe scurt… au văzut poze pe Insta și și-au format un stil, o idee, un vis minimalist.
Țărănbetele, însă, nu știe altfel decât cu ghiorțăială.
Parinții știu că țărănbetele nu iese din clișeul de cămin cultural, așa că trage pentru satisfacerea lor. Asta ca să iasă banul la sfârșit. Țărănbetele nu pune banii în plic la început, ci așteaptă întâi să ii fie livrat un circ grotesc pe cinste. Sau pă sistem. ACEL sistem. Alt sistem nici nu există.
Cam asta e explicația. De aici pot să dezvolt:
– dacă nu e cu sarmale, nu e nuntă corectă
– dacă formația nu behăie cu mult ecou si vibrato, muzica nu e muzică
– dacă formația behăie altceva decât ghiorțăială românească, țărănbetele e confuz
– dacă nu vezi ceva moment clișeistic cu găini and stuff… nu e bine
– dacă nu e cu alergare în cerc… e GRAV.
Toate astea influențează suma din plic. Părinții trag pentru stilul ăsta. Mulți miri ajung să accepte ideea că ăsta e singurul mod corect să organizezi o nuntă și aia e. Acolo se duc nunțile.
Extind logica banilor:
Mirii nu își doresc neapărat să cheltuiască 5000 EUR (poate că atât e bugetul) pentru o nuntă mică, minimalistă.
Părinții, însă, au 20K pregătiți să facă mare ghiorțăială la copii. Să răsune în sat. Că suntem jmekeri.
Așa că mirii aleg să accepte sponsorizarea, odată cu termenii și condițiile impuse de sponsori. Ajunși la punctul ăsta, află că pot face și profit serios în urma circului. Așa că muzica, mâncarea… mai tot se transformă din minimalist în ghiorțăială.
La sfârșitul zilei…
– mirii pleacă acasă cu niste mii de EUR profit. WIN.
– părinții sunt mândri că au făcut mare petrecere corectă pentru copii. WIN
– țărănbetele e satisfăcut că a mâncat sarmale și a alergat în cerc niște ore. WIN
Hm, ai foarte mare dreptate . Am nunta peste 1 luna ( stabilita în luna mai Anul acesta ), dabea ieri am anunțat câțiva prieteni apropiați (doar de biserica data și ora )
Rochia mea ? Încă nu am cumpărat o, nu am fost sa probez nimic dar o am în cos pe un site (oarecare ) alba, lunga este 210 lei ( nu din motive financiare, dar îmi intra creierul în scurt când ma gândesc sa dau 4000 de lei minim pe o rochie ce o port câteva ore și după zace prin fundul dulapului ). În picioare ma gândesc sa mi iau niște sandale lejere ce pot fi după purtate și când ies în parc cu copii (nu sa le port doar la nunta ).
După ceremonia religioasa ne luam la revedere de la prieteni și mergem doar cu nasii, mama-tata, sora-frare sa mancam și sa bem (fiecare ce vrea, dar eu o sa vreau un frappe ) la o terasa (care voi rezerva fix 3 mese cati suntem, sa le unească între ele ).
Asa a fost și cununia civila și asa o sa fac și acum (nu meniu stabilit .. fiecare comanda ce vrea sa mănânce și ce vrea sa bea ). Masa este plătită de noi mirii ! Asa am făcut și la cununie. Dar la masa ? Nu exista asa ceva … nu ma duc sa mănânc pe banii lor, eu ii chem sa mănânce și sa bea in cinstea fericirii mele (și ei trebuie sa fie la fel de fericiri ca noi, nu sa stea după sa se gândească ce vor face pana la salariu după nunta mea )..
Terasa respectiva nu o închiriez toată, sun cu 2 zile înainte și închiriez fix câte mese am nevoie !
Asta este nunta care am visat o și mi am dorit o !
Una simpla în care sa savurez momentul sa am timp sa ma bucur de el și sa fiu înconjurată doar de oameni dragi sufletului meu (nu neamuri care nici nu mai știu cum arata .. și chiar am discuții în familie pe tema asta ca ce o sa zică x de nu știu unde când v a auzi ca ai făcut nunta .. unde sunt datinile, cum adică o rochie simpla etc.. pentru MINE datina este Taina cununiei nu fala de după sau rochia de minim 4000 de lei!
0
Eu am ales să fac nuntă foarte restrânsă , primaărie ,biserică și o masă la restaurant fără muzică și dans, fără tradiții , fără cine știe ce rude de care nu am auzit niciodată. Nu ne-am lasat influențați ,acesta este secretul, mulți au încearcat să ne bage în cap ideile învechite despre ce înseamnă o nuntă și cum să o facem și că nu ar fi o nuntă adevărată . Cui nu îi convine să stea acasă :)) , fiecare își face evenimentul dupa bunul plac.